Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 3 napja 0 0 495
Sándor111 Creative Commons License 4 napja 0 0 494

Lerothad simán.

Előzmény: BAttila1964 (493)
BAttila1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 493

Ha a homoktövis termésének egy része a fán marad (marha sok van...), okoz valami gondot később a növénynek, vagy csak simán lerohad? (A madark láthatóan nem csípik, pedig most lenne mit...)

Sándor111 Creative Commons License 5 napja 0 0 492

Megjött a forgalmazó eléggé semmitmondó válasza: e négy fajta (Zemcuzina, Kapriz, Altajskaja, Elizaveta) végső magassága 3-4m körüli.

Előzmény: Sándor111 (491)
Sándor111 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 491

Hát igen, nem volt időm mindent javítani. Ami nekem lényeges a bokor mérete, a sav és a cukortartalom. Ezek még a többé-kevésbé "elképzelhető", kalkulálható tulajdonságok. Az íz például ezen kívül esik, majd kíváncsi vagyok melyik jön be a négy fajta közül (a negyedik az Altajskaja). A bokrok maximális (átlag)magasságának értékeire még várok a forgalmazótól, ha lesznek adatok, itt megosztom őket.

Előzmény: kivancsi253 (490)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 490

Hm...

A Zemcuzina hajtásai egyenesek, közepesen sűrű levélzetű, csaknem tövis nélküli.

A Kapriz nem közepes méretű, hanem közepesen tövises (3. mondat).

Elizaveta mérsékelt növekedésű cserje, koronája ritka ("levegővel átjárt"), ovális. A hajtások egyenesek és csaknem tövis nélküliek.

 

Jó dolog a Google fordító, de úgy látszik, a tövisekkel nem tudott mit kezdeni. :) Márpedig adott esetben ez egy elég lényeges információ.

Előzmény: Sándor111 (489)
Sándor111 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 489

Most állítom össze az újabb megrendelést és a Google fordítóban nézegetem az új fajták tulajdonságait. Berakom ide is őket hátha valakinek hasznos lesz:

 

ZEMCUZINA

Az értékes fajták közé tartozik, amelyet már a neve is jelez, ami a "gyöngy" kifejezést jelenti. A fajta alacsony növekedésű, kompakt ovális alakot eredményez. A hajtások egyenesek, közepesen polírozottak, majdnem soványak. Ez az egyik legkorábbi fajta, érlelődik július első felében. A széles ovális gyümölcsök narancssárga színűek, nagyok - közel 1 g átlagos súlyt érnek el. A hús nagyon édes, kellemesen aromás. A kraktól való érzékenység 11 és 16 kg között van. A gyümölcsök legfeljebb 10% cukrot, kb. 1% savat, 4-10% zsírt, majdnem 20 mg karotint tartalmaznak, a C-vitamin tartalma meghaladhatja a 150 mg-ot.

 

KAPRIZ

Orosz fajta alacsonyabb és közepes növekedéssel. A hajtások egyenesen állnak, és kevés bomlást mutatnak, ami a kisebb kertekben való termesztés érdekében megfelelő. Közepes méretűek. A gyümölcsszedés július második felétől kezdődően. A gyümölcsök kerek alakúak, a héja narancs színű. A gyümölcs egy 3-4 mm hosszú száron növekszik, átlagosan 0,7 g tömeggel. A hús enyhén édes, jellegzetes kellemes illatú. A gyümölcsök univerzális felhasználásúak, még közvetlen fogyasztásra is alkalmasak. Legfeljebb 10% cukrot, enyhén több mint 1% savat, 4,7% zsírt, 12 mg karotint és 80 mg C vitamint tartalmaznak.

 

ELIZAVETA

A kéreg mérsékelten növekszik, légies ovális koronát hozva létre. A hajtások egyenesek. A gyümölcsgyűjtés július második felében kezdődik, 5-6 mm hosszú szárral érlelve. A narancsos gyümölcsök ovális alakúak, lazák az ágon. Közepes méretűek, átlagos tömegük 0,9 g. Édes íze és kellemes illata van. Az átlagos betakarítás 12-16 kgbokronként. A gyümölcsök a cukor- 9%, sav körülbelül 1,5%, a zsír 4-5% és legfeljebb 100 mg C-vitamin tartalmúak.

 

Forrás

kivancsi253 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 488

Pontosan tudom, miről beszélsz, épp ez a baj... hogy a nevezett kertet, mielőtt pártfogásba vettük, 15 évig nem gondozták, a gyümölcsöt sem szedték le, így magról egész erdő nőtt ezidő alatt + tarackbúza (perje), aranyvesszőfű, bodza, orgona, csipkebogyó, csalán, erdei iszalag terjed kontrollálatlanul, és még egy bokor, aminek a virága a bodzáéra hasonlít, nem tudom a nevét, de van belőle mindenütt... közben úgy alakult, hogy családi okok miatt sajnos most mi sem tudunk túl sokat foglalkozni a kerttel, ez majd idővel javulni fog, de addig ha most ezek közé betelepítek még egy tarackosan terjeszkedő homoktövist, akkor a csipkerózsika tényleg nem mese, hanem valóság lesz.

Ugyanakkor ha érdemleges mennyiségű homoktövist szeretnék szüretelni mikor már rá fogok érni, ahhoz most kell telepítenem, így addigra szépen megnőhet.

Elsősorban én is oldalról gondoltam határolni a gyökereket, ezért is jutott eszembe a konténerestül földbe ültetés, mert ott nem áll fenn az a veszély, hogy alámászik a gyökér a szegélynek. Ha konténeren belül feljönnek a sarjak, az nem annyira baj, csak ne másszon szét a növény az egész kertben.

Geotextil is többféle van, és az ára is eléggé különböző tud lenni. Van külön mulcsozásra való geotextil, de ebből is van többféle vastagságú. Mindegyiknél általános szabály, hogy felülről jól le kell terhelni. Mi útépítésre való geotextillel (200 g/m2 ha jól emlékszem) takartuk le a kert egy részét, arra kartonokat terítettünk, azt pedig kövekkel, téglával, ágakkal terheltük le, hogy ne fújja el a szél. Első évben jól működött, de ahol szétcsúszott a karton, ott a tarackbúza és az aranyvesszőfű is feltört. Második évre felpuhultak a kartonok, így a növényzet lassan elkezdte visszahódítani a területet, amit elvettünk tőle.

Előzmény: zoli1122 (478)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 487

A nálunk kapható geotextilen sajnos minden gyökér átnő, ez saját, keserű tapasztalat. Komposzt alá raktam, hogy majd az árnyékoló bokrok gyökereit távol tartsam. Mintha ott se lett volna... Később ezt kombináltam fekete fóliával. Azon nem nőttek át a gyökerek direktbe, csak ha hosszabb esős idő volt, a talajszint felett, ahol volt egy kis fűborítás, szépen "átugrottak" és irány a komposzt megint. Mire észrevettem, tele volt a domb megint gyökérrel, de legalább gyorsan ellenőrizni lehetett a szegélyek átvizsgálásával honnan jönnek.

 

Ja és a gazdaboltban a fószer 100% biztosra mondta, hogy a geotextilen nem nő át a gyökér. Tuti szakértő...

Előzmény: zoli1122 (482)
CBNora Creative Commons License 2017.08.31 0 0 486

Tényleg félreértettem! Nem a felszíni terjedésre gondoltam. Ahol lehet kapálni, az megoldás lehet, nyilván a takarás is, de a fűben lenyírva ronda volt. Kemény csonkok maradtak, nem volt észrevétlen, és nagyon messzire benőtt. Nem egy-egy hajtás volt, hanem sok. A bokor közvetlen közelében nem volt egyébként sok sarj, inkább elment a föld alatt messzire, és egyszer csak fölbukkant.

Előzmény: zoli1122 (485)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 485

Nora lehethogy felreertettel kicsit, ahogy en elkepzeltem, ebben az esetben nem arra szolgal a geotextilia hogy szet ne terjedjen pl egy bizonyos koron vagy negyzeten kivul, hanem felfele ne jojjon ott,ahol a textilia le van teritve, vagyis ahol a legnagyobb eselye a sarjak kinovesenek, a bokor kornyeken, ezt mar valakik kiprobaltak es bevalt ez a modszer, namost ha 1-1 kino nagyobb tavolsagban, a textiliaval lefedett teruleten kivul,az mar elhanyagolhato, ha kiskoraban a gyommal egyutt ki van kapalva vagy a fuvel lenyirva,eszre sem lehet venni, en nyaron egy hajtasra veletlenul raleptem, nem torott el,de nemhogy nem nott agressziven,de el is tunt, pedig meg akartam hagyni kiultetesre ... esetleg ha biztosabbra akarsz menni, leteritesz textiliat is, es gyokerhatarolasra alkalmas valamivel is korbekerited, de ott en alkalmaznak 25 cm-nel is melyebb hatarolot, vagyis annyit, amennyire lehetoseg van, vagy amilyen melyre van kedve es ereje az embernek asni

Előzmény: CBNora (484)
CBNora Creative Commons License 2017.08.31 0 0 484

Ha a 25 cm alatt átmegy, akkor az 5 cm alatt miért nem?

