Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

MiklósVác 2014.07.23 16:45:18 © 775

1-emelet van feletted?

Vagy tetőtér?

Előzmény: hantorish (774)
hantorish 2014.07.23 09:53:46 © 774

Ez alapján a turbo kazánhoz szükséges cső a csőben rendszer rozsdamentes acél csőből durván 10.000 Ft-ba kerül métere. 

 

Akkor egyszerűen nem értem, hogy jött ki a kivitelezőnek a 100.000 Ft-os többlet a plusz cső miatt. :S. Eszerint a komplett kéménycső nem szabadna, hogy 60-70.000 Ft-nál többe kerüljön anyagárban. (Itt most csak a csövet értem, természetesen az egyéb kiegészítőkkel nem számoltam, mivel azok amúgy is benne lennének a sima kémény kivitelezésében is. 

Előzmény: MiklósVác (773)
MiklósVác 2014.07.22 19:15:22 © 773

Fogalmazásodból olvasva csak a plusz levegő csőért kér ennyit?

 

http://kemenysepro.hu/wp-content/uploads/KOM.honlap.kozzetetel.tevekenyseg.2014.14_2013.Fov_.Kozgy_.rend_.2014.03.17..pdf

 

 

Itt találod a kéményseprő vizsgálati díjtételeket(Feltételezem Budapest)

 

Kijönnek,műszerrel vizsgálják a füstelvezető csőrendszer tömörségét.Kell egy hő és áramlástechnikai számítás amit olyan 15-20e-ért csinálnak.

Kivitelezői nyilatkozat.

Émi minősitő irat a beszerelt anyagokról.

 

Szóval olyan 50-60-e nél áll meg a papírozás.(Ez a kémény része.)

 

Gázterv szerintem kell,de ki csináltat?(kéményseprő nem kéri)Rohadtúl nem látok sehol.....

 

http://hfluesystem.unas.hu/...itt a webshopban látod az árakat,tudsz kalkulálni.

 

 

Csinálhatsz ha az épület jellege megengedi osztott rendszert is....

 

Nyílászsáró kutyát-macskát nem érekli,mert c-típusú készüléked van,ez kintről szívja a levegőt.És mint írtad gáztüzhely nem lesz....

 

 

 

Előzmény: hantorish (770)
Palási 2014.07.22 11:41:12 © 772

 Szerencséd van ,hogy a társaház beszáll a költségekbe. nálunk az ilyenbe nem szállt be  - sőt még az ellenőrzés díját is ránk terhelték volna. A képlet : a hagyományos gravitációs ellenőrzése  a közös költségből a többi meg  mindenkinek saját kontójára . aztán ahogy többen lettünk  a ház csak beadta a derekát. Addig volt olyan anomália, hogy pl. valakinek 4 kéménye volt és semmit nem fizetett / 3  kéményes konv. és egy gázvíz melegítő /, akinek meg egy modern komb gázkazánja az fizetett. Ráadásul a seprők is simlisek voltak. Szedték a régi díjat  a háztól az újat meg a lakóktól.

Szerencsére elmúlt.

Előzmény: hantorish (770)
Palási 2014.07.22 11:33:25 © 771

 Kissé túlzott a  Kivitelező, de tény hogy nem olcsó.

 

 

 A kazántól kell a csöveket venni mert egy rendszer az egész. De ha a kivitelező azt mondja plusz egy  százasért megcsinálja és engedélyezteti , menjél bele.

 Egy ilyen rendszert min. 250 eft lenne,  ha teljesen sk. állnád költségeket.

 A rendszered  ha nem legfelül laksz  így nézne ki : kazán, szétválasztó egység könyök egyenes idomok könyökök , mérő tisztító idom majd bele a kéménybe és onnan a  6-7 méter,  ami általában flexi cső és mind ez tanúsított savállóból.  Így igyekezz a gáztervvel, mert ha csak úgy behúz neked oda valamilyen csövet sokat nem érsz vele.

 Legfelül lehet a cső a csőben rendszer és az talán valamivel olcsóbb.

Előzmény: hantorish (770)
hantorish 2014.07.22 10:28:58 © 770

Sziasztok!

 

Kéménybéleléssel kapcsolatos kérdésem lenne. 

 

A társasház ahol lakom a kéménybélelés mellett döntött. Mi éppen felújítás elején tartunk a kéménybélelés is soron következett volna, mert turbo-s kombi kazánt szereltetünk. Ehhez persze szükséges a gázterv is. 

