Keresés

Részletes keresés

Zöldár Creative Commons License 2016.08.01 0 0 1016

 Tetesd belé a nagyobb átmérőt !

Előzmény: mj620di (1015)
mj620di Creative Commons License 2016.08.01 0 0 1015

Sziasztok.

Ha egy kazán füst csöve 150 mm. Akkor elég 150 mm es csővel bélelni a kéményt vagy inkább 180 assal? Mivel elférne bőven a 180 as is benne !

aposzám Creative Commons License 2016.07.07 0 0 1014

A főkétüsz szakértő felé a folyosón  és a nagyszobájuk bejáratnál látható az össze drága eshetőség kémény bélésekre, nyilván jut is, ha nem a legegyszerűbbet ajánlják! Fa+Vegyes tüzelésre 1,5cm vastag falú kerámia bélést ajánlanak a feliratok, és bizony azok régi kéményekbe nem férnek bele!
A gyűjtőkémények kiváltására min. 20cm átmérőjű rozsdamentes acélcső ajánlott pl. túlnyomásos-zárt kondenzációs kazánokhoz, mert annál padlófűtés nélkül pocsék a hatásfok,
így is a konyha falát ki kell fúrni a kazánhoz friss levegő számára. Tiszta égés az egész, ráadásul ki kell szedetni az összes 40x40 cm-es beton idomot, hogy újat rakjanak be helyette, mert a régi beton korrodált idomok
Fszt 15cm, 1. em 17,5cm, és csak a 2. emelet 20cm, de abba sem fér bele az új cső!

A cél = maximális költség ráverése a lakosságra EU + Ma.O. szinten is!

Előzmény: Anna Örök :) (1012)


aposzám Creative Commons License 2016.07.07 0 0 1013

Hogyne mesélték a lakótársak: Volt 1 fecni A5/2 méretben a folyósón, de a húzat (nyugat-keleti egyetlen bejárat lefújta a Főkétüsz értesítőt.
A Főkétüsz irodában elmondták, hogy 15 lakásba jutottak be 1. alkalommal a 36-ból, azaz csak azok, akiknél mindig van délelőtt otthon valaki! A többség nem kap kimenőt a munkahelyéről, másokat pedig nem engednek be a lakásukba.
Tehát várom a közös képviselő körlevelét, mert lehet, hogy 1+2. értesítés után is csak talán 20 lakásba jutottak be,

ezt a körlevélből megtudom.
Továbbá a Főkétüsznél kiderült a lakásunkról és általában, hogy fogalmuk sincs hol van kémény használat, hol nincs, ezt sehol sem jegyzik, a nyilvántartásukban nincs ilyen adat, mert
az előző évek iratait nem vitték számítógépre!

Azaz évente csodálkoznak miért nincs, és évente jobb esetben felírják a papírlapra hogy mit találtak,
de többnyire csak azt kell aláírnom, hogy megtörtént az ellenőrzés! Mert a szaladj oda munkásokat ez fárasztaná!

A Főkétüsz irodista nő elmondta, hogy a Katasztrófa védelem nagyon igyekszik, hogy azonnal mindenkinek küldjenek 1 hetes határidővel felszólítást az ellenőrzésre, mert náluk ez kb. 10 eFt díjjal jár, és aligha lehet 1 héten belül ellenőriztetni a Főkétüsznél.
De aki, mint én önként mielőbb rendezi az csak 870Ft-ot fizet utólag a Díjbeszedőnél!
Na erre rákérdeztem, hogy ennyire gonosz a törvény, hogy nem ad módot a K.Védelem megelőzésére?
Akkor elmondta, hogy ugyan 1 éven belül kell K.V felszólítás után ellenőriztetni, de mivel ezentúl 2 évente kötelező, ezért nagyon sietnek, hogy mindenhol ellenőrizzenek!

Szóval ÓRIÁSI MŰBALHÉ AZ EGÉSZ! 
Ugyanis nézz körül, többnyire családi és új építésű, vagy  pláne felújított házaknál vannak tűzesetek, és ritka az emeletes házakban, főként nem a kémények miatt...
Azt látom, hogy felületes felújító szakik-szarik pocsék munkája okoz zárlatokkal, szikrákkal tüzeket, vagy fulladásokat!
Ilyen volt a nyugdíjba ment körzeti orvos házaspár, 2. héten bennégtek a házuk emeletén a friss felújítás után. Máig sem derült ki mi okozta a halálukat!

