Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Gyula20 5 órája Creative Commons License 2598

Üdv.Mindenkinek !

 

Pár hete azon tűnődök, hogy megfelelő e nálam a fordított ozmózisos rendszer.

Egyre inkább az a véleményem , hogy más utat kell választani.

Csak egy röpke példa , havi 10 m3 víz = 7000 Ft.

4x10 = 28000 Ft. !! ozmózissal !

Egy konyhára leszámítva talán még elmegy , de egy teljes házi vízellátás már nem igazán gazdaságos ezzel a rendszerrel.

Bár már megrendeltem egy 400 GPD-s szűrőt, kb. 15 eFt.-ért.

Az érdekelne , hogy épített e már valaki más rendszerű víztisztítót?

 

 Az UV sugaras tisztító szerintem házilag kivitelezhető , természetesen  sokkal nagyobb teljesítményben mint a " gyári játékok "- nem az ipari rendszerekre gondolok.

 

Érdekelne még az ózonos rendszer , ezzel még egyáltalán nem foglalkoztam , elvi alapokon sem.

 

Esetleg más rendszer .

 

Előre is köszönöm az infókat !

 

 

 

 

Misland 15 órája Creative Commons License 2597

Szivárgást okozhat a membránház kimeneti csatlakozójába épített visszacsapószelep hibája is. Ha átereszt, akkor a membránon visszafelé irányban is tud szivárogni a víz, a tartályban pedig nem tud megmaradni a nyomás, ami a kétutas szelep zárásához szükséges.

 

De ez elvileg egy folyamatos szivárgás, később sem áll meg.

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2596)
a.hangok.a.fejemben 17 órája Creative Commons License 2596

Ok, akkor tele megy vízzel a tartály. Viszont a probléma még adott, miért nem áll meg a lefolyóba menő víz.. Megmértem víznyomást, 2,7 bar, szerintem azzal vígan mennie kell. Lehet mégiscsak a szelep lesz a ludas.

Előzmény: Tücsök-koma (2595)
Tücsök-koma 17 órája Creative Commons License 2595

Én szinte biztos vagyok benne, hogy az bruttó 12 literes tartály.
Gyakorlatilag neked 9,5liter van benne maximum. Ez teljesen normális ebben az esetben. Ha csökkented üres állapotban a ballonban a nyomást akkor értelem szerűen tovább töltödik, de a vége felé ha teljesen ki akarnád engedni belőle a vizet már nagyon picike lenne a víznyomás. De az is könnyen belátható, hogy ennyi vizet egyszerre rendeletetés szerűen nem enged ki az ember!
Annó írtam, is hogy szerintem ezek extrém nagyra méretezett tartályok.....

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2594)
a.hangok.a.fejemben 21 órája Creative Commons License 2594

Nem volt még kétutas szelepem, de elvileg úgy gondolná az ember, annak ilyenkor nem pár percen belül, hanem azonnal zárnia kellene, mivel a tartály lezárásával kiesik a körből egy rugalmas közeg, vagyis a tartályban lévő gumiballon, benne a levegővel, ami miatt egyébként szerintem sem töltődhet tele vízzel.

 

 

Ez számomra is érdekes!

 

 

Pontosan milyen betéteket raktál bele, nem az fogja vissza az áramlást?

 

A 3 alapszűrőt cseréltem, 5mikron, szén + 1 mikron. Membránhoz hozzá sem nyúltam! A szűrőket úgyanott vettem, ahol a gépet! A cserélt szűrők utáni kivezető ágat lekötöttem és rányitottam a betáp vízet, hát sugárban jött a víz, szóval ott "fennakadás" nem lehet!

 

 

Érdemes lenne mérni a membránról lefolyó hasznos és hulladékvíz arányát

 

 

Imént lemértem! 1 deci hasznos vízhez elcsorgott 3 deci a lefolyóba!

 

 

Továbbra is úgy érzem, hogy  víznyomásom kevés, ahogy egyre inkább tele lesz a tartály, a légnyomás miatt gondolom egyre lassabban csurdogál bele a víz és egyre több folyik mellé. Megvártam míg teljesen megtelt a palack, és a lefolyó csöve is elállt, hát ez egy fél nap volt! Amit nagyon sokallok. És ezek után engedtem 1 deci tiszta vízet és fél óráig folyt a lefolyóba a víz. A gyártó leírása alapján a szeleppel nem lehet gond, mert ha palackot elzárom a lefolyóba menő ág is elzárul 20-30 másodperc múlva. Szóval valami csak zárja a betáp vízhozamát!