 

Beszéltem a leendő társasházi kivitelezővel. Azt mondta, hogy a plusz cső, ami a kombi kazánhoz kelleni fog, durván 100.000 Ft-ba fog kerülni 6-7 méterre. Tehát ez a sima bélelésen felül fizetendő összeg. 

 

Elsőre nekem soknak tűnik, tekintve, hogy nekem jóval kevesebbet mondott a saját gázszerelőm. 

 

 

Illetve még egy kérdés.A társasházi közösképviselő azt mondta, hogy mivel nyílászáró cserém is lesz, ezért költségesebb és bonyolultabb lesz az engedélyeztetés. Igaz ez abban az esetben is, ha gáztűzhelyem nem lesz a lakásban, illetve turbos kazán lesz beszerelve? Tehát elméletileg nem fogja használni a belső levegőt gázos készülék...

 

Előre is köszönöm a segítséget. 

 

 

Dunit 2014.07.04 14:18:49 © 769

 Tényleg legalább egy eset, amikor balesetnél nem a balhét elvitte a seprő, hanem egyáltalán a birói szakban megkérdezték volna.

 

 

Mikor lesz egy ilyen tárgyalás ?

 

 

Elmenek oda !!

Dunit 2014.07.04 14:15:37 © 768

 Jó kis összefoglaló, de a szakmai sovinizmust azért tartalmazza.

 Nézzük csak :

 

 

 "Viszont azért haldoklik a kéményseprő ágazat,mert a rezsicsökkentés nekik is odavert rendesen, több helyen a kéményseprők bérét is csökkentették." Van benne valami az a seprési díj nem volt olyan hatalmas, hogy felezzék. De nem is sokat adtak érte. Szólni kell a Szilárdnak / a csepelinek most nem ugrik bé a neve / hogy korrigáljon egy picit. Ja beugrott : a Németh  Sz. van szó.

 de amit vesztettek a derék kotorók az bőven behozták a szakvéleményesdin.

 

 

 "Kéménytűz,baleset,stb."

 akad, de ez a kéménytűz mumus elég ritka. Most a mobilok világában csak feltehetne valaki egy képet. Még a végén úgy halok meg hogy egyet sem láttam. Egész hosszú életemben eddig csak kettőről hallottam. Egyszer úgy 65 éve a Mámám egy templomi karéneken volt és mit lát ? hát hogy szikrázik a mi házunk kéménye. A nagy riadalmon kívül semmi más nem történt. a második tán 4 éve meséli az egyik szomszéd, hogy a Pisti bá' kéménye kigyulladt. Ott is nagyobb volt a látvány mint a valódi baj. Nos a fotók és a videók jöhetnek.

 

Tény viszont hogy hasznos a bélelés. A sok tüzelni nem tudó kéménye élettartalmát némileg meghosszabbítja. IIyen egyszerű, semmi habozás.

 

 

 " Brutális hőfokon a kémény fugái között,a kéményt szétrepesztve kilép a láng a tetőtérbe és jönnek a tűzoltók háztűznézőbe."

 hát nincs általában annyi lerakódás hogy ilyen előfordulna. Erős túlzás, de nagyon ritkán előfordulhat. pl. 1    : 10 a hatodikon.

 

 

,rákkeltő hatású.)  " mármint a kátrány !!! ja ha nyalogatja az ember. viszont büdős, ezt aláírom.

Előzmény: MiklósVác (764)
Friczy 2014.07.04 11:04:46 Creative Commons License 767

Tudsz tényleges olyan esetről, amikor elvitte a kéményseprő a balhét? Ez volt a kérdés, nem erre válaszoltál.

Előzmény: MiklósVác (766)
MiklósVác 2014.07.04 10:54:06 © 766

ha szénmonoxid mérgezés van, és olyan kémény,készülékből jött a cucc vissza,amit átvett a kéményseprő, Ő viszi a balhét!

 

Az más kérdés,hogy nem járnak utánna a dolgoknak és nem tudják.

Előzmény: Friczy (765)
Friczy 2014.07.04 08:57:52 Creative Commons License 765

Ha valami dráma van onnantól Ő viszi a balhét!

 

Tudsz egy olyan esetet is mondani, amikor kéménytűz, szénmonoxid-mérgezés esetén elmarasztalták a kéményseprőt? Ha nem, akkor bizony nem ő viszi el a balhét.

