Keresés

Részletes keresés

Helleluja Creative Commons License 2005.10.21 0 0 85

valami gyanus?

 spénz s hurikonok s sháboruk? Klingkong sokszor kapta azt a jelzőt, hogy cuculista, de zerette a magyarokat, ami most nemzeti cuclista? rögtön mindenkit aki czagg magyart mond, bizon nemzeti cucclista bélyeg a homlokán kán kán s nem hurikán? sirtóra jól tudod ugg smirglizni mint swinglizni, amire csak valóban aki kimondta: magarok, s hajrá magarok, mint Ronink, éljen Ju gó, purusunámi, slávia, ami megint zenész?

 hungária ria ria dal? mondjuk a dallasi láma nem cuclista, de a dalai láma, már igen, nem léphet fel, a neworki sinpadokon, mert gobogókü, világsive nem siva? na na na... Klingong kieggenlitette a kincstárt, most egy amcsi citizennek nemhogy tartozása, hanem nemcsak fekete balcsillagok népe, hanem ajánlatos lenne ajándékozni minden amicsi állampolgárnak 1 millió amcsi dolcsit legalább, repkedett a felhők allatt, amire a dalassi b öllénünk, rögtön 3trillió dolcsi a vizek allé, ami bizon nem tünhettett el, mert anyag, nem vész el, most csak fellülről nekik áldás, idők vége, holott nekik volt, mert jönnek a magarok, az égen, a TEJUTOKON lovagolva, s ime Lehel gis Lehellkének adott kürte, most láttam, Gursány testvérünk, amit átadott a texxxasi b ölény lovaggnak, Lehelle kürje, vagg sofa?

 cső

 ne mond hogy nem értem nem értem, de mindent elértem, na azért, csak ippeg mi a plafon?

sLeuth Creative Commons License 2005.10.21 0 0 84

Wilmaaaa!!!! Engedj be!!!!

 

Tralfamador Creative Commons License 2005.07.12 0 0 83
Ja, valoban megjott a hurrikan szezon :(
sLeuth Creative Commons License 2005.07.12 0 0 82
kis Emily már úton van..
 
sLeuth Creative Commons License 2005.07.09 0 0 81

10 embert ölt meg Kubában a Dennis hurrikán - 15:14

A heves széllökések miatt csaknem 700 ezer embert kellett kitelepíteni az országból. A hurrikán 300 kilométer per órás sebességgel söpört végig a szigeten. A hurrikán most Florida és Louisiana államok partjai felé közelít.

 

 

 

 

sLeuth Creative Commons License 2005.07.08 0 0 80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdődik a szezon, Dennis felderítő akcióban

sLeuth Creative Commons License 2004.10.11 0 0 52
update:
 
Nicole tombol - újabb hurrikán közelít az USA partjaihoz
2004. október 11. hétfő 11:33

Újabb hurrikán közelít az amerikai partok felé. A vihar a hét közepén érheti el a szárazföldet.

A Nicole nevet kapott vihar tönkretette Bermuda áramellátását, és az amerikai partok felé közelít. A széllökések elérik a 95 km/órás sebességet. A vihar centruma hétfő reggel Bermudától mintegy száz kilométerre, nyugatra volt. Szakértők szerint a hét közepéig a hurrikán elérheti Maine államot és a kanadai partokat is.

(X-Press)

sLeuth Creative Commons License 2004.09.29 0 0 51

hurrikán riadó vége.

tiszta a levegő. teendők, kárfelmérés, helyreállítás, és kitalálni hogyan irányíthatjuk az időjárást, kiküszöbölve ezeket a kártékony természeti csapásokat, és lehet, előidézve irányíthatattlan globális éghajlati katasztrófát okozó változásokat.

 

 

 

 

mi a fene lehet jobb felül az az izé?
sLeuth Creative Commons License 2004.09.27 0 0 50
124 éve volt ilyen pusztító hurrikán szezon az USA-ban

Ismét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az amerikai elnök Florida államot, ahol hat hét leforgása alatt négy hurrikán pusztított.

