Master text frame, text wrap problémák... ismerős fogalmak azoknak, akik gyakran használnak kiadványszerkesztőt. Aki ért hozzá, tanácsoljon, aki nem, kérdezzen! :)
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudok egy számot és az azt követő mértékegységeket el nem választhatóvá tenni? Pl. nem szeretném ha ezt az idézőjelben lévő egységet elválasztaná az inDesign: "5 mg/ttkg". (A nehézség az, hogy a szám nem mindig 5, ez esetenként változhat!) Nagyon megköszönném, ha tudna Valaki segíteni, mert sok munkát megspórolna! :)
Az InDesign-ban néha nem sikerül beszúrnom a tartalomjegyzéket. Vagy eltűnik az egész dokumentum, vagy csak a címet adja meg (Tartalom) és a sorokat nem szúrja be.
Számtalan tartalomjegyzéket készítettem már, tudom, hogy kell. Kipróbáltam az összes beállítást és az oldal méretezését is.
Character stílus cserét szeretnék megoldani InDesign 5.5-ben. Adott egy szöveg, amiben minden bekezdés így kezdődik: KR valami (11) szöveg...
A valami és a zárójelben levő szám változik. Én ezt a KR és ) közti részt szeretném bold-ra változtatni, a szöveg-től kezdőd részt pedig normal betűtípuson hagyni.
Tehát
KR valami (11) szöveg....
KR másvalami (12) szöveg....
KR újvalami (13) szöveg....
Ez megoldható lenne change/find opcióval? Köszönöm előre is.
Az ok egy rengeteg lábjegyzetből állo doc. tördelése.
Az InDesign szépen behozta a labjegyzeteket, minden tiszteletem, de nem tudom beállitani, hogy a két oszlopban alul egyforma magasra vegye a lábjegyzeteket, ne attol függöen, meik oszlopban hány lábjegyzet van.
A sugo szeinti megoldas: A lbjegyzetek felosztásának engedélyezése, de nem müxik.
Ma meghalt az InDesign CS3 a gépemen (jobb klikkre "kékhalál"). Töröltem a Local Settings-ben a teljes InDesign könyvtárat, megjavult. Van viszont egy gondom: azóta nem érdekli, hogy milyen layerekről másolok ki bármit, mindig az aktuális layerre illeszti be. Lehet, hogy ezt valahol lehet állítani, de ha igen, akkor hol?
Ez hogy döntsük el helyetted? Legtöbben, akik DTP-vel foglalkozunk, általában 21-22 hüvelyk alatt kicsit nyugtalanak kezdünk lenni, és akkor érezzük (vagy éreznénk) igazán jól magunkat, ha 26-28-30 lenne a monitor mérete.
De komolyan, egy szélesvásznú 19" alatt szerintem gondolkodni sem érdemes. Ezek sem drágák ma már, de színhűséget ne várj tőlük. Olyan is létezik, de azért számos százezres bankjegyet ott kell hagyni a boltban.
Egy kis segítséget kérnék notebook-ot akarok venni.Photoshop, Indesign használok sokszor.Nem tudom milyet vegyek most 14"-es lcd-t használok. De most lehet 15,4" vagy 15,6" vennék? Szerintetek kell a nagy felbontás? LCD vagy Led?
A színmenedzsment nem egyszerű kérdés, és főleg nincsenek rá egyszerű, távolról, a helyi körülményeket (a tiédet, a hardvereszközeidet, a nyomda lehetőségeit és képességeit) sem ismerve adható válaszok. Vagy nem használod az egészet, vagy nekiállsz beleásni magad, rendesen kalibráltatni az összes eszközödet (nem lesz olcsó!), és úgy használni, mert attól, hogy találomra valamit beállítasz, nemhogy javulni nem fog, de leginkább csak romlani.