 

 

 

 

Előzmény: Misland (2593)
Misland 21 órája Creative Commons License 2593

Ezután elzártam a tartály csapját, fő betáp nyitva maradt és pár percen belül elállt a szennyvíz folyása a fekete csövön.

 

Nem volt még kétutas szelepem, de elvileg úgy gondolná az ember, annak ilyenkor nem pár percen belül, hanem azonnal zárnia kellene, mivel a tartály lezárásával kiesik a körből egy rugalmas közeg, vagyis a tartályban lévő gumiballon, benne a levegővel, ami miatt egyébként szerintem sem töltődhet tele vízzel.

 

Itt persze felvetődik, hogy miért pont most romlott volna el a szelep, ha eddig jó volt? Valószínűség szempontjából kérdéses.

 

Pontosan milyen betéteket raktál bele, nem az fogja vissza az áramlást?

 

Érdemes lenne mérni a membránról lefolyó hasznos és hulladékvíz arányát, pláne ha tudnád, mennyi volt korábban, össze lehetne hasonlítani. Ehhez a tartályt szintén zárni kell. Egyik kézzel a csap alatt felfogod a tiszta vizet egy edénybe, másik kézzel az elfolyó víz csövét tartod egy másik edénybe. Mindkettőt azonos ideig kell rátartani, majd az arányokat lemérni.

 

Lehetőleg nem úgy, hogy a betápszelepet nyitom-zárom, mert pontosabb a mérés, ha már beállt a folyás egyensúlya és közben mérem.

 

A nyomás csökkenésével a tiszta víz aránya romlik, tehát ebből is lehet következtetni a membrán bemenetén előálló nyomásra. Rásegítő szivattyú nélkül kb. 1:4, ami jónak mondható arány (tisztavíz:elfolyó).

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2589)
a.hangok.a.fejemben 23 órája Creative Commons License 2592

Jo kerdes! Ro132 a tipusa. 3,3 kg az ures tomege amazon szerint. 12 liter a vizkapacitasa.

Előzmény: Tücsök-koma (2590)
Gyula20 1 napja Creative Commons License 2591

Üdv. Mindenkinek !

 

Elkészült a víztisztító I. ütem, vagyis felszerelésre és beüzemelésre került négy

darab szűrő.

Az első , pontosan nem tudom - ezt adták a házhoz- de biztos, hogy 10 mikronnál

nagyobb, legalábbis úgy emlékszem.

A második 5 mikron. , a harmadik szén és a negyedik az 1 mikronos.

Van még egy pici csepegésem , ezt majd holnap rendezem .

Egy nyomásmérő is jó lenne , van is csak műanyag T idomom nincs.

 

 

 

Tücsök-koma 1 napja Creative Commons License 2590

A 12liter az nettó vagy bruttó? Ugyanis hidrofort tartálynál van benne egy "lufi" ami a térfogatból levesz nem keveset, attól függően mekkora az alapnyomás amit beállítottál benne.

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2589)
a.hangok.a.fejemben 1 napja Creative Commons License 2589

Üdv!

 

Tanácsot szeretnék kérni a következő problémában!

 

RO 105, nyomásfokozó nélkül. A készülék fél éves. Kicseréltem a 3 előszűrőt, majd lekapcsoltam a szennyvízről a "fekete" csövet. És figyeltem mi történik. Tartály kb fél nap alatt telt meg, (ha megtelet) az biztos hogy több víz nem ment bele, mert mérlegre tettem folyamatosan. Amikor megállt a súlygyarapodás, 12,5 kg-ot mutatott a mérleg, kevésnek találom ha azt veszem figyelembe, hogy 12 liter fér bele és az üres tartály 3 kg körül van. Mindegy.

 

Első gondolatom az volt, hogy hibás a 4 utas szelep, amit gyártó leírása alapján a következő képpen teszteltem:

 

Megnyitottam a fő betápot és a tartály csapját is, majd kiengedtem kb 3-4 deci tiszta vízet. Ezután elzártam a tartály csapját, fő betáp nyitva maradt és pár percen belül elállt a szennyvíz folyása a fekete csövön. Elvileg a gyártó szerint ez igazolja hogy a szelep jól müködik.

