Keresés

Részletes keresés

kuperta Creative Commons License 2 perce 0 0 154002

Megfogadtam a tanácsodat, tolósztallal vágtam a háromszögeket.

Egy fenyő darabon próbáltam, nagyon pontosan párhuzamosnak kell lennie a deszkának, és a háromszögnek a teteje jó ha nem csúcsos. a ragasztás se jó ha túl szoros, talán jobb ha összetekerve szárad.

Próbadarab, sok hibával, tanulsággal:

 

Előzmény: rferi (153946)
kuperta Creative Commons License 45 perce 0 0 154001

Egyre szinpatikusabb a katódos eljárás. Már van szódám, akutöltőm.

Előzmény: kofic (153985)
fejes.i Creative Commons License 1,5 órája 0 0 154000

Mivel nem néztem utána, hogy pontosan mi ez, nem tudom, hogy van-e náluk, de ők még elég jók önthető műanyagokban.

http://www.novia.hu/

Halásztelek a központ, de a Bosnyák térnél is van egy üzlet.

Régebben használtam két komponensű PUR műanyagot pár dologhoz (kis tételszámű műanyag alkatrész, amit nem érdemes fröccsöntetni)

 

Előzmény: pacman123 (153997)
fejes.i Creative Commons License 1,5 órája 0 0 153999

Lehet, hogy csak nekem furcsa. Ha kicsik a fahibák és "organikusak", akkor nem javítanám semmivel.

Ha muszáj vagy nagyok a hibák, akkor felmerül a fapótlás kérdése (dugó, alakra faragott fa, mondjuk az sem feltétlen szép), illetve hogy a készítéskor nem lehet-e kiejteni a hibás részt.

Mondjuk ha ez pl egy nagy rönk "kerti bútor" és nyomott hagyott rajta az idők vasfoga, akkor esetleg ki lehet önteni - kérdés, hogy mennyire van értelme.

 

Karácsony előtt nagyon drága asztalokat láttam így kiöntögetve, számomra ez nehezen volt összeegyeztethető a minőséggel. De elismerem: ízlés kérdése.

 

 

 

Előzmény: pacman123 (153997)
pacman123 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 153998

"takaró felületről"

takaró felületkezelésről

Előzmény: pacman123 (153997)
pacman123 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 153997

Pl repedések javítására még sosem használtam, de gondolom - az ízlés mellett - függ attól is, hogy mivel van a felület kezelve. Lehet hogy egy olajozott felület mellett nem mutat olyan jól (tükörkeretem cáfolja ezt, legalábbis szerintem), de pl lakkozottnál el tudom képzelni. 

 

Az más kérdés, hogy lakkozni bútordarabot - azt hiszem - sosem lakkoznék. Nekem túl "mű" felületet ad.

 

Mivel lehet javítani? Fakitt/saját csiszolatpor+ragasztó - én ezekről tudok. Tökéletes eredményt nekem egyikkel sem sikerült elérni - nyilván nem takaró felületről beszélünk.

 

Szerintem fel is dobhatja kicsit a sötétre festett gyanta azt a tölgyfa asztalt, pesze kérdés a repedések nagysága/mennyisége - látni kellene.

Előzmény: fejes.i (153995)
pacman123 Creative Commons License 2 órája 0 0 153996

Igen, még az hogy a w241-es kicsit olcsóbb. Őszintén szólva még az esztergált díszdoboznál sem találkoztam buborékkal - mondjuk ott nehezebb (feleslegesebb)  is lett volna pl. hőlégfúvózni, a sok gyanta meg a műanyag öntőforma miatt.

 

Olyan sok javítanivalód van? Mármint hogy ez is szempont. Vagy egyszerűen csak nyugisabb munkatempót akarsz.

Előzmény: for-rest (153994)
fejes.i Creative Commons License 2 órája 0 0 153995

Azt látom, hogy mostanában divat a fahibákat így kiönteni - valóban csak így javítható? Persze, kinek mi esztétikus, de hogy az epoxigyanta esztétikus lenne ?

 

Előzmény: for-rest (153990)
for-rest Creative Commons License 9 órája 0 0 153994

Köszi a választ. Azt nézem, hogy a w241-es verzió lehet jobb lenne, mert könnyebben buborékmentesíthető a lassúbb katalizátor miatt. Nem látok más különbséget. 

