Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.03 0 0 13857

Elvileg most fog megjönni a soproni nyomdába a megrendelt 10 ív szürkelemezem. Kapok kimérve Palanatol BB ragasztót. Egyelőre maradok csak ennél, talán még veszek hozzá tapétaragasztót.

 

A Coverlux-nál 2.8mm a legvastagabb szürkelemez. Érdemes ebből még külön venni vagy nem számottevő különbség a 2.5mm-hez képest? 4mm-es kellene inkább, de nem valószínű, hogy találok.

 

Most volt időm átböngészni a katalógusokat. A Geltex papíroknál sajnos azokban a minta (F, I) és (világosabb árnyalatú) szín kombinációkban nincs, ahogy szeretném. Valamit fogok venni, amivel elkezdem. Vonol-oknál az arany és ezüst ajándékos doboznak szép lenne. A többit lakberendezésre nem használnám, nekem túl sötétek a színárnyalatok. A vásznak nagyon szépek és rengeteg színben vannak, valószínűleg a Geltex papírhoz közel eső színt választok a doboz éleinek a bevonására.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.28 0 0 13856

Ha ezt a falemezt csak annak csúfolják, akkor nem sok értelmét látom. Fából nagyon erős dobozok készülhetnek "fogazott csapolással" (köszönöm a helyes megfogalmazást), de gyanítom, hogy a legtöbb asztalos elhajtana ilyen kéréssel. A belső sarkokléc nekem nem jön be, szeretem a dobozt szögletesen pakolni belülről. Elképzelhetőnek tartom, hogy még ezek nélkül is erősebb lenne mint egy szürkelemezből készített doboz. Nem ártana rá külső sarokerősítés, ami nem illik a festetlen fához szerintem. A fát natúrban hagynám nagyon finomra csiszolva vagy natúrban lakkoznám. Egyelőre a fát kihagyom.

 

Fogantyúnál láttam ilyen megoldást videón, csak próbálom elkerülni, hogy ki kelljen vágni a dobozt. A heveder volt az első gondolatom, azért vetettem el, mert ebből főleg fekete létezik. Úgy látom létezik más színekben is, bár nem vagyok meggyőződve, hogy egyszerű szerezni. A planatol bb elvileg műanyagra nem jó. Talán bb superior-t használsz? A köteles megoldásnál kábelkötegelő helyett a kötél két oldalán vágott lyukakon zsinórt fűznék át, akár körkörösen és oda-vissza átlósan. Ezt talán esztétikusan is meg lehet oldani és nem kell letakarni. A műanyag lap nem engedi, hogy a leszorító zsinór belevágjon a szürkelemezbe. Talán elég lenne csak a belső oldalára tenni.

Előzmény: GPF (13855)
GPF Creative Commons License 2016.10.27 0 0 13855

Falemezt lehet kapni pl. a Papyrus-nál:

https://www.papyrus.com/huHU/catalog/c/U_cat530010/p/U_HU01_prod110159/Speci%C3%A1lis_kartonok/Falemez/view.htm

 

Ennek azonban nem sok köze van a fához. Elég hasonló a szürkelemezhez. Ezt nem lehet fogazottan csapolni. Ami tényleg fának néz ki, az a rétegeltlemez. Amit sok barkácsboltban, bútorlaposnál lehet kapni. De egy fogazott csapolást csinálni egyáltalán nem egyszerű. Viszont ugyanúgy lehet ezt is élen ragasztani. Ha 5 mm vastagot vesz az ember, akkor elég is ez a ragasztás. Vagy szoktak még belülre ragasztani egy saroklécet. Viszont teljesen felesleges bevonni. Ez fa.

 

Fogantyú:

Én már csináltam, de nem kötélből, hanem szalagból vagy hevederből. Szóval lapos anyagból. Megpróbálom leírni, hogyan.

