Szezám marcipán recept, amit normálisan mandulából vagy dióból, de napraforgóból is készítenek és tényleg halvának is neveznek, de ez valójában a marcipán receptje.
A halva az vagy grízes, vagy tojásfehérjés-szezámkrémes stb,
Igaz, hogy Erdélyben halvát árulnak, és napraforgómagos marcipán van a csomagban.
Azt hiszem a különbség a marcipán és a halva olajosmagvas formája között abban áll, hogy az egyikben a tojásfehérjét csak ahhoz használják, hogy összeálljon a cukros olajosmag-darálmány, a másik esetben viszont maga a főzött cukros-mézes tojáshab adja a mennyiséget és csak gazdagítás és ízesítésképp kevernek bele olajosmag masszát.
az egyik legjobb beszerzési hely (Budapesten) : a Corvin mozi mellett (ha a mozival szemben állunk, akkor balra) van egy kis arab bolt, ott lehet dobozos, és kimért halvát is venni: natur, pisztáciás, kakaós.. és egyéb arab csemegéket, édességeket.
Szerintem nézz körül jobban a potenciális beszerzési források között. Itt mifelénk 200 g 280 Ft körül megy (ált. nem a legolcsóbb a bolt, ahol tartanak), de a Tecso-ban olcsóbban is vettem már.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e bármi ötletetek, hogy a nyers, sima befaláson kívül lehet-e valamit csinálni még a halvával (mondjuk valami sütibe jó-e)? Marokkóból kaptam valamennyit, és nagyon nincs ötletem, hogy mit tegyek vele... Csak úgy simán biztos nem fogok ennyit megenni, mert utána fáj a pocakom, annyira tömény. Ahhoz meg túl finom, hogy csak úgy letegyek róla...
én a román napraforgós halvát kóstoltam, mit mondjak, elég szar, de kicsit olyan, mint a szórakoztatóipar - vagy az élet -, vagyis szar, de azért majszoljuk. jó édes, eteti magát. pedig tényleg nem finom. furcsa jelenség. a szivacscukorral vagyok még így.
Asszem egyszer-kétszer már volt szerencsém hozzá, de semmi jóra nem emlékszem. Eccerűen nem magyar gyomorba való ez a perzsa nyami. Nagyon tömény, de lehet, hogy csak rossz helyen ettem. Szemezgetek a perzsa étteremmel a Ráday utcában, kíváncsi vagyok, ott mit bűvészkednek a tányérra. Régen a baklavát sem nagyon bírtam, most meg kurva jól elvagyok vele...
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 3 evőkanál méz Elkészítése: A szezámmagból két evőkanálnyit félreteszünk, a többit megőröljük. A mézzel simára gyúrjuk, majd vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és a félretett szezámmagba forgatjuk.