Keresés

Részletes keresés

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.13 0 1 309619

...Trump felmondta az iráni atom szerződést...... hányat alszunk még 17' november. 7. ig? Az auróra ágyúja meg van már töltve vajon? Vagy most nem az fogja jelezni a korszak végét?

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.13 0 2 309618

Igazad van, de a valóság sajnos felül fogja írni. Nem fagyit nyalogató embereket fogsz látni ahogy mosolygósan nézegetnek ki a csendben suhanó kormány nélküli autójuk ablakán ledekkel kivilágított pincsikutát sétáltató megelégedett járókelőkre. Nem, hanem fogod hallani, hogy lopnak a politikusok, válcsunk kormányt, elcsalták a választást ....krízist és polgárháborút fogsz látni, mennyire érintve benne azt nem tudjuk.

Előzmény: advocatusdiaboli (309617)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -3 1 309617

Tudod mit, az lenne a jó.. Akkor legalább muszáj lenne végre lépni, most csak a halogatás megy... Ha az olaj/gáz szempontjából alapvető fontosságú források közül csak egyetlen egy is kiesne véglegesen - az olyan szinten katalizálná a teljes, globális átállást, mint semmi más.

Előzmény: zöldkomcsi. (309616)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.13 -2 1 309616

http://index.hu/kulfold/2017/10/13/irak_kurd_feszultseg_szembenallas_kirkuk/

 

Tudjátok ugy? Vagy elfelejtettem volna szólni, hogy ha onnan az az olaj egyszer megáll,

az soha többé nem indul újra

?

Platon Creative Commons License 2017.10.13 -1 2 309615

az összes napelem és szélkelep támadható mert piaci áron életképtelenek

 

Szerinted miért perelnek? 

 

Ha lejjebb megy az ár becsődölnek a szélfarmjaik, pedig nekik aztán minden adott a szélhez a jókora vizierőmű kapacitással ami ki tudja egyensúlyozni. 

Előzmény: QuantumSingularitas (309614)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2017.10.13 0 2 309614

Ezen az elven az összes napelem és szélkelep támadható mert piaci áron életképtelenek, meg is kellene tenni az osztrákok meg bonthatják le az összeset.

Előzmény: _Berci (309609)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 -1 1 309613

Ez egy eleg jol sikerült, söt bölcs hozzaszolas!

 

A politika viszont azert nagyon konzervativ, azert probal mindent kesleltetni, mert nem tudja megbecsülni, hogy mi fog valojaban törtenni (es irtozik attol, hogy pl. konvergalo disruptive technologiak felbolygasssak azt, amivel nem nagyon tudnanak mit kezdeni) ... rövid idöszakokra valasztott kepviselök a sajat, nehanyeves celjaikat tartjak csak fontosnak.

 

Előzmény: Auralianus (309612)
Auralianus Creative Commons License 2017.10.13 -1 0 309612

már csak azért sem, mert fizikai képtelenség az összes pénzünket elszórni... mindig arra van ELÉG pénz, amire akarjuk... 

 

... a világ ma így működik. Abban a pillanatban, mihelyst nem lehet elég pénzt keresni majd a fosszilisekkel és a belső égésű motorokkal, rögtön annyi pénz lesz az EV-re és

a megújlókra, amennyi kell. Ma is van elég pénz a szarrá támogatásukra, még úgy is, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget konzerválják ÉS rombolják az egészségünk. Sőt...

 

... nem csak a szarrá támogatásukra van elég pénz, hanem az összes általuk okozott környezeti és egészségügyi kár kifizetésére is...

 

... NEM anyagi, hanem politikai okai vannak az átállás halasztódásának...

Előzmény: advocatusdiaboli (309606)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309611

 

Megujulo delejgyartas, 2017, heti "dozisokban". Öszinten szolva nem latom azt a nagy szezonalis egyenlötlenseget ...

 

Nyilvan vannak heti elteresek, de ezek kivaloan prognosztizalhatoak (a jövö heti idöjarast eleg jol elöre lehet saccolni ... szükseg eseten be lehet a megfelelö erömüveket füteni, fel lehet kesziteni öket ... ugyanugy fel lehet kesziteni a "fogadokat", a hidrolizis, mümetangyarto vallalatokat).

 

Különben az az erzesem, hogy a hidrolizisüzemnek, mümetangyarnak csak akkor lesz gazdasagi ertelme, ha annak a cap-faktora nem 10-15%, hanem ki lehet rendesen terhelni ... különben nem lesz gazdasagos a müködtetese.

