Keresés

Részletes keresés

kábelbúvár Creative Commons License 2009.04.20 0 0 135
kábelbúvár Creative Commons License 2009.02.17 0 0 134
Nem jogtiszta tartalmú szervereket foglalt le a rendőrség két budapesti házkutatás során, az elsődleges adatok alapján a két szerveren mintegy 14 ezer film található.

 

Emeltdíjas sms ellenében nagy mennyiségű védett mű, film, zene, játék és más szoftver volt jogosulatlanul elérhető különböző internetes oldalakon. A nyomozás során azonosították a nem jogtiszta tartalmú szervereket, melyeket a rendőrök két budapesti helyszínen tartott házkutatás alkalmával lefoglaltak. 

Az elsődleges adatok alapján a két szerveren mintegy 14 ezer film található, a számítógépek összkapacitása pedig körülbelül 8-10 terrabyte. A lefoglalt szervereket szakértő vizsgálja a pontos kárérték megállapítása és az elkövetők beazonosítása miatt. 

A BRFK egy szerzői jogokat védő civil szervezet feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

hirszerzo

kábelbúvár Creative Commons License 2008.12.02 0 0 133

Fél tucat, úgynevezett SMS-szervert foglalt le a rendőrség több tíz terabájtnyi adattal a budapesti XIII. kerületi Victor Hugo utcában, amelyekről emelt díjas SMS-ért lehetett jogvédett tartalmakhoz hozzáférni.

 

http://hvg.hu/itthon/20081202_lefoglalt_szerverek.aspx

kábelbúvár Creative Commons License 2007.01.15 0 0 132

Elkobozták a B-52-t, azaz egy úgynevezett topsite FTP szervert, melyet olyan nemzetközi szinten működő, jól szervezett, kalóz tartalmakat on-line közlő csoportok használtak, mint a LRC és az RNS - adta hírül az ASVA, és a ProArt.

 

A szerver a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózatán működött és több ezer, szerzői jog által védett zenét, filmet, tv-sorozatot, software-t és játékot tárolt és forgalmazott. A hozzáférést ismerő tagok” 1,000 Mbit/sec sávszélességgel csatlakozhattak a kalóz-szerverre.

 

A „B-52-es magyar kapcsolat” Kelet-Európa egyik legszervezettebb topsite-ja volt, és olyan kisebb, helyi topsite-okat szolgált ki, mint az N és az MTX. Ezek a topsite-ok szolgálták ki a helyi file-cserélő hálózatokat.

 

A BRFK Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai és a felkért szakértők 2007. január 11-én keresték fel és foglalták le a „bombázót”, miután - kiiktatva a titkosító kódokat - a helyszínen is meggyőződtek a gép jogellenes tartalmáról és forgalmáról. További vizsgálódások várhatóak annak érdekében, hogy a felhasználók adataira, az ő IP információikra is fény derüljön.

vg

kábelbúvár Creative Commons License 2006.07.20 0 0 131

Bezár a bazár

 

Lapunk megkeresésékre a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya úgy nyilatkozott, hogy a tényleges warezszervert foglalták le, mely több ezer filmet, zenét, játék- és felhasználói programot tartalmazott, mintegy 14 terabájt (kb 1500-3000 DVD-nyi anyag)  mennyiségben. Ezt követően több személynél tartottak házkutatást, és két személyt - köztük a szerver összeszerelőjét és üzemeltetőjét hallgatták ki gyanúsítottként. Ugyanakkor a rendőrség tovább vizsgálódik, hogy az okozott vagyoni kárt felmérjék.

 

Más jelek is arra mutatnak, hogy valóban megszűnhetett a "kenyér": a többi, kisebb warezszerver tartalmában a hírek szerint kevesebb a friss anyag. E fájlok cirkulálásának sajátos szabályai szerint ugyanis először mindig a legnagyobb illegális szerveren jelennek meg a legfrissebb feltört fájlok, másolásvédelmüktől megfosztott filmek, s innen kerülnek át a kisebb elosztóhelyekre. A "kenyér", mint legnagyobb warezszerver megszűnése pedig úgy hírlik, éreztette hatását a kisebb helyeken is.