 

Kérdezném, hogy mi lehet akkor a gond?

 

Következő ötletem az volt, hogy alacsony a víznyomás, viszont fél éve a szerelő beüzemelte a dolgot és müködött tökéletesen, nem volt extra vízszámlánk. Furcsálom, hogy 3 filter kicserélése után ezzel a problémával szembesültem, miközben szelepekhez és membránhoz nem nyúltam.

 

Víznyomást nem tudtam mérni, mert nincs nyomásmérőm még. Ugyanakkor talán az is ezt igazolja, hogy a tartály nem képes 12,5 kilonál nagyobbra "hízni"!

 

Tanácstalan vagyok!

Misland 2 napja Creative Commons License 2588

Típust én sem fogok tudni ajánlani, legfeljebb néhány fogalom tisztázását.

A kereskedelemben kapható víztisztítók alapvetően csapvíz tisztítására alkalmasak, ahol a hálózati víz már klórral fertőtlenített. A kútvíz értelemszerűen nem klóros, baktériumokat is tartalmazhat, ami a víztisztítóban szaporodásnak indulhat, az egész szerkezet "berohadhat" tőle.

Kútvíz tisztítása nagyobb szakértelmet igényel annál, mint egyszerű vásárlás, felszerelés, fórumos tanács alapján. Ilyenbe én nem is megyek bele (nem is szakmám, nem is tapasztaltam ki), de tudomásom szerint ott kezdődik, hogy a vizet meg szokták vizsgáltatni, az alapján lehet tovább lépni.

Keményvíz fogalma teljesen mást jelent, ez leegyszerűsítve a vízkőtartalom, amit mindenki ismer, találkozik vele. Nem tudni, hogy a vízkövet – vagyis az ásványi anyagokat – akarod-e egyáltalán kivenni a vízből, sokan ragaszkodnak annak megtartásához.

 

A vízkő nem szennyeződés.

Előzmény: tothm1 (2587)
tothm1 3 napja Creative Commons License 2587

Sziasztok!

 

Új vagyok még itt, de szeretnék venni majd egy víztisztítót a konyhába 1 csap alá, jelenleg kútvizet használunk mindenre.

 

Milyet tudnátok ajánlani egy egyszerű kezdőnek? 60-80.000 forintnál többet nem szeretnék rá költeni.

 

A feltételeim a következők:

 

1. ÜGYNÖKÖK KÍMÉLJENEK. Mindenféle átverős ajánlásokkal ne is próbálkozzatok. Járt nálunk a biocomos ökonetes emberke, nem kell ragozni a dolgot, ugye. Nagyon meggyőző, csak ugye azok a bizonyos feltételek.... Ezeket a márkákat megírnátok, amiknél a vásárlás feltételekhez van kötve és mlm cégek?

 

Pl. beszerelést csak náluk, évente vásárlás, plusz adalékanyagok megvétele, hogy ezeket kizárhassa mindenki vásárláskor

 

2. Ha már elköltök egyszer többet erre a víztisztításra, akkor legyen tényleg valami márkája, legyen bevizsgáltatva, legyen ne kínais. Külföldről nem tudok rendelni, nem is szeretnék.

 

3. Nem akarok semmilyen kiszűrést, nálunk egyszerűen túl kemény a víz (klóros?), Észak - Magyarország, és csak tisztábbat szeretnék. Olvasgattam itt a fórumot, de eléggé elvagyok keseredve, mivel itt túlságosan szakértők vannak, nem egy egyszerű átlagembernek való hely, ahol megmondják milyet vegyél, melyik jó és kész. Egyszer kell jó víztisztítót vásárolni, és kész, mindenféle feltételek, egyéb trükkök, ilyen-olyan lehúzások nélkül szeretném ezt megtenni, nem úgy, hogy elmegyek a Tescóba, és megveszem azt, amit ott kapok.

 

Szóval nagyon szépen megköszönném, ha tudnátok nekem segíteni, hogy ti milyen készüléket használtok, mennyi ideje, a víz tényleg jobb lett-e.

 

Tényleg tapasztalatokat várnék, mert itt kevesebbet olvastam ilyet, ám annál több műszaki rajzot és egyebeket találtam, amikhez meg csak szerelő ért. Ám érdekelne az is, hogy aki össze tud rakni egy ilyen gépet, az milyen márkát venne.