Sziasztok! Remélem még valaki olvassa... és válaszol nekem :) Az a problémám, hogy 1.200 dpi-s képet erősen pixelesnek (72-144 dpi) nyomtat ki. Legyen az tiff, jpg. (Photoshopból, Illustratorból semmi gond) Kicsit olyan, mint a jobb gomb >Display Performance>Typical Display lenne a High Quality Display helyett, csak nem a képernyőn, hanem nyomtatásban. Persze tudom, hogy ennek nincs köze hozzá, de nem jöttem rá a megoldásra. Egyébként egy NEM PS Hp Deskjettel nyomtatnám ki. Nem találtam a nyomtatási beállítások közt sem semmit, ami nyomra vezetett volna. Köszönöm, bárkinek is!
Tényleg... Az Adobenál elfelejtették kiadni a plugint a 2.0-hoz (a formátum a 3.0-ban jelent meg először, abból a célból, hogy visszamenthesd az anyagot 2.0-ba, csak a 2.0-hoz aztán mégse írták meg :)
Mellesleg elég jó nyomdákkal dolgozok, mégsem mondták soha, hogy "mennyivel jobb lenne, ha szívhatnánk az InDesign-anyaggal a PDF helyett"...
Nem, azok a rosszabb nyomdák, definíció szerint. Egy jó nyomdának (ma) egy jó PDF kell, se több, se kevesebb. Én még soha az életben nem adtam nyomdának natív formátumot, és nem is fogok soha. És egyáltalán, a színrebontás meg minden egyéb hasonló a te feladatod, miért akarod ezt a nyomdára bízni? Ha kompozit CMYK PDF-et adsz, akkor nem szólhatnak a színrebontás miatt, hiszen már színre van bontva az anyag, se közük hozzá, se bajuk vele, RGB-t pedig szigorúan tilos nyomdának adni (van egy pár speciális kivétel, ha egész szoros kapcsolatban vagy egy nyomdával, tudod, hogy rendes színprofiljaik vannak, nagyon értenek hozzá és folyamatosan tudod te is felügyelni a folyamatot, de ez olyan ritka, mint a fehér holló, tehát az alapszabályon nem változtat).
Köszi a választ!
Nálam az ind 2.0 nál az export csak PDF, EPS, HTML, SVG, és XML formátumot enged meg.
INX-et nem enged.
A Save As-nél meg csak ind-t vagy temp-et enged.
"természetesen" a magyar ind CS2 formátumát se eszi meg az angol CS2 változat, még akkor sem, ha egy teljesen üres dokut próbálok átvinni! Nagyon jó a magyar változat léte, csak sehol nem tudjuk használni a továbbiakban. Az Én tapasztalatom, hogy a jobb nyomdák örülnek, ha IND dokuban adjuk le a rendelést. Ilyenkor automatikusan, ingyen megcsinálják a színrebontásokat is. Ha PDF-ben adom akkor mindig nyávogtak a színrebontás miatt. De az IND 2.0, CS2HU formátummal ők is bajban vannak!
Üdv!
Az a problémám, hogy eddig InDesign 2.0-át használtam Win 98 alatt. Sok munkám, volt-van benne, amiket használnom kéne, de a CS 3.0 nem hajlandó megnyitni a 2.0 munkákat. Több oldalasak, és mindig csak egy kis részt kellene átdolgozni belőlük. Nem tudna valaki segíteni egy konverterrel? Álítolag létezik, sőt egyesek szerint benne van a CS3-ban --- csak én nem találom!
Előre is köszi a választ!
Kösz, én Jaws PDF Creatort használok, az nem ingyen van, pénzes program (bár nem olyan drága), de az már a nehézsúly – őmellette nincs másik, amit bármiért érdemes lenne megnézni. Mostanára egyébként azért a Distiller is felfejlődött, de a Jaws hosszú évekig sokkal gyorsabban, sokkal jobb PDF-eket csinált, mint az Adobe saját programja (közkeletű tévképzet, hogy mert az Adobe találta ki, ő ért hozzá csakis és igazán).
GhostScript/GhostView párost évtizede használom amúgy, de nem erre, hanem sok minden egyébre.
Viszont ácsi, ha nem színes képekről van szó, hanem egy kísérőszínről, akkor vissza az egész, amit eddig mondtunk, az egy teljesen különböző dolog. Akkor a tördelőprogramnak tudnia kell direkt színekkel (spot colors, ha angolul beszél a program) dolgoznia, ami olyan színű kell legyen, azt olyan színűre állítod, legyen az betű, flekk, bármi, és a színbontásnál nem négy, hanem két oldalt fogsz kapni, egy feketét, egyet a másik színhez.