A másik irány a  nyomor szintje felől:
2 felnőtt + 3 gyerek halála minap, ahol a benzint nem merte a csűrben tartani okkal, és talán felgyújtotta a lámpát valaki a benzinszag miatt??? Gondolom kifogástalan vas-marmon kannája sem volt.

Előzmény: Alapi42 (1003)
Anna Örök :) Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1012

Köszönöm a választ, elég jóban vagyok a ház lakóival, nem hiszem, hogy ne szóltak volna nekünk is, ha bajuk lenne a kandallóval, vagy bármivel. (Szerintem csak nálunk jön a kátrányszag a kandallóból, máshol nem érezni.) De azt is furcsa elképzelni, hogy a kéményseprők csak úgy maguktól pécéztek ki minket. Akkor ha jól értem, önmagában csak azért, mert kandallónk van béleletlen kéménnyel, még nem lehet bármit előírni nekünk, csak akkor, ha egyébként is baj lenne a kéménnyel. Mi ilyet nem észleltünk, rendes huzata van, meg ilyesmi. Persze ettől még egy szakerő láthatja másképp és innentől újra felmerül a kérdés: milyen technológiát kell választani, hogy minél olcsóbban meg lehessen úszni. Egy látványelem miatt nem szívesen vennék fel bankkölcsönt, de lemondani se szeretnénk róla :-)

Előzmény: Varek1 (1011)
Varek1 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1011

  A ház és főleg a feletted lakók  viszont kérhetik a kémény bélelést, akár bíróságra is mehetnek azzal, hogy majd  a jövőben veszélyezteted az életminőségüket. De ha ők úgy nyilatkoznak, hogy egy kis kátrányszag az semmiség, akkor béke lehet.

Előzmény: Anna Örök :) (1009)
Varek1 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1010

 A kémény bélelés egy kémény élettartam meghosszabbító kiegészítő művelet.

 Főleg  gázfűtésnél, de a fafűtésnél is hasznos lehet.

 Tehát az hogy kell, nem értelmezhető.

 Természetesen egy új kéményt  főleg sok pénzért a szabványoknak megfelelően kell építeni egy meglévőt pedig a pillanatnyi állapotának megfelelően  minősíteni.

 Ha rossz  és főleg életveszélyes, akkor felhívni a figyelmet erre- esetleg intézkedni is

 Az hogy kátrányos,  az nem jelenti azt hogy egyben életveszélyes is lenne. Az hogy a kéményfej ronda, szintén nem jelenti azt hogy egyben veszélyes is.

 Egy leomlás,  ami azért elég ritka, más következményekkel járhat  egy családi háznál és más egy  magas emeletes háznál.

 

 Derék kéményseprőink az elmúlt 30 évben sok mindent összemostak.

 Tény hogy vannak szabványok a kéményekre, de azok nem mindegyike a beleset - életvédelem  és vagyonvédelem  érdekében ír elő paramétereket, hanem az építmény jó működése, élettartalmi és egyéb szempontok biztosítása érdekében.

 ezeket összemosni csak a nem tudás miatt vagy az üzleti érdekük miatt lehet. Mind a kettő dominál náluk.

 Nem tudnak  ezek között a követelmények között különbséget tenni vagy eleve nem is akarnak.

 

 Viszont egy vállalkozónak ha kéményt épít, az utólsó betűig be kell tartani a szabványokat  --- külön kérés nélkül. 

Előzmény: Anna Örök :) (1008)
Anna Örök :) Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1009

Nem vagyok verekedős, így ezt a tanácsot inkább nem használnám :-). Inkább az érdekelne, hogy van-e olyasmi, amibe beleköthetnek. Tehát kötelező-e ilyen esetben bélelt kémény vagy nem? 