George Bush vasárnap este írta alá rendeletét testvére, Jeb Bush floridai kormányzó kérésére. Az elnöki rendelet lehetővé teszi, hogy a leginkább károsult térségek sürgős szövetségi segélyhez juthatnak.

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint öt ember vesztette életét Floridában a Jeanne hurrikán tombolásával összefüggésben. Az óránkénti 185 kilométeres sebességgel haladó szélvihar óriási esőzéssel járt, a helyenként 160 millimétert is elérő csapadék heves sodrású folyóvá változtatott sok utcát. A viharos széllökések tovasodorták a Frances pusztítása után maradt törmeléket, szétszaggatták az éppen csak helyreállított villamos felső vezetékeket és magas hullámokat keltettek az Atlanti-óceán vizén. A legfrissebb jelentések szerint több mint egymillió lakás és üzem maradt áram nélkül.

A Jeanne ereje a hurrikánok erősségének osztályozására használt skálán a 3-as fokozatnak felelt meg, Florida belseje felé haladva azonban veszített erejéből és az állam fővárosát, Miamit már 2-es erősségűvé lefokozva érte el. Elővigyázatosságból azonban szükségállapotot rendeltek el a szomszédos Georgia államban is.

A természeti katasztrófák pénzügyi következményeinek felmérésére szakosodott "Risk Management Solution" társaság első becslése szerint a Jeanne hurrikán által okozott és biztosítással fedezett károk nagysága eléri a 4-8 milliárd dollárt. A korábbi három hurrikán pusztításával együtt a károk elérhetik a 25 milliárd dollárt. A társaság becslése szerint ilyen mértékű veszteségekre természeti katasztrófák miatt átlag negyven évente egyszer lehet számítani Floridában.

Utoljára 124 évvel ezelőtt történt, hogy egy szezonban négy hurrikán is pusztítson az Egyesült Államok ugyanazon térségében. 1880-ban Texas államon sepert végig négy trópusi ciklon, de akkor Texas állam lakossága összesen 100 ezer főt tett ki, míg Florida államban ma 17 millió ember él.


National Geographic Online


Forrás - geographic.hu
sLeuth Creative Commons License 2004.09.24 0 0 49
Két hurrikán randevúzik egymással Floridában
Ivan visszafordult Florida felé
2004. szeptember 24., péntek 10:07

Miután ezernél is több áldozatot szedett Haitin, Florida felé tart a Jeanne hurrikán. Az Egyesült Államok déli részén folyamatos a hurrikánveszély.

A Jeanne hurrikán, amelynek ezernél is több áldozata volt Haitin, szombatra vagy vasárnap hajnalra érkezik meg Florida keleti partjaihoz - figyelmeztetnek az amerikai országos meteorológiai szolgálat munkatársai. Ez lesz hat héten belül a negyedik hurrikán Floridában.

Mögötte, az amerikai partoktól egyelőre meglehetősen távol, máris készülődik egy újabb hurrikán, a Lisa is. Közben igencsak meghökkentett mindenkit az Ivan hurrikán, amely a hétvégén hagyta el a déli államokat, és úgy tűnt, hogy tulajdonképpen a semmibe vész, most visszatérőben van Florida és Texas felé. Tett ugyanis egy kunkort Alabama és Észak-Karolina felé, és most visszafordulóban van, erőre kapott, és a hétvégére várhatóan szintén megérkezik Florida északi csücskéhez és Texasba. Hustontól száz kilométernyire délnyugatra máris kihirdették a hurrikánriadót.

A pusztító hurrikánokkal függ össze az a hír is, miszerint a szövetségi kormányzat korlátozott mértékben ugyan, de hozzányúl a nyersolajtartalékhoz, így kényszerül könnyíteni a hurrikánok miatti benzinszűkösségen és az emelkedő benzinárakon a hurrikánok sújtotta államokban, például Floridában, vagy Louisianában. Az amerikai olajtartalék egyébként a múlt héten kilencmillió hordóval csökkent, és jelenleg 269 millió hordónyi.