Két (vagy több) bevágást kell csinálni a lapon, olyan széleset, mint a szalag. És ezeken átfűzni. Belülről ki, majd az alatta levő bevágáson újra be. És ezt a belülre kerülő szalagvéget oda lehet ragasztani Planatollal a doboz belsejéhez. Ez a fül egyik szára, a másikat ugyanígy. Olyan, mintha bele lenne fonva a lemezbe. Nagyon erős fül keletkezik így, egész komoly súlyokat lehet emelni vele. Nem kell műanyaglemez. A kábelkötegelőt meg nem is értem, de nagyon buherának hangzik.

 

Előzmény: tisztavíz_ (13854)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13854

Gondoltam, hogy nem lesz könnyű a lemez (itt jönnek ki a hullámpapír előnyei). A Coverlux-tól amúgy is rendelek borító anyagot, ha náluk van vastagabb lemez, akkor kérek pár ívet. Egyébként kezdetnek elég lesz a 2.5mm-es.

 

Eska-nak van weboldala. Itt azt hansúlyozza, hogy nagysebességű gépekre tervezték. A felhasználási területe hasonló mint a szürkelemezé, de nem tudom van-e különbség doboz szempontjából. Pécsi üzlet kínálatában találtam EskaBoard-ot szürkelemez árban. A fehér egy változata, de több féle van.

 

Láttam valahol falemezt,  ami nemrég felmerült itt is. "Fésű" mintával lenne érdemes összeilleszteni a lapokat, de sajnos sem műhelyem sem szerszámom és nem is annyira egyszerű mint látszik (láttam erről egy elég jó kis videót, ha érdekel valakit előkeresem). Ha erre adnám a fejem, legjobb lenne ha asztalos csinálná meg az egészet. A dobozt utána ugyanúgy be lehet vonni csak sokkal erősebb lesz szerintem.

 

A dobozokra tennék cimkéző "ablakot", az ebbe helyezett papírra írnám fel a tartalmát. Gondolom a fóliát el kell felejtenem, mert a ragasztó nem fogná meg, de felesleges is, a cimke nem tud kiesni.

 

A nagyobb dobozokra nem ártana fogantyú. Talán megfelelő vastagságú kenderkötél szimplán/duplán megtenné, szerintem menne a dobozokhoz. Bombabiztosan kellene odafogni, fogytán vagyok az ötletekkel. Van bazi erős műanyag lemezem, ezzel megerősítve a doboz két oldalát, sok kábelkötegelővel talán menne. A műanyag lemezt talán palmatex-el lehetne a szürkelemezhez ragasztani?

Előzmény: GPF (13853)
GPF Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13853

Rohadt nehéz bír ám lenni a papír! 2 réteg elég erős lesz!

Azt hiszem, az EskaBoard az lényegében szürkelemez, csak a felülete szép fehér.

Előzmény: tisztavíz_ (13851)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13852

Ők csinálják jól, a minták alapján sokat rendelhetek idővel. A szállításban is felajánlottak egy nagyszerű segítséget (nem írnám le konkrétan, mert személyes), egyértelműen nagyon segítőkész a Coverlux. Nem is keresek más beszerzési forrást arra, ami náluk kapható.

 

Sajnos egy másik, megnevezni nem kívánt céggel kevésbé volt jó tapasztalatom, 6000 forintos szállítási összeget mondtak. Ezen kívül lehet, hogy minden rendben, de a maximum 10-20 ezer forintos tételeimhez nem kifizetődő.

Előzmény: GPF (13850)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13851

Kíváncsi leszek elég lesz-e a 2.5mm-es (akár 2-4 rétegben). Ettől függetlenül jó lenne még 3mm-es vagy vastagabb. Az EskaBoard milyen a szürkelemezhez képest? Nem emlékszem, hogy ebből láttam-e 4mm-est vagy szürkelemezből.

Előzmény: kuperta (13849)
GPF Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13850

Azért az jó hír, hogy vannak rendes és normális cégek. Akkor is, ha nincs óriási hasznuk a dolgon. Mondjuk a Coverluxról ezt már tudtuk.

Előzmény: tisztavíz_ (13848)
kuperta Creative Commons License 2016.10.26 0 0 13849

Örülök, hogy találtál kedvedre való lemezt.

