Valóban iszonyú sokáig kell főzni :-SS Egy éjszakai áztatás után le kell cserélni a vizet, majd 2-3 óráig kell főzni, míg puha lesz. Anyósom szerint egy kevés szódabikarbónát kell szórni a főzővízbe, akkor gyorsabban megfő. Mondjuk szinte már mindegy, hogy 2,5 óra vagy 3 óra :-SS
Én egyszerre egy nagy zacskóval szoktam megfőzni, aztán kizacskózva lefagyasztom, mert így csak egyszer van vele macera.
Ha hummuszt akarok csinálni csak kiveszek egy zacsit, be vele a mikróba. Mire az 5 perc alatt kiolvad, megmelegszik, addig összevágok pár gerezd fokhagymát.
Aztán beleöntöm az edénybe a csicserit, fokhagymát, pár löttyenet olivaolajat, sót, 3-4 kanál citromlevet, 2-3 kanál tahina szószt. Bele a merülőmixert és kész a hummusz bi tahina :-P
Elég régen csináltam, nem emlékszem, hogy pontosan meddig főztem. De tuti kuktában, mert olyan ételbe bele se kezdek, amit ennyi ideig kell főzni. :-) Na jó, van egy-két kivétel...
na, akkor asszem a beáztatásánál véreztem el :)) és kb egy éjszakai áztatás után mennyi idő alatt fő meg? bocs a sok kérdésért, de tényleg szörnyű tapasztalatok állnak mögöttem :)
A csicseriborsót ugyanúgy be kell áztatni, mint a szárazbabot. Min. 3-szoros mennyiségű vízbe, és lehetőleg egy egész éjszakára. A kuszkuszt leginkább a húsos kaja fölött szokták párolni. Ha láttad az "Éretlenek" c. filmet :-)))), abban láthattál ilyen emeletes edényt. A fűszerekről: érdemes elmenni egy arab boltba, elég nagy választékban lehet kapni fűszerkeveréekekt. Pl. XI. Karinthy F. út Budafoki úti villamosmegállójával szemben, vagy épp nemrég láttam egy újat az Erzsébet krt-on, a volt Híradó mozi után nem sokkal.
A kuszkuszfűszer - állítólag - az alábbi összetevőkből áll:
sziasztok, böngésztem kicsit a topikot, jó kis receptek vannak:))
lehet, hogy csak nem találtam meg, de valaki könyörgöm mondja meg, hogy hogyan kell kuszkuszt csinálni és milyen fűszerekkel és mi kell bele és egyáltalán! (vagy couscous?)
na mindegy. szóval van otthon egy jó kis adag és rettenetes kajákat kotyvasztok belőle, szerintem bűn :))
és azt is légyszi, hogy mit kell művelni a csicseriborsóval. mert ahol én ettem először, ott konzervben lehetett venni, nem kellett főzni, sehogyse sikerül itthon ehetővé varázsolnom... köszi :)
ja, és milyen másik topikot emlegettek, ahol vannak még jó arab kaja receptek?
Az arab kávét az arabok török kávénak hívják :-P ugyanis a törököktől vették át ezt a fajta készítési módot.
A pörkölt kávét pár szem kardamommaggal együtt megőrlik. A kis nyeles kávéforralóban vizet forralnak, majd beletesznek kb személyenként 1 lapos ek őrleményt + cukrot. Visszateszik a tűzre és még kb 1 percig forralják. Várnak pár percet, hogy nagyjából leülepedjen a kávé, majd kis kávéscsészékbe töltik.
Vigyáznak, hogy mindenkinek egyformán jusson a habból, a "fejrészből".
Én nem nagyon szeretem, de a párom odavan érte. Ő maga szokta csinálni, úgy, ahogyan azt az anyjától tanulta. Szóval a kávéfőzés az ő feladata, az enyém a mentatea főzés :-P
Érdekelne, nem tudja-e valaki (pl. ezmegén..:)), hogy lehet arab kávét csinálni-ha tegyük fel az embernek van hozzávalója. Úgy, mint a normál kávét? Vagy van valami trükkje?
Jó, hogy itt vagy. Én inkább az arab konyhában vagyok ismerős, az indiait és a törököt "csak" szeretem.
Van egy indiai lány ismerősöm és ő azt mondta az indiai étkezéssel kapcsolatban: nem könnyű a világban vegetáriánusként élni, Indiában viszont a húsevőnek lenni nehéz :-)
Nyamm.. Hétvégén knefét sütöttem már sokadszorra. Nem is ezért írok, hanem mert szórtam bele egy kis csomag apróra vágott kandírozott ananászt és naggggyon finom lett :-D Az eredeti szirupos, nehéz süti kapott egy kis friss gyümölcsös, savanykás beütést, ami nagyot lendített rajta, pedig már eredetileg is a kedvencem.
Szóval a recept (bocs, ha már írtam)
Knefe (arab sajtos edes sutemeny)
* Haromnegyed csomag (30 dkg) kadaifi (van azt irjak ra, hogy knefe vagy kunefe) tesztat szettepkedunk egy nagy talban. Leontjuk 10-15 dkg olvasztott vajjal, amivel jol atmancsoljuk, hogy mindenhol erje. * Egy kozepes tepsibe sutopapirt teszunk. Rateritjuk a teszta felet. Kezzel kicsit lenyomkodjuk. * Ramorzsoljuk az elozo este ota hideg vizben a'zo halumi sajtot (25 dkg-os a csomag, ha jol emlexem) Az aztatas azert kell, mert kulonben rettento sos volna a sajt. Lehet turoval is dusitani.
