Keresés

Részletes keresés

fitbodyteam Creative Commons License 2017.04.10 0 0 25

Töltöttem.

Előzmény: Bóbita_02 (24)
Bóbita_02 Creative Commons License 2017.04.09 0 0 24

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni! Kenyérfogyasztással, kenyérsütéssel kapcsolatban írom a szakdolgozatomat. Készítettem egy pár perces kérdőívet, aminek kiértékeléséhez minimum 50. kitöltés szükséges. Sajnos a környezetemben nem sokan (összesen ketten) sütnek. Kérném mindazon kedves sütni-enni szerető felhasználót, hogyha módjában áll segítse kitöltéssel a munkámat! Köszönöm szépen :)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefhTx_diHCbSUfuf3w70xvnWayQqY7JRgYrN8o9T0JsnAUdQ/viewform

fitbodyteam Creative Commons License 2017.04.06 0 0 23

Ez is egy kenyérsütőgépben dagasztott, utána sütőben kisütött kenyér receptje részletes leírással:

https://www.facebook.com/fitbodyteam/photos/pcb.1621207064563431/1621206137896857/?type=3&theater

vidékipupák Creative Commons License 2014.12.02 0 0 22

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem is van kenyérsütőgépem, de azt kizárólag dagasztásra használom.

Nagyon jól hangzik, hogy reggel a friss kenyér illatára ébredünk, de nagyon untam, hogy a keverőlapátot ki kellett bányászni a kenyérből, de azt is, hogy mindig érezni lehetett az élesztő ízét. Próbálkoztam kovásszal is, de azt meg nem lehet a kenyérsütőgépbe tenni, mert az rögtön beindul. Továbbá nem igazán szimpatikus a kockás kenyér, a beragadt keverőlapáttal.

Én a következőképpen sütöm a kenyeret, kétlapátos kenyérsütőgépet használva:

70 dkg liszt, 5 dl víz, (ez lehet 1 kg liszt és 7 dl. víz, de akkor több só és több étolaj kell hozzá, az aránynak megfelelően) csapott evőkanál só, fél dl étolaj, -én teszek hozzá kevés köménymagot is, - ezt a sütőgép (Hausmaster) 6-os programján 15 percig keverem, ezután leállítom.

 

Egy félliteres csészében 1/3 élesztőt (5dkg egyharmada) két kiskanál cukorral, pici vízzel és két kiskanál liszttel elkeverek, hogy az élesztő teljesen feloldódjon majd 40 fokon felfuttatom, (ne tegyük mikróba, mert az élesztő rögtön bedöglik, hiszen az egy élő organizmus, gomba, a mikrohullám megöli) ha a csésze majdnem megtelt, hozzáadom a keverőgépben levő viszonylag híg tésztához és ismét 15 percig keverem. (nem tovább, mert a gép elkezdi sütni)

Eddig használom a kenyérsütőgépet. Ezután egy margarinnal kikent, majd kilisztezett jénaiba öntöm a tésztát ( öntöm, - mert viszonylag híg, - vizes fakanállal kikotrom az egész tésztát) majd a tetejét szintén vizes fakanál hátával elsimítom, finoman, hogy ne kaparjam le a margarint a jénai oldaláról. Ezután 40 fokos sütőben megkelesztem (kb. 50 perc-1ó) addig, amíg a tészta kb. a jénai tetejével egy magasságba kerül. Ezután felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beállítok 57 percet. A tészta ismét megkel, kiemelkedik a jénaiból. A teljes sütés vége előtt 2-3 perccel megkenem vízzel a tetejét, (szilikongumi ecsettel, ettől szép fényes lesz)  majd a teljes idő leteltéig tovább sütöm. Ezután a sütőből kivéve a jénaiból kiborítom, - kiesik belőle, nem ragad bele, - becsomagolom 3-4 db tiszta konyharuhába és abban hagyom kihűlni. Ebben a konyharuhában tárolva 3-4 napig friss, nem szárad, nem morzsálódik, nincsenek benne nagy lukak, teljesen egyenletes az állaga, még a libazsír sem folyik át rajta. A héja nem ropogós, viszont könnyű szeletelni, nem esik ki a közepe, mint a bolti kenyérnek. A legolcsóbb lisztből sütöm, még soha nem volt a liszttel probléma. Az már előfordult, hogy az élesztő nem akart beindulni, de sajnos ha sokáig kel, akkor megsavanyodik, mire kisül.

Rendszerint előre megveszek 10x5 dkg élesztőt, mindegyiket 3 felé vágom - ez elég 70 dkg liszthez, - és egyenként fóliába lezárva lefagyasztom, így mindig van itthon élesztő.

Próbálkoztam már kovásszal is, de az nagyon macerás. Ezzel a megoldással, hogy az élesztőt először felfuttatom, semmilyen élesztő mellékíz nincs, és a kenyér nagyon szépen, egyenletesen kel, a tészta egyenletes, finoman lágy, nem savanyodik és nem morzsálódik, 3 napig eltartható a konyharuhában. Van fém kenyértartóm is, de abban megpenészedett a kenyér, és a vágási felület mindig megszárad. A konyharuhába csomagolva nincs ilyen probléma, szellőzik és mégsem szárad ki, csak forrón kell becsomagolni.

