Keresés

Részletes keresés

PanzerFritz Creative Commons License 2016.08.13 0 0 9359

Holnap reggel 8.50-kor indulás...... :)

pinguru Creative Commons License 2016.08.03 0 1 9358

Nem igazán látom, hogy ezekben a térségekben milyenek az erőviszonyok, mi lehet az alternatívája mostani rendszernek. A tavaszi forradalomnak ugye látjuk a következményét, a sokat szidott diktatúrák után mi következett (pld. Szíria, Egyiptom, Irak, stb...). A helyiekkel beszélgettem erről, véleményük szerint két generációnak meg kell halnia, hogy rend legyen a fejekben. Addig lehet választani a radikális és a kevésbé radikális csoportok között. Ez a katonai puccs is érdekes, mindegyiknek az a forgatókönyve, hogy visszaállítsák az alkotmányos rendet és a nép szabadságát (akár úgy, hogy a fegyvertelen tüntetők közé lőnek), aztán teljesen más lesz a vége. 

 

Távolról könnyű okoskodni (újságírók és politikusok), a következményekre meg rángatni a vállunkat, hogy "ki gondolta volna, hogy ez lesz", lásd iszlám állam.

Előzmény: Flower2000 (9357)
Flower2000 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 9357

Hát az újságírók szeretik befolyásolni az embereket ilyen, olyan irányba még olyan lapoknál is, mint a BBC. Mindenesetre én elkerülöm az olyan országokat ahol diktatúra van, márpedig sajnos most ez van Törökországban. Jó pár ezer embernek nem sok joga maradt még a megtakarított pénzéhez sem.

Előzmény: GA0425 (9356)
GA0425 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 9356

Érdekes módon az isztambuli barátaim, ismerőseim erről semmit tudnak, és nem is tapasztaltak ilyet. Tény, hogy a politikai helyzet feszült és rosszabb, talán kevesebb a turista is, mint pár hónapja, de ez ilyen módon, ahogy ez a cikk írja, nem hat ki a hétköznapokra. 

Előzmény: Flower2000 (9352)
pinguru Creative Commons License 2016.08.03 0 1 9355

Sziasztok

 

Egy balkáni túra kapcsán néhány napot eltöltöttünk (én+feleségem+3 gyerek) Törökországban. A puccs kísérlet után kb 4 nappal érkeztünk az országba, végig kempingekben aludtunk, ahol a helyiek pihennek, meglátogattuk Rodostót és Isztambult, semmi atrocitás, vagy negatív élmény nem ért minket, sőt. Eleve legtöbbször olyan helyeken jártunk, ahol "nyugati" turista nem igazán fordul meg, főként autóval jártunk, kivéve a belvárosok. Isztambul szép volt, jó élményekkel tértünk vissza, látszólag minden OK, már tervezek egy komolyabb, egész Törökországot érintő túrát, Irán érintésével.

 

Már nem igazából látom, hogy ott ki a célpont, a törököknek is van egy marék ellenségük, öngyilkos hajlamú fanatikusokkal tele van Európa, ez már egy ilyen világ, jó darabig nem lesz változás sajnos.

 

Egy tanács: rendőröket, mentősöket, katonákat nem illik fényképezni.

 

Hasonló pozitív csalódás volt, mint az albániai túra, a sajtó+előítéletek eltorzítják a valóságot.

lac956 Creative Commons License 2016.08.02 0 0 9354

Ez év május elején rendkivül kellemes hetet töltöttünk feleségemmel Isztanbulban. Szomoruan olvasom soraitokat és hallom a hireket.  Sajnos még esélyét sem látom annak, hogy belátható időn belül rendeződnek a helyi viszonyok.

aNUBI19 Creative Commons License 2016.07.30 0 0 9353

Ami fura volt még most, hogy a villamos megállókban bömböltek a hangszórók, indulók, vagy nem tudom minek nevezzem,  harsogott a megállókba egész nap.

Előzmény: Flower2000 (9352)
Flower2000 Creative Commons License 2016.07.30 -1 0 9352

http://www.bbc.com/news/world-europe-36858715

 

Ez van most. Az emberek akkor mennek ki az utcára Isztambulban, ha muszáj. Egyébként nem. Pedig Isztambulban nappal rendszerint ott voltak az utcán az emberek. Elég borzasztó.

