Keresés

Részletes keresés

Carnuntum Creative Commons License 5 perce 0 0 257852

Így kerül minden a helyére. A kunok nem egy nép voltak, hanem két, más nyelvű néprész ugor-türk. Mint ahogyan a bogárok három más nyelvű néprészből áltak: ugor-tük-szláv.

 

Így lehet csak folytonosság a korabeli elnevezések között is. Minden helyére kerül, nem tűnnek el népek, csak a nevük.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (257850)
Agathiasz Creative Commons License 15 perce 0 0 257851

Köszönöm!

Eddig is világos volt - most azonban ez már bizonyosság - hogy ... rossz helyen kopogtattam... !!!

Többé ez nem fog előfordulni, ezt megígérhetem.

Előzmény: savaz (257848)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 15 perce -1 0 257850

Ritkán lehet tetten érni egy forrás ilyen (!) mértékű félremagyarázását.

Hatalmas badarság.

Előzmény: Carnuntum (257849)
Carnuntum Creative Commons License 20 perce -2 0 257849

A fehérkunok kapcsolatot jelentenek a volgai magyarokkal is. Julianus nyilván megtérítendő közösséget latott bennük és tőlük értesülhetett a keleti magyarokról. A fehérkunok magyarnyelvűsége pedig evidens volt.

 

"A hét kún vezér pedig, Álmos vezér lábai elé borulva, meghódolt neki, pogány módon esküt téve, s minden népével eljött a magyarokkal együtt Pannoniába." Anonymus

 

A fehérkunok tehát a kazárok voltak korábban és magyar nyelvűek. Ők voltak korábban a fekete kunok elitje, ám a fekete kun török nyelvű uzok "többségbe kerültek és megromlott a szövetség közöttük.

A kavarok (renitens fehér kunok) fellázadtak és a magyarokkal tartott egy részük.

 

Erre a kis kavalkádra vonatkoznak a DAI mondatai is:

 

"kavarok fellázadtak a kazárok ellen, egy részüket lemészárolták, mások csatlakoztak a magyarokhoz (nála türkökhöz), „és ekkor holmi kavaroknak nevezték el őket”."

 

A magyar nyelvű kazár (későbbi nevén maradó fehér kun elit) tanitgatja magyarra a későbbi fekete kun kazár alávetett néprészét:

 

"A DAI kavarok népéről szóló 39. fejezete szerint „a kazárok nyelvére is megtanították ezeket a türköket, és mostanáig használják ezt a nyelvet, de tudják a türkök másik nyelvét is”.

 

Így már minden érthető.

Előzmény: Carnuntum (257845)
savaz Creative Commons License 1 órája 0 1 257848

"hanem a fentiekhez hasonló "összefoglaló" munkákat."

 

Mondom, hogy nem érted meg. Hol írnak itt arról, hogy Bulcsú Karosról indult volna, meg, hogy a griffek miatt indultak volna a honfoglalók?

Előzmény: Agathiasz (257844)
savaz Creative Commons License 1 órája 0 1 257847

"GéKI - meg erre még csak nem is gondolt!"

 

Az írásaid alapján sajnos úgy láttszik, hogy nem.

Konkrétan az összes hozzászólásodból az jön le, hogy az alapján próbálsz fikázni, amire a gyerekkorodban olvasott mondák könyve, meg a történelmi olvasókönyv írásaiból emlékszel.

Ha véletlenül valami újabbat olvasol, azt meg szemmel láthatóan nem érted meg . 

Előzmény: Agathiasz (257843)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 1 órája 0 1 257846

Már másodszor idézed Révészt, ő csak arról írt, hogy áthelyeződött a honfoglalók hatalmi központja.

A karosi temetőkben a fejedelmi kíséret tagjait találta meg Révész, ez a kíséret -- meg nyilván a fejedelmi központ -- került egy új helyre.

 

* Ez nem bizonyítja, hogy a karosiak kavarok lettek volna.

* Semmit nem mond a korabeli etnikai viszonyokról (létszám, nyelvi összetétel, helynevek eredete stb.).

Előzmény: Agathiasz (257844)
Carnuntum Creative Commons License 1 órája -2 0 257845

"Ez nem egy nép, hanem kettő.

 

Szerintem meg több. Mindenkiben volt mindenki a sztyeppén. Szétszálazhatatlanul."

