Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

enginer 2012.12.18 Creative Commons License 27
az enyem nem keveri, de a lekvar finom lett.
Előzmény: Gemini (24)
Vajsz Csaba 2012.08.29 Creative Commons License 25

Kedves Lorenna!

 

Nagyon szépen köszönöm az információt.

Megnézem az ajánlott oldalt (nem ismertem).

Köszönettel: Vajsz Csaba a http://lekvarshop.lapunk.huoldalról.

Előzmény: lorenna (22)
Gemini 2011.12.28 Creative Commons License 24

Kedves Kizsbusz,

 

Érdekelne, hogy a kenyérsütőben való lekvár programnál a gép kevergeti a trutyit? Rögtön elkezni keverni (ha keveri) vagy csak később?

Nekem van egy (gagyi) kenyérsütőm, amit éppen lekvárt főzni vettem mert unom kevergetni, de egyelőre nem kever, csak melegít. Ezzel sokra nem megyek  :-(

 

Üdv:

 

Gemini

Előzmény: KIZSBusz (18)
Ki az a Nick? 2011.05.30 Creative Commons License 23

Sziasztok! Látom, elég ritkák a hozzászólások. Azért, hátha olvassa mégis Valaki.

Engem is érdekelnének kenyérsütős legvárreceptek. Az első lekváromat tavaly főztem, földieperből. Nagyon finom lett.

Dzsemfix 3:1 nevezetű szerrel főztem, a csomagoláson szereplő utasítás szerint. Hibátlan.

Ugyanígy főztem narancslekvárt is. Mi nagyon szeretjük. Főleg jaffa kocka készítésénél használom, de a Párom kanállal eszi csak úgy (mikor nem látom:P).

AFK 2 névre hallgató kenyérsütőgépet vettünk pár hónapja. Vannak vele lekvárreceptek. Ugyanaz a gond velük, mint a géphez tartozó többi recepttel: a hozzávalókat nem grammban adták meg, hanem pl. 3/4 nagy mérőedény liszt, 2 mérőedény víz. A gépet alighasználtan vettük, és a mérőedények nem voltak vele, az első tulajdonos elveszítette.:-/

Akkora tapasztalatom, és annyi fölösleges alapanyagom meg nincs, hogy nekiálljak kísérletezni vele.

Recepteket is szívesen fogadnék, meg azt is, ha valaki esetleg tudja, hány ml-esek a gép mérőedényei.

lorenna 2011.01.11 Creative Commons License 22

Miért nem jelentkezel fel csaba egy portálra, ahol nagyobb hírverést kapsz?

Nézz körül! Ingyenes.http://www.m70.hu/hu/cikk/szaknevsor_informaciok/

Vajsz Csaba 2010.10.05 Creative Commons License 21
Szép jó napot Mindenkinek!
Több éve készítek hagyományos és natúr házi lekvárokat. Cukor és édesítőszer hozzá adása nélkül pl. szilva, alma és körte lekvárt. De készítek vöröshagymából és fokhagymából is lekvárokat. És nagyon finom a konyakos meggy is!!!! A http://lekvarshop.lapunk.hu oldalon találhat mindenki ötleteket és a termékeinkről információkat. Vajsz Csaba Vámosmikola
vaesz 2010.08.25 Creative Commons License 20
Sziasztok!

Most vettem észre, hogy van ez a topik is:D tök jó, nagyon örülök neki:D Szeretnék most először lekvárt főzni a kenyérsütő gépemben, mert kaptam egy csomó-csomó szilvát. Hogy érdemes beletenni? Héjastól? héj nélkül? Van valakinek valami jó szilvalekváros receptje? Szeretek több jó közül is válogatni.
Aki Xilitet rakott a lekvárba, neki nem volt utóíze? Mit érdemesebb, xilitet vagy fruktózt?
malimba 2009.03.29 Creative Commons License 19
Sziasztok!

A mi lekvárunk hagyományos házi lekvár, 30 félét készítünk. a Házilekvár lehet különleges is, mint nálunk egyes ízek, pl dió lekvár, csalán lekvár, fekete berkenye, stb.
Készítünk diabetikus házi lekvárokat, és natúr házilekvárt is, ezek díjnyertes lekvárok.