Előzmény: showtimes (9342)
pó_apó Creative Commons License 2016.07.29 0 0 9351

Beszéltem egy utazóval, most jött meg, Alanya-Antalya félházzal, ha ámde remek: a legkisebb szoba áráért is apartmant adnak, mindenki a kedvüket keresi, a puccsot csak a TV-ből tudták meg. A fakultatívosok ellenben a látnivalók kárára továbbra is töretlenül viszik a népet a "faktorikba". Hát, aki befizet :-)

Előzmény: pó_apó (9350)
pó_apó Creative Commons License 2016.07.27 0 2 9350

Az bizony :-) De jó, hogy emlékszel, köszi!

 

De aztán volt más is, nem velem, történetesen Tunéziában, amikor luázsoztam dél felé, Tatauine-be (ott is jó volt magyarnak lenni, azt mondták, ha amerikai lettem volna egyből elvágják a torkomat, mutatták is, hogyan, de így csak sört kellett inni, ami ugyan melós volt, mert csak az a ceruzavékony 2,3 dl doboz volt, hogy nyúljon meg a nyaka, aki kitalálta), szóval haladunk jó svungosan, és olyan követési távolsággal, hogy az előtem levő autó rendszámát eltarkarta a mi motorháztetőnk, püff, el is szálltak valakik előttünk tízmétereket a mezőre, borul, fűstöl stb.: azt mondták rá, hogy ritka a közlekedési baleset, de ha van, ott aztán van halott, nemkettő.

 

Persze, jó kalandornak lenni, mondtam is itthon, hogy ezek után térdre-imához, mert kalandor vagyok, hö! De azt mondták rá, hogy akkor kalandorkodjak csak szépen lefelé a kukához a szeméttel, és ha visszajöttem, vihetem a kutyát is, de ő legyen a fal mellett, mert esik az eső.

 

Kei? Hát az tényleg szuper volt... De esküszöm, nézegettem fölfelé, kókuszdió ügyben.

 

A törököknek az EU nélkül is zárva kell tartaniuk a határokat, láthatóan nem mindegyik robbantgató fárad el Nyugatra, intézi helyben. Különben pont ma mondták szír haverjaim, hogy slussz, megszűnt a jövésmenés a szír-török határon, se ember, se fegyver, sekisebe.

 

Ami a szakállas izéket jelenti: Törökország előtt mindig megnövesztem a bajszom, olyan kajlára, mint a Lólé Zsigáé, értékelik. Meg: kérdeztem egy szállásosomat, talán Trabzonban, merthogy van egy „arab kendőm”, de nem ám a piros, meg nem ám a szürke, a józsefvárosi, hanem eredeti arab, máskérdés, hogy durvára nem az, mert Indonézia, Jáva, Surabaya nagymecsetnél vettem, szép bojtos és kék. Szóval, kérdeztem, szerinte ez milyen kendő, csaknemzsidós? Mert ott láttam ilyesmiket. És mert ugye, nem kell az embernek egy nagy pofon, csakúgy.

 

Tűnődik, nézegeti, azt mondja, nem, nemzsidó. Hanem kurd. Nabacdmeg.

Előzmény: cassano71 (9349)
cassano71 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 9349

Közel-Kelet-i országokban is csak annyi egy kurvanagy baleset, hogy volt és hogy meghaltak. Saját tapasztalat

Erre azt hiszem emlékszem, még utazas.com-os időkből. Szíria igaz? Volt ott egy hosszú leírásod arról az útról és ez az esemény is szerepelt benne.

Egyébként a kalandor az az én szótáramban elismerést jelent:-) Olyan ember aki veszélyekkel ( ténylegesekkel, vagy mondvacsináltakkal egyaránt ), problémákkal szembenézve, társadalmi konvenciókat néhol sutba dobva megismer tájakat, embereket, ételeket akiket/amiket más idő/bátorság hiányában nem ismer meg soha. Szóval nem olyan rossz kalandornak lenni.

Ami ezt a török helyzetet illeti, tényleg el kell dönteni mindenkinek hogy vállalja-e vagy nem, mármint az odautazást. Én nem mondom hogy zéró a veszélyfaktor, nyilván van benne valamennyi veszély, de általában igaz tényleg, hogy az utazás ha úgy vesszük veszélyes üzem, bár én soha nem gondolok rá így. Kilépünk a komfortzónánkból, legalábbis ha nem 5csillagos all-inclusive szállodában múlatja az ember az időt, ér minket ez-az, aki erre érzékeny az ne induljon neki.