Én évek óta így sütöm a kenyeret, aki eddig megpróbálta, mindenkinek ízlett.  Lisztet 10-20 kilónként veszek.

A kenyér formáját a jénai adja, aki a hagyományos formát szereti, annak jó az ovális jénai, nekem kerek van. Igaz, ebben sem igazi cipó formája van , mert sütéskor tovább kel és a teteje egy kissé nagyobb mint az alja, viszont a formáért messzemenően kárpótol az íze, az állaga és az eltarthatósága.

Super rock Creative Commons License 2014.11.11 0 0 21

Sziasztok. Kaptam nemrég egy Net Haus Nh 4500-as kenyérsütő gépet. Sajnos se használati utasításom, se receptem nincs hozzá. Elsősorban használati utasításra lenne szükségem, de bármilyen segítséget szívesen fogadok. Előre is köszönöm. Éva

Árpika26 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 20
gondaanyu Creative Commons License 2010.11.10 0 0 18

Ide én még sosem írtam, csak olvasgattam. De szívesen segítek. 

 

Én sütök régóta kenyeret, párszor kemencében is próbáltam.  Itt  (www.gondaanyu.blogspot.com) a kenyér  cimkére ha jobboldalom rákattintasz , leírtam a kemencés tapasztalataimat is.

 

Sok sikert kívánok !

 

 

Előzmény: zozi-cam (16)
siileec Creative Commons License 2010.11.10 0 0 17

Én 200 fokra fűtöm fel, parazsat kiszedem, 15 - 20 perc mulva rakom a kenyeret a kemencébe és kb 1 órát sül. Jól átsül és szép barna lesz.

Előzmény: zozi-cam (15)
zozi-cam Creative Commons License 2010.09.26 0 0 16
Recepteket is elfogadok. :)
zozi-cam Creative Commons License 2010.09.26 0 0 15

Valaki tudja kemencében hogy megy a kenyérsütés!

Taktikák praktikák stb.

Előre is köszi!

ooheeh Creative Commons License 2010.02.28 0 0 14
Előzmény: osztin (13)
osztin Creative Commons License 2010.02.28 0 0 13
Szép napot

beütöttem a keresőbe a mindennapi kenyerünk cimű topic cimet és kidobta ismeretlen.?

létezik ?

Előzmény: Vik 23 (12)
Vik 23 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 12
No, előjött a kép. Ez az életkerék kenyér.
Itt megtalálod a receptjét:

http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/eletkerek-kenyer
Előzmény: adopt29 (9)
Vik 23 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 11
De jó, itt sem látszik a kép... :-(((
Előzmény: Vik 23 (10)
Vik 23 Creative Commons License 2009.05.16 0 0 10
Azóta már én sem tudom, mi volt, mert eltűnt a kép.
(Vagy csak nálam nem látszik.)
De hozok frisset, ez ma sült:

RONGYOS KIFLI
Előzmény: adopt29 (9)
adopt29 Creative Commons License 2009.05.15 0 0 9
Gyönyörű,majd utánanézek mi is ez valójában. Ezt mindenképp megcsinálnám.
Előzmény: Vik 23 (8)
Vik 23 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 8
ZsuR Creative Commons License 2007.03.02 0 0 7
:)) . . .es nyitottal egy topiot neki itt is. . . :))
Előzmény: Böbsi (4)
djfricsi Creative Commons License 2007.03.01 0 0 6
otthon?
Heuro Creative Commons License 2006.01.15 0 0 5

És teljesen igazad van!

Ez a "Mindennapi kenyerünk" topic egyszerűen csúcs.

 

Üdv!

Előzmény: ezmegenvagyok (1)
Böbsi Creative Commons License 2004.02.01 0 0 4
Rengeteg receptet találsz itt!!
www.kenyersutes.hu
www.fogyipatika.hu
Előzmény: szanyko.1 (3)
szanyko.1 Creative Commons License 2004.01.27 0 0 3
Sziasztok !

Szeretnék kérni tőletek, burgonyás ,magos kenyér receptet! Köszi : Anikó
szanyko.1@drotposta.hu

evusa Creative Commons License 2003.12.18 0 0 2
Kit érdekel?

A 250gr-os Back-Fermentet, most 1000.-Ft-ért lehet venni, ez kb. 40 adag kenyérhez elegendő (bio)

ezmegenvagyok Creative Commons License 2003.11.24 0 0 1
Szia Böbsi!
Gyere át a Mindennapi kenyerünk című topikba, rengeteg hasznos infót találhatsz. Ez pont az otthoni kenyérsütéssel foglalkozik:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=1001728&uq=1816
Előzmény: Böbsi (0)
Böbsi Creative Commons License 2003.11.23 0 0 0
Most vettünk egy "alaszka" tipusú kenyér sütőt az első sütésen túl vagyok, nagyon finom kenyeret vacsiztunk...
Akinek van sok-sok finom receptje kenyér ill. kalácsról lepjen meg vele.
Irjatok!
Böbsi Creative Commons License 2003.11.23 0 0 topiknyitó
Tanácsok, receptek....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!