Keresés

Részletes keresés

dunca Creative Commons License 2010.03.13 0 0 625
Nekem is ilyen gépem van, letakarom konyharuhával a tetejét, így szépen megsül.
Előzmény: hoho45 (620)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.07 0 0 624
A 20 zacskó biztosan jó sokáig elég lesz:-)) Most néztem, hogy kuglóf és nem is kalács ... a receptben van különbség?

Én is azt szeretem, ha van itthon belőle, mert nem mindig veszek friss élesztőt, vagy éppen nincs is a közeli kisboltban, a Coraba stb. meg lusta vagyok elmenni, elautózni egy élesztőért..
Előzmény: reiszilona (615)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.07 0 0 623
Nekem is ilyen gépem van már néhány éve, nincs gond a színével, vagy a formájával.... Nem tudom Nálad mi lehet a gond. Az alufóliás és konyharuhás letakarást már mások is ajánlották, talán próbáld ki. Fontos lehet, hogy stabilan (egyenesen) álljon a gép, hogy ne legyen túl közel az ablakhoz (amit sütés közben esetleg rányithatsz stb.). Több ötletem nincs....

Ha visszaolvasol, az általam bemásolt receptek többsége is a Hausmeister HM 1300-as használatijából származik. Ezek nagyon jó receptek, némelyik géphez olyan vacak receptet adtak, az öcsémnek más típusú gépe van, de ők is a én receptjeimet használják, azóta náluk is szépek és jók a kenyerek.
Előzmény: hoho45 (620)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.07 0 0 622
Igazán nincs mit, örülök, hogy Nálad is bejött ez az élesztő. Nagyon megbízható, még akkor is, amikor a hűtőből veszem ki a korábban már megbontottat (na azért olyan sokáig nem csücsül a hűtőben, miután elég gyakran kell sütnöm a fiúknak kenyeret stb.).

A kalácsod valami istenien néz ki, szabályosan beindult a nyálelválasztásom:-)))
Előzmény: reiszilona (615)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.07 0 0 621
Itt a fórumon nagyon soknak ilyen a gépe, talán mondanak neked valamit , hogyan legyen barnább a kenyér teteje.
Nekem is ez a problémám. Érdekes, hogy az első gépemnél is nagy volt az ablak és még is gyönyörűen megsült a kenyér teteje.
Előzmény: hoho45 (620)
hoho45 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 620
HM-1300
Előzmény: reiszilona (618)
hoho45 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 619
HM-1300-as
Előzmény: reiszilona (618)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.06 0 0 618
Nagyon szép a kenyered!
Most már nekem is jól sikerül az új kenyérsütőmben. Nálam az ablak alatt nem sül rendesen a teteje. Próbáltam alufóliával összehajtogatott konyharuhával is, de hiába. Én arra gondolok, hogy túl közel van az üsthöz a tető és így nincs elég hely a levegő mozgásának.
Most a kuglófomnál is látszik, hogy kicsit besüllyedt és sületlen az ablak alatti rész. Annyira nem vészes. Nem tudok vele mit kezdeni.
Egyébként én is friss élesztő párti vagyok. Csak most sütöttem ezzel az ETNA ajánlott porélesztővel. Én nem látok az állagán különbséget. Szép puha lett a kenyerem is és a kuglófom is.
Ilyen lett

Milyen fajta a kenyérsütőd? Az enyém Clatronic BBA2865
Előzmény: hoho45 (617)
hoho45 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 617
volt ennél szebb is....
hoho45 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 616
Pennyben vásárolt, budafoki 50gr. élesztő negyedét használom, ettől sokkal lazább szerkezetű mint a budafoki porélesztővel. Már azon agyaltam mi lenne ha a tartály tetejét alufóliával vonnám be. Lehet még barnább lenne a teteje? Próbálta valaki?....
Előzmény: reiszilona (574)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.06 0 0 615
Sziasztok!
Végre sikerült beszerezni a Saf porélesztőt. Én soha nem szerettem porélesztőt használni, lehet azért nem, mert amikor másfélével próbálkoztam soha nem voltam elégedett. Most tényleg ugyan olyan jó lett, mint friss élesztővel. Köszönöm ETNA!
Most már, ha nem lesz itthon friss élesztő akkor sem lesz gond a sütés. 20 zacskóval van. :))))))

Most sül a kuglófom. Porélesztővel készítettem és csodálatosan feljött az ablakig.
Majd készítek róla fotót. Sajnos mazsola az nincs benne, mert épp kifogyott.
Azért mazsola nélkül is megesszük!! :))))
reiszilona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 614
Elkészült a második kovászos kenyerem.