 

Előzmény: _Berci (309610)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309610

 

Mar nincs kedvem szazszor berakni az abrakat. Mgfelelö napszel aranynal NINCS komoly szezonalis tarolasi kerdes, mert a napszel összege eleg jol prognosztizalhato, a biomassza pedig jol dinamizalhato (gyakorlatilag a "residual load" feladatara alkalmas ... majd taroljuk a biometant, faapritekot, szalmabalakat ... addig, amig szükseg lesz rajuk).

 

Gond akkor keletkezik, amikor magunknak peremfelteteleket definialunk (telen, borus heten legyen a haztartas 100%-ig PV-vel ellatva) ... es azt is hibasan.

 

Teljesen meg vagyok gyözödve arrol, hogy pl. Nemetorszagban lehetseges a 80%-os megujulo arany is, meg a 100% is, meg akar 120% is (amikor a többiek sivitoznanak, hogy kapjak a megujulo delejt, amit utalnak ... az ellen termeszetesen kezzel-labbal kell hadakozni, hiszen pl. a lengyel virtus azt diktalja, hogy majd csinalnak ök maguknak igazi szenböl delejt, mas adodo megujuloit viszont el kell utasitani ...).

 

A 100% megujulo primerenergia különben nem elerhetö (a delejtermeles területen elerhetö, de a primerenergiat figyelembeveve NEM). Ugyanis pl. olajra mindig lesz szükseg (hiszen a vegyipar is intenziven hasznalja), ... akkor meg keszül valamennyi benzin/diesel/katrany ... is. A repülögepparkot, hajoparkot se lehet marol holnapra lecserelni ... de valszeg a növekedö teherszallitast se egyhamar ... valamint, bae sokan bewszelnek rola, de a vilag epületeinek jelentös resze se lesz gyorsan nullenergias ...

 

Pont az a gond, hogy a primerenergiat tekintve az arany meg nagyon kicsi (~10-12%), ugyhogy nem lesz marol holnapra teljesen atallitva semmi se. Pontos celok kitüzese azert nem tul jo, mert messze nem latjuk meg a valos lehetösegeket ... vagyis, hogy mi lesz 10-20-30 ev mulva, milyen lehetösegekkel kellene definialni az atmenetet. Ha pl. a 20 MW-os offshore kelepeket ugy lehet majd duggatni, mint a hagymat ... akkor megint mas lehetösegek adodnak ... esetleg megvalosit valaki egy egyenlitö tajekan a globuszon körbehuzott globalis PV övet (amely 24 oran keresztül termel) ...

 

Előzmény: advocatusdiaboli (309606)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309609

 

Heveny teszetoszázás.

 

Nem jött be az Orbán-kormány és az Európai Bizottság összehangolt időhúzása: bár minden eszközt bevetettek, hogy a tervezett paksi bővítés állami támogatásáról szóló határozat az osztrák választásokhoz minél közelebbi időpontban lásson napvilágot, a szöveg a napokban mégis megjelent, és a hivatalban lévő osztrák kancellárnak még éppen maradt annyi ideje, hogy elindítsa a jogi procedúrát az Európai Bíróság előtt a beruházásnak mondvacsinált indokokkal zöld utat adó döntés ellen.

 

Mint emlékezetes, Ausztria már jóelőre közölte, hogy amennyiben a Bizottság jóváhagyja, hogy Paks II állami támogatással épüljön meg, bírósághoz fog fordulni. A Bizottság 2015-től vizsgálta a kérdést, és idén tavasszal meg is hozta a határozatot, de mostanáig nem hozta nyilvánosságra, formálisan a magyar kormánnyal folytatott egyeztetésekre, illetve „fordítási nehézségekre" hivatkozva. A határozatot végül angol nyelven publikálták, és a szöveg nem győzte meg azokat, akik szerint a veszteséges atomerőmű állami támogatása nem összeegyeztethető az uniós versenyszabályokkal.

 

http://nepszava.hu/cikk/1143049-paks-2---nem-jott-be-orbanek-idohuzasa-ausztria-birosaghoz-fordul/

 

GPS Creative Commons License 2017.10.13 0 2 309608

 

Sajnos, az OBD diagnosztika nem azt mondja meg, hogy konkrétan mi a hiba oka... hanem azt, hogy "Mik a lehetséges hibaokok". Ez azért nem ugyanaz.

 

Pl. olyan még nem volt, hogy checklámpa világításkor az első helyen ne a "Lambdaszonda hiba" jelenjen meg.