* Most jon az opcionalis aprora darabolt mareknyi kandirozott ananasz. * Megszorjuk leheletnyi fahejjal, szerecsendioval, gyomberrel, orolt szegfuszeggel - te tenyleg csak leheletnyivel! Nem szabad nagyon kierezni a vegen belole egyiket sem, de ez ad neki egy pluszt. Ezt sok helyen elhagyjak, de kell hozza! * Rateritjuk a teszta masik felet, tenyerrel lenyomkodjuk. Egy mareknyi durvara vagott pisztaciat szorunk a tetejere. Elomelegitett, de nem tul forro sutoben kb fel oraig aranybarnara sutjuk. * Amikor kivesszuk, raontjuk a szirupot.
Szirup: 1 bogre (2,5 dl) cukrot fel bogre vizzel addig gyongyoztetunk, mig attetszove nem valik es elmegy a habja. Lezarva belekeverunk 2 ek citromlevet, 1 tk narancsviragvizet, ha van, akkor meg 1-2 ek mezet (aromasabb lesz). Langyosan ontjuk a forro tesztara.
nyammm! valami ilyesmit kellene kipróbálni, mert ugyan csak pár napja vagyok itthon, de már megtömtek beiglivel, zserbóval, krémes sütikkel és már a fülemen jön ki :-) jó lenne valami könnyű gyümölcsös desszert! Azt hiszem csinálok valami gyümölcssalátát narancsvirágvízzel :-)
(apropó, a jó múltkorában a Ráday utcában voltunk egy arab teázóban és a baklava-szerű sütit tejszínhabbal és gyümölcsöntet-cseppekkel díszítették. Háát elég édekes volt :-P )
narancsvirág-viz mindeféle gyümölcssalátába felhasználható, nagyon finom!
(pl. fehérborból, vagy más alkoholból, cukorból, fahéjjal, szegfűszeggel és narancsviragvizzel 1-2 percig főzött szirup). Különösen jó eperhez is (bár most nincs itt a szezonja)
Létezik naracsviragvizes palacsinta, egyszerű, édes palacsintatésztához pár kanállal kell hozzákeverni, kisütés után narancsszelettel disziteni.
Igen, a "narancsvirag" keresőszóra csupa Cintia-receptek jöttek elő. :-) Lekvárok, szörp, egyéb. Lehet, hogy majd csak Karácsony után kísérletezem, nehogy a család már a konyhából kiforduljon... :-)))
Ja, azt akartam irni, hogy ha hazakeveredek, majd keresek neked valami jo recipet a narancsviragvizhez, addig szerintem nezz szet Cintia receptjei korul :-P
Pl. ha vegyited a narancs es rozsaviragvizet, jo kis pacsulit kapsz, aminek meg az illata is kolniszeru :-) Na, ezt nem kell kiprobalni, hacsak nem szereted a lokumot.
Fuszerugyben korbejartam tegnap, de nem igazan jutottam dullore, pedig volt tolmacsom :-P Nem nagyon talaltam semmi ertelmeset.
Borondugyben eleg gaz van, mert csak hand carry-m lehet visszafele, mert Parizsban csak 30-40 perc a transzferido, ez pedig tuti nem eleg arra, hogy a borondot atpakoljak a gepemre, tehat inkabb cipelem magammal. Ugyogy szukosek a kereteim. A fele igy is koreai csokival van tele!! :-D
Csak úgy elmesélem :-), hogy hatékonyabbak vagytok mint a legagyafúrtabb marketing zsenik. :-) A reklámok nagyívben lepattannak rólam, de amint a kedves topik- és listatársak emlegetnek valami "nélkülözhetetlen izét" ami nekem nincs, azonnal vennem kell olyat. :-)) Így jártam ma a narancsvirágvízzel. Ja, egyébként 390 ft egy 270 ml-es üveg a már említett Ázsia boltban. Most már csak receptet kell hozzá keresnem. :-) Jó ez olyan süteményekbe is, amibe narancshéj/-lé kell?
:-D Zita, most epp tudok ajanlani a kornyekemen par jo azsiai boltot :-PPP na ezert tudi nem kapok jutalekot :-)) kevesen ugrananak at ide vasarolni :-P
Na, jól beosztjuk a reklámozást. :-))))) Sajnos nem fizetnek érte az Ázsiások, pedig ahány vevőt már odaküldtem, nekem is járna már egy kis jutalék. Akár természetbeni juttatás formájában is. :-)
Mamoca, az iment emlitett helyeken kivul barmely arab boltban beszerezheto, pl. en a Karinthy uti Delicates-be szoktam jarni, ez a Moricz korter felol az elso villamosmegallonal van (ezert a sok reklamert lassan jutalekot fogok Mohammedektol kerni :-P)
Mint minden különleges dolog, ez is van az ÁZSIA boltban, a Fővám téri nagycsarnok alagsorában. Tavalyi árat tudok, akkor 325 ft volt egy üvegcsével. Lehetett kapni rózsavizet is - ez is kell néhány arab édességbe.