Arra, hogy Isztambulban történik az emberrel valami változatlanul kicsi az esély azt gondolom. Nagy az a város, kicsi az esélye százalékban, hogy rosszkor vagy rossz helyen. Ez olyan hogy trópusi tengerpartokon állítólag minden évben vannak emberek akiknek a fejére ráesik egy kókuszdió és meghalnak, most nehezen írtam le nevetés nélkül ezt mert morbid nagyon, de amúgy tényleg így van. Na most, ettől még mindenki megy nagyjából ide-oda, Thaiföldre, Maldívra stb. és ha jól tudom te is pl. visszajöttél Kei Kecilről kókuszdió-baleset nélkül. Egyébként zárójelesen, ezért a Kei Islandért nagyon irigyellek:-)

A másik, hogy Erdogannak ha elég rendesen vannak is despota megnyilvánulásai, azért messze nem hülye. Nem fog direkt lépéseket tenni annak érdekében, hogy az amúgy is most megcsappanó turizmust végleg hazavágja, túl nagy bevétel van ebből meg túl sok ember él belőle Törökországban, ergo inkább azért fog szerintem lépéseket tenni, hogy biztonságban érezze magát valamelyest az aki oda megy.

Lentebb írták, hogy csak kendős - szakállas népek grasszállnak, mondjuk rajtam ez sem fogna ki, eleve töröknek néznek ott mindig, sőt úgy is beszélnek hozzám az utcán rendszeresen, ha meg szakállt is növesztek hozzá akkor a hatás leírhatatlan, kipróbáltam azért tudom:-)

Előzmény: pó_apó (9346)
Zs... Creative Commons License 2016.07.27 0 3 9348

Egy szó mint száz, ha tele a nacid, inkább maradj otthon és rettegj. De próbáld meg nem elvenni más kedvét az utazástól ;o)

Előzmény: showtimes (9342)
PanzerFritz Creative Commons License 2016.07.26 0 1 9347

Pici félreértés,bár nem lényeges de én a magyarországi közlekedésre gondoltam. (tavaly 585 halálos baleset volt a 10 milliós kis országunkban. A hétszer ekkora (74 millió) Törökországban nem hiszem hogy hétszer ennyien haltak meg merényletekben.) Szóval arányaiban jóval veszélyesebb Magyarországon közlekedni,mint Isztambulba utazni,ettől mégsem riad el senki)Nem hibáztatom én azokat akik lemondják az utat,mindenkinek szíve joga eldönteni hogy mit vállal.Én minden esetre még így sem tartom túlzottan kockázatosnak ahhoz hogy megváltoztassam a terveimet.

Előzmény: showtimes (9345)
pó_apó Creative Commons License 2016.07.26 0 4 9346

 

Rugalmas elszakadás-nak hívhatjuk azt a magatartást, hogy amikor valakit valami korábbi kijelentéséről kérdezzük -pl. miért hívja az utazókat kalandoroknak-, akkor rugalmasan mellébeszél. Hát így jön ide Auschwitz, simán. Muhi csata, Mohács melegít.

 

Meg az, hogy a nyugati irodák kibaccnak a magyarral, akit az ág is. Kár, hogy Vityó ezt nem mondta be Tusványoson.

 

Vagy van helyette valami frissebb utazásos hír is az M1-en? Ha már úgyis nézi itt valaki, brrr. Kedvezményes utazás a felcsúti kisvasúton? Menetirány szerint? Fakultatív lepényevés? Célbapökés? Mert nekem nem fogja a TV-m ezt az adót, bár onnan tudom, hogy véletlenül mégis bejöhet, mert a kutya rálép a távirányítóra és keservesen vonyít.

 

Ami pedig sült ostbobaság: Egyiptom közlekedési statisztikáinak kiszámolása, ki-hol-mennyi halt meg. Ugyanis erről nincs közzétéve hivatalos adat, a sokkal fejlettebb Közel-Kelet-i országokban is csak annyi egy kurvanagy baleset, hogy volt és hogy meghaltak. Saját tapasztalat :-)

 

És ami a török „vélelmezés”-t illeti: ki a francot érdekel, hogy xy, aki életében nem járt arra, mit vélelmez. Amúgy ha járt volna, tudná a buszok tachográf ellenőrzését, meg egyebeket, én például a kint eltöltött hónapok alatt, Isztambultól az Ararátig, összesen 1, azaz egy közlekedési balesetet láttam...

 

Amúgy már korábban akartam írni, de az újabb „kalandor” minősítés miatt a földön hengergődztem a röhögéstől, és ez idő.

