A bámiás kaja nálunk úgy történt, hogy feltettük birkahúst főni egy kis vöröshagyma kíséretében, hogy ne legyen a húsnak birkaszaga. Kb egy óráig jól elfövögetett. Közben megpucoltam a bámiát, vöröshagymát és fokhagymát pirítottam, rádobtam a bámiát és kb 10 percig pirítottam. Már kezdett egy kicsit olyan nyúlós levet engedni amikor elzártam. A húst leszűrtem, a hús levébe tettem paradicsomszószt, sót, visszatettem a húst is a lébe és beleöntöttem a hagymás bámiát is. Még kb 20 percig főztem így együtt, hogy megpuhuljon a bámia teljesen és egy kicsit összeérjenek az ízek is benne. Amikor elkészült kinézetre és sűrűségre egy jó szaftos paradicsomos birkapörköltre hasonlított. A bámia ahogy megfő, már nem olyan nyálkás izé, hanem puha és olyan jó szaftos lesz vele a birka, egy kicsit a friss zöldbabhoz hasonlít az íze. Semmi különleges egyéb fűszer nem volt benne. Nagyon finom volt. Sima főtt fehér rizzsel ettük, hogy ne vegye el semmi az ízét.
üdv:halip
ehetsz hozza rizst,rizs alaku tesztat. Megpiritasz hagymat rateszed a rizst es megfozod.Lehet rizs alaku tesztat vagy akar tarhonyat is csinalni hozza.
Hasonlít persze, és mivel az arabusoknál mentával, római köménnyel (cumin...), bazsalikommal és oregánóval csinálják, ezeket mind bele lehet tenni :))))) A cukor helyett én mézet tennék, a citromlé is rendben.
teljesen igazad van,en egyszeruen leirtam a fagyasztott csomagolasrol a receptet,de most utana neztem, most kijavitom es kiegeszitem: ne tegyel bele levesport,hanem tehetszoreganot vagy mentalevelet, egy kis sur.paradicsomot,keves cukrot es a vegen egy kis c.let. Igy mar hasonlit?Tobb helyrol forditottam,megnezve a hozzaszolasokat is.
Én csak javasolom, mert mást úgysem tehetek, de ha nem akarsz szart főzni, felejtsd el a levesport. A "levesporból" készült leves az az un. levesalap-lé, és ezt a következő módon kell készíteni: hagymát, fokhagymát megfuttatsz olajon, sózod borsozod jó erősen (esetleg paprika is mehet bele) marhacsontot és kevés mócsingos húst rádobsz, vízzel felöntöd, sokáig főzöd lassú tűzön, a keletkező habot lekanalazva a tetejéről. Mikor az egész jó sűrű lett, átszűröd egy rongyon, és akár fagyaszthatod is, később felhasználva.
Az un. levesporban van ízfokozó, tele van lestyánnal, petrezselyemmel és egyéb fűszerekkel. Ezek a fűszerek jók, de egyenízt adnak mindennek, főleg a lestyán.
Az általad írt recept pedig tipikusan nem lestyán-gerincű, amit te tettél vele, az az volt, hogy nagyon csúnyán "elmagyarosítottad". A paradicsommal nagyon jól harmonizál mind a bazsalikom-oregánó-világ (tipikus görög-olasz), mind a fahéjas-rómaiköményes megfejtés (Kisázsia), de ezekhez TILOS levesporozni, sőt, a levesalap-lé is teljesen felesleges. Jó, hogy nem habarod be tejföllel :-)
ha hozzajutsz friss bamiahoz probald ki a kovetkezot: dinsztelj hagymat,majd tegyel ra fokhagymat,egy kicsit piritsad,adjal hozza lehamozott kockara vagott paradicsomot,levesport,majd tedd bele a bemiat,azt irjak fel orat kell fozni,de en mindig kevesebb ideig fozom es eleg puha,bar lehet,h az izek a hosszabb fozesnel jobban osszefonek,de azert ugy is finom.
Sok helyen. Pl arab boltokban (pl. a Móricz körtéren a 4-6 villamos második megállójában; vagy a Corvin mozi mellett), vagy a Vásárcsarnok alagsorában levő Ázsia bolt. De láttam már szupermarketben is.
oksa:) már megtaláltam a kedvencemet (tejszín, méz, ghí, paradicsommm...), kell majd rendeznem egy vacsit a tesóméknak, akik azt írták bele, h a következő szakácskönyvem már hindiül lesz. na arra befizetek:D
Bámia - én csak konzervet ettem, az nem volt valami jó :-S Ragacsos szószban volt, brrr... Jó lenne, ha frisset lehetne kapni, de nem láttam még itthon sehol.
Hogy is volt azzal a tevehússal? Mesélj csak? Hogy volt elkészítve? Erről hallanék részletesebben :P
Ettem bámiát nyersen, és ehetetlen, de belefőzve a "birkapörköltbe" kifejezetten finom volt, és szerintem máskor sem riadok vissza tőle. A friss zöldbabhoz hasonló az íze. A konzervet viszont én nem ismerem.
Most tanulok "arabul" főzni, de megpróbálok én is utánakérdezni, ha valaki kiváncsi valamire.
