Szevasz!
A sztorit a tibeti kolostorokról nem én találtam ki. Künzig Shamar rinpoce nyilatkozta, és nekem volt szerencsém a cikket fordítani a Kagyüvilág számára anno. Sokan csodálkoznak, hogy honnan szedte össze a karmát Tibet egy ekkora pofáraeséshez. Hát innen.
Amúgy a megátalkodott anatman hívő PsichoTheRapist kényszer reinkarnációja vagyok, alaplaphalálból kifolyólag! ;-)))))
Mit értesz azon, hogy kinti? A világürt? egyáltalán nem erröl van szo! A nirvánának nincs helye, ahogy a paradicsomnak sem.. A nirvána semmi, ami minden!
Teljes mértékben egyetértek, bár szerintem használhatnánk a szeretetet krisztusi jelzö nélkül is. Bárhogy forgatjuk az együttérzés, szánalom nem jol fejezné ki az igazi mondanivalot! Kevésnek tünne ahhoz az indittatáshoz, ami a boddhiszatvákat a földi létben tartja..
egy-két gondolatot hozzátennék, de csak a hetedik ponthoz, a többivel max egyetértek..
A történelmet és a vallást nem szerencsés egybemosni. Sem a buddhistáknál, sem a katolikusoknál, sem máshol. Amit a vallás nevében királyok, uralkodok cselekedtek, sokkal inkább a történelem, mint a hit része. ZAvarja a tisztánlátást, és nem hiszem hogy a mai megközelitésekben érvként lehetne használni! Ennek ellenére, mint a vitaindito is jelzi, de sok egyébb helyen is láthato, számos forumlako még a fáradtságot sem veszi a minimálisan reális gondolkodásra.
Asoka király legalább 2000 éve vivta harcát azt hiszem, hogy egy kicsit elhelyezzük az idöben...
A kisfiuk lámának adásához véleményem szerint az is hozzájárult, hogy a terményekben oly szegény ország nem engedhette meg magának, hogy tulszaporodjon. Ezért a hivök önként is támogatták a kolostorokat, hiszen hozzátartozoik éltek, és élnek ott! Ráadásul a tibetiek tényleg lelkük mélyéig buddhisták voltak. A buddhizmusnál nem alakult ki oly mértékben a hierarhizmus, mint más vallások esetében, hiszen, ha egy fontos tanito láma meghalt, delegáciok indultak pár év mulva utnak, hogy a láma reinkarnácioját megkeressék! Elvileg minden kisgyerek aki az országban élt lehetöséget kapott, hogy nagy láma váljon belöle, és igy szülei is könnyebb élethez jutottak! HA tetszik, ez a buddhizmus demokráciája..
Sziasztok!
Egy-két gondolat:
1. A szexuálmágia alapja: a megvilágosodás mindig a két egymást kiegészítő energia nem duális egyesülése, ez lehet nő-férfi, együttérzés és bölcseeség, öröm és tér. Részt vettem ilyen beavatáson, ahol önmagam az egyik Buddha-aspektusnak kellet vizualizálnom, és a másik aspektust pedig mint szexuális partnert kellett elképzelni. Ez a gyakorlat elvileg mehet valós partnerrel is, de a valóságban ehhez olyan magasszitű látásmód kell, amiben túllépsz a kefélés szimpla örömein. Ez viszont keveseknek megy.
2. A Hitlerrel szövetséges buddhistákról: nem tibetből jöttek és nem mágikus alapon. A Szovjetúnióban élő népcsoportok egy része buddhista és Sztálin annyira durván bánt velük, hogy amikor Hitler együttműködést ajánlott fel, akkor a számukra kisebbik rosszat választották, és fegyveres harcban Berlinig kitartottak. Néhányuk jellegzetes ruhájú holttestét megtalálva aztán kialakultak a pletykák.
3. A kalacsakra militáris vonatkozásai: valóban van egy harcról jóslat, de hogy ez szellemi, vagy fegyveres, az bizonytalan. Az ellenségre használt tibeti szó megegyezik az iszlámra használt szóval. Ez nem feltétlenül jelenti az iszlámot, inkább minden olyan erőt, ami korlátozni akarja a szabad vallásgyakorlást. Az iszlám valószínüleg azért került képbe, mert szíves közreműködésükkel tűnt el a Buddhizmus Indiából. Tehát a harc célja nem a hóditás, hanem a szabadság megtartása.