Kovászos kenyér receptem alapján. Ugyan úgy csináltam mindent a hogy leírtam, szép magas és finom lett.

Reggel elővettem a hűtőből a kovászt. Adtam hozzá 10 dkg meleg vizet 10 dkg rozslisztet. Aztán közel a tűzhelyhez raktam letakarva. Elkezdtem főzni , így jó meleg lett a tűzhely körül, szépen kelt a kovászom, összekevertem aztán ismét jól felmászott az edény szélére. Ekkor már igyekeztem gyorsan felhasználni.

Amikor a szendvicskenyér program a sütéshez ért lekapcsoltam. Jó órát kellet még várnom, hogy teljesen felemelkedjen majd nem az ablakig. Ekkor sütő programon 1 óra alatt megsütöttem.

A kenyérsütőm ablakát és a szellőzőt hiába takarom le, akkor is világos marad, de ez most már nem érdekel. Amúgy szép sötétre sült ropogós a héja.
3ferret Creative Commons License 2010.03.02 0 0 613

Én is majdnem minden nap sütök, néha - ha nagyon lusta vagyok - akkor vásárolok, de nekem már minden bolti kenyér "mű"ízű. Nagyon ritkán kapok olyan kenyeret, ami tényleg el is fogy egészen, bezzeg a sajáttal soha nincs ilyen gond. Tegnap sütöttem egy fehér kenyeret, nagyon finom lett (sajnos a teteje elég sápadt lett, pedig letakartam az ajtónyílást is), de az íze az tökéletes volt. Most raktam be egy rozsliszttel kevertet, mert a fehérből már csak egy szelet van. Lassan kipróbálom az összes bevált receptemet az új gépben is.

Én az elmúlt 5 évben két gépet használtam el, illetve az első (egy Clatronic) még mindig működik a barátnőmnél, ő ugyan ritkábban használja, de még mindig semmi baja, a második pedig most kb. 2 év után adta be a kulcsot (egyre többször leállt és kikapcsolt, amikor még csak félig kelt meg a kenyér, valahol azt olvastam, hogy a hőérzékelő megy ilyenkor tönkre). Fogalmam sincs, érdemes lenne-e megjavíttatni, bár sejtem, hogy a javítás árából kijönne egy új gép, ezért is vettem másikat, meg hát már rég vágytam egy kétlapátosra, most itt volt az alkalom. Ennek ellenére még nem tudtam rávenni magam, hogy kidobjam a régit.

Előzmény: .ETNA. (612)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.02 0 0 612
Ez így tényleg praktikus, s ha szinte mindennap sütsz (még akkor is, ha nem minden alkalommal kovászos kenyeret), akkor valóban nincs ideje "megromlani", vagy ilyesmi.