Készítsük el a tölteléket: daráljuk meg a diót vagy a mandulát, keverjük a cukorral, a kardómommal, a fahéjjal össze.
Olvasszuk fel a vajat.
A sütőtepsit kenjük ki vajjal, és 2 kihajtogatott réteslapot helyezzünk bele. Vajazzuk meg. Vékonyan kenjük meg a dió- vagy mandulatöltelékkel, és fedjük be egy újabb réteslappal. Kenjük megolvasztott vajjal, és tegyünk rá újra tölteléket, majd fedjük le a következő réteslappal. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a töltelék el nem fogy. Az utolsó töltelékre tegyünk 3 db vajjal megkent réteslapot.
A tetejét kenjük meg a tojássárgájával, s vágjuk rombusz alakú szeletekre. Rakjuk előmelegített sütőbe. 10 perc múlva vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg a maradék vajjal. Süssük tovább, míg aranysárga nem lesz.
Ezután a vágások mentén locsoljuk meg az előmelegített mézzel. Amíg ki nem hűl, tartsuk a sütőben. Tea mellé tálaljuk.
6 egyforma nagyságú alma, 3 nagy, hámozott, kicsutkázott bármilyen fajta alma, 1 ek. citromlé, 1 ek. por- és vaníliás cukor, 1 ek. méz, 1 tk. őrölt fahéj, 1/2 mk. őrölt szegfűszeg.
Süssük meg héjában a 6 almát, hámozzuk meg, és rakjuk salátástálba. Tálalás előtt alaposan keverjük össze az összes többi hozzávalót a keverőgépben, és öntsük a sült almára.
én mindkettőt imádom!! Floydot is és Indiát is:))) a spek.tv-n láttam a körutat, azóta hajkurászom a neten a legutolsó kalóriabombáját, a névre nem emléxem, sajnos meg kell venni azt a könyvet...:)
Hát, őszintén szólva nem csináltam még, de azt tudom, hogy kovásztalan kenyértésztából készül. Az arab éttermekben szerintem helyben csinálják, még nem láttam boltban.
Ha jól tudom, akkor ez a típusú kenyér hagyományosan mindenhol úgy készült, hogy a begyújtott kemence falára belűről rátapasztották a vékony tésztakorongot, ami lepottyant, amikor megsült.
Gondolom serpenyőben vagy sütőlapon is elkészíthető, majd utánanézek a pontos receptnek.
Itt van a beigert kukoricas: 400 gr kukorica 250 tejfolos turo 2 ek kukoricaliszt 3 tojas 1 joghurt 1 ek hagymalevespor(ami egy kiscit suriti,ha nincs,akkor lehet liszt es kihult piritott hagyma) eloszor a tojast a szarazag-okal osszekeverjuk,majd hozza a turot es joghurtot,vegul a kukoricat.Reszelt sajtot is lehet belekeverni. kuldom a kepet ,tegnap csinaltam valosagban nem piros,biztos a nyilvanosagtol pirult el:)))
Megsütöttem a simitet a talált recept alapján. Ízre jó lett, de nagyon kemény és az ÖSSZES szezámmag lepotyogott róla sütés után :-P Legközelebb élesztővel csinálom, és tojással kenem.
A tésztába az 1 kanál tej kevés volt, 5-öt tettem bele, úgy lett rugalmas, gyúrható a tészta. 16 kis gyűrű lett belőle, 2 tepsi - tepsinként 15 perc alatt sült meg.
Sütés közben az olasz grissini jutott eszembe, az nagyon hasonló. Élesztős vagy sütőporos a tésztája és ujjnyi vastag rudakat csinálnak belőle. Étkezés előtt ropogtatnak belőle, nagyon finom :-)
Tudja valaki hogyan készül az a Török lepénykenyér, amibe a kebabot szokták tekerni (pl. a szerájban)? Ez nem olyan pita szerű, hanem sokkal vékonyabb, majdnem mint a palacsinta, de száraz, ugyanakkor rugalmas, nem törik.
tulajdonkeppen onmagaban eszik,de nagyon nem tudom megmondani,mert engem semmi sem laktat igazan,foleg a zoldseges etelek vagy legalabbis rovid idore nyugszik meg a gyomrom.Meg majd irok kukoricasat is, a lanyom szokta enni ha megehezik napkozben. Gondolom a ferjed errol a kornyekrol van,talan o ismeri?
nem tudom,h torok-e,de egy biztos ,h finom,itt van egy recept: Gomba pasteda 50 gr vaj, 2 hagyma aprora, 2 ek gombalevespor, 1,5 pohar(2 dl-es p.)tejszin, 750 gr gomba nagyra vagva, 4 felvert tojas, 250 gr turo(ez olyan tejfolos turo fele), so, bors, a forma merete 17x24 elomelegitjuk a sutot kozepes melegre,a vajban megdinszteljuk a hagymat ,hozzaadjuk a gombat es ne teljesen puhara paroljuk,felre tesszuk hulni.A tojasba belekeverjuk a levesport(ez olyan ami egy kicsit surit,szerintem lehet helyettesiteni kemenyitovel vagy liszttel),belekeverjuk a gombat es kikent tepsiben 45 percig sutjuk. Kuldok egy kepet is,csak a fiam egy kicsit kozelrol fenykepezte.