 

---

 

Ezt fejtsd ki. Fekete és Fehér kunokról, mint népnevekről van szó, nem a szivárvány összes színéről. Azért két nép, mert két elkülönült csoportot jelent. A kérdés az, földrajzilag hol számolhatunk az egyikkel és hol a másikkal. Milyen viszonyban vannak egymással. Ha a feketék alávetettek, lehettek e más nyelvűek, mint pl. avar-szláv viszonylatban.

 

Ezek azért fontos kérdések, mert ha a fehér kunok magyarul beszéltek és és ezek voltak töbségben a betelepülők között, akkor  érthető a villámgyors integrációjuk. És az is logikus, hogy nem csak a honfoglalók csoportjai voltak magyar nyelvűek a sztyeppén. 

Előzmény: B. Hernát (257817)
Agathiasz Creative Commons License 1,5 órája -2 0 257844

"Talán el kellene olvasnod a vonatkozó szakirodalmat."

 

KRISTÓ GYULA  (2000 : 23 )…. „a nagyobb helyek, az irányjelzők szláv (kisebb mértékben török) eredetű nevek, a határjárásban szereplő mikrotoponímiai funkciójú nevek viszont döntően magyarok. Ez önmagában arra mutat, hogy a fontosabb objektumok (települések, tavak) nevét a magyarok átvették a szlávoktól, a településneveken belüli határrészeket viszont maguk

nevezték el. A magyarok által létrehozott állam tisztségviselői, a szláv tömegek alávetésével a magyarok révén megvalósított társadalmi polarizáció csoportjai csak úgy viselhetnek rendre (bár természetesen koránt sem kizárólagosan) szláv neveket, ha ennek az államnak és ennek a társadalomnak számra legjelentősebb komponense szláv nyelven beszélt. Ez megfelel annak a megállapításnak, amit a honfoglalás kori Kárpát-medence etnikai viszonyairól sokban más bizonyítékok alapján feltételeztem: a honfoglaló magyarok nomádállamának 100 ezer fős (magyar mellett nyilvánvalóan még törökül is beszélő) népességével szemben az itt talált népesség 150-250 ezer főre becsülhető.” (i. m. 40–41).

 

HOFFMANN ISTVÁN (2010 : 230)Megállapította, hogy „az alapítólevél anyaga alapján elemezhető csaknem száz helynév között mindössze kettő olyan található, amelynek keletkezését nem a magyarból, hanem valamely más nyelvből magyarázhatjuk meg: Kesztölc település és a Balaton tó neve szláv eredetű, s mindkettő átvétel útján került a magyarba. Ráadásul — mint azt alapos elemzéseiben kimutatta - e két jövevénynév, csakúgy, mint más szláv, török és német személynévből is magyarázható helynév, magyar nyelvű névhasználókra utal.

 

KRISTÓ GYULA és HOFFMANN ISTVÁN a fent idézett nézeteikkel tehát tökéletesen ellenkező eredményre jutottak.

 

RÉVÉSZ LÁSZLÓ ( 2023)

"Ugyanakkor a Balaton déli partvidékének nyugati része, tehát nagyjából a mai Fonyód-Balatonboglártól a Vörsig terjedő területen olyan sírokra és temetőkre leltünk, amelyek akár a Felső-Tiszavidéken is előkerülhettek volna (a jellegzetességeiket illetően). Ugyanakkor élesen elválnak a többi, Somogy, vagy Tolna megyei temetőtől, amelyek elvétve tartalmaznak ugyan gazdagabb leletanyagú sírokat, de zömükben inkább a Mátra-, és Bükkalja vidékének temetői anyagára hasonlítanak. Azzal mutatnak összefüggést.

A Balaton déli oldalán talált sírok és temetők azonban arra mutathatnak, hogy ott emberek kisebb-nagyobb csoportja élhetett. Nagyot tévednék, ha úgy vélem, hogy a „kalandozásokból” visszatérve, amikor már nem akartak átkelni a Dunán, a korábbi szálláshelyeikre, ezen a helyen is találtak a maguk számára megfelelő életlehetőséget?"

 

Ha tudsz ezeknél frissebb anyagot... légyszi ... és ez most komoly... De ne valami genetikai laboratóriumi adatokat felsoroló jegyzőkönyveket ... hanem a fentiekhez hasonló "összefoglaló" munkákat.