Járai Judit (Washington)Forrás - magyar rádió online
sLeuth Creative Commons License 2004.09.24 0 0 48

update:

 

ivan-jeanne-karl-lisaivan újratöltvejeannena ne már.. megint cape canaveral? :)
Gázos_Bébi Creative Commons License 2004.09.24 0 0 47

Sokan úgy gondolják, hogy Nostradamus verseibe mindent csak utólag magyaráznak bele.

Én azonban találkoztam az ellenkezőjével, mégpedig egy könyvben, mely 1995-ben jelent meg, és amelyikben szinte szó szerint leírták a New Yorki ikertornyok várható pusztulását. 1995-ben.

 

Véletlen? Nem hiszem. Szerintem a jóslatok az idő múlásával sem lettek pontatlanabbak, csak a mai kor embere nem tudja értelmezni őket, ritka kivételeket leszámítva.

sLeuth Creative Commons License 2004.09.23 0 0 46

Ivan nem adja meg magát olyan könnyen, feltámadt..

 

nem sok ez egy kicsit?Ivan - helyzete, előrejelzett útvonal
sLeuth Creative Commons License 2004.09.22 0 0 45

Update:

 

jeanne&karljeanne&karl
sLeuth Creative Commons License 2004.09.21 0 0 44
csak egyetérteni tudok és megerősíteni.
jön jeanne és karl
 
 
jön jeanne és karl

Hatszáz halott a hurrikán utáni áradásban

Index/MTI
2004. szeptember 21., kedd 6:35

Csaknem teljes egészében elmosott egy százezres települést Haitin a Jeanne hurrikánt követő áradás. Gonaivesben eddig ötszáz halálos áldozatot találtak, de folyamatosan kerülnek elő újabb holttestek. A víz visszavonulóban van, vasárnap óta egy métert csökkent.

Hatszáznál is több halálos áldozatot követeltek a Jeanne hurrikánt követő áradások Haitin. Egyedül Gonaives város korházában ötszáz holttestet számláltak össze, közölte Toussaint Kongo Doudou, a szigetországban szolgálatot teljesítő ENSZ-misszió szóvivője.

Visszavonulóban az ár

"Folyamatosan kerülnek elő a holttestek a házakból, a szám még emelkedhet", nyilatkozta Kongo Doudou a CNN-nek. A fővárosban, Port au Prince-ben ötvennyolcan, Chanslome-ban tizennyolcan, Gros-morne-ban tizennégyen, Pilate-ban kilencen, Enneryben nyolcan vesztették életüket.

Kongo Doudou közlése szerint visszavonulóban van a vihar utáni árhullám. "Vasárnap még három méteres víz volt, ma már csak kettő", nyilatkozta a CNN-nek helyi idő szerint hétfő este. Mint mondta, az árvíz Gonaives százezer lakosának nyolcvan százalékát érinti.

Felbecsülhetetlen károk

A múlt pénteki-szombati viharral járó esőzések nyomán megáradt folyók nagy területeket árasztottak el, a károk hatalmasak, de hivatalos becslés még nincs a mértékükről. Az ültetvények nagy részén elpusztult a termés, az ár állatok és gépjárművek sokaságát sodorta el.

A Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságban 7, a Bahama-szigeteken 9, Puerto Ricóban 2 ember vesztette életét a Jeanne tombolása nyomán. A Jeanne - a Charley, a Frances és az Ivan után - már a negyedik pusztító trópusi vihar az idén a karib-tengeri térségben, és az ötödik is kialakulóban van az Atlanti-óceán fölött.


Előzmény: szép (43)
szép Creative Commons License 2004.09.21 0 0 43
Ha már Nostradamussal hozzuk összefüggésbe Iván-t .Arra gondoltam mi van ha nem is egy hurrikánt, annak következményeit látta , hanem általában az általuk kiváltott hatást .Hiszen készülnek az ujak támadásba lendülni. Látnokok szoktak látni általában valamit.Biztosan ismeritek amikor egy képet láttok, de az összes összetevő nem egyezik.Ezt persze megint csak utólag tudjuk meg.
sLeuth Creative Commons License 2004.09.21 0 0 42

jóreggelt minden kedves olvasónak! köszönöm hogy nem vagyok egyedül :)

 

néztem a felhőket, az ott egy hajó, az egy zsiráf..

