Keresés

Részletes keresés

Szabó Nándi Creative Commons License 2021.06.15 0 0 159

Itt egy részletes cikk az azbesztmentesítés lépéseiről és az azbesztpala lerakási díjáról!!!

jattila48 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 158

Sziasztok!

A fali kazánok égéstere tartalmaz azbesztet? Konkrétan egy Vaillant vuw 242/2-3 és egy Junkers Euroline készülékről lenne szó, de általában is érdekel a kérdés.

Nikons Creative Commons License 2017.02.05 0 0 157

Üdv Mindenkinek!

Meg tudná valaki mondani, hogy a képeken látható cement lap azbeszt rostokat tartalmaz-e?

Nem értek hozzá, viszont a nyár végén ilyen lapokkal füvesítettem, ezeket dobáltam magam előtt, hogy le tudjam döngölni a füvet és volt amelyik a végére 3-4 felé tört.

Nagyon bízom benne, hogy ez faforgács alapú cement lap és nem azbeszt rost.

Vettünk egy 60-70-es években épült házat és ezeket az udvaron találtam.

pormaszk Creative Commons License 2016.09.16 0 0 156

Sziasztok.

Az esetem a következő. A munkahelyemen megbontásra került kb 1 éve egy gépjármű festőműhely elszívóberendezés csőrendszere. . Ez egy 40x40 cm négyszög alakú elszivó rendszer. Az összetétel alatt egy fehér fonal szerű sodrott anyag volt kb 1cm átmérőjű. Én azbesztra . tipeltek. Szerintetek? Lehet az?   A napokban pont ott kellett dolgoznom kesztyűt és ffp2 es pormaszkot vettem fel és levettem . Már csak 1 cm helyen fogta. A festék köd miatt már ki is volt kicsit keményedve Kidobtam a veszélyes anyagok közé.  Jól csináltam?

FRANKY(KR) Creative Commons License 2016.08.17 0 0 155

154

Előzmény: Gabi0405 (150)
FRANKY(KR) Creative Commons License 2016.08.17 0 0 154
FRANKY(KR) Creative Commons License 2016.08.17 0 0 153
bajnokivan Creative Commons License 2015.07.14 0 0 152

Sziasztok!

30-40 eves gazkonvektorom azbeszt tomitese soran milyen ovintezkedeseket kell tennem?

Hivjak kulon ceget,aki azbeszttel foglalkozik,vagy a gazkeszulek szerelo is jo?

b.

Buta László Creative Commons License 2014.06.24 0 0 151

Tisztelt MASZ Elnökség!

A konyhai tűzhelyünk mellett van egy 1x1 méteres azbesztlap (2-3 szöggel rögzítve)
Szeretném biztonságosan elbontani / lebontatni, elszállítattni.
Milyen módon tudnám ezt megoldani?

Esetleg megoldás, ha otthagyom ahol van, csak egyszerűen lefestem valamilyen festékkel?

Ez esetben mit ajánlanak?

Köszönettel!

Laci

Gabi0405 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 150

Tisztelt Azbeszt!

Most vásároltunk Egerben egy társasházi lakást, ami nem panel, hanem öntött beton falú. A nyitott folyosóra és az utcára néző falak belülről palaborításúak, a beton és a pala között van a szigetelés. Ez a pala tartalmazhat-e azbesztet? Ki szeretnénk cserélni a palát, szakember kell-e hozzá, mi a módja a cserének, hogy ne jusson be a térbe mérgező azbeszt. Egy ilyen lakásnál hol fordulhat még elő azbeszt, mire figyeljünk a felújításkor?

Gabi

lányi éva Creative Commons License 2014.03.14 0 0 149

Hello valaki!

Március 5.-én irtam,de senki nem válaszolt.Ez az oldal nem működik?Vagy csak ha véletlenül valaki megnézi?

köszi

lányi éva Creative Commons License 2014.03.05 0 0 148

Tegnap irtam egy levelet ,de lehet hogy nem ért ide.Ezért mégegyszer szeretném megkérdezni,hogy hol tudják megmondani hogy a fehér por,amit a munkahelyemen találtam,azbeszt por vagy sem? Ki tudja ezt megvizsgálni?

köszönettel : Lányi Éva

KápCity Creative Commons License 2013.06.27 0 0 147

Sziasztok! A segítségeteket kérném, az lenne a kérdésem, hogy aszbesztet mióta használnak palagyártásban. Édesanyámmal van egy telkünk szabolcsban, ahol a háznak a tetejét pala borítja. A ház vmikor az 50-es évek előtt épül, azóta nagyszülőm elmondása alapján tető nem volt rajta cserélve, lehetséges az hogy az azbesztmentes palából készült?

zzzzolee Creative Commons License 2012.10.23 0 0 146
A képek lemaradtak:)Szóval itt vannak a képek az ajtó belsejéből:
zzzzolee Creative Commons License 2012.10.23 0 0 145

Sziasztok!

