Keresés

Részletes keresés

Calcitos Creative Commons License 2016.02.01 0 0 983

De hát ez a kéményseprők feladata lenne ! 

 Ja hogy ők elszabotálják ?  Meg kell kérni őket hogy rendesen csinálják, amíg nem tiszta a kémény nem jöhetnek le a padlásról !!

 

 

  Miért magad végzed ezt a műveletet ?

Előzmény: polly56 (982)
polly56 Creative Commons License 2016.02.01 0 0 982

Sziasztok !

Két éve a kéményembe 160 mm-es saválló béléscsövet tetettem mert a régi kémény oldalán a téglák között jött ki a füst .Most viszont tisztítani szerettem volna csak az a problémám,hogy a padláson és a kazán mögötti tisztító nyílás akkora mint egy "egérlyuk" 120x180 -as . Az okostojások a hozzá nemértők  azt mondják ,hogy ez szabvány méretű és nincs nagyobb tisztító nyílás és ajtó . Így viszont már a kezemen bőr sincs annyira lenyúztam abban a picike tisztító nyílásnak mondott "egérlyukban " . Mi a véleményetek van vagy nincs ,nagyobb és kicserélhetem e ezeket a tisztító nyílásokat valami normálisra amibe már tényleg belefér egy tisztító seprű , kémény kaparó, úgyhogy nem nyúzom le a kezemet és nem verem össze ?

 

Varek1 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 981

 Ha belefér ( és miért ne férne bele ) akkor a régi maradhat.

 Nekem nem kondis, hanem sima túrbós a régi 130 -asba belehúzták az új 80 -ast. De azért ez csak új bélelésnek számít, csak a régi eltávolítása szükségtelen.

Előzmény: Jonesy84 (980)


Jonesy84 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 980

Sziasztok

Jelenleg nyílt égésterű kazánunk van 130-as alu béléscsővel a kéményben. Szeretnénk lecserélni a kazánt turbósra és az egyik szerelő azt mondta, hogy nem kell cserélni a kémény, hanem csak belerak még egy 80-as csövet a 130-asba. Kérdésem, hogy ez szabályos, mert azért így jóval olcsóbban kijönnék, mint ha cserélni kellene az egészet?

zugloinap Creative Commons License 2016.01.29 0 0 979

olcsó kéménybélelési lehetőséget tudtok-e? társasház magasfsz, 2 emelet

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 978

 miklós !

 

 négyszer többen fagynak meg, mint ahányan kémény miatt meghalnak

Előzmény: kemenyesmiklos (969)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 977

Saválló acél legyen és a probléma megoldva !

Előzmény: Mjuz (976)
Mjuz Creative Commons License 2016.01.25 0 0 976

Szervusztok! Valakinek esetleg lenne infója arra, hogy pelletkandallóhoz milyen flexibilis béléscsövet lehetne használni, ami rendelkezik az előírt w3g minősítéssel?

 

 

zugloinap Creative Commons License 2016.01.09 0 0 975

Nyilván. De mi kerül 2 millio felettibe 3 lakás kéménybélelése?

Előzmény: eekeili (974)
eekeili Creative Commons License 2016.01.09 0 0 974

 Ha megfizetik emelkednek az árak.

Előzmény: zugloinap (973)
zugloinap Creative Commons License 2016.01.08 0 0 973

Mi kerüll egy kéménybélelésen többszázezer ft-ba? van olyan 3 egymás feletti lakás, ahol 2 miliós a bélelés díja (árajánlat)

eekeili Creative Commons License 2016.01.04 0 0 972

 A rézcsöves béleléshez mit szólnál ?

 

 Tartós ?

Előzmény: kemenyesmiklos (969)
Ofenbau Creative Commons License 2015.12.23 0 0 971

Ahogy olvasgatom vannak kéményesek, aki a fizikai és kémiai  fogalmakat nem tudják megkülönböztetni.

Dunit Creative Commons License 2015.12.18 0 0 970

Ez igen  !!

 A savak a felsorolnád ! A szénsav kivételével !!

