Keresés

Részletes keresés

felucca Creative Commons License 2010.06.03 0 0 29
Jah, hát ezen már túlvagyunk....
Előzmény: wolfocska (28)
wolfocska Creative Commons License 2010.06.03 0 0 28

Hát! Hallod, nagyon tetű módon ment nálatok az ügyintézés. A soraidból nekem is az jött le, hogy végülis engedély nélkül épitkéztél. Ezt mutatja a fennmaradási engedély is. Nincs más, mint a birságot kiszabónál (épitési hatóság) minden körülményt leirva sirsz-risz, elengedésért, de legalább csökkentésért, mert azért ők is benne vannak ebbe vastagon. És nagyon sok ez a birság, nincs arányban a mulasztással. Persze még a fele is nagyon sok. Jaaa! A másik megvenni az illetőt, talán ezzel kellene kezdeni, mert, ha már nagyon sok a papir, akkor nehezebb.

 

Előzmény: felucca (27)
felucca Creative Commons License 2010.06.03 0 0 27
Nem, beadtam a kérelmet május 25-én, kitűztük a kezdést júni 25-re (meglévő ház átépítéséről van szó), remélve, hogy 30 nap alatt megvan az engedély, szomszédokat hasonló módon intéztem volna el, egy nap alatt. Kétszer kértek hiánypótlást, amire 2 napon belül reagáltam, közben elmúlt júni 25., anyag, mester, szabadság lerendezve, engedély sehol. Első hiánypótlás júni végén, második júli végén, közben próbáltam lassítani az átépítést, de jött az ősz, jött az iskola, addig a kitelepített családnak vissza kellett jönnie, tehát készülnie kellett a háznak. Végül szeptember közepén felhívott az ügyintéző tajtékozva az éphatóságtól, hogy azonnal alljunk le. Megígértem neki, de a tetőt még fel kellett rakni a házra az őszi esők előtt, tehát a tető még felkerült, ez külön kiverte a biztosítékot nála. Októberre kért fennmaradási tervet, amire februárra megkaptam a fennmaradási és továbbépítési engedélyt, csekkel együtt. Próbáltam alkudozni a bírság összegéről, de nem ment, osztott, szorzott és ennyi jött ki. Egyszer kértem kéthónapos halasztást, többet nem tehettem, ez most fog lejárni. Nagyon utálnám, ha meg kellene kenni az éphatóságot, azonkívül nincs is mivel jelenleg, csak adósság van.

Na, dióhéjban ennyi:)
Előzmény: wolfocska (26)
wolfocska Creative Commons License 2010.06.03 0 0 26

Végülis mi történt? Kértél, és kaptál is épitési engedélyt folyó hó 30-án, és az jogerőre emelkedett a köv. hó 15-én. Te ebben a két hétben kezdted meg az épitési engedély szerint a házad épitését? Ezért 2 millió a birság? Ez aránytalanul tetemes összeg.

Mi most épitkeztünk 2009-ben, és egy nap alatt volt jogerős épitési engedélyünk, a kezünkbe kaptuk délelőtt az épitési engedélyt,(kértük, ne postázzák, érte megyünk) elmentünk a szomszédokhoz, aláirták,  lemondtak a fellebbezési jogukról, két óra mulva visszamentünk a müszaki osztályra, és ott helyben megvártuk, még megirták a jogerős végzést. Másnap ásták az alapot.

Előzmény: felucca (25)
felucca Creative Commons License 2010.06.02 0 0 25
Van egy némi idegességre okot adó ügyem. Építkeztünk, az építési hatóság szerint egyszerűen engedély nélkül, szerintem ennél sokkal árnyaltabb a kép (az engedély jogerőre emelkedése előtt kezdtünk neki, stb.), de nem tudok ellenükben lépni. Nekik törvényi kényszer alapján ki kell szabniuk a bírságot, ki is szabták, majdnem kétmillió forintot.