Olvashattok rólunk most induló honlapunkon a www.hazilekvar.hu-n.
/folyamatosan bővül/

Papp Miklós
Vácrátót
KIZSBusz 2009.02.01 Creative Commons License 18
Én minden nélkül szoktam lekvárt főzni a kenyérsütőben
Összeturmixolom a gyümölcsöt (általában narancsot vagy almát) és simán belepakolom a gépbe. Annyi, hogy a programot 2x egymás után engedem el (1 óra 20 perc egy program nálam). A kapott massza lekvár-szerű de nem édes, inkább picit kesernyés. Én szeretem.
Néha teszek bele egy kis xilitet, hogy édesebb legyen. Miután kiszedem a gépből érdemes hagyni szikkadni, mert frissen túl híg.
_robin_ 2008.08.16 Creative Commons License 17
Köszi! 3:1-est vettem, mert szeretjük a sűrűbb lekvárt (pl. hitlerszalonna)
Előzmény: TTAMAS (14)
_robin_ 2008.08.16 Creative Commons License 16
Megcsináltam az első, sárga-őszibarack lekváromat. Egy hét alatt elfogyott :))))

2 adag sárgabarack + 1 adag őszibarack (összesen 1,25 kiló magozva, pépelve - ha nem szeretitek a gyümihusit benne :P)
1 csomag "váci utcai orvos" dzsemfix 3:1
350 g cukor (fruktózból elég 270-300 g!)
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick 2008.07.17 Creative Commons License 15
Anyukam szokott csinalni citrom es narancs dzsemet. Kenyerrel nem szeretem, csak siman kiskanallal:) A szomszedasszony meg sargadinnye-banan lekvarban profi....
Ez inkabb a bebidesszertekre emlekeztetett:)
Előzmény: _robin_ (13)
TTAMAS 2008.05.22 Creative Commons License 14

Pektin. A legtöbb gyümölcsben természetesen is jelen van, különösen az éretlen almafélékben van sok.

A Haas Quittin 2:1 készítménye pektint, citromsavat és K-szorbátot (tartósítószer) tartalmaz.

Egy tasak 1250 g gyümölcs + 500 g cukor felhasználásához elég. Létezik 3:1 is, de én a 2:1-et használom.

 

A legtöbb gyümölcsből lehet minden adalék nélkül is lekvárt készíteni: órákig kevergetve sűrűre (szarrá) főzöd. Ezalatt a természetes cukortartalma koncentrálódik, részben karamelizálódik is. Sötét, kenőcsös anyagot kapsz, hasonlót, mint a szilvalekvár. 

Én a gyorsan készített friss, gyümölcsös ízű lekvárokat szeretem, ehhez viszont kell valamilyen sűrítő- és tartósítószer.

Előzmény: _robin_ (10)
_robin_ 2008.05.22 Creative Commons License 13
Egyébként nekem is van a kenyérsütőmhöz két lekvárrecept (narancs- és vegyes-), de ahogy nézem, eléggé "nyugati" színvonalú, tehát fagyasztott alapanyagokat ír, illetve nem tudom, hát narancslekvárt még életemben nem ettem, és nem nagyon vonz :( :D
_robin_ 2008.05.22 Creative Commons License 12
Ez az!! Én pontosan ezeket a művackokat akarom kihagyni - de létezik zselatin- és cukormentes lekvár?? :) Azt nagyon szeretném, mert akkor elmondhatom, hogy tényleg egészséges cuccokat eszünk. Egy csomó mindent úgysem tud megtermelni az ember gyereke, tojást, tejterméket, ilyesmit, azt venni kell. De a kenyeret, lekvárt, ilyeneket - főleg ha gépben is megy pikk-pakk! - már szívesebben csinálja magának az ember.
Előzmény: gabbahey (11)
gabbahey 2008.05.21 Creative Commons License 11

Nem akarok okoskodni, de a zselésítő anyagok, meg az édesítőszerek (aszpartám, szacharin, aceszulfam) szintén azok a művacakok, amiket a bolti lekvároknál emlegetsz. Kevés cukorral is lehet bizonyos lekvárokat főzni, pl. szilva, meggy.

Meggylekvárt egyébként már hallottam mézzel is készíteni.

 

Előzmény: _robin_ (10)
_robin_ 2008.05.21 Creative Commons License 10
Ugyan már négy éve lapul a topik, azért felhozom :)
Én is gondoltam, hogy a három éve megvett kenyérsütőmben most már kenyéren és kalácson kívül azt hiszem, lekvárt is csinálnék. Főleg, mert a boltban horribilis áron lehet csak kapni, és mert az tele van művacakkal...
Milyen zselésítő anyagok vannak esetleg a zselatinon kívül? És ki lehet-e valahogy hagyni, vagy csökkentetten használni a cukrot? Lehet-e helyettesíteni fruktózzal vagy édesítővel (ld. diabetikus lekvár)?
Hkoala 2004.07.08 Creative Commons License 9

Az én gépemhez narancs illetve citromdszem recept van. Az arányokat betartva (1 kg gyümölcs, 0,5 kg cukor) málnát főztem. Finom lett, de hígabb, mint a hagyományos módszerrel. 4 üvegnyi lett.