ORIGO

Előzmény: kábelbúvár (130)
kábelbúvár Creative Commons License 2006.07.18 0 0 130
Egy múlt szerdai razzia során a rendőrség lefoglalta a Magyarországon legnagyobbnak tartott warezszervert, és legalább egy, a szerver üzemeltetésével vádolt magánszemélynél házkutatást tartott – írja a p2pinfo.hu oldalra hivatkozva a HWSW. Az internetes informatikai lap azonban úgy tudja, hogy a „kenyér” néven ismert ftp-hálózatból nem a központi szervert, hanem csupán néhány „ártalmatlan gépet” kapcsoltak le a hatóságok, a rendszert pedig az üzemeltetők elővigyázatosságból vagy félrevezetés céljából állították le.

A „kenyér” warezszerverről állítólag gyakorlatilag minden beszerezhető volt. Az ilyen, legtöbbször több terabájtnyi adatot – többnyire szoftvereket, filmeket, zenéket – tartalmazó szerverekhez havi néhány ezer forintos előfizetési díjért lehet hozzáférni, gyakran erősen titkosított kapcsolaton keresztül, ami jelentősen megnehezíti annak a bizonyítását, hogy szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat kínáltak az üzemeltetők. Ilyen esetekben a letöltők tanúvallomására hagyatkozik a rendőrség, már ha sikerül a nyomukra bukkanni. Mivel a letöltés a hazai jogszabályok szerint magáncélú másolásnak minősül, ők ilyen esetekben nem vonhatók felelősségre.
Degeczi Creative Commons License 2005.04.22 0 0 129
érti ezt vki?

- "1119 illegális lemez", miközben írják, h ő is úgy töltötte le őket = akkor nem illegális, csak a megosztásuk
- "43,5M Ft kár", ami bőven 10e db fölötti, egy időben megosztott filmet jelent. Mekkora gép kellene ehhez? Vagy csak hasraütöttek, h "ezt akár ennyien meg ennyien is letölthették tőle"?
Előzmény: kábelbúvár (126)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.04.22 0 0 128

Az életvédelmiseket valszeg nem szponzorájják.

 

Vagy más céllal....

:(

Előzmény: Törölt nick (127)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.04.22 0 0 126

Újabb illegális fájlcserélőt fogtak el márciusban a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai, akik az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére tartottak házkutatást Miskolcon. Az akció során lefoglaltak 1119 darab illegálisan másolt CD- és DVD-lemezt, valamint egy számítógépet, melyről fájlcserélő rendszerek segítségével az elkövető hozzáférhetővé tett filmeket, zenéket más felhasználók számára.

A gyanúsított a filmeket, zenéket és szoftvereket peer-to-peer hálózatok segítségével gyűjtötte össze, majd az így letöltött – és részben más forrásból származó – szerzői műveket maga is hozzáférhetővé tette a rendszer felhasználói számára.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az elkövető legalább 336 sértettnek mintegy 43 és fél millió forint vagyoni kárt okozott. A jogsértésért a legsúlyosabb esetben akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

A Miskolci Rendőrség nem először csapott le internetes, illetve CD-kalózokra. Március végén a hatóság munkatársai leleplezték az egyik legismertebb fájlcserélő hálózat, a DC++ egyik magyar hubját, amelynek száz fő feletti felhasználói tábora az ASVA szerint több terabájtnyi illegális tartalmat osztott meg egymással.

kábelbúvár Creative Commons License 2005.03.24 0 0 125

A rendőrség lefoglalta az egyik legnagyobb magyar kalózszervert, egy szerzői jogokat védő szervezet pedig igyekszik mindent megtenni, hogy a felhasználók se érezhessék magukat biztonságban. Magyarország legnagyobb fájlcserélő hálózata, a Mátrix hub megbénult.