Előzmény: savaz (257841)
Agathiasz Creative Commons License 2 órája -4 0 257843

Hogy Te ( savaz ) millen okos vagy... GéKI - meg erre még csak nem is gondolt!

Előzmény: savaz (257842)
savaz Creative Commons License 12 órája -1 5 257842

"szóval a 21. században ennél értelmesebb mesét is kilehetne már találni."

 

Talán el kellene olvasni, a vonatkozó 21. századi irodalmat!

Előzmény: Agathiasz (257839)
savaz Creative Commons License 12 órája -1 5 257841

"Régóta keresem, a választ arra, hogy Bulcsú ( annak ellenére, hogy szerintem a kabarok fejedelme)- hogyan kerül, Bizáncba, a Karosi fejedelmi székhelyről."

 

Talán el kellene olvasnod a vonatkozó szakirodalmat. 

1. a fejedelmi székhelyet Bulcsú idejében már nem Karos környékére teszik, hanem a Duna mellékére.

2. semmilyen forrás nem említi, hogy Bulcsúnak a fejedelmi székhelyen kellett volna laknia, ez a te kitalációd.

3. A legtöbben a Balaton nyugati végére Fenékpuszta-Zalavár környékére teszik a szállásterületét Kézai tudósítása nyomán.

Előzmény: Agathiasz (257834)
savaz Creative Commons License 12 órája -1 5 257840

"Na ez így nem fog menni. Most vagy azon az állásponton vagy mint én, hogy igen, mindenkiben volt mindenki a sztyeppén és az arányokat nem tudjuk nyelvileg sem, vagy azon, hogy a kunok pl. egy nyelvűek voltak."

 

Itt megint azt akarod megjátszani, hogy igen elismerjük, hogy lehettek közöttük magyarok, és szerinted ez már azt jelenti, hogy igen jelentős magyar népesség élt köztük.

Holott a kettő messze nem ugyanaz. Igen Budapesten él Fekete Pákó a magyarok között, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy a nigériaiak akár említésre méltó részét képeznék a mai magyar népességnek és bármi legyen is az anyanyelve, az nem igen gyakorolt jelentős hatást a magyar nyelvre, mninden ismertségét és kulturális befolyását tekintve sem.

Előzmény: Carnuntum (257822)
Agathiasz Creative Commons License 14 órája -7 1 257839

"Hisz még Géki sem ért egyet a magyar nyelvű kinti kunjaiddal..."

 

Soha nem foglaltam állást, a kunok nyelvével kapcsolatban.

 

Bár őszintén megmondva, soha nem tetszett az az ókori történelmi felfogás, hogy a "griffek lecsaptak az egylábúakra, azok elüldözték a félszeműeket, akik a kunokat, akik a besenyőket ... akik meg bekergették a KM - be a magyarokat... szóval a 21. században ennél értelmesebb mesét is kilehetne már találni.

Előzmény: fehérekelőttiindián (257838)
fehérekelőttiindián Creative Commons License 17 órája -3 4 257838

Érvek kigyűjtve? :D  Hisz még Géki sem ért egyet a magyar nyelvű kinti kunjaiddal, pedig neki aztán minden jó, ami antifinnugrista kitalálmány. Etelközi és volgai-bulgáriai székely régészeti hagyaték kapcsán Netuddki bácsihoz viszont bizalommal fordulhatsz, ő arabul, eredetiben olvasott róluk az Ezeregyéjszaka meséiben.

Előzmény: Carnuntum (257836)
Carnuntum Creative Commons License 18 órája -7 0 257837

Te párbeszédet sem párbeszédként szeretsz folytatni, hogyan lehetne így komolyan venni?

Előzmény: fehérekelőttiindián (257835)
Carnuntum Creative Commons License 18 órája -7 0 257836

Hiába gyűjtögeted ki a helyesírási hibáimat, ha közben naiv kérdéseket teszel fel.

Ott van egy rakat érv kigyűjtve, amire akár válaszolhatnál is. Persze, csak ha lenne tudásod hozzá.

Előzmény: fehérekelőttiindián (257835)
fehérekelőttiindián Creative Commons License 18 órája -1 5 257835

"A "dákok", fehér kunok tehát pedig magyar nyelvűek voltak. Lemaradó magyar törzsek."

