Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

citcat 18-16v szept. 7. Creative Commons License 804

Mennyire sürgős? Nevemre katt és van tel. szám.

Előzmény: gombászok (803)
gombászok szept. 7. Creative Commons License 803

Téglakémény fúrására keresek szakit, kb. 30 fm, 2 családi háznál. Helyszín Nógrád megye, Balassagyarmat mellett.

Stabil a kémény, 5 téglás, de égésterméktől beszűkült, no meg bélelni is kéne 150 mm saválló csővel.

Minden megoldás érdekel.

berci66 aug. 21. Creative Commons License 802

Kéménybélelés előtt állok. Azt szeretném megkérdezni, hogy porcelán gyapotot hol lehet venni és mennyi kell egy 6 méteres kéményhez?

Valamint milyen tömítővel kell a bélés cső idomokat az összeillesztésnél bekenni?

Köszi a választ!

Varek1 aug. 10. Creative Commons License 801

  Bőven, nem kell mindig túlméretezni.

 

 

 Habár lehetnek szélső esetek amikor az a  kb. 6 kW kevés.

 

 Nem a nagy hidegre gondolok ilyen kazán még a  mínusz 15 fokon is jól muzsikál, hanem egy hosszabb leállás esetén bizony a visszafűtés hosszú ideig is tarthat.

 Vegyél nyugoddtan Mikát .

Előzmény: yushchenko (797)
citcat 18-16v aug. 9. Creative Commons License 800

80nm-ig lazán kifűti és a100 literes tárolót kb15-20 perc alatt fűti fel ami a tároló mellett erős érv,hogy amikor a kéményt kell horror áron csinálni akkor neked már semmi közöd nem lesz hozzá, sok helyen inkább villanybojlert tesznek fel mert nincs pézük kéményre. Amit még nagyon javasolok hogy mindenképpen csinálj gáz meo-t is ne hidd el hogy azt úgy sem ellenőrzik hogy mi van az óra után.

Előzmény: yushchenko (797)
Palási aug. 9. Creative Commons License 799

 és a MIKÁra nem gondoltatok ? A konyhában is lenne fűtés !

 hőszivattyú emeletes házban  , talán levegő - levegő, de ezek másfél millánál indulnak.

  A hogy olvasom  több szoba (szobák ), így az egyik parapetes konvektor helyére mehetne a MIKA, olyan amely meleg vizet is tud termelni.

 korábban itt valamelyik topikban írta valaki, hogy 350 ből kijött cakk-pakk.

 

És vajon az a seprő miből állapította meg , hogy a tömörség nem megfelelő ?

 

Természetesen meg lehet állapítani, de nem a sorellenőrzések alkalmával.

 Átéltem több lakásban legalább 50 -60 sor ellenőrzést, ilyen vizsgálattal még sohasem találkoztam.

Előzmény: 2xanégyzeten (798)
2xanégyzeten aug. 9. Creative Commons License 798

Kedves Palási!

 

Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal. Sajnos elrontottam: ötemeletes a ház, van fölöttem egy emelet. A szobákban parapetes konvektor van, a konyhában nincs fűtés, a fürdőben ez az átfolyós gázbojler van.Végig eternitcső van. A cső magassága a tetőig 5,8m. A kéményseprő tavaly ősszel az ellenőrzési formanyomtatványon egy strigulával jelezte, hogy a meglévő kémény tömörsége nem megfelelő. Utólag derítettem ki, hogy eternitcső van. Sajnos hülyeséget csináltam, mert tavaly augusztusban költöztem ide (lakást cseréltem), és a tulaj bizonygatta, hogy a kémény egyedi és bélelve van, ugyanakkor a kémlelőnyílást nem tudta megmutatni, de nem keresgéltem annyira, nem gondoltam, hogy fontos, mivel házközponti fűtéses lakásból költöztem. Utólag derült ki, hogy nem is volt kémlelőnyílás. Amikor költözés után rendbe kellett hozni a fürdőszobát (ez is váratlan kiadás volt, mert rohadt a kád), akkor szólt a burkoló, hogy ez így nem lesz jó egy esetleges ellenőrzéskor, ezért vágott egy kémlelőnyílást és el is látta szabványos acél ajtóval. A kéményseprő azt mondta anyukámnak (ő volt ott az ellenőrzéskor), hogy még szerencse, mert megbírságoltak volna. Ugyanakkor a 2012-es kéményseprő-matrica ott virít a bojleren. De hogyan? Akkor még kémlelőnyílás sem volt! A lakás megvételekor az a matrica teljesen megnyugtatott, hogy a kéményseprőkkel semmi problémám nem lesz. Úgyhogy most itt tartok. Az árajánlatokban egyébként több részből tevődik össze a szép kis summa: anyagköltség, bontás, helyreállítás, munkadíj, engedélyeztetés, a drágább ajánlatban új gázkészülék, gázterv, engedélyeztetés a gázművek felé, stb. és mindkét esetben ÁFA! Köszi mindenkinek az ötleteket, tanácsokat. Első lépésként kinyomtatom az árajánlatokat, megmutatom a kéményseprőnek, és megkérdezem, hogy nem lehetne-e valamit csinálni. Várom továbbra is az ötleteket, és ha a hőszivattyúról van valakinek információja, jó lenne. A tetőre el tudnám helyeztetni, és a vezetékeket lehozni a lifthofon. 

yushchenko aug. 9. Creative Commons License 797

Mika esetében kellene hőtároló is, ami megint csak drágítana a dolgokon, meg nem tudom, hogy a 60nm-re (3 szoba, fürdőszoba), egy készülék ki tudná-e fűteni a lakást...

 

Émile: köszönöm a választ

Előzmény: citcat 18-16v (791)
Palási aug. 9. Creative Commons License 796

 Megvan Rezsipont az elnevezés  

 

 BP.-n  

 

Cím: 1052 Budapest, Városház u. 7.

Telefon: +36-1/450-2592

+36-1/450-2598

   De látom az e-mailt nem szeretik, így nyilván kiszűrik a felesleges panaszokat. Van még félfogadási idő is a honlapjukon megtalálható.

Palási aug. 9. Creative Commons License 795

 'Ha valakinek van ötlete, előre is köszönöm!'

 

 Még egy ötlet .

 

 

Állítólag vannak azok a rezsicsökkentő  irodák / a pontos nevét most nem tudom/

 

Meg kell keresni az emíljüket és leírni a panaszt, hadd lássák a magyar valóságot !!

Előzmény: 2xanégyzeten (793)
Palási aug. 9. Creative Commons License 794

 Ilyen ajánlat láttán javaslom a villanybojlert. Tény az áram drágább, de ez az összeg csak 35 év múlva egyenlítődik ki.

 

 

 

    "Ha nem csinálok semmit, mindent így hagyok, ahogy van, mi fog történni? 2

 Hát a kéményessel nem jó ujjat húzni, de szép mosollyal le lehet szerelni. Ha nem jön be megígéred hogy csere lesz. aztán vársz.  végső soron kikapcsolják a gázt. Ha nagyon kiakarod élezni a dolgot feljelented a seprőt zsarolásért.

 Nem árt tudni azért hogy az az eternitcső végig van e vagy csak a kitorkolásnál.

 Az a jelzés hogyan történt  ?

Szóban ?

Írásban ??

  A fűtés mivel történik ott fenn a negyediken ??

 

 

 ( végre valaki aki tudja hogy a szintek és az emelet más. )

 Én egy egyszintes házban lakom, a földszinten. Aztán amikor kerestem kégliket volt ingatlanos aki a  kétemeletes házat két szintesnek mondta és írta hogy a lakás a második szinten van, pedig a harmadikon volt.

