Keresés

Részletes keresés

djuice Creative Commons License 2024.03.14 0 0 3329
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.02.05 -2 0 3328

Szervusz,

 

azóta eltelt jópár év, ezek a modellek kifutottak, leginkább az utódaik elérhetőek újonnan.


Egy általános megjegyzés:

Érdekes lenne tudni, mennyire gyakran szeretnéd saját hangszóróján keresztül használni a zongorát (vs. minden más: fejhallgató vagy erősítés vagy számítógépes VST).

Minél gyakrabban saját hangszórón át, annál inkább szempont a hangszórók minőségén túl a bútor maga (pl. tömege). Pl. fejhallgatóval nem fogsz hangzás különbséget érzékelni a Roland F-107 és RP-107 között, hangszóróival meg van rá esély, hogy igen. Kb. ugyanez a helyzet a Korg LP-380U/C1 Air vs. G1B Air kapcsán, bár az utóbbi kicsit kilóg a keretből.


Amúgy a Roland RP-102 helyett pont ezt a kettőt, Kawai KDP-110 helyett KDP-120-at találod meg.

A fent említett zongorákon túl a Yamaha YDP-145/YDP-S35/YDP-165/YDP-S55 amit megemlítenék, bár az utóbbi kettő dettó kilóg a keretből.

Illetve, ami még kilóg a keretből, de érdekes lehet, az a Kawai CN-201 (a CN-29 utódj.

 

A legfőbb 3 tanács pedig még mindig: kipróbálni, kipróbálni és kipróbálni.

Előzmény: Rooney99 (3327)
Rooney99 Creative Commons License 2024.02.05 0 0 3327

Sziasztok! Bútorzongorát vennék. 400 ezerig mi most a legjobb választás? Régóta érdekel a téma, de az utóbbi 2-3 évben nem követtem az új modelleket. Kawai KDP110 tetszett régebben. Meg a Roland rp102t próbáltam, ami még bejött.

szocsaba Creative Commons License 2024.01.27 0 0 3326

Végül Roland A88 Mk1-et vettem, részben árérzékenységből, részben az eladótól stúdióhangfalat is vettem így kedvezményesebben.

A billentyűt már régebben egy ismerősömnél próbáltam, meg akartam venni. 

Köszönöm a segítséget !

Előzmény: djuice (3324)
djuice Creative Commons License 2024.01.26 0 0 3325
djuice Creative Commons License 2024.01.26 0 0 3324

A hirdetéseid alapján Te szereted a vintage dolgokat.
Na most ha ilyet keresel, az Alesis QS8-asok a régi időkből pl. poly-aftertouchosak! Nem tudom, lehet Fatar mechanikásak, ezt meg kellene nézni…

Esetleg még ajánlhatóan a Korg Triton LE88, TR88 vagy jolly jokerként még, egy méltatlanul mellőzött típus, az M3-88 is remek választás lehet ma. Utóbbi főleg hogy sampler is és a regiment kontroller, fullos effekt-rendszer miatt, meg hogy az agya független modulként akármivel használható + már Oasys / félig Kronos színvonal, így modernebb, testes megszólalású. Én azt választanám. M3-61-esem volt is. Teljesen korrekt motyó volt!

Előzmény: szocsaba (3319)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.26 0 0 3323

Na ezen a Korg-on elgondolkodtam. Én csak tök hobbista kategória vagyok, annak is az alsó szegmense, de ahogy így messziről hallgatom meg nézegetem a  teszteket, asszem erre szívesen lecserélném a Rolandot - na nem mintha azzal bármi bajom is lenne, csak hát az egy másik liga.

Előzmény: djuice (3322)
djuice Creative Commons License 2024.01.26 0 0 3322
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.01.15 0 0 3321

Ebben a témában djuice van sokkal jobban otthon.

A fő tanácsom a szokásos: kipróbálni, kipróbálni és kipróbálni (személyesen).