Előzmény: citcat 18-16v (1006)
Anna Örök :) Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1008

Nem csak a mi kéményünk béleletlen, hanem mindenkié. Egy régi házban lakunk, a lakók többsége nem is használja a kéményt (általában gázkonvektorral fűtenek). Fűteni nem szoktunk, nem is tudnánk a kandallóval, a tűz látványa kedvéért szoktunk néhány pihenős estén begyújtani. Szerintem január óta nem is használtuk a kandallót, ha bárkinek problémája lett volna ezzel, a kéményseprők nyilván nem vártak volna nyárig. Igazából az érdekelne, hogy van-e valami kéményügyi szabály az ilyen kisméretű látványkandallóra. Kellhet-e kéménybélelés, ha igen, milyen típusú, mennyiért, stb.

Előzmény: Varek1 (1007)
Varek1 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1007

  fölöttünk 4 emelet van,

 

 azért a feletted lévők szót emelhetnek a kéményed béleletlensége miatt  és ők felkérhetik a kéményseprőt szakértésre !!

 tehát csak csínján azzal a fűtéssel !

Előzmény: Anna Örök :) (1005)
citcat 18-16v Creative Commons License 2016.07.06 0 0 1006

amikor melegebb van kint mint a lakásban akkor a huzat visszaáramlása miatt lehet érezni a kátrányszagot ez ellen csak le kell zárni a kandallónál a huzatajtót.a A kéményseprőt meg felvilágosítod.hogy ha szarakodik akkor addig ütöd egy vascsővel amíg mozog, te csak max 5 évet kapsz de neki tolókocsira lesz szüksége élete végéig,( ez nekem mindíg beválik.)

Előzmény: Anna Örök :) (1005)
Anna Örök :) Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1005

Érdeklődni szeretnék, hogy ha régi emeletes házban a cserépkályha elbontása után kandallót épitettünk (már 10 éve), amit a kandallós bekötött a régi kályha (béleletlen) kéményébe, amin eddig sose problémáztak a kéményseprők, most viszont direkt a mi lakásunkra írtak ki egy soron kívüli ellenőrzést, akkor mi lehet a gondjuk? A kéménybélelést hiányolnák 10 év után? A kandallót csak romantikára használjuk :-), nem fűtésre, fölöttünk 4 emelet van, a bélelés drága mulatság lenne. Olvastam a kamix technológiáról, meg tudná mondani nekem egy hozzáértő, hogy ez jó lenne-e (ha mindenképp muszaj valamit csinálni, és ha muszáj, milyen alapon muszáj, ha eddig sose szóltak miatta?) illetve mennyibe kerül kb ez a megoldás? A kéményről csak annyit tudok, hogy kisebb az átmérője, mint ami a kandallónál szokásos (régi típusú cserépkályha-kémény) de a kandallós ettől nem rendült meg, henem megoldotta valahogy. A kéménnyel, a huzattal eddig semmi bajunk nem volt, bár nagy eső után és nagy melegben kissé kátrányszagot érzünk. Előre is köszönöm, ha segitetek megfejteni a dolgot.

Alapi42 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1004

  "Mi a bánatnak jár évente a fűkétüsz, pláne idén?" 

 Mert nekik ez árbevétel, ebből élnek, könnyű vállalkozás.

 Igaz mostanában ezt cáfolják, hogy így tönkre mennek úgy tönkre mennek.

 

 Gyula után     : na és !

Előzmény: aposzám (1000)
Alapi42 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1003

 A gyakorlat az ,hogy a társasházban több helyen kifüggeszti /kapu, postaládás helyeknél / az értesítést, egyéni házakba pedig a postaládába dobják.

 És nagyjából minden évben hasonló időpontban szokott lenni a vizsgálat.

 

 Azért egy nem lakott kislakásra is odafigyel az ember. lehet csőtörés, betörés tűz meg egyéb.

 Ha nem ér rá, akadályoztatva   van, kell lenni egy megbízottnak, különben jönnek a meglepetések.

 

 Mi lett volna ?

 Ha rajtuk múlna fegyház és teljes vagyon elkobzás.

 

 Az ómigráns környezetben azért nem ennyire bátor fiúk !