Arra figyelj, hogy a feketét felülnyomásra állítsd, azaz ha például zöld a kísérőszíned, és zöld felületre fekete betût nyomsz, akkor a zöld oldalon ne maradjon ki a fekete betűk helye. A zöldnek végig meg kell lennie, majd a tetejébe kerül a fekete, és kész (overprint a neve, valahol meg kell találnod a programban). Ha nem így csinálsz, és a nyomda elcsúszik egy kicsit is a két szín egymáshoz passzításában (el fog, minden nyomda elcsúszik, a kérdés csak az, hogy mennyit), akkor ott lesz olyan vékony csík, ahol se fekete, se zöld nincs, tehát kiviláglik a papír fehérje. És az nem jó.
A dolog egészen addig könnyű lesz és szép, amíg nem akarsz kétszínű, zöldet (a példánkban) és feketét egyszerre használó képet csinálni. Ezt próbáld meg elkerülni, mert nemhogy a Publisherrel, de az igazi tördelőprogramokkal is kínszenvedés tud lenni a dolog...
Igenis, értettem! :o) Köszi, asszem, most egyelőre sínen vagyok (legfeljebb vakvágányon :o) ) Egy pár dolgot azért pontosítanék... A színmódot - és egyáltalán, a képfeldolgozást - Photoshoppal szoktam megoldani eddig is, csak azt nem tudtam, hogy a végeredmény RGB vagy CYMK kell legyen. De most már tudom :o) A Pubban max. annyit csináltam, hogy szürkeárnyalatosra állítottam a képeket ill. kicsinyítettem/nagyítottam Amúgy ez az egész nem egy nagy durranás, egy kis helyi lapról van szó, és igazándiból színek se nagyon vannak benne, csak az első meg hátsó oldalon 1 (azaz egy) szín, a zöld. De ettől függetlenül, színrebontva kérik. A PDF Creator védelmében csak annyit, hogy az is GhostScripttel dolgozik, és ha hozzájutsz, sztem mindenképpen érdemes egy gyógypillantást vetni rá; attól, hogy én béna vagyok hozzá, azért még jó kis progi, sztem valahol szorosan a Distiller nyomában jár.
Nnna, most egyelőre békén hagylak, egy darabig nem nyaggatlak, de mint mondtam, majd még jövök betűtípus-ügyben :o)
Nem ismerjük a PDF Creatort, de talán jobb, ha elkerülöd. Ha van Acrobat Distillered, akkor a kettő közül használd mindenképpen azt. Létezik egyébként jó és ingyenes, a Primo PDF, ebben a GhostScript nevű program dolgozik a háttérben, az valóban jó.
A fontok beágyazása csak annyit jelent, hogy ténylegesen és mindenestül bele is kerülnek a PDF-be, nem csak a nevük. Ez utóbbi esetben ugyanis a nyomdában vagy egyáltalán nem tudnak vele mit kezdeni, vagy a te fontod helyett az ő gépükön levő hasonló nevű kerül a helyére, és ki tudja, az megegyezik-e a tiéddel (de nagyjából 103% az esélye, hogy nem).
Nem, a színmenedzsment egy nagyon jó, de kezdőknek nagyon bonyolult rendszer arra, hogy a folyamatban részt vevő összes eszköz (fényképezőgép, szkenner, monitor, nyomtató, nyomdagép), színkezelését közös alapokra helyezze, és a menthetetlenül fennálló színvisszaadási különbségeket kiegyenlítse. Bár tulajdonképpen nem annyira komplikált dolog, ha az ember már érti, alig találsz nyomdát Magyarországon (de a világban sem annyit, mint gondolnád), ahol valóban értenének hozzá.