 

Sok sikert !!

 Körül kéne járni még a dolgot. tehát  . Tehát a 4. em azaz a legfelső, sőt padlás sincs :  nem kell oda max egy 3 m-es cső.

 De ha rossz az értelmezés és az  ötszintes ház  ötemeletes ( azaz 6 szintes  ) akkor is egy em. van felettetek akkor kell egy kb  7 - 8  m-es cső.

 

Mi kerül abban ilyen sokba ??

 egy átfolyós  vízmelegítő elvan merev alú. csővel is, de legyen az örökké valóságnak korr acél akkor is drága.

Előzmény: 2xanégyzeten (793)
2xanégyzeten aug. 9. Creative Commons License 793

Sziasztok!

 

A következő problémám lenne: . a fürdőszobámban van egy átfolyós gázbojler (Fég) kéménybe (eternitcső) kötve. A kéményseprő tavaly jelezte, hogy ez nem megfelelő, következő ellenőrzésig javítsam ki szabványosra. Jelenleg két árajánlat van a kezemben: 1.Szerelt kémény az eternitcső helyett a meglévő  gázkészülékhez, ez 466 000 Ft. (Jelzem, ötszintes lapos tetős ház negyedik emeletén lakom). 2.Új, turbós gázmelegítő beépítése (nem kazán, vízmelegítő!), ez esetben gázszerelési terv is szükséges, az eternitcső furanflexszel lenne bélelve, ez összesen 700 000 Ft, de erre még plusz kisebb 14-15 ezer forintos összegek rakódhatnak. Mindkét esetben a hagyományos nyílászárók ellenére hatalmas szellőzőnyílásokat kellene vágatni a falba, 2.megoldás esetén a konyhában is, ahol nincs fűtés, télen így is 10-12 C van. A biztonságról annyit, hogy van szénmonoxid-érzékelőm. Egyedülálló anyaként ez hogyan tudnám kifizetni? Kérdésem: Ha nem csinálok semmit, mindent így hagyok, ahogy van, mi fog történni? Ha cirkófűtést akarnék kiépíttetni és kazánra lenne szükségem, akkor persze elfogadnám, hogy van egy ilyen tétel is, de tényleg kell ekkora cirkusz egy egyszerű átfolyós vízmelegítő  miatt? Tudja valaki esetleg, hogy mibe kerül egy hőszivattyú? Ugyanis ahhoz nem kell kémény, a tetőre telepíthető és a konyha fűtését, illetve a lakás klimatizálást is megoldhatnám vele, mert még ez is probléma a számomra, tudniillik a konyhában nincs fűtés, a lakásban nyáron meleg van, de a ház homlokzatára (függőfolyosóra sem) nem szerelhető légkondi. B tervem a villanybojler, de csak végszükség esetén.

 

Ha valakinek van ötlete, előre is köszönöm!

Émile aug. 7. Creative Commons License 792

 Kérdésed :

 

hogy ki tudom-e bélelni a kéményt?" Ha megtanulod a szakmát biztos kitudod bélelni.

 De azért az egy esetért felesleges, bízd szakemberre.

 

Mennyi lesz, hát olyan 300 eft.

 Inkább válasz a MIKÁ -t.

Előzmény: yushchenko (786)
citcat 18-16v aug. 7. Creative Commons License 791

Ha van saját kéményed akkor még tudni kéne a készülék típusát is mert nem mindegyiknek van érvényes papírja az olcsóbb csőhöz, de a mika hatásfoka,miatti töblet fogyasztás és a kéménybélelés közötti árkülönbözzet úgy 15 év alatt kerül egálba ezért ha gyüjtő kémény van akkor jobb választás a mika.

Előzmény: yushchenko (790)
yushchenko aug. 7. Creative Commons License 790

Köszönöm a választ!

 

Azt lehet tudni, hogy kb. mennyibe kerül a kéménybélelés az esetemben?

