Keresés

Részletes keresés

mongoloid Creative Commons License 2015.02.19 0 0 885

A huzat hogy módosul a tárgyalt feltételekkel? A perlitnel van valami minőségi követelmény? A  saválló lemez cső milyen lemez  vastagságú ajánlott? 

Előzmény: Ofenbau (884)
Ofenbau Creative Commons License 2015.02.19 0 0 884

  Ha belemegy, akkor semmi akadálya.

 

Szigetelésnek a perlit kitűnő.

Előzmény: mongoloid (882)
lili0010 Creative Commons License 2015.02.19 0 0 883

lapítva akarod betenni a 160-as csövet?

Előzmény: mongoloid (882)
mongoloid Creative Commons License 2015.02.18 0 0 882

Üdv mindenkinek! 

Öt téglás kéményt bélelnék savalloval. Pár éve a padlás szintig vas csövel már behuztam, azt most kiszednem, és végig savalloval huznam be. Nyolc méteres a kémény, ebből öt a a tetőn kívüli. Sajnos a lignit hozzá fogott a felső öt sor tönkre tételéhez, nemrég rakattam, sajnálom tönkre tenni, inkább raszanom magam a bélelésre. 

Kérdezném, hogy 36 kW - os kazánhoz megfelel a 16 - os cső végig? Ilyennel indul a kazán füst csöve is. Ezt még bele lehet az öt téglásba húzni. Viszont olvastam hogy szigetelés, hőálló kell rá. Így már nem biztos hogy belemegy. A kémény, és a cső közötti hézagot ki lehet valamivel önteni? Perlitrol hallottam. A kémény tetejének a cső zárása érdekelne még, rá kell lemezelni a kéményre, hogy a csapi, kondenz csak a csőbe jut hasson? Szeretném a butaságokat elkerulni, úgy vélem meg tudom csinálni, ha fúrni nem kell. Nem valószínű, 

Alapi42 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 881

Köszönöm !

 

 

 " és 125 ős cső az oxigén elvezetés."

 

 

  Gondolom ez így helyes :

 

 

 "és  125 - ös cső az égéslevegő bevezetésére. "

 

A füstgáz megyen felfelé belül, az égési levegő megyen lefelé /kívül / be a kazánba táplálni az égést.

 Szóval nálam  kb. 4 m van a csatlakoztatástól a kémény végéig.

 De reménykedem , hogy csak fejlesztik a gyártók a ventilátoraikat, hogy mire sorra kerülök megbirkózzanak ezzel a feladattal.

 

Előzmény: Kémény Épít (880)
Kémény Épít Creative Commons License 2015.02.10 0 0 880

Köszönöm az érdeklődést majd megpróbálok változtatni a honlapon, hogy lassabban ugráljanak a képek.

 

Igen azok a kazánok koncentrikusan (cső a csőben) kéménnyel készültek 80 as belső cső égéstermék elvezetés és 125 ős cső az oxigén elvezetés.

 

Ha koncentrikus kéményt szeretnél ott meg kell nézni megy tud a készülék általában a turbós készülékek 10-11 méter tudnak, de ez nem a függőleges szakaszt jelenti hanem az egész kéményt.

Egy könyök 1,5 - 2 métert számít a T idom is 2 métert számít így max 5 vagy 6 méter lehet a függőleges szakasz.

 

A kondenzációs készülék koncentrikusan többet tud kb 20 és 25 métert, de ez is készüléktől függ.

 

 

Szétválasztva a turbós készülék kb. 20 méter a kondenzációs készülék 50 métert is tudnak.

 

 

 

 

 

Előzmény: Alapi42 (876)
tonycsi02 Creative Commons License 2015.02.06 0 0 879

Sziasztok. Válaszolva a kérdésekre kb 4méter van kint a kéményből a szabad levegőn.Az akác egy éves. Hasogatva száradt ki. Akémény 4 hónapja lett kikotorva. Vettük a házat első tulajtól és nemtudom hogy üzemelt újkorában. 10 a éves rendszer. Csak ez a fűtési rendszer van ezt szeretném tökéletesíteni.

joevagyok68 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 878

Konkretan mikori vagasu az a 'szaraz' akac ?

Kemeny hol 'halad' ? Mekkora resze van 'hidegben' ?

( az 5,5 meterbol kovetkeztetve akar az egesz)

Előzmény: tonycsi02 (873)
citcat 18-16v Creative Commons License 2015.02.05 0 0 877

Annak a kazánnak elég lenne az a meglévő kémény, szerntem a folytott tüzelés miatt lekátrányosodott a kéményed +a kazánod is. Előbb takarítsd ki a kéményt és  figyelj oda a kémény tetején meglegyen a 100 fokos füstgáz és akkor soha nem lesz többet ilyen problémád. Amúgy 5,5 méteren 160mm átmérőjű kémény kell de lehet annál nagyobb is az nem árt.

