A rostély kérdés megoldódott: "vastelepen" vásároltam 3 db 59x16x3 cm-es kazánrostélyt. Kicsit drága volt, de örökös lesz és nincs vele további gond, mint pl. a betonvassal. Jól is néz ki. Az alapot meglévő 50x20x12 cm-es Leier-falazóelemekből fogom összebetonozni. Ez a hamutér alja, és mintegy 10 cm-re "kiáll" a földből, hogy a hamut lapátra vagy tálcára lehessen húzni. Erre normál téglából 25-30 cm magas keretet húzok, egyik oldalon a hamuzónyílással, amely ajtóval (?) vagy valamilyen lemezzel takarható - ez szabályozza a tűz intenzitását. A téglafalra kerül a rostély, tehát 35-40 cm magasságba, amit körbefalazok álló klinkertéglával négy oldalon - valamilyen tűzűlló habarccsal. Ezzel kb. 60-65 cm magas lesz az építmény. Felül egy kb. 60x60 cm-es négyzet alakú, 5x5-ös szögvasból készült "abronccsal" megtámogatom a klinkertéglát, erre lehet hegeszteni a tárcsa különböző (két) magasságban elhelyezkedő tartóját, a bogrács állványt stb. Ha még lesz energiám, kívül beburkolom az egészet a szintén meglévő terméskövekkel.
Csak fatüzelésben gondolkodom, bár bográcsfőzés esetén kényelmesebb a gáz.
A tárcsára csak fület tetetek, mivel a tüzhelyen lesz tartója, a földön megáll, nem borul. A tiednek sincs lába...
Az aggaszt, hogy mivel nincs kémény, a felső négyszögletes nyílás szabadon maradó részein - amit nem fed le a tárcsa - nem lesz túl forró a levegő? Sütés közben égeti a kezem? Nem kellene nagyobb szabad nyílást hagyni, ahol eltávozhat a füst anélkül, hogy megzavarná a kezelést? A te tűzhelyed zárt, ez meg nemigen...
Várom a véleményedet - és persze másokét is, örömmel.
Hát amikor jó az idő akkor bizony a hétvégi kaják nagyrészt itt készülnek.
Ez a köves szitu még nem jutott eszembe, de előfordulhat, hogy egyszer kipróbálom.
Bár nem tudom milyen fajta kövön lehetne sütni.
Amúgy kenyeret, kuglófot, lekváros buktát valamint pogácsát, pizzát és egyéb igen finom dolgot sokszor sütöttünk már a kemencénkben. Az utolsónak feltett képemen éppen a kemence eleje látszik az ajtóval. Együtt épült a kemence a tűzhellyel.
A kemencém és sütőm építésének folyamatát nagyon sok fotóval dokumentáltam,
amiből egy válogatást feltettem a "kemencebence.hu" oldalra. Ott megtekintheted, de ha van kérdésed arra is szívesen válaszolok.
Viszont . . .ha ezt a csodalatos igy megepitetted. . .lehet az egyik lukra egy kovet rakni, es azon sutni, nem? Egy eredeti lapos kenyeret, amit nem sutoben hanem kovon szoktak sutni. Gondoltal ra?
Pár kérdésedre tudok válaszolni, ha elfogadod tőlem.
Én- mint az általam felrakott képek is mutatják- normál kisméretű téglából építettem a sütőt. A tűzteret mindenhol kikentem samottos habarccsal ami tűz állóvá teszi a belső felületet. Ráadásul nem is olyan drága mintha samott téglából falaztam volna. Szerintem a 8-as 10-es betonvas teljesen megfelel a rácsnak, de ha valahol hozzájutsz egy régi kályha öntöttvas rácsához annál biztosan nem tudsz jobbat csinálni. Egyébként ahol nem éri láng a falat nyugodtan rakhatod normál cementes habarcsba.
Én úgy oldottam meg a sütőmet, hogy tudok benne fával is tüzelni vagy gázégőt berakni, amit egyébként nem szoktam, mert sokkal drágább mint a fa. Elöl is van egy ajtó ahol a fával tüzelek és hátra is tettem egyet amin a gázégőt lehet betenni. Amiatt csináltam így, hogy a gázégő és a palack ne legyen útban sütés közben.
Bográcsozni ugyanolyan könnyedén tudok rajta mint tárcsán sütni. Igaz ehhez kellett öntenek egy 80mm vastag duplán vasalt betonlapot. A közepéből kihagytam két 400mm átmérőjű kör alakú részt és ezzel fedtem le az előzőleg felfalazott és belülről tűzállóvá tett tűzteret. A betonozás során a fedlap két sarkába egy-egy 3/4"-os vascsődarabot erősítettem, ebbe lehet most a bográcstartó lábát beleszúrni.