 

Azt viszont nem értem, minek kell vaj a lekvárba?

chupi 2004.06.23 Creative Commons License 8
Úgy tűnik, kezd süllyedni a téma, úgyhogy gondoltam beszámolok arról, hogy főztem eperdzsemet, igaz nem kenyérsütőgépbe, hanem hagyományos fazékban Dr. Oetker Zseléfix segítségével. Az eredmény: ízben és vitaminokban gazdag lekvár, mivel az 1 perces főzési idő alatt ezek nem távoznak, valamint fantasztikusan élénk szín. Én a gyümölcs felét összeturmixoltam jó alaposan, a másik részét pedig feldaraboltam, így pont jó a gyümölcsdarab-koncentráció. Szóval szerintem nem szükséges a kenyérsütőgép lekvárfőző funkcióját alkalmazni, legalább is a Zseléfix esetében egyszerűbb a fazekas módszer.
odibaby 2004.06.07 Creative Commons License 7
engem érdekelne a többi recept is!

odi

Böbsi 2004.06.06 Creative Commons License 6
Ifj.Partizán.

Köszike a receptet, engem az eper lekvár recept érdekelt, annak vagyok bezsongva.

Előzmény: ifjú partizán (5)
ifjú partizán 2004.06.03 Creative Commons License 5
Böbsi, kutykurutty:

akkor betolok ide pár receptet, amit a géphez adtak ( Delton 0838). Nem'tom, hogy gépspecifikus-e az elkészítés, mindenesetre leírok mindent :)

Eperlekvár :

Alapanyagok:

Friss eper (megtisztítva, megmosva) - 450 g
befozo cukor - 450 g
egy kanál vaj

1. Vegye ki a kenyérsüto formát a gépbol
2. Helyezze a dagasztókést a kenyérsüto forma alján található tengelyre, és ütközésig nyomja le.
3. Aprítsa fel az epret és tegye a kenyérsüto formába, majd adja hozzá a cukrot és a vajat.
4. Helyezze vissza a kenyérsüto formát a kenyérsüto gépbe.
5. Válassza ki a "Lekvár" programot (ezen a gépen ez a 9-es)
6. Nyomja meg a "start" gombot.
7. Ha véget ért a program, vegye ki a kenyérsüto formát. Használjon hoálló kesztyut.
8. Öntse tisztára mosott, kiszárított üvegekbe. Az üvegeket légmentesen zárja le és címkézze fel.
9. A lekvárt tárolja hutoszekrényben.
10. Az egyszerre készítheto lekvár mennyisége 675-900 g.

/*az elkészített lekvár tartósítószert nem tartalmaz, ezért hosszú ideig nem tárolható!/

a málnalekvárt tökugyanígy kell elkészíteni, ugyanazok a lépések, ugynazok a mennyiségek!

ha érdekel, van még kétfajta narancs, citrom és egy almalekvár recept :)

üdv!

ip

Böbsi 2004.05.27 Creative Commons License 4
Ifjú Partizán!

Régen nem jártam erre, és olvasom hogy van egy pár recid.
Mivel van egy kenyér sütőm és mindennap sütök valamit, ezért miért is ne próbálnám ki a lekvár sütést.
Tehát ha van eper lekvár recepted,...annak nagyon tudnék örülni.
Persze tudom kicsit későn csatlakoztam a témához de remélem még itt vagy.

kutykurutty 2004.05.26 Creative Commons License 3
Azert nyomhatnal recepteket...
Engem is erdekelne :)
Előzmény: ifjú partizán (2)
ifjú partizán 2004.05.13 Creative Commons License 2
amennyi lekvár fér a kenyérsütobe...
Szerintem abszolút gazdaságtalan.

De ha érdekel kenyérsütos lekvár-recept, holnap beírok párat.

üödv

ip

Előzmény: Böbsi (-)
Lénike 2004.05.10 Creative Commons License 1
Ha tényleg lehet benne főzni, akkor a meggylekvár recipéje is jöhetne.
Előzmény: Böbsi (-)
F. C. King Bastard 2004.05.09 Creative Commons License 0

Kreativitás0d nem 0! :-)
Előzmény: Böbsi (-)
Böbsi 2004.02.01 Creative Commons License topiknyitó
De jó lenne eper lekvár meg málna lekvár recept!!!