Keresés

Részletes keresés

Tiangong Creative Commons License 2017.06.17 0 0 1804

Hmm lehet megveszem az oltást.

Brüsszelből indul, de megáll Nápolyban, aztán megállás nélkül Zanzibárig.

Attól is tartok hogy lesz Gambiai, Szenegáli pecsét is az útlevelemben novembertől.

Előzmény: Punxsuatawney Phil (1802)
safetycar2 Creative Commons License 2017.06.17 0 2 1803

Ismét én fárasztok. Hátha segítség valakinek...
6 nap a szigeten.

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy nagyon jól éreztük magunkat feleségemmel, nem sok negatívumot tudok felhozni.

Budapest-Dubai-Zanzibár útvonalon mentünk Wizzair-rel és Flydubai-jal. A szállást Bookingon foglaltam. A dubai légitársaság teljesen megfelelő volt. Kicsit nagyobb lábtér, mint a Wizz, kaja (ital nem), színes emberek, plusz pénzért filmek. Leszállás után egy párás helyiségben töltögette mindenki a vízumkérő lapot, amihez csatolni kellett a befizetést igazoló nyugtát. Persze azt is ott kell intézni, nem lehet eltéveszteni, olyan apró ez a várakozó helyiség. Mi előre kitöltöttük, de persze, hogy nem olyan volt, mint amit letöltöttem a honlapról. Maradt a két papír körmölése, szinte utolsóként kaptunk belépési engedélyt. Oltási igazolást nem kértek.

Itthonról leszerveztem a programokat egy helyi (Paje-ban lakó) engedéllyel rendelkező sráccal. Nem mertem csak a beach boyokra hagyatkozni. Na ő várt minket a reptér előtt. Kb. másfél óra múlva a szálláson voltunk.

Bwejuu-n a Sahari Zanzibar Hotelben laktunk. Első blikkre kicsit kopottas, de mi nem vagyunk kényesek, nem kritizálni mentünk. A szobánk rettentően párás volt és kicsit sötét. Vízforraló, kávé, tea, cukor, tejpor bekészítve, minden nap feltöltötték. A közvetlen óceánpart nagyon tetszetős, bár vizicipő nélkül roppant veszélyes a sünök miatt.

Az apály iszonyat érdekes, imádtunk besétálni. Első napunk ismerkedéssel, fürdéssel telt. Megilletődve találkoztunk a helyiekkel, többen csak kíváncsian néztek, viszont elég sokan azonnal árulták a programjaikat. Nekünk nem tudtak eladni semmit, már meg volt tervezve a következő négy nap. Reggeli után (ami nagyon visszafogott és kevés volt) mentünk a Safari blue nevű programra. Egy jó szemetes, köves parton kellett derékig érő vízben felszállni a hajóra, amin úgy 15-en lehettünk és több, mint egy óra utazás után kikötöttünk egy homoknyelven, ami nem a Nakupende beach.

Ez is gyönyörű volt. Ott már voltunk vagy 70-en. Gyümölcsöztünk, fényképeztünk, fürödtünk. Később elmentünk egy korallzátonyhoz sznorizni. Nem volt rossz, de nem egy Vörös tenger. Aztán hajóztunk tovább az ebéd helyszínére.

Fumba volt a hely, ott bőségesen megebédelhettünk (languszta, garnéla, polip, rizs, krumpli, zöldségek), a sörért 3$-t kértek. Lehetett vásárolni ruhaneműt, ékszereket.

Késő délután érkeztünk vissza, egész napos a program.

Másnap reggel a sziget déli részére utaztunk delfint zargatni. Műanyag csónakkal vittek be minket, más turista nem jött velünk. Olyan másfél óra keresgélés után sem jártunk sikerrel. Kivittek, fél órát vártunk, megint bebumliztunk és végre sikerült beugrani közéjük. Biztos nem örültek nekünk, mert folyamatosan elúsztak, de mi mindig utánuk eredtünk. Délre visszaértünk a hotelbe, fürödtünk, pihentünk.