Hello Én is szereztem egyet, de nem profi kivitelben, hanem házilag hegesztett megoldást .... hát elég szenvedős volt a behegesztése, mivel a profi tárcsa anyaga ...hm ...nem szereti az egyszerű hegesztőpálcát ..... na mindegy .... aki az elején kezdi, és nincs profi hegesztő műhelye, akkor vegyen egyből kész tárcsát, ne szarozzon..... ja ...és rohadt finom benne minden ....leginkább a gomba nagy darabokra vágva ..... meg nedvesebb húsok .... pl. tarja ..... Tanto
Sziasztok a segytségeteket szeretném kérni! Nagyon sürgős lenne hogy Dunaújváros környékén hol lehetne beszerezni egy borona tárcsát?Ha vki esetleg nem akarja ide megírni akkor :odree@lutri.hu Hétvégére szeretnénk csapni egy kisebb bulit amin tárcsázni szeretnénk! Légyszi segítsetek!!!!Előre is köszönöm! Odree
Tavaly már majdnem sikerült egyet vennünk, valahol Pest környékén volta cím, de elmaradt, most viszont hiába keresem a neten nem találom a címet... :-(
A parázs, füst, illat, a sülő ízek zamata dominált, ahogy vártam is! Nem csalódtam,
s mindannyiónk örömének, ízlésének, étvágyának eleget tett fémtárcsánk.
Kulináris élményt jelentett a sütögetés, amely máris újabb alkalom kiválasztására ösztönöz . . . Az időjárás cseppmentesen felhős volt, a szabadtéri füstölgéshez igazán kegyébe fogadott!:-)
Aki még mindezen tárcsás élmény lehetőségéből kimaradt, - de aktívan érdekli, - újoncként is szívből, jó ízléssel ajánlom!
Szia, én építtettem tavaly egy kis kerti sütögető helyet. Belül samot tégla, kívül piros, teteje 5 cm vastag terméskő. Pont ugyan úgy néz ki, mint a régi sparheltek és cserépkályha hamuzót és ajtót használtunk hozzá. Alul a hamu, fölötte egy rostéllyal elválasztva a legalsó tűztér. (ezt használom, ha bográcsolok.). Fölötte 18-as betonvassal (2 db) megtartva szintén 18-as betonvasból összehegesztett rács. Azon tüzet tudok rakni, ha fémtárcsán sütök. Még följebb ugyan ezt a heggesztett rácsot tudom letenni, ezen rakok tüzet ha rácson sütök. Nagyon praktikus, nagyon jó is (tudom szabályozni, hogy mennyi levegő menjen a tűz alá és így szabályozható az erőssége. Ha adsz egy mailcímet, küldök át néhány képet (persze ha érdekel). Üdv, SM.
A faszenes grillezés után egyéb élvezetekre vágytunk. Sikerült vásárolnom egy 59 cm-es cikk-cakk szegélyű tárcsát - anyagáron - 1500 Ft-ért (10 kg!) egy vasgyűjtő telepen. Most a lakatosmunkák következnek: lyuk befoltozása, fülek/fogantyúk és/vagy lábak felrakása. Kérdésem: nem idegesítő, ha függ a cucc, és mozog-forog a hús kezelése közben? Nincs útban a lánc? Ha lábakat teszek rá, azok milyen hosszúak legyenek? Vagy hogy oldjam meg a magasságállítást? Olvastam "térd alatti", 25 cm-es és 50 cm-es magasságról is. Még nem tudom, hogy parázson sütök-e majd inkább, vagy lángon - ettől is függ a lábhossz.
Aztán a tűzhely. Találtam egy jó cikket egy klinkertéglából épült tűzrakóról, de azzal kapcsolatban is van kérdésem, és nem találom a cikk szerzőjét. Esetleg tudtok segíteni? Betonvasból készítette a rostélyt, azonban nem írta, hogy az milyen átmérőjű. Nem ég el, nem lágyul ki a betonvas? A tűzhely bélelésére nem javasolja a samott-téglát, mert drága. Sima piros tégla is megfelel?
Olyanra szeretném építeni, ami lehetővé teszi a bográcsozást is. Azonkívül, ha nincs kedvem vagy időm fával vacakolni, gázégőt is betehessek - kényelem, tisztaság, igaz, kisebb élvezeti érték.
Egyelőre ennyit. Izgatottan várom a válaszaitokat.