Előzmény: kemenyesmiklos (969)
kemenyesmiklos Creative Commons License 2015.12.18 0 0 969

Sajnálom, hogy az országban vannak olyan emberek, hogy 14 db kéményt felügyel és nem tudja az MSZ EN 1443-as szabványt! Pedig vélhetőleg már megcsináltál pár kéményt!! De nem probléma, a tudásodon lehet fejleszteni és ha kéményekkel foglalkozol kell is! NE LEGYÉL FÉL MŰVELT légyszíves mert ez veszélyes ha N2-es akkor 20 pa 3 l/s is engedhet de szerintem nem tudod hogy mi az hogy N1 N2 P1 P2 H0 H1 H2  de ez most nem is tartozik ide! Nem is kell bizonyítanod mert nem is vártam volna tőled el és nem is ezt kérdeztem mert nem tartozik ide és nem a tudásodat akarom tesztelni csak az ÁLLÍTÁSAIDAT kértem hogy gondold át de ha ezzel kapcsolatban kérdésed lesz személyesen szívesen segítek!

Nem szabad egyetlen dolgot elfelejtened ha kéményt bélelsz vagy felügyelsz vagy kéményseprő vagy vagy épületgépész vagy! BÁRMIT MONDASZ BÁRMIT CSINÁLSZ, ha az 10000 ezer kéményközül azaz egy a te családodban csinálna halál esetet akkor megnézném az arcod!!

 


Nem véletlenül kérdeztem, hogy mennyit engedhetne depressziósnak megfelelő kémény (teljesen szabályosan hiszen az ő rá vonatkozó szivárgási osztály gyengébb)

 

ha 40 Pa-on 2 l/s ( többet engedne ha megvizsgálnád de tegyük fel nagyon fasza az a kémény)
 200 Pa on 16 m³/h égéstermék távozhat a kéménybe:D a túlnyomásos kéménybe maximum 0,0216 m³/h megengedett  
TEHÁT 740 %-kal több égéstermék szivárgást mutathat a műszer ki egy jól megcsinált nyílt égésterű kéményben ha 200 Pa-al a túlnyomásos kémények vizsgálati nyomásával vizsgálod!!! 

Sajnos ezt nem gondoltad el pedig próbáltalak rá vezetni

16 m³/h égéstermék ami közel van a harmatponthoz ( ez az a fizikai fogalom amit kérdeztem)

az nem veszélyes lehet ... hanem az már veszélyes!! 

 

KÉMÉNYTÉGLA?:D  tud meg Magyarországon egyetlen egy kis méretű tégla sincs minősítve égéstermékre  a jelenlegi jogszabályok szerin (2015)!!! De ha te tudsz egyet szivesen meghallgatom leríhatod hogy melyik kisméretű téglából csinálhatnak kéményfejeket ( új építésnél nem rakhatsz te csak úgy egy 14X14es kémény cső meg semmi nélkül) Természetesen külsö köpenyelemnek használható. De ezt nem én mondom, ebben nem is tartok fenn vitát. most ha életveszélyes egy kémény inkább legyen átépítve cső nélkül mint, hogy ledőljön!!A biztonság a lényeg semmi más!! mert meglévő kémény fejeket lehet vele felújítani, megfelelő minősítéssel. de újat már nem csinálhatsz belőle! PERSZE A MINŐSÍTÉS NEM AZ hogy jó égéstermékre mert egy sem fizetett a bevizsgálásért az én tudásom szerin:D de mondom nyugottan leírhatod ha találsz egy teljesítmény nyilatkozattal rendelkező kis méretű kémény téglát.Ezzel a savas dologgal azért egy picit morci vagyok :( annyi alu csövet láthatsz amit szétmart annyi vakolatot ami lehúllott annyi tisztítót ami kilyukadt annyi átszakadt kémény járatot hát ha füst probád csinálnánk egy több járatos kémény esetében (akkor nagyon sok helyen átszívárgás van! és írod hogy nem veszélyes? Égéstermékbe annyi fajta veszélyes sav lehet Dunit ami bizonyítható kénsav  még salétrom sav is fa tüzelés esetében. Persze te a kádba gyűjtöd a kondenzvízet és néha megfürdesz benne ha össze gyűlik de kit érdekel?????

