Keresés

Részletes keresés

boldogság Creative Commons License 2005.04.26 0 0 304
Boldogságot!
Mit szeretnél tudni?
Előzmény: Törölt nick (300)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.26 0 0 303

ugyanitt alma csatni is van, de ez meg nem hagymás :-o

Jól kisegítettelek, mi? :-DDD Keresgélek tovább ...

 

ALMA CSATNI

1 kg alma
1 csésze cukor
2 evőkanál vaj
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
csipet só

A megmosott almát vágjuk nyolcfelé és metszük ki a magházát. A vajban kissé pirítsuk meg a fűszereket majd szórjuk az almára és fedő alatt pároljuk. Annyi vízet öntsünk alá, hogy az alma oda ne kapjon. Ha az alma megpuhult keverjük hozzá a cukrot.

 

Hu, tök jó ez a szakácskönyv :-)

Előzmény: Törölt nick (300)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.26 0 0 302
na, ez pont nem fahéjas :-PPPP
Előzmény: ezmegenvagyok (301)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.26 0 0 301

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/vegetar/vegetar.htm

Rosta Erzsébet : VEGETÁRIÁNUS KONYHA INDIÁBAN

 

MANGÓ CSATNI

1/2 kg éretlen mangó
1 csésze házi ecet
1 csésze víz
1 teáskanál csili por
2 1/2 csésze cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál gyömbér
2 fokhagymagerezd
1 teáskanál kardamom
4 evőkanál mazsola

 

Mossuk és hámozzuk meg majd vágjuk nagyon vékony hosszú szeletekre a mangókat. Zúzzuk péppé a fokhagymát és hosszú vékony csikokra a gyömbért. A mangószeleteket, a fokhagymát és a gyömbért lassan pároljuk egy kevés vízben. Amikor megpuhultak, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a vöröscsili port, az összetört kardamom magokat, a sót, valamint a hámozott mandulákat, és kavargassuk míg besűrűsödik és aranyszínűvé válik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mazsolát és jól keverjük el. Hűtsük le és tegyük egy légmentesen záró üvegbe. Hűvös, sötét helyen tároljuk.

Előzmény: Törölt nick (300)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.26 0 0 300
Sziasztok,

nemrég ettünk többször is a nepáli étteremben, a Csengery utcában. Remek, nem annyira egyformán fűszeres, mint az indiai, és érezhetőek rajta arab és kínai hatások is (kis "táskában" párolt húsgombócok, stb.)

Viszont itt ettem életem két legfinomabb csatniját. Egyik egy rettenetesen erős almás (?)-hagymás cucc volt, a másik meg - a pincér szerint - fahéjas mangó-püré volt. Tud valaki ezekről valamit?
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.21 0 0 299

Új arab receptek vannak feltöltve a következő honlapra:

http://www.geocities.com/umhajar/gripe10.html

boldogság Creative Commons License 2005.04.19 0 0 298
Boldogság!
Végtelen a töltelékek variációja
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.19 0 0 297
Hú, ezt nem tudtam :-) Egy pakisztáni esküvőn ettem először szamószát, ott zöldségeset és krumplisat csinált a srác, és paradicsomos szósz volt mellé. Nyamm, nagyon fincsin volt :-P
boldogság Creative Commons License 2005.04.18 0 0 296
Boldogságot!
Nagyon szivesen.
Ha bármiben a szolgálatodra lehetek, ne felejts el irni.
Na, és jó étvágyat!
Előzmény: halip (295)
halip Creative Commons License 2005.04.18 0 0 295

Boldogság!

 

Köszönöm szépen a válszod, fogom tanulmányozni az oldalt. Egyszer egy indiai étteremben ettem kesus kaját, ahol szószként vagy mártásként alkalmazták és azóta maradt a vágy hogy valami ilyet kéne nekem is.

Előzmény: boldogság (277)
boldogság Creative Commons License 2005.04.18 0 0 294
Boldogságot!
Van édesben is szamosza.
Remélem, egyszer találkozunk személyesen is és akkor meg kostolhatom.
Előzmény: ezmegenvagyok (293)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.18 0 0 293

:-PP Hmm.. hasonlítanak? A szamósza nagy és sós, a kak bi tamr kicsi és édes :-))

 

Előzmény: boldogság (290)
boldogság Creative Commons License 2005.04.16 0 0 292
Boldogságot!
Más oka volt az ebédeltetés megszünésének.
Nem lesz teázó.
Mindennap programok vannak.
Előzmény: brummadra (291)
brummadra Creative Commons License 2005.04.15 0 0 291

