Sajnos az említett számok már nem elérhetőek online, ami lehet egy egész jó magyarázat arra miért nem találtam meg a szükséges információt. :-) Már csak abban reménykedem, hogy valakinek ezek meg vannak, vagy letöltötte őket anno, s valahogy meg is kaphatom az újságokat.
A Vasútgépészet 2004/3. és 2004/4. számában volt egy két részes, nagyon részletes írás "A V43 mozdonyok hajtóművének kenéstechnikai története" címmel. Innen egy részlet:
" Az egyidejűleg használt négy hajtóműolaj komoly keveredési veszélyeket jelentett, és ekkor alakult ki a sokáig meglevő jelölési rendszer:
Ez megad három anyagot, úgymint C500 olaj, Unirex N3 csapágyzsír és Alukomplex 00 hajtómű kenőanyagot. A megkülönböztetésükre esetlegesen alkalmazott jelölésekről azomban nem ejt szót a cikk. Engem pedig pont ez érdekelne. :-)
Cca egy éve már próbáltam szerezni némi információt, de nem érkezett válasz a kérdésre. Most ismét megpróbálom, bízva abban, hogy a hozzáértők segítenek mejd ebben. A sorozat hajtóműszekrényeiben az idők során több kenőanyagot is használtak. Úgy tudom, hogy a borsózöld háromszög a hazai bázisú (C500?) kenőanyagot jelölte. Böngészés közben találtam olyan képeket ahol más színű a szóban forgó háromszög. Volt eltérő színű jelőlés, s ha igen akkor azok mit jelentettek?
Itt zöld:
Ezen a képen sárga, bár meglehet, hogy a kép színhelyessége nem a legjobb.
Alapból 26 verzió készült: 50Hz/Krupp, Ganz MÁVAG VM-14-1...25. És ez még nem tartalmazza az időközi átalakításokat, korszerűsítéseket, úgyhogy valóban, szinte 379 (+3 utólagosan összelapátolt szekrényváz) különböző szilink van / volt.
1989.10.27-én 9.50-kor adta le a táviratot a vezérigazgatóság gépészeti és járműfentartási osztálya, mely szerint a következő járművizsgálat, illetve javítás során a vörös csillagokat a vontató járművekről és vezérlökocsikról soron kívül el kell távolítani. A berlini fal majd két héttel később, november 9-én omlott le.