 

Ivan pentagram szeme,

nem csak neki volt, Izabel-nek is

Ivan

 

Izabel
tzh Creative Commons License 2004.09.20 0 0 41

A hurrikán energiája megvan vagy 100 000 atombombányi. ..szóval ilyesmikkel nem sokra mennének.

Egyébként sem lehet a természet erőivel játszani.

 

Az amcsik nem írták alá a Kyotói egyezményt az üvegház hatás csökkentéséről, hát most akkor ne panaszkodjanak!! Megérdemlik a hurrikánok általi pusztítást.

Előzmény: sLeuth (30)
szép Creative Commons License 2004.09.20 0 0 40
Szintén elolvaslak én is . Szombaton délelőtt a Mindentudás egyetemen is erről volt szó. Kézzelfogható bizonyitékok vannak nem csak a globális felmelegedésre, hanem a Föld időjárásának általános változásáról. Mindenféle grafikonokkal támasztották alá ,hogy kimutatható a változás.
muskatlineni Creative Commons License 2004.09.19 0 0 39

ne gondold, hogy magadban vagy

rendszeresen olvaslak

Előzmény: sLeuth (38)
sLeuth Creative Commons License 2004.09.19 0 0 38
Frances esetében is van furcsaság..




olyan frankón elbeszélgetek magammal ebben a topikban :)
fel is teszek magamnak még egy kérdést, az alant levő Ivan képeken hurrikán irányítási kisérletet tett valaki?
sLeuth Creative Commons License 2004.09.19 0 0 37

talán most három különböző képet sikerül feltennem nem 3 ugyanolyat :)

 

sLeuth Creative Commons License 2004.09.19 0 0 36

mi a franc az a fehér golyhó? HAARP?

 

 

sLeuth Creative Commons License 2004.09.17 0 0 35
emberek, van ennek a bazisok forgószélnek köze a globális felmelegedéshez?


Iván után Jeanne fenyeget


Még el sem hagyta a térséget az Iván nevű hurrikán, máris egy újabb közelít, fenyegetve emberek millióit.
2004.09.17 11:26 ma.hu


Az Iván hurrikán 200 kilométer per órás sebességgel halad végig az Egyesült Államok dél-keleti részén, a karibi-térségben 70 ember életét kioltva.

Máris követi az idei hatodik hurrikán, Jeanne, amely elérte a Dominikai köztársaságot. Az ország keleti részén élőket evakuálták. Várhatóan szombaton lesz a legerősebb az országban, jövő héten pedig eléri az USÁ-t, Floridát illetve Georgiát.



sLeuth Creative Commons License 2004.09.16 0 0 34
Ötvenezer halottól rettegnek New Orleansban

Index
2004. szeptember 15., szerda 13:47


A legrosszabb esetben hatméteres árvizet és ötvenezer ember halálát okozhatja az Ivan hurrikán New Orleansban. A helyi hatóságok a tengerszint alatt fekvő város teljes pusztulásától tartanak.

Elpusztíthatja New Orleanst az Ivan hurrikán, figyelmeztettek a helyi hatóságok. A francia-kolonialista stílusban épült, egyedi kultúrájú város jelentős része a tengerszint alatt fekszik, a kétszáz kilométeresnél is nagyobb széllel érkező vihar pedig akár hatméteres vízszintnövekedést is okozhat.

Ötvenezer halottas rémálom


Tekintse meg képeinket!
A helyi védelmi bizottság tízezer hullazsákot tart készenlétben hasonló esetekre, Walter Maestri, a város egyik vészhelyzeti irányítója szerint azonban akár ötvenezer ember is életét veszítheti, ha az Ivan pont a város felett halad át.

Az északnyugati irányba haladó hurrikán várhatóan csütörtökön, magyar idő szerint délben éri el a partot. Az ötös erősségi skálán négyes besorolású vihar eddig hetven körüli halálos áldozatot követelt a karibi térségében.

Még erősödhet

Az előrejelzések szerint a hurrikán még erősödhet is, a szélsebesség elérheti a kétszázhatvan kilométerest is. Ezzel a vihar már a legerősebb, ötös kategóriába esne. Más számítások viszont azt jelzik, a partig valamelyest gyengülni fog a vihar ereje.