A geotextil elég pihe-puha anyag, nehéz elképzelni, hogy gyökérhatárolásra alkalmas. Igaz, nem is próbáltam, nem bíztam benne. A műanyag gyepszegély a tarackot pl. visszatartja, az ki van próbálva.

Mindenesetre a fajtára akkor nagyon oda kell figyelni, mert amelyik nagyon sarjadzik, az egy átok.

Előzmény: zoli1122 (483)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 483

azert irtam 5cm-t, mivel sekelyen vannak a gyokerek, es ha egy fogyoker a folia fole kuszik,akkor a folia felett is kinohet sarj ... vizatereszto alatt a geotextiliat ertem,amit Sandor emlitett, abbol is a vastagabbat, az egyik szovetkezetben hasznaltak ulteteskor a sorokban, es a 7-8 eves bokroknal szinte nem is talalni sarjat az orosz fajtaknal, viszont a Leikora sok helyen kihajt, meg az uton is ... ha a gyepszegelyt emlited, azon szerintem meg a 25 cm alatt is atmegy ... neked biztosan vagy vad, vagy nemet fajta lehetett, kezdetben csak a nemet fajtakat arusitottak

Előzmény: CBNora (480)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 482

igen,csak nem jutott eszembe a neve

Előzmény: Sándor111 (479)
CBNora Creative Commons License 2017.08.31 0 0 481

Az 5 cm biztos, hogy kevés. Ahol a mi bokraink voltak, beton kerítésünk van, ami 5 cm-nél mélyebben van besüllyesztve a földbe. A szomszédasszony elég ideges volt, mikor megjelent a háza tövében a homoktövis...

Előzmény: CBNora (480)
CBNora Creative Commons License 2017.08.31 0 0 480

Hát, nekem többet nem lesz homoktövisem, az biztos. Több méterre belenőtt a gyepbe, áthidalt egy beton kocsibeállót, és ez nem 10+ év alatt következett be. Az eredeti (ismeretlen fajtájú) bokrok még nem voltak 1,5 méternél magasabbak.

Azt ugyan el tudom képzelni, hogy egy viszonylag sekély határolás is elég, mert mikor kiástam a maradványait, nem találtam mély gyökérzetet. De a határolást nem vízáteresztő, hanem erős anyagból készíteném, biztosra mennék. Nem is értem, miért kellene vízáteresztő legyen. És nem 5 centit, legalább egy 25 cm-es gyepszegélyt ásnák be. 5 centit  talaj mozgásai simán elmozdítanak, az nem ér semmit. A legszélesebb kapható gyepszegély a minimum szerintem.

Előzmény: zoli1122 (478)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 479

Vízáteresztő fólia alatt geotextilt értesz?

Előzmény: zoli1122 (478)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 478

Csipkerozsika-kert akkor lenne, ha 10 evig ra se neznel,de akkor mar homoktovis nelkul is dzsungel lenne... a cserepes megoldas nem jo, de megoldas lehet ha a bokor kore teszel le sekelyen, kb 5cm vizatereszto foliat, helytol fuggoen (pl. kb. 1-1,2x2,3x3m.stb...) de szerintem folia nelkul sem lesz gond a sarjakkal

Előzmény: kivancsi253 (477)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 477

Köszi, akkor valószínűleg a Botanikát fogom megrendelni.

Esetleg ha nagyméretű konténerbe (dézsába, műanyag hordóba - alul kilukasztva) ültetném, és úgy ásnám be kicsivel a földfelszín alá, akkor meg tudnám akadályozni a terjedését? Tud úgy rendesen fejlődni a növény, nem fog hamar kipusztulni? Nincs túl sok időnk gondozni a kertet, és nem szeretném magam Csipkerózsika meséjében érezni, mikor legközelebb megyünk. Sajnos így is több agresszív terjeszkedésű növény van ott a kelleténél.

Előzmény: zoli1122 (473)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 476

Köszi a tippeket! Az olajos dolog egyébként nagyon tetszik, eszembe se jutott volna, hogy ilyen egyszerűen megoldható.