Előzmény: MiklósVác (764)
MiklósVác 2014.07.04 08:27:46 © 764

Tisztelt fórumozók.

 

Mint kéménybéleléssel is foglalkozó vállalkozó tisztáznék pár dolgot,mert látom némely esetben igen nagy zűrzavar van a fejekben.

 

Kéményseprők:

 

Amióta a katasztrófavédelem alá tartozik a kéményseprő ágazat,nagy urak lettek! Megértem valahol az olyat,ha egy kéményseprő beajánlja az ismerősét egy munkára,mert gyakran ez sokkal olcsóbb mintha a nagy kéménybélelő cégek által csináltatná az ember.(később rájuk visszatérek)

Viszont az alábbi fórumozó is kiakadt tisztességtelen ha direkt erre megy ki a játék,direkt arra,hogy beleverjék a másikat egy nagy költségbe.

Viszont azért haldoklik a kéményseprő ágazat,mert a rezsicsökkentés nekik is odavert rendesen, több helyen a kéményseprők bérét is csökkentették.Csodálkozunk ha csóri meg akar élni?

 

Ha kimegy a kéményseprő,engedjék be,kutya kötelessége megnézni a kéményt,kotorni,ellenőrizni,nem csak a pénzt beszedni.Ha valami dráma van onnantól Ő viszi a balhét! Kéménytűz,baleset,stb.

Régen az idősebbek rá voltak nevelve,kotorták sajátjukat,tisztították,karban tartották. A mai fiatalok szó szerint tojnak rá! Utána meg ott a baj.

 

Bélelés:

 

Bélelésnek több funkciója van.Ezek közül egy pár: Lecsapódó kondenzátum elvezetése,felszívódásának megakadályozása.Koromégéskor a tűz útjának,lángjának,hőjének elvezetése.Stb.

 

Ahogy egyre korszerűbb tüzelőberendezéseket vásárolunk,egyre növekedik ezen termékek hatásfoka,és mivel csodák nincsenek ezt minél alacsonyabb készülékből kilépő hőmérséklettel érik el. Ez a hőmérséklet tovább csökken a kéménybe érve,és kicsapódik szép lassan a kondenzátum.(Szép lassan mint az itatós papír felszívja a kisméretű kémény tégla,kátrány formájában megjelenik a lakásban büdös,nem esztétikus,rákkeltő hatású.)Ez az egyik oka a bélelésnek.

A másik oka ennek a koromégés,mert ez az előbb említett kátrány és az emberek trehánysága után kigyulladhat, Brutális hőfokon a kémény fugái között,a kéményt szétrepesztve kilép a láng a tetőtérbe és jönnek a tűzoltók háztűznézőbe.

 

Drága a bélelés, kis macerával jár.Igaz. De ne azt szivassátok aki elvégzi a munkát,hanem azt aki ennek a munkásnak heroin-árban adja az alapanyagot a béleléshez.Ez nem úgy működik,hogy lemegyek a sarki barkács boltba bélelő csőért. Szigorúan  EMI minősített csövet lehet felhasználni (A kisméretű kéménytéglának nincs kémény építésére kiadott EMI minősítése magyarországon, az ebből épült új kéményeket a kéményseprő nem fogadhatja el) Émi minősítést csak rendszer jellegű kéményekre adnak ki manapság.Ezzel utat engedve annak ,hogy olyan árba adja a kereskedő,gyártó azokat amennyiért nem sajnálja.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: bm613 (745)
Dunit 2014.07.03 01:02:13 © 763

Áttételesen igen kötelezhetnek.

 A kulcsszó az életveszély !

Előzmény: Kályháskristóf (762)
Kályháskristóf 2014.07.02 23:35:45 © 762

Nehogy kibéleltesd a 14-es kéményed! nem kötelezhet rá senki.

 

K

Előzmény: p5rs7 (758)
p5rs7 2014.06.01 19:32:22 © 761

Köszönöm a segítséget.

citcat 18-16v 2014.06.01 18:33:50 © 760

Megfelelő ÉMI minősítéses saválló és hőálló anyagból a kályha méretétől ( huzat igényétől) és a kémény magasságától függően kiszámított átmérővel kell csinálni.

Ez 6 méteres kéménynél 1,8m-es bekötési magassággal 14x14-es kerámia bekötésnél minimum 160mm átmérőjű cső

Előzmény: p5rs7 (758)
einohyl 2014.06.01 16:01:50 © 759

Saválló.