Előzmény: pacman123 (153992)
pacman123 Creative Commons License 10 órája 0 0 153993

Na ... csak be kellett verni gugliba h gyanta színező, ki is dobta az Alvin-Plast -ot megint:

 

http://shop.alvin-plast.hu/spl/275431/Epoxi-szinezo-pasztak

 

Van fekete is amit szeretnél.

Előzmény: for-rest (153990)
pacman123 Creative Commons License 10 órája 0 0 153992

Szia, amit én használtam esztergálásra és faégetés kiöntésére, az ez volt:

http://shop.alvin-plast.hu/EC-252-UV-stabil-viztiszta-epoxi-ontogyanta-W-241-#page_artdet_tabs

 

Itt láthatod őket (tükörkeret nálam is tölgy):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146275046&t=9104263

 

Ez biztos hogy alkalmas lenne erre a javításra/kitöltésre.

 

Sajna gyanta színezésében nem tudok segíteni, én eddig max foszforeszkáló port kevertem hozzá. Nincs tippem milyen festéket viselne el.

Előzmény: for-rest (153990)
Paco155 Creative Commons License 10 órája 0 0 153991

Helyes.

Előzmény: LyPapa (153989)
for-rest Creative Commons License 10 órája 0 0 153990

Sziasztok!

Tölgy asztallapomat szeretném epoxival kiönteni egyes helyeken javítás és esztétikai megfontolásból.  Tudnátok nekem javasolni erre alkalmas epoxit ás valami színezőt is hozzá, mert feketével tenném ezt meg. Köszi!

LyPapa Creative Commons License 11 órája 0 0 153989

Valamelyikünk eltévedt ... Nem emlékszem, említettem-e SATA pisztolyt falfestéshez - de ettől még igazad is lehet. Mindössze attól függ, mit akarsz a falra szórni ? :) Megjósoltam a parttalan és értelmetlen hozzászólásokat - pont ugyanaz a helyzet, mint kb. 2 napja, mikor összevissza írogatva egy kérdezőnek több milliós beruházást ajánlottak egy szerencsétlen ajtólap elkészítéséhez. 

Megjegyzem, hogy az általad linkelt képen levegős festékszóró van, de lehet, hogy a levegő pumpája rezgőnyelves. Mellesleg a linkelt festékszórónak van még néhány gyártó által készített klónja - és mind hihetetlenül vacak. Ezt saját kezű próbáimmal sikerült beigazolnom :( 

A diszperzites falfesték szórásához van levegős készlet, és tökéletesen működik, szintén saját kezű szobafestés alapján merem állítani. Ha mond valamit a halvány rózsaszín falfelület, hófehér plafonnal, ősrégi (min. 100 éves) épületben, akkor el tudod képzelni, milyen kényes egy ilyen összeállítás egyenletességét tekintve. Hát ebben vizsgázott a Wagner Wallperfect W687E típusa. Mellesleg a hozzá vásárolt 'finom' fejjel zománcot is egyenletesen lehet szórni.

No mindegy, pár éve feltettem egy kérdést a festés - festékszórással foglalkozó topicban, hogy mi az a minimum, ami kiszolgálna egy HVLP-s pisztolyt. Ott az 50 literes tartályt és kb. 1.5 LE motorteljesítményt javasoltak. 

Ezzel be is fejezetem ezt a témát, mert mindazt, amit erről tudok, azt gondolom leírtam, kitalációkba, prospektus adatokba meg nem szoktam kapaszkodni.

 

Üdv:LyPapa

Előzmény: Paco155 (153988)
Paco155 Creative Commons License 11 órája 0 0 153988

A rezgőnyelves tökéletesen alkalmas falfestékek szórására, egy Sata 4000RP viszont nem. Mindent arra kell használni amire való.