 

A fizikai kémia folyamatokat melyeket nagy mérnök emberek bizonyítottak be konkrét számításokkal mérésekkel bizonyított példákkal NEM SZABAD leszólnod még ha nem is értesz vele egyet, mert akkor sokan azt hihetik hogy semmi valóság alapjuk nincsen pedig a szabvány alkotók nem csak egy fórumon okosodnak és egy fürdőkádban nézik hogy mennyire savas az a kondenzátum :(

Előzmény: Dunit (968)
Dunit Creative Commons License 2015.12.14 0 0 968

"de meglehet nézni a magyarországi kémények állapotát!"

 

 Hát meg lehet.

 A megállapítás  ?

 

 Na én segítek : a megnézett látható kémények általában rondák, ramattyúl néznek ki. De ezek nagyrésze már nem kéményként üzemel, hanem, csak ott maradt. Annak ellenére hogy rettentően csúnyák, a ledőléstől nagyon, de nagyon messze vannak. Egy intenzív vihar vagy egy erősebb földrengés kell ahhoz, hogy ez a ledőlés bekövetkezzen.

 Sajnos ez is bekövetkezik néha, úgy  5 - 10 db kémény dől le a nagyjából    4 millió kéményből. Na ilyenkor a tetőnek annyi, néha egy egy autó látja a kárát és nagy rikán személyi sérüls is bekövetkezhet. De ritka.

 Értem én. A kémnyekkel foglalkozó vállakozások ezeket feltupírozzák  - fontosságukra rámutatva.

Előzmény: kemenyesmiklos (964)
Dunit Creative Commons License 2015.12.14 0 0 967

Tehát a vád a gáztüzelsű berendezések égéstermékeivel szemben, hogy agresszívek.

 

 Érdekes van egy zárt túrbós rendszerű gázkazánom is aminek a füstrendszeréből a konenzátumot direkte a fürdőkádba vezetem immár  5 éve és még semmi felmarás.

  Úgy általában  már vagy ezer esztendel /vagy néhol korábban / kéményeket épít az ember, azon füstöt/ égésterméket ereget a szabadba. Sok baja nem volt vele. Néha felgyújtotta a fél falut vagy az egész várost,. ezenkvül semmi. Néha ha eldugult, pechjére éjjel, bizony megfulladtak.

 

 Úgy 30-  100 évente újra ípítették vagy javították. Atán gyütt a földgáz, nálunk úgy 35 éve. Szépen rákötöttek ezekre a téglakéményekre és mit tapasztaltak  5 ... 10.. 15 év múlva ?

 Hát hogy a kémény felső része  nagyjából a felső harmad, a kéményfej tönkre ment.

 

Errodált.

Természetesen egyértelmű , hogy a földgáz a bűnös. A nagy víztartalmú égéstermék lecsapodott a kéményben és jött a fagy, ami betett neki. Az enyhén savasság nyilván rásegített. de nem az a főok. Természetesen a savval riogatni jobban lehet.

 Megoldás :

 A kémények bélelése. Kezdeteben a flexi alu cső, ami vékony falánál fogva sokáig nem tartott. Így radt a merev alú cső, a merev saválló acélcső néhol a furánflex vagy a flexi saválló acélcső

 

 

Új kéményeknél a samott cső.

 Megjegyzem van 150 db. elfekvő samott téglám, miért ne lenne jó az a kémény útólsó részének az építéshez ?

Előzmény: Dunit (966)
Dunit Creative Commons License 2015.12.14 0 0 966

Azt minden esetre megtudtam, hogy  egy gravitációs kéménynél   a vizsgálati nyomás 40 Pa, a  túlnyomásos kéményeknél pedig  200 Pa, s ehhez vannak rendelve bizonyos áteresztési számok. Kár hogy csak a garvitációsnál adod meg a megendedett értéket, azt a 2lit /sec / m2 és holvan a túlnyomásosnál. Pedig csak azt mérik. Van vagy 10 db. kéményem sőt 15 ö-t felügyelek, de grvitációs kéménynl még soha sem merült fel ilyen mérés. Viszont nem írtad hogy mennyi az üzemi nyomás a kétfajta kéménynél.

 Az én gravitációs kéményeim pl, negatív üzemi nyomáson mennek. Azonkívül lukasak is kettő helyen is.