A hatóságok szerint, ha a vihar útvonala nem változik, a várost hat méteres, kemikáliákkal szennyezett víz öntheti el, ugyanis New Orleanstól délre jelentős olajkitermelés folyik.

Készültség Texasban is

A Houston Chronicle-nek nyilatkozó szakemberek szerint, mivel a hurikán átmérője több mint százhatvan kilométer, gyakorlatilag mindegy, hol ér partot. A vihar miatt még Houston környékén is készültséget rendeltek el. Floridában és Alabamában - ahol a hurrikán érintette területek nem a legsűrűbben lakottak - is háromnegyedmillió ember evakuálását rendelték el.

A New Orleansból menekülők már Baton Rouge-nál, New Orleanstól közel száz kilométerre hatalmas dugót okoznak.


Forrás - index.hu
sLeuth Creative Commons License 2004.09.16 0 0 33

Újabb hurrikán fenyegeti a Karib-tenger térségét - 2004.09.15

Újabb, az idei szezonban immár a 10. hurrikán fenyegeti a Karib-tenger térségét: a Jeanne névre keresztelt trópusi vihar legkorábban szerdán csap le.

Közben az idény legpusztítóbb hurrikánja, az Ivan Kubát elhagyva a Mexikói partjainál jár, a múlt szerda óta tomboló Ivan eddig hetvenegy halálos áldozatot követelt. Közben Fidel Castro kubai vezető az állami televíziónak nyilatkozva kijelentette: bármekkorák is legyenek a károk, az ország egyetlen cent segélyt sem fogad el az Egyesült Államoktól.
sLeuth Creative Commons License 2004.09.15 0 0 32

egy és ugyanaz. stupid :)

 

sLeuth Creative Commons License 2004.09.15 0 0 31
Cape Canaveral helyett a Kennedy űrközpont. nem is rossz egy jóslattól..


A Kennedy Űrközpont romokban, késhet az űrrepülőgépek újraindítása

2004. szeptember 14., kedd, 15:54|Utolsó módosítás: 2004. szeptember 14., kedd, 16:16



A NASA Kennedy Űrközpontjában esett hatalmas károk miatt könnyen előfordulhat, hogy késik az űrrepülőgép-program jövő tavaszra tervezett újraindítása - ismertették az űrkutatási hivatal szakemberei.


Három hetes kiesés

Az Űrközpont a feje tetején áll, és ugyanez mondható el az itt dolgozók otthonáról is. Mindez legalább háromhetes kiesést jelent, ha nem többet - vázolta föl a helyzetet a NASA egyik vezetője.

Az űrrepülőgép-programot 2005 márciusában-áprilisában, a Discovery útjával tervezték újraindítani azután, hogy a Columbia tragédiája földre kényszerítette az űrrepülőgép flotta megmaradt három gépét is, a Discoveryt, az Atlantist és az Endeavourt.

A másfél hete a floridai Kennedy Űrközpontra törő Frances hurrikán ugyan nem ejtett károkat az űrrepülőgépekben, de annál nagyobb pusztítást végzett az Űrközpont három hangárjában és hatalmas méretű szerelőcsarnokában. Az űrrepülőgépek hővédő csempéit gyártó egységet sem kímélte a hurrikán, és mint az a károk felméréséből kiderült, szinte valamennyi épület teteje megrongálódott, sok helyen sérült a burkolat, az épületek beáznak.

Bár sokkal jobb a helyzet, mint amitől tartottunk, iszonyatosan sok munka lesz, mire kijavítjuk a hibákat - nyilatkozta Jim Kennedy, az űrközpont igazgatója. A legutóbbi információk szerint 820 - 1,2 méterszer 3,8 méter méretű - burkolólemez hiányzik az 52 emelet magas szerelőcsarnokról, a VAB-ról (Vehicle Assembly Building): a hiányzó burkolat összesen 4723,2 négyzetméter. Ennél is aggasztóbb az 1960-as években emelt épület tetején esett kár: a felmérést végző munkások elmondása szerint a tető életveszélyes. Átmeneti megoldásként védőhálót feszítenek ki a tetőszerkezet alá, így akarják megakadályozni, hogy további törmelékek zuhanjanak a szerelőcsarnokba.