Nálam azért időnként előfordul, hogy "jóféle" bolti kenyeret veszek, de ez is inkább csak az átmeneti "lustaságomra" vezethető vissza, többnyire én is sütöm:-)) Igazad van, ha jól beosztja az ember és akkor kezdi sütni, amikor az előző kenyérből még van, vagy pl. hajnalban kezdi (hogy reggelre legyen készen), amikor talán - elvileg - még alszik a család és senki nem akar éppen kenyeret majszolni, akkor folyamatosan lehet pótolni, s így nem is érezhető meg a sütési idő.
Előzmény: reiszilona (611)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 611
Szokás az még túlzás, mert ez volt az első sikeredett kovászos kenyerem. Elkészítettem a kovászt hetekkel ezelőtt. Talán kétszer próbálkoztam vele sütni, nem igazán sikerült.
Az eltarthatóságáról azt olvastam, hogy szinte végtelen, mert mindig kiveszünk belőle, de mindig frissítjük is. Pl. most reggel kivettem a hűtőből. Adtam, hozzá kb 10 dkg meleg vizet és 10 dkg rozslisztet. Most hagyom, hogy felfusson . Ha már kétszer felfutott, akkor állok neki a kenyérsütésnek. Kiveszek belőle annyit amennyi kell és a maradék megy vissza a hűtőbe. Így csináltam múltkor is és szép lett a kenyér.
Szerintem akkor dobódna ki, ha mondjuk 3 hétig nem sütnénk belőle.
Előzmény: .ETNA. (608)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 610
Az én első gépem 2 évig bírta. Igaz a gépnek semmi baja nem volt csak az üst ment tönkre. Én majd nem minden nap sütök . Sokat mondok, ha 5 kenyeret vettünk egész évben. Idegenkedtem a kenyérsütőtől, mert attól féltem, hogy soha nem lesz itthon kenyér. Épp kifogy és még nem sült ki a következő. Annyira megszerettem, mára már el sem tudnám képzelni, hogy ne érezzem itthon a friss kenyér illatát. Megszoktam mikor indítsam, hogy ebédre vagy reggelre akár estére legyen friss kenyér.
Gondolom ezzel ti is így vagytok!
Előzmény: .ETNA. (609)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.02 0 0 609
Ezért ajánlatos jó, strapabíró kenyérsütőt választani a vásárláskor:-))
Előzmény: 3ferret (607)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.02 0 0 608
Tudod, hogy mennyi ideig lehet - elvileg - tárolni? Mennyit szoktál egyszerre megcsinálni?
Előzmény: reiszilona (606)
3ferret Creative Commons License 2010.03.02 0 0 607
Sajnos a házi kenyérnek ez az "átka": mindig hamar elfogy. Ha nagy ritkán veszek bolti kenyeret, sokszor a kacsák és a hattyúk eszik meg a maradékot, viszont ha sütök, hát ebből soha nem marad egy szelet sem, nagyon eteti magát.:))
Előzmény: reiszilona (606)
reiszilona Creative Commons License 2010.03.01 0 0 606
Nekem is nagyon bonyolultnak tűnt a kovásszal való nyűglődés. Nem olyan vészes. Pár napig kell csak odafigyelni rá amíg meg nem érik. Utána már egyszerű csak a hűtőben kell tárolni. Ha használni akarom akkor rakok hozzá 10 dkg meleg vizet és 10 dkg rozs vagy fehér lisztet. Meleg helyen pillanatok alatt felkel , összekeverem aztán még hagyom egyszer felkelni. Felhasználok belőle a sütéshez és a maradék mehet vissza a hűtőbe.
Azt hiszem holnap újból megpróbálok sütni egy kenyérkét, (mivel mára már elfogyott) remélem megint sikerülni fog.
3ferret Creative Commons License 2010.02.28 0 0 605

Hát ez a kenyér tényleg gyönyörű, gratula!!!

 

A kovásszal én is úgy vagyok, mint .ETNA., jó nagy löket kellene ahhoz, hogy megpróbáljam, bár nem annyira bonyolult, mint egy csomó más dolog, amit sütés-főzés közben "elkövetünk", de mégis egyszerűbb az élesztővel dolgozni. Én is elmentettem a receptet, egyszer biztos nekiállok.

Előzmény: reiszilona (602)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.28 0 0 604
Ezek szerint az sem mind1, hogy az ablak középen van, ahogy az enyémen, vagy a sütőedény valamelyik oldala felett?? Hm.. erre nem is gondoltam. Mondjuk, ha a műanyag fedél és az ablak tökéletesen illeszkedne, nem lenne szabad, hogy ez gondot okozzon, hogy ott esetleg levegő jusson be stb.stb..
De a hangsúly ugye a TÖKÉLETES-en van:-)
Előzmény: reiszilona (600)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.28 0 0 603
Tényleg nagyon szép lett, nyami-nyami:-)) Jó magas és szép a színe is!!
Igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert!