Igazság szerint a puputevés játszóra járunk a kölkeimmel, és alkalomadtán be-belátogatunk. Annakidején jártam ebédelni hozzájuk, de sajnos bezáratták, (gondolom nem tudták biztosítani az előírásokat). Pedig kedveltem nagyon a légkörét. Ismered? Lesz teázója?

b

Előzmény: boldogság (288)
boldogság Creative Commons License 2005.04.15 0 0 290
Boldogságot!
Igen, ez pont olyan kinézetre, mint az indiai szamosza!
Előzmény: ezmegenvagyok (289)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.15 0 0 289

Íme a kak bi tamr nyersen, aztán készen:

 

boldogság Creative Commons License 2005.04.15 0 0 288
Boldogságot!
Ez jó hir, hogy oda jársz. Programokra is jársz?

Nagyon sok és finom ételt, sütit lehet késziteni belőle.
Nekem van, sőt gesztenye lisztem is.
Előzmény: brummadra (287)
brummadra Creative Commons License 2005.04.15 0 0 287

Bocs, de mit tudok csinálni csicseriborsólisztből? Egyébként itt a Böszörményin az Életházban ma is láttam.

b

Előzmény: ezmegenvagyok (280)
boldogság Creative Commons License 2005.04.14 0 0 286
Boldogságot!
Talán olyan helyen érdemes keresni, ahol a boltban van örlő.
De szerintem, kint olcsobb is.
Én nagyon szereten, rántásnak, sütinek.
Előzmény: ezmegenvagyok (285)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.14 0 0 285

Uh, azért megpróbálok itthon szerezni. Ha nem sikerül akkor szeretnék igényt tartani egy csomagra :-) Köszönöm a felajánlást :-)

Előzmény: boldogság (281)
boldogság Creative Commons License 2005.04.14 0 0 284
Boldogság!
Ezt elolvasván legszivesebben kopogtatnék az ajtódon, hogy éhes vagyok:-)))))))))))))))))))
Előzmény: ezmegenvagyok (283)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.14 0 0 283

Datolyás arab aprósüti (kak bi tamr)

 

tészta: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, víz

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, annyi vizet adunk hozzá, amivel kemény, rugalmas tésztát tudunk gyúrni. 1 órát hűtőben pihentetjük.

 

töltelék: 25 dkg datolya, fél bögre víz, 1 bögre apróra vagdalt mandula vagy bokori mogyoró, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt fahéj

Összefőzzük a datolyát a vízzel, addig kevergetjük, nyomkodjuk, míg krémszerűvé nem fő. Ezután lekapcsoljuk a lángot és hozzáadjuk a mandulát, citromlevet és fahéjat.

 

A tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm). 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kb 40 db lesz belőle.
Minden korongra teszünk egy kiskanálnyi tésztát. Félbe hajtjuk, a hajtást villával lenyomkodjuk. Ezzel összezárjuk és egy csinos kis mintát is kap a széle. Sütőlapra tesszük. Előmelegített sütőben mérsékelten meleg hőmérsékleten addig sütjük, míg enyhén rózsaszínű lesz. Fahéjas vagy ánizsos porcukorral megszórjuk.

Állítólag hetekig eláll lezárt dobozban :-P Nálunk 1 nap alatt elfogyott. Legközelebb többet kell csinálni.

Holnap teszek be hozzá képet, még nincs letöltve. Nagyon csinos lett :-)

 

Amúgy a Jordániában vásárolt szakácskönyvből csináltam. Aszalt datolyát használtam hozzá, amit most találtam meg a szekrényben, volt vagy 3 éves szegény :-DDD

boldogság Creative Commons License 2005.04.14 0 0 282
Boldogság!

Zöldséggel töltött sütemény (szamósza)

Utazáshoz célszerű magunkkal vinni.
kb. 20 szamószához

1/2 kg liszt
4 evőkanál ghí
joghurt


a töltelékhez:
1 kisebb fej karfiol
2 dl zöldborsó
2 kis burgonya
2 evőkanál ghí
1/2 kiskanál tört koriander
1 kiskanál római kömény
1 kiskanál ánizs


Először a tölteléket készítjük el:
1.Tisztítsuk meg és vágjuk fel kis kockákra a zöldségeket. Tegyük a ghít a lábosba, adjuk hozzá a zöldségeket, és fedő alatt pároljuk.
2.Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket, majd törjük porrá.
3.Keverjük a fűszereket a zöldséghez, és pároljuk a zöldséget puhára. Sózzuk meg.
4.A megfőtt zöldséget törjük péppé.