Előzmény: LyPapa (153987)
LyPapa Creative Commons License 11 órája 0 0 153987

A rezgőnyelves sokmindenre alkalmas, a festékszórást kivéve - legalábbis azok, amik a kezemben jártak. Én nem ajánlanám senkinek, legfeljebb virágai párásítására :)

 

Üdv:LyPapa

Előzmény: Paco155 (153938)
csjoco74 Creative Commons License 12 órája 0 0 153986

éltem 2 évet kínában, az hogy mi ilyen olyan minőséget kapunk az minket minősít ( mármint a fizetőképességünket) nem pedig őket ...

Előzmény: Slam Jr. (153983)
kofic Creative Commons License 12 órája 0 0 153985

Elekrokémiai fémytisztítási eljárások:

 

- Külső áramforrással

 

2-6 A/m2  5-15V

 

 

Anódos eljárásról beszélünk ha a tisztítandó tárgyat a pozitív pólusra kötjük, megfelelően kis áramsűrűség mellett a felszabaduló oxigén molekulák elkezdik a korróziót 

lebontani. Túl nagy áramsűrűség mellett a fémtárgy is elkezd lebomlani, ezért ezt a módszer pl. műtárgyaknál nem alkalmazható.

 

 

Katódos eljárásnál a tárgy a negatív pólusra kerül, mindkét esetben kizárólag egyenárammal végezhető a folyamat. A segéd elektróda lehet acél, vas, ólom vagy szén. 

Az elektrolit 5-15% NaOH, több tekintetben is szerencsés választás ez az anyag. A Na+ ionok affinitása bőven elmarad a H ionok mögött, így nem fog a H elött a katódon semlegessé válni, hosszan az oldatban marad. És persze olcsó, az Azúrnál 700Ft/kg nagyjából. 

A katódos eljárásnál valószínű, hogy az anód is enyhén oldódik ( a rozsdamentes szinte semmit). Ezért látható a linkelt videón, hogy a fémlemezről is lejött a rozsda. 

 

 

 

-Áramforrás nélküli tisztítás: 

 

Az elektrolit szintén NaOH de lehet sav vagy só oldat is. Én a lúgot javaslom ! A folyamatban először a hidrogén atomos majd molekuláris formában van jelen. Az atomos hidrogén  erőteljesen redukáló hatású, az oxidokat egy alacsonyabb oxiddá redukálja a molekuláris hidrogén pedig a "rozsda" alá hatol és mechanikusan lebontja ezt a réteget. 

 

A LÉNYEG! 

 

A korrodált fémdarabot egy helyen a tiszta fémig tisztítjuk, majd beborítjuk alufóliával ( lehet cink fólia is, ha valakinek az könnyebben beszerezhető).

Az alufóliának érintkeznie a letisztított fémmel. A két fém elektródpotenciál különbsége miatt elindul az oxidréteg leválása. Pezsgés indul meg az oldatban. A folyamatot vagy 

az oldat töménységével, vagy a hőmérséklet emelésével lehet gyorsítani . Szóval nem kell egyenáram, akkumulátor. 

 

Ezt az eljárást már leírtam itt egyszer, Krefting módszer néven ismert. 

 

 

Bármelyik eljárás tökéletesen fémtiszta eredményt hoz, egy alaposan korródálodott tárgyból meglepően! sok eltűnhet. A maradék viszont minden esetben egy stabil vasmag. 

 

Nagyjából már írtatok a passzíválásról, ez egy pórusmentes mesterséges oxidréteg, ezzel megelőzhető a későbbi károsító oxidáció. Felhasznált anyagok: foszfátok, kromátok, csersav. Ezért jó az Evipass meg a RO 55 mert kapásból tartalmaz foszforsavat. 

 

 

 

Műtárgyaknál még lényeges a kloridmentesítés, de hétköznapi gyakorlatban nincs jelentősége. Az esetlegesen előforduló klór a vastárgyak teljes pusztulásához vezethetnek. 

 

 

Azért nem gondolom offnak mert mindenki találkozik rozsdás szerszámmal vagy gépalkatrésszel. 

motor-os Creative Commons License 12 órája 0 0 153984
Slam Jr. Creative Commons License 12 órája -1 0 153983

Nem sok összefüggés van a gyártás helye és a minőség között, ezt már sokszor megtárgyaltuk itt. Szóval ez a made in Chinázás nem igazán releváns már sok-sok éve. Hogy tanult fórumtársunkat, GPS-t idézzem, olyan minőséget gyártanak Kínában vagy bárhol, amilyet a gyártó kér.