Előzmény: tonycsi02 (873)
Alapi42 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 876

  Nos megnéztem a honlapotokat is  !

 Érdekes. de azokat a képeket nem lehetne egy kicsit lassabban ugráltatni ?

 Jó az össze válogatás. Van olyan kép amin minden létező kémény szerepel.

 Viszont engem a két már bekötött kazán érdekelne. A friss vakolat javításból lítélve pont a munka után készült. inkább az elvezetés módja érdekelne. saccolom cső a csőben mind a két rendszer. A képen csak egy szétválasztó idom és egy könyök látszik. Már csak azért is érdekelne mivel, mivel ilyen szándékozok készíttetni. A könyök után  a fűstgáz útja úgy 4 m lenne.

 Itt ugye minden méter számít, nem úgy mint egy szétválasztott rendszernél.

 Ja és mennyi a külső átmérő  -ha nem államtitok ??

 Mondjuk egy telephely megadása is hasznos lehet néha.

Előzmény: Kémény Épít (872)
Alapi42 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 875

 Néha a kéményseprők dupla szakvéleményt is szeretnek kérni. Egyet a munka előtt egyet pedig a munka után.

 Persze a dupla munka  az dupla pénz.

Előzmény: yushchenko (871)
Alapi42 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 874

 Már csak azt kéne tudni mi a fenének a kéményseprői szakvélemény ? Talán kellene készíteni egy szakvélemény erről a kéményseprői vacakolásról is !!

 

 

Tehát  ezek kellenek :

 

 

- kivitelezői nyilatkozat (kivitelező tölti ki),  ki más  ? Ebben nagyjából az van hogy a bélelő megfelelő anyagból bélelte azt a kéményt, az igénybe vételnek megfelelően merev alú csővel,  saválló acéllal, vagy  az un. felfúj majd megkeményedett műanyaggal ( most a neve nem ugrik bé /, aztán nyilatkozik arról is hogy  betartotta az idevonatkozó előírásokat, pontosan megjelölve, azokat  dátum, pöcsét céges aláírás.

- teljesítmény nyilatkozat (kémény gyártó adja),   persze anélkül nem is érdemes a készüléket megvenni, az már egy más dolog hogy az a megadott teljesítmény mennyire fele meg a valóságnak - ok. a gyártók majd mindig a valóságnál nagyobb teljesítményt adnak meg  - Naná

 

- hő és áramlás technikai méretezés (mérnök készíti). Nos ez is egy érdekes valami. Megadja pl. a gyártó hogy a készüléke 30 m magasságot tud legyőzni mivel ventillátor zavara ki az égésterméket, sőt azt is hogy azért ebből levonandó  a könyök és egy egyéb irányváltoztatások,  jó biztonságosan számolva 2 m darabonként,  tehát     3 db  90 fokos könyök, akkor le a  3 x 2 = 6 m , Az a készülék még mindig 24 m ellenállású csatornán képes kinyomni az égésterméket. ok. van azért surlódás is meg egyéb, de az a szerencsétlen készülék ventillátor még biztosan  20 méterrel elbírkozik.  A kémény és a füstcsatora meg a készüléktől meg összesen csak 9,5 m. Ok . ok egy földszinti lakásnál ha még van felette 5 szint akkor nem árt számolni. Vagy akkor is ha valaki dupla teljesítményűre bütyköli a kazánját, de ilyen aligha van. Ha becsületes az a mérnök kiszámolja és jelzi  - megfelel, nem felel meg.

 most a  hőtechnikai méretezésről nem beszélek az már neccesebb lehet

 

 

- Budapest területén tulajdonosi nyilatkozat és vajon miről nyilatkozik a tulajdonos. Átéltem már egykét bélelést A munkákkal mindig elégedett voltam. Igaz az egyiknél becsúszott egy  bibi. A bélelő a nyilatkozatra nem tett dátumot ok ez még elment volna, na de a cím is rosszul volt megadva. Szerencsére semmire se kellett az a nyilatkozat, igaz sokat nézegettem. Aztán egy másik. Na itt már kellett mert enélkül a munka nem ment volna tovább. De a bélelő kibélelte e kéményt, a kémény seprőkkel lemérette a lemérendőket, majd a derék seprők adtak egy szakvéleményt arról hogy a kémény megfelel á 40 eft, Állítólag a bélelő készítettett egy  

