Keresés

Részletes keresés

zjakabfi Creative Commons License 2007.02.08 0 0 45
Somogyhoz pártolna Balatonvilágos
2007. február 8. 8:06


MNO
Balatonvilágos a siófoki kistérséghez kíván tartozni, ami egyben azt is jelenti, hogy Veszprém megyétől elválva Somogyhoz pártolna - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Az elválás kérdésében a képviselő-testület egységes állásponton van, s a lakossági visszajelzések is a siófoki kistérséghez való tartozást szorgalmazzák - tette hozzá Fekete Barnabás. A polgármester közlése szerint a testület hamarosan dönt a válás kérdésében, s azt követően pedig helyi népszavazásra bocsátják majd az ügyet az 1.400 lakosú településen.

Fekete Barnabás rámutatott: a jelenlegi kistérségi központ, Balatonalmádi 25 kilométerre van községüktől, s közvetlen tömegközlekedési összeköttetés sincs a két település között, ezzel szemben Siófokkal pedig már összeépült Balatonvilágos.

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügyi ellátást illetően már fúzió jött létre Világos és Siófok között, ami hamarosan az oktatás területén is megvalósul, de a községben működő valamennyi közüzemi cég központja is a szomszédos dél-

A polgármester utalt arra is, hogy a világosi lakosok Siófokon egy helyütt találhatják meg a földhivatalt, a bíróságot, ügyészséget, rendőrkapitányságot, a kórházat és pénzintézeteket, míg a jelenlegi kistérségi központjukban, Balatonalmádiban ilyen közintézmények nincsenek is, csak a megyeszékhelyen, Veszprémben. Hozzátette: a világosaik már most is jórészt Siófokon intézik az ügyeiket, ott vásárolnak, s oda járnak középiskolába is a diákok.

A kormányzat is a kistérségeket és a régiókat erősíti, azoknak szán meghatározó szerepet, így minden érv amellett szól, hogy Balatonvilágos fejlődése a siófoki kistérségben legyen biztosítva - mondta a polgármester.

Az almádi kistérségtől és Veszprém megyétől való távozáson túl még régiót is váltana Balatonvilágos, hiszen ezzel a közép-dunántúli helyett a dél-dunántúlihoz tartozna majd - jegyezte meg Fekete Barnabás.

MTI
uzsgyiremot Creative Commons License 2007.02.05 0 0 44

Hali!

 

Nekem felteheted, ismerek sok ottani állandó lakost: uzsgyiremot@freemail.hu

 

hb

Előzmény: Mitya Ivanov (43)
Mitya Ivanov Creative Commons License 2007.02.01 0 0 43
nem vagyok az, viszont azt kérdeztem, hogy a topicba irogatók közül van-e bvilágosi. Feltettem volna nekik egy fontos kérdést
Előzmény: Petko (42)
Petko Creative Commons License 2007.01.31 0 0 42
te az vagy?
akkor tegyél fel képeket. :p
Előzmény: Mitya Ivanov (41)
Mitya Ivanov Creative Commons License 2007.01.26 0 0 41
van köztetek balatonvilágosi állandó lakos?
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 40
bocs....még nem csináltam könyvtárat meg ilyeneket.....:((((
valami free weblapot kellene keresnem...de nincs időm
Előzmény: Petko (39)
Petko Creative Commons License 2006.12.12 0 0 39
tedd fel, jó lenne..:)
köszi
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 38
Inkább felteszem a netre, mert sok van.
csak már időt kellene szakítanom rá.................................valamikor :)
Előzmény: Petko (37)
Petko Creative Commons License 2006.12.05 0 0 37
szia!

küldhetsz olyan képet is ami nem világoson készült.:) a lényeg, hogy balatoni feelingje legyen.. (filmre lőtt képek előnyben..!) mondjuk ne ide, mert ez világos-topic, de az emailcímemre jöhet: baskavoda@freemail.hu

holnap töltök fel képeket....