Előzmény: tisztavíz_ (13848)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.25 0 0 13848

Egy soproni nyomda hoz 2.5mm-es szürkelemezt (ez a legvastagabb, amit tudnak) lemezenként 500 forint alatti áron. 10db 70x100cm-es ívet kérem. Lehet, hogy még Palanatol BB-t is tudnak szerezni, esetleg kimérve. Úgy érzem szívességből segítenek, de ha nem lesz ellene kifogásuk, közzéteszem a forrást.

 

A Coverlux küldött mintákat papírokból, műbőrből és vászonból. 115-130 grammos papírokból két gyári katalógust, műbőrből összetűzött mintaíveket, papír alapú vászonból ránézésre legalább 30-50 színben, a részemre egyedileg kivágott íveket. Nagyon korrekt.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.24 0 0 13847

Csak akkor hoztam volna el ha lett volna nekik 3mm-es is, egyébként mindenhogyan rendelnem kell máshonnan. 500 forint szerintem sok érte. Nekem is az jutott eszembe, hogy szálirányra merőlegesen összeragasztok kettőt, de annyira vékony volt és hajlott, hogy elvetettem az ötletet. 55 centis oldalú dobozhoz egész biztos, hogy 3mm-es lemez kell, az aljára duplán vagy 2-2.5mm-es triplán. 15-30cm-es dobozokhoz talán elég a 2-2.5mm-es. Ezeknek az aljára inkább 2-2.5mm-eseket ragasztanék össze.  Az 1.5mm-est nagyon vékonynak találom, maximum 10-15 centis dobozig lehet jó.

 

Folyamatban van egy másik helyről is a megérdeklődés, elvileg holnapra kiderül.

Előzmény: kuperta (13846)
kuperta Creative Commons License 2016.10.24 0 0 13846

Mintha láttál volna 1,5 mm szürkelemezt Sopronban. Lehet, hogy célszerű azt kipróbálni, duplán véve erősebb merevebb mint a 3 mm lemez. A szürke lemez két oldala nem egyforma, gyártástechnológiai okból, ezért hajlamos a hasasodásra ami a vastagságával nő. Két lemez összeforgatva inkább sík marad. 

 

Előzmény: tisztavíz_ (13845)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.23 0 0 13845

Ezért jó az enyvezett szalag, összeállt a kép.

 

2-3 héten belül tudok belekezdeni. Egységes beszámolót írnék mint információ darabkákat. Egy-két dobozt szeretnék elkészíteni előbb. Igyekszem mindezekről részletesen beszámolni képekkel.

 

A szürkelemezzel kapcsolatban megállapítottam, hogy a németeknél és osztrákoknál sokkal drágább mint itthon. Remélem ez nem jelenti azt, hogy az itthon kaphatóak minősége rosszabb. Sopronban még egy tippem van a beszerzésre. Ha nem jön be, akkor gyors kereséssel megállapítottam, hogy Pécsen több helyen is van, ha lesz időm elmenni, megveszem ott. Szinte biztos, hogy Pécsen minden más is van, csak meg kellene találni hol. Ha esetleg valaki jártas az ottani boltokban kérem írja meg hova menjek el.

Előzmény: GPF (13844)
GPF Creative Commons License 2016.10.23 0 0 13844

Szerintem bevonás nélkül, élerősítés nélkül nem lesz elég tartós a doboz. Sem Duvilax-szal sem Planatollal. De ráragasztani az élekre egy-egy vászon vagy bőrdarabot nem nagy meló.

 

Más a korrigálhatóság az élen és más akkor, ha bevonsz. Kicsit kell majd tartani a lapokat, hogy meghúzzon a ragasztó, de nem vészes. Vagy erre való az enyves papírszalag :) Vagy gumigyűrű.

 

Így van, most már csinálnod kéne!

De, foglald össze, légyszi, hogy mikre jutottál! Honnan, mit veszel, mikor érkezik meg várhatóan és ha nem titok, akkor a postaköltségeket is.