Előzmény: aposzám (1002)
aposzám Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1002

A törvény is aljasság!
Január-februárban kerestem a Főkétusz honlapon mikor kerülhet sorra, kb. nulla találat volt

Az első kisérletről senkit sem értesítenek,
mert a törvény ezt nem írja elő, ami pofátlanság.
Jobb esetben egy papírlapot ragasztanak a ház bejárat közelében. Havonta járunk arrafelé, mert van, de nem lakott kislakás!
Ott voltam 06,20.-án, semmi nem volt látható. Kijöttek 21.-én, és második értesítést tűztek be az ajtórésbe 06.24.-i
második kisérlet címszóval. Ezt tegnap találtam meg 07.03.-án!
Úgy hallottam, hogy a törvény változott és maximum 2 évenként kell, mert
ez szerintük tartalék kémény!
Korábban azt mondták nem lehet kivenni a rendszerből, mert

tartalék fűtésre való kémény, mert mégiscsak kémény!
3-éven át kijöttek 2.-3. esetre, és megnézték a már repedezett vakolatot, hogy tényleg nincs kályhacső nyílás!
Ennyi, aláiratták, hogy ott voltak.
Amúgy mi lett volna a büntetés: Lezárják a házban a gázt netán a lakásban? Mert nincs a lakásban, más lakásoknál bevezették, amikor még kevesebbe került, azok emiatt kb. 3xkisebb számlát fizettek.
De most hőszigetelés + levegős hőcserélő olcsóbb a gáznál, vagy hasonló. Megyek lekérdezem a hőcserélő kiszállást is.

Van egy ötletem a kémény-lyuk hasznosítására: Szellőztető nyílásként jó lenne, vicc, de azt is ellenőriznék, hogy kifúvó ventillátor létezik-e?
Netán béleltetnék? Mert a felújítást csak a kőműves  kémény újra felépítésére követelték meg, nehogy leomoljon! Egyébként ezt sem fent kukkolták, csak az udvarról!

Előzmény: Zöldövezeti (1001)
Zöldövezeti Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1001

 Ki kell vetetni a rendszerből !

 Meg vannak rá az eljárási szabályok.

 Írásban kérjed természetesen !

Előzmény: aposzám (1000)
aposzám Creative Commons License 2016.07.03 0 0 1000

Nincs bekötve az egyedi kémény, mert 40 éve elektromos fűtés van! Bár erről az elektromos pojácák nem adnak igazolást. A 3 kémény, amit 2 éve felújított a társasház 3 lakáshoz tartozik, 1 kémény 1 lakás rendszer.

Nincs gáz a lakásban, csak árammal működik minden. Terv sincs a bevezetésre, túl drága!
Mi a bánatnak jár évente a fűkétüsz, pláne idén?
Állítólag idéntől már 2 évente kötelező csak ezt semmire sem jó bagázst fizetni! Gyalázat a törvényi ostobaság!

citcat 18-16v Creative Commons License 2016.05.02 0 0 999

Ha gyüjtő kéményetek van akkor annál a lakónál nem tesznek bekötő idomot és később sem lesz már rá lehetősége ami még kérdéses hogy a bélelés és a ventilátor költsége több szokott lenni mint ha kicserélnétek a készülékeket kondenzációs kazánra ehez minden emeletről indulva beraknak külön 80 mm-es csövet. Ezzel az a baj hogy mindenkinél egyszerre kell csinálni mert ha nem fér bele a kéménybe a 3-4 cső akkor azt előbb le kell fúrni  ezért ez esetben nem értelmezhető a "mindenki csinálja magának" módszer mert akkor a később bélelő nem tudja betenni a csövet csak ha kiveszi a többiét amihez azoknak lesz egy két szava. Szerintem a leg olcsóbb és leg jobb megoldás ha mika  konvektort tesznek be váltószeleppel és tárolóval (csak ha van parapetes meglévő konvektor!!) ezt megúszod kb 350ezerből .

Előzmény: hadovaja (998)
hadovaja Creative Commons License 2016.04.22 0 0 998
Az van, hogy megszavazták közgyűlésen, hogy mindenki magának bélelteti a kéményt.
Ezzel több baj isvan, pl.közös tulajdonú a kémény, másrészt nem egyforma a béleltetés költsége, van ahol gyűjtőkémény van.
Harmadrészt pedig egységesen kéne béleltetni, pont az illesztések miaatt. Lesz olyan lakás, ahol villanybojlert szerelnek be, és az milyen, hogy 2 bélelt kémény közt nincs bélelve?mert az a tulaj lezáratja a kéményt, az alatta és felette lakóviszont béleltet?ez szabályos?
Én azt gondoltam, hogy mint a parapetes megoldásnál, egyszerően csővet szereltetek bélelés helyett. A gázbojlerünk nyílt égésterű, ahogy mindenkinél a házban.
Hol, ki mondja meg, lehet-e?
A Katasztrófavédelem szólitotta fel a házat béleltetésre, a főkétüsz kft javaslatára
Előzmény: Calcitos (996)
Whale Creative Commons License 2016.04.21 0 0 997

Lesz ott baj, ha nekiállsz hivatalosan...