Lehet, hogy maga az elkészítés nem annyira bonyolult, amennyire a leírás alapján tűnik, mindenesetre egy jó nagy levegővétel és egy belülről fakadó kovászos kenyér iránti "olthatatlan vágy" kellene nekem ahhoz, hogy kipróbáljam:-))

Természetesen a recepted elmentettem, a biztonság kedvéért, talán majd egyszer.... mert most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok az igazi házi kovászos kenyér ízére, mert boltit (legalább is annak hirdetik) már ettem, de a házi nyilvánvalóan teljesen más.
Előzmény: reiszilona (602)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.28 0 0 602
Elkészült a csodaszép kovászos kenyerem!
ILYEN LETT







Annyira szépen felkelt, hogy teljesen az ablakot nyomta, kinyitáskor kicsit oda is tapadt, de ez már nem számít, hiszen egyáltalán nem esett vissza. Hiába csomagoltam be az ablakot a kenyér teteje az ablak formájának megfelelően kicsit színtelen maradt.
De ez már nem veszi el a kedvem. beszúrok egy fotót a tetejétől. Egyébként van egy szellőző is a gép tetőn , legközelebb megpróbálom letakarni azt is, hát ha segít.





http://sutisnene.blogspot.com/2008/03/kovszrl.html
A kovászt így készítettem. Már kb.három hete készítettem a leírtak alapján. Amikor elkészült próbálkoztam a sütéssel , de nem sikerült. Lezártam és hűtőben tároltam. Ma annyira belelkesedtem , hogy sikerült végre a kenyerem, hogy elővettem a kovászt. Raktam hozzá 10 dkg langyos vizet és 10 dkg rozslisztet ( volt amikor fehér lisztet adtam hozzá) hagytam kétszer felnőni és összeesni a keveréskor. Aztán úgy gondoltam adok egy esélyt a kovásznak, ha nem sikerül, akkor repül a kukába.

Teljesen nem tudom biztosan a receptet, de megpróbálom leírni , hogy is csináltam

Először is ETNA receptje alapján arányosan kiszámolva 700 g liszthez.

389ml víz
700g liszt ( kb 120 g rozs, 580 g fehér BL-55-s liszt) a lényeg, hogy 700 g legyen
2 és 1/2 kismérő só
1 evőkanál méz (evőkanalat belemertem a mézesüvegbe és bőven mértem)
3 és 1/2 nagymérő olivaolaj
20 dkg folyékony kovász
7g élesztő

-A kovászt beleöntöttem a mérőpoharamba és feltöltöttem a vízzel, hogy 389 ml legyen. Összekevertem és beleöntöttem az üstbe.
-Ebbe 1 evőkanál mézet és az olajat. ( ezt én régen is mindig ilyen sorrendben csináltam és nem volt semmi probléma)
-A liszteket összekevertem , majd beleöntöttem a folyadékra.
-Kis mélyedésbe a sót
-majd a morzsolt élesztőt

( mivel olvastam egy leírásban, hogy a kovászhoz kell adni a folyadékot és együtt adja ki a kovász és víz 389 ml-t.
Így csináltam, de már korábban is kevés volt és pótolni kellet a folyadékot. gondoltam, most is így lesz.)
Szendvicskenyér programon elindítottam a gépet. Amikor elkezdett dagasztani, figyeltem az állagát és kb annyi kefires meleg vizet kevertem, mint a kovász térfogata volt. Apránként adagoltam hozzá. Amikor úgy gondoltam, hogy most már összefog állni gombóccá lezártam. (kb. 150 ml volt ez a langyos vizes kefir)

Szerintem jobb, ha utólag adjuk hozzá a + folyadékot ( ne keljen lisztet adni, ha a folyadék sok lenne)

Addig hagytam menni a programot, amíg elkezdte volna sütni. Akkor leállítottam. hagytam pihenni amíg fel nem ért szinte az ablakig.
Akkor kezdtem el sütőprogramon 60 percig sütni.

A kovászomat visszaraktam a hűtőbe,(megmenekült) legközelebb is ilyen kenyeret sütök, egészen más, nagyon finom az íze.


3ferret Creative Commons License 2010.02.28 0 0 601

Szuper lett a kenyér, látod, egyre jobb lesz. Én is még csak most próbálkozom az első kétlapátossal (erről jut eszembe, hogy elfogyott itthon a kenyér, tehetek be én is egyet), a régi egylapátosokkal nekem sem volt gondom, de most, hogy visszaemlékszem, milyen lett a legeslegelső gépi próbálkozásom, ami egy kalácsnak indult.... hát, tényleg jó, hogy van két kutya a családban. Szóval az sem ment elsőre ennyire egyszerűen, csak közben belejöttünk a gyakorlatba. Ezzel a géppel is így lesz.:))

Na, én még a kovásszal soha nem próbálkoztam, maradt a porélesztő, de egyszer azt is el fogom kezdeni.