Előzmény: tisztavíz_ (13843)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.22 0 0 13843

Az jó, hogy a Duvilax jó bevonásra is, ezek szerint korrigálható. A szürkelemezek éleinek összeragasztásának kapcsán nem tudom teljesen hova tenni a Duvilax-ot. Értem, hogy ez is jó a Planatol BB helyett, de talán kevésbé erős doboz lesz a végeredmény? Kis méretű dobozokat is tervezek szerszámoknak, csak esztétikai okból felesleges lenne bevonni. Ezek egyben maradnak Duvilax-al vagy csak élerősítve? Az sem mindegy, hogy ragasztás közben mennyi idő alatt "húz meg" a ragasztó, mennyi ideig kell kézzel egymáshoz préselni a lemezeket. Ahogy szó volt róla a Planatol BB nem, vagy csak alig korrigálható, ami ebből a szempontból nagy előny.

 

Sajnos a Coverlux csak külön csomagként adja fel a ragasztót, így az 1 kilósat nem éri meg erre rárakódó ~2000 forintos postaköltséggel beszerezni. Az 5 kilósat már igen, csak rám fog romlani. Egyik sem előnyös. Jó tipp, közel vagyok Szlovákiához, de csak ezért nem éri meg átmenni. Akkor már majdnem elmehetnék Budapestre is.

 

Túlságosan belemélyültem a dobozkészítés elméletébe, most már el kellene kezdeni csinálni. Igyekszem beszámolni. Mégegyszer köszönök minden eddigi segítséget.

fvcc Creative Commons License 2016.10.22 0 0 13842

Ha közel vagy Szlovákiához, Duvilax BD 20-ast vehetsz szinte bármely festékes boltban 1 kg kb. 4€ alatti áron. Ěpítőanyag telepeken is kapható, ott nagyobb csomagolásban van - adalékanyag malterba.  Ragasztáshoz 10% vizet kell hozzáadni. Ha mindent feltapétázol vele, az 1 kilo fele még megmarad :)

Előzmény: tisztavíz_ (13840)
GPF Creative Commons License 2016.10.22 0 0 13841

A Duvilax is jó lesz tapétaragasztó helyett. Rengeteg ám az az 5 liter! Bevonáshoz egy kicsit hígítsd fel!

 

Azt hittem ilyen nagy dolgoknál horror a posta. De, ha ez ilyen simán tud menni, akkor persze, hogy egyszerűbb a Panton. Egyébként a Coverlux-nál is van szürkelemez, de ott nem vágják fel.

 

Mindenképpen számolj be, hogy mire jutottál, mik készültek! Olyan egyszerűnek tűnik egy papírdobozt készíteni, pedig azért van vele macera!

Előzmény: tisztavíz_ (13840)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.22 0 0 13840

Sajnos a szikés tipp későn jött, de azért köszönöm.

 

Elmentem a tapétaboltba. Nagyon pici bolt. Metylan normal és spezial volt (~200g, 2600 forint körül) erősen túlárazva és egy svéd gyártmányú, T betűvel kezdődő nevű (nem emlékszem és nem is találom) környezetbarát tapétaragasztó, fél kiló és 2000 forint alatt. Ezt akartam megvenni, kp. nem volt nálam, kártyás fizetési lehetőség nem volt. Az alátéttapéták eléggé napközis jellegűek voltak. 53 centi szélességben voltak stílusos tapétáik, de egyik sem volt az "ilyen kell nekem" kategória. Ezek szerintem inkább ajándékdobozra illenének, napi mozgatású dobozra nem biztos, hogy jó ötlet, hamar elkopna a puha mintázata. Nem vágnak, 10 métert 3000-4000 forintért soha nem használnék el. Maradok a Coverlux-os papíroknál. Tapétaragasztó helyett a Duvilax nem jó, nem korrigálható? A Coverlux-tól vennék 5 kilót, elég lenne egy darabig (a Planatol BB helyett is).

