Keresés

Részletes keresés

Imen Creative Commons License 2006.02.02 0 0 651

Kedves Zealander

 

Nem emlékszem, hogy akár itt, akár máshol történt volna olyan velem egy beszélgetés során, hogy nem muszlim ember áldást kért volna a Prófétára (béke legyen Vele). Már tegnap is nagyon jólesett ezt olvasnom Tőled, de ma ismét eszembe jutott a reggeli ima után, és ezért szükségesnek éreztem, hogy jelezzem ezt Számodra. Ugyan úgy, ahogy Te áldást kértél a Prófétára (béke legyen Vele) kérjen áldást Ő is Rád és fohászkodjon érted az Utolsó Napon.

 

Béke legyen velünk.

Előzmény: Zealander (649)
Imen Creative Commons License 2006.02.01 0 0 650

Kedves Zealander

 

A kezdetek…

Nekünk már jóval könnyebb dolgunk van, hiszen a Korán már mint teljes kinyilatkoztatás jutott el hozzánk. Így az életben bebizonyosodott igazságaiban, alkalmazhatóságában, rendszerében, és logikájában és hibanélküliségében egy teljes egészként rendelkezésre áll számunkra. 
A Próféta – béke legyen Vele – számára azonban ez az első kinyilatkoztatások idején közel sem volt még ilyen egyértelmű. Nem tudom mennyire ismered a történetet, de az első ájákat egy magányos elvonulása során hozta számára Gábriel – béke legyen Vele -, aki akkor egy férfi alakjában jelent meg neki. Háromszor (majd fulladásig) magához szorította, és felszólította a Prófétát - béke legyen Vele - hogy olvasson. Mohammed mindannyiszor azt a választ adta, hogy nem tud olvasni.  Ekkor jött le az első kinyilatkoztatás:

„ Olvass (óh Mohammed) az Urad nevével (kezdve), aki teremtett! Megteremtette az embert egy vérrögből. Olvass! A te Urad a Legkegyelmesebb, aki írótollal tanított, megtanította az embert arra, amit nem tudott.” (A vérrög 96.1-5)

Mohammed – béke legyen Vele – ezután az élmény után izgalomtól reszketve tért haza otthonába, ahol kérte a háza népét, hogy takarják őt be, annyira remegett. Nem tudta mire vélni a dolgot, és attól félt, hogy dzsinnek kerítették hatalmába.

Ezt elmesélve a felesége buzdította, hogy mivel Ő igaz ember, ezért Isten nem hagyja cserben. 
Másrészt a felesége rokonságában élt egy vak keresztény ember Waraqa, aki ismerte az Evangéliumot és tudós ember hírében állt.  Ő amikor meghallotta a Korán sorait azt mondta:  "Eljött hozzád is a törvény, mely eljött előtted Mózeshez is. Ó, bárcsak fiatalabb lehetnék! Ó,bárcsak élnék még akkor is, mikor a néped majd elűz téged! Akkor azt kérdezte a Próféta  - béke legyen Vele: „Ki fognak engem űzni?” Waraqa azt válaszolta: „Igen.  Az olyan férfi, mint te, s aki hasonló üzenettel érkezett, mint te, azzal mindig ellenségesen viselkednek. Ha megérném azt a napot, bizony segítenélek téged.” (Nem sokkal később Waraka meghalt.)

 

Gábriel ezen látogatása után egy időre megszűnt a kinyilatkoztatás, ami nagyon aggasztani kezdte a Prófétát – béke legyen Vele. Félt, hogy Isten talán elfordult tőle. Azonban egy idő után ismét megjelent neki Gábriel – béke legyen Vele – azonban most teljes, Földön megmutatkozó valójában. Hatszáz szárnya volt, és beborította az egész látóhatárt.