 

Nem azt mondja, hogy az hibás - hanem azt, hogy "akár a szonda is lehet a hiba oka".

 

Ezt a szerelők rendkívül imádják, mert minimális munkával szép jutalék üti a markukat - a feleslegesen kicserélt, jó drága szonda "eladásából".

 

Ha az ügyfél reklamál, hogy "De kérem, a hiba maradt" - akkor szétteszik a karjukat, hogy "Uram, nem én találtam ki, itt a diagnózis kutyanyelv, itt írja, nem?"

 

Remek eszköz ez az OBD :-)))

.

Előzmény: ,m,1710 (309607)
,m,1710 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309607

Látod itt jön jol a OBD2 diagniytika "kütyü", bekapscolod a autba amire spekulálsz bestartolod megmyomod a gombot a "kükytübe" és beindul disply és nyomogatod hehe

 

én ezt azért hajtogatom, hogy talán ez a mérnöki forum tanul valamit a modern motor kontrolrol

 

Előzmény: GPS (309591)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -1 1 309606

Azért nem a semmit rágjuk, mert mérnöki szemmel nézve közhelyes, hogy a célok, a végcél egyértelmű kijelölése a legelső és legfontosabb lépések egyike - ellenkező esetben nagyon könnyen előfordulhat (és a gyakorlatban elő is fordul), hogy a részeredményekre koncentrálás közepette olyan durva zsákutcákba sikerült befutni, ami oda vezet, hogy elérjük ugyan a megcélzott részeredményt, de olyan eszközökkel, módszerekkel, és olyan erőforrások felhasználásával - hogy utána azzal szembesülünk, hogy ezen az úton nincs tovább, lehetetlen már errefelé feljebb lépni - viszont annyi erőforrást öltünk ebbe, hogy emiatt nem tudunk öt lépést visszalépni és teljesen új úton elindulni...

És akkor ezen a ponton a történet általában hosszú időre megreked...

 

Tipikusan ilyen az, mint ha kitűzzük végcélnak mondjuk a gépjárművek zéró emisszióját (de legalábbis klíma/környezet semleges emissziós egyensúly kialakítását) - majd az összes pénzünket elszórjuk a meglévő belsőégésű motorok továbbfejlesztésére és kipufogógáz-tisztító rendszerek kialakítására... Holott az első pillanattól fogva nyilvánvaló nem csak az, hogy ezen az úton haladva soha az életben nem lesz zéró emisszió - de az is, hogy nagyjából hol vannak a lehetőségek elméleti korlátai, ahonnan már semekkora költséggel sem leszünk képesek érdemi javulást produkálni. A jó koncepció ilyenkor az, hogy nagyjából belőjük, hogy értelmes, célszerű ráfordításokkal meddig lehet az emissziót javítani, azt megcsináljuk (a 80-20 Pareto-elv alighanem itt is jól működik...) - az összes többi energiát-forrást pedig az egész hóbelevanc lecserélésére (mondjuk akku-napelem-évszakos tárolás fejlesztésére) fordítjuk.

 

A világ ma nem így működik...

Előzmény: _Berci (309604)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -1 1 309605

Én meg azt mondom, hogy elég megnézni a historikus - akár német országos - tényleges, napi szintre lebontott termelési és fogyasztási adatokat, azt is hozzászámolni, hogy jelenleg a fogyasztási adatokban ugyebár sem a még marginális mennyiségű EV töltése, sem a jelenleg nem villannyal megoldott épületfűtés sem jelenik meg - és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehetséges, amiről beszélsz.

Óriási fogyasztás jelentkezik olyan hónapokban, amikor a termelés reménytelenül kicsi lesz. A offshore szélkelepek még a leginkább egyenletesen dolgozni képesek - de azért azoknál is bármikor előfordulhat akár több napos szélcsendes időszak, amikor a termelésük minimális lesz. Pont olyan csikorgóan hideg és esetleg permanensen borús (pont azért, mert megáll a légmozgás) téli időszakokban, amikor a fogyasztás meg az égben lesz. Ilyenkor egy 80kWh-s Powerwall a napi fogyasztását sem fedezné egy családi háznak...