Elterveztük, hogy veszünk a környéken valami üdítőt, mert a gin készlet mellé kéne valami (tonik ugye nem kapható). Vittünk karamellás cukorkákat is, úgyhogy fel akartuk mérni, hogy mennyire van rá igény. Hát volt.... Szinte véreste taposták a gyerekek a lábunkat érte.

Következő napon dél felé indultunk a fővárosba, ott a piacok és a sikátorok megtekintése után mentünk a börtönszigetre. 30 perc hajókázás.

Szinte csak mi voltunk naplementekor a szigeten. Visszatérve az éjszakai kajálós piacon ettünk egy zanzibári pizzát 4000TZS/db áron, ami meglepően finom volt.

A következő napon végig esett az eső. Reggel fűszerfarmoztunk, ami nem volt rossz progi, de a fórumozók leírása alapján többet vártam tőle. Kóstoltunk pár gyümölcsöt, szagolgattunk leveleket. Egy kölyök jött segíteni a vezetőnknek, ő csinálta a levelekből készült koronát, kistáskát. Egy másik srác volt a mászó fiú, aki kókusszal kínált. Mivel a fiúkon látszott, hogy várják a pénzt, és én is készültem azért adni, így fejenként 10eTZS-vel lettek honorálva, és nem tűntek elégedetlennek.

A program végén egy szőnyegen megterítettek nekünk és kaptunk ebédet, gyümölcsöt. Rizs volt valami szósszal, sült banánnal, sült haldarabbal.

Aznapra még Nungwi partjának meglátogatása volt betervezve, de azt kihagytuk a pocsék idő miatt. Viszont a teknősfarmot megnéztük, egyedüliként úszhattam a páncélosokkal, miközben kintről folyamatosan úgy etették őket, hogy körülöttem úszkáljanak. Furcsa élmény volt, de nem kellemetlen, sőt...

Hazaút és már este is volt.Vacsora környékén már sajnos nem tudtunk mit csinálni. Mivel a hotel környékén és szinte mindenhol olyan sötét volt, hogy az orrunkig sem láttunk, ezért telefonnal világítva nem fedeztük fel a környék éjszakai életét, csak a parton riogattuk a rákokat.

Utolsó napunkon még egyszer kiélveztük az apályt. Fantasztikus élmény besétálni többszáz métert.

Estig a szobában maradhattunk, transzfer után elbúcsúztunk Afrikától.

Pár nap volt csak, de nincs hiányérzetem.

Amit a fórumról nem lehet megtanulni, megérteni az a "Hakuna Matata". Európaiként ez felfoghatatlan, de nagyon pozitív, néha bosszantó életérzés. "Mit izgulsz ezen?" -én így fordítom.

 

Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.06.13 0 0 1802

Akkor kezdenek kekeckedni a sárgaláz-oltással, ha éppen pénzgyűjtési akcióra kaptak parancsot. Egyébként meg kell nézni a reptér honlapját, alapszabály az, hogy nem kérhetik az oltási igazolást, ha olyan országból érkezel, amely nem veszélyeztetett. Mivel a zanzibári reptérre fogtok érkezni, nézd meg az erre vonatkozó rendeleteket a reptér honlapján, ismétlem, nem kérhetnék, de ugye Afrikában minden előfordulhat, és már írt olyan a fórumra, aki a kekeckedésre panaszkodott. 

Charterrel fogtok utazni, hát az vicces lesz. Gondolom megáll Hurghadában és / vagy Kenyában is. Ha csak utasok fognak leszállni, akkor kb 1 órás várakozásra számíts, amíg a gép tovább indul. Ha tankolni is fognak, akkor mindenkit leterelnek a gépről, be a váróba, és ott kell kivárnod, amíg megtankol a gép. Ez másfél / két óra. 

Előzmény: Tiangong (1801)
Tiangong Creative Commons License 2017.06.12 0 0 1801

Márciusban fogok Tuiflyjal utazni Brüsszelből.

A sárgaláz elleni vakcinát fogják ellenőrizni?

Bevallom sose utaztam úgy hogy a repülő megáll valahol útközben.

Mi a teendő ilyenkor? Tulajdonképp a Tuifly gépe visz gondolom tovább.

safetycar2 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 1800

Mi Budapestről Wizzairrel mentünk Dubaiba, onnan tovább Flydubai Zanzibárra. 