4. Leslie L. Lawrence és a túlzásai: ír egy olyan gyarorlatról is a koma, amiben a lélek (tudat) a fejtetőn át távozik, úgy hogy a koponya szétreped. Ezt részben kalapáccsal, részben szellemi erővel csinálják, sőt így párbajoznak is a könyveiben: ki tudja kilökni a másikat a testéből. Nos én megtanultam ezt a gyakorlatot, ami felkészít a tudatos halálra, és a koponyán kilépés valóban létezik: tűszúrásnyi helyen.Ír még nyelv kiharapásról, elvarázsolt holttestről, rengeteg marhaságról, ami bön mitológiai elem, és nincs köze a "Lámaizmushoz".
5. A szeretet, mint nem Buddhista fogalom: az érzelgős nyáladzás nem is. Viszont az együttérzés, mely addig fokozódik, hogy eltünik az elválasztás az én és a többiek között, egyértelműen a praxis része. A bodhisztva ideál, ami azt mondja, addig nem térek meg a nirvánába, amíg van szenvedő lény, egy kicsit külömbnek tűnik az én mennybe megyek, te meg elfogsz kárhozni pogány! jellegű gondolkodástól.
6. A kamikáze: A Japán kultúra mindig is harcos volt, a buddhizmus pedig mindenhol adaptálódott a kultúrához.A Zen eszménye, hogy csak a pillanat létezik, és az ezzel való szembenézés a teljesség, és az én feladása, könnyen válhatott a test feladásának eszményévé. A nirvána szó jelentése ellobbanás, ami az egyéni, korlátozott énbe vetett hit ellobbanása. A kamikáze valóban ellobbant gyakorlatilag, de amiért nem a nirvána jutott ki neki, az az, hogy önmagát valamire: a császárra, a hazájára cserélte, és nem maradt üresség lényegű. ( Na, ezt is félre fogja valaki érteni. ) Amúgy a Történeti Buddha ksártja (harcos) kasztú volt, ez látszik is a tanításán. Egy mai hadsereg is az én megsemmisítésén alapul, persze egy teljesen más irányban.
7. A Buddhizmus nevében elkövetett disznóságok: Asóka király, aki egy hódító pofa volt, gyilkolta a Buddhistákat is rendesen, egyszercsak megtért, és folytatta a hódításait, eztán a Buddhizmus nevében. Kb. mint Saul, aki vadzsidóból Pálként vadkeresztény lett. :-) A mai Afganisztán területén vont egy legendás királyság, ahol mindenki megvilágosodott, fénytestet valósított meg, és egy tibeti király kitalálta, hogy majd ők is ilyenek lesznek. Ezért kihirdette, hogy a kolostorokat el kell tartani, ingyé' van a kaja. No, innen minden fölös kölköt beadtak a kolostrokba, akik egyre inkább feudális birtokosokként nyomták el a parasztot. Elég barbár társulat volt ott Tibetben. Megvalósítók általában kolostoron kívül, barlangban voltak. Merthogy a bubbhizmus lényege nem a hit, vagy a duma, hanem a megvalósítás.
8. A kulturális relativizmus: nem próbáld a másik vallást a saját kultúrád és hited szerint értelmezni, mert becsapod magad! Az összehasonlító vallásfilozófia, népiesebb formában az énvallásom jobb, mint a tiéd egy haszontalan agyjáték. Egymás tapasztalatait nem tudjuk átélni.
Akkor megállapíthatjuk, hogy mindenkinek igaza van?:))
Az európai szóhasználatot a keresztény kultúrkör meghatározza, és egyes - a nyugati kulturában is meglév?, hasonló - fogalmakkal helyettesíti az eredetit. Ez nem biztos, hogy baj, csak ha az ember fordít, jegyzetet köll adnia, ha ilyet tesz.
(A fordítás, írás típusától függöen.)
Pl. versfordításnál az ember szbadabban kell, hogy mozogjon, ha át akarja adni az eredetit valamennyire.
De ettöl még nem egyenlö a keresztényi szeretettel. Egyszerüen az ember a szeretet rekeszbe tudja begyömöszölni azt amit megért e buddhizmusból.:)
Kétféleképpen fejezzük ki ugyanazt.. Én azt mondom, a szeretet az, hogy ha valaki tehetné, de mégsem a nirvánába megy, hanem az embereket tanitani.
Ez a szeretet nem a függöségröl szol, hanem valoban az együttérzésröl, a segitö szándékrol...
:-)) Végül is jobban hangzik, és valosabb, mintha azt mondanám: a buddhizmus a szánalom vallása...
A buddhizmus nem a szeretet vallása. A szeretet ragaszkodással jár, ami a buddhisták szerint igencsak kerülendö. A szeretetet egyfajta távolságtartó együttérzésként, könyörületként kell értelmezni.