Nem csak kétmilliót, de 20 ezret sem tudnék most fizetni, nagyon le vagyunk gatyásodva, adósságok és családi költségvetési deficit hónapról hónapra.

Az éphatóság által szabott határidő júni közepén lejár. Fizetni nem tudunk. Ennyi pénz körülbelül a családunk egyévi jövedelme.

Tudom, hogy a meg nem fizetett bírság köztartozás és az APEH hajtja be. Felkerestem az APEH-et (próbáltam konstruktív lenni), jelezve, hogy lesz egy ügyem velük, de nagyon kedvesen visszautasítottak, hogy ők csak akkor lesznek illetékesek, ha hozzájuk kerül az ügy. Zárójelben: hogy akkor esetleg kérhetem a tartozás elengedését. Hivatkozni csak a három kiskorú gyerekre tudok és a jövedelmi viszonyaimra, amit az APEH jobban ismer, mint én magam.

Nekem az fúrja még az oldalamat, hogy itt egy olyan követelésről van szó, ami mögött nincs bevétel (csak további kiadás:)), tehát ez esetleg másképp ítélhető meg, bár ez nem valószínű...

Tehát szerintetek mire számítsak? Zárolják a jövedelmemet és éhenhalunk egy éven át, vagy elárverezik a házunkat, mivel más elárverezni valót nem fognak találni a 300 ezer forintot érő Opel Astra mellett (amit addig el kellene adnunk?) Vagy mi lesz? Utazzunk el örökre?

Köszönettel....
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.30 0 0 24
Felszámolási eljárással miért ne?
Előzmény: vise (22)
liliana01 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 23
Adótanácsadót kellene keresnie. Ez nem egyenlő a könyvelővel.
Előzmény: liliana01 (21)
vise Creative Commons License 2005.10.03 0 0 22

Hát igen. Viszont ha jól tudom, céget köztartozással nem lehet megszűntetni...

liliana01 Creative Commons License 2005.10.02 0 0 21

Hát ez elég rémtörténet, de nem az egyetlen:(((

 

Meg kellett volna szüntentetni ezt a Bt-t már régen. Mostmár keményebbek a megszünés jogi  körülményei is. De ha tényleg semmije nincs a srácnak akkor talán ez lehetne a megoldás. Ugyanis a tartozása egyre csak nőni fog ( járulékok, bírságok, késedelmi pótlékok).   A megszünéshez kell némi pénzmag ( ügyvéd, illetékek, és egy  zárómérleget is el kell készíteni ).

 

Kérdéses ( számomra legalábbis), mi történik a tartozással, a volt cégtulajdonos magánemberként is felel-e érte élete végéig ?  Ha valakinek van ebben gyakolati ismerete , ne habozzon ide írni.)))

 

A vállakozósdi nem játék, ha  fogalmad sincs a vállalkozói létről, ne vágj bele, vagy legalább készülj fel rá ( tanulj). És vedd körül magad felelősséget is vállaló szakemberekkel ( a  zsebbe fizetett , és " én tudok könyvelőt 5000 Ft-ért is " nem ez a kategória) .

 

Előzmény: vise (20)
vise Creative Commons License 2005.09.30 0 0 20

Sziasztok!