Előzmény: hadovaja (995)
Calcitos Creative Commons License 2016.04.21 0 0 996

A lehet és a szabad az két különböző kategória.

 A fogalmazás se elég világos. Tehát a gáz bojler füstelvezető csövét akarod összekötni valami saválló csővel ! ?

 Az a saválló cső hogy jön a képbe ? Talán már ott van a kéményben ? Meg a furán -flex miért merült fel ?

 Természeten meg lehet ezeket csinálni. A lényeg hogy az égéstermék akadálytanul kimenjen.

 Egyáltalán miért bélelsz ? A társasház felszólított ? A kéményseprő felszólított ?

Előzmény: hadovaja (995)
hadovaja Creative Commons License 2016.04.21 0 0 995
Társasházi kéménybélelés gyanánt a gázbojler csövét folytatólagosan, kéményen belül össze lehet kötni saválló füstcsővel?  nem akarunk furanflexelni meg egyéb túlbonyolított baromságokért százezreket fizetni.
Mi vagyunk a legfelső emeleti lakók, felettünk már csak a födém van, és lapostető.


Mara300 Creative Commons License 2016.03.12 0 0 994

Ertem, köszönöm.

 

Majd ha nemsokara konkretum lesz, es valami nem tiszta, jelentkezem.

Üdv.

Előzmény: Palási (993)
Palási Creative Commons License 2016.03.12 0 0 993

Akkor ez egy méretes tűzhely.

 A tetejét platninak nevezik, aminek a közepén van egy lyuk ezen  vannak un. platni karikák. Ezek mind öntött vasból készülnek Ha a karikákat levesszük gyorsabban lehet főzni, ...igaz a lábas  / a fazék kormos lehet.

 mennyinek kell lenni a kémény magasságnak ? Hogy legyen megfelelő huzat.  De a távot nem a kénylyuktól mérik hanem a rostélytól. Olyan 6 m általában elég  a kémény tetejéig..

Előzmény: Mara300 (992)
Mara300 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 992

Palasi, nagyon köszönöm Neked, most legalabb lett valami fogalmam a dplogrol.

 

Igen anyukam öreg, (hihi, ...en is DDDD; ) de unokak vannak, marmint nekem,  tehat a "jövöe" a vilag ..D;).

 

A sporhelt regi, nagyobb mint az atlag, vagyis szelesebb meg hosszabb is, 2 sütö van egymas alatt, de a csö kimenet a szokasos.

Van rajta 2x gyürüs ... hm... hogy mondjak ezt? - resz. De mar regota nincs üzemben, de nagyon jol tartja magat. Samot, stb kifogastalan. Most lemertem: 175x72, plussz a keret. Meg vannak "rudak" meg körbe, vagy hoogy mondjam Neked.

 

A "gerinc magassag" az a tetö magassaga?

 

Kb a tetö magassagatol , attol lefele 1/3 resznel mey ki a kemeny.

Tehat ha kb  -most csak irok valamit-  a tetö kb 3 meter belmagas, akkor a kemeny  (ugye most az eternitcsö  "helytarto " van ott) ugy kb 2 meternel bujik ki lentröl szamitva.  A nyeregtöl  1 meter lefele a tetö padlojatol meg a kibujasig van vagy 2 meter.

 

Kerdezhetem meg Töled, hogy a jövöbeni konyha kemenylukjatol szamitva a kemeny vegeig a kemenynek hany meternek kell lennie?

Vagy csak az szamit, hogy a "nyeregtöl" 80 centire a vegen magasabb legyen a kemeny?

 

Kösz a türelmedet velem, üdv, Mara

Előzmény: Palási (991)
Palási Creative Commons License 2016.03.11 0 0 991

T. Mara !

 Anyukád korából itélve késői gyerekként is benne lehetsz a korban. ha meg korai vagy akkor pláne. Nos  ha jól megcsináljátok az unokának is jó lesz.