A Frances hurrikán szeptember 4-én, szombaton soha nem látott erővel tört a Kennedy Űrközpontra, az intézmény történetében először már pénteken kiürítették a területet, így az óránkénti 113 kilométeres sebességgel, 30 órán át tomboló vihar idején senki nem tartózkodott az űrközpont területén.

[origo]

Forrás - origo.hu
sLeuth Creative Commons License 2004.09.15 0 0 30
Hogyan irtsuk a hurrikánokat?

A gyilkos és óriási károkat okozó forgószelek évadján amatőr "hurrikánirtók" a legkülönfélébb ötletekkel állnak elő, amelyekkel szerintük meg lehetne kímélni Floridát – a világot – ezektől a rettentő viharoktól. Az egyik feltaláló kieszelte, hogy hatalmas ventilátorokkal lehetne szétfújni vagy legalább elkergetni a hurrikánokat. Van, aki nukleáris bombával adná meg a kegyelemdöfést az Ivánoknak, Charleyknak és Franceseknek.


Az Iván gyilkol és rombol
Hatvanötre emelkedett tegnap reggelre az Iván hurrikán halálos áldozatainak száma a karib-tengeri térségben. A hurrikán, erejébôl némileg veszítve, vasárnap a Kajmán-szigeteken söpört át, hétfô hajnalban pedig már Kuba nyugati partja felé tartott. A szigetországban 1,6 millió embert költöztettek el otthonából, sokan rokonaiknál találtak menedéket. Hétezer turistát szintén evakuáltak, iskolákban, tornatermekben, illetve – most elôször – az amerikai megszállás esetére készített föld alatti alagutakban helyezték el ôket a vihar elôl.

Az amerikai szövetségi kormány maga is három évtizeden át pénzelte a Project Stormfury nevű hurrikánirtó kutatásokat, mígnem az 1980-as években letett az időjárás kormányszintű megváltoztatásának lehetőségéről. Az amatőr időjósok, meteorológiai guruk azonban fáradhatatlanul szállítják fantáziadús és reménykeltő terveiket, amelyekkel el lehet űzni a viharokat.
Az egyikük azzal állt elő, hogy olívaolajjal kell elárasztani a veszélyes tengerrészt. Egy másik azt javasolta, hogy vontassanak egy jéghegyet Florida partjaihoz a víz lehűtése érdekében. Egy harmadik óriási ventilátorokat telepítene Florida partjain.
"Aztán jött valaki, aki állította, hogy imáival képes eltéríteni a forgószeleket" – mondta Hugh Willoughby, a Floridai Egyetem nemzetközi hurrikánközpontjának kutatója. A legradikálisabb ötletadó szerint nem kell sokat vacakolni a hurrikánokkal: atombombát a közepébe, és kész – volt hurrikán, nincs hurrikán. "A hurrikánok éppen elég veszélyesek radioaktivitás nélkül is – mondta erre Willoughby –, jó lesz ezt a szellemet visszagyömöszölni a palackba."
A tudós, aki korábban az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) igazgatója volt, sok hurrikánirtó elképzeléssel találkozott. Szerinte az ötletek majdnem mindegyike azért rossz, mert kiagyalóik a meteorológia alapjaival sincsenek tisztában. A kormány is egykor azt tervezte, hogy a tengerre szórt valamilyen anyaggal csillapítják a hullámzást, illetve azzal megakadályozzák, hogy a forgószél nedvességet vegyen fel. "Az emberek nincsenek tisztában egy hurrikán erejével" – mondta Willoughby.
Egy dél-floridai üzletember úgy hiszi, hogy neki van igazán nyerő ötlete. Ô többtonnányi nedvszívó anyaggal megpakolna egy Jumbót (Boeing–747-est), majd belerepülne a vihar közepébe, és szétszórná a csodaszert. A hurrikán így egyszerűen kiszáradna és önmagába omlana.
Az üzletember – Peter Cordani – azonban állítja, hogy már végzett egy kísérletet Palm Beachen, és eltüntetett egy kisebb vihart. Cordani cége különben többféle abszorbenst, nedvszívó anyagokat gyárt. Már meg is alakította csapatát, amelyben két volt űrhajós is dolgozik.
A szakértők nem ennyire bizakodóak. A NOAA szerint az anyag csak kis területen lenne hatékony, ami azt jelenti, hogy sok ezer tonnára lenne belőle szükség, ráadásul folyamatosan, sok száz felszállással kellene széthinteni a forgószélben.
"Ehhez a munkához az Egyesült Államok teljes, nagy teherbírású légiflottáját kellene igénybe venni – s lenne egy kis forgalomirányítási probléma is a hurrikán szeme körül" – mondta Willoughby.