Előzmény: mezcalito (153981)
Paco155 Creative Commons License 12 órája 0 0 153982

Láthatsz egy csomó Made in Hungary-t is.

Előzmény: mezcalito (153981)
mezcalito Creative Commons License 13 órája 0 0 153981

Minap voltam egy szerszám és gép boltban ahol árultak festoolt, Dewaltot, Milwaukeet, AEG-et, Bosch-t Metabot stb és ránéztem az összes Boschra és a címkéjükön olyanokat olvastam hogy : Made in China, Made in Russia, Made is Malaysia stb,  én kb 2004ben vettem a gépeim többségét mindegyiken Made in Germany és Made in Switzerland van lehet hogy ez is oka a negatív véleményeknek?

Előzmény: generátoros (153891)
mezcalito Creative Commons License 13 órája 0 0 153980

Édesanyámnak van egy Neumann varrógépe és neki egy varrógépszerelő (ez is kihalóban levő szakma) mondta hogy el ne adja mert ez még anyagból van és javítható , tehát a régebbi cuccok nem feltétlenül rosszak.

Előzmény: generátoros (153954)
Paco155 Creative Commons License 13 órája 0 0 153979

Azért mert én írtam félre és nem Walther hanem Wagner..... :P

 

https://profibarkacs.hu/Wagner-W150-festekszoro

 

Előzmény: pacman123 (153977)
mezcalito Creative Commons License 13 órája 0 0 153978

Sherwin Williams quick dry primer ez az amit mond a festőember, lehet hogy ez az: https://www.sherwin-williams.com/homeowners/products/fast-drying-primer

Előzmény: qpi001 (153914)
pacman123 Creative Commons License 13 órája 0 0 153977

Basszus ... Szemem jojózik az árától :-O

 

Jófogáson találtam egy hvlp+ -ost, tiszta óccsó, csak 150 ropi. 

Te ... Ez ennyiért kifest helyettem? Vagy elég egy felfújt lufit kötni a végére és azzal elmegy? :D Gondolom vmiben nagyon jó lehet. NAGYON.

Előzmény: Paco155 (153975)
kofic Creative Commons License 14 órája 0 0 153976

Szinte minden porcikájában jobb, de ezt a jobbságot 30-40e környékén is -szinte-  megoldhatod alkalmi használat mellett. 

 

A felhasznált anyagok, tisztítás, a belső járatok kidolgozottsága, szabályozhatóság, belső szűrők használata stb. 

 

  

Használat közben a legfeltünőbb, a fúvokánál  kilépő levegővel a szóráskép minden paraméterében finoman szabályozható, "pohábban" porlaszt. A  kör nagysága, lapítása, szélesítése, a szórandó anyag mennyiségével, viszkozitásával, és nyomással variálva. 

 

 

Egy jó pisztolyhoz, jó lakk is dukál gyakorlott kéz. 

Előzmény: qpi001 (153964)
Paco155 Creative Commons License 14 órája 0 0 153975

Erre a célra? attól, hogy erre a célra tervezték.

Előzmény: qpi001 (153964)
pacman123 Creative Commons License 14 órája 0 0 153974

Korábban már kifejtettem, most is tartom: sokkal jobb tépőzárason csiszolni (fát). Koptasd el a meglévőeket, azután ragassz fel kontaktragasztóval tépőzárat, és vegyél innentől tépőzáras csiszolókorongot.

 

Árvai Zoli nemrég vett u.olyan elvű 300-as korongcsiszolót mint a tiéd (uni-maxost) - tudtommal már folyamatban a "tépőzárasítása".

Előzmény: Kroy Prince (153970)
kofic Creative Commons License 14 órája 0 0 153973

Hivatalosan szilikonnal ajánlott. Kb. 50centinként  néhány centis pacákkal. Az alsó él alá egy " halszemet" tegyél, így egy 1-1,5 hézag keletkezik, ebbe ül bele az utólagos  szilikonozás, mert ebben az esetben nem kell vízvető. Feltéve, ha a cseppfal szerelésről beszélünk. Én így értelmeztem. 

Előzmény: hantorish (153959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!