 

„ (Esküszöm) a délelőttre, az éjre, amint beköszönt: nem is hagyott el téged az Urad, és nem is gyűlölt meg.” (A délelőtt 93.1-3)

 

Majd mikor ezt az élményt követően Mohammed – béke legyen Vele – félelemtől reszketve hazatért, és takaróiba burkolódzva feküdt otthonában Isten ezt sugallta neki:

„Óh, te, betakarózott! Kelj fel és ints! Csak az Urad magasztald! A ruhádat tisztítsd meg!" (A betakarózott 74.1-4)

 

Ezek voltak a legelső Kinyilatkoztatások.
Van egy hagyomány, ami azt mondja, hogy a Próféta – béke legyen Vele – többször is kételkedett abban, hogy valóban Isten küldötte-e. A hagyomány szerint többször felment a hegytetőre, hogy levesse onnan magát. Ilyenkor mindig megjelent neki egy angyal aki azt mondta neki: „Ó, Mohammed! Te valóban Allah küldötte vagy.”

Mohammedről – béke legyen Vele – a Korán lejövetele előtt néhányan már látták, hogy ő lesz a zsidók által várt Próféta. Rajta volt a prófétaság jele, álmai amiket látott beteljesedtek és több nyilvánvaló csoda is megesett vele, egészen kiskorától kezdve.

Egész biztos sokat vívódott a Próféta – béke legyen Vele – hogy amiket megtapasztal, valóban Istentől erednek-e. Azonban mint az előző hozzászólásomban is írtam a kapott kinyilatkoztatások nem ellenkeztek az előző kinyilatkoztatással – ahogy Waraka (Allah legyen vele elégedett) is megerősítette őt ebben. Bizonyság bizonyságra rakódott, és így erősödhetett meg benne a hit, hogy ő valóban Isten küldötte. Egyre többen követték őt, mert a Korán szavai bizonyságot szolgáltattak azoknak akik hallották. Akik akkoriban éltek, és Mohammeddel – béke legyen Vele – lehettek, azok megtapasztalhatták az Isteni gondviselés segítségét, azt, hogy a Korán szavai mennyire visszaadják azt, ami a lelkükben akkor lezajlott, és mindannyian részesülhettek abból a fényből ami a Küldöttből – béke legyen Vele áradt. Mi akik már a teljes Koránt megkaptuk pedig láthatjuk átfogó tökéletességét, és ezért bízhatunk vezetésében.


Azt hiszem nem kifejezetten a dzsinnek azok, akik erőltetnek valakit a saját spirituális útján. Ebben mindig benne van Isten akarata. Nélküle semmi sem valósulhatna meg. A dzsinnek világa számunkra (bár sokszor érezhető, de) láthatatlan, elérhetetlen – egészen addig, míg Isten jónak nem látja, hogy megmutasson belőle valamit számunkra. Ennek a tudásnak az átadásánál azt hiszem egy dzsinn csak szolgai szerepet tölt be, az irányítás azonban mindenképpen Istené.

Az Útmutatást mi, emberek kaptuk. A dzsinnek bár többet látnak az Evilágból, szabadabban mozoghatnak ez egész, általunk ismert Univerzumban, mégis Korán az emberekhez jött, csak úgy mint a többi Írás és Küldött.

Ezért aztán – csupán véleményem szerint! – míg egy dzsinn (Isten engedelmével) esetleg az Evilág számunkra nem látható lényeire, összefüggéseire nyithatja rá a szemünket – addig egy ember egy dzsinn számára elérhetővé teszi Isten szavát. Ezért is szeretik – gondolom én – hallgatni azt. De ezek tényleg csak feltételezések a részemről. A dzsinnekkel jobb vigyázni:-)

 

Előzmény: Zealander (649)
Zealander Creative Commons License 2006.02.01 0 0 649
Kedves Imen!

Köszönöm a választ. Azt értem, hogy egy adott tapasztalatot össze tudsz hasonlítani a már lefektetett és hiteles isteni kinyilatkoztatással. Ám azt nem értem, hogy pl az elején a Próféta -Béke legyen vele - honnan tudhatta, hogy amit átadnak neki az valóban isteni eredet-e? Tehát a kezdetekre gondolok.

Érdekes amit a dzsinnekről írsz. Joga van egy dzsinnek akár jó szándékból is előrelendíteni egy embert a spirituális úton? A recitálás tapasztalat nagyon tetszett:):)

A tudattágító szerek és megnyíló meditációk..hááát. Egyetértek, hogy ezek nagyon veszélyesek és sok jót nem hoznak. Amit a mély kinyílással járó meditációról gondolsz azt csak megerősíteni tudom. Az úgynevezett angyaltanfolyamokon pont ezt teszik a résztvevőkkel. Tudok egy két konkrét esetről ahol ennek őrület lett a vége.