üdv
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.02 0 0 36
köszi!
a másodiakt betettem háttérképnek, szépek a tónusok meg minden.
sajna balatonvilágosi képem nincs, csak földvári, meg tihanyi - ahol szoktuk lógni nyaranta...
de mint Balcsi - az BALCSI!!!!

jöhet még kép!!
:))
Előzmény: Petko (34)
Petko Creative Commons License 2006.12.01 0 0 35
sziasztok !

a mai naptól kezdetét veszi a "balatonvilágosról készült archív fotók publikálása tömeges mennyiségben" névre hallgató project, amelynek neve talán még nem teljesen kiforrott..:) de sebaj, a lényeg az, hogy ide a fórumba, vagy az email címemre (baskavodaKUKACfreemailPONThu) várok Balatonvilágosról készült képeket.. régi (70es80as évek) fotói ELŐNYBEN, de az sem baj, ha a kép 2010ben készült, a lényeg, hogy imádott Világosunkat ábrázolja.
hamarosan én is berakok ide pár szkennelt fotót a 60as évekből....

üdvözletem !
Petko Creative Commons License 2006.12.01 0 0 34
na itt van néhány nyári hangulatú kép világosról.. de töltsetek ti is :)

macsó Creative Commons License 2006.11.21 0 0 33
Jaj, csak megint nyár lenne! :-)))
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.21 0 0 32
Klasszak a képek!
Én innen Monorról csak köszönni tudom!!

KÖSZI!
:)
Előzmény: Petko (31)
Petko Creative Commons License 2006.11.17 0 0 31

Petko Creative Commons License 2006.11.17 0 0 30
ó, köszönjük a szép képeket. igazán remekjók, visszaadják a hangulatot!
én is töltök fel pár képet, mihelyt sikerül elsalyátítanom a képfeltöltés minden csínját-bínját.
uzsgyiremot Creative Commons License 2006.07.30 0 0 29

 

Pár szép világosi vízparti villa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uzsgyiremot Creative Commons License 2006.07.30 0 0 28

 

Az alsó képen szépen látszik az idei júniusi vízállás szélcsendes időben. A június végi viharban annyira feltolta a szél a vizet, hogy egy rövid ideig átcsaptak a hullámok a stég felett. Szerencsére nem vitték el, nem úgy a szomszéd stégét, amint az alábbi képen is látszik:

 

 

A háttérben a körgát látható, innen szivattyúzzák (szivattyúzták) fel az öntözésre szánt vizet. Kiváló hely horgászoknak.

Előzmény: uzsgyiremot (27)
uzsgyiremot Creative Commons License 2006.07.30 0 0 27

 

Egy kevésbé szép, szokványos naplemente fentről, és egy szebb lentről, a Zrínyi utcából.

 

 

 

 

 

 

uzsgyiremot Creative Commons License 2006.07.30 0 0 26

 

Hali!

 

Két kép a Csók István sétányról:

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Petko (25)
Petko Creative Commons License 2006.06.05 0 0 25

üdvözletem.

ezt a topicot anno én nyitottam, csak azóta megfeledkeztem róla..

 

mivel már lassan egy hete nyár van, érdemes lenne írni ide, már ha van mit.

van itt valaki akinek van bármi köze is Világoshoz? :) rajtam kívül..

ja, kéne a helyről pár fotó! a minőség, és, hogy mikor készült nem számít. köszi

 

gezak Creative Commons License 2006.04.07 0 0 24

MEGINT ELADÓ A CLUB-ALIGA
MÁS NÉVEN AZ EGYKORI PÁRTÜDÜLŐ
MÉG PONTOSABBAN AZ EGYKORI BALATONALIGA KÖZSÉG
(Úgy mindenestől)

A ma még állami kézben lévő Club-Aligát az ÁPVRT újabb pályázat kiírásával (még gyorsan a válsztások előtt) el akarja adni, vagy legalábbis olyan szituációt teremteni, hogy a dolog már visszafordíthatatlan legyen.
De valószínüleg ebben az országban kevesen tudják, hogy mit is akarnak eladni ?