Egy barátom benne van a kakiban, és most megint felbukkant a téma. Nekem ötletem sincs, gondoltam ide beposztolom.
1996-ban BT alapítását javasolta egyik barátom munkáltatója, mondván egyedül így hajlandó versenyképes fizetést adni. Pályakezdőként ő akkor még mindent elhitt :) Minimálbérért alkalmazták, ő pedig számlázott. A BT-t egyik barátom barátnője könyvelte, ő ezt nem is ellenőrizte, a pénzügyi dolgokhoz sose volt érzéke, és mint majd látszik, felelősségérzete és előrelátása sem. 1997-ben előfordult, hogy nem fizette be az ÁFÁ-t, amiből az lett, hogy egy idő után úgy tűnt, nem is fogja tudni kifizetni aktuális mindenkori jövedelmi helyzete mellett. Namost egy idő után notóriusan nem fizette ezt be. Egyrészt, mert így számlázva is hónapról hónapra élt, és az ÁFA kisegítette, másrészt a halmozódó ÁFA tartozás akkora mumus lett, hogy idővel halogatta a befizetést. Végül tetemes köztartozása lett. Közben könyvelő hölgyről utólag kiderült, semennyire sem értett a könyveléshez, de 2000-ig ő könyvelt mégis. 2001-ben minden létező papírt elkértünk tőle, majd a hölgy fel is szívódott. Utána a papírokat átnézve észrevette ismerősöm, hogy a BT kábé 1998 közepéig van könyvelve, és hiányzik egy rakás számla is, így lehetetlen papíron rendbetennie a BT-t. Kiderült az is, hogy a könyvelő egy rakás dologról nem tudott és nem szólt, így volt pár adónem meg járulék amit be se fizetett a srác. Mellesleg a könyvelő soha semmit nem írt alá, feketén, zsebbe fizetett neki (mint akkoriban kábé mindenki), így semmilyen felelősség nem bizonyítható abból, ami őt terhelné. 2001-ben totális pánikban volt a srác, és megkérdeztem egy könyvelő ismerőst, hogy mit lehet tenni, és azt mondta, hogy vagy megkeresi az APEH-et, vagy bújkál, és várja, míg elévülnek a dolgok. Ezt tavaly egy APEH ellenőr ismerősöm megerősítette. Az utolsó számlát a BT 2000 őszén állította ki, azóta gyakorlatilag a BT nem csinál semmit. Nullás bevallásokat nem küldött nekik, amit az APEH volt, hogy egy véletlenül a sráchoz eljutó kallódó levélben nehezményezett is, de ő akkor már a felszívódást csinálta. Néhány tétova kísérletet tettünk arra, hogy valami könyvelő legalább papíron rendet tegyen a káoszban, és lássa a srác, mivel tartozik. De a köztartozások, a hiányzó papírok, a rosszul vezetett könyvelés miatt egyszerűen egyik könyvelő sem volt hajlandó elvállalni a feladatot (ilyen horror pénzeket kértek néhányan, de aztán már pénzért se vállalták volna), csak azt mondták, max. tanácsokat tudnak adni.
Nemrég hallottuk, hogy ez az elévülés nem úgy van, ahogy az APEH-es ismerős mondta, hogy elévül, és az APEH ha jön is felszámolni, mivel semmi sincs a srác nevén, és amúgy sincsen semmi vagyona + a fizetés is kevés, így tehetetlenül végülis jobb hiányában legyint, és felszámolja szemöldökét ráncolva a BT-t. Állítólag a tartozások nem évülnek el, ha az APEH fizetési felszólítást küld. Erről viszont nem tudok semmit, mert a BT székhelye megegyezik a 1997-es munkáltató akkori székhelyével, aki azóta székhelyt váltott, a srác pedig nagy ijedtségében és tanácstalanságában nem is meri megkeresni az APEH-et, hogy hogyan áll ez az egész. Nem tudja, mennyivel tartozik, de azt mondja, három millió forint biztosan lehet, a kamatokról és a birságokról fogalma sincs. Tavaly megjelent egy behajtó az APEH-nak megadott levelezési címen a BT-t keresve, de a srác már ott nem lakik, így elmentek, azóta nem hallott róluk. Kevés konkrétum jutott el ebből az esetből hozzá, így nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az APEH kereste, és nem valami behajtó cég, akinek az APEH eladta a tartozását.