A repjegy vásárlásánál kiválaszthattuk az ülőhelyet, volt drágább is, meg olcsóbb is. Ezt később módosíthattuk volna is.

A reptéren, ami a Terminal 2, csak beálltunk a check in pulthoz útlevéllel és kaptuk a beszállókártyát.

A gépen volt válaszható meleg étel, csirke és tészta (mindkettő finom, de elég kicsi) meg egy nasi csomag, amiben egy deci víz, ropiféle, oliva, csoki, humusz (vagy mi) volt. Külön kell fizetni a kávét, üdítőt. A filmek is felárasak, alapból az sincs benne az árban.

Előzmény: adri0507 (1799)
adri0507 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 1799

Nagyon jó a vidi!

Látom ti is flydubai-jal utaztatok. Segítesz nekem picit a Flydubai-jal kapcsolatban? Mi kombinált jegyet vettünk az Emirates oldalán (gondolom ti is) és az Emirates semmi infót nem tud róluk, ami számomra eléggé meglepő.. A fly természetesen értékelhetetlen választ adott a kérdéseimre, szóval hátha te. :)


Volt étel-ital ellátás a jegyárban vagy feláras?
Becsekkolni ti is a repülőtéren tudtatok a fly járatra? (az infóm, hogy elvileg csak ott tudok majd)
Ülőhelyet hogyan foglaltatok, illetve az feláras volt a flyra ? (azt sem tudok neten)

Kösziköszii előre is :)

Előzmény: safetycar2 (1794)
adri0507 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 1798

Kösziii:))

Előzmény: Punxsuatawney Phil (1797)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.06.06 0 0 1797

Minden faluban van iskola. Több is. 

Nincsenek klasszikus váltók, ahova ki van írva, hogy Exchange. A szállodában váltanak pénzt. De nem jól. Válts a reptéren, de vigyél magaddal elég pénzt, mert kizárólag Stone Town-ban vannak bankautomaták. És inkább schillingben fizess, mert néha elmérik a dollár / Schilling árfolyamot. 

Előzmény: adri0507 (1795)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.06.06 0 1 1796

Tudod, Socotrán mindehol ki van téve egy tábla, kb 12 nyelven:

 

Socotra nem a tiéd, ne vidd haza!

Előzmény: adri0507 (1789)
adri0507 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 1795

Halihóó!!

Már nagyon közeleg az indulás időpontja, még két kérdés felmerült bennem:

Nungwiban van iskola, amit meg tudunk látogatni?

A reptéren érdemes váltani, ha onnan Nungwiba megyünk először és majd csak pár nap múlva Stoe Townba? Vagy Nungwin belül is lesz rá lehetőség?

safetycar2 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 1794

Ha megengeditek, akkor belinkelem az utazásunkról készült videót. :)

https://youtu.be/nP3ILe_qJM4

Olanita86 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 1793

Szia,

 

Magunknak foglaltuk az utat, Emirates-el repülünk Dar Es Salaamba, ott maradunk három napot szafarin, aztán áthajózunk Zanzibarra. Ott is több helyen foglaltunk szállást, egy éjszakát a fővárosban, a többit megosztva délen és északon. Októberben megyünk.

Előzmény: paulaa (1785)
safetycar2 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 1792

Minden nap volt eső. Legtöbbször éjjel, vagy ha nappal, akkor pár percig. Egy nap volt, amikor végig. 28-30-32 fokok voltak, de a napon ez többnek tűnt, jó erősen sütött. 

Safari Blue-n, delfin úszáson, Stone town-ban, Börtön-szigeten, teknősfarmon, fűszerfarmon voltunk. Ennyi fért bele 6 napba. :)

Előzmény: adri0507 (1791)
adri0507 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 1791

Szia!
Köszi a választ!
Milyen volt az időjárás? Milyen programokon voltatok? :)

Előzmény: safetycar2 (1790)
safetycar2 Creative Commons License 2017.05.24 -1 0 1790

Mi ma jöttünk haza, valahogy nekünk is bekerült a bőröndbe egy kagyló ;) szerencsére nem szóltak érte. 