 

Az évszakos tárolásban pont az lenne a pláne, hogy infrastrukturális szinten, lehetőleg a már meglévő struktúrákba beintegrálva kellene megoldani - pl: hidrogéntárolás/műmetán a meglévő gáztárolókban - nem, nem szökik el az egész fél óra alatt, akárki akármit mond, évi 1-2%-os szivárgással számolnak - a meglévő erőművi infrastruktúrával (a hidrogént vagy műmetánt amúgy fűtésre is fel lehetne utána használni, tehát itt is a meglévő struktúrákra lehetne alapozni) pedig ebből zsinóráramot lehetne előállítani. A hidrolízis és a hidrogénes turbina ciklusából összességében kb: 40%-os hatásfok kihozható, ez a szisztéma tehát a tárolt energiamennyiségre vetítve két és félszeres túlméretezést igényelne pl: a napelemek vonalán, és nyilván messze nem az éves szükségletet kell így számolni, hanem annak nagyjából a felét.

Ez megoldható feladat - és akkor a teljes energiaellátást, a közlekedést is átállítottuk fosszilistől független, külső, geopolitikailag kockázatos függéseket sem tartalmazó, teljesen tiszta rendszerre.

 

Nekem ez az ideám - számomra ez lenne a távlati cél. Nyilván hosszú távon, alkalmasint majd a leendő unokáim életében - de akkor is ez a cél. Nem az, hogy mondjuk az orosz gáz felhasználását és a légszennyezést a felére leszorítsuk - ez nyilván egy köztes állapot, muszáj ezen a fázison is keresztül menni - de nem ez a cél, engem ez önmagában egyáltalán nem elégítene ki.

Előzmény: Auralianus (309603)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309604

 

A semmit ragjuk ... de azt alaposan. :-(

 

Csak ertelmezes kerdese (nem, meg nem elünk a jövöben, hanem 2017-ben vagyunk). Ha valaki a szezonalis tarolason akad fenn, azt tartja megoldhatatlannak, akkor pl. ez egy mar mai (majdnem) alkalmazhato modell lehet:

 

1. A felesleges solardelejt, amelynek konkret feladatot adunk benyomatjuk a halozatba.

 

2. A megbizast megkapja egy solardelej -> metan atalakito üzem. Tudjuk, hogy 2 kWh junk solardelejböl keszit ~1 kWhth mümetant, amit közvetlenül a gazhalozatba nyomat ... es az ott szepen elraktarozhato.

 

3. A mümetan konton talalhato erteket kesöbb (telen) le lehet hivni pl. fütesre, esetleg helyi szabalyozott delejgyartasra.

 

4. A gazhalozatban szepen gyülik a mümetan ... es csak a differenciat kell fosszilis metanbol kiegesziteni. Idövel a gazhalozat tartalmanak nagy resze szintetikus metan ...

 

(Mindez feltetelezi, hogy arban ennek a folyamatnak van ertelme. Ha nincs, akkor marad a junk-delej felhasznalas nelkül ... kicsit nö a PV-modulok kapocsfeszültsege ... oszt annyi.)

 

De pont ezert irom (mar x-edjere), hogy sokkal celszerübb egy megujulo mix hasznalata. Van a falunak valahol x KWp PV-mezöje, ... van ket szelkelepe, esetleg egy patakja egy kicsi vizerömüvel, meg egy kontainer akkuja a falu szelen. Ilyen kombinacio eseten radikalisan lecsökken a tarolgatas igenye ... sokkal alkalmasabb lesz a "keverek" az igenyek kielegitesere.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (309601)
Auralianus Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309603

és itt kanyarodunk vissza oda, hol különbséget látunk. 


... szerintem viszont heti szintű tárolással is megoldható mindez, hogyha a pv+akkuk mellé telepítesz mikro léptékű szélkelepeket,

okosan ütemezed a fogyasztást....

 

... az akkuk/tárolás fejlesztését pedig a pár órás léptékről a napi-heti szintű tárolásig kitolni az ipari léptékű junk áram megjelenésénél
nem ösztönzi jobban semmi... amit pedig némi termelési kapacitás túlskálázással (jellemzően a legolcsóbban telepíthető, 0 önköltésgű
megújulók túlskálázásával) lehet a rendszerbe illeszteni...

 

:)


szinte biztos, hogy 2-3 éven belül - legalábbis időszakosan - már lesz annyi junk áram, ami elkezdi mozgatni a fantáziáját a népnek...

... a többit meg meglátjuk...

Előzmény: advocatusdiaboli (309601)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -1 0 309602

Ja, Kaliforniában 1975-től életbe lépett a világ első be is tartatott emissziós törvénye. Az USA többi részén a 80-as években került erre sor, Európában fokozatosan a 80-as évek második felétől, a mi térségünkben csak a rendszerváltás után.