De a kivitelezőnek ezt tudnia kell.

Előzmény: p5rs7 (758)
p5rs7 2014.06.01 14:30:07 © 758

Sziasztok!

Sürgősen tudnom kéne, hogy meglévő téglakéménybe fatüzelésű cserépkályhához milyen bélés való.

Segítséget kérek.

öregrobi 2014.06.01 06:35:54 © 757

Köszönöm! Hívni fogom a napokban.

Előzmény: citcat 18-16v (754)
Palási 2014.05.31 08:44:11 © 756

 Itt nem ajánlatokat adnak, hanem  ( szak)véleményt.

Néha jót, néha rosszat !

Előzmény: öregrobi (753)
Palási 2014.05.31 08:41:52 © 755

 A 140x 140 -es kéményt mindig  4 téglából rakják - soronként !!

Előzmény: citcat 18-16v (754)
citcat 18-16v 2014.05.31 07:09:02 © 754

Az még érdekelne hogy mekkora cső kell bele  mert ha fúrni kell akkor az 15000/méter+ÁFA a cső mérettől függően 7600/méter-től 10000-ig+ ÁFA de 14x14-es kéményt nem illik 170mm-nél nagyobb csővel bélelni Ehhez még kell a kéményseprőnek méretezés és szakvélemény ami mindenhol a más áron van (Judapesten 28500Ft körül van) bővebben telefonon (nevemre katt és oda van írva ha megcsörget visszahívom)

Előzmény: öregrobi (753)
öregrobi 2014.05.29 14:13:29 © 753

Tisztelt Urak!

Ajánlatot szeretnék kérni egy 7m magas 5 téglás kémény bélelésére saválló béléssel.

Köszönettel:Robi

Mezőföldi 2 2014.05.10 11:59:09 © 752

 Nem ott, hanem A Fővárosi Önkormányzatnál. Az a tulajdonos.

Előzmény: bm613 (751)
bm613 2014.05.10 11:55:40 Creative Commons License 751

Talán a FŐKÉTÜSZ-nél, nem? Meg is tettem. Remélem, elnyeri méltó büntetését a munkáját nem végző, hazudozó, a haverjának megrendeléseket gyűjtő alkalmazott.

Előzmény: Mezőföldi 2 (750)
Mezőföldi 2 2014.05.10 11:53:13 © 750

 Panasszal kell élni a tulajdonosnál !

Előzmény: bm613 (745)
bm613 2014.05.10 09:15:44 Creative Commons License 749

Tegnap végre válaszoltak. Azt írták, hogy új kéménynél kötelező a bélelés, réginél akkor, ha a műszaki állapota indokolja. Mivel a fickó nálam bele sem nézett a kéménybe, nem kötelezhet. Felhívtam újra az üfsz-t, és elmeséltem nekik még egyszer a történetet, ezzel a válasszal együtt.

Előzmény: bm613 (745)
Kályháskristóf 2014.05.01 09:24:17 © 748

Köszi, ezek szerint több féle furán van. A cserépkályhához éppen bélelték a kéményt, nem volt hérás.

Előzmény: citcat 18-16v (747)
citcat 18-16v 2014.05.01 07:32:52 © 747

Az attól függ hogy melyik anyag van benne, de ha előzőleg gáz készülék volt rajta akkor biztosan nem mert napokon belül kiég (a vegyeshez készített hőálló furán sem bírja sokáig, általában az első kéménytűz azonnal végez vele) Amit még tudni kell az hogy a furán csövet csak úgy lehet kiszedni hogy vagy teljes hosszában kivésed vagy lefúratod (furán csövet kifúrni 8-15 ezezr/méter áron csinálják de senki sem vállalja szívesen mert nagy szívás én is csak akkor ha nagyon nincs mást csinálni, vagy ha megvárod amíg ráérek) Ha mégis rákötsz akkor a műgyanta kiégése után az üvegszövet össze esik és az egész eldugul amit kihülés után még a vésőgéppel is jobb ha körbevésed és egészben szeded ki mert olyan mint a bazalt szikla és a törökméz keveréke.

Előzmény: Kályháskristóf (746)
Kályháskristóf 2014.04.30 23:44:46 © 746

Sziasztok, kérdeznék. Furánra rá lehet kötni fatüzeléses cserépkályhát?