Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.26 0 1 10213

A San Rafael bevásárlóutca 1952-ben. Az autók ugyanazok (bár most már nem szabad behajtaniuk oda)...

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.26 0 1 10212

"Odafelé megállt 2 óra utazás után egy út menti kávézónál egy rövid pihenőre, de visszafelé egyhuzamban tette meg a 3 órás utat"

 

Hosszabb útvonalakra nem ajánlom a távolsági buszokat, pláne ha valaki képtelen elaludni ezeken a járműveken, illetve hasmenéses problémákkal küzd, mely utóbbi dolog egyébként Kubában nem ritka. Egy-egy hosszabb szakaszon meg szoktak állni 10 percekre a sofőrök a mellékhelyiségek használata céljából (azok gyakran olyan siralmas állapotban vannak, hogy még elhanyagolt vidéki vasútállomásaink fiúvécéit is visszasírhatjuk), azonkívül egy hosszabb, háromnegyed órás szünetet is beiktatnak út menti éttermeknél, ilyenkor kényelmesen meg lehet ebédelni- vacsorázni. Camagüeyből Santiagóba menet egy fiatal kubai lány ült előttem, és végig panaszkodott: Havannából, tehát végállomástól végállomásig utazott, és már teljesen ki volt készülve a maratoni távolság miatt. Egy ilyen távon megfontolandó a belföldi repülőjáratok igénybevétele -- én is éltem ezzel a lehetőséggel. Viszont időben érdemes foglalni, és ez a repülőtől a vonatozásig mindenféle tömegközlekedési eszközre érvényes Kubában.

Előzmény: kacsomilla (10207)
kacsomilla Creative Commons License 2024.01.26 0 1 10211

Trinidad

Jó kis szállásunk volt, közel a központhoz, tágas szoba, jó fürdőszoba, saját terasz. A házinénit megleptünk, hogy a beharangozottnál hamarabb érkeztünk, de igazi kubai szívélyességgel, öleléssel fogadott.
Mindjárt be is ballagtunk a főtérre. Van ott egy templom és kolostor. Csekély belépőért nézhettünk körül odabent. A templom tornyának legtetejéig fel lehet lépcsőzni. Fantasztikus a kilátás a város minden oldalára, a hegyekre, a harangok mellett kikukkantva. A kolostor tetejéről is lehet szemlélni a panorámát. Az épület földszintje kiállitásnak ad helyet, a másik felében, egy nagy teremben valami gyerekműsor volt. Láttunk kisdobosokat és úttörőket.
Trinidadban minden lépésnél el akartak adni nekünk valamit, elég sok volt a kéregető is, akiktől kissé zavaró volt sétálni a kissé bokatörő, ám hangulatos, gömbölyű kövekkel kirakott utcákon.

Éltünk a házinéni fia által felajánlott transzferrel egy nemzeti parkba. Egy öreg Moszkviccsal vitt a Javira vízeséshez kettőnket oda-vissza 20$-ért. Ezt még az AirBNB-n leveleztük le, az automatikusan fordít. Egyébként nem tudtunk vele kommunikálni egyáltalán, képtelen volt rámondani a Google fordítóra. Így nem tudtuk, mire számítsunk, mennyire kell túraruciba vágni magunkat, mit vigyünk magunkkal. 
A parkba belépőt szedtek, turistáknak 10€/$ fejenként, és mindössze egy elnagyolt rajz volt a túraútvonalról, semmi több tájékoztatás. A pénzbeszedő bácsi a mutatóujjával egy függőhíd felé bökött, na arra kellett elindulnunk.
A park és a túraút mintaszerűen és biztonságosan volt megépítve/karbantartva.
A függőhídon átkelni élmény, a trópusi erdő gyönyörű. A túraösvény egy patak mentén halad végig. Kétszer a sekély patakon is át kell lépdelni köveken, drótkötélbe kapaszkodva. A kövek fixen állnak az ember lába alatt és nem csúszósak. Kár, hogy út közben nem raktak ki egyetlen tájékoztató táblát sem, milyen növények mellett megyünk el, milyen madarakat vehetünk észre. Az ösvény egy óra gyaloglás után a vízesésnél ér véget, ahol a friss vizben fürödni is lehet - annak, aki ezt előre tudja és visz magával fürdőruhát. A visszaút ugyanaz az ösvény.