Közben lett egy komoly kapcsolata a srácnak, és a kedvese szüleitől kapott pénzből talán tudnának lakást venni, ha közösen kölcsönt vesznek fel. De tartanak attól, hogy a közöst az APEH elkobozhatja a BT tartozása miatt. Nem mernek összeházasodni sem, hogy ne legyen közös vagyonunk, és ha jönne az APEH, a lány cuccait nehogy lefoglalják, mint a sráccal vagyonközösségben élőét. Ugyanígy egyelőre gyereket se vállalnak. Nem igazán tudom, mi lehet ebből a helyzetből a kiút, mert többmilliós tartozás kamatait se biztos, hogy tudná a srác fizetni, nemhogy magát a tartozást. Mondjuk ez így volt ezelőtt sok évvel, mikor még régebben először elmesélte ezt az egészet nekem. Akkor a tartozás kisebb volt, de akkor meg a pénze is kevesebb volt annyival, hogy a helyzet a maihoz hasonlóan kilátástalannak tűnt.

 

Van valakinek tapasztalata a témában?

 

Vise

a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.15 0 0 19
latom felreertettel.

topiknyitónak nincs tartozása.

nem is mondtam, hogy van. altalanossagban beszeltem.

Egyébként szerintem kétajtós szekrény emberekkel ijesztgetni CFS-t felesleges marhaság.

latom megint felreertettel. az apeh ertelemszeruen nem kuld kopaszokat senkire. de ha eladod valakinek a tartozast, onnantol a behajtoceg azt csinal amit akar, es ez az apeh-ot kurvara nem erdekli. nagyosszegu tartozasoknal nem hiszem, hogy az XY vegrehajtot kuldik oda.

Előzmény: Spinderella (17)
Spinderella Creative Commons License 2003.10.08 0 0 18
Egyébirányt: az Apeh-nek nem szokása eladni behajtó cégeknek a tartozást. Ugyanis pont ilyen alkalmakra tartogatják a végrehajtókat.
Előzmény: Spinderella (17)
Spinderella Creative Commons License 2003.10.08 0 0 17
"peldaul eladjak a tartozasodat 70%-on egy behajto cegnek"

Valamit még mindig félreértesz szerintem: a topiknyitónak nincs tartozása. Arra a felvetésre szerettem volna választ kapni, hogy mik azok az eszközök, amivel rá lehet kényszeríteni egy nem adóst, hogy a kezükre játsszon?

Egyébként szerintem kétajtós szekrény emberekkel ijesztgetni CFS-t felesleges marhaság. Hallottam sztorikat olyan cégekről, akik saccra százmilliós céges vagyont mentettek át egyszerű papírokkal. Az Apeh totál tehetetlen volt, természetesen. Tehát senkire sem küldenek kopaszokat, akik majd fenyítenek jól, ez nem így működik. Aki nem dörzsölt tolvaj, annak elég maga a levél, hogy bizony komám jövünk végrehajtani, mert tartozol, ettől reszketni kezd. Aki meg dörzsölt róka a szakmában, az szépen csinál néhány papírost, elköltözteti+átnevezi a cégét, a cuccokat másra íratja és innentől megfoghatatlan... (Persze az Apeh-nak lehetősége van pl. egy szerződést hatóságilag semmisnek nyilvánítani - mondjuk mert gyanakszanak, hogy hamis, fedezetelvonás van a háttérben - de azt még nekik is bíróság előtt kell bizonyítaniuk, ami már egy kemény dió, adott esetben mit sem tehetnek négy ember egybehangzó állításával szemben.)

Üdv,
Spin

Előzmény: a forest mighty black (15)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.07 0 0 16
Node az adóhivatal efféle eszközökhöz folyamodna?

termeszetesen nem. majd megszivat egy vegrehajto, ugyved, vagy adossagkezelo ceg.

a brazilos hasonlatodra visszaterve, a brazilok annyival jobbak, hogy csak azt veszik el, amid van. egy hivatalnok azt is le tudja huzni rolad, amid nincs is.