 

No és ugyan mitől "tehát pedig"?

 

A szintén ide írogató K. fórumtárs pedig az állítólagos izraeli szkítákat szokta szintén amolyan "tehát pedig" alapon valóságosnak tekinteni. Az ilyen indoklásoknál azért lényegesen több kellene a hitelességhez. (Különben még a kusánok kori núbiai magyarokat (olyat is írtak már ebben a fórumban) is kénytelen lennék elhinni.)

Agathiasz Creative Commons License 19 órája -5 0 257834

Révész László:
"Ugyanakkor a Balaton déli partvidékének nyugati része, tehát nagyjából a mai Fonyód-Balatonboglártól a Vörsig terjedő területen olyan sírokra és temetőkre leltünk, amelyek akár a Felső-Tiszavidéken is előkerülhettek volna (a jellegzetességeiket illetően). Ugyanakkor élesen elválnak a többi, Somogy, vagy Tolna megyei temetőtől, amelyek elvétve tartalmaznak ugyan gazdagabb leletanyagú sírokat, de zömükben inkább a Mátra-, és Bükkalja vidékének temetői anyagára hasonlítanak. Azzal mutatnak összefüggést.
A Balaton déli oldalán talált sírok és temetők azonban arra mutathatnak, hogy ott emberek kisebb-nagyobb csoportja élhetett. Nagyot tévednék, ha úgy vélem, hogy a „kalandozásokból” visszatérve, amikor már nem akartak átkelni a Dunán, a korábbi szálláshelyeikre, ezen a helyen is találtak a maguk számára megfelelő életlehetőséget?"

 

Régóta keresem, a választ arra, hogy Bulcsú ( annak ellenére, hogy szerintem a kabarok fejedelme)- hogyan kerül, Bizáncba, a Karosi fejedelmi székhelyről.
Most itt a válasz. A kabarok nem tértek vissza a Felső-Tiszavidékre, hanem a Nagyfejedelem melletti területeken foglaltak birtokot. Így az is világossá vállt, hogy hogyan történt volna a hatalomválltás... ha sikerül.

Augsburg után pedig végleg „szétszóródtak”… tehát már a X. sz. közepére -- ~100 évvel, ~4 nemzedékkel a csatlakozásuk után -- már teljesen mértékben elfogytak / asszimilálódtak.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (257820)
Carnuntum Creative Commons License 19 órája -5 0 257833

Látom. Nem lehet.

 

Hellyel, közzel, ahol biztosnak tűnnek az adatok. De Etel-közben szó sincs ilyenről.

Előzmény: B. Hernát (257832)
B. Hernát Creative Commons License 19 órája -1 3 257832

Ezt így nem lehet követni sem besenyő vonalon, sem máson.

 

Lásd szakirodalom.

Előzmény: Carnuntum (257829)
B. Hernát Creative Commons License 19 órája 0 4 257831

Vagy nem vonultak ki a magyar nyelvűek véglegesen, hiszen a székely hagyaték összeköti a leletanyagokat.

 

NINCS  "székely" hagyaték. Sehol sincs.

Előzmény: Carnuntum (257828)
Carnuntum Creative Commons License 20 órája -5 0 257830

Sőt előtte is.

Előzmény: Carnuntum (257829)
Carnuntum Creative Commons License 20 órája -5 0 257829

"Amikor már "beolvadóban" voltak, mindenestül úgy voltak. Ha jött hozzájuk később a saját fajtájukból, azok őrizhették még eredeti jegyeiket, lásd a későbbi besenyő/kun bejövőket."

 

---

 

Ezt így nem lehet követni sem besenyő vonalon, sem máson.

 

 

Az 1200 évekre a határaink melletti térségben már nem lehet a leletek alapján megmondani, hogy milyen csoportoké volt. Korabeli nomád leletanyag csupán. 

 

 

Előzmény: B. Hernát (257826)
Carnuntum Creative Commons License 20 órája -6 0 257828

Onnantól igazolhatók ott régészetileg, a magyarok meg akkorra vonultak ki véglegesen.

 

--

 

Vagy nem vonultak ki a magyar nyelvűek véglegesen, hiszen a székely hagyaték összeköti a leletanyagokat.

Előzmény: B. Hernát (257827)
B. Hernát Creative Commons License 20 órája 0 2 257827

De Etelközbe csak 930 k. telepedtek meg a besenyők.