 

Egy másik, nagynak számító papírboltban telefonon még volt vastag lemezük, mire odaértem kiderült, hogy tévedtek. 1.5mm-es szürkelemez volt 500 ft-ért. Nagyon hajlong, duplán is kevés lenne a nagy dobozhoz. Rendelésre sem hoznak sem szürkelemezt. Borításhoz megfelelő papírok sem voltak itt. Planatol BB superior volt, ugyanannyiért mint a Panton-nál a sima BB, egyértelmű hogy nem a superior kell nekem, az egy más ragasztó. 

 

Vannak üzletek, általában kicsik, rendelésre hozzák ami kell. A legtöbb dolgot nagyítóval kell keresni egy nagyvároshoz képest. A belvárosban szinte mindig őrület van, lehetetlenség parkolni, szombat délelőtt még az interspar parkoló is tele van, ahol máskor mindig van hely bőven. Nem bírom elviselni a tömegnyomort. A belvárost komplett kerülöm, máshova is csak nyugis időszakban megyek, amikor már minden kis bolt zárva van. Egyébként sem tudok nap közben elmenni sehova, mert a túloldalon dolgozom és mire visszaérek este van.

 

Van még pár nyomda, ahol talán van szürkelemez, de a fenti okok miatt nagyon macera lenne utána járkálnom. Sokkal egyszerűbb a Panton-tól megrendelni, normális áron van és teljesen normális a postaköltség.

Előzmény: GPF (13839)
GPF Creative Commons License 2016.10.22 0 0 13839

Egyébként itt egy soproni Olfa lelőhely:

http://sopronszerszam.hu/index.php/csomagologepek-szerszamok-csomagoloanyagok-stra-pack-sma-olfa/olfa-kesek/bn-l-olfa-ergonomikus-vagokes-18-mm-webshop

 

Nem akarom elhinni, hogy egy Sopron méretű városban ne lehetne mindent beszerezni.

Előzmény: tisztavíz_ (13838)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.21 0 0 13838

Talán én bonyolítom túl, ütközőnek még az ölesléc magasabb éle is elég lehet. Tanácsodra erről az öntapadóról letettem, nem "napközis" színvonalú dobozokat szeretnék készíteni. Nem tudtam, hogy van ilyen bolt itt. Ha más nem, legalább tapétaragasztót veszek. A Coverlux elfelejthetett, rákérdezek. Remélem hamarosan nekiállhatok a dobozoknak. Köszönök minden eddigi segítséget és hozzám való türelmet.

Előzmény: GPF (13835)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.21 0 0 13837

A profil miatt keveredtem meg, annak is legalább ekkora pereme van. Megvettem a kinti obiban az 1.2m-es öleslécet (15.49 EUR volt végül). Összehasonlíthatatlanul jobb mint a profil, de még talán a vonalzónál is jobb, mert nagyon széles és könnyű lefogni. Szerintem ez a legideálisabb méret, kényelmesen túlnyúlik az 1m-es lapon.

Előzmény: rferi (13834)
GPF Creative Commons License 2016.10.21 0 0 13836

Ja, és mielőtt berendelsz nagyobb mennyiségű öntapadót, próbáld ki mégis a ragasztós bevonást! Sűrű tapétaragasztóval (esetleg erősítettel) a papírt kend, ne a hullámkartont. (Egyébként mindig a papírt kell kenni!) Ne tocsogjon! Elég masszívnak tűnnek azok a dobozok, hátha működik. Ha nem, akkor buksz 500Ft-ot.

Szerintem nagyon szar öntapadóval dolgozni. Az aztán semennyire nem korrigálható.

A tapétaragasztós ragasztás kisimítja magát a kisebb hullámokat, buborékokat egy ruhával el lehet dörzsölni...

Előzmény: GPF (13835)
GPF Creative Commons License 2016.10.21 0 0 13835

Továbbra is mondom, hogy nincs szükség a sablonra vagy derékszögű idomra. Nem tud máshogy megkötni a ragasztó, mint derékszögben, ha minden oldalt nagyjából egyszerre ragasztasz. A kis ütköző azért kell, mert könnyebb illeszteni az alj szélét az oldallaphoz.

 

De, ahogy biztosabbnak érzed.

 

A szürkelemezt nehéz vágni. Nagyon jó késsel is.