Előzmény: zoli1122 (475)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 475

en a bogyokat lefagyasztom, vagy kicsavarva a levet lefagyasztom, a megmaradt hejat es a magot megszaritom teanak, de lehet lekvart fozni belole, akar mas gyumolcsel is keverve, lehet bort,palinkat is fozni, sot olajat is nyerni ugy, hogy a magokat -persze ha mar van sok- ledaralni vagy osszetorni, vekony hoszzu uvegbe tenni, ra vizet,az olaj feljon a tetejere es par ora elteltevel azt le lehet szedni

Előzmény: Sándor111 (474)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 474

Szia Zoli!

 

Amikor vásároltam az Orange Energy-t még vettem a magaméval együtt másnak is. Az ott már szépen terem. (Nálam eddig cserépben voltak.) Érdeklődnek, hogy mit lehet a bogyókból csinálni ill. hogyan. Mit javasolnál?

zoli1122 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 473

a Botanika szinte tuske nelkuli,csak nagyon elvetve ha elofordul 1-1 pici tuske, tavasszal ultettem, egyelore nincs gyokersarj,de ez nem jelenti azt,hogy kesobb sem lesz, egy bizonyos fajtan belul is novenyfuggo, egyik bokor hamarabb sarjadzik,masik kesobb kezd, valamelyik erosebben,van olyan ami egyaltalan evek multan sem, a Botanikanal irjak hogy razassal lehet szuretelni,de a tapasztalat mas,ez a bogyo is ragaszkodik a bokorhoz, mint minden homoktovisbogyo

juliusban erik, ennel is ajanlatos 2 heten belul leszuretelni

csak a Leikorat (esetleg orange energy?)lehet telre is rajtahagyni, de a bokron hagyott bogyok kesobb-az ido haladtaval folyamatosan ertektelenebbe valnak, vagyis elveszik pl. a vitamintartalma,stb.

Előzmény: kivancsi253 (472)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 472

Sziasztok. Botanika fajtával kapcsolatban lenne néhány kérdésem azok felé, akik már ültettek, vagy van vele valamilyen tapasztalatuk.

Mennyire hoz sarjakat, nem túl agresszív terjedésű?

Tüskéi mennyire zavaróak (kézzel szedéskor)? Webáruházak azt állítják, nem nagyon vannak tüskéi, de ugyebár a tapasztalat olykor eltér az interneten feltüntetett ideáltól...

Seregélyek mennyire szeretik?

A bogyók mennyire potyognak? Mennyi időn belül kell betakarítani a termést, hogy ott ne rohadjon a bokron? Ha jól értem, ez nem az a fajta, amit fagyokig ott lehet hagyni.

 

Jelenleg csak 1 db termőt tudok ültetni, úgyhogy jól meg kell gondolnom, melyik legyen az. Zártkertbe ültetném, ahova nem járunk túl gyakran, ezért olyan fajtára volna szükségem, ami nem igényel túl sok tutujgatást, és lehetőleg nem túl tüskés.

Sándor111 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 471

Igen, ez valóban ötletes és elegáns, de a szöges-deszkás megoldás határozottan egyszerűbb.:)

Előzmény: zsorsz (464)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 470

Fotót még mindig nem raktál fel róluk. Ha majd átülteted, érdekelne, hogy mekkora gyökereik vannak. Szerintem zölddugványozásnál (a mi földhözragadt módszereinkkel) már az is szép, ha ennyi megmaradt. Továbbra is a fásdugványozás mellett vagyok a homoktövis esetén. Az irodalmi gyökeresedési arány zölddugványozásnál egyelőre álom a jelenlegi körülményeket feltételezve.

Előzmény: zoli1122 (462)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 469

A Zemcuzina ízére egyébként baromi kíváncsi lennék ill. hogy mennyire savas. A célkeresztben levő fajták között van a Kapriz és az Elizavetával együtt. Egyelőre nem tudom eldönteni, mikor lenne jobb rendelni: ősszel vagy tavasszal. Az őszi rendelés mellett szól, hogy tavaszra már lehet hogy elfogynak, viszont a fiatal növény félek, hogy kifagy.

Előzmény: zoli1122 (466)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 468

Örülök, hogy az új fajtákról is kezdenek megjelenni kertekből származó képek. (Gondolom cseh/szlovák fórumozóké.:)) Remélem a többiről is hamarosan lesz bokros fotó (Elizaveta, Kapriz, etc.)

Előzmény: zoli1122 (466)
Sándor111 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 467

Itt videókat nem tudok nézni, de ha hazamegyek megnézem. Mindenesetre a szöges-deszkás se tűnik rossz megoldásnak, egyszerűbb, mint a korábbi "nőgyógyászati fogó".

Előzmény: zsorsz (464)
zoli1122 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 466

Podruga

 

Podruga

 

Inja

 

Zemcuzina

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!