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

 

üdv

tothm

 

 

 

.psp 6 napja Creative Commons License 2586

A bejövő víz vezetéken van egy 10 colos szűrőház amit én szereltettem fel külön és ebben van az előszűrő, tehát a lakásba már eleve aktivszénnel megszűrt víz jön. Vizvezeték szerelő meg tudja csinálni.

 

4en használjuk, a szűrőkapacitás a gyár szerint 6 hónap,  dez első félév után rájössz hogy miért:-)  Békán kivülmár mindent szedtem ki a látszólag kristálytiszta ivó vizet szűrő szürőkből.és akkor a vegyszterekrőlmég nem is beszéltem.

 

És mindezt Győrben, ahol országos viszonylatban állitólag jó az ivóviz ( csak a csatorna hálózat hasonlit egy pöcegödörre :-)

 

Előzmény: szucsattila (2585)
szucsattila 6 napja Creative Commons License 2585

És ti hányan használjátok?

Ezt az aktívszén előszűrőt pluszban lehet konkrétan az adott készülékhez venni? 

Előzmény: .psp (2584)
.psp 6 napja Creative Commons License 2584

Hygéniai okokból 3 havonta cserélem, ugy hogy van előtte egy 10"os aktívszén előszűrő.

Előzmény: szucsattila (2583)
szucsattila 6 napja Creative Commons License 2583

És mennyi ideig bírják a filterek?

Előzmény: .psp (2582)
.psp 6 napja Creative Commons License 2582

Teljesen korrekt, Nekem ennek az elődje van meg, közelitiaz ozmozisos készülékeket, és szinte minden káros anyagot kiszed az ultraszűrő.

Előzmény: szucsattila (2581)
szucsattila 6 napja Creative Commons License 2581

Sziasztok,

láttam ezt a vízszűrőt egyszer linkelni: 

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/asvanyi-anyagot-megtarto-viztisztitok/aquafilter-excito-b-asvanyi-anyagokat-megtarto-viztisztito-ultraszuro-membrannal/#!prettyPhoto

 

Most először vásárolnék vízszűrőt, konkrétan semmit nem tudok ezekről, viszont nem akarok rosszul vásárolni :)

 

Ha jól értem, akkor vásárláskor már kapok egy szűrőkészletet, már "csak" be kell szerelni? Egy ilyen szűrőkészlet meddig bírja két embernél átlagfogyasztással? 

 

+1 kérdés: mivel rosszabb ez egy jóval drágább készüléktől? Nem szűri a nagyon _gonosz_ dolgokat? 

SzLajos2 okt. 16. Creative Commons License 2580

Köszönöm.

 

Akkor még egy kis gondolkodás után (nem vágok bele semmibe csak úgy hirtelen) valószinűleg lesz egy ilyen, majd megírom a véleményem róla.

 

Szerencsére van kapcsolatom No-ban, szóval nem gond a szállítás, esetlegesn garancia kérdése.

 

Előzmény: Misland (2578)
kilkeny33 okt. 16. Creative Commons License 2579

Üdv,

 

Esetleg a korábbi kérdésem megválaszolásában tud valaki segíteni? 

 

Köszönöm,

Előzmény: kilkeny33 (2572)
Misland okt. 15. Creative Commons License 2578

Arról nem beszélve, hogy a szivattyút itt is valószínűleg lehet szabályozni egy imbuszkulccsal, a nyomásmérő az optimális beállításhoz is szükséges

Előzmény: Misland (2577)
Misland okt. 15. Creative Commons License 2577

Simán elfogadható lenne saját részemre is (miután én is ilyesmit raktam össze), de beleértve, hogy nekem nem okoz gondot a poharas házak szerelésével járó munka, évente egyszer. Cserébe viszont olcsók a betétek.

 

Főleg, mivel ennél már az automatikus öblítésre is odafigyeltek, csak a német miatt nem nagyon értem, hogy ez a csaptelep zárása után öblít 18 másodpercig, vagy minden nyitás után?

 

Az általam kivitelezett óránkénti 20 mp öblítés értelemszerűen jobban bejön nekem, de már az is valami, hogy ennél nem spórolták ki ezt sem. Nyomásmérőm is van szