Keresés

Részletes keresés

csodákpedignincsenek Creative Commons License 2012.07.21 0 0 29

Nálam most már több, min t egy éve "üzemel" a Floradvin nevű "vízlágyító". Tulajdonképpen egyetértek azzal, hogy az elv mükődhet, de amit a kereskedelemben megvásárolható,pl. ez az előbb említett berendezés - ez semmit sem ér! Ebben a formában szemfényvesztés. 

Papikóta Creative Commons License 2012.04.16 0 0 28

Kedves   kendre256 !

 

Furcsa mód közelíti meg bejegyzésével a kérdés:

 

"szerintem a vízcső belsejében (2mm vastag vassal árnyékol térben) egyáltalán nem lesz elektromágneses tér."

 

Bizonyára nem volt ott a fizika órán :) De ne próbálja meg  megfogni a cső belsejét, ha abba áramot vezetnek!

 

Bár azt is tudni kell, hogy ezek frekvencia alapján működnek, és a liftből is lehet telefonálni a frekvencia  lehetőségével, ott sem gond a lift ajtó és a betonfal!

 

 

 

 

 

Papikóta Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27

Nekem 10 éve van beszerelve a Flodravin! Azóta semmi gondom a vízkővel, ugyan a kávéfőzőt néha eceteznem kell, de a kazánnak és a gépeinknek azóta nincs a vízkővel baja.

 kendre256 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 26
2 mm vastag vasdoboz belsejében a villám alá is be mernék ülni.

Azt nem tudom, hogy az elektromágneses tér változtat-e a vízkő szerkezetén, de szerintem a vízcső belsejében (2mm vastag vassal árnyékol térben) egyáltalán nem lesz elektromágneses tér.
Előzmény: 521478963 (25)
521478963 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 25
Mit szóltok ezekhez?
www.kor2000.hu/multiprofi.htm
dbforum Creative Commons License 2007.05.28 0 0 24
A FLODRAVIN egyike a legegyszerübb készülékeknek. 2,5 v. 5 kHz - es négyszögjel frekvenciát használ, kapacitíven (két nyított tekercsel) viszi ezt a vízbe. Tudtommal moduláció (lecsengés, szünet) sincs. Csak az ára nagy, ahhoz képest amit tud...
Előzmény: SaGa (22)
zsamb Creative Commons License 2006.04.21 0 0 23

Sziasztok,

 

használ(t) valaki CWG típusú elektromos vízkőmentesítőt?

SaGa Creative Commons License 2006.01.03 0 0 22
Flodravin.

SaGa
Előzmény: pacseryk (21)
pacseryk Creative Commons License 2006.01.03 0 0 21
SaGa, és nálad mi a ketyere típusa?
Előzmény: SaGa (20)
SaGa Creative Commons License 2006.01.03 0 0 20
Nagyjából 8 hónapi üzemelés utáni állapot: a csapok nehezen tisztítható helyein (éles szögletek pl ott, ahol a mosdóból kijön és van egy menetes része) vékony vízkő lerakodás van, amit némi súrolással el lehet távolítani (direkt nem foglalkoztunk vele külön a normál takarításoknál, ha hetente alaposan áttörölnénk ott is, nem lenne). Nem kell Cillit Bang és ilyesmik, csak egy kis sikamika, normál konyhai súrolószerrel. A könnyen hozzáférehető felületekeről egyszerű nedves ruhával letörölhető a homályos száraz folt, nem kell súrolni sem. A zuhanyfejen (a kifúvó lyukak között) látható egy vékony réteg, de az is letörölgethető egy vizes ronggyal.

A csapok szűrőiben még mindig nincs lerakodás, valószinűleg nem száradnak ki teljesen sosem.
A bojler belsejét még nem ellenőriztem.

Mivel nem lágy, az üveg edényekből elpárolgó víz hagy maga mögött egy szép matt réteget, amit erősebben kell molesztálni, ha el akarjuk távolítani. Mindenesetre ez is inkább a szennyvízből kicsapódó mosószer maradékra hasonlít állagában, mint a vízkőre...

SaGa
Előzmény: Herr X (19)
Herr X Creative Commons License 2005.07.12 0 0 19

Mi nem a Flodravint, de ugyanolyan elven működő másikat tettünk fel. A vízkő márpedig ugyanúgy lerakódik a csapok szűrőire, de nem is azt ígérték, hogy nem.

 

A bojler belét nem láttam, de a garis szaki javasolta, hogy szerezzek be egyet.

 

Amúgy az egészben ott lehet a "buktató", hogy a vízkő nem csak a CaCO3, hanem Mg, K, sőt Al és Mn sók is, attól függően, hogy honnét van a víz.

Na azokkal már nem biztos, hogy elbánik az elektromos ketyere.

Előzmény: SaGa (17)
győz Creative Commons License 2005.06.29 0 0 18

üdv kedves non+ !

 

elolvastam írásodat. az elmélet mellett arra lennék kíváncsi, hogy kipróbáltad-e a flodravin-t? ...mert az lenne a puding igazi próbája.

várom a tapasztalataidat, üdv: győz

 

Előzmény: non+ultra (12)
SaGa Creative Commons License 2005.06.27 0 0 17
A víz pH-ja a keménységtől nem sokat változik, különböző fogalmak...

Azt nem tudom, hogy az elektromos ketyere mitől működik, mert egy acélcsőre kell feltekerni a két szál drótot, de működik. Amibe kerül, azt tudja.

3,5 hónapja raktam föl. Akkor cseréltem ki a vizes szerelvényeimet (konyha, fürdőszoba), mosogatót, kádat, mosdót. Azóta még semmilyen lerakodás nincs egyiken se. A fürdőszobai csaptelep és zuhany egy éves volt és lerobbanthatatlan vízkőlerakodások voltak rajtuk. Anno, mikor felraktuk, kb 3 hét után megjelentek a nyomok. Most semmi, ami kis homály keletkezik, az simán letörölhető.
Még egy szubjektív vélemény: mióta felszereltem, nem vakaródzunk fürdés után. Előtte vagy testápoló, vagy vakar...

Tényleg nem tudom mit csinál, de valamit tesz a vízzel. Úgy voltam vele, hogy 12 rugót megkockáztatok, legföljebb nem jön be...

SaGa
_Coco_ Creative Commons License 2005.03.26 0 0 16
ugyanugy 7.5 pH marad nem változik (legalábbis jelentősen a pH)
Előzmény: non+ultra (13)
Dióhéj Creative Commons License 2005.03.24 0 0 15
Ja és akiknek van mind azt mondja szerinte csinál valamit , de a vízkő az van.
Előzmény: Dióhéj (14)
Dióhéj Creative Commons License 2005.03.24 0 0 14

Nem nagyon értettem amiket írtál, de megerősítettél abbéli hitemben hogy ezek a mágneses vackok kalap szart se érnek. De én az egyszerű paraszti eszemmel nem tudtam volna így érvelni:-)

 

üdv

Előzmény: non+ultra (12)
non+ultra Creative Commons License 2005.03.24 0 0 13

Engem az érdekelne, hogy milyen a foszfátos vízlágyító vizében fürödni? Mert az (ahogy elnéztem) nem adagolja a foszfátot, csak hagyja feloldódni, azaz nem csak a kalcium és magnéziumionokat cseréli nátriumra, mint a méregdrága ioncserés vízlágyító, hanem ezen felül további oldott sót juttat a vízbe. Azaz az elpárolgott vízcseppek még erősebb nyomot hagynak + jól műtrágyás szennyvíz folyik el a lakásunkból.

A másik, hogy mennyire lesz lúgos kémhatású a víz tőle? (kíváncsi vagyok, hogy Na3PO4, Na2HPO4 vagy NaH2PO4-et oldanak-e)

Előzmény: monyesz (10)
non+ultra Creative Commons License 2005.03.24 0 0 12

Szerintem a nagyfrekvenciás lágyítás nem működik, sima átverés. Az ajánlott likeket megnéztem, kapásból néhány dolog szúrja a szememet. Nézzük:

http://www.flodravin.hu/

 

A" FLODRAVIN készülék indukciós tekercse által a csõvezetékben kialakított nagyfrekvenciás mágneses tér dinamikus úton bontja meg a vízben oldott hidro-kalcium-karbonát molekuláinak ionkötéseit, s ennek következtében kicsapódnak a kalciumsók. A keletkezo vegyületek azonosak a mészkovel, ám újonnan kialakult kristályaik alakja másféle romboid alakú hasáb, ún. aragonittípusú kristály"

 

-a mágneses tér képtelen "megmozgatni" a molekulákat, atomokat, a hőmozgás már néhány kelvinen (-270 fok) is erősebb, szobahőmérsékleten meg főleg. Ami képes lenne bármit is tenni, az az elektomos tér - pl. az LCD-kijelzők is így működnek. De az LCD-kijelzőkben csak irányba állítják a molekulákat, ami a tér kikapcsolása után rögtön megszűnik. Az átkristályosítás elektromos impulzusokkal némiképp olyan, mintha hajszárítóval akarnánk egy kártyavárat lebontani, és egy másikat felépíteni belőle.

-"dinamikus úton bontja meg a vízben oldott hidro-kalcium-karbonát molekuláinak ionkötéseit, s ennek következtében kicsapódnak a kalciumsók" Ez elég nagy zagyvaság. Mi az a "molekulák ionkötése"? A vízben hidrokarbonát anionok, kalcium és magnézium kationok vannak oldva, azaz nem ionkötés van közöttük, hanem hidrátburok. Ebből mészkő nem keletkezhet, mert az karbonát, nem hidrokarbonát. Ahhoz széndioxid-gáznak kéne távozni, de az zárt csőrendszerben nem megy. Ezért válik ott ki a vízkő, ahol a víz szellőzik, ill. ahol melegszik, mert a meleg víz nem oldja a széndioxidot. Azaz a bojlerben és a mosógépben. Szóval a hidrokarbonát-ionból nem tud a mágnes, csakis vízoldható hidrokarbonát-kristályt összevarázsolni, az meg, mivel vízoldható rögtön fel is oldódna, ha feltesszük hogy egyáltalán keletkezik.

-ha nem tartjuk magunkat a királyi bölcsességhez, hogy karbonátokról, mivel azok nincsenek, szó ne essék, akkor még az is felvethető, hogy nem aragonit keletkezik közönséges hőmérsékelten és nyomáson, hanem kalcit, szóval ha a mágneses tér ilyen ügyesen helyezi az atomokat egy nem stabil kristályszerkezetbe, akkor én inkább a "grafitból gyémántot" projektben látnék fantáziát a "kalcitból aragonitot" kutatást pedig hagynám unalmas nyugdíjas éveimre :-)

-"A magnetikus eljárással kezelt kemény víz felveszi a lágy víz fizikai tulajdonságait. Ez a víz a csovezetéken történo átfolyása során feloldja a már meglévo kemény lerakódásokat, s ezáltal az oldat ismét telítetté válik. Ez a folyamat megegyezik a természetes lágy víznek, például az esovíznek kozeteken való átfolyásával, melynek során az esovíz ásványi anyagokban dúsabbá válik." -Az esővíz nem azért oldja a mészkövet, mert lágy víz, hanem mert esés közben beleoldódik a levegő széndioxidja, aminek segítségével vízoldható hidrokarbonáttá alakul a karbonát. A széndioxid távozásával tud a folyamat visszafelé lejátszódni és mészkő ismét kiválni. Azaz kizárt hogy a korábbi lerakódásokat feloldaná, mert ahhoz szén-dioxidot kellene adagolni.

 

Van még néhány rettenet, de már ennyiből is látszik a dolog sarlatánság jellege.

 

Amúgy a téma úgy kezdett érdekelni, hogy azt teszteltem, hogy vajon netes kereséssel rá lehet-e jönni az Ökomag-mágnesgolyó hatástalanságára.

 

Az erről írt gondolataimat belinkelem, de ha nem menne, itt van:

http://www.bela2.sulinet.hu/blum/cikkek/magnes/magnes.html

 

Herr X Creative Commons License 2004.09.03 0 0 11
Foszfátos vízlágyító volt?
Előzmény: monyesz (10)
monyesz Creative Commons License 2004.09.03 0 0 10
Én a hőtárolós vízmelegítő elé most köttettem be egy vízlágyítót, nem volt egy vagyon 1x ezer forint volt. Persze folyamatosan kell majd rákölteni, de beruházásnak nem egy vagyon azért.
Előzmény: TAMASCS (9)
TAMASCS Creative Commons License 2004.09.01 0 1 9

Ajaj...

 

Óvatosan ezzel a vízlágyítással, kb. két hónapja törölték a vízlágyítós topicot, mivel az egyik cég munkatársainak agresszív fellépése igen erős indulatokat váltott ki. Nehogy megint töröljenek. :-)

 

A lényeg, hogy van vízkőmentesítés és van vízlágyítás. A nagyfrekvenciás készülékek ionkötés-bontással vízkőmentesítenek, a kalciumsók azonban a vízben maradnak. Az ioncserés készülékek a Ca és Mg ionokat Na ionokra cserélik, tehát vízlágyítanak. Míg előbbi csak lágyhatású vizet, az utóbbi valóban lágyvizet ad. Mindenki döntse el, melyik szimpatikusabba számára. Anyagi szempontból sokan választják a vízkőmentesítőket, hiszen tizedannyiba kerül, mint egy vízlágyító, ami egy komoly gázkazán árával vetekszik. Amikor építkeztünk, mi a vízlágyító mellett döntöttünk, eddig nem bántuk meg.

 

Tamascs

 

Előzmény: monyesz (6)
Nemozoli Creative Commons License 2004.08.31 0 0 8

"A készülék indukciós tekercse által a csővezetékben kialakított nagyfrekvenciás mágneses tér dinamikus úton bontja meg a vízben oldott hidro-kalcium-karbonát molekuláinak ionkötéseit"

 

Erre azért kíváncsi volnék, hogyan éri ezt el! Áttörés lehetne a magfizikában is... avagy "hogyan vonzzunk deutériumot patkómágnessel"...

magyarul elég kétséges, hogy az átfolyó víz sebességét figyelembe véve elegendő idő volna arra, hogy kellő hatásfokkal működjék.

Előzmény: monyesz (6)
animaq Creative Commons License 2004.08.31 0 0 7

Valóban ebben igazad van!

 

Engem azonban tényleg a lerakódás mentesítés érdekel.

Előzmény: monyesz (6)
monyesz Creative Commons License 2004.08.30 0 0 6

A hatékonysága a vízlágyítás szempontjából tényleg 0, ettől nem lesz lágyabb a víz !

Viszont a vízkőlerakódás nem lesz olyan mértékű, ami egy másik dolog ugyebár.

 

Lágy vizet vízlágyítóval lehet (ioncserélővel) előálítani, ez jó pl. a mosógépekhez. Ha csak a fehér mészkövet nem akarja valaki látni akkor elég elektromos cuccba beruházni.

Előzmény: B-road (0)
Herr X Creative Commons License 2004.08.27 0 0 5
nem reklám, de itt és itt le van írva.
animaq Creative Commons License 2004.08.27 0 0 4

én úgy tudom, hogy a keménységet és lerakódást okozó mészkristályokat zúzzák szét vele jóval apróbb szemcsékké, lerombolva szerteágazó kristályszerkezetüket. Igy már nem képesek megtapadni a felületeken.

 

De arra lennék kíváncsi, hogy használt -e már valaki ilyet? 

Nemozoli Creative Commons License 2004.08.05 0 0 3
Nagyfrekivel nem lehet, azt max. ionágyúval vagy részecskegyorsítóval lehetne megtenni (kiütni mondjuk 1-2 protont, így más elem lesz belőle), de ez eléggé költséges módja a vízlágyításnak :-)
Előzmény: B-road (2)
B-road Creative Commons License 2004.08.05 0 0 2

Vagy az is lehet, hogy nem tavolitjak el a sokat, csak megvaltoztajak oket (ioncsere). Pl a Ca egy reszet Mg-re cserelik, igy nem meszko, hanem dolomit lesz belole, ami mar nem rakodik le ugy. (Vagymi.) (Lasd: meszkohegyseg: barlangkepzodes, dolomit hegyseg: barlang nincs.)

Lehet, hogy nagyfrekvenciaval meg lehet valtoztani az atomok szerekzetet?

Előzmény: Nadzsi (1)
Nadzsi Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1
A vízlágyítás során a víben oldott sók eltávolítása történik. A spirál izé hova teszi ezeket?
Előzmény: animaq (-)
B-road Creative Commons License 2004.08.04 0 0 0
Szerintem a hatekonysaga: 0%

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!