Mit jelent a Club-Aliga, az egykori pártüdülő, a mai és az 1950 előtti telekkönyvi (földhivatali) dokumentációk, kivonatok szerint ?

A mai tulajdoni lapokon létezik egy Aliga-I. és egy Aliga – II. Ugyanez a régi tulajdoni lapokon a mintegy 1,5 km hisszúságú 200-500 m közt változó szélességű balatornparti településen, a magasfal és a víz közötti területen számos telek, nyaraló-épület, faluközponti épület, de még templomok is voltak. A telkek a falu főutcájától egyrészt a part felé húzódtak, másrészt a magaspart felé. Ahol a víz és a domb közötti terület szélesebb volt, ott még a főúttal párhuzamos utcák is léteznek. – Na és szép parkok, parti sétány éa egy móló is része az 50-es évek elejétől lezárt területnek, a partra levezető autóúttal együtt.

Amikor a szép terület megtetszett a kommunista vezérnek, az egészet bekerítették (szögesdrót, örtornyok, fegyveres őrök, farkaskutyákkal őrzött védősávok) és mindenkitől elvették a birtokát. A református templomból disco lett, a katolikus kápolnából ping-pongozó. A régi házak egy részét lebontották, egy részét meghagyták. – Építettek nagy szállókat, fedett uszodát, újabb kisebb házakat, konferencia termeket, vendéglőket, és mindenféle kisebb üzletet a hal- és lángossütőtől, az italozó és fagyizó standokig, a butikokig. – A területen mozi, teniszpályák, kézilabda-, foci pálya, játszótér, gyermekmedence, szép parkok, hatalmas füves napozó területek, csónakázó létesítmények, horgászhelyek, csónakház, és a mólóval védett területen nagy vitorlás kikötő. – Mindez elzártan, de úgy, hogy az Aliga-I-be még kivételezett pártember beutalót kaphatott és a sört harmadáért ihatta, mint más ember a legolcsóbb kocsmában, de az Aliga-II még ezen belül is szigorúan zárt volt. Itt volt a Kádár villája, stb.

Közben a felső parton az Balatonaliga vasútállomástól Világos felé a  60-as évek végén, 70-es évek elején, a „vadcsereesznyés” területén parcellázni kezdtek, ahol a 90-100 négyszögeles telkeket, elsősorban belügyes, jó elvtársak olcsón megvásárolhatták. – Később a nyaraló társaság persze hígult, meg nagy területet parcelláztak, szintén a magasparton Balatonakarattya irányában is. Ez a felső település ma a régi Világossal egybeépülve Balatonvilágos névre hallgat és mintegy 300 ház az állandó lakosok otthonát jelenti, és mintegy 3000 építmény nyaraló. – Ez a mintegy 10 000 ember az összesen 3 km-es Aliga-világosi partszakaszon összesen mintegy 100 m-nyi szakaszon közelíthhette meg szabadon a balatonpartot. (nádas szabadstrandon, utcavégeken és egy nagyobb teleknyi fizető strandon, vagy netán valamilyen világosi ismerősének vízparti telkéről).

A rendszerváltás után a terület állami tulajdonban maradt, de létrehoztak egy Club-Aliga nevű szervezetet, amelynek vezetői természetesen régi jó elvtársak voltak, és amely üzemeltette a létesítményt. Ettől kezdve pl. tudományos konferenciákat is lehetett itt szervezni. Alakult egy Üdülő Egyesület is, amely az első perctől kezdve azért küzdött, hogy kinyissák a kapukat, és minden magyar ember a közúton bemehessen ebbe a magyar faluba is, megközelíthesse a mólót, végigsétálhasson a parton, ő is vehessen egy fagyit a gyerekének. És az itt lakók, meg a nyaralótulajdonosok döntő többségét nem érdekelte, hogy marad-e állami kézben a mozi, a teniszpálya, vagy akármelyik szálló, vendéglátóipari létesítmény, de szeretne lejutni akár a templomba, akár a mólora, vagy a parkba, netán fürödni vagy csónakázni.

