a kisebb darabok kerültek ennyibe, a nagy, egész az hasonló ár, mint amit irsz, de én pl, libamájhabot készítettem karácsonyra, arra tökéletdsen megfelelt, vagy ha szeletbe akarod kisütni, stb.
Kipróbáltam a receptet, de a libamájat kacsamájra cseréltem.
Vettem egy nagy lábast, félig töltöttem vízzel, beleállítottam egy 5 literes befőttes üveget, szórtam bele pár marék libahájat, rátettem a kacsmájat (60 deka körül volt, ez is alig fért be az üveg száján), aztán félig szórtam az üveget a maradék hájjal.
Csak hagymával, borssal és sóval ízesítettem.
A befőttes üveget nem zártam le, nem láttam értelmét, meg féltem is, hogy elcsattan.
Mintegy másfél órát melegítettem a vizet, rendesen kellett gyöngyözni a víznek, mert ha kisebbre vettem, akkor semmi se történt a befőttesüvegben (nem sült ki a zsír a hájból).
Embertelenül finom, puha krémes lett a máj, de nem ez lesz a kedvenc kajám, az ára miatt :-(((
(Pedig "olcsó" helyen vettem a májat, a Bosnyákon 3900 Ft volt kilója. Ha tud valaki ennél olcsóbban, akkor ossza meg velem a helyet.)
hát, tudod az úgy kezdődött...hogy voltam tavasszal Münchenben egy nagyon flancos, 3 napos rendezvényen, ahol pl. az első nap a királyi palotában volt a fogadás. Előétel: libamájhab, rajta chilis-fahéjas-vaníliás olaj, hozzá a rusztikus német fekete kenyér és pezsgő. Ebből 2x is vettem. és véletlenül megláttam a piacon hízott libamájat féláron, mert szét volt töredezve, nem szép nagy darabok, de attól az íze még uo. ,szóval jól bevásároltam belőle. be van fagyasztva, és ezt szeretném megcsinálni karácsonyra, fekete kenyér helyett pirítóssal. egyébként nem több egyik reci se, mint fél óra.
(próbáltam feltölteni képeket, de szétesik szövegre, nagyon fura...)
A felszínen találtam első (fehér) szarvasgombámat úgy nyár vége felé. Leásva pár centit kis fészket is találtunk néhány aprósággal. Később a gombász társaim is találtak. A hozzáértők nem tartják sokra, pedig íze, illata fantasztikus (és olyan intenzív, hogy a mellette tartott tojás nemcsak az illatát, az ízét is átvette)- igaz, nyersen gyomorbántalmakat okozhat állítólag. Eccer azért megkóstolnám az aranyárban mért "igazit" is.
A libamájjal (is) elkészített ételeinket megtalálod a korábban belinkelt közösgomba blogon. - ha érdekel.
Nagyon-nagyon összeillő trió a libamáj-szarvasgomba- tokaji aszu!! - Így mulat egy magyar nyugdíjas :-))))
Öreg fák környékén kis kidudorodásokat láttunk, kicsit leástunk és ott voltak a fehér szarvasgombák. Tavaly nyáron megint elmentünk a Nagyrétre, de nem találtunk egy darabot sem...
A fekete szarvasgombának, főleg a perigordinak sokkal jobb, erőteljesebb az íze, tehát libamájhoz inkább az való, a fehéret omletthez használtuk.
Délnyugat-Franciaországban olyan lágyra készítik (konfitálják) a libamájat, hogy teljesen krémes és kanállal eszik, nem szeletelve kenyéren. Fogadásokon kissé humoros volt.
Off: Dszyssz-nek: mi is találtunk fehér szarvasgombát a Bükkben, ami azért furcsa, mert állítólag Magyarországon igen nagy ritkaság...
nem hangzik rosszul, köszi. Közben beírtam a gugliba is, és rögtön az elsőt, ami kijött, lementettem. Most már csak azt kéne tudni, melyik lehet a jobb?
Mousse de Foie de Volaille Goose Liver Mousse
Ingredients (Serves 12)
2 sticks Butter plus 3 Tbls.
2 shallots, chopped
1 Clove Garlic, chopped
1 Lb. Livers, rinsed and dried
1/2 tsp. thyme
1/2 tsp. Salt
1/8 - 1/16 tsp. Pepper
1/4 cup Madeira Wine
4 tsp. Cognac
This is a quick and easy recipe for goose liver mousse. Traditionally, an equal amount of butter is mixed with the livers to make the mousse. You can use what is considered to be a minimum amount for a successful mousse.
In a 10" skillet, heat 3 tablespoons of the butter over medium heat. Saute the shallots and garlic quickly until softened, not browned, 2 to 3 minutes.
Add livers, increase heat, and sauté just until all sides have been colored lightly, 2 to 3 minutes. Season with thyme, salt, and pepper. Transfer livers to a food processor or blender.
Add the Madeira to the skillet, reduce by half over high heat, about 45 seconds. Set aside.
Puree the livers and the remaining 2 sticks butter until smooth. Mix in the reduced skillet liquid and cognac. Taste and adjust the seasoning, if necessary.
Pour the mousse into a porcelain mold or individual molds for serving and cover the surface with plastic wrap. Refrigerate for a minimum of two hours. Serve with toast or crackers.
Nyár végén fehér szarvasgombát találtunk a Bükkben. Ennek jó kiegészítője a libamáj. Itt a NET-en kerestünk recepteket. Megvalósulásuk az alábbi lapon található:
ime egy recept, amit egy barátomtól kaptam azóta meg már többször kiprobltuk a baráti körben többször is:
egész libamáj olyan 1 kilós lemosd letisztitod.
belerakod egy dunsztosüvegbe- olyan 3 literes nagyságúba.
megfűszerezed( nálam a só, bors, rozmaring majoranna, petrezselyem, hagyma fokhagyma, szarvasgomba variáció jól bevált) izlés szerint
lezárod az üveget és egy nagy edényben gőzfürdőbe rakod ( az edényben víz amit melegitesz- abálsz csak épphogy bugyogjon)
én 2 órát szoktam, attól jó puha-krémes lesz, de kevesebb is elég.
utána kiöntöm egy edénybe, hogy a kifőtt zsír ellepje, hidegben erkély, melegben hűtő, aztán ha megdermedt sózótt lilahagymával kenyérrel aszúval tökéletes
Karácsony előtt meg volt akciózva a dobozos orosházi libamáj a váci Kaiser's -ban, mindössze 1700 valamennyit kóstált, ami igen kedvezőnek számít. Mondanom sem kell, elkapkodták, én már lemaradtam róla. :-(((
Szép emlékeket ébreszt bennem ez a tokaji aszús történeted.
Máj + aszú, hát az összköltség tettttemes. Amúgy ne vegyétek sznobizmusnak (vagy vegyétek ha akarjátok) számít a puttonyszám is. Mivel nálam az aszú gyorsabban fogyott mint a máj :-)) az 5 puttonyos Heidrich aszú után, mivel abból már nem tudtam újabb palackot beszerezni, 3 puttonyos kerházi* következett. Éreztem a különbséget a máj - bor összhangzat vonatkozásában ...