Dollárt vigyél, de nem fogadja el mindenki. Majd váltasz ott.

Sokaknak gondot jelent átváltani az árat, ezért dollárban szemtelenül nagy összeget mondanak még akkor is, ha tudod, hogy mennyi shilling lenne. 

Előzmény: adri0507 (1789)
adri0507 Creative Commons License 2017.05.22 -3 0 1789

Köszönöm! :)
Valaki próbálkozott már haza hozni kagylókat? Mindenképpen szeretnék, Phuketről is sikerült. Kinek mi a tapasztalata?
Dollárt mindenhol elfogadnak? Azt érdemes vinni?

Előzmény: Pranit (1788)
Pranit Creative Commons License 2017.05.19 0 0 1788

Mi Zanzibár elött bevettük a hastífusz elleni kapszulákat, nem kötelezö, csak ajánlott, nem volt semmi mellékhatás. Itthoni szúnyogírtót vittünk, de alig kellett.

Előzmény: adri0507 (1787)
adri0507 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 1787

Sziasztok!
Valaki szedett már hastífusz tablettát, nem sok infót látok róla, azonkívül, hogy van..? Hepatitis A-B oltás mellett azon is gondolkodunk. Illetve a szúnyogirtót kint szereztétek be, ha igen, hol? Vagy itthoni is megfelelő volt?  Köszi :)

tomassos Creative Commons License 2017.05.12 0 0 1786

Hát, én vagy 7 éve hogy jártam Tanzániában és Zanzibáron.

Az oltásaim megvoltak, de tablettát nem szedtem.

Szúnyoggal nem is nagyon találkoztam, inkább legyekkel.

Azért fújkáltam magamra a rovarriasztót becsülettel. Ha egy légy már le tudott rám szállni, akkor fújtam újra.

Olyan 3-4 óránként...

Ha a száraz évszakban mentek, kisebb azért a veszély...

Előzmény: Anita Olajos (1784)
paulaa Creative Commons License 2017.05.10 -1 0 1785

Szia!

én sajnos nem tudok segíteni, de megkérdezném, hogy hol foglaltátok az utazást? És mikor mentek? Hova repültök?

Köszi előre is! üdv

Előzmény: Anita Olajos (1784)
Anita Olajos Creative Commons License 2017.05.01 0 0 1784

Sziasztok,

Zanzibarra keszulunk naszutra,elotte egy egy apos szafarira is megyunk Tanzaniaban. Azt szeretnem kerdezni, hogy mennyire valos veszeky ott a malaria? Megmondom oszinten kicsit tartok tole, attol is hogy tablettat szedjek, de felek is, hogy elkapom. Mielobb szeretnenk babaval probalkozni, ezert is tartok a tabitol annyira.

 

A Ti tapasztalaitok, tippek, esetleg szunyog elleni trukkok erdekelnenek.

 

Nagyon koszonom elore is

safetycar2 Creative Commons License 2017.04.09 0 0 1783

Igen, olvastam már, de jó volt megint átfutni, mert a partokat akkor még nem is figyeltem.  :)

Előzmény: :)Anna:) (1782)
:)Anna:) Creative Commons License 2017.04.09 0 0 1782

Szia! Ajanlanam az 1670 irasomat, szerintem ha elolvasod sok hasznos informaciohoz jutsz.

Előzmény: safetycar2 (1774)
safetycar2 Creative Commons License 2017.04.08 0 0 1781

Én annyit olvastam róluk, hogy az eredetit csak az a cég csinálja, amit Phil belinkelt. Ez 65$, amiben benne van egy közeli transzfer is (egy keleti partos transzfer plusz 50$). Az "olcsósított" annyi, hogy koppintják ezt a kirándulást is. Próbálják nagyon hasonlóvá tenni (hasonló kaják, hasonló helyek), szerintem nekünk európaiaknak nagy élmény lehet ez is. A beach boyoknál vagy programszervezőnél foglalható, transzferrel együtt is 50$, vagy kevesebb. Nem vagyok nagy szakértője, én is csak keresgélek, még mi sem voltunk, majd májusban megyünk. 