INDEX

kábelbúvár Creative Commons License 2005.03.03 0 0 124
Péterfalvi darájja le a Microsoft-ot !!
kábelbúvár Creative Commons License 2005.03.03 0 0 123

Bojkottáld a Microsoft-ot!!

 

Jelencsd fel az NBH-nál!!!

kábelbúvár Creative Commons License 2005.03.03 0 0 122

A Szolgáltató NEM Hatóság!

 

Legalábbis demokráciában....

Előzmény: RogerWilco (121)
RogerWilco Creative Commons License 2005.03.03 0 0 121
Namármost ez egy igen érdekes per alapja lehetne, mind az ISP mind az MS ellen.
Előzmény: kábelbúvár (120)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.03.03 0 0 120

Tájékoztatom, hogy a havi díj a jogellenes cselekmény miatti letiltás idejére is felszámításra kerül - áll egy adsl-előfizetőnek címzett levélben, akinek gépén a Microsoft illegális szoftvert vélt felfedezni. A szolgáltató állítása szerint jogszerűen tiltotta le a Microsoft nyomására előfizetője hozzáférését.

 

Fekete szoftver miatt a szolgáltatás szünetel
levees Creative Commons License 2004.12.28 0 0 119
Ebben az a nevetséges, hogy ezek tényleg elhiszik, hogy a Fairlightot kapták el. Ha valaki egy kicsit tájékozottabb, tudhatja, hogy ezek a csapatok csak lopják a nevüket... a régi fairlightosokkal van is egy log: röhögnek az IRC-n, hogy őket elkapták... :D
kábelbúvár Creative Commons License 2004.12.28 0 0 118
Lehet, hogy Poltnál már van 1 csomag...
Előzmény: dbezoli (116)
soltib Creative Commons License 2004.12.28 0 0 117

Hi

 

Na,kicsit megkésve olvasom, de hátha más is igy van vele. Szépen végig olvastam amit eddig irtatok,annyit reagalnek hogy:

 

az openoffice sajnos nem helyettesiti a ms word-ot (excelre is igaz) mert sokszor átformázza, és teljesen rossz lesz. Tehát sajnos "kötelezve" vagyunk rá,hogy MS cuccot használjunk,akármilyen drága is.

A tapasztalt egy HIF dokumentum után alakult ki, akik csak szájtépés után voltak hajlandóak PDF-be is elküldeni (PDF! miért nem azt használják?!)

 

Amit még akartam mondani,hogy egyetértek azzal,hogy nehogymár sajnáljuk az FLT-t, hiszen nem kevés pénzet kerestek vele, csak számoljatok utána,szerintem mindenki tudja hogy egy fizetős warez FTP kb mennyibe kerül havonta. Felszorozzátok mondjuk 100 user-rel kiderül,hogy egész jó kis pénz van benne az üzemeltetőknek...hiszen mindenki tudja,hogy nem azért csinálják hogy a népnek jó legyen,hanem hogy nekik. Én legalábbis nem hiszem el a mesét,hogy nem hisznek a szerzői jogdijban, meg anarchia meg blabla:D

 

Egyébként meg az is igaz,hogy MO-n nagyon drága minden szoftver, és a linux nem tud mindent megcsinálni amit kéne  (sajnos). Eleve pl a legtöbb driver win-re van irva, es linux alatt jo ha alapszinten mukodik a periferia (en szkennerem meg ugy se). Es az iskolakban is win-t tanitanak, es abban is kell beadni a hazikat..nesze neked linux :((

 

Balázs

dbezoli Creative Commons License 2004.12.28 0 0 116

Én ott lakom a BME Kármán koliban, de nem tudom, hogy lett volna vmi következménye az FBI akciónak.

Arról nem is ír ez a cikk se, hogy a magyarok mennyit kaphatnak ezért vagy mi van velük?

Tud vki róluk vmit?

kábelbúvár Creative Commons License 2004.12.28 0 0 115
Megszületett az első beismerő vallomás az amerikai Igazságügyi Minisztérium Fastlink (Gyorslink) Hadműveletnek elnevezett, a nemzetközi internetes kalózhálózatok ellen indított akciója eredményeként. Ugyanebben az akcióban idén tavasszal a Budapesti Műszaki Egyetemen is razziázott az FBI. A vádlott tizenöt év börtönre számíthat.