Előzmény: PanzerFritz (9344)
showtimes Creative Commons License 2016.07.26 -3 0 9345

Amíg a TUI és a T. COOK minden költség nélkül azonnal átfoglalni a nyugati turistákat más desztinációba addig a magyar utaztatók ezt a gesztust nem tették meg, s mivel a magyarok anyagi helyzete fényévekre van az angolokétól, németekétől ezért csak kevesen hagyták veszni a befizetett pénzt.

 

Egyébként ajánlom elolvasni a két angol elemzést. Drámai mértékű visszaesésről számolnak be. Ezek szerint az angolok és németek a lábukkal szavaztak. A magyar forgalom meg nem oszt, nem szoroz török viszonylatban (egyébként ez is lényegesen csökkent a turizmus.com -on anno megjelent cikk szerint.)

 

A közlekedéssel egyet értek :) Anno Egyiptomra kiszámoltam, hivatalos adatok szerint lakosságarányosan 7x nagyobb az esély közlekedési balesetben meghalni, mint Magyarországon. A vezetési stílus alapján valszeg törökben is hasonló arányok lehetnek, de ezt csak vélelmezem.

Előzmény: PanzerFritz (9344)
PanzerFritz Creative Commons License 2016.07.26 0 2 9344

Hogy jön ide Auswitz ??

 

Nem akarok a többiek nevében beszélni de én pl. sok helyről tájékozódom (angol nyelvű sajtóból is),ennek ellenére semmivel sem tartom veszélyesebbnek Isztambult mint mondjuk Párizst. Történtek terrorcselekmények,ennek ellenére annak az esélye hogy pont velünk,pont akkor történjen valami hasonló,szinte zéró. Tény hogy az embereket rettegésben tartják ezek a dolgok de azért ne felejtsük el hogy a közutakon még mindig sokkal nagyobb esélye van annak hogy halálos balesetet szenvedjek,minthogy isztambulban felrobbantanak. Ettől mégsem fél szinte senki aki nap mint nap autóba ül.Pedig egyszerű statisztikai adat,mindenki tisztában lehet vele. Még azt sem mondanám hogy szebb egy súlyos autóbalaset helyszíne mint egy robbantásé.Egyszerűen a baleseteket már megszoktuk. Szomorú de így van.Szinte semmi elrettentő ereje nincs ha azokat mutogatják.A terrornak még van. (bár gyanítom hogy vannak a világnak olyan részei,ahol már annak sincs,annyira az emberek mindennapjaivá vált)

Összegezve,én soha nem mondtam hogy nem történt ott semmi,hogy nincsenek veszélyei egy ilyen utazásnak de semmivel sem nagyobbak mint egy pár száz kilóméteres autózásnak.Ha pedig így van,akkor miért is kellene lemondani róla? Miért is kell kalandornak nevezni azokat akik utaznak? Aki egyébként is fél mindentől,az ne utazzon,aki meg egy kicsit kockázatvállalóbb,az menjen bátran.Mimegyünk és egy cseppet sem bánom hogy nem lesznek kilóméteres sorok mindenütt. :) (a pozitív gondolkodás előnyei) :)

Előzmény: showtimes (9342)
showtimes Creative Commons License 2016.07.26 -4 0 9343

a végén a nem szó kimaradt, helyesen: akik nem innen tájékozódnak csupán

Előzmény: showtimes (9342)
showtimes Creative Commons License 2016.07.26 -4 0 9342

Vannak akik Auswitz szomszédságában is vidáman turistáskodtak anno, csak még nem volt internet, hogy megosszák vidám beszámolóikat.

 

Egyébként meg az ágazatban érdekelt személy hurrájelentése helyett talán el kellene olvasni ugyanerről a magyar és a nemzetközi sajtót:

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/28/padlot-fogott-a-torok-turizmus-nem-veletlenul/

vagy itt van a BBC elemzése:

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-36549880

 

 

S ezek még a puccs előtti állapotot rögzítik, s most mi van? A nemzetközi sajtóban olvastam pár napja, hogy angol és német forgalom minimális, de itt egy friss elemzés:

 

 

‘Turkey’s tourism chapter is ending. This is more damaging than the terror attacks’

 

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/turkey/articles/turkey-tourism-chapter-is-over-as-chaos-reigns-after-coup/

 

Ha nem sikerül értelmezni szólj bátran :)

 

Szerencsére vannak akik innen tájékozódnak csupán, mert egyébként még elhinnék ahogy valami idióta, meg kalandor bemagyarázná,  hogy semmi se történt, virágzik minden :)

 

 

Előzmény: Zs... (9340)
pó_apó Creative Commons License 2016.07.26 0 2 9341

 

Én is meglepődve olvasom, hogy hopp, ott a sok félpazió-kalózhajó kalandor :-) Antalyában

"A magyar turisták nem ijedtek meg a török puccstól: A charterjáratok rendben közlekednek a török tengerpartra, senki nem akart szabadságát megszakítva hazajönni Törökországból, és tömeges útlemondást sem tapasztalnak az utazási irodáknál - mondta a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke az MTI érdeklődésére.