 - hő és áramlás technikai méretezés  szintén á 40 eft. na így lett az a bélelésem 320 eft. Csak furdalta a  kíváncsiságom, hogy vajon mit méreteztek nekem 40 eft ért. Egy csellel hozzájutottam a dokumentumhoz  5 oldal, A4 ritka sorközzel hogy többnek látszódjon a lényeg hogy  számító géppel készült az aktuláis adatok bé ás rajta volt hogy megfelel  ez a lényeg. És a kéményseprői szakvélemény tök azonos ezzel a dokumentummal kivéve a fejléc és az aláírás. Volt abban minden amit összeszedtek a megrendelőtől, bélelőtől, a készülék gyártótól / kazán teljesítmény , cső átmérők, cső hosszak sőt az égéstermék sebessége is - persze lehet számolni / De azért egyik dokumentumban sem szerepelt hogy akkor mennyi is az ellenállása annak az égéstermék elvezetőnek .rá írták megfele, kimegy a füst. A hőtechnikai számítás is elég érdekes volt. nemes egyszerűséggel ráírták hogy nem hül le az a füstgáz a hosszú útján sehol / 6, 5 m /.

 

Ilyen a tapasztalat, lehet vele keresni néha sokat is. Pl. ha megvan támogatva egy kis monopol helyzettel és még összefonódásról is gondoskodunk.

 

 

 A bélelést viszont vegyétek komolyan !!

  Közbe beugrott - furán bélelés is létezik  - sőt többféle is.

Előzmény: Kémény Épít (872)
tonycsi02 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 873

Sziasztok fórumozók. Segítséget szeretnék kérni bárkitől! Adott egy viadrus u22 es 5 tagos kazán 25kw. A kémény 5 téglás azthiszem, és kb 5,5 méter magas. A probléma az hogy nem megfelelő az égés nincs elég huzat,és kátrányosodik.A tüzifa száraz akác. Bélelni szeretném a kéményt. Valaki tud esetleg valami képletet vagy számítást hogy milyen keresztmetszetü cső és milyen magas stb... kell hozzá hogy tökéletes legyen. Előre is köszi.

Kémény Épít Creative Commons License 2015.01.30 0 0 872

Szia!

 

Szükséges dokumentumok kéményseprő szakvéleményhez:

 

- kivitelezői nyilatkozat (kivitelező tölti ki)

- teljesítmény nyilatkozat (kémény gyártó adja)

- hő és áramlás technikai méretezés (mérnök készíti)

- Budapest területén tulajdonosi nyilatkozat

 

Ezek a dokumentumok szükségesek a kéményseprő szakvéleményhez

 

Ha valamiben segítség kell www.kemenyepitok.hu

Előzmény: yushchenko (871)
yushchenko Creative Commons License 2015.01.14 0 0 871

Sziasztok!

Milyen papírokat kell kérnem(kapnom) kéménybélelőktől, hogy legális legyen a kémény és későbbiekben se legyen belőle baj? Esetleg a végleges kéményseprői szakvélemény elég erre?

minden ami kémény Creative Commons License 2015.01.04 0 0 870

kémények épitése szerelése javítása bélelése zárt és nyilt égésterűekhez is06704254406

einohyl Creative Commons License 2014.12.20 0 0 869

10 -12 kW-ig nagyjából jó.

Előzmény: Kecskés 01 (868)
Kecskés 01 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 868

Sziasztok !

 

14 -es belső átmérőjű cső milyen kályhához megfelelő ? 

Ez egy kémény rendszer csöve . Tapasztalatokra lennék kíváncsi ?

Kisméretű téglával körbe falaznám, úgy lenne beépítve.

Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm .

Varek1 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 867

 Célszerű tehát ezt kéménybélelőre bízni?

 Az attól függ mennyire szereted/érted a lemezlakatos és bádogos munkát. Nagyjából e két szakma ötvözete.

 Természetesen az anyagot meg kell vásárolni. Ha van a látókörben kémény elem gyártó, ott mindent meg lehet vásárolni, aztán némi szerszám, némi kézügyesség, némi segítség és lesz egy majdnem új kéményed.

 Én pl. úgy csinálnám : a vásárolt 180 mm-es csövet leszigetelném ásványgyapot csőhéjjal rácsavarnák egy golyónyomott alu fóliát, leereszteném a kéménybe, a tisztító és csatlakozó csövet illeszteném az előre kialakított helyhez, központosítanám a kéményt, majd a kéményfejen kilógó részt még egy szigeteléssel látnám el és egy lemez burkolatot szerelnék rá. Természetesen a vízbefolyást megfelelő elemekkel ki kell védeni.