Festés miatt levettem a burkolatot a bejárati ajtóról és a képeken látható szigetelést találtam alatta.

Szerintetek ez az anyag azbeszt? Várom a szakértők válaszait.

Előre is köszönök minden segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.15 0 0 144

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni.

Egy telket vettünk Ádám (cseh) faházzal 2005-ben. A kérdésem az lenne, hogy a külső héj alatt kátránypapír található az alatt pedig egy 1,5-2cm-es sárga szigetelő lap. Nem tudom megállapítani, hogy mi lehet az anyaga. Egyáltalán sárga anyagú szigetelőlapot készítettek aszbesztből? Ha meg szeretnék bizonyosodni az anyagot illetően mit kell(ene) tennem? Sajnos a ház állaga eléggé romos, az alap mozog, süllyed, reped, nem hiszem, hogy az így keletkezett réseken benn maradna az anyag. 

Előre is köszönök minden választ!

Zoltán 

pán_péter Creative Commons License 2012.08.28 0 0 143

Az anyagban lehet látni a fonott szálakat ahogy elválnak a külső részben (olyna mint a kötszer csak eláll)

Halottam olyat is hogy biztonyos paláknál akár 40 % azbeszt is előfordulha, igaz ez??

A kék aszbeszt színében különbözik -e a fehér azbestszttől, vagy ez a színbeli különbség csak nyers formájában van meg. feldolgozáskor elveszti. (menyire kék a kék és igy tovább)

A fém vízvezeték csöveket annak idején valamivel körbetekerték, ez kóc vagy azbeszt?

Még egy kérdés

az azbeszt tödőrákot okoz vagy csak okozhat? Ez a kérdés a magyar oldalakon nincs egyértelműen kimondva. 

Holl lehet a témáról bővebben olvasni, statisztikákat, és miyen új gyógymódokon dolgoznak a kutatók?

Előzmény: MASZ Elnökség (141)
pán_péter Creative Commons License 2012.08.28 0 0 142

hlottam egyesprszívókról hogy felfogják az azbeszt szálakat is (hepa filter) ez igaz vagy csak egy piszkos reklámfogás?

Kä...er takarítógépekről mondták. (nem ipari méretben akarok vele takarítani csak a szobát kiporszívózni, miután láttam hogy a szomszéd leszedte (ledobta) a palatetőt, miközben én szellőztettem.

Előzmény: MASZ Elnökség (141)
MASZ Elnökség Creative Commons License 2012.08.23 0 0 141

Kedves "pán péter",
A paláknál alkalmazott azbeszt általában fehér azbeszt néven fut, mely kis 5 - 5 %-került felhasználásra a különböző anyagokban, termékekben. Az Ön elmondása alapján nem lehetséges megmondani, hogy van-e azbeszt vagy nncs a kérdéses tárgyakban vagy a pince levegőjében. Valószínű, hogy a kémény betétje a pala anyagához hasonló anyagú csőből készült, de ránézésre nem állíptható meg az azbeszttartalom. Lehet, hogy van azbeszt a pince levegőjében, de így nem állapítható meg a mennyisége. Ezeehz kapcsolódva vannak mérőlaboratóriumok, akik ezt meg tudják mondani, a megfelelő módon vett minták alapján. 
Ezekkel a termékekkel kapcsolatban, annyit érdemes tudni, hogy az azbeszt kötött formában van az anyag szerkezetében. Ha sérült a felület, vagy törött az anyag, kiszabadulhat belőle az azbeszt. Ha nedves, vizes a felület akkor is másképpen viselkedik az esetlegesen ksizabadult azbeszt, mintha száraz. 
Nehéz tehát a kérdés mgválaszolása, de tanácsként annyit mondhatunk, hogy ne dörzsolje, ne törje az anyagot. Ha javítani kell kérjen tanácsot szakcégektől, akiket az Interneten megtalál. 

Üdvözlettel,
MASZ Elnökség

pán_péter Creative Commons License 2012.07.26 0 0 140

Itt van egy cikk 2005-ből érdekes de végig olvasva ezt a cikket a palákat gyártó Nyergesújfalui cég szponzorálta. Ez egy kicsit megkérdőjelezi a cikk hitelességéét.

pán_péter Creative Commons License 2012.07.26 0 0 139

Kérdésem az lenne hogy van e okom aggodalomra ha vidéken élek és a téli fűtési szezonban egy csomóan fával fűtenek miközben elavult állapotú azbeszt kémények vannak a túlnyomó többségében a házakon?

pán_péter Creative Commons License 2012.07.26 0 0 138

Van okom aggodalomra ha régi vendégházban ahol fafűtés van kipucoltam az azbeszt betétes kéményt (ki sepertem) előtte évekig nem volt tisztítva. Az igazsághoz az is hozzá tartozik hogy nem tudom meddig van azbeszt és hol van a tégla valószínű hogy csak a tetőn kilógó része van azbesztből. (ebben az esetben milyen azbeszt lehetett amit belélegezhettem?)