Mindamellett nem is estek annyira az árak- teszem hozzá.

 

Előzmény: Zs... (9340)
Zs... Creative Commons License 2016.07.25 0 1 9340

Nah ezert nem kell hallgatni a veszmadarakra. Illetve arra az egy idiotara, aki itt idonkent feltunik ;o)

Előzmény: aNUBI19 (9338)
PanzerFritz Creative Commons License 2016.07.24 0 2 9339

Mi aug. 14-én utazunk és eszembe sem jutott lemondani az utazást.Csak amiatt aggódom hogy aznap ne történjen semmi,mikor kiutazunk.Haza majd csak hazajövünk valahogy . :)  Fantasztikus város,még így is hogy csak olvastam róla és itt a neten láttam. Ha hazaérünk,mesélek.

 

Előzmény: aNUBI19 (9338)
aNUBI19 Creative Commons License 2016.07.24 0 2 9338

Sokáig gondolkoztam, hogy lemondom az utamat, de végül is az utazás mellett döntöttünk, és milyen jól tettük. A gépen eredeti foglalás szerint telt ház lett volna, de induláskor már elfogytak az utasok. Érkezés 20 perccel hamarabb, megrohamoztuk az E11 es buszt, ami ingyenes volt, és minden más közlekedés is, egész héten, még ma is ingyenes volt minden.

Igen , kevesebb turista van mint eddig, de azért vannak. Amit a tv -ben lehet hallani, mi nem éreztünk belőle semmit, mindenki aggódva hívott minket, onnan szereztünk tudomást 

Aki már járt Isztambulba az tudja, hogy minden fel van örökké lobogózva, na ezt most meg kell szorozni 10-el. Minden fel van lobogózva a buszok, a villamosok, a hajók,  a hidak, az autók , a házak óriás méretű zászlókkal.

Végül is  jól döntöttem,  örülök,hogy elmentünk,és hogy pont akkor nem történt semmi .

 

oleandro Creative Commons License 2016.07.21 0 1 9337

"az eddig ismert, szekularizált, nyugatos Törökországnak vége van."  :(

http://hvg.hu/vilag/20160721_torokorszag_ellenforradalom_puccs

PanzerFritz Creative Commons License 2016.07.21 0 0 9336

Isztambuli webkamerák. (nagyon sok helyszín)

 

http://www.istanbuluseyret.com/TuristikKameralar/

 

Előzmény: Flower2000 (9333)
Flower2000 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 9335
Előzmény: oleandro (9334)
oleandro Creative Commons License 2016.07.20 0 0 9334

Oké, h. kevesebb a turista, de  nem erről van szó. És a város hangulatát eddig sem ők határozták meg, szerencsére.

Előzmény: Flower2000 (9333)
Flower2000 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 9333

http://www.earthcam.com/world/turkey/istanbul/?cam=istanbul

 

Itt egy webcam, nézd meg, nem nyüzsögnek a turisták.

 

Keresgélj webcam-eket, csak türelem kell hozzá és látni lehet mi van.

Előzmény: oleandro (9332)
oleandro Creative Commons License 2016.07.20 0 0 9332

Azt olvasom, hogy a puccs v. mi vóta teljesen megváltozott a város hangulata.  Még Beyoglu  szivében is mindenhol csak a kendős - szakállas népek  grasszálnak, és  a magukat megfélemlítve erző européeri törökök inkább bezárkóznak. a kocsmák, bárok is inkább zárva tartanak, a megszokott nyüzsgésnek vége. :(

Tényleg?

Flower2000 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 9331

Nem tudtam.

Előzmény: llaci10 (9330)
llaci10 Creative Commons License 2016.07.19 0 0 9330

Alig 1 hónapos friss hír. Itt is olvashattad 06.22-én a 9236-os hsz.-ben.

Előzmény: Flower2000 (9329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!