 

 

 "Szerinted nem is kéne bélelni a gáz készülékek kéményeit, mert lehet hogy nem gyorsan következik be?"

 Nem állítottam így én ilyent,  viszont bizonyos gázkészülékek kéményeit pl.a nyilt égésterűekét nem kell csak ajánlott bélelni. Ha a tulaj fel vállalja , hogy 10 - 15 évente

  újra rakatja  a kéményfejet, akkor minek. Ez a kéményfej a kéménynek kb. az egyharmada.Ez szokott általában tönkremenni.

 De lehet megfelelő téglából is építeni.

 

 

 Ez is egy érdekes állítás, de nem teljesen így van  : idézet :

 

 

 "Állítod, hogy nem agresszív az az égéstermék: D ! Mit gondolsz mi az a fizikai fogalom égéstermék esetében, ami miatt bélelni kell a kéményeket?"

 Nem annyira agresszív mint sugallod, de ezt majd később.

Előzmény: kemenyesmiklos (964)
Dunit Creative Commons License 2015.12.14 0 0 965

Most akkor M bátyónak vagy nekem szólnak az intelmeid   vagy mindekinek ?

Előzmény: kemenyesmiklos (964)
kemenyesmiklos Creative Commons License 2015.12.14 0 0 964

Örülök az észrevételeidnek:D. Felmerült bennem pár kérdés!

Írod, hogy nem nagy jelentőségű az ami átszivárog. Tegyük fel, hogy egy nyilt égésterű fém kémény jól megvan csinálva és 2 l/s-ot enged négyzetméterenként mit gondolsz mennyit fog engedni ez a kémény 200 Pa-on? Hány m³/h-t?

 

Állítod, hogy nem agresszív az az égéstermék: D ! Mit gondolsz mi az a fizikai fogalom égéstermék esetében, ami miatt bélelni kell a kéményeket?

 

Írod, hogy nem gyorsan következik be. Ebben igazad van, sosem gyorsan következik be, de meglehet nézni a magyarországi kémények állapotát! Szerinted nem is kéne bélelni a gáz készülékek kéményeit, mert lehet hogy nem gyorsan következik be?

 

Írod, hogy a csövön meg miért menne át, utána meg írod ha csak a flexi csővel van csinálva akkor szivároghat. Ha találtál egy okot, cső fajtát ami miatt szívároghat a csövön Akkor ezt minek írtad le? (Nem tudom)

 

Látom a CO mérgezésre már komolyan veszed ez végre egy jogos felvetés, de nem tartom valószínűnek, hogy a régi füstcsövet bárki is felhasználná (REMÉLEM) ÖRÜLÖK, hogy ezt leírtad bár felteszek még egy kérdést! Te össze tudnál rakni egy régi MEGLÉVŐ füstcsővel egy turbós kazánnak az indító idomával?  (ezt már csak úgy magunk közt)

 

Egy a lényeg: M. Bátyó kikel alakítani egy minősített égéstermék elvezető berendezést, ha turbós kazánt akarsz!

 

Előzmény: Dunit (963)
Dunit Creative Commons License 2015.12.13 0 0 963

Tehát a kérdezőnek egy szaki azt javasolta, hogy túrbós kazánt is ráköthet egy bélelt  gravitációs gázkéményre. Valóban ráköthet, de az életével jáccik.

 És ez ami viszont elhanyagolható  :

 

 "Ezt azt jelenti, hogy ha te rákötöd a turbós kazánt egy nyílt égésterű, depressziós kéményre ott az illesztési hézagoknál, illetve akár maga a csövön keresztül  nagy mennyiségű égéstermék szivároghat: szét marhatja a kéménykürtő fugáit stb."

 

 

Nem jelentős mennyiség ami átszivárog és azért nem annyira agresszív az az égéstermék, hogy ez a jelenség gyorsan bekövezkezne. 

 Viszont a CO mérgezés az egy reális veszély.

 Főleg a belső helyiségekben lévő füstcső tömítetlenségeinél.

 A csővn megmiért menne át / hacsak nem a még régebben alkalmazott   vékony flexi alu cső van bélésként, na ott igen.