A szamósza elkészítése:
1.A liszttel, ghível és joghurttal készítsünk kemény tésztát. Alaposan dolgozzuk össze.
2.Fedjük le egy nedves ruhával, és hagyjuk állni egy félórát.
3.Csípjünk ki egy kis darabot a tésztából, és gyúrjunk 3 cm átmérőjű golyót.
4.Nyújtsuk ki kb. 12 cm átmérőjű kör alakúra. Helyezzünk egy kanál hideg tölteléket a tésztára, és hajtsuk félbe úgy, hogy félholdat kapjunk. Vizezzük meg a szélét, és kis csavarásokkal zárjuk le az összeérő részt. Vigyázzunk, hogy jól zárjon, mert különben a sütés alatt kibuggyanhat a töltelék. Ilyen módon készítsük el az összes szamószát, míg el nem fogy a töltelék.
5.Közepesen forró ghíben süssük ki félig mindegyiket, és tegyük félre.
6.Közvetlenül a tálalás előtt forró ghíben fejezzük be a sütést. Akkor jó, ha ropogós és pirosasbarna a tészta.

Másféleképpen: ki lehet sütni sütőben is, de akkor gyúrjunk lágyabb tésztát és tegyünk bele több ghít.


Jó étvágyat hozzá!
Ha sikerült, akkor igényt tartok egy kostolóra:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: ezmegenvagyok (280)
boldogság Creative Commons License 2005.04.14 0 0 281
Boldogságot!
http://govindananda.mdo.hu

Bécsből tudok csak szerezni. Ha érdekel jelezsd és szólok a barátomnak hozzon többet.
Rögtön küldöm a szamosza receptet.
Előzmény: ezmegenvagyok (280)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.14 0 0 280

Hu, biztos béna vagyok, mert a múltkor nem találtam meg a recepteket a honlapodon. Most addig nézelődtem, míg kilyukadtam végre ide:

http://govindananda.mdo.hu/vegetarizmus/receptek/

:-))

Csicseriborsólisztet hol szoktál beszerezni? Látom, hogy az ánizsos linzerhez pl. az kell. Szamósza recepted nincs véletlenül?

Előzmény: boldogság (278)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.14 0 0 279

Én sem szerettem a bárányhúst, de az Al Emírben annyira finom volt a bárány shawerma, hogy rákaptam az ízére :-P

Sikerült falafel port venni? Vagy még nem jártál az arab boltban? :-) Nálunk hétvégén falafel szendvics volt a kaja. Nyammm....:-P Jobb, mint a húsos kaják!

Előzmény: Zitka (274)
boldogság Creative Commons License 2005.04.13 0 0 278
Boldogságot!
Köszönöm leveled!
Vegaként élni szerintem nem nehezebb, mint húsevőként, bár tény, hogy az indiai stilusban nem mindenkinek jön be.
Ez én elvem és célom az emberek vegává tevése, és ez nem indiai ételeket jelent minden esetben. Hiszen oly sok étel van a világ népeinek az étkezésében, ami vega.
Van szakácskönyvem,l ha érdekel s a honlapomon is van recept: http://govindananda.mdo.hu
Természetesen itt is szivesen küldők.
Te miket szeretsz enni?
Szeretettel? Govinda
Előzmény: ezmegenvagyok (252)
boldogság Creative Commons License 2005.04.13 0 0 277
Boldogságot!
Van szakácskönyvem is, ha érdekel, de a honlapomon is van recept.
http://govindananda.mdo.hu
Én a kesut egészben szoktam használni, úgy, hogy kicsit megpiritom.
Használom, ritkán, hogy a megpiritott állapotban megdarálom és habarásként használom a lisztet, vagy, ha pástétomba teszem.
Govinda
Előzmény: halip (251)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.04.13 0 0 276

Mentát én is szoktam időnként, de nem szeretem, ha mindig ugyanolyan íze van, úgyhogy mindig variálok rajta valamit :-P

Most vettem két kis cserép mentát, nőnek, mint a bolond :-) Abból szoktam levagdosni :-)

 

Viszont a mazsola nekem új, majd legközelebb tesztelem :-P

Előzmény: brummadra (275)
brummadra Creative Commons License 2005.04.12 0 0 275
ez nálam is az egyik kedvenc. De menta mindig és nagy mennyiségben, lehetőleg friss. És sok mazsola, aminek az édeskés íze remekül passzol.
Előzmény: ezmegenvagyok (262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!