Előzmény: adri0507 (1777)
safetycar2 Creative Commons License 2017.04.08 0 0 1780

Szólok majd. :) Seychelle talán rajta van a listán, de Uganda, Ruanda (bármennyire is érdekes lehet) nincs. Ahhoz nem vagyok elég tapasztalt. De nem tudhatjuk mit hoz a jövő... 

Előzmény: Punxsuatawney Phil (1778)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.04.07 0 2 1779

Safari Blue :)

 

www.safariblue.net

 

Ők az állítják, hogy ők az eredetiek, és legtöbben szintén ezt állítják róluk. 

Sokan másolják őket, nem mondom, hogy feltétlenül rosszabbak, de nem árt óvatosnak lenni. 

 

Gyakorlatilag ötméterenként leszólít valaki Stone Townban és szokásos programokat nyomják az orrod alá, amelynek a Blue Safari is része. Már korábban írtam, hogy a zanzibári beach boyok megbízhatóbbak szemben pl a seychellesi vagy a tahitii társaiknál, nagyon ritkán hallani átverésekről, de nem árt tisztázni jó előre a feltételeket és a programot. Ugyanis a srácok csak összeszedik a túristákat az utcákról, utána elviszik a hajósokhoz, akiktől jutalékot kapnak. Mielőtt még pénzt adsz bárkinek is, a hajós és a beach boy jelenlétében tisztázd le még egysze a programot és utána fizess. 

 

Ha mindezt túl rizikósnak találod, akkor vedd fel a kapcsolatot egy tour operatorral, vagy egyenesen a az eredeti safari blue szervező céggel, vagy a helyszínen a szálloda is készséggel megszervezi neked az utat, de így lesz a legdrágább. 

Jajj, nem is! Legdrágább akkor lesz, ha Aishával mész, de az egy másik történet. 

Előzmény: adri0507 (1777)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.04.07 0 0 1778

Oké, de szólj, ha arrafelé is elnéznétek. Van néhány ötletem. Vagy arra az esetre, ha elunnátok Zanzibárt és bemerészkednétek a kontinensre. A Nyiragongo vulkán megmászása szerintem kihagyhatatlan élmény az ember életében, vagy a óriás, hegyigorillák meglátogatása Ugandában vagy Ruandában. :)

Előzmény: safetycar2 (1776)
adri0507 Creative Commons License 2017.04.07 0 0 1777

Sziasztok!

leírja nekem légyszi valaki, hogy az ,,eredeti" blue safariban mi van benne (mitől eredeti) illetve, hogy az ,,olcsósított" verzió mit takar? Melyiknek mi az ára és kinél lehet foglalni? :)
Köszönöm

safetycar2 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 1776

Köszi Phil!  Egyelőre csak Zanzibárban gondolkozhatunk. :)
Nungwit szerencsére beletettük a programba, akkor biztos kielégül a fehér homok igényünk is. 

Kicsit leült a fórum az esős időszaknak köszönhetően. Sebaj, gyűjtöm az infót máshonnan is... ha tudom. 

Előzmény: Punxsuatawney Phil (1775)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2017.04.06 0 1 1775

Ha választanom kellene, akkor Anse Laziot, Anse Georgette-t vagy Anse Soleilt javallanám, de ezek ugyebár Seychellessen vannak :)

 

Első kanyarban Nungwit mondanám, mert szerintem ez van a legközelebb ahhoz az idealisztikus, trópusi paradicsomról alkotott képhez, amely az ember fejében megjelenik, amikor egy Egyenlítő-menti szigetet elképzel magának. 

Mindenképpen előnye, hogy a víz gyorsan mélyül, ezért apálykor is úszható, fürödhető. Nem lepi el a partot a tengerifű. 

Hátránya, hogy ritkás növényzet a parton. 

Több strandon dúsabb a vegátició, viszont sekély a víz, és órákat malmozhatsz, amíg visszajön, addig meg a tengeri sünöket kerülgeted a vízben, a parton meg tengerifű csomókat. 

De nem vagyok igazán nagy szakértője a témának. Talán vagy ötször tettem be a lábamat az óceánba, beleértve azt az alkalmat, amikor horgászat közben beleestem a hajóról. :)

Előzmény: safetycar2 (1774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!