Előzmény: reiszilona (600)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.28 0 0 600
Elkészült a kenyerem! ETNA receptje 700 g-s lisztből, 1 nagykanál méz , friss élesztővel ( nem futtattam fel)
Azt hiszem meg van mi okozza a kenyerem lejtését. Lefotóztam én is a masszát, amikor már nem dagaszt tovább. Ilyen formában biztosan nem tud egyformán elterülni.
gyorsan kivettem a lapátokat és elegyengettem. Csodálatosan feljött az ablakig, nem esett össze ilyen lett.

Egy picit így is ferde lett, de ennyire már nem lehetek maximalista! :)
Viszont egyértelmű a lejtés hibája a következő felülről készített fotó erről árulkodik. Ugyan is a gépen az ablak épp az üst jobb fele fölött van. ott nem sült úgy meg a kenyerem. Most már ezentúl a keltetés és sütés időszakában letakarom majd az ablakot .

Most sül a kovászos kenyerem. Nem is hiszem el, hogy ilyen csodálatosra sikerült. VÉGRE!
Még van vissza 20 perc. Majd ha kiszedtem gépből azt is lefotózom és leírom hogyan készítettem.
A kovászom egyszerű rozsos.
reiszilona Creative Commons License 2010.02.28 0 0 599
Valami hasonlóval próbálkozom. Nem felülről, ha nem a sütőláda és tető közé raktam. Most nem billeg. Éppen sül egy kenyerem. Kipróbálom a szendvics programot. Nem sokban különbözik az alaptól. Lazább szerkezetűre írja. Ha lesz valami változás a formájában , akkor majd jelzem.
Köszi a jó tanácsot! Talán végre sikerül szép formás kenyeret sütnöm!
Szép napot!
Előzmény: ágika1 (595)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.28 0 0 598
Köszi, várom majd a lekvárfőzési tapasztalatokat!

Még nem próbáltam azokat a recepteket, de gondolom az előre bekevert készen kapható - kenyérsütőgépbe való - lisztet jelenti, amibe már az élesztőt is belekeverték gyárilag.
Előzmény: 3ferret (596)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.28 0 0 597
Én is csak az tudom javasolni, amit Ágika is, próbált "bebugyolálni" a gépet. Esetleg átszitálni a lisztet... de ez is csak tipp.

Igazad lehet a kenyérsütőgép témában, nekem ez az első kenyérsütőm, de amiket itt a fórumon olvasok, háááát csak imádkozni tudok, hogy nehogy valami baja legyen a gépemnek, vagy ha mégis, hát legyen még forgalomban éppen ugyanilyen:-)) Bár az itt megírt tapasztalatok szerint az sem jelent biztosítékot, hogy ugyanaz a márka, mert ugyanabból a gyárból (gyártótól) egy másik szériaszámmal kikerült gép simán lehetnek vacakabb a pl. fél évvel korábban gyártott gépnél. Ez azért elég ciki. Elvileg tilos lenne lötyögni és nem jól záródni egy fedélnek, mert egy ilyen gépnek eleve nem lenne szabad átmennie a MEO-n... nem?!

Mondjuk egyszer jártunk hasonlóképpen a Thomson tévénkkel is. A miénk sokkal jobb volt, mint az ismerősünké, közös erővel sem tudtunk rájönni miért, aztán a tüzetesebb átvizsgálás során kiderült, hogy a mi tévénk "Made in Japan", az övé pedig Made in... már nem emlékszem ... de valami PRC (Kína), vagy Szingapúr, vagy ilyesmi. Hát ennyi volt a különbség - az elkészítés során az igényesség....
Előzmény: reiszilona (594)
3ferret Creative Commons License 2010.02.28 0 0 596

Persze, ha itt lesz a lekvárfőző szezon, és ki merem próbálni, írok.

Még egy kérdés: mi az az önkeltető liszt? Süteményt sem sütöttem eddig a gépben, csak dagasztásra, kelesztésre használtam, fogalmam sincs, ez mi.

Előzmény: .ETNA. (589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!