 

Ha jól értelek, a MIDI kontrollernek az extra funkciói (pl. 3+ midi zóna) amit kifejezetten keresel, alap digi zongora midi be- és kimenttel nem játszik (az árban lefele kinyitna jópár modellt)

 

Árban ugyan feljebb van, de ha nincs extrém magasan, érdemes lehet kipróbálni a Kawai VPC1-et is (különösen, ha lomhaság/csendesség szempontjából nem vagy elégedett az alap ötletekkel)

(Évekkel ezelőtt még a Casio PX-5S jutott volna eszembe, de már rég kifutott, legfeljebb ha használtan lehet belebotlani épeszű áron.)

 

 

Előzmény: szocsaba (3319)
Aurasound Creative Commons License 2024.01.15 0 0 3320

Eddigi kalapácsmechanikás hangszereim. Belarusz pianínó :), Roland Rd 500, Arturia Keylab 88 (i-es verzió), Roland F20 zongora.
A keylab 88-as második verziója is a Fatar TP 100/LR kalapácsmechanikát hozza, csatorna aftertouch-csal. Tehát az utánnyomás vezérlőjele "monofonikus". Ez szinte minden billentyűnél ilyen. A poli aftertouch ritka, mint a fekete hattyú.
A billentyúzet jól hozza a "rendes" zongora billentését, elég gyors is, de nem olyan könnyű, mint mondjuk az F20-as billentyűm, amit nem is mindig ajánlanak komoly, klasszikus zongoristának. Nekem ezért megfelel.
Szóval a billentése ok. Nem is hangos, de sosem lehet elég halk egy kalapácsos billentyű, ha nyitott fülessel, vagy halkan kihangosítva játszol. Lehet tuningoltatni. 50-60e Ft és finom puffanássá válik a kopogás, billentyű felengedés.
Vezérlés szempontjából mindent is tud a hosszú ribbonszalagon, x-y tapipadon kívül. Mindenre megtanítható is.
Elegáns a kottatartója, jó a noti tartó támasza. Vasbó' van. A valódi fát azért ne keresd. Az csak fólia..
Nagyon zseniális, jó minőségű és kényelmes a hozzá adott szoftvercsomag. Mára hibátlan és a 88-al a fullos pakkot kapod meg. Fontos, hogy, ha használtan veszed, az eladó képben legyen a licenc-account átruházásának folyamatáról, mert az nem annyira áramvonalas.
A licenc a névhez-géphez van rendelve. Óvatosan, átgondolva végig kell vinni az átruházást. Ha új a masina, az könnyű. Rregisztrálod a hangszert és kész. Talán ennyi Arturia részről. Ha licensz nélkül veszed a használt billentyűt, az komoly alkura ad lehetőséget, mert a szoftver 200 dolcsi és a "nem hivatalos" verziót arturia billentyűvel használni öngól.

Előzmény: szocsaba (3319)
szocsaba Creative Commons License 2024.01.05 0 0 3319

Sziasztok !

Szeretnék vásárolni kalapácsmechanikás 88 billentyűs midi vezérlőt.

Tapasztalatokat szeretnék meghallgatni. Szempontjaim: aftertouch, ne legyen lomha mechanika (lehetőleg csendes), vst velocity relációban ne legyen gond, szoftver-ellátottság.

Kiszemeltjeim : Roland A88 mk2 (eddig favorit, de csak az mk1-et próbaltam régebben)

Arturia Keylab 88 mk2

Native Instruments s88 mk3

Ha lehet csak saját tapasztalatot osszatok, ne innen-onnan olvasott véleményt írjátok le. 

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.09.10 -1 0 3318

Meg már csak a 2. kérdés miatt is: keverő / mixer szoftver amire szükség van.

Az egyetlen dolog, ami zavaró lehet, ha késedelem van a hangban a számítógép miatt... ami elvileg megoldható, a gyakorlatban inkább szaki segítségével.

Előzmény: djuice (3317)
djuice Creative Commons License 2023.09.09 0 0 3317

Ja! Akkor ez a baj. Én mindenképp [zongora]…[sz.gép]…[fejhallgató] összeköttetést használnék, mert akkor hallja rögtön, mit hogy vesz fel a gép. Ha a hangszerbe dugja a fülest, ott még akár a pc épp semmit se csinálhat.