16 évvel  ezelőtt a kívánt kapunyitás ügyében megkeresett minden lehetséges fórumtól, kormánytagtól az ügy a Miniszterelnöki Hivatal akkori államtitkárához, az egykori KISz vezér Szilvásihoz jutott, aki ezt eredményesen megakadályozta, sőt közölte, hogy ezt a területet a magyar adósság csökkentése érdekében külföldinek el kell adni, és hazafiatlan, telhetetlen, önző ember minden olyan üdülő, aki egyéni érdekeit az ország érdekei elé helyezi.

Szerencsére akkor nem kelt el a Balatonnak ez a gyöngyszeme, és a külső nyomásra, nyáridőben megfelelő belépődíj ellenében most már bárki bemehetett a faluba. Sőt a helyi lakósok ingyen, a nyaralótulajdonosok és családtagjaik fényképes igazolvánnyal kedvezményes áron bejuthattak. (2005-ben a teljesárú belépő 600 Ft volt, nyugdíjasnak, diáknak 100 Ft, felnőtt családtagnak 300 Ft). Ezért tehát sétálhatott, ha akart megfürödhetett, de ruháját (benne pénztárcáját, mobil telefonját) gyékényére, a fűre tehette. Gépkocsival a felső parkolóban 500 Ft-ért, a parti úton, parti sávban 4000 Ft-ért lehetett parkolni, akár a virágos kertben is, ha máshol már nem volt hely.
Ebbe a helyzetbe már minden helybéli érdekelt beletörődött, noha azon is csodálkozott, hogy a FIDESZ kormány sem akarta kinyitni ezt a szép területet, hanem az Egészségpénztár érdekeltségébe helyezte, majd több orvoskongresszust is tartottak itt, hatalmas sátrakat is felállítván a szép füvön.
Aztán 2005-ben újra előtérbe került a terület egységes egészben történő eladása. Miután két pályázat eredménytelen volt, pedig igyekeztek mindent elhanyagolni, hagyni, hogy tönkremenjen - és ezáltal a vételárat csökkenteni. – A végén még az ott dolgozók zömét is elbocsátották, amitől végre felébredt a helyi lakosság is (akiket módszeresen hangoltak az üdülők ellen) és alighanem emiatt kényszrűségből az Önkormányzat is.
Így 2005. novemberében a helyi lakosság, az Önkormányzat és az Üdülő Egyseület közösen tüntetett a kapuk kinyitásáért. – Nem azért, hogy ne adjanak el semmit, hanem csak az eredetileg közterületek (parti közút, partra levezető közút, a móló, a parti sétány, a parkok díjmentes meglátogatásának lehetőségéről).

Ugye van egy „Balatontörvény” is, amely ugyan határidő nélkül, de előírja, hogy a parti sáv 30 %-ának idővel közterületté kell válni. Ennek első lépése a „távlati fejlesztési tervek” kidolgozása és a hatóságokkal történő elfogadtatása.

A Világosi Önkormányzat ezt a tervet elkészíttette, szakhatóságokkal jóváhagyatta, és ebben szerepel a közutak használatának biztosítása, a Club-Aliga területén a parti sáv és a móló ismételt közterületté nyilvánítása. Amik tehát nem adhatók el. – Ennek a tervnek a beadásáról a novemberi tüntetés után a polgármester és az Üdülő Egyesület vezetője megállapodást írt alá.

Az Önkormányzat ezt a tervet 2006. március 11-ig sem adta be, ezért az Üdülő Egyesület, értesülve az újabb sűrgős privatizációs kiírásról, összehívta az egyesület tagjait és az Önkormányzat képviselőit, hogy tájékoztassák az érdekelteket a helyzetről, és megismerjék egymás alláspontját az esetleges további teendőkről. – Ugyanis szerencsés lenne, ha a pályázati kiírásban a közutak, a Balaton törvényben előírt parti sáv eleve nem lenne eladó, a terület főútjain, parkjaiban ugyanúgy lehetne közlekedni, mint Budapesten a Margit-szigeten, vagy bármely más magyar településen, függetlenül attól. Hogy kié a szálló meg a vendéglő.