De  hülyeség az egész felvetés, mivel úgysem engedik.

 

Előzmény: kemenyesmiklos (962)
kemenyesmiklos Creative Commons License 2015.12.13 0 0 962

Köszi az észrevételt! :D

 

de mi ez a de?
Esetleg másképp tudsz valamit?

Előzmény: Dunit (961)
Dunit Creative Commons License 2015.12.13 0 0 961

Látom a számokkal tisztában vagy, de....

Előzmény: kemenyesmiklos (960)
kemenyesmiklos Creative Commons License 2015.12.13 0 0 960

Helo M. bátyó

 

Sem a szabványok, sem én nem örülök az ilyen vállalkozóknak!

 

A problémát nem feltétlenül a korrózió illetve kondenzátummal szembeni ellenállási osztály jelent egy égéstermék elvezető berendezés esetében! Érdemes tisztába lenni egy égéstermék elvezető nyomásosztályával is! Egy nyílt égésterű kémény a felhajtó erő elvén működik és úgy N1 nyomás osztályon 40 Pa-os tömörség vizsgálat  esetén 2 l/smszivárgás engedett meg. Egy túlnyomásos kéményben (pl.: turbós kazán esetében a ventilátor nyomja ki az égésterméket győzi le a kéményáramkör ellenállásait) 200 Pa- os tömörségi vizsgálatot kell csinálni.
Ezt azt jelenti, hogy ha te rákötöd a turbós kazánt egy nyílt égésterű, depressziós kéményre ott az illesztési hézagoknál, illetve akár maga a csövön keresztül  nagy mennyiségű égéstermék szivároghat: szét marhatja a kéménykürtő fugáit stb.

 

Ha ezt észreveszi egy kéményseprő nagy problémád lehet belőle. ( nem beszélve, hogy semmi sincs minősítve, tanúsítva! Készülék cserénél, méretezés, szakvélemény gázterv kéne minden esetben, de akkor már ha akarsz, ha nem akarsz papírozni kötelező lesz!

 

 

Előzmény: M. bátyó (958)
Zöldár Creative Commons License 2015.12.08 0 0 959

Így igaz, nem fogja szétmarni.

 

  Sőt be is lehet kötni.

 

Csak nem szabad.

  A turbós kazánoknak teljesen más a füstelvezető rendszerük.

Nézz utána.

Előzmény: M. bátyó (958)
M. bátyó Creative Commons License 2015.12.07 0 0 958

Sziasztok! Egy vállalkozó azt mondta nekem, hogy a nyílt égésterű kazán kéményébe be lehet kötni turbós (zárt égésű) kazánt, mármint hogy a turbós kazán füstje nem fogja szétmarni a kéménylemezt. Mi igaz ebből?

dear-bear Creative Commons License 2015.07.20 0 0 957

Köszönöm.

Előzmény: citcat 18-16v (956)
citcat 18-16v Creative Commons License 2015.07.18 0 0 956

Nem.

Előzmény: dear-bear (955)
dear-bear Creative Commons License 2015.07.17 0 0 955

Uraim!

 

A házamat 1990ben épitettük. /Egy szintes lapostetős épület/, ezt 2013ban korszerűsitettem, ami abból állt, hogy a lapostetőt felváltotta nyeregtető. A fűtés 1990ben is ugyanaz volt, mint ma is. Egy cserépkályha. 

Kérdésem: Kell-e béleltetnem a kéményt?

 

Válaszukat megköszönve, tisztelettel!

Redpaladine Creative Commons License 2015.07.15 0 0 954

Kedves Mindenki!

 

Budapesti Wekerle telepi lakásnál voltak a kéményseprők és kijelentették,hogy ki kell bélelni a kéményt,úgy hogy bele se nézett a kéménybe. 

 

Kérdés,hogy két szakember is mondta,hogy a kémény kitűnő állapotban van tehát a jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint akkor nem kell kibélelni nem? 

 

Amúgy fatüzelésű kályhával használom a kéményt? 

 

És a kályhánkat újrarakatom a kályhaépítő mesterrel és akkor ez új kályhának minősül-e? Vagy ez még kijátszható a jelen lévő szabály szerinti kibélelés? :)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!