Előzmény: Törölt nick (3315)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.08 0 0 3316

Erre teljes körűen baromi hosszan lehetne válaszolni,egy részét szerencsére előttem megtették.

 

Gyakorlatilag az a bajod, hogy vagy ordít a  füles, vagy ha leveszed nem tudsz jó felvételt csinálni. megoldási lehetőség 4-5 is van, megpróbálom vázolni.

 

Konfiguráció: mind a füled mind a szgép a zongorába bedugva

 

1. Feltekered olyan hangerőre a fülhallgató kimenet ami még számodra elviselhető, de lehetőleg a legnagyobb legyen. A másik ugyebár rákötve a szgépre. A számítógépen lehet állítani a bemenő jel szintjét (persze a legideálisabb ha tökéletes vonal szint érkezik, mert a bemeneti A/D átalakító itt dolgozik a legjobban és a legszebb hangminőségben).  Ezt a windows beállításaiban meg kell tenni. Hogy hol találod? Több helyen is lehet, nem tudom milyen oprendszer van pontosan a gépeden. Mindenesetre jobb alul találsz a képernyődön egy hangszórót, ezt alapból csak hangerő állításra szoktuk használni, de alkalmas másra is. Jobb egérrel klikkel rá, és valami ilyesmit fogsz látni:

 

Na most innen egyéni kezd lenni a  dolog. Nézd át a rögzítőeszközöket meg a Hangerőszabályzó és hangkeverő beállításokat. Találsz-e vajon itt egy "potmétert", csúszkát amivel állíthatód a bejövő jel szintet? Mert sok esetben a hangkártyára telepített driver átveszi az uralmat, és itt semmi nem jelenik meg, akkor a hangkártya driverében kell keresgélni. Pl nálam ez ilyen ezen a gépen, egy beépített Realtek hangkártya van a gépben. A Realtek vezérlése rengeteg helyről elérhető, mutatok pár lehetőséget, példát hol érdemes keresgélni - de azt tudni kell minden gépen kicsit más lehet!

Jobbra lent az előbbi hangszóró ikon mellett találsz egy kis felfelé nyilat, amiben rejtet ikonok vannak, a háttérben futó programok (egy részét tudod elérni, pl  ha szerencséd van a hangkártya vezérlőt is. Nálam ezen a gépen pl így:




Itt meg kell nyitnia  felületét, és valami programnak ki kell jönnie ahol kb minden is állítható - és innentől egyéni..  Itt olyasmit kell keresni, hogy felvétel vagy bemenetek és a hozzá tartozó "csúszkát" kell megkeresni, ezzel lehet állítani a bemenő hang szintjét. Fontos megjegyeznem, hogy vonal bemenetet keress.m Mutatom az mén példám ezen a gépen. Itt van a felvételi hangerőszint állító, de előtte pl nekem alul is be kell állítanom melyik bemenetet állítom. Szóval összetett a dolog és innen egyéni és gép függő driver függő mit hol találsz meg.





Majd folytatom, de most bömböl a gyerek és mennem kell. addig is a fentieket nézd át.

(a bajom hogy innen több oldalt kell megírni, hogy esetleg eljussunk a  végeredményhez, ha nem értesz hozzá :-( )


 

Előzmény: Ivett8301 (3313)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.08 0 0 3315

A válasz második felére: A zongorán két füllhalgató csatlakozó van, az egyikbe dugta a füles a másikba a szgépet. Azaz nem az asztalon kell állítani a füles hangerejét, ennek így ebben a formában nincs semmi köze hozzá. Plusz mellesleg azt is be kell kapcsolnia, hogy a line bemenetet kitegye a kimenetre, mert lehet ez sincs bekapcsolva, ha ide dugná be a fülest - és akkor a szgére tett hangcuccot le kell húznia, hacsak az aktív hangfal kimeneten nincsen külön füles kimenet.

Előzmény: djuice (3314)
djuice Creative Commons License 2023.09.08 0 0 3314

Nincs olyan kábel. Arra hangkártyát használj!

Rajzold már le mit mivel hogy kötsz össze részletesen!