Előzmény: citcat 18-16v (789)
citcat 18-16v aug. 7. Creative Commons License 789

Olyan amire lehet gázmeot csinálni nincs, de a mika jobb mint az olasz. A mika azon kívül,hogycsúnya semmi baja nincs viszont be lehet építeni bútorba is.

Előzmény: yushchenko (788)
yushchenko aug. 6. Creative Commons License 788

Köszönöm a választ, akkor így lesz.

Másik kérdés: említetted a Mika kazánt. Annak nincsen alternatívája(tehát hasonló módon működő kazán más gyártótól)?

Előzmény: citcat 18-16v (787)
citcat 18-16v aug. 6. Creative Commons License 787

Keress egy szellőzőt amire nincs másik lakás rákötve mert a gyűjtő kéményt csak akkor bélelheted ha a másik két lakó nem használja és nyilatkozatban lemond róla vagy ők is készüléket cserélnek és béleltetnek is (egy időben veled) ha egyik sincs akkor mika 6+tároló.

Előzmény: yushchenko (786)
yushchenko aug. 6. Creative Commons License 786

Sziasztok!

 

Lakást tervezek venni. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom eldönteni, hogy ki tudom-e bélelni a kéményt? Turbós vagy kondenzációs kazánt szeretnék.

A lakás az épület 1. emeletén van, 2 emelet van felettem és lapostető, a belmagasság kb. 2,8m. Úgy láttam gyűjtőkémények vannak, amibe feltételezem másnak is bélés nélkül van bekötve a készüléke (első sorban átfolyós melegítő, mert mellette parapetes konvektorok vannak). Ez esetben tudom egyedileg bélelni a kéményt? Illetve ez milyen költségekkel jár?

 

Előre is köszönöm!

 

Üdv. Yush

citcat 18-16v aug. 6. Creative Commons License 785

Ha nem nagyobb az elhúzás egy átmérőnél akkor 130mm-es csőnek még le lehet fúrni, de ha az emeleti födémnél van akkor  előfordulhat hogy azt a menyezet alatt ki kell bontani, ha a tető födémnél van akkor a tetőn kívüli résznél kell kibontani,de ha csak 5-6cm az elhúzás akkor bontani sem kell. A csak a tetején béleléssel meg jól kib.....a feletted lakóval mert szét fogod áztatni kátránnyal hacsak nem úgy tüzelsz hogy a varjak seggét is te melegíted.

Előzmény: Csavarhúzós (776)
citcat 18-16v aug. 6. Creative Commons License 784

Az ilyen kéményeket külön kell választani.  A kazán kéményét meg ki kell bélelni végig mert ha nem akkor a téglázott szakasznál nagy lesz a füst lehűlése ezért ott kicsapódik a füstből a víz+kátrány és először csak átázik azután eldugul. Egyébként elhúzásos kéményt is le tudok fúrni csak az macerásabb mert többet kell hozzá bontani.

Előzmény: gombászok (777)
gombászok aug. 5. Creative Commons License 783

Kösz, de nem kell a furánflex.

Bizonytalan az élettartama, egy esetleges spontán kéménytűz meg elhamvasztja, sőt a keresztmetszetet is szűkíti, ami itt-ott már most is kérdéses a több évtizedez lerakódások miatt.

Inkább bevállalok egy kéményfúrást, fix 160-as átmérőre, utána bele a 150-es saválló lemez csövet, ez kiszolgál, míg élek.

Előzmény: Törölt nick (781)
Törölt nick aug. 5. Creative Commons License 782

Itt egy videó a dologról.Azért érdekes a dolog, mert MAGYAR találmány az egész....

 

Előzmény: Törölt nick (781)
Törölt nick aug. 5. Creative Commons License 781

Sok minden megoldható! Ha elhúzás van a kéményben azt is ki lehet bélelni úgynevezett furán -flex csővel.Nagyából a menete a következő.Bele engedik egy súlyal a kéménybe,ilyen fekete zsákszerű izét a kémény hosszában végig.Bekötik a tetejét amikor bent van.Alúlról felfújják ilyen gőzös bigyóval,ennek hatására felveszi a kémény belső alakját,követve az elhúzást is,stb.Végén levágják a tetején a bekötött részt,kialakítják a  csatlakozást a kályháhot és hajrá már tütelhetsz is.

Előzmény: gombászok (777)
Mariusi aug. 4. Creative Commons License 780

Valószínűleg az intenzív lerakódások miatt.

 

A redős felület sok kormot és pernyét megfoghat !!

Előzmény: Csavarhúzós (779)
Csavarhúzós aug. 2. Creative Commons License 779

MSZ 845:2010 azt mondja (állítólag, mert valami hülye módon a szabványok publikálása tilos)

 

„Flexibilis béléscső - más műszaki megoldás hiányában - csak gáztüzelő-berendezés égéstermék-elvezető berendezésének felújítására használható.”

 

Nem tudom, hogy ez a felújításra is vonatkozik-e - de máshogy meg valóban nem lehet megoldani...

Madaraspisti aug. 2. Creative Commons License 778

 Kifejlesztették már a flexibilis acélcsöveket, talán azzal és végig.

 De az elhúzásban midenképen.

Előzmény: gombászok (777)
gombászok aug. 2. Creative Commons License 777

Hasonló feladat előtt állunk: családi ház, a padlástérben két felmenő kémény egyesítve(én nadrág-kéménynek kereszteltem el), 40 éves építmény.

 

Egyik ágán, a lakótérben vaskandalló, néha használjuk. Úgy gondolom, ez nem problémás, nem bélelném.

 

Másik ágán a pincéből induló kazánkémény, átmegy a lakótéren, a földrengés kissé megrázta, bejön a füst.

Ennek orvoslására a kazántól indítva a két ág egyesítéséig szerintem elég lenne bélelni.

Mivel a tetőn kívül(felülről) nem dugható le a cső, azt gondoltam ki, hogy a padlástérben megbontanánk az egyik ág falazatát, itt a kazánig függőleges a falazott kémény, lenyomnánk a kazánig egy szakaszt.

Erre jönne egy tisztítóajtó, a folytatásában a ferde, elhúzott részt pedig felülről kibontanánk, és belefektetnénk a csövet, majd visszafalaznánk.

További szakaszokat nem bélelnénk, ezzel kiküszöbölnénk a lakásba szivárgó szakasz problémáját.

 

Ha van itt valaki, aki csinált/csináltatott hasonlót, ossza meg velünk a tapasztalatát, szakemberek véleménye is érdekelne.

Előzmény: Csavarhúzós (776)
Csavarhúzós aug. 1. Creative Commons License 776

Kéményt lehet (szabályosan) csak a tetején bélelni?

 

Egymeletes, lapostetős társasház, a mi lakásunk a földszinten van. Cserépkályha fűtés. A kémény nem egészen 50 éves, a kinti (lapostető feletti) része már évente javítva van (vakolás), de mindig átüti a kátrány. Most, hogy felettünk nem lakik senki, félő hogy a fűtetlen emeleten átmenő kéményben is elég hideg lesz már a füstgáz, és a lakótérben ez ugye elég kellemetlen.

A bélelés meg azért macerás, mert van egy elhúzás a kéményben a két szint között, tehát a felülről beleengedjük a merev csöveket módszer nem működik. De valószínűleg elég lenne az elhúzásig bélelni, mert ott még elég forró a füstgáz, nem kondenzál. (Az mondjuk kérdés, hogy a visszafolyó kondenzátumot elpárologtatja-e, valószínűleg száraz fával fűtve igen)

Törölt nick júl. 23. Creative Commons License 775

1-emelet van feletted?

Vagy tetőtér?

Előzmény: hantorish (774)