CNN
sLeuth Creative Commons License 2004.09.15 0 0 29
Szükségállapot az USA-ban - 04:17
Szükségállapotot rendeltek el az Egyesült Államok több déli államában az Ivan hurrikán miatt.
Több százezer lakost szólítottak fel otthonuk elhagyására Florida, Alabama, Mississippi és Louisiana államokban, ahová várhatóan holnap ér el az Ivan hurrikán. A Karib-tenger térségében pusztító szélvihar eddig hetvenegy emberéletet követelt, a pusztító hurrikán jelenleg a Mexikói-öbölnél jár. Eközben újabb, az idei szezonban immár a 10. hurrikán fenyegeti a Karib-tenger térségét: a Jeanne névre keresztelt trópusi vihar legkorábban ma csap le. Fidel Castro kubai vezető kijelentette: bármekkorák is legyenek a károk, az ország egyetlen cent segélyt sem fogad el az Egyesült Államoktól.


Kétmillió embert költöztetnének el Floridában a hurrikán miatt

szeptember 15. 7:25
[Magyar Rádió]

Florida nyugati partvidékén megkezdték az emberek kilakoltatását az Iván hurrikán miatt. Összesen két millió lakost szólítottak fel arra, hogy hagyja el otthonát.
Szakértői nyilatkoztok szerint teljesen víz alá kerülhet New Orleans belvárosa, mivel a város a tengerszint alatt fekszik. Az Ivan hurrikán valószínűleg az utóbbi négy évtized legpusztítóbb szélvihara lesz a Mexikói öböl térségében.

Megkezdődött a kilakoltatás Floridában
2004. szeptember 15., szerda 7:31

Iván rettegésben tartja az Egyesült Államok floridai partvidékét. Négy államban rendeltek el rendkívüli készültséget a hurrikán miatt.

Floridában szögelik a házakat, egész Florida nyugati partvidékén, tehát a Mexikói-öböl felől. Mississipiben és Alabamában pedig megkezdték az ott élők kilakoltatását is.

Különösen aggódnak a louisianai New Orleansban. A város ugyanis a tengerszint alatt fekszik, és szakértői nyilatkozatok szerint a belváros teljesen víz alá kerülhet. Mintegy százezer new orleansit figyelmeztettek, hogy költözzön el.

Az Iván hurrikánt egyébként az utóbbi négy évtized legpusztítóbb hurrikánjának jósolják a Mexikói-öböl térségében. A négy államban, Floridában, Louisianában, Mississippiben és Alabamában kétmilliónyi embernek rendelték el a kiköltözést. New Orleans repülőterét már le is zárták, Mississippiben pedig egymás után zárnak be a kaszinók is.


Járai Judit (Washington)

USA: több százezer lakost szólítottak fel otthonaik elhagyására Iván miatt

2004. szept. 15., 07:48


Az Egyesült Államok déli államaiban több százezer lakost szólítottak fel otthonaik elhagyására a közelgő Iván hurrikán miatt. Florida, Alabama, Mississippi és Louisiana államokban szükségállapotot rendeltek el. A Karib-tenger térségében pusztító szélvihar eddig 71 emberéletet követelt.

A Mexikói-öbölben munkások ezreit hívták vissza a tengeri olajkutakról, több olajfinomító pedig bezárt. A Mexikói-öböl kikötőiből a gabonaszállítmányok indítását is leállították.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!