 Mikor kész kiállítanék egy műbizonylatot meg egy kivitelezői nyilatkozatot, Megfelel, ....az ilyen és ilyen szabványok és előírások figyelembevételével készült.

 Illetéktelenek orrára azért ne kösd a ténykedést.

Előzmény: wartburg1963 (865)
wartburg1963 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 866

Sajnos a névadó (1,3-as) Wartburg már régen a múlté, de a nevet megszerettem, megtartottam. :-)

Előzmény: citcat 18-16v (863)
wartburg1963 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 865

Köszönöm a választ!

Nem másztam fel, nem mértem le pontosan; az írt 50 x 50-es méret becsült érték.

Tehát ha jól értem, az új belső cső (bélelés) 180-as korr.acél cső lenne, mely a kazántól indulna, és a jobb huzat érdekében valóban megtoldaná hosszban a jelenlegi falazott kéményt. A korr.acél cső kilógó részét hőszigetelő töltettel (kőzetgyapot? üveggyapot?) és külső borítással (alu cső?) szigetelni kell.

Célszerű tehát ezt kéménybélelőre bízni?

Előzmény: Varek1 (864)
Varek1 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 864

 "Kézenfekvő megoldás lenne a falazott kémény kibélelése 150..200 mm-es csővel, mely a falazott kémény tetejéből szintén 1,5..2 méterre kilóg. Megfelelő megoldást jelentene-e mindez?"

 

 

 IGEN EZ EGY KÉZENFEKVŐ MEGOLDÁS LENNE A KÉMÉNY BÉLELŐNEK !!

Árbevétel.

Nos a leírtakból. Tény hogy nagy a keresztmetszet, de a huzat hiány nem ebből adódik.

 A magasság nem megfelelő.

 Ha már magasítás, akkor azt szigetelni kellene. Ha igaz az a 50 x 50 cm akkor a belső szelvény úgy 25 x 25 cm -es, ebben elfér egy  szigetelt kémény méghozzá kb. 200 -as szelvényű ( elviekben a belső szelvényt a kazán teljesítményéhez méretezni kell )

 de hogy biztosan beleférjen legyen 180 mm a munka szelvény, rá a szigetelés és a kilógó rész  lehet akár dupla szigetelés   is. A belső cső természetesen korr. acél, a külső tetszőleges.

 

 

 Tehát magasítás, hőszigetelés és szelvény csökkentés.

Előzmény: wartburg1963 (862)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.24 0 0 863

Hívj fel megoldjuk. Ha van 66-os warbihoz féltengely belső csuklód(első szériás kiskerekű de még a nagykerekű váltóval szerelték) akkor nagyon olcsó lesz a kéményed.06309754152

Előzmény: wartburg1963 (862)
wartburg1963 Creative Commons License 2014.11.23 0 0 862

Kedves Topictársak,

 

apósomék a hatvanas években, típusterv alapján épült falusi "kockaházban" élnek. A ház eredetileg szilárd tüzelésű kazánnal működhetett az előző tulajdonosnak, hagyományos, falazott kéménnyel. A kb. 50 x 50 cm-es külső méretű kémény kb. 2,5 méterrel nyúlik a tetősík fölé.

Az eredeti kazán és kémény sajnos soha nem működött rendesen, a kéménynek nem volt megfelelő huzata, így begyújtás után nagyon sokáig (lényegében folyamatosan) füstölt (anélkül, hogy el lett volna dugulva).

Ezután a kémény tetejére nagyjából 2 méter magas, 200-as cső került, de ez lényegében semmit nem javított a problémán. Mivel a cső csak a kémény tetejére lett rátéve, s nem a kazán becsatlakozásától indul folyamatosan, így a viszonylag nagy belső tér megmaradt, s a toldat lényegében csak egy szűkítést jelent.

 

Ezt követően (Hévíz) gázkazán került a régi kazán mellé, saját, külső kiépítéső fém kéménnyel. Ez tökéletesen működik.

Ugyanakkor a régi kazán szintén megmaradt párhuzamos bekötéssel és bypas-szal a rendszerben, hogy a ház körül keletkező papírt és fát el lehessen égetni, s ezzel is kevesebb földgáz fogyjon.

Kérdés: hogyan lehet viszonylag egyszerűen és hatásosan javítani a régi falazott kémény huzatát? Kézenfekvő megoldás lenne a falazott kémény kibélelése 150..200 mm-es csővel, mely a falazott kémény tetejéből szintén 1,5..2 méterre kilóg. Megfelelő megoldást jelentene-e mindez?