A világ zömében valójában még a 80-as években sem törődött a lőtéri kutya sem azzal, mi jön ki a kipufogón, sok országban még ma sem...

Előzmény: mica-r (309595)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -1 0 309601

Pontosan ez a probléma - ha az autózástól eltekintünk, akkor Európa középső és északi területeink (mi is ide tartozunk)  egy háztartás éves energia-igényének legalább a kétharmada azon téli időszakban jelentkezik, amikor a szélre esetlegesen, a napelemekre meg gyakorlatilag egyáltalán nem lehet számítani. Több tízszeres túlméretezés mellett sem lennének képesek az energiaigényt biztosítani, még úgy sem, hogy a napi tárolást magától értetődően biztosítani kellene.

Ha viszont meg tudjuk oldani gazdaságosan az évszakos tárolást - onnantól nem is kell bohóckodni semmiféle túlméretezéssel (a nyilván szükségesen, és az elkerülhetetlen veszteségeket fedezőn túl).

Előzmény: Auralianus (309599)
GPS Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309600
Auralianus Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309599

kár, hogy meg neked nem megy át, hogy a napelem nem egyenletesen termel... a powerwall nem képes kisimítani 2-3 napon

át SEM az egyenetlenségeket... és az, hogy egy háztartás TELJES (tankolás+fűtés) energiaigénye jóval több, mint 4000 kWh...



... ami ráadásul NEM egyenletesen jelentkezik, hanem évszakosan és napszakosan is erőteljesen ingadozó módon... nem elméletileg

kell tudni 25-75%-os önellátást produkálni, hanem folyamatosan + gyakorlatilag...

 

 

...ezért mondja Advo, hogy időszakos tárolás kell...  

 

... az én véleményem meg ott különbözik az övétől, hogy szerintem meg lehet oldani másként is... elég, ha heti szinten ki tudod simítani

az egyenetlenségeket és produkálsz 60%-ot minimum... folyamatosan... akkor már lehet játszani egyéni fogyasztásütemezéssel stb. a

microgriden belül... 

 

 

... azt meg nem tudom közérthetőbben megfogalmazni, hogyha a a microgrid nem képes FOLYAMATOSAN (értsd a termelési minimumok

és a fogyasztási maximumok egybeesése esetén IS) fölösleget produkálni, akkor nem konkurenciája a hálózatnak... 

 

 

... és NEM a szigetüzemet propagálom, hanem érzékeltetni szeretném, hogy piaci nyomást a VALÓS alternatívák megléte jelent... nem 

az elméletieké... 

Előzmény: _Berci (309597)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 1 309598

 

A kormány hirtelen rájött: a nyilvánosság csudajó dolog

 

A kormány körül elfogyott a levegő a paksi beruházás titkosítása miatt: mind a NAIH, mind a bíróság szerint a szerződések nagyobbik részét nyilvánosságra kell hozni. A kormány pedig – hogy ne veszítse el teljesen az arcát az ügyben –, most előre menekül, és a szerződések nyilvánosságra hozatalát lengeti be a sajtónak. Mintha önként tennék. Pedig ne legyen illúziónk, mindez nem önként és dalolva történik, hanem a kormányzati hatalom ellensúlyának maradékaként működő bíróságok és hatóságok nyomására.

 

_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309597

 

Kar, hogy nem jött at a lenyeg.

 

Ha a fogyasztasod ~4000 kWh/ev es van 4 KWp a tetön, amely ezt megtermeli, akkor annak a negyedet rögtön felhasznalod. Az 1000.

Ha van Powerwall, vagy valamilyen mas tarolasi lehetöseg, akkor elyben "megfox" tovabbi 2000 kWh-t (az egy 10 kWh-s akkunal ~200 teljes ciklus evente).

 

Marad 1000 kWh, ami bekerül a halozatba es ezt a jo hirt jovairjak egy kontora (amit pl. lehivhatsz akkor, ha mind a negy csaladtag düheben orakon keresztül porszivozik egyenkent 2 KW-os porszivoval).

 

Ez a realitas. Ott, ahol ennek van ertelme (minel magasabb a halozati delejar, annal inkabb van ertelme az önallosagnak) a megfelelö szamitgatas utan esetleg at lehet terni az uj technologiara ... es igy (standard eszközökkel) ~75%, esetleg 80% autonomiat is elerhetsz.