 

Öntapadós tapétát bármely tapétaboltban kapsz. Nemcsak a pantonos öntapadó létezik. Csak egy gyors keresés:

http://tapetasopron.hu/hu/termekek

Én vettem pár színűt a Pantonnál, de olyan érzetem van, mint általános iskolában a nem túl szép hajtogatós papíroknál. Szóval ezek nem lakberendezésre valók. Szerintem.

 

A hosszú alu profilt csak akkor használom, ha az egész lemezt egyszerre akarom vágni.Természetesen ideális nem létezik.

Egyébként egy fémbetétes favonalzó mellett vágok. Ez 40 centi, általában elég. Szerintem minden papírboltban (Ápisz :)) kapható.

Szerintem rferi az ölesléc keskenyebb vége melletti vágásra gondolt.

Előzmény: tisztavíz_ (13832)
rferi Creative Commons License 2016.10.21 0 0 13834

De hát nem a vastag széle mellett kell vágni, hanem az elkeskenyített éle mentén!

Előzmény: tisztavíz_ (13833)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13833

Egész pontosan ilyen volt (a 2. képen a kék végekkel). Érdekes árazás, a soproni áruházra 3999 forintot ír, ott 5000 (1 vagy 10 híján) forint. Tévedtem az 1cm-el, 1.6cm a magassága, ránézésre is soknak láttam a szikés vágáshoz, túl sok pengét kell kitolni. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13832

Lent írom részletesen hogy gondolom a bevonást. A kétoldalas ragasztóból 1000 forintot még adnék egy gurigáért, a német webshopban a szélesebb értelmetlenül drága. Szerintem az öntapadós papír jó lesz.

 

Nem sablont írtam, egy nagyobb felületű, az U profilnál jóval magasabb derékszögű idom kellene, amire nagy felületen felfekszik a doboz alja és az éppen ragaszott oldala, hogy a ragasztás merőlegesen kössön meg. Sage Reynolds kis dobozokat csinál, a videón egy léc szerű dolgot erősített a vágólapjához és ennek támasztva ragaszt, ez nekem kevés lenne. Azért gondoltam szürkelemezből elkészíteni ezt a támasztékot, mert az úgyis lesz. Ahhoz hozzáragadna a ragasztott doboz, de a cellux leragasztás kiváló ötlet.

 

Van egy fémbetétes barkácsbolti minőségű 18mm-es sniccerem. Erre írtam, hogy szétmenne tőle a kezem ha sokat kell vele vágni, de lehet, hogy az elején még elmegy. A Panton-nál nagyon drága az OLFA egyébként, de ha külön megveszem máshol akkor a posta miatt ugyanannyira jön ki. A szürkelemezt csak a Panton-tól vagy a német webshop-ból tudom beszerezni. A Panton a szükrelemezt ingyen felvágja tetszőleges darabokra. Illetve csak itt van öntapadós papír, ami szintén kell a hullámpapír dobozra. A német webshopban a Planatol olcsóbb, a lemez kb. ugyanannyi és nem vágják fel.

 

Korábban vettem egy 9mm-es OLFA-t, ajánlották egy precíz munkára, de nem bántam meg. A borítóanyaghoz még jó lehet.

 

Voltam az osztrák és magyar obiban is. Csak saját márkás (lux-tools, made in PRC) ölesléc van, 1.2m hosszban 15.99 EUR vagy 5000 HUF. Az osztrákban csak egy volt, sértetlennek nézett ki, nem vettem meg, mert nem ugyanaz mint ami a képen. A magyarban két ugyanolyan sérült volt. Ránézésre 1 cm magas a pereme, nem tudom hogy emellett mennyire lehet szépen vágni, eléggé ki kell tolni a szike pengéjét. Ez sem kevés pénz, ennyiért már jobban örülnék legy olyannak ami csak néhány milliméter magas.

 

U és L profilt is néztem, ideális profil alakot nem láttam. Túl keskeny volt az összes. Ami szélesebb, túl magas profilú a vágáshoz, de az öleslécnél nagyságrenddel keskenyebb mind. Ebből csak 1 és 2m-es van. A hosszabbak 2-4 ezer forint körül voltak.