"Szeretett embertöl elszakítva lenni szenvedés, nem szeretett emberrel együtt lenni sznvedés..." stb. Nem szószerinti idézet, csak fejböl van. Valamelyik Buddha-beszédben megtalálható.
"Lehet Zea, de lehet hogy a Kelet jelentéssel is bíró Orientis szó valami régi keleti, távolkeleti, indiai tantrikus hagyományoknak is megújítására/élesztésére is utal, nem így van?"
Félreérthető volt a fogalmazásom:) Én a belinkelt cikk írójára gondoltam. Arról nem nyilatkozom, hogy a kalacsakra rituáléban résztvevők tesznek-e szexuális tartalmú "dolgokat", mert nem tudom, hogy igaz-e.
" Szvsz a szexuális mágia részt szinte egy az egyben lenyúlták az O.T.O. szertartásaiból. "
Lehet Zea, de lehet hogy a Kelet jelentéssel is bíró Orientis szó valami régi keleti, távolkeleti, indiai tantrikus hagyományoknak is megújítására/élesztésére is utal, nem így van?
Nem lehet egy eseményt történelmi helyétöl, idejétöl körülményeitöl kiragadva vizsgálni, akár keresztényekröl akár az iszlámrol, akár a buddhistákrol, akár a zsidokrol van szo!
Végképp nem lehet egy valláson számonkérni, mert az rettenetes demagogia, és azt gondolom, azért a valfilinek ennél magasabb szinvonalunak kéne lenni!
A nagytudású olvtárs nem keresztény. De ha az lenne nem nyájas kutyaszemekkel és izzadó kezekkel akarná elhinteni a szeretetbe vetett kissé ragadós és nyúlós hitet.
Eszem ágában sem lenne ilyen ócskán és primitíven lejáratni egy teológiát.
Morálja meg minden teológiának van. Képezeld a kamikaze ugyanúgy morálisan jó, mint Teréz anya, vagy egy afgán mudzsaheddin. Csak mindenki a maga civlizációja szerinti erkölcs alapján.
Felrobbantani egy hitetlenekkel teli buszt nem mindenhol bűn. Mint ahogy nem mindenhol bűn ezt saját magaddal együtt megtenni.
A kereszténységet meg a vatikáni zsinat után nem lehet jó színben feltüntetni. Ha egy vallás pártként akar híveket szerezni, akkor azt védje tévedhetetlenség dogmája...
Örülök, hogy a világvallások mindegyiben jártas, megfellebbezhetetlen tudású szakértővel hozott össze a sors. Valami azt sűgja, hogy ez a szakember történetesen keresztény. Majdnem leírtam, hogy örömmel venném, ha e tudós ember felvilágosítana, hogy fér össze az ember morális céljává tett szeretet a busz- és iskolarobbantgatásokkal de akkor a topik többi hozzászólásához lenne hasonlatos ez is. Ezért inkább nem kérdezem meg.
Ha e nagytudású olvtárs nem akarta kedvező színben feltüntetni saját vallását (talán a kereszténységet?) e célja maradéktalanul teljesült is.
Üdv!
Ez több mint összemosás. Legalább akkora, mint a buddhizmust a kereszténység, az iszlám és a zsidóság hite mellé állítani.
Ezek nem csereszabatos teológiák. Egymástól gyökeresen különböznek.
Közüllük, csak a kereszténység teszi meg a szeretetet az ember morális céljává.
Az iszlám az írás feltétlen tiszteletét írja elô.
A buddhizmus semmit sem ír elô az ittlétre, mint ahogy a nirvánára törekvést sem teszi kötelességé. Nincs pokol és menny sincs. A nirvána feloldódás a semmiben. A semmi minden!
A zsidóság hite jelenleg az iszlámhoz hasonlóan az írás követésére épül.
Amúgy meg miért is kéne mosóporhoz hasonlóan megkedveltetni valamit az emberekkel?
Tisztelt olvtársak!
Olvasgatva e topikot (is), az itt közöltek alapján úgy tűnik nekem, hogy a buddhizmus lényegét leginkább a kamikaze pilótákon keresztül, a mohamedán vallást a toronynak repülő mohamedán emberek tevékéenységén át ismerhetnénk meg legjobban, a zsidóság mibenlétére legalaposabban a gyerekeket lelövő izraeli katonákat figyelve jöhetünk rá, a keresztény tanításokra pedig a más keresztényekkel teli buszokat robbantgató IRA aktivisták oktatnának legjobban.