 Tehát elvileg kell bélelni méghozzá saválló acélcsővel  ... hogy az unoka időskorára is jó legyen.

 Az egy nolmál spórhelt lehet aminek egy  120 -as füstcső elég.

 A kémény szelvényét pedig meg kell mérni, de nem kívülről hanem belül. A legkisebb a 14 x 14 cm ez elég annak a sparheltnak.

  "Tehat luk es tisztito ajto nem egy helysegben van. De a tisztito ajto helysegeben nincs luk. Vagyis volt, de ma mar nincs. "  Nem tesz semmit.

 

 

 

"A kemeny helyen van egy eternit (?) csö, ugy kb 15 cm? vastagsagu berakva, ez jön ki a padlas padlojabol, es megy ki a tetön."  Az eternit csövet eltávolítja, tesz a helyére egy vas csövet majd bármely fagyálló téglával körülfalazza , át a tetőn  min. a gerinc magasságtól még egy 80 cm -re. Rá egy beton fedlap, kalap nem kell, viszont a kémény és  a tető csatlakozásnál kell un. kéményszegély bádog.

  Padláson belül vakol, kívül csak fugáz

 Terv kell e ? Hát a talpraesett kőművesnek nem  .-.. a kémény seprőnek viszont igen. Sőt alaposan körbejárja még a kőmíves jogosultságát is meg sok sok papírt fog kérni !

 Tehát a bélelés nem árt. Megfelelő anyagból. pl. egyszerű vascső rövidtávra, saválló hosszú távra.

Előzmény: Mara300 (990)
Mara300 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 990

Hallo lanyok/fiuk!

 

Lenne egy sürgös kerdesem, de csak kesö este tudok valoszinü ide benezni.

 

Nemsokara et lesz a haz hasznalata rendezve, a haz az anyukame, nagy, regi.

 

A konyha lesz egy nagyobb helysegbe atrakva, ahol van egy kemeny, regi, üzemen kivüli.

 

Ezt akarom -szükseges felujitas utan- hasznalni.

 

Az erdekel, hogy mire kell figyelnem, mert ugye en -is- "lany" vagyok, anyukam meg nagyon öreg, ö a tulajdonos.

Bonyolitast en csinalom.

 

A helyseg kb 5x5 meteres, ablaka van, haz 1 szintes (Fsz, + tetö, satortetö, vagy minek hivjak, eleg magas)

Hazban központi fütes, de ebben  a helysegben nincs. De regi kemeny viszont van. (A "regi", vagyis mostani konyha a központi fütessel is hasznalatban marad, telre, de nyareon a befözesek, több sütes,  stb miatt ha mar nincs fütesi idöszak, az "uj", 2. konyhat fogom  hasznalni).

 

Ott a helyen van meg egy regi, nagy,  nagyobb a szokasosnal, jo allapotban levö igazi vas sparhelt, ezt akarom megtartani.  Faval fogok csak tüzelni.

A helyseg hosszu ideig un. raktarnak lett hasznalva, de belöle nyilik egy nagy, szinten ablakos helyseg, amiböl meg egy nagy speiz, beföttek etc. fölösleges edenyek,  porszivo stb tarto lesz (ez is vagy 5x5-ös helyseg). A kettö közös falan van a kemeny.  Luk az "uj" konyhaban, a regi sparhelttal, tisztito ajto (vagy mi ..) a jövendö beli speizban, alul van.

Tehat luk es tisztito ajto nem egy helysegben van. De a tisztito ajto helysegeben nincs luk. Vagyis volt, de ma mar nincs.  A kemeny atmeröje  kivül a szemmertekem szerint kb 50x50 cm, mindket oldalon a falsikbol kiugrik, ugy van fölfalazva, szerintem csak 1 db. kemeny ez, Regen hol itt, hol ott üzeleltettek egyidöben csak 1. db. kalyhat, vagy 50 eve. (De mar vagy 40 eve központi fütes van, es a regi konyha nem konyhakent lett hasznalva, hanem  egy nagy semmire.)

Ez a fölfalazas (benne a "kemenyluk") a padlotol a plafonig megy.

 

Na a "kemeny", ami mar nem igen kemeny: A lukban belül mi van, nem tudom, de föl van falazva, kivülröl igy latszik, padlason viszont baj van.