INDEX

kábelbúvár Creative Commons License 2004.12.15 0 0 114
Internetrendõrség

 

A Narancs érdeklõdésére Barta Sándor rendõr õrnagy, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Koordinációs Fõosztály Elemzõ Értékelõ és Internetfigyelõ Osztály munkatársa megerõsítette, hogy az általában csak "internetrendõrségként" emlegetett rendõri egység egyik feladata "az interneten található magyar vonatkozású adattartalmak monitorozása". Amennyiben az internetfigyelõk jogsértõ tartalomra bukkannak, errõl jelentés készül, rögzítik az oldallal kapcsolatos nyomokat, és az összegyûjtött információk elsõdleges elemzését is elvégzik. Ezután büntetõeljárás indítása céljából a területileg illetékes nyomozó hatósághoz továbbítják az ügyiratot. 2004-ben az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda jogelõdje, az ORFK Szervezett Bûnözés Elleni Igazgatóság egy esetben indított büntetõeljárást, "melynek során egy nemzetközi kalózhálózat magyarországi vonatkozású technikai és személyi háttere került felszámolásra" - mondta Barta.

Az FBI magyarországi tevékenységével kapcsolatos érdeklõdésünkre Barta úgy nyilatkozott, hogy a magyar rendõrség az Interpol és az Europol tagja, elsõsorban ezeknek a szervezeteknek a tagországaival áll kapcsolatban, leginkább a német és brit társszervekkel, azonban ez sem jelent napi kapcsolatot. Magyarországon azonban csak magyar nyomozó hatóságok tagjainak vannak olyan jogosítványai, amelyekkel nyomozati cselekményeket hajthatnak végre, "az FBI Magyarországon dolgozó munkatársai elsõsorban az országok közötti együttmûködés hatékonyabb koordinálása céljából tartózkodnak hazánkban, megkönnyítve a bûnügyi információk gyorsabb áramlását." Tehát az akcióknál jelen lehetnek, de nyomozati cselekményeket nem folytathatnak. Bevonásuk célja Barta szerint fõként a koordináció, például amikor több országot érintõ, egy idõpontban végrehajtott nemzetközi akcióban vesznek részt a magyar nyomozó hatóságok. "Ilyenkor hatékonyabb, ha a külföldi társszervek felé azok munkatársai közvetítik a nyomozás során felmerülõ bûnügyi információkat."

MANCS

Előzmény: kábelbúvár (113)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.12.01 0 0 113

Budapesten és Miskolcon a múlt héten nyolc olyan szervert foglaltak le a miskolci rendőrök, amelyeken akár tizenöt terabájtnyi is lehet a szerzői jogot sértő tartalom. (Mindez csaknem három és fél ezer DVD-lemezen férne el.) A most felderített és lefoglalt illegális számítógépi adatok mennyisége alapján elmondható, hogy ez nemzetközi szinten is az utóbbi évek legnagyobb fogása, a szerzői jogosultaknak, azaz a film- és DVD-forgalmazóknak, hanglemezkiadóknak, egyéb szervezeteknek okozott kár nagyságrendje alapján is - tudatta tegnap lapunkkal Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

A rendőrök egy miskolci oktatási intézmény - meg nem erősített információink szerint az egyetem - szervertermében és két internetszolgáltató cég budapesti telephelyén hajtottak végre rajtaütéseket. Olyan ftp-szervereket foglaltak le, amelyek rengeteg kalózfilmet, számítógépes programot, szoftverjátékot, zenei felvételt és videoklipet tartalmaztak. Az elkövetők a jogsértő módon felmásolt alkotásokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé az interneten. A szervereken több népszerű filmsorozat mellett olyan mozifilmeket is találtak, amelyeket még be sem mutattak a filmszínházak. Az illegális tartalmakat az elkövetők feltehetőleg folyamatosan frissítették. A miskolci rendőrség mostani, illetve egy, a közelmúltban lezajlott hasonló akciója nyomán már három jelentős - insane, dakota és myfusion néven ismert - kalóz ftp-szerverhálózatot sikerült felszámolni.