Előzmény: GPF (13828)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13831

A cellux jó ötlet.

 

Nem írtam egyértelműen, de kétféle doboz bevonásáról lenne szó. A szürkelemez doboz bevonását elég alaposan kitárgyaltunk. Ehhez úgy látom a tapétaragasztó lesz jobb a korrigálhatóság, olcsóság és a ragasztó hosszas eltarthatósága miatt. A Planatolt (vagy Duvilaxot) csak a szürkelemez élek összeragasztására vagy a doboz éleinek vászonnal vagy bőrrel megerősítésére használnám.

 

A másik a már korábban is linkelt A4/A3 hullámpapír dobozok bevonása. Ehhez kitárgyaltuk, hogy a hullámot nem jó kenni. Ezért jött a kétoldali ragasztó vagy a sokkal kedvezőbb árú öntapadó ötlete. Szerintem öntapadó lesz, ~100-200 forintba még nem halok bele a 70x100-as ívekért.

 

A 3M ragasztó spray ötletét elvetettem még korábban, mert biztosan vegyszer. A kifújt köd máshova (a már bevont felületre) is kerülhet és nyilván kerül is. Ha sokat fújok egy helyre, könnyen átüt a bevonóanyagon (a lent linkelt youtube videón is ez történt). Ez engem rettenetesen zavar. Kétoldalas ragasztásnál vagy öntapadóval ez nincs. Vagy formára varrott ruhaanyag "betétet" készíttetek, amit nem ragasztok a dobozba, csak valamilyen kartonbetétet gyártok hozzá, ami megtartja. Kivehető és mosható marad.

Előzmény: kuperta (13827)
GPF Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13830

Én meg elmentem a zuglói boltba. Ott ugye kétféle volt, széles és keskeny. Na, a széles az nem "nyálazós", azon már gyárilag ragad a ragacs. De papír. A keskeny az a régimódi vizezős. Ezek is elég nagy tekercsek, de sokkal kisebbek, mint amit te mondasz. Szerintem nekem már nem kell többet vennem ilyet :)

Előzmény: rferi (13829)
rferi Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13829

Elmentem a Mátyás téri boltba, vettem egy tekerccsel.

Nem olyan drága ez, mert egy hatalmas tekercset adnak, és 7 centi széles, szélesebb a szokványos dobozragasztónál, és a papírja is jó vastag.

A tekercs meg mint egy malomkerék, 19cm átmérő, 200méternyi szalag, jó erős.

Próbáltam eltépni kézzel, nem nagyon megy.

Előzmény: GPF (13813)
GPF Creative Commons License 2016.10.20 0 0 13828

Próbáld ki a Planatollal a bevonást! Én vontam be cipősdobozokat a tapétaragasztós módszerrel és működik. Ez a kétoldalas megoldás (főleg ennyi pénzért), szerintem hülyeség. 10 ezer forintért rengeteg tapétaragasztót kapsz :)

 

Amit a sablonról írsz, azt nem értem. De azt sem értem, hogy minek sablon. De nem baj, nem kell mindent értenem.

 

(Kicsit félve, de azt is mondanám, hogy egy csomó cégnek van ha nem is Olfa minőségű, de elég jó sniccere. Ma is bementem egy barkácsboltba és nagyon Olfa kinézetű késeket láttam. Épp ExTol márkájút.

http://extol.hu/hu/termekek/vagoeszkozok-kesek-pengek/

Ezért felesleges a Pantontól rendelned. Nem tudom, mennyi a postaköltség, de nem kevés szokott lenni. Menj el Sopronban egy barkácsboltba és vegyél egy fém sínes sniccert. Aztán később, ha komolyan gondolod ezt az egészet, és úgy érzed, hogy a sniccer az akadály, akkor majd veszel egy Olfa-t. A nagy különbség nem ilyen munkáknál jelentkezik.)

 

 

Előzmény: tisztavíz_ (13825)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!