Ha bármelyik vallás képviselői e topik(ok)ban rokonszenvet szeretnének maguk és a vallásuk iránt kelteni, biztos, hogy a legjobb módszert választják?
Üdv!
" No, ezirányú ismereteim meglehetösen hiányosak, de szerintem az a D-szerü hang olyan hang, ami nincs a magyar nyelvben. A nevére nem emlékszem, talán van itt egy nyelvész, aki kisegít. "
Nos igen, annak a "D" hangnak a "neve"...
Fontos
Ha angol lennél hogyan olvasnád a 'buddha' betücsoportot?
Rostához szóltam elsösorban.
" Az ilyen hangokat az ember átírja, ahogy tudja, és aztán az egyik mód meghonosodik, onnantól az a "helyes" írás, de csak azért, hogy egységesen szerepeljen mindenhol, egyébként tök mindegy, nem? "
Egyébként írtam, és csak azért hogy ne egységesen szerepeljen mindenhol, és perszeee tökmindegy.
A kamikaze az eredeti buddhista doktrínák szellemében jár el, amikor nem törekszik a nirvánára, hanem urát szolgállja. A homlokkendön a felirat: Hét életen át szolgáld a nemzeted!
A szamuráj tudja mi a kötelessége. Ö nem a nirvánában fog feloldódni, hanem a háborúban.
Nem,nem keverem össze az iszlámmal... Olvastam sokat a kamikázékról, és abban a hitben haltak meg, hogy - mivel urukért teszik, mivel teljesítik a kötelességüket - a Nirvanaba kerülnek.
(Sokan Kurt Cobain (Curt Kobain(?))rajongók voltak.)
Tudom, hogy ez már a buddhizmus erősen elfajzott ága, sőt, mindezt Buddhára kenni ostobaság lenne.
De jó bizonyíték arra, hogy buddhisták is követtek el agressziót vallási meggyőződéssel támogatva.
Ehhez hozzátartozik, hogy az angol (s ekként szerte-terjedt) nyelvi átírás szerint kell csupán kettö darab D betüt írni.
"Buda" : Így kellene ejtenünk
[ könnyedén, egy dével bátran :-) ], és akár írnunk is.
No, ezirányú ismereteim meglehet?sen hiányosak, de szerintem az a D-szer? hang olyan hang, ami nincs a magyar nyelvben. A nevére nem emlékszem, talán van itt egy nyelvész, aki kisegít.
Az ilyen hangokat az ember átírja, ahogy tudja, és aztán az egyik mód meghonosodik, onnantól az a "helyes" írás, de csak azért, hogy egységesen szerepeljen mindenhol, egyébként tök mindegy, nem?
A lamaizmus a mahajana buddhizmus tibeti
válfajának a nyugati neve (a tantrikus mellett).
A buddhizmus el?tti vallást/hitvilágot bön-nek nevezik, ami "összekeveredett" (szinkretizmus) az indiai irányból érkez? buddhizmussal. E szinkretizmus révén létrejött buddhizmus a lamaizmus.
Nem csak Mongóliában, hanem a Tibeti kultúrkör
területén mindenhol lamaizmus volt. ( na jó, a nomádoknál nem biztos)
A lama szó a "guru" tibeti megfelel?je (ha jól emlékszem, a jelentése: fels?, magas - ilyesmi). A
lamaizmus elnevezés utal a tantrikus buddhizmusban
meghatározó "guru-cséla", azaz "mester-tanítvány"
viszony fontosságára. A különféle iskolák ilyen
mester-tanítvány láncokon keresztül eredeztetik
magukat innen vagy onnan.
A dalai láma egy rang akár a pancsen láma, és
valóban a mongoloktól ered (a dalai szó mongol:
óceán). A 3. dalai láma kapta a címet, az el?tte
lév?k posztumusz dalai lámák. Tibetben a dalai
láma volt a legf?bb vallási és világi vezet?,
mégha ténylegesen nem is ? birtokolta a
hatalmat.
A kamikazék nem öngyilkosok lettek. Ôket megölte az ellenség.
Lényegileg az nem öngyilkosság, hogy széttép fél tonna tritol.
II. Az öngyilkosság japánban szent kötelesség volt (és néha ma is). Japában a keresztényeket nagyon okosan kiirtották és ezért az az ostoba hagyomány, hogy egy, vagy több, vagy akár az összes ember életének értéke van, nem honosodott meg.
Aztán a nagy fehér sógun (Mac Arthur) után néhány dolog megváltozott. De nem annyira, mint amennyire látszik.