A windows / vezérlőpult / hangeszközök részben van felvételi beállítás ablak. ott kéne a bejövő jelszintet belőni. Az eszközlistában jobb szélen a kiválasztott hangeszköznél zöld sávban ugrál a jelszint ha szól vmi a bemenetre. Ha csak pici zöld ugrál, akkor a tulajdonságokon belül találsz egy csuszkát %-ban kifejezve mennyit erősítsen. Ehhez a zongorán is kb. 50-75% legyen legalább a hangerő állása!

Az audacityvel itt nem foglalkozok, mert nem szeretem, de ha előzőeket jól csinálod, várhatóan jó lesz amit akarsz.

 

A fejhalgató a sz.gép hangkimenetét érinti, azt teljesen külön állíthatod. Kb. 50%-on már annak is normális, elviselhető mértékűnek kell lenni (asztal - tálca / jobb sarok lent / kis hangszóró ikon…)

Extra dolgokat az okozhat ha különféle programok vagy effektek vannak bekapcsolva a wind. hangeszközeinél (pl. boost 6dB vagy hasonló), ez gépfüggő, hol mi lehetséges. Mondjuk egy laptop gyártója is telepíthet előre olyan segédprogramot ehhez, amit át kellene nézni.

Esetleg TeamVieweren tudok közvetlen segíteni ha gondolod! (Neten összekapcsoljuk a gépeinket és látni tudom a géped képernyőjét meg a hangbeállításokat…)

Előzmény: Ivett8301 (3313)
Ivett8301 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 3313

Kedves Ümnyő!

Megvettem a kábeleket,és a kismillió probléma között per pillanat elsődlegesnek azt érzem,hogy akárhogy próbálom beállítani a pianínó hangerejét,illetve az audicity felvétel hangerejét,vagy az üresjáratokban zúg visszajátszáskor,vagy ha mégsem,akkor túl halk lesz a felvétel,vagy ha felerősítem a zongora hangerejét,az a fülesben elviselhetetlen.

Szóval:

1.Jól ertem, hogy létezik olyan külön csatlakoztatható hangerőszabályozó, amivel a beviteli oldalon tudom még állítani pluszba a hangerőt,de közben azért nem szenvedek halláskárosodást?(tudom,hogy ez nevetségesen hangzik...)Esetleg ezen a külön hangerőszabalyozós füles eleve segít?Kerlek irj pl-t mit vennél a helyemben?

2.Másik kérdesem: Létezik olyan kábel,amit ha bedugok a laptopba is és a pianínóba is,egyszerre hallgathatom az aktuális felvételt is és az audicityn törtenő visszajátszast is?Bár még ettől fényévekre járok,de ha szeretnék plusz sávot ravenni,ahoz is ez kéne hogy felvételt és plusz szólamot egyszerre halljam.

Köszönöm,ha válaszolsz.

Előzmény: Törölt nick (3258)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.09.07 0 0 3312

Koncertekhez teremben persze :)

A duett/kamarazenekar próbák, esetleges egyházi csoport hangszerrel kísért éneklése nem feltétlen igényel kihangosítást, és kb. ez az a felhasználás, ahol a bútornak előnye lehet a bútor esztétikáján túl.
Az is igaz, hogy ha beáldozzuk az esztétikát, egy új bútor vs. új hordozható árkülünbségéből kijöhet egy használható mini erősłtő és monitorhangfal...


Szóval nem árt tisztában lenni azzal, mi mennyire fontos, mi mennyit ér meg.

és akkor egyből érdemes itt megemlíteni a garanciát, a használt vs. új hangszer kérdésében.

Előzmény: djuice (3311)
djuice Creative Commons License 2023.09.04 0 0 3311

Arra meg akkor ki kell hangosítani.

Ide vonatkozó példa tegnapról:

évnyitó, kb. 200-220 ember egy hangversenyteremben, éneklik a himnuszt zongora kísérettel (50 milliós Steinway a színpadon), mondom a zongoristának hogy ki leszel hangosítva bemikrofonozva, nagy mérvű tiltakozás hogy nem kell! nem kell!, a végén meg odajönnek hogy tök jó volt kihangosítva a Steinway, arányban szólt végre a ”kórussal”. 😉

Előzmény: ÁsítóSárkány (3309)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.04 0 0 3310

A témához szólva ha minden igaz eladóvá válik egy Roland F-130R zongorám sajnálatos módon.