Ha 100%-ra törexel, akkor vagy nagyobb akku kell, vagy valamilyen szabalyozhato forras ... pl. generator ... Ezert irtam mar soxor, hogy az "egyeni/csaladszintü autonomia" nem a legjobb ut ... sokkal celszerübb az egeszet egy microGRID szintjen összefogni ... es egy falut, kerületet ... önallo egysegkent kezelni ... ahol belefer egy kontainer a sajat gazmotorjaval is, amely esetleg a hianyzo 20-25%-t megtermeli. De helyette lehet egy közepfesz vezeteket is hasznalni. Akkor a "provider" nem sokat lat a microGRID-böl, ... annak mindössze negyedet, ötödet, esetleg csak tizedet ...

 

Előzmény: Auralianus (309594)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309596

Akkor leci tedd mar be a ´70-es evekben mert V8 6 literes atlagmotoranak (legyen Ford) a meresi adatait.

Előzmény: mica-r (309595)
mica-r Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309595

Dehogynem mértek. A 70-es évektől jött a californiai emisszió szabályzás.

Előzmény: _Berci (309593)
Auralianus Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309594

azt kéne már észrevenni, hogy hiába olcsó a friss tojás kínában... mire ideér vagy megromlik... vagy megdrágul.... 


********

... tökmindegy, hogy 20 ct-ért meg tudom termelni az energiám háromnegyedét nyáron... fűtés nélkül, az EV-k töltögetése nélkül...

... ha télen meg a 15%-át se...  

********

...nem a "potenciálisan alacsony bekerülési ár" ár jelenti a töréspontot... hanem a potenciális hálózatfüggetlenség az életmódod 

gyökeres megváltoztatása nélkül...  akkor ugyanis már nem csak a háztartásoknak, de a vállalkozásoknak is meg fogja ez érni.


A blockchain és a smartgrid akkor potenciális vetélytársa az ipari léptékű termelésnek, hogyha MINDIG van megosztható energiaforrása...

 

Előzmény: _Berci (309592)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309593

Neked milyen adataid vannak a ~40 eves US autok karosanyag kibocsatasarol (a sziklaszilard velemenyeden kivül)? Csaxolok, hogy akkor meg nemigen mericskeltek ilyesmiket ... plane nem fokuszaltak a problemas területekre.

Előzmény: mica-r (309590)
_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309592

 

...a töréspont kb ott van, amikor éves szinten MINDEN HÉTEN a saját igényed 60+%-t meg tudod termelni...

 

Eszre kell(ene) venni, hogy a "haz/lakas" önellatasa gyakorlatilag harom kategoriat takar (közel önellato "nanoGRID").

 

1. Tetön termett delej önfelhasznalasa. Ez altalaban ~25% körül mozog, ... ha a zasszony otthon van, felmehet esetleg 40-45%-ra, mert mosogep, vasalas, fünyiras, ... esetleg melegviz ... akkor törtenhet, amikor napközben süt a nap. :-)

 

2. A lokalis akku (5-10 kWh) tarolo kepessege felnyomhatja az önfelhasznalas aranyat ~70-75%-ra.

 

3. A maradekot be lehet nyomatni a halozatba.

 

Az EON egy "termeke" pl. azt ajanlja (mar raktam be linket rola), hogy a halozatba nyomatott reszt egy konto formajaban barhol lehivhatod (pl. utközben beletöltöd egy EV-ba es a jovairassal "fizetsz").

 

Előzmény: Auralianus (309588)
GPS Creative Commons License 2017.10.13 0 1 309591

 

Aki olcso használt autora adja a fejét az  legyen realista, és ne a látszo hibán akadjon fel, hanem ami nem látszik

 

Részemről - ha tőlem kérnek tanácsot ilyen ügyben, én mindig azt tanácsolom, hogy:

VÁSÁRLÁS ELŐTT VIGYÉK EL AZ AUTÓT EGY CO MÉRÉSRE.

 

Ugyanolyanra, mint amit a műszaki vizsgán kérnek. Ha ott csont nélkül átmegy - akkor az a motor (és sallangjai) általában rendben vannak.

 

Nekem az a tapasztalatom, hogy bármi gebasz van a motorban, vagy a körül - az már garantáltan nem hozza azt a CO-t, amivel átmenne egy műszakin.

(egy normális műszakin, nem a lezsírozottan). 

.

Előzmény: ,m,1710 (309587)
mica-r Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309590

A nagyobb részét a hsz-odnak átugrottad. 

(30-40 évvel ezelőtti kibocsájtás, stb...)

Előzmény: _Berci (309584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!