Előzmény: Törölt nick (13)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.07 0 0 15
peldaul eladjak a tartozasodat 70%-on egy behajto cegnek, aztan hogy onnantol kezdve a behajtok mit csinalnak, nem erdekli az APEH-ot, sot felelosseg sem terheli. egyebkent nem feltetlenul kell hogy elverjenek, eleg, ha minden reggel 2 kopasz var a lakasod ajtaja elott, es megkerdezi, mikor fizetsz. elobb-utobb fizetni fogsz, hidd el.
Előzmény: Törölt nick (11)
Timna Creative Commons License 2003.10.07 0 0 14
végrehajtók szintjén viszont már elképzelhető hasonló dolog, pl nagy kétajtósszekrény méretű emberkék csak azt engednek be egy nyilvános licitre akit akarnak. Aki persze így szinte ingyér juthat lakáshoz, autóhoz, stb... A végrehajtó meg dörzsöli a mancsát. Nem biztos hogy kifogjátok de a végrehajtók javarésze korrupt gazember.
Előzmény: Törölt nick (13)
YaMo Creative Commons License 2003.10.07 0 0 12

kimennek a cimre, kést nyomnak a torkához.
ezenkivül elverik egy kicsit.

és még olcson meguszta...
(rádásul lakással manipulálni elég eccerü,
bár mostanában hogy elötérbe került a sok ügy
kissé nehézkes.. de távolrol sem lehetetlen)

Előzmény: Spinderella (8)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.07 0 0 9
vannak erre legalis es kevesbe legalis eszkozok is.
Előzmény: Spinderella (8)
Spinderella Creative Commons License 2003.10.07 0 0 8
???? Ezt hogy gondoltad?
Előzmény: a forest mighty black (7)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.06 0 0 7
A Te részedet (mivel nem a Te tartozásod, és gondolom a tulajdoni részről papírod is van) nem árverezheti/adhatja el,

...viszont hozhatjak olyan helyzetbe a faterodat, amire lehet hogy azt leped, hogy eladod a hazat es kifizeted oket. ok sem hulyek, es megvannak az eszkozeik.

Előzmény: Spinderella (6)
Spinderella Creative Commons License 2003.10.06 0 0 6
Mondom: ügyvéd, minél előbb! Megéri azt a párezer forintos költséget. Sajnos itt már bonyolódik az ügy.

Az elévülésről annyit, hogy az ideje ugyan 5 év, de minden megkezdett cselekmény az időtartamot újraindítja. Tehát úgy néz ki a dolog, hogy az Apehnek elég 5 évente egyszer zaklatnia ahhoz, hogy az ügy akár soha ne évüljön el. De úgy tudom, hogy évente egyszer kísérlik meg a behajtást, újra és újra és újra. Ezalatt, ha Apukádnak valahonnan bejelentett jövedelme keletkezik (mondjuk alkalmazottként), azonnal rácsapnak, és vonni kezdik a tartozást. Ezen kívül figyelik, hogy milyen ingó vagy ingatlan vagyon kerül a nevére (autó, ház, lakás, telek, stb.), és arra is ráteszik a kezüket. Erre egy "megoldás" van, önkorm. lakásba kell költözni, mert azzal nem tudnak mit kezdeni, el nem adhatják a fejed fölül, jelzálogot sem rakhatnak rá.

A Te részedet (mivel nem a Te tartozásod, és gondolom a tulajdoni részről papírod is van) nem árverezheti/adhatja el, közük hozzá(d) semmi. Érdekes helyzet, így felmerül, hogy ha egy házról illetve telekről van szó, vajon hogy adhatnák el?! Téged nem költöztethetnek ki.:)

Üdv,
Spin

Előzmény: Törölt nick (4)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.10.06 0 0 5
Ha jelzálog van rajta, akkor is tudnak vele valamit kezdeni?

igen, fillerekert elarverezik, levonjak az adossagot, a maradekot meg megkapod.