„Érdekes”, hogy az Önkormányzat képviselői az APVRT-felé csak olyan kívánságot szeretnének megfogalmazni, aminek értelmében az egykori Aliga falu közterületei csak a helyi lakósok és a helyi nyaralók előtt nyilhatnának meg ingyen. – A privatizációt meg nagyon szeretnék, mert „ide tőkét kell befektetni, munkahelyeket kell teremteni, gondozni kell ezt a szép parkot”.Vajjon ők most miért látják így. Miért akarják e szép területet most újra ilyen hevesen védeni a romboló, mindent elpusztító „idegenektől”, vajjon mit fog itt létesíteni az új milliárdos tulajdonos ? Vagy az összel elbocsátottak közül nyáron majd visszaveszi a szállók működtetéséhez szükséges takarító- és konyha-személyzetet? – Ez lesz a munkahely-teremtés ? – A parkot miért nem lehet rendben tartani 3000 üdülő, meg a lenti létesítmények adóiból? - És különben is, ki tud olyan privatizációról, ami a magyar népnek hozott hasznot ?

 

Remélem, megmarad köztulajdon!

Halihoooooooooooooooooo Creative Commons License 2006.04.06 0 0 23

Csak Balaton fanoknak:)

 

BALATONI kVÍZÖZÖN: www.balatonihirek.hu

 

Ja és 2 db Balaton-London-Balaton repülőjegy

hareonna Creative Commons License 2005.07.06 0 0 22
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni. Július 1-3-án grillbajnokság volt Balatonaligán. Olyan fiatalokat keresek akik ott dolgoztak szervezőként. Ha valamelyikőtök ismer ilyet, kérem jelezze! Köszi emberek!
MRTigra Creative Commons License 2005.05.12 0 0 21
Köszönöm az érdeklődő email-eket és a bíztatást!
Előzmény: MRTigra (20)
MRTigra Creative Commons License 2005.04.08 0 0 20

Haverokkal már 4. éve nyaralunk minden évben 10 napot Világoson.

Szinte már "hazatérünk", ha ott vagyunk.

Annyira tetszik a vidék, a magaspart és az egész Balaton, hogy tavaly egy természetfilmet is készítettem a sok szép naplementéből, vitorlázásból, sárkányrepülésből, felhőkből... Akit érdekel, írjon egy emailt, írok videó letöltési lehetőséget!

 

üdv!

ReklámÁron Creative Commons License 2005.03.01 0 0 18
Küldj nekem mailt! Adok hozzáférést. De hozzászólhatsz bármelyik bejegyzéshez a comment felületen is. balatonblog@freemail.hu
etzelsdorfer Creative Commons License 2005.02.27 0 0 17
Igen világos! de én nem jöttem rá, hogy hol kellene bejegyeznem a véleményem.
Előzmény: ReklámÁron (16)
ReklámÁron Creative Commons License 2005.02.21 0 0 16
Szio! Közel egy éve kezdtem bele a balatoniságba. Azóta majd' naponta frissítgetem, de mivel egyszerre nem lehetek ott mindenütt, jó volna, ha azok közül akik Világoson laknak, dolgoznak, nyaralnak... etc. kedve volna valakinek bejegyezni ezt azt Világosról: szubjektív tudósítások formájában. Jó lenne tudni, ki hol száll meg, hol érdemes kajálni, stb. Egyáltalán: miért pont Világos? Világos?balatoniságok, vagy mik?
etzelsdorfer Creative Commons License 2005.01.01 0 0 15
Nem tudom. Próbáld újra! :)))
Előzmény: Rézi néni (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!