közönséges korund az nagyon nagy tömbökben képződik a gyárban.
Mégis mekkorára gondoljak?
Meg mondjuk van egy megfelelő méretű lemezem. Mintha csak acéllemez lenne. Van egy apró bibi. 9-es keménységű. Csak 10-es keménységű gyémántszerszámmal lehetne megmunkálni. Szerintem hónapokba tartana amíg elkészül. Szörnyen drága lenne. Szóval ahogy beszélgetünk róla, egyre biztosabb vagyok benne, hogy nem véletlenül nem láttam én még zafír-vadászkét. Azért nem láttam, mert valószínűleg nincs...
A zafír óraüveg is vékony pengének számít, mégis odacsaphatod (persze csak véletlenül:-) acéltárgyhoz, meg se kottyan neki. Aztán lehet hogy tévedek és vadászkésnek nem való. Különben is, már megcsinálták volna ha lehetett volna. Pedig micsoda jól nézne ki egy átlátszó kés, amit sohasem kell élezni, ami sav-lúgálló, elpusztíthatatlan örökéletű tárgy lenne! Tök buli lenne, nemgondolod?
Bocs, akkor elértettelek a fehérrel kapcsolatban. Csak tudod a korund is Al2O3, meg a zafír is. Más szóval: ugyanaz. Csak a szennyező anyagok teszik átlátszó helyett valamilyen színűvé.
Egyébként én késnek szeretném. Vadászkésnek. Zsigerelésnél pedig kell feszíteni tudni is vele. Azt meg a kvarcüveg nem hiszem, hogy kibírná. Aztán ott van még az él kérdése is. A bevonatok egy kés élén nem jöhetnek szóba szerintem. Szerinted?
Vakítóan fehér? Dehogyis. A vegytiszta zafír egy színtelen, átlátszó anyag. A színeit a természetben a szennyezőelemektől (vas, króm, titán, stb.) kapja. Óraüvegnek is a színtelen változatot alkalmazzák. Én is ezt szeretném házilag elkészíteni. Timföldet már szereztem. 3000 fokot viszont nem tudok otthon előállítani egykönnyen. És az öntőforma is kritikus pont ezen a hőmérsékleten. Szerinted?
Félreértesz engem. Én a karórák mai olcsó mű-zafír üvegére gondoltam. Elektromos kemencében bauxitból, 3000 °C-on szintetizálható. Keménysége: 9 a Mohs-féle keménységi skálán. Gondoltam kiválló vadászkést lehetne belőle csinálni. És sohasem kellene megéleznem. :-)
Én nagyobb darabokra gondoltam. Mint például egy 20 cm-es vadászkés. Mű-zafírból tudtommal lehet ekkorát készíteni minden gond nélkül és viszonylag olcsón. Gondolom ekkora műgyémántot készíteni nem állna módomban anyagilag. Egyáltalán lehetne ekkorát?
Hagyne nyissak új topikot. Kérdésem: Zafírüveg gyártása házilag.
Indoklás. Tapasztalom, hogy manapság egy zafírüveg pótlás az órásnál kb 10e ft. Ebből arra következtetek, hogy ez már egy viszonylag hétköznapi, olcsó technológia. Mi lenne, ha gyártanék magamnak belőle tárgyakat? Kést, gyűrűt, hamutartót, stb. Lehetséges lenne ez házilag szerintetek? Ha igen, akkor hogyan?
Nekem már három is van belőle, ontják a gyémántokat. Egyenlőre a dunyhába rejtjük, de egyre kényelmetlenebbül alszom azóta. Egy ideje az asszony ezt teszi a gyerekek uzsonnájába is, de panaszkodnak, hogy fáj tőle a foguk.
Akkor bélelj ki egy kerámia edényt mikrohullámot visszaverő anyaggal mondjuk alumíniummal. Az edény szájánál legyen a magnetron (valamilyen féláteresztő anyag mögött), így a mikrohullámok addig verődnek a bélésről vissza amíg el nem nyeli a grafit.
Lehet, hogy bélésnek nem csak fémfólia jó hanem olvadt fém is (hogy nekem is legyen má' igazam egyszer).