Keresés

Részletes keresés

foxbed Creative Commons License 2020.09.11 0 0 18

Gugliba beütöd ad jópár találatot

Előzmény: honbandi (16)
foxbed Creative Commons License 2020.09.11 0 0 17

Nem egészen...csak sok helyen a szezámmag túl drága volt a köznépnek ezért helyettesítették napraforgóval.

Előzmény: troglodita (14)
honbandi Creative Commons License 2019.08.21 0 0 16

Sziasztok!    Van valakinek halva beszérzési lehetősége?

Most itthon kevésbé lehet beszerezni. Viszont izlik nagyon, szívesen beszélgetnék 

olyanokkal akik ebben tudnak tanácsot adni hól kapható?

troglodita Creative Commons License 2015.07.20 0 0 15

vagyis a tojásnugátba, a turrónba: https://hu.wikipedia.org/wiki/Turr%C3%B3n

Előzmény: troglodita (14)
troglodita Creative Commons License 2015.07.20 0 0 14

https://hu.wikipedia.org/wiki/Halva

(de Európában inkább a napraforgóból készült terjedt el)

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Marcip%C3%A1n

 

de hol jön ide a tojásfehérje?

max. a fehérnugátba ;-)))

 

Előzmény: muschong0 (13)
muschong0 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 13

Petike! Szerintem ez nem halva, hanem marcipán :)

Szezám marcipán recept, amit normálisan mandulából vagy dióból, de napraforgóból is készítenek és tényleg halvának is neveznek, de ez valójában a marcipán receptje.

 

A halva az vagy grízes, vagy tojásfehérjés-szezámkrémes stb,

Igaz, hogy Erdélyben  halvát árulnak, és napraforgómagos marcipán van a csomagban. 

 

Azt hiszem a különbség a marcipán és a halva olajosmagvas formája között abban áll, hogy az egyikben a tojásfehérjét csak ahhoz használják, hogy összeálljon a cukros olajosmag-darálmány, a másik esetben viszont maga a főzött cukros-mézes tojáshab adja a mennyiséget és csak gazdagítás és  ízesítésképp kevernek bele olajosmag masszát.

 

Mindet szeretem :) Hízlal. Mind. Nagyon.

 

Ha erre jár valaki :) üdv.

Előzmény: petike23 (-)
hanimun Creative Commons License 2004.12.15 0 0 12
A BUD. KAl. CORÁBAN volt ennyi.
Előzmény: Belohin (10)
petike23 Creative Commons License 2004.12.15 0 0 11

Sziasztok,

 

az egyik legjobb beszerzési hely (Budapesten) : a Corvin mozi mellett (ha a mozival szemben állunk, akkor balra) van egy kis arab bolt, ott lehet dobozos, és kimért halvát is venni: natur, pisztáciás, kakaós.. és egyéb arab csemegéket, édességeket.

 

Én mindíg ott veszem, és eddig sohasem csalódtam.

 

Üdv: Petike23

Előzmény: Belohin (10)
Belohin Creative Commons License 2004.12.15 0 0 10
Szerintem nézz körül jobban a potenciális beszerzési források között. Itt mifelénk 200 g 280 Ft körül megy (ált. nem a legolcsóbb a bolt, ahol tartanak), de a Tecso-ban olcsóbban is vettem már.
Előzmény: hanimun (9)
hanimun Creative Commons License 2004.12.14 0 0 9

Ki szerettem volna probálini a receptet, de 10dk szezámmag majd 400.-Ft . Így egyenlőre letettem rola.

Előzmény: petike23 (-)
petike23 Creative Commons License 2004.12.09 0 0 8
Felhozom.. :)
Mackaj Creative Commons License 2004.09.05 0 0 7
Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e bármi ötletetek, hogy a nyers, sima befaláson kívül lehet-e valamit csinálni még a halvával (mondjuk valami sütibe jó-e)? Marokkóból kaptam valamennyit, és nagyon nincs ötletem, hogy mit tegyek vele... Csak úgy simán biztos nem fogok ennyit megenni, mert utána fáj a pocakom, annyira tömény.  Ahhoz meg túl finom, hogy csak úgy letegyek róla...
H_G Creative Commons License 2004.08.31 0 0 6
Ha szerinted szar, nyugodtan nekem adhatod, ha legközelebb román halvát kapsz!

Előzmény: Borzas (5)
Borzas Creative Commons License 2004.08.30 0 0 5
én a román napraforgós halvát kóstoltam, mit mondjak, elég szar, de kicsit olyan, mint a szórakoztatóipar - vagy az élet -, vagyis szar, de azért majszoljuk. jó édes, eteti magát. pedig tényleg nem finom. furcsa jelenség. a szivacscukorral vagyok még így.
Jordania2004 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 4

Nem is olyan reg targyaltuk ki a helvakat az externetes konyhalistan :-)

Van pl torok grizes helva (Irmik Helvasi)

1 csesze viz,

1 csesze tej,

1 csesze cukor,

12 dkg vaj

3/4 csesze griz,

fel csesze aprora vagdalt hamozott mandula

1 tk orolt fahej

A vizet, tejet és cukrot osszekeverjuk egy tejes labasban, majd addig

melegitjuk, mig a cukor el nem olvad. Ne forraljuk fel. Fedo nelkul addig

melegitsuk (nem forraljuk!), mig enyhen be nem surusodik (kb 10 perc).

Ezalatt olvasszuk el a vajat egy masik labasban, adjuk hozza a grizt,

mandulat, piritsuk meg enyhen, mig vilagosbarna nem lesz (kb 5 perc). Vegyuk

le a tuzrol.

Ovatosan keverjuk bele a forro tejes kevereket a grizbe. Adjuk hozza a

fahejat, kevergetes kozben forraljuk kis langon 1 percig. Vegyuk le a tuzrol

  fedjuk le, hagyjuk allni 15 percig.

Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es tepsit, az aljat es az oldalait fedjuk be

sutopapirral. Teritsuk el a masszat a tepsiben, simitsuk el. Hagyjuk allni

10 percet, majd kiboritva vagjuk kockakra. Szorjuk meg fahejjal a tetejet.

2 napig friss marad a hutoszekrenyben tarolva.

 

Ez egy jordan szakacskonyvbol valo.

petike23 Creative Commons License 2004.07.19 0 0 3
Igen, a keleti édességek mind nagyon töményen édesek, talán a burikók (pl. galaktoburikó: nyam-nyam) kivételével..
Előzmény: Bleirot (2)
Bleirot Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2

 

 Asszem egyszer-kétszer már volt szerencsém hozzá, de semmi jóra nem emlékszem. Eccerűen nem magyar gyomorba való ez a perzsa nyami. Nagyon tömény, de lehet, hogy csak rossz helyen ettem. Szemezgetek a perzsa étteremmel a Ráday utcában, kíváncsi vagyok, ott mit bűvészkednek a tányérra. Régen a baklavát sem nagyon bírtam, most meg kurva jól elvagyok vele...

H_G Creative Commons License 2004.07.15 0 0 1
Ja, ez a görög-szír fajta halva -- hű, de utálom! Szerintem kesernyés. A bolgár-román fajta napraforgó-halva, az fincsi!

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 0
ÉLVE vagy ...

;-P
Előzmény: petike23 (-)
petike23 Creative Commons License 2004.07.15 0 0 topiknyitó

HALVA

 

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 3 evőkanál méz
Elkészítése: A szezámmagból két evőkanálnyit félreteszünk, a többit megőröljük. A mézzel simára gyúrjuk, majd vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és a félretett szezámmagba forgatjuk.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!