 

Mellékelek néhány képet a jelenlegi helyzetről.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

                

Mjuz Creative Commons License 2014.11.23 0 0 861

Én most is pellettel fűtök és elégedett vagyok vele. És látványnak sem utolsó.

 

Ezért gondoltam, hogy ha megoldható a kéménybélelés része, akkor ebbe a lakásba is betennék egy vízteres változatot a cirkó mellé. Aztán ha hangulatra vágyom vagy elzárják a gázcsapokat akkor beröffentem.

 

Téli nap Creative Commons License 2014.11.22 0 0 860

 Érdekes  !

 Emeletes házba   / "....Ez a fölöttem lakó miatt akadályba ütközik. " / pelletes vízteres kandallót építeni. Ráadásul egy   " nyílt égésterű átfolyós vízmelegítő.. és egy fali gázos melegítő    "  helyére.

 

 Ez az összeállítás nagyon elterjedt volt a magyar városi kakásokban. 

 Valamikor cs. kályhávak, vaskályhával, olajkályhával fűtőgettek, kínlódtak.

 Majd jött az ólcsó földgáz. Mit tett a magyar lakosság , hát egy  konvektor úgy 45 m2 -ig, kettő konvektor úgy 65 m2 ig ( parapet vagy kéményes és a másik kéménybe (majd mindig s fürdőszobában ) a vízmelegítő- fali melegítő kollekció. Előbb csak úgy natúran a kéménybe majd később a kémény is bélelve, de csak aluminiummal. Volt szerencsém vagy  50 ilyen esetet látni.

 A takarékosabbját  ( a balekot )rávették arra is hogy egy 50 -55 m2 körüli lakásba csak egy szem konvektort tegyenek. Itt a fűtés olyan is  - nem komfortos.

 Aztán gyütt a kémény lobbi ( a kéményseprő - bélelő maffiózó ). Ahol lehetett kibéleltette a kéményt. Ez még elmene, de  mamár  olyan drága a bélelés hogy sok család vagy egyedül álló nem tud kiperkálni 300 -400 eft ot.

 mivan ilyenkor , sok minden. pl. az egyik ház ahol lakom  az 5 szinten 8az egymás felett lévő  kb. 50 m2 -es lakásokban a helyzet a követketző. 

 

 földszint  -parapet konvektorok, víz villannyal - füdőszoba fűtetlen, 1. em ugyan ez , de még villanybojler sincs vízet a konyhában melegítik.

 2. és 3 em. az egyikben villannyal fűtik a fürdőt a másikban sehogy. . 4. -en korszerű kombi gázkazán duruzsol  6 db. radiátort melegítve.

 Itt a legrövidebb a kémény, de így is volt  a bélelés vagy 300 eft.

Előzmény: Mjuz (858)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.21 0 0 859

Nem kell bontani méterenként ha egyenes akkor olcsóbb anyagot lehet használni ha elhúzás van benne akkor drágábbat kell. ( nem is hallottam olyan bélés csőről aminek méterenként bontani kéne.)

Előzmény: Mjuz (858)
Mjuz Creative Commons License 2014.11.21 0 0 858

Még egy kérdés felmerült bennem:

 

Mivel a lakásban 2 kémény van, gondoltam egy vízteres pelletkályhát is beépíthetnék. Ehhez ha jól informáltak saválló bélés kellene.

Ha már bélelve van a kémény nyílt égésterű átfolyós vízmelegítőhöz és egy fali gázos melegítőhöz (sajnos több infóm jelenleg nincs, átmérő, stb.), akkor mit lehet tenni?

Valóban csak olyan bélelés elfogadható, amihez  méterenként ki kell bontani a kéményt az összeillesztéshez? Ez a fölöttem lakó miatt akadályba ütközik.

 

 

minden ami kémény Creative Commons License 2014.11.20 0 0 857

kémények épitése bélelése javitása szakvéleményeztetése tel 06704254406

citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.18 0 0 856

12métert osztott rendszerben kell megcsinálni a világító udvar felől lehet a levegőt bekötni a vízszintes szakasz + kémény hossza +könyökök+a levegő oldal hossza nem lehet több mint amit a készülék tud, A vízszintes rész lehet 20 méter is ha a cirkó tud annyit de akkor már csak olyan típusú csővet használhatsz aminek van ehez érvényes papírja de arra is vigyázni kell,hogy a megvásárolt cirkó legyen minősítve ehez a kéményhez is..nem olyan egyszerű  ezért inkább hívj olyan szakit aki egyben megcsinálja a készülék cserét kéménnyel,gázmeoval együtt.

Előzmény: Mjuz (855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!