 

--

 

És

 

Onnantól igazolhatók ott régészetileg, a magyarok meg akkorra vonultak ki véglegesen.

Előzmény: Carnuntum (257825)
B. Hernát Creative Commons License 20 órája 0 4 257826

mégis hogy különült volna el egyes csoportok régészeti hagyatéka?

 

"Csoportok"-é sehogyan sem: nincs kabar és nincs székely hagyaték a magyar mellett.

 

A domináns népességé, az integrálóké az, ami egyedi jegyeket hordoz.

 

 

Ha pl. a besenyők mindenütt ott voltak és beolvadóban voltak, milyen volt az egymáshoz viszonyított régészeti hagyatékuk amit nyomon lehet követni?

 

Amikor már "beolvadóban" voltak, mindenestül úgy voltak. Ha jött hozzájuk később a saját fajtájukból, azok őrizhették még eredeti jegyeiket, lásd a későbbi besenyő/kun bejövőket.

Előzmény: Carnuntum (257822)
Carnuntum Creative Commons License 20 órája -5 0 257825


De Etelközbe csak 930 k. telepedtek meg a besenyők.

 

--

 

És?

Előzmény: B. Hernát (257824)
B. Hernát Creative Commons License 20 órája -1 3 257824

 új eredmény, hogy a korai besenyő települések régészeti anyagát – mint ahogy a székely- és a kabargyanús temetők anyagát – sem lehet elválasztani szigorú régészeti kritériumok alapján."

 

A KM-ben.

 

De Etelközbe csak 930 k. telepedtek meg a besenyők.

 

Amúgy "székely" és "kabar" hagyaték későbbről sincs.

Előzmény: Carnuntum (257821)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 20 órája -1 2 257823

"...a "előtörténetüket"... összekonfabulálták... régi adatokkal... és így rittyentetek belőle "őstörténetet"...!!!... az egész Levedi... féle történet így jött létre... miután ezt a nevet, a magyar krónikák nem is ismerik."

 

Ahhoz képest, hogy szerinted csak kitaláció az egész:

 

* Lewedi neve nemcsak a DAI-ból ismert;

 

Bernát (2015):

"Az Árpád-kori személynevekben előforduló becéző képzők:

 

 -di ~ -d A névállományban 148 személynév tartalmaz -di becéző képzőt, ami a teljes névkorpusz 13 %-át alkotja. Példák: Mihaldi (1138/1329, ÁSz. 40), Abadi (1138/1329, ÁSz. 40), Sumdi (1138/1329, ÁSz. 40), további példák a típusra: Wogdi, Mogdi, Apadi, Myradi, Munkadi, Resedi, Lewedi, Aruhdi, Fiegdi, Zatadi, Garandi, Semudi, Curpadi, Waltaudi, Holudi, Vecesdi."

 

 Tehát nemcsak maga a név, de az igen elterjedt képző is.

 

* könnyen elképzelhető, hogy ez egy kimondottan ugor név;

 

Dash (2021):

"Ha arra gondolok korlátozott nyelvészeti ismerteimmel, amit véletlen épp tudok, hogy ezek is azok közé a v-s szavak közé tartoznak ahol az eredeti ugor alak a képzett szavakban máig megmaradt - mint pl. a tó-tavak, jós-javas, tő-töve, stb. - hiszen a lewe az ma lő de nem azt mondjuk, hogy lődöz meg lőde hanem lövöldöz meg lövölde, ahogy a luwɜ ma ló de nem lók meg lózik hanem lovak és lovagol, akkor nekem hihetőnek hangzik, hogy a Levedi/Lewedi név is valami ilyesmiből lett képezve. Főleg hogy nem hinném, hogy Levedi vezér volt az első ezen a néven, ki tudja mikor alakult ez a név ki és neveztek ezen embereket. Így, bármilyen felháborító is, nem lepődnék meg ha ez nem valami szláv vagy török hanem ugor név lenne."

 

* egy játékos lehetőség:

   "És egy további érdekesség: protofinn *levedä.

    Vepsz: leved; lűd: leved = széles (És egy idő után férfinév lett belőle, ~ széles vállú fickó jelentéssel.)

 

    https://en.wiktionary.org/wiki/leved " (UvL)

Előzmény: Agathiasz (257803)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!