Az esetedben valóban nem nagyon van más megoldás, mint minden ilyet gondosan kikapcsolni, Euroscale v2 coated vagy uncoated (aszerint, hogy műnyomó lesz-e a papír vagy sem) profillal színrebontani (ha bele akarsz nyúlni a képekbe, még a bontás előtt csináld, RGB-ben, a CMYK a végső lépés legyen; persze, kalibrált monitor nélkül nincs igazán alapod megítélni, hogy mit akarsz módosítani egy képpel, mert a monitor színei egyáltalán nem biztos, hogy akár csak közel lesznek a végtermékhez). A végén ezekkel a CMYK-képekkel csinálj egy PDF-et, ott se legyen semmi színmenedzsment, és ha mázlid van, akkor felismerhető marad, ami a nyomdából visszajön.
Nem letölteni és szériaszámot keresni, hanem megvásárolni szokás az ilyesmit... :-))
Elvileg, a netes referenciák szerint az újabb Publisherben már van valami CMYK-mód (úgy tűnik az említésekből, mintha erre az elején át kellene kapcsolnod egy kiadványt, tehát nem keverheted, az elején el kell dönteni), de nagyon óvakodnék attól én is, hogy bármit rábízzak. Legutóbb még a Windows nyomtató alrendszerét használta, az nem tud CMYK-t, és nagyon nem hiszem, hogy önálló PS-generátort tettek volna bele. Egy szó mint száz, nem nyomdához való.
Amiről beszélsz, az egyébként a színrebontás: a nyomda minden színes anyagot négy festék egymásra mázolásával állít elő: ciánkék, bíbor, sárga és fekete. A színrebontás feladata az, hogy minden képedből és egyéb színes dolgodból előállítsa az a négy színkivonatot, amely majd egymásra kinyomva visszaadja (megközelíti) az eredetit. Igen kényes feladat, olyan progamra kell bízni, amelyik ért hozzá, ráadásul a folyamat nagyban függ a nyomda technológiai jellemzőitől, tehát nincs rá egységes, univerzális megoldás. Ha ráadásul azt szeretnéd, hogy nagyjából biztos lehess előre, mi fog a nyomdából kijönni, akkor kalibrált monitor, nyomtató és megfelelő színprofilok, valamint azok ismerete is szükséges.
Felbontás nem igazán számít, a számnak önmagában nincs jelentősége, a pixelméret számít. A pixelméret és a fizikai méret viszonyából számított felbontás viszont legyen legalább a nyomdai rácssűrűség kétszerese. A Blr említette 300 dpi erre elég, csak ettől még az is jó lehet, ha a képben formálisan 72 dpi van, de elegendő számú pixelből áll.
Amúgy elég szokatlan (bár nem elképzelhetetlen), hogy egy nyomdának színbontott PDF kelljen, régebben színbontott PS volt az elterjedt, amióta azonban a PDF a divat, kompozit szokott kelleni jobb helyeken (ebben is CMYK anyagok vannak (illetve az kell legyenek, mert a formátum enged éppen mást is), de egy oldal nincs négy egymás utáni oldalra szétbontva, hanem egy oldalon van, majd a PDF-et feldolgozó szoftver elintézi).
Az a gyanúm, hogy kezdek kissé offtopic lenni, de sajnos, még nem tudok új topicot nyitni, és azt hiszem, ezekből az IDt használók is tudnak okulni...
Szóval:
1. A PDF Creator (mint a neve is mutatja), egy PDF készítő program, ráadásul magyar... Én eddig ezzel dolgoztam, egész jó (csak most a PS fájllal kicsit szerencsétlenkedett, bár nem kizárt, hogy én szúrtam el vmit...)
2. Vagyis a "minden fontot beágyazni" azt jelenti, hogy ugyanúgy fog megjelenni a PDFben, mint a Pubban?
Hmmm... A Color Management az nem pont a színkezelés??? Vagyis nem azzal állítom be a színrebontást???
3. A CYMKba való konvertálást amúgy is a Photoshopban oldottam volna meg...
4. Szerintem az az egyoldalas nyomtatás miatt van... De valszeg ki fogom venni, mert ilyent nem kértek...
5. Pedig épp ez volt a fő kérdés... :o) Amúgy valóban a Color Separation. Ez be volt állítva, de a PDFben nem láttam semmi kbséget e tekintetben, de akkor ezexerint ennek így is kell lenni.
OK, köszi az eddigi segítséget, hamarosan jövök a betűtípusokra vonatkozó kérdésekkel...