Szerintem ár érték arányban nagyon jó kis zongora, a hangja nekem nagyon bejött. Volt korábban pl Korg LP380-om, azzal össze tudom vetni, ami nyilván szubjektív kicsit. A Korg-nak egy fokkal élethűbb a billentése, a beépített hangszórók hangereje és átvitele dinamikája talán az egyik legkiemelkedőbb a kategóriájában, de zongorahangban ez 100x felülmúlja. Ebben a kategóriában ez kb így működik, mindent nem tud egyszerre, vagy ebben jó vagy abban..

 

Az állapotú bár 6 év körül lehet teljesen újnak tekinthető, alig pár órát volt sajnos csak használva havonta :-(. Egy minimál kis esztétikai hibája van, ami orvosolható is valamennyire, egy kb fél centis felületen a lányom valamivel megkarcolta és a fekete bevonatot megsértette, de más minden rendben van. Kb abban az ársávban gondolkodom eladásnál amit megjelöltél, de még kicsit meg kell nekem is rágnom, mert nagyon kellemes és szerethető hangszer szerintem, és kicsit fájna ha valaki elvinné, de ugyanakkor mivel nincs használva értelmetlen hogy itt álljon :-(.

Részletesebben itt lehet olvasni róla mit tud, van benne USB midi ha szükséges, többszáz hangszín, beépített ritmusok, applikációk tudják vezérelni, ha ilyen re szükség van netán. Én ezeket csak játszási szinten használtan, próbálgattam, hogy működnek ezek a dolgok.

https://www.roland.com/hu/products/f-130r/

Ha esetleg érdekel jelezd, nincs még sehol meghirdetve és az állapota tényleg tökéletesnek mondható.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.09.04 0 0 3309

Amíg egyedül gyakorlás a cél, addig persze tökéletes a hordozható.

Ha éneket kellene kisérni, vagy duett, kamarazenekar is előfordul, ott már előjön annak a hátránya, hogy kicsi a rezgőtest tömege...

Előzmény: djuice (3308)
djuice Creative Commons License 2023.09.04 0 0 3308

2-300 közt ez ma szerintem ami ajánlható jó áron és a legújabb fejlesztés. Igazi hangszerhez szokottnak meg nem tudnék csak drágább modellt ajánlani. De felteszem nem állandó éjszakai gyakorlás a cél, így kvázi az elektromos kevésbé is lenne használva, ergo felesleges a drágább, nagyobb helyet foglaló. Főleg hogy ezek a belépő vonalú szekrényes zongorák hangrendszerükben sem nyújtanak felemelőbbet, mint csendben, fejhallgatóval, s akkor megint csak felesleges pénzkidobás.
Nekünk a zenesuliban pl. két zongoratanárnő is Kawait tart otthon digitálisban (ES110), ők is jónak mondják és kis helyet foglal nekik. De majd a kolléga eldönti úgy is mi kell neki… 

Előzmény: ÁsítóSárkány (3307)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.09.03 0 0 3307

Azért felsorol modellek mind bútor-zongorák, és gondolom nem véletlenül...

 

@ooppan: Elsőnek azt lenne érdemes tisztázni, hogy mik a szempontok, a bútor-esztétika mellett az még kérdés, mennyire gyakran készülnek a saját hangszóróin keresztül használni a zongorát (nem fülessel és nem külső erősítővel)...

Bútorból tényleg kb a Korg LP-380 és Kawai KDP-120 ahol újonnan a már komolyan vehető belépő kategória kezdődik... árban persze drágább, de emögött persze ott van a garancia is.

A hordozhatóak ára meg jóval alacsonyabb, és a különbség az esztétikán túl a saját hangszórós hangban észlelhető leginkább, másban nem...

Előzmény: djuice (3305)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.09.03 0 0 3306

Alapból megértem a használtat olcsón megközelítést, de kétségeim vannak, hogy ennyiért legalábbis ezeket a modelleket lenne érdemes (ez alól ha nagyon akarom, még leginkább a Korg LP-380 lehet a kivétel, feltéve, hogy jó állapotú...)