Volt még egy napunk, azt strandolásra szántuk. 15 $-ért vitt-hozott minket Alberto a Moszkviccsal Playa Ancónra. Valahol olvastam, hogy a Cubatur elől jár busz a beach-re. Nos valóban. Naponta 3 busz megy kifelé és 3 vissza.10€/$ /fő oda-vissza, és csak kártyával lehet fizetni ott az irodában. Mi inkább a saját időbeosztásunk szerint mentünk.
A strand jó hosszú, homokos. Napágyat 200-250 peso között lehet bérelni. A helyi büfések ajánlanak kedvezményt, ha náluk bérel valaki napágyat. Turistakopasztó áraik vannak egyébként. Van a parton vagy 2 szálloda, úgy láttam, hogy zömmel kanadai vendégkörrel. Kint van a kanadai zászló is.
Láttam pár embert búvárruhában, de szabad szemmel csak köveket és tengeri sást láttam a kristálytiszta vízben, korallt és színes halakat nem. Biztos van korall, mert láttam a parton - igaz, nem sokat.

A trinidadi pár napunk alatt elég gyér turistaforgalommal találkoztunk. A legtöbb étterem és terasz majdnem üres volt. Egyik este is tettünk sétát, hátha találunk valami bulis helyet, de semmi. Ez így elég lehangoló, pedig egyébként hangulatos városka.

A Viazul 7 óra alatt vitt vissza minket Trinidadból Havannába.

Ez volt a mi kubai utunk. Remélem, valakinek tudtam segíteni valami infóval.




kacsomilla Creative Commons License 2024.01.26 0 1 10210

Cienfuegos

Úgy olvastuk, hogy gyönyörű ez a francia stílusban épült város, úgyhogy szántunk rá egy napot.
A Viazul este vitt át Playa Girónból kb. 1 óra alatt. A buszpályaudvar eléggé központi helyen van, a szállásunk sem volt messze tőle.
Cienfuegosban egy picikét jobb volt a nethez a térerő, mint Playa Girónon, ahol leginkább a ház tetőteraszán pislákolt csak 3G.
Előre befoglaltunk itt is ingyenes városvezetős túrát. A Sandemans szerintem a legjobb, itt csak Guru Walk-ot találtam. Először fordult elő sok utazásunk során, hogy a srác elkésett és rajtunk kívül nem volt más vendég a túrán. Amit mutatott, érdekes volt, a főtér és környéke, bementünk pár szép palotába, egy hotel tetejéről megcsodálhattuk a panorámát, az öblöt, pár magas panellházat kicsit távolabb, amit a szovjetek építettek.
Ő volt az első, aki beszélt angolul, közben nem vette körbe egy csapat ember a kérdéseivel, mint a havannai túravezetőt, és nem Google fordítóval volt muszáj kommunikálnunk. Kikérdeztük az életről és politikáról.
Leintett egy 3 kerekű motoros taxit, amivel kiment velünk a városszéli jacht klubhoz. Ott is van pár gyönyörű épület. Bementünk két hotelbe, megcsodálni az építészetet, koloniális bútorokat.
Kora délután búcsúztunk el tőle, és úgy találtuk, hogy nem szeretnénk Cienfuegosban dekkolni tovább, a Viazul késő esti indulásáig. Nekünk annyira nem jött be ez a város, zömmel romos, koszos, lepusztult. Megalkudtunk hát egy taxival, aki 20$-ért átvitt minket Trinidadba. 

kacsomilla Creative Commons License 2024.01.25 0 1 10209

Playa Girón

7 órás volt az út Viñalesből. "Multiple stops" módon foglaltam a Viazulra: Viñales - Havanna és 15 perc átszállási idővel Havanna - Playa Girón. Reménykedtem, hogy nem kési le az első busz egy hosszabb kávészünet miatt a csatlakozást, de látszólag figyelt erre a sofőr, tepert végig.
Sötét volt már, amikor megérkeztünk. Kubában januárban 18 óra körül megy le a nap. A szállásadónk kijött elénk egy 3 kerekű kínai elektromos járgánnyal. Külön élmény volt abban utazni.
1 egész napot töltöttünk ott, pont elég volt. Megnéztünk a Disznó-öböl-beli invázió emlékére létesült Forradalmi Múzeumot, utána elsétáltunk strandolni. Az egész Playa Girón gyalog bejárható. Nagy, műveletlen földterületek és egy lepusztult baseball pálya van a strandra vezető főút mellett. A vízparton egy szocreál stílusú hotel. Előtte hullámvedőkkel le van kerítve egy tágas tenger rész a vendégeknek. Nekünk annyira nem tetszett ez a lepusztult beton konstrukció, így tovább sétáltunk a parton bal felé, és nem bántuk meg. 10 percre arrébb, van egy szuper, festői homokos öböl, pálmafákkal. 500 peso/fő a napágy és vannak büfék, ahol nagy kulináris igényeket ne támasszunk, de étlen - szomjan nem maradunk.

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.24 0 1 10208

kacsomilla Creative Commons License 2024.01.23 0 1 10207

Viñales

A kora reggeli Viazul busszal indultunk Havannából Viñalesbe, amire még otthonról vettem meg a jegyeket online a busztársaság oldalán. A terminálban egy pultnál bemutattam az előre kinyomtatott foglalást, cserébe megkaptam a jegyeket. Nincs kiosztott ülőhely, mindenki oda ül, ahová szeretne vagy tud. Klíma van a buszon, de WC nincs. Odafelé megállt 2 óra utazás után egy út menti kávézónál egy rövid pihenőre, de visszafelé egyhuzamban tette meg a 3 órás utat.

A szállást ide is az AirBNB-n foglaltam előre egy casa particularban. A szállásadónk kijött elénk a buszhoz. Közel laktunk a buszhoz és a város(?)-központhoz is.

A háziaknál rendeltünk egy veterán autós túrát a fontosabb látnivalókhoz. 25 $-ért 3 órán át mentünk. Első megálló az indián barlang volt. Ha jól emlékszem, 300 peso/fő a belépő. Gyönyörű szép cseppkőbarlang, benne folyik egy folyó. Egy rövid csónaktúra is van a barlangban.
Második megállónk egy másik barlangnál volt, ahol 150 pesos belépőért a kubai rabszolgák életéről láthattunk kiállitást, szobrokat, installációkat, festményeket.
Innen ahhoz a kilátóhoz vitt az utunk, ahol hotel is van medencével. Jó panoráma nyílik innen Viñales nemzeti parkjára.
Végezetül megnéztük az óriási sziklafestményt. A tájékoztató tábla szerint a festmény az élet fejlődését ábrázolja Kuba szigetén. Anak apropójából készült, hogy dinoszaurusz csontokat és ősember nyomait találták a környéken.
A helyi bárban ittam az egyik legjobb piña coladát 400 pesóért.

Másnap Cayo Jútiasra mentünk strandolni egy veterán collectivóval. 10$/ fő oda-vissza. Megkérdeztem még 2 helyen, mindenütt ennyi az út ára. Velünk együtt 7 turistát gyűjtött össze az autó. Pocsék utakon zötykölődött végig, és egész nap ott parkolt, amíg várt ránk.
A strand homokos, a víz lassan mélyül. A napágyért 500 pesót kértek. Van felette napernyő is. Nem voltak sokan.

Viñalesben még egy 3 órás lovastúrán vettünk részt, amit az AirBNB-n foglaltam előre otthonról. A lovak jól tápláltak és nyugodtak voltak, gyakorlatlan lovasoknak sem kihívás. Sétatempóban mentünk egész úton. A vezetőnk elvitt egy dohámy és kávéfarmra, ahol a farmer részletesen megismertett az arabica kávé és a szivar kézműves előállításával. A termés 90%-át be kell szolgáltatniuk az államnak, a maradékkal gazdálkodhatnak szabadon.

Viñalesben drágábbnak találtuk az éttermeket, mint Havannában. A szállasunkon kértünk hát a reggelin kívül vacsorát is, és nem bántuk meg.

Egy tipikus kubai reggeli a casákban 5$/fő, és a következőket tálalják fel: tojás általában rántottaként, paradicsommal és uborka karikákkal, szendvics, toast vagy amerikai palacsinta, ahhoz margarin és mangólekvár, méz, egy nagy tányér gyümölcs felszeletelve: banán, sárgadinnye, görögdinnye, guava, passiógyümölcs, stb. Italnak termoszban kávét, tejet és sűrű gyümölcslét vagy gyümölcsturmixot.
Ezeket mind egyszerre, egy étkezésre! 

kacsomilla Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 10206

Az előbb lemaradt az eleje. (Napok óta esetleges a netem, ha van is, csigalassú, szóval copy-paste-tel teszem be ide a megírt memoáromat, mielőtt hiába dolgoznék vele.)

Szóval egy időgép komphajóval mentünk át az erődhöz, amire 200 peso/fő a jegy, a matróznál helyben fizetendő. A hajó kb. fél óránként jár. Át lehet menni buszal is. Az alagút környékén valahol van a megállója, de azt nem próbáltuk.

kacsomilla Creative Commons License 2024.01.22 0 0 10205

Még mindig Havanna:

Egy Rövid sétával értünk a nagy Krisztus szoborhoz, ahonnan csodálatos a kilátás a városra. Azon az úton gyönyörű trópusi növényeket láttunk és még egy kolibrit is sikerült megpillantanunk.

A kilátónál nem időztünk sokat, mert megszállták a nagyhangú orosz turisták. Az erőd felé vettük az irányt. Út közben kiállított harcászati eszközöket vehettünk szemügyre: légvédelmi ágyúk, Luna harcászati rakétaindító állvány, MIG21 vadászrepülőgép, és egy interkontinentális ballisztikus rakéta makett. Olyat ajándékozott a testvéri orosz nép a hős kubai bajtársaknak, ami miatt majdnem kitört a III. Világháború 1961-ben.

Az erődbe 200 peso/fő áron mehettünk be. Körbe lehet sétálni, de a termek mind üresek és be vannak zárva, kivéve 1-2, ahol szuvenirbolt üzemel.

 

Egy másik turistától kaptuk a fülest, hogy a Central Parktól fél óránként induló T3 busszal lehet kijutni a beachre. Kalauztól lehet jegyet venni, csakis €/$-ban lehet fizetni, oda vissza 10-et/fő. Fél órás út Matanzas irányába.

A strand egy hotel mögött van, aminek a bejáratánál tett le a busz. Finom homokos, lassan mélyül. Napágyat lehet bérelni, de öltöző kabint nem láttam.

 

Visszafelé lemaradtunk a buszról, mert rossz helyen vártuk. Mi ott számítottunk rá, ahol letett minket, kérdeztem is a kalauztól kézzel-lábbal, amikor leszálltunk, ő meg bőszen bólogatott, de ezek szerint nem értette. Egy másik úton robogott el a retúr járat nélkülünk. 

Mások is jártak így. Összeszövetkeztünk hát, hogy közösen bérelünk taxit vissza Havannába. Ők kubaiak voltak, ügyesen meg is alkudtak egy 55 éves veterán autóra, ami nekünk óriási élmény volt, ráadásul így nagyon olcsón megúsztuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kacsomilla Creative Commons License 2024.01.17 0 1 10204

Havanna:

A szállásunk egy valaha jobb napokat látott gyönyörű épületben volt, 5 perc sétára a Floriditától (Hemingway egyik törzshelye). A házinénitől egy fél szappant kaptunk, de az üdvözlő rumot nem sajnálta. 😀  Kértünk reggelit, amiért 5 $-t fizettünk. Bőséges és különleges volt. A tojásrántotta tele dinsztelt zöldségekkel, sűrű gyümölcsturmix, friss gyümölcsök,  finom kávé és valami érdekes tea, amibe sok hagymát, fokhagymát és valami sásnak kinéző zöldet főzött, amonek nagyon egzotikus illata volt.

Segítségünkre volt a pénzváltásnál is. Mutattam neki az aktuális Eltoque árfolyamot. Arra kész válasza volt, hogy honnan tudjuk, ki rakta azt fel és honnan vette az adatot. Végül is, az ott feltüntetett 275 helyett 260 helyi fabatkát ajánlott az általa ismert nepper egy dollárért, azt elfogadtuk - nem olyan nagy különbség.

Kiderült, hogy a férje zenél, ő pedig kubai salsát tanít. Kaptam én is tőlük egy kis hangulatos ízelítőt. 

 

Még otthonról befoglaltam ingyenes városnéző túrára, de foglalás nélkül is lehet csatlakozni. Naponta 16:00- kor indulnak a spanyol és angol nyelvű túrák a Central Parktól választhatóan a Capitolium környékére és az óvárosba. Fehér esernyőt tart a túravezető, onnan lehet megismerni.

3 órás volt, rengeteg helyi és paktikus információval és történelmi adatokkal gazdagodtunk. Elmondta pl., hogy néhány éve feküdt rá a kormányuk a turizmus felturbózására. Ezért van zárva pl. sok múzeum, mert épp felújítják őket. Amelyik  látogatható, oda viszont olcsó a belépő, - a kubaiaknak még olcsóbb, mert a kultúrához mindenkinek joga van. Nagyon büszke a kubai nép a tenger alatti alagút megépítésére az öböl alatt. Kesőbb volt szerencsénk ez alagúthoz: majd'megfulladtunk. A szellőzést nem sikerült valami brilliánsan megoldaniuk.

 

Felültünk a Hop on-hop off buszra. €/$- ban kellett fizetni a kalauznál: 10 $/ fő. 2 órás egy kör. Szerintem megérte, óriási területet járt be. A Forradalom terét pont elég volt a buszról látni. Elég messze van, nekünk pedig csupán 2,5 napunk volt Havannára.

 

 

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.17 0 1 10203

"Még otthonról vettem Cubacel SIM kártyákat. 35€ a 30 napos turista SIM, 6Gb adattal"

 

Személy szerint arra már nem emlékszem, mennyiért, de az első éjszaka az óvárosban vettem az utcán hozzám odasétáló figuráktól SIM-kartyát, és végig azt használtam. Amikor elfogyott róla az egyenleg, bármelyik ETECSA-nál könnyedén fel tudtam tölteni tetszőleges összeggel, de olyan is előfordult, hogy újdonsült ismerőseim töltöttek rá egységeket a saját telefonjukon keresztül.

 

 

"Havannában másfél órába telt átvergődni a reptéri ellenőrzéseken és felvenni a feladott bőrőndünket"

 

Kissé idegőrlő, és az útlevél-ellenőrzésnél mosolyogni is kell a kamerába, mert készítenek rólad egy fényképet, amit aztán minden szállásadó lát majd rólatok az applikációjában. Bármerre kószál valaki az országban (mármint külföldi), ez alapján nyomon tudják követni. Utólag belegondolva kicsit nyomasztó, de egyúttal megnyugtató is a tudat.

 

 

"fél óra alatt értünk a Central Park közeli szállásunkhoz Vieja városrészben. Az utcákon sötét volt, a széles utakon péntek este alig járt autó, és embereket is szórványosan láttunk az utcán itt-ott"

 

Ezen csodálkozom, legalábbis ha az óvárosban is ezt tapasztaltátok. Ott azért van élet éjszaka, különösen péntek-szombaton. Habana Vieja bizonyos pontjain, az említett Central Parknál (Hotel Inglaterra), ami már Centro Habana határa, illetve a Pradón és a San Rafael bevásárlóutcán viszonylag nagy a tömeg, és az éjszakai bevásárlási, étkezési lehetőségek is inkább az isztambuli szinthez közelítenek, mint a bécsihez, ha Európával akarnánk összehasonlítani. (Bécsben pont a Favoriten, a bevándorlónegyed képez kivételt, a sok gyrosozó és hasonlók miatt. Ünnepnapokon is inkább ezek a keleti, ázsiai jellegű városok és városrészek biztosítanak vásárlási, étkezési lehetőséget, ami nagyban hasonlít a kubaiak szemléletére: ha kajálásról, fagyizásról, pizzázásról, a kis üzletecskék nyitva tartásáról van szó, az ünnepeket pont leszarják.)

Előzmény: kacsomilla (10201)
Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.17 0 1 10202

"a reptérről kisétáltunk 5-10 percet a batyukkal, de ameddig elláttunk, csak parkolók és autópálya látszott ...Minden taxi egyformán 25 EUR/USD áron akart elvinni, végül egyikükkel sikerült megalkudnom 20 $-ban"

 

Nem igazodom ki a terminálok között, de oda-vissza többször repültem, illetve Santiagóból a belföldi járatot is használtam. Az én tapasztalataim szerint éjjel sem lehetetlen colectivót és metrotaxit (=sárga mikrobuszt) fogni a reptérhez közel, nekem gyakorlatilag első próbálkozásra megállt a sárga metrotaxi, amikor éjjel pár percet kijjebb sétáltam a reptértől, pedig volt csomagom bőven, úgy is, hogy azt a bőröndömet, amivel Kubába érkeztem, az egyik szállásadónál hagytam, őhozzá is tértem vissza Vedadóba egy, a keleti utazáson újonnan vásárolt másik hatalmas bőrönddel és egyéb poggyászokkal. A lényeg, hogy csak öreg cadillacet szabad leinteni (ez a colectivo, vagyis az iránytaxi), vagy pedig sárga mikrobuszt (ún. metrotaxit). Ha normál sárga színű taxival próbálkozik valaki (=taxi amarillo), akkor nem fog kedvezőbb árat kapni 20 dollárnál. Annyiért nekem is ajánlkoztak a reptér épületének bejáratánál. Állítólag figyeli őket a hatóság, hogy csak a hivatalos sárga taxik állhassanak be ide, ehhez képest viszont, ahogy írtam, decemberben hazafelé egy nyitott háromkerekűvel jöttem, olyannal, amit a kínai piacokon is lehet látni, és kitűnően lehetett róla fényképezni, a feelingje is sokkal jobb volt egy meggyötört hivatalos Lada taxiénál. Először tartottam tőle, hogy esetleg majd a bejárattól picit távolabb tesz le a rendőrök miatt, de gond nélkül áthajtott az ellenőrzőpontokon, ahol valamennyit fizetnie is kellett. Sőt, visszafordult, és kacskaringózott egy kicsit, mert elsőre nem sikerült eltalálnia a bejáratot.

Előzmény: kacsomilla (10201)
kacsomilla Creative Commons License 2024.01.17 0 1 10201

A covid előtt már egyszer nekiindultunk Kubának, aztán a járvány miatt 2020-ban lezárták az orrunk előtt a határt. Most érkezett el az idő, hogy újra napirendre vegyük ezt az utat. A tavalyi év közepén lefoglalt járatunkat viszont 2 hónappal a szilveszter napján esedékes indulás előtt törölte az Iberojet légitársaság. Három a magyar igazság - gondoltuk -, és tettünk egy utolsó kisérletet: újra befoglaltuk a járatunkat Kubába, de csak 2 héttel későbbi indulásra sikerült. A Word2Fly légitársasággal jöttünk Madridból. Véletlenül bukkantam rájuk, azelőtt nem hallottam róluk. Teljesen jó, modern Airbus gépeik vannak, az áraik is elég kedvezőek, habár fapados jelleggel, minden extráért külön kell fizetni.

A járvány előtt kiváltott vízumkártyánk továbbra is érvényes volt Kubába, mivel dátum nincs rajta, csak útlevélszám. Ha az az útlevél még érvényes, jó a kártya is.

 

Havannában másfél órába telt átvergődni a reptéri ellenőrzéseken és felvenni a feladott bőrőndünket.

Hasznos volt, amit itt a fórumon tanácsoltatok, hogy töltsük ki és nyomtassuk ki a beléptető kérdőívet előre.

 

Még otthonról vettem Cubacel SIM kártyákat. 35€ a 30 napos turista SIM, 6Gb adattal. A havannai reptéren a poggyászkiadó futószalaggal szemben van a pult, ahol fel lehet venni.

 

Megfogadtam az itt kapott tanácsot, és lemondtam az Air BNB-s szállásadónk által kínált 30€-s retro taxit, hogy majd a reptéren vagy a közvetlen közelében találunk collectivot vagy valami olcsóbb lehetőséget, ami bevisz a belvárosba.

Hát a reptérről kisétáltunk 5-10 percet a batyukkal, de ameddig elláttunk, csak parkolók és autópálya látszott. Este 8-kor a sötétben elég gyéren és pislogva világítottak a köztéri lámpák.

Minden taxi egyformán 25 EUR/USD áron akart elvinni, végül egyikükkel sikerült megalkudnom 20 $-ban.

Padlógázzal fél óra alatt értünk a Central Park közeli szállásunkhoz Vieja városrészben. Az utcákon sötét volt, a széles utakon péntek este alig járt autó, és embereket is szórványosan láttunk az utcán itt-ott, akik főleg kisebb csoportokban ácsorogtak.

 

folyt. köv.

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.09 0 1 10200

Piaccsarnok Havannában

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2024.01.01 0 1 10199

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 -1 1 10198

cadillac szót konyhanyelven használom, pl. mint nálunk a rotringot a különböző márkájú, vékony grafittöltetű, utántölthető ceruzákra (majd valaki szakszerűen kijavít, ha nem jól írom), vagy mint ahogy a stílfűrész kifejezést alkalmazzák az összes, nem csupán a Stihl cég által gyártott láncfűrészekre.

Előzmény: Ka Pál (10197)
Ka Pál Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10197

Szerintem és a felirata szerint ez egy Dodge...

Előzmény: Afrikaans8 (10165)
Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10196

Akkor simán leinthettek egyszerű colectivót is, a sofőr 50--100 pesónál nemigen fog többet kérni.

Zabkása, édes és sós kekszek, csoki van bőséggel, legfeljebb valami extra jó minőségűt érdemes vinni (pl. Snickers és Mars szeletet is vettünk az Obispo utcán).

Bélfertőzés, hasmenés elleni gyógyszereket javaslok, esetleg kézfertőtlenítőt, bár utóbbi is van Kubában, folyékony és törlőkendős változatban egyaránt.

Én kubai céggel kötöttem eü-biztosítást, az volt a legolcsóbb, úgy értve a többi biztosítás azonos feltételeivel összevetve.

Előzmény: kacsomilla (10195)
kacsomilla Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10195

Köszönöm! Sok hasznosat írtál! ♥

Folyamatosan olvasom vissza ezt is, meg egyéb blogokat is, ahogy időm engedi. Az első 8 oldalon nem találtam a reptéri bejutásról, azért kérdeztem.

 

Nem lesz feladós bőröndünk, csupán +1 nagyobb kézitáskánk (meg az ingyenes kicsik). Abban viszünk zabkását, kekszet, csokit, és gyógyszereket és tisztasági szereket magunknak és a kubaiaknak. 

Mit javasoltok még vinni?

 

Valahol olvastam olyat, hogy "olyan biztosítást kössél, ami haza is hoz, ha kell!". Beírtam az alkusz oldalán Kubát, kiadott egy sor ajánlatot. Van valamelyikkel negatív tapasztalat?

Előzmény: Afrikaans8 (10193)
Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10194

A kis címletű dollárnak ezek az olcsón fuvarozó taxisok még jobban örülnek természetesen.

Előzmény: kacsomilla (10192)
Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10193

Olvass vissza kicsit a topikban.

Ha néhány percnyi sétát tesztek a reptérről kifelé, és kitartóan álljátok a 35, 30, majd esetleg 20 eurós fuvart ajánló taxisok rohamát, akkor a legelső kereszteződésben leintetek egy citromsárga metrotaxit (mikrobusz) vagy egy háromkerekű nyitott motoros taxit, és azzal 150--500 peso közötti összegért bejuttok a belvárosba. Ha egy iránytaxi sofőrje hajlandó a nagy bőröndöket betenni a csomagtartóba, az még olcsóbb megoldás lehet. Pitiáner összegekről beszélünk.

Ha a szálláson felajánlott váltási árfolyam nincs köszönő viszonyban az eltoque.com-on megadott friss feketepiaci rátájával, akkor sétáljatok be egy közeli üzletbe, azok vagy azonnal beváltják a valutátokat, vagy pedig nagy valószínűséggel lesz olyan ismerősük, aki megteszi helyettük. Utcai váltókkal inkább vidéken érdemes próbálkozni.

Előzmény: kacsomilla (10192)
kacsomilla Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10192

Adjatok javaslatokat, kérlek, Havanna repteréről régi Havanna városrészben foglalt szállásunkhoz hogyan tudnánk eljutni? A szállásadónk 30 USD-s taxit ajánlott, hogy küld értünk, de azt nem szeretnénk igénybe venni, ha találunk olcsóbb megoldást. Lesz nálunk USD kp. kis címletekben.

 

Másik kérdésem: kora este érkezünk. Hol váltsak pesót? Kérjem az AirBNB-s szállásadónk segítségét, vagy nyugodtan szólítsak le valakit az utcán? Mennyire jellemző, hogy hamis vagy lejárt bankjegyekkel próbálnak átvágni esetleg?

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10191

Viñales, lóhátról

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10190

Viñales, lóhátról fotózva

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10189

Kilátás a Viñales-völgyre az Hotel Los Jazmines teraszáról

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.26 0 1 10188

Saras vízben lubickoló bivaly Viñalesben, az Indiánbarlang (Cueva del Indio) kijáratánál

 

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.25 0 1 10187

A személyes érintettségű képeket itt most mellőznöm kell, de íme két másik látkép a hotel teraszáról. Lenyűgöző, mindenfelé zöldellő tájak, melyekkel a maga nemében csak a Baracoa környéki hegyvidék vetekedhet Kubában.

 

Előzmény: Afrikaans8 (10185)
Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.25 0 1 10186

A személyes érintettségű képeket itt most mellőznöm kell, de íme két másik látkép a hotel teraszáról. Lenyűgöző, mindenfelé zöldellő tájak, melyekkel a maguk nemében csak a Baracoa környéki hegyvidék vetekedhet Kubában.

 

Előzmény: Afrikaans8 (10185)
Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.25 0 1 10185

Pazar kilátás a Viñalest övező hegyekre. Az Hotel Los Jazminest legtöbben útba ejtik rendkívüli panorámája miatt, mi is így tettünk, sőt meg is szálltunk volna ott, de mély sajnálatunkra a személyzet közölte: mivel a legutóbbi hurrikán erősen megrongálta a tetőszerkezetet, ezért erre most nincs lehetőség.

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.12.25 0 1 10184

Sorban állás kubai módra. Nem tűnik rendezettnek, viszont mindig tudják, ki az último. Az olyan paraszt viselkedésért, mint ami nálunk szokásos a Spar vagy a Lidl pénztárainál, ha meg nem is lincselnék, de minimum kiközösítenék az elkövetőt.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!