Én úgy vélem, hogy ilyen utak nem vezetnek Istenhez.


Béke legyen velünk,


Zealander
Előzmény: Imen (636)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.29 0 0 648

az szép , mert tudom milyen messze van a kettő :D

 

és leszállni az edzésemről :DDD

Előzmény: Törölt nick (647)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.28 0 0 646

Mivel én erőedzéseket csinálok a konditeremben, ezért az izomfeszítésen kívűl erő is társul :) sőt, nem is feszülnek annyira azok az izmok, mivel az erő nem egyenlő az izomnagysággal :) nem badibilder vaok :D  nem is szedek semmit, így szegény izületeim teljesen összhangban vannak a valódi erőmmel, ha nem megy valami azt előbb megérzem :)  ( bizony van olyan, hogy agyonszurkált manusoknak leszakad a mellizma, nos a szerek hatásai miatt nem tudják, nem érzik, hogy hol a határ, neki bizony sok izületi gondjaik vannak )

 

Szóval nem kell annyira félteni, mert úgyan 3 éve járok csak kondiba, de előtte más edzésekre is jártam ( belekóstoltam a birkózásba gyerekként és kamaszként egy kis kung-fu )

 

Amúgy egy laza 7órás gyaloglós városnézés ( pl Bécsben )  annyira nem terhel le, mert fizikálisan jó kondiban vaok :D

( kedvenc hobby útvonalam margitsziget északi rész- margitsziget - margit híd -nagykörút - borárostér :D  vagy egy lazább borárostér - budaivár gyalogútvonal :) nyáron valahogy utálom a BKV-t :DDD

 

Amúgy köszönöm és vigyázzni fogok magamra :)

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (644)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.28 0 0 645

"Gratulálok a sok szép hobbihoz!
Érdeklődnék: miért pont 21 kg? Ez valami szerencseszám?" -
:DDDD

Köszönöm :) a 21kg csak azért írtam, mert lehetne 1kg-val is, így talán hitelesebb :D

 

Amúgy tényleg sokat dumálnak ott sokan :D Én max 2 mondat erejéig nyilatkozom bizonyos témákban, mert nem dumálni megyek le , perxe mindeki ezt mondja :D

Úgyhogy hidd el tényleg edzeni járok le :)

 

Előzmény: Titanilla_ (643)
Titanilla_ Creative Commons License 2006.01.27 0 0 643
Gratulálok a sok szép hobbihoz!
Érdeklődnék: miért pont 21 kg? Ez valami szerencseszám?

A konditermet én is nagyon szeretem, amíg szépen végigcsinálom a szériákat, egyik gépről a másikra rohanva, addig a fiúk csak ülnek a gépeken és pletykálnak, néha úgy kell odébbhessenteni őket. Az összes barátnőjük alsónemű-készletéről tudomást szerzek egy-egy edzés során.
De te biztosan nem ilyen vagy!
Előzmény: pajkoszozi (642)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 642

Még egy pill :)

 

Mivel nem ismerjük egymást, ezért elmondom, hogy ha nem érdekelne az, hogy anyagi világba élek egy testbe zárva - ami nekem amúgy tetszik :D - , akkor nem járnék le heti 3 alkalommal edzésre, és nem edzenék úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból - nem sokan mondhatják el itt, hogy 21kg megmozgatna 1 kézzel bicepszből szériában , nah tessék egy tipikus férfi "badis" duma :D A tudomány érdekel és meglepetésként elmondom, hogy leginkább a haditechnikát szeretem, fölleg a harci repülőket :) szoktam is makettezni, ami a kézügyeséget fejleszti :) - ne azt se fejlesztik itt sokan, pedig anyagi síkon létezőnek hiszik magukat , mégse tesznek semmit magukért és egézségükért :D