A kemeny helyen van egy eternit (?) csö, ugy kb 15 cm? vastagsagu berakva, ez jön ki a padlas padlojabol, es megy ki a tetön.

 

Valami "helynek a tartoja" ez.

 

Tehat 1) föl kell a kemenyt a padlasban a tetön kivülre falazni, tetöfedö a tetöt atpasszitja gondolom.

 

A kemeny -gondolom 1. sparheltre (ami  mint mar mondtam, eleg nagy, de normalis vastagsagu csöve van a kemenylukig) csak egy luku kemeny kell.

Tehat föl lesz falazva, bevakolva. ("Helytarto eternitcsö" persze kiveve.)

Kell belülre a kemenybe valami?

Vagy eleg, ha föl van ujbol falazva?

 

Miutan nagyon öreg az anyukam (90 fölött, de jol birja magat), olyan keves rumlit akarok ami csak megy.

 

Csak szükseges, mindenkeppen szükseges dolgokat tehat.

 

Gyorsan,  csak a mindenkeppen szükseges a megoldasra törekedve, nem szorakozni.

 

Itt van helyben egy kömüves, tehat: mit mondjak, mit akarok?

Hany meter maganak kell pl. a kemenynek lenni? A helysegben levö kemenyluktol?

A dolog azert erdekel, hogy ugye a kemeny megy a padlasban, aztan meg ki a tetön, a vegleges magassag tehat mennyi legyen? Egyedüli tampont itt a kemenyluk ahol a helysegben a csö bemegy, onnan tudom a metereket szamolni.

 

Kell a kemenyre valami tetö?

(Tudom hogy "terv" kell, stb, de mire ügyeljek a tervnel? Nekem csak az kell amit irtam, nincs olyan hogy "na majd a dupla kemeny is valamire majd valamikor jo lesz, ezert nem art ..."

Nem. Semmi variacio, pont az, kizarolag  csak az amit en szeretnek.)

 

Tehat, lanyok/fiuk, mire figyeljek?

Mi kell ide?

Gykjorlati tanacsok?

Vagy szemet becsukni, aztan mindent a kömüvesre bizni, az ugyis tudja a dolgat?

 

Anyagot nekem kell biztos elöre megvenni, kiszallitattni -ugye a terv egy dolog, a kivitelezes meg egy masik ...) , milyen anyagok kellenek tehat?

Mit felejtettem el ?

 

Kösz a valaszokat elöre is, üdv Mara.

 

regrregr Creative Commons License 2016.03.08 0 0 989

Kedves Kéményes Miklós!

Arra szeretnék választ kapni, hogy évtizedek óta meglévő egyedi kéményünket kötelező-e kibélelteni, a kéménybe 1 db gázkonvektor van bekötve, egy 7 lakásos társasház tetőterében van. Jött a kéményseprő minden évben, mindent rendben találtak, soha nem mondták, h kötelező kibéleltetni, most azonban egy ífjú titán közölte a 90 éves anyámmal, h kötelező. Ha valóban az, akkor eddig miért nem kellett kérdezte ő, erre választ nem kapott. Csak egy 2. értesítést hagyott ott a kéményseprő, mivel közölte az anyám, h nem írja alá a" Tanusítvány égéstermék elvezetésének ellenőrzéséről"-t. Persze lehet, h 2016-tól új jogszabály van, de azt gondolom, azt mondhatta volna a kéményseprő. Hálás lennék, ha mielőbb választ kapnék és ha van akár régi, akár új jogszabály erre vonatkozóan azt megkapnám, h pontosan melyik az .

Köszönettel várom a választ a regr k u k a c  fr e email  p o n t hu-ra: Robi

Előzmény: kemenyesmiklos (969)
zugloinap Creative Commons License 2016.02.29 0 0 988

ez is nagyon sok 

Előzmény: citcat 18-16v (987)
citcat 18-16v Creative Commons License 2016.02.29 0 0 987

Ha egyenes a kéményed akkor megúszod 80-90 ezerből, ha van benne elhúzás akkor 110-120 ezerbe fáj. (de csak ha magadnak csinálod mert kb ennyi az anyag+ méretezés+légbevezető)

Előzmény: zugloinap (986)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!