Szerintem valamiféle élesztővel. Gondolom, ha bemész egy szaküzletbe, akkor ott tudnak majd segíteni. De nem mindegy milyet használsz, abból mennyit és milyen szőlőhöz, mert úgy változik majd maga a bor íze? Laikus vagyok, ha tévedek és pontatlan amit írok azért ne kövezzetek meg, inkább tanítsatok. :)
Helló mindenki! Mivel tapasztalatlan borkészítő vagyok, kissé túl cukroztam a boromat és nagyon édes lett! Hogyan tudnám "rávenni", hogy forrjon tovább??
Sziasztok! Szakdolgozatomat bormarketing témában írom. Ehhez kötődően e kérdőív kitöltéséhez szeretném a 18-30 év közöttiek segítségét kérni: http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/0b03c8281f41a8d86a.. Előre is nagyon szépen köszönöm! :)
Sziasztok! Akinek van néhány szabad perce, nagyon sokat segítene nekem a szakdolgozatom megírásában, az alábbi két, borturizmussal kapcsolatos kérdőív kitöltésével. A kérdőív egyszerű, nem tartalmaz kifejtős kérdéseket, így kitöltése tényleg rövid időt vesz igénybe :)
Az első egy általános kérdőív a hazai borturizmusra vonatkozóan:
Minimális borászati gyakorlattal (füge- és almabor), de kenyérsütés és üdítő készítés során is megtanultam, hogy az élesztő élőlény ami a tápoldat tetején szeret úszni és levegőt lélegzik. Akkor is megfullad, ha folyadékba fojtják, meg akkor is, ha az erjesztő edényt légmentesen lezárják. Ráadásul huzatérzékeny és a 10 foknál nagyobb hirtelen hőmérsékletváltozást sem szereti. Ezért én óvatosan a nyugodt folyadék felszinre szórom (ahol gyorsan elkezd "dolgozni") és az erjesztőedény száját jó légáteresztő vászonnal takarom be.
Sziasztok! Egy szakkönyvben olvastam, hogy fejtéskor meg kell mérni, hogy mennyi kén van a borban, és ahhoz mérten kell kénezni. De azt nem írták, hogy lehet megmérni a bor kéntartalmát. Nincs valami ötletetek? Köszönöm!
Kedves Borkedvelők! Megkérhetlek titeket, hogy kitöltitek a következő kérdőívet, ami nagy segítség számomra a szakdolgozatom megírásához,nem tart tovább 5 percnél, így ismeretlenül is köszönöm!
Én idén készítettem életemben először bort és pálinkát.
Kipróbáltam szőlőből és más gyümölcsökből is. Pl.: (meggy, cseresznye, lotyószilva), bodza, valamint (alma és körte).
Az utóbbit a következő képen készítettem:
Kimagoztam, feldaraboltam, majd le turmixoltam annyi vízben, ami bőven ellepte a gyümölcsdarabokat. Az egészet hordóba tetem és kb. 10 literenként 1 kg cukrot tettem hozzá.
Figyeltem a forrását és kóstolgattam is közben. Mikor majdnem teljesen kiforrt, szűrtem (pelenkán keresztül) belőle 10 liternyi szárazabb bort, majd hozzá tettem még egy kis cukrot, mert Én az édesebbet szeretem inkább. Mikor teljesen kiforrt, átszűrtem a maradékot is.
Nagyon finom bor lett belőle, csak javasolni tudom mindenkinek.
az alábbi link a szakdolgozatomhoz szükséges kérdőívhez vezet, nagy segítség lenne ha kitöltenék. (első sorban az idősebb borfogyasztók, és férfiak adatai hiányoznak)
Sziasztok ! A jó bor nélkülözhetetlen ital ! Én ismét szereztem Egri cabernet savignon-t, lesz belőle 200 liter tiszta lé. Hordót ma mosom, még várok 2 napot, és préselek.
Ha már ez a topik címe, dicsérjük: Nekünk (magyaroknak) önálló szavunk van az istenek italára: ez A BOR! Valahonnan nagyon messziről hoztuk, több ezer éve mondjuk, nem vettük át a minden más népek által használt win. wine szóhasználatot. Egyedül a humoros, a kissé lesajnáló módot használjuk: a "vinkó" - t
Sziasztok! Én is jártam igy a borommal. A kannába töltve és melegebb helyen tárolva.Ha jól tudom levegővel érintkezve barna töréses lesz a bor és zavarossá válik. Sok esetben nyúlós lesz. Én ezt úgy orvosoltam hogy 100liter borhoz : _a háromcentes pohárral kimérve 1centet tettem bele kénport. Nekem bevált... ja és nem lett kén izü. Az új borba is ezt a mennyiséget teszem és szépen letisztul . Régebben nem kéneztem.
gertiborÜdv. mindenkinek! Jó, hogy létrejött ez a topic.
Hát nem volt egy "hosszúéletű" topic. A Bor - az istenek ajándéka c. topicot elnézve, a bort mindenki szereti, sőt, a borhoz mindenki ért. A borászat (a borkészítéssel kapcsolatos kérdések/problémák) viszont "mostohagyerek". Na megpróbálom "feléleszteni". És még az is lehet, hogy választ is kapok a problémámra.
Van egy kis szőllőnk Badacsonyban. Minden mostoha bánásmód ellenére még terem is. Ezért "kénytelen vagyok" bort készíteni - ahogy még nagyszüleimtől láttam: darálom, préselem, néha fejtem, még ritkábban kénezem. Probléma1: A szőllő (olaszrizling) eleve egy száraz bor alapanyag. Én meg a félédes (max. félszáraz) bort szeretem. Próbáltam profi borászok tanácsát kikérni, hogyan lehetne valahogy "kevésbé szárazzá tenni a bort", de "háztartási borászatban" is használható tanácsot nem kaptam. (ilyenek voltak, mint pl. borhűtő, amivel kellő pillanatban megszakítható az erjedés, stb.). Probléma 2: Ennek ellenére, amikor a hordóból kiveszem a bort, azért "valamennyire iható". Ha viszont demizsonban, üvegben áll néhány napot, vagy pláne hetet (természetesen már messze nem pincehőmérsékleten), akkor olyan lesz mint a "lórúgás". Legalább ez ellen mit lehetne tenni?