Megfordult a fejemben, megterhelni az egészet, mielőtt beüt a crach, s mire kifizeti az ember a hitelt 5-10 év alatt, azalatt elévülne a tartozás. Ez működik vajon így?

nem.
1) szerinted ki fog neked az ingatlan 100%-ara jelzalogot adni?
2) gondolod, hogy az apeh fogja veszni hagyni a kintlevosegeit?

bt helyett kft-t kellett volna csinalni.

Előzmény: Törölt nick (4)
Spinderella Creative Commons License 2003.10.06 0 0 3
És még valamit: ha már konkrétan fenyeget a vész (tehát az Apeh közölte, hogy kijön végrehajtani) mindenképpen keressetek meg egy ügyvédet! Ő abban tud segíteni, hogy milyen papírokat és hogyan kell megírni, milyen dátummal, stb. Ez nagyon fontos része a dolognak, mert sajnos ez egy olyan helyzet, hogy dumával nem, csak papírokkal védheted magad és a dolgaidat.
Spinderella Creative Commons License 2003.10.06 0 0 2
Szia CFS!

Előrebocsátom, hogy nem vagyok jogász, de úgy tudom, hogy:
- Az Apeh, ha kijön (Apukád bejelentett lakcímére, akkor is, ha nem ott lakik!), azt nézi meg, hogy mi van a lakásban. Ha teszemazt ránéz egy szekrényre, és te nem tudod igazolni (számlával, blokkal, szerződéssel), hogy az nem Apukád tulajdona, akkor lefoglalhatónak minősül. Hiába magyarázod, hogy az teszemaszt a Te számítógéped, ha igazolni nem tudod, akkor elvihetik, és valszeg el is viszik.
Ergo nagyon ajánlott mindennek előkeresni a számláját/blokkját, aminek csak lehet, a többiről pedig fals szerződést csinálni egy jóbarátoddal, aki szívességi alapon "elad" neked olyan dolgokat, amiről már rég nincs papírod. Fontos lenne megtudni, hogy a tartozás mikor keletkezett, mert mondjuk ha 3 éve, akkor a fenti csalást csak a három évnél nyilvánvalóan fiatalabb bútorral/elektromos ketyerével kell megcsinálni, régebbivel nem, mert az a tartozást nem érinti.
Még egy fontos: ez törvényi értelemben nem minősül csalásnak, "csak" erkölcsileg, ugyanis Bt. esetében nem létezik fedezetként felajánlott ingó/ingatlan vagyon tartozás vagy csőd esetére, tehát nem lehet hol megfogni a dolgot. j
A cél az, hogy gyakorlatilag egy pár zokni se legyen Apukád nevén a lakásban.

- A lakást/házat, ha saját tulajdonú, el nem vehetik, de jelzálogot rakhatnak rá (ergo addig nem tudod eladni a házat amíg ki nem fizetted).

Magánszámláról nincs tudomásom.
Viszont ha anyagi helyzetetek megengedi, még a végrehajtás előtt egy nappal is akár bemehettek az Apeh-hez, részletfizetést kérni. Persze nem tudom mennyiről szól a tartozás, de lehet, hogy még mindig kevésbé megalázó részletekben fizetni, minthogy kijöjjön két vadidegen ember és a cuccaidat mustrálja.:(((

Egyébként jelezték már, hogy ki akarnak jönni végrehajtani, vagy csak úgy általában, mindenkire nézve keményítenek be?
Spin

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.06 0 0 topiknyitó
Olvasom, hogy bekeményít az apeh, végrehajt lefoglal. Apám ezek szerint lassan végrehajtási alany lesz. A bt-je tönkremegy, mert nem fizettek neki, adóssága csillagos ég, ahogy a behajthatatlan követelések is.
Ki mit tud, mit foglalhat az apeh? Ingatlan, magánszámlák, ingóságok? Magánszemély tőkeszámlája pl. végrehajtható bt tartozása esetén? Mennyi időn belül valósul meg a végrehajtás? Újdonság ez az esemény, így szeretnénk minél többet tudni róla.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!