 

A Kawai modellek billentésmechanikájában (nem zongoramodellekben) volt mindkettő esetében 2 generáció azóta, hogy kifutottak teljesen (RH -> RH II -> RH III, AHAIV-F -> RH-C -> RH-C II), az AHAIV-F az alsó kategóriából, az RH meg elég régen...
Vészesnek nem mondanám őket, már épp a látványos fejlődés utániak, de azért jelenthetnek kompromisszumot.

 

 

 

Előzmény: ooppan (3304)
djuice Creative Commons License 2023.09.03 0 0 3305

Ne használtat vegyél annyiért! Újat is tudsz venni és a Kawait klasszikus zenészek eléggé szeretik. De mindenekelőtt próbáld ki valamelyik hangszerboltban ha pesti vagy!

 

https://www.arukereso.hu/digitalis-zongora-c1009/kawai/es-120-p852629904/?gclid=CjwKCAjw3dCnBhBCEiwAVvLcuyAzHUPm5U5v5JKTSNh-H7pVbjEAcq4sl0Y6QWVlI4qSzLzfoPAeQRoCecMQAvD_BwE

Előzmény: ooppan (3304)
ooppan Creative Commons License 2023.09.02 0 0 3304

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem digitális zongora vásárláshoz.

Klasszikus zongorakísérő vagyok, van rendes hangszerem is otthon, de hát szeretnék gyakorolni a gyerekek lefektetése után is :)

Ehhez keresek olyan hangszert, aminek a billentése+hangja lehetőleg jól közelíti a zongoráét.

Milyeneket márkákat, típusokat ajánlotok?

Használt 2-300 ezres kategória már használható? ilyeneket láttam: Kawai CN23, Kawai CL30, Korg LP-380, RP-102 BK

Köszi minden eligazítást!

djuice Creative Commons License 2023.08.19 0 0 3303
djuice Creative Commons License 2023.08.15 0 0 3302
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.03 0 1 3301

így van, MIDI kapcsolat teszteléséhez böngészőből kipróbálható hangszert javasoltam volna (az audiót már kiveséztük), de úgy látom most a böngészőkben alapértelmezetten le van tiltva a MIDI eszközök kezelése

 

Ivett!

 

ha ki akarnád próbálni a MIDI kapcsolatot, kösd össze a zongorád a PC-vel (sima USB kábel, elvileg drivert sem kell telepíteni, de ha mégis, innen letölthető: https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/pianos/arius/ydp-142/downloads.html - egyelőre ne telepítsd!)

 

itt van egy egyszerű program: https://www.hermannseib.com/english/miditrix.htm nem kell telepíteni, indítsd el, és annyit már látni fogsz (hang még nem lesz), hogy a PC-d felismerte-e a zongorát:


ha Nálad is lesz egy sor pld. YAMAHA-USB v. bármi, akkor már jó úton vagy

Előzmény: djuice (3300)
djuice Creative Commons License 2023.08.03 0 1 3300

Apránként, lépésekben kezdj beletanulni, mert ez valóban káosz elsőre.

A lényeg, hogy pl. a zongorád hangját akusztikusan is fel tudod venni próbaképp mondjuk a telefonoddal. Nézegeted, hallgatgatod, próbálod olyan helyre elhelyezni, ahol nem a billentyűk kopogását hallod belőle, hanem a zenét.

Telóra is vannak applikációk, amikkel pl. kipróbálhatod milyen több sávon audioban felvenni. Pl. Zentracker, Zenbeats https://www.roland.com/hu/categories/apps/

 

Ha van laptopod, összekötheted usb-n a hangszereddel (talán) és belekóstolhatsz vmi kottázó vagy midi szerkesztő programba is, ha már előbbiektől tovább jutottál.

 

Majd kérdezz adott pontnál hogy mit szeretnél és segítünk még.

Esetleg a midiről egy jó kis előtanulmány, hogy érts bővebben dolgokat. 

https://mek.oszk.hu/11800/11879/11879.pdf

Előzmény: Ivett8301 (3299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!