Életemben egyszer indítottam el a MS Publishert, de próbálkozok :)
Rájöttem, hogy a Pub is képes a szinek szétválasztására (File-->Mentés másként, *.PS formátumba), onnan meg két módszer van: Ha esetleg 2007-es MSP-d van, az tud közvetlenül is PDF-et készíteni (a minőségéről viszont semmilyen információm nincs).
1. A PDF Creatorral - Meg is csinálta, de gőzöm sincs, hogy miután végzett a "nyomtatással", miért nem menti le Mi az a PDF Creator?
2. Adobe Distillerrel - Ez viszont nagyon szépen megcsinálja, csak épp a beállitásokkal nem vagyok tisztában. Lényeges beállítások nyomdának: 1.3-mas PDF verzió (Acrobat 4) Képeket ne méretezd át (Downsample: Off), a tömörítést én ZIP-be csinálom (a források általában JPEG-ek, azt újratömöríteni nem illik) Minden fontot be kell ágyazni a PDF-be, a Never Embed listából mindent ki kell törölni. A Color Managementet kapcsold ki.
1. A konvertálás műdjánál megfelel-e az európai nyomtatási előkésztés Halvány lila gőzöm sincs, hogy milyen az európai nyomtatás :) Ha ez pl. az Euroscale vagy a FOGRA27 profil használatát jelenti, akkor elvileg igen, de amúgy sem hiszem, hogy szerencsés lenne ha akár egyetlen RGB elemet is a MSP bontana CMYK-ra.
2. A képek CYMK vagy RGB formátumban legyenek-e CMYK
3. Mekkora legyen a képek felbontása, hogy jó minőségben legyenek kinyomtatva? min. 300 dpi
4. A legutóbbi próbálkozásnál úgy hozta létre a PDFet, hogy minden második oldal üres volt. Normális ez? Vagyis ezt igy köll? Nem valószínű. Ez valami olyasmi probléma lehet, hogy a dokumentum önálló oldalakat tartalmaz, és mondjuk a ps-írásnál úgy gondolja, hogy ezek mind jobb oldalra esnek, a bal pedig üres.
5. Amúgy mit jelent tulképp a szinek szétválogatása? És van-e ennek vmi látható nyoma a PDFben, vagy csak valamilyen háttérben megbúvó beállitásról van szó? Ismét csak tippelek (valahogy a hideg ráz a magyarra fordított nyomdai előkészítéshez kapcsolódó kifejezésektől): ez akar lenni a color separation, vagyis színrebontás. Ebben az esetben ha PDF a végcél, akkor nem.
Letöltöttem az ID-t, de sajnos, nem találtam hozzá megfelelő szériaszámot, úhhogy az gyakorlatilag még nem múxik.
But:
Rájöttem, hogy a Pub is képes a szinek szétválasztására (File-->Mentés másként, *.PS formátumba), onnan meg két módszer van:
1. A PDF Creatorral - Meg is csinálta, de gőzöm sincs, hogy miután végzett a "nyomtatással", miért nem menti le
2. Adobe Distillerrel - Ez viszont nagyon szépen megcsinálja, csak épp a beállitásokkal nem vagyok tisztában.
Úgyhogy a köv kérdéseim lennének:
1. A konvertálás műdjánál megfelel-e az európai nyomtatási előkésztés
2. A képek CYMK vagy RGB formátumban legyenek-e
3. Mekkora legyen a képek felbontása, hogy jó minőségben legyenek kinyomtatva?
4. A legutóbbi próbálkozásnál úgy hozta létre a PDFet, hogy minden második oldal üres volt. Normális ez? Vagyis ezt igy köll?
5. Amúgy mit jelent tulképp a szinek szétválogatása? És van-e ennek vmi látható nyoma a PDFben, vagy csak valamilyen háttérben megbúvó beállitásról van szó?
Egyébként, hogy az előzőre is reagáljak: kényszermegoldásból vállaltam el, mert az előző tördelő otthagyta a bandát. Két számot már megcsináltam PUBbal, viszonylag jó is lett, de ezeket a munkákat még az "elődöm" végezte, most viszont szeretnék teljesen leszakadni róla.