 

Mivel a bűncselekmény kárértéke az elsődleges adatok szerint is több százmillió forint, de akár milliárdos nagyságrendű is lehet, a miskolci rendőrkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői és kapcsolódó jogok megsértése bűncselekménye miatt folytat nyomozást - egyelőre - ismeretlen tettes ellen. Két budapesti lakhelyű férfit korábban letartóztattak az ügyben, de őket a bíróság azóta szabadlábra helyezte.

NOL

Előzmény: kábelbúvár (112)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.11.30 0 0 112

A rendőrség november végén Budapesten és Miskolcon szervezett rendőri akció keretében összesen nyolc olyan hálózati kiszolgálót foglalt len, amelyen közel 15 terabájtnyi, azaz közel 3 és fél ezer DVD-nyi szerzői jogsértő tartalom volt fellelhető.

ORIGO

RogerWilco Creative Commons License 2004.05.14 0 0 111
SZVSZ rosszul tudod.
Előzmény: Isilme (110)
Isilme Creative Commons License 2004.05.14 0 0 110
Csak egy kérdés az eredeti témához: jól tudom, hogy az egyetemek mind a mai napig autonóm területnek számítanak? Ebben az esetben pedig a hatóság csak a rektor írásos beleegyezésével tarhat bármilyen intézkedést. Ilyennel pedig mintha nem rendelkeztek volna...
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.09 0 0 109
Cak hiszed, ha van egy jóakaród, már mennek is, ezt a legegyszerűbb bizonyítani.
Van egy ismerősöm egy régi 486 os gépen volt neki 1 db Win95, 1 db Office,1 db Windows commander, ezért kapott felfüggesztettet.
Olvastam a szakértői véleményt.

"A lefoglalt adathordozón az alábbi illegálisan használt programok vannak telepítve:x program, x értékben, károsult: x cég, képviseli: x ügyvédi iroda"

Előzmény: Gép-ész (43)
MrJones Creative Commons License 2004.05.09 0 0 108
Hát, ahogy nézegettem a jogtárban a kizárásról szóló részt, én is erre jutottam. Csak nem voltam benne biztos, merhogy csak akkor bizonyosul a kizárás feltétele, ha kiderül, hogy attól a pár nagytól van fekete szofferem, akit ők képviselgetnek. Az meg mire kiderül, ugye...

Ha meg megjelennek az ajtóban a fakabátokkal és ilyen alapon kezdeményezem a kizárást, az meg tulajdonképp akár beismerésnek is felfogható...

Azért találtam egy érdekeset, csak ha beindítom a jogtárat, akkor hazavágja a gépet.
Szóval valami olyasmit pedzegetett, hogy ha előadják a keresett tárgyat, akkor a házkutatás okafogyottá válik.
No most ilyen alapon, ha megkérdezik, hogy tartok-e illegális lőfegyvert, akkor ha "igen" felkiáltással előadok egy kispisztolyt, már nincs joguk bemenni, és nem tudják megtalálni az illegális fegyverraktárat, vagy mi?

Előzmény: Skalp (107)
Skalp Creative Commons License 2004.05.09 0 0 107
Ezt is leírtam már: nem. Elfogult, érdekelt, a hatósági eljárás egyik fázisában sem vehett részt.
Előzmény: MrJones (106)
MrJones Creative Commons License 2004.05.09 0 0 106
2. Plusz a hatósági tanúkat, illetve a szakértőt.

No most akkor nyilván felvetődik a kérdés, hogy BSA-ügynök lehet-e szakértő?

Előzmény: bayernmotor (103)
Skalp Creative Commons License 2004.05.09 0 0 105
Ezt már vagy négy éve leírtam a Csengőfrászban...

Ennyi új húst...

Előzmény: MrJones (104)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!