pán_péter Creative Commons License 2012.07.26 0 0 137

Az lenne a kérdésem mi a teendő ha felszeretném szedni a padlót egy régi házban (100 éves tehát ott van minden..). Nálunk is használtak azbesztet a pvc padló borításnál vagy csak allatta a szurkos papíron? és ha igen melyik években? lehet hogy ez már olyan régi hogy csak szurkos papír van alatta? Vagy a szurkos papírba automatikusan raktak azbesztet is?
Ha a padló vizes nyirkos rohadt az ebben az esetben pozitívum mert nem engedi a por keletkezését ugye?

pán_péter Creative Commons License 2012.07.23 0 0 136

Másik kérdésem az lenne:

Mi a teendő a málladozó azbeszt kéményell, egy családi házban. Nincs benne semmi bélés (betét) (mert a 80 évek óta nem nyúlt senki hozzá) de folyamatosan üzemel egy gázkazán télen nyáron a melegvíz miatt). A kiálló azbeszt cső kivan téve a hőmérséklet ingadozásoknak, amiatt a belseje lepedlkek formájában elkezdett leválni de ugy tűnik csak a felső részen.

Megoldásnak jó ötlet -e ha lefóliázva egy vizesrongyal kitörlöm a felső részt (a málladozó rarabokat lent felfogom egy másik PWC zsákba majd az egészet elcsomagolom). A művelet végén meg bekenem valami szurkos penetráttal a felső részt hogy megakadályozzam a további mállást)

1. Milyen azbesztról van szó ebben az esetben? (elméletileg akkoriban ugyanolyan csöveket használtak kéményre mint vízvezetékre, legalább is a családiházaknál nem tettek különbséget). Fehér vagy kék azbesztról van szó (halottam olyat hogy a vizvezeték csöveknél kék azbesztet használtak)

2. Az azbeszt szálak bekerülhetnek a pincébe? A macskáink ott alszanak a csöveken és néha bejönnek a lakásba ez potenciális veszély leht??

Vagy az azbeszt szálak a kéményben a huzat miatt csak kifele mennek?

3. Ha felfele mennek az azbeszt szálak akkor a tetőről összegyűjtött víz használható-e öntözésre?

pán_péter Creative Commons License 2012.07.23 0 0 135

Jó napot

Az lenne a kérdésem:

A kretben kapálva azt vettem észre hogy azbeszt pala van mindenütt a földben, ilyen esetben mi a teendő. (mások nem halgatnak rám azt mondják az nem ártalmas)

Pedig szerintem az azbeszt pala. (valószínűleg még a hárotú előtti mert a helyszinem több azóta összedőlt vályogház maradványai vannak.

Honnan lehet tudni milyen azbesztet tartalmaz (kék, fehér...)?

Ránézésre kékes szürke a színe. (és tudtommal előfordult már a családban tüdőrák a nemdohányzóknál. De amikor ilyenekről beszélek csak legyintenek)

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.30 0 0 134

Köszönöm a választ.

Előzmény: MASZ Elnökség (133)
MASZ Elnökség Creative Commons License 2012.04.19 0 0 133

Ilyen esetekben érdemes elovasni a használati utasítást. 

Nem hallottam még arról, hogy bárki, bármilyen károsodást szenvedett volna purhab miatt, vagy annak állagváltozása miatt. Eltüntetni esztétikai okokból mindenképpen szökséges.

Üdvözlettel,

MASZ Elnökség

Előzmény: Törölt nick (132)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.06 0 0 132

Köszönöm a választ.

Még egy gyors kérdésem lenne:pur hab egésségre káros-e vagy nem?Ablak rögzitő anyagaként van beépitve, és nincs leburkolva.Oldalt kilátszik a hab, kérdés hogy lekell-e burkolni vagy a burkolás során ha pl nedvesség éri akkor esetleg a nedvesség hatására felszabadulhat-e olyan anyag belőle ami kockázatos lehet?

Előzmény: MASZ Elnökség (131)
MASZ Elnökség Creative Commons License 2012.04.05 0 0 131

Kedves Lilapanda,

Nagyjából így van. Érdemes ránézni, különösen a sérült részekre, ha van ilyen és egyfajta ragasztó anyaggal, vagy festékkel lefedni azokat. Ez persze csak egyszerűnek hangzik, alapvetően oda kell azért figyelni, hogy fognak hozzá. 

Üdvözlettel,

MASZ Elnökség

Előzmény: Törölt nick (130)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.03 0 0 130

Tehát ha jól értem a lent irtakat akkor egy meglévő álló palakerítés és palatető nem jelent közvetlen kockázatot a környezetére, mig azt rendeltetés szerüen használják tehat pl nem kezdik el bontani,...fúrni,...faragni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!