Én nem csak hiszem, de tudom is, hogy a testem Isten ajándéka és vigyázzok is rá, de nem kötelességből, hanem azért, mert a tudom, hogy a testem meghálálja még a tudatos törödést , és ép testben ép lélek úgye, amit nap, mint nap át is élek :) Perxe eddig csak a lelki utamról és tapasztalataimról írtam, így ez nem lehetett ismert előtted és a többi olvasó előtt :)

 

Na jó szeretek túrázni, várost nézni gyalogtúra keretében külföldön is,  fotózni - van digit és filmes gépem - ( újabb technikai hobby ) , és szerkezgetek maganak weboldalt, ami itt nem lenne publikus, mert csak rólam és általam készített képek vannak rajta szöveggel :)

 

Nyah remélem így már látható, hogy nem vagyok egy földtől elrugaszkodott típus és igenis tisztelem azt és keresem a világ szépségeit mert van bőven :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (639)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 641

Így igaz, nem vagyok szaktekintély, és lehet naiv is vagyok, bár mint olyan ember akit kell, hogy foglalkoztasson a HIV réme, tudom, hogy nem mindenki kapja el :)

Legyen ennyi elég, ne kezdjünk a sexről beszélni :) Te egy embert tudsz én meg hallottam 20ról akik több aktus után sem kapták el semmit, de olyanról is, aki sajnos 1 aktus után már beteg lett! ( perxe tudom, hogy a vírusnak vannak rossz napjai mikor nem kívánnak fertőzni, de a nagy számok törvénye alapján kb 130 aktus után illene elkapni azt a fránya vírust )

 

Tudod a misztikusok között voltak olyanok, akik tanító misztikusok voltak - ő róluk beszélsz, akik a tudomány területén sokmindent elértek - és voltak mesterek, akik hétköznapi melós emberek voltak csupán, de még a tanító is tőlük volt kénytelen tanulni, mert ők ismerték a gyakorlati utat. Olvasd el az Emlékezés Rózsakertje c. könyvet és rájössz miről is beszélek. De elég ha az indiai jógikra gondolsz , akik nemigen kapnak nobel díjat tudományos munkájukért, mert a világi dolgok csak gátolnák, aztán lehetne még felsorolni bőven.

 

Én soha nem leszek nagyágyú és tudásom is kevés, nem is azért jöttem, hogy nemlétező nagyságomat bizonygassam. Nem mondom azt, hogy nekem van igazam, mert az igazság nem nálam van, hanem Istennél, ezért keresem nála!

Az én módszerem nem tudományos, ezért sem keresem a tudományban. Az én módszerem lelki és szívből jön az Istenbe vetett hitt által.

 

A misztika pedig Isten keresése! Szerintem te a mágiáról beszélsz, mert ahhoz nem kell Isten, de gyakran nyúlnak a tudományhoz, mert Isten nem fogja újságokba leírni, hogy xy jósnőnek igaza van, de a tudománnyal akár igazolhatóvá válnak a jóslások és más érdekes dolgok. De engem nem érdekel a mágia, mert az sehova nem vezett, fölleg nem Istenhez!

 

Jézus azt mondta: Boldog aki nem látt, és mégis hisz!

 

Előttem Isten nem jelent meg soha, de tudom, hogy létezik, és köszönöm, nem kell hozzá tudomány!

És ha ezzel égetem a te általad misztikusnak nevezett tudósokat, akkor örülök neki, mert Jézus és a szúfik is azt tanítják: "óvakodj az írsátudóktól", mert ők nem vezetnek el Isten országába!

Előzmény: Törölt nick (639)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 640

Zealander!

 

Imen , mint olvashattad, elzárkozódik a tudattágítás és egyébb ehhez hasonló módszerek gyakorlásától, ezért kérdésedre én szeretnék válaszolni - ha már 14 éve rendszeresen alkalmazom ( különböző anyagok nélkül) -

 

Ha kicsit szúfista oldalról közelítem meg a dolgot, akkor azt kell mondjam, hogy az " emlékezéskor" megtapasztalt dolgok isteni voltát a Korán kinyilatkozásain keresztül ellenőrzi.

 

Az én gyakorlatom sem más e téren - pedig a szúfizmussal kb. 2 hónapot ha foglalkoztam eddig -.

 

Gyakorlatilag számomra a Biblia - Ó-, és Újszövetség- az irányadó, és a benne lévő tanítások persze. Emelett most már a szúfi írások illetve a zsidó Zóhár is segítségemre vannak, bár most már csak utólag :)

 

És, hogy mi volt még a Biblián kívül a támasz és bizonyosság? Leginkább a hit és a megtapasztalt , befogadott tanítások gyümölcsei! Úgy, ahogy Jézus is tanítja: ha jó földbe hullik a gabona magja, akkor az jó termést fog hozni! Vagyis az életem bizonyítja az eddig megtett utam eredményét!

 

Az Istent kereső vándorokat útjukon maga Isten védi és Ő tanítja a vándorlókat!

 

ui: bár egyedül kezdtem vándorlásaimat, de később barátom is követett, és az együtt átélt dolgok mai napig olyan erőssek, hogy nem tudok már nem hinni megtett utamban, valamint Istenben :)

 

Előzmény: Zealander (633)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 638

Ja kihagytam még 1-2 hüle gondolatot :)

 

Szegény Pláton előtt az egyiptomiak voltak a tudomány, filozófia és vallás nagy alkotói! Igazából a kereszténység, muszlim és zsidó vallás sokat köszönhet neki!

De még a görög filozófusok és matematikusok is! Sőt a görögök azt mondták, hogy  minden tudásuk Egyiptomból ered! Az Ókor legmeghatározóbb kulturája volt! Platon az újplatonizmusnak köszönheti meghatározó szerepét, no meg a niceai zsinatnak :) valahogy ki kellett írtani a keleti vallási fölényt a kereszténységből, ami az egyiptomi kopt és gnósztikus gondolkódoknak volt köszönhető, dehát a nyugat akkor is, meg most is az anyagi világ áldozata volt :)

 

Véletlen vagy eleve elrendelés?

Egy miszikus számára, ez teljesen mindegy, hiszen az Ő életét Isten irányítja!

Szegény jósok és látnokok nem tudnak minden pillanatban transzban lenni, ezért aztán nem is láthatnak mindent! No meg a látnoki sikertelenség sem biztos, hogy amiatt történik, mert nem létezik az elrendelés. Lehet, hogy csak azért nem sikerül, mert Isten nem engedi! Vagy bárki más nah :)

 

Igazából a Végzet Lándzsája is azt szimbólizálja - mert szimbólum, mint sok más dolog a vallási és misztikus szövegekben - , hogy Isten akarata fog beteljesedni így vagy úgy, bármit is tervez az ember ellene! Aztán még lehetne sorolni az ilyeneket :)

 

UI: jelenleg a legtöbb áldozatott egy HIV nevű vírusnak köszönhetünk! Meg kell hajolni ereje előtt, melyet az istenített tudomány sem képes megtörni, tök mindegy, hogy hány milió dollárt öltek bele eddig( nem ez lenne az első ilyen betegség )! Ám akadnak - és ezt már a tudosók is jól tudják- olyan emberek, akikben nem tesz kárt ez a vírus! Vajon véletlen? Vagy az isteni gondviselésnek köszönhetik? És Teréz anya miért nem halt meg leprában, vagy más olyan betegségben, mellyel nap mint nap követő nővéreivel felvette a küzdelmet?

pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.27 0 0 637

Jaaaj :)

Kihagytam egy napot, pedig aztán jól teleírtatok egy egész oldalt :D

 

Nos :) Serenic által képviselt tudományos misztikával csak egy gond van: a tudományos álláspontok változnak, de a misztika - pl a szúfizmus - évszázadok múlva is állandóságot mutatnak. Úgy tünik, hogy lélek és Isten dolgában nem változik az ember évszázadok alatt, de lám a nagyszerű tudomány szinte évről-évre változik. A fizika meg mint tudjuk a legdinamikusabban változó tudomány, leginkább azért, mert a világűrben évről évre újabb és újabb újdonság tárul az ember szeme elé, amit meg kell érteni szegény fizikusoknak :) Jah és bizony elég sűrűn tévednek :) jah és szegény technika sűrűn csődöt mond - pl otthoni pc -.

 

Jaj volt itt egy kedves ateista aki szerint Platón találta fel a lélek fogalmát :) Remélem azt is tudja, hogy a lélekre, mint fogalom,  évezredek óta nevesítve van, és minden nyelvben és kultúrában megtalálható, max nem léleknek hívják. Ide kapcsolodnak azok a fogalmak is , amit manapság a "tudat" szó kölönböző változatait használva alkalmaz mindenki -misztikusok is-. Persze ez nem azt jelenti, hogy a misztikusok ezzel a szóval újat alkotnak, de kérdem én, vajon értené e bárki is itt a szúfik által használt "emlékezés" fogalmát? szerintem csak nagyon kevesek!

Be kell vallani, hogy a nyelv is fejlődik az emberiséggel, ezért legyen az emlékezés szó = spirituális élmény ( mert ez is újkeletű szó ) , nyilván így érthetőbb lesz a mai ember számára :)

 

Érdekes, de valamikor én is tudományos alapokra akartam helyezni az egész misztikus világot - mágikusat is - , de rá kellett jönnöm arra az igazságra, amit a harcművészek is rendszeresen alkalmaznak: a gondolkodás megöli a cselekedetet.

Ígyhát számomra tök mindegy, hogy milyen hullámok hova haladnak az agyban, mikor a gyakorlatban már sok olyat megélhettem, amiről mások csak olvasgatnak. ( mellesleg az agykutatók is kevesett tudnak az agyról ahhoz, hogy nyilatkozanak a gondolatok megszültéséről )

 

Amúgy örök vita zajlik már évezredek óta az elméleti és gyakorlati emberek között, és a végén mégis a gyakorlati ember él át mindent, és az ő tapasztalataik alapján elmélkednek tovább :)

 

Még egy csöpp ateizmus! Furcsa mód a történelem folyamán az ateizmus nagyobb károkat okozott, mint bármi más! Elég ha csak a kommunizmus több milliós áldozatára gondolunk! ( még szegény fegyverrel keresztelő keresztények sem tudtak 50 év alatt annyi embert kiírtani szisztematikusan, mint a vörös khmerek 16-18 éves katonái! )   Az is érdekes, hogy több tudós nem tagadja Isten létezését ! Ezek a tudosók azt mondják, mint pl Jung: én nem hiszem, hanem tudom, hogy Isten létezik!

Ezek után hová helyezzük a tudományt?

Szerintem a mindenapi élet jobbátételéhez és megértéséhez hasznos, de Isten dolgaiba mai napig képtelen beleszólni, inkább meghajol előtte!

 

Ennyi :)

Imen Creative Commons License 2006.01.27 0 0 636

Ez még a Próféta - béke legyen Vele - számára is kérdés volt, amikor az első Kinyilatkoztatás lejött. Akkor is - mint most is - az Isteni kinyilatkoztatások segítettek eldönteni a misztikus megtapasztalások hitelességét. A Korán - mint minden Isteni kinyilatkoztatás - útmutatásként jött le, és útmutatás ez mindenki számára.

Ami ellent mond neki, azt el kell vetni, mert nem Istentől való. Számomra a Korán bizonyosság, ami olyan, mint 2+2=4, így bizton támaszkodhatok rá. Isten azt mondja a Koránban, hogy világos, tiszta arab beszéd az. És ez így is van. (Nincs is semmi gond, egészen addig, amíg valaki el nem kezd kombinálni, és a maga szája íze szerint magyarázni a tanításait.)

 

Ha valakinek ilyen megtapasztalásai vannak, akkor minduntalan vissza-vissza kell térnie a Koránhoz, és megvizsgálnia hogy mit tapasztalt, ... és ami még ennél is fontosabb, milyen folyamatokat indított el ez benne. Véleményem szerint egy alapjában jóhiszemű dzsinn is tehet kárt az emberben, mert elindíthatja egy olyan úton, ami (pl. felülemelkedettség érzését keltve benne a többi emberrel szemben) mindenképpen kárára lesz annak, aki nem kezelte ezt megfelelően.

A másik segítség szintén a Korán. A rossz lényeket taszítja Isten szava, és menekülnek a közeléből. Azonban vannak olyan dzsinnek is, akik az ember mellé telepedve szívesen hallgatják a Korán recitálást:-). A nyáron esett meg velem, egy kedves élmény, amikor egy igazi "viharnapon" nagy szélben egy hegytetőn ülve zúgott körülöttem minden. Aztán elkezdtem Koránt recitálni. Míg a Korán szavait mondtam, minden elcsendesült. Az egész erdő elhallgatott körülöttem, és figyelt.

 

Muszlimként nagyon ellene vagyok az olyan meditációknak, amik direkt tudatmódosításokkal járnak. Legyen az akár dob, izzasztó kunyhó, tánc, pörgés, vagy akár egy mély kinyílással járó meditáció. Ilyenkor - csekély tapasztalatom szerint - egyrészt az jöhet be, aki nagyon akar, másrészt közel sem annyira tiszta a kontroll készség. Az iszlámban nagyon fontos, hogy mindent tiszta tudattal tegyünk. Ezért nem is helyes általában véve sem semmiféle tudatmódosító szer használata, de nem szeretett dolog még az sem, hogy valaki álmosan imádkozzon. Misztikus élményeket mindenféle meditáció, transz nélkül is át lehet élni - teljesen tiszta tudattal. Minden megtapasztalás Isten akarata. Legyen az akár pozitív, akár negatív dolog. A Koránban Isten azt mondja, hogy mindenkit affelé viszi, amifelé menni kíván. Ezen útjában erősíti meg. Akármilyen misztikus megtapasztalást él is át az ember, ezek próbatételek a saját útján. Ha ezeket a Koránra és az igaz Prófétai hagyományokra támaszkodva, folyamatosan kontrolálja magában, akkor segítségére lehetnek, és nagyobb mértékben haladhat előre a saját útján. Azonban - mint mindenki tudja - a misztika jóval nagyobb veszélyeket is rejt, mint a "hagyományos" utak. 

 

Remélem sikerült megválaszolnom a kérdésed.

Béke legyen velünk.

 

Előzmény: Zealander (633)
mocskos ruca Creative Commons License 2006.01.27 0 0 635

szép este lesz!

 

egészségetekre!

Zealander Creative Commons License 2006.01.27 0 0 633
Ha már itt vagyunk...:)

Érdekelne a véleményed, hogy a te hited szerint hogyan tudja a misztikus élményben részesülő eldönteni, hogy az átélt élmény valóban Istentől származik-e és nem valamiféle hitető lénytől/lényektől?


üdv,


Zealander
Előzmény: Imen (630)
Imen Creative Commons License 2006.01.27 0 0 631

Legyen úgy:-)

Mit gondolsz a pillangó effektusról? Nézőpontod - vagy a tudomány mai állása szerint - az is véletlenek egymásra hatásából adódik össze? 

... ha igen, akkor már csak az érdekelne - visszakanyarodva a topic eredeti témájához - hogy hogy egyezteted ezt össze a misztikával.

Előzmény: Törölt nick (624)
Imen Creative Commons License 2006.01.27 0 0 630
köszönöm.
Előzmény: Zealander (628)
Imen Creative Commons License 2006.01.27 0 0 629
Erős kiforgatása ez annak amit írtam. A következő mondatomban ugyanis megmagyaráztam ezt, ami közel sem az, amit ön írt magyarázatként leírt ide.
Előzmény: Törölt nick (625)
Zealander Creative Commons License 2006.01.27 0 0 628
Nem semmi ez a leereszkedő és bájolgó nyilatkozat Imen hitéről. Kissé gyomorforgató, de ne fogd vissza magad.

Csak megsúgom, hogy bízhatsz a tudományban, de hát hányszor is tévedtek már óriásit a tudósok is? Ki kell, hogy ábrándítsalak: a tudomány sem egy biztos dolog. Ettől még hihetsz benne, de nem kellene másokról úgy nyilatkozni mintha szellemi fogyatékos lenne.


Zealander

Ui: Minimális tisztelet embertársad iránt. Szerintem ezen gondolkodj és ne a világ nagy dolgain. Az ráér.
Előzmény: Törölt nick (625)
Imen Creative Commons License 2006.01.26 0 0 623

:-) ok. Ez számomra a kiszámíthatatlanság. Viszont ha ismernék minden egyes tényezőt akkor bizony pontosan meg tudnám neked mondani a lottó nyerőszámait. Tehát, hogy ott, akkor milyen erők hatnak az egyes golyóbisokra. Ez színtiszta fizika, csak éppen annyiféle hatás-ellenhatás van, hogy lehetetlen számunkra kiszámítani. De nem véletlen.

Én így gondolom, te máshogy:-).

Előzmény: Törölt nick (622)
Imen Creative Commons License 2006.01.26 0 0 620

Számomra ez nem bizonyíték a véletlen igazolására. A kérdésem még mindig áll, hogy honnan tudják, hogy pontosan mik és mekkora mértékben hatnak egy-egy részecskére?... mikor még egy tiszta  részecskét is hatalmas energiák és laboratóriumi körülmények között tudnak csak, egészen rövid ideig fentartani.

Heisenberg szerint már a megfigyelés is hatással van az atomokra, így megfigyelve őket már olyan hatások hatnak rájuk, amik megváltoztatják eredeti tulajdonságaikat.

Véleményem szerint közel sem ismernek minden tényezőt/hatást. Nevezhetjük véletlennek a részecskék mozgását, de számomra ez akkor is csak kiszámíthatatlanság marad.

 

Előzmény: Törölt nick (616)
Imen Creative Commons License 2006.01.26 0 0 615
és honnan tudhatják egy adott pillanatban, összességében, teljes bizonyossággal, hogy mik hatnak rá? Lehet, hogy butaságot mondok, és félreérttem amit mondani szerettél volna, de nem olyan ez, mint az időjárás előrejelzés? Tudják, hogy nagy valószínűséggel esni fog, viszont nem tudják, hogy pontosan mikor ered majd el az eső. Hogy miért nem tudják? Mert nem ismernek minden tényezőt. Azonban az eső eleredése fizikai hatások összeadódása, amik törvényszerűségek egymásra hatásában jön létre.
Előzmény: Törölt nick (614)
Imen Creative Commons License 2006.01.26 0 0 613
Ezen a téren (is) elég hiányos a műveltségem. De ha csak azt nézem, amit írtál róla, akkor erről az a véleményem, hogy - a kiszámíthatatlan számomra nem egyenlő a véletlennel.
Előzmény: Törölt nick (612)
Imen Creative Commons License 2006.01.26 0 0 611
Hitem szerint nincs.... és éppen ezért nincs szerencse sem. Láncolatok szövevényeiben élünk, amik szervesen kapcsolódnak egymáshoz, de ezeket nem a szerencse és a véletlen irányítja, hanem egyrészt Isten ad számunkra lehetőséget, több utat, és mi pedig választunk ezek közül (és ezáltal befolyásolunk mindent magunk körül), másrészt pedig Isten által szabott törvények és törvény szerűségek uralkodnak mindenben (ugyan úgy, mint pl. a fizikában vagy a matematikában).
Előzmény: Törölt nick (609)
Imen Creative Commons License 2006.01.25 0 0 608
:-)
Előzmény: pajkoszozi (606)
Nikkala Creative Commons License 2006.01.25 0 0 607
Köszönöm szépen. Meg fogom nézni amiket írtál. A szakdolgozatomat írom a témában, és a keleti vallásokról még csak csak, de pl a keresztény misztikáról szinte semmit nem találtam. A Nicolson féle az tényleg jó, én is rátaláltam.
Előzmény: pajkoszozi (598)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.25 0 0 606

Megvan :)

"Insa Allah - ha Isten akarja."

 

Ezt még te írtad :D

Előzmény: pajkoszozi (605)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.25 0 0 605

Sajnos nem értem azt amit írtál :(

 

Előzmény: Imen (604)
Imen Creative Commons License 2006.01.25 0 0 604
insa Allah.
Előzmény: pajkoszozi (603)
pajkoszozi Creative Commons License 2006.01.25 0 0 603

Így igaz! Nem szerencsém volt :) Sokmindent kaptam és tényleg csak rajtam múlt és múlik most is, hogy mire használom :) és hogy próbatétel? Hát nagyon az :) , de ránk szabott próba ez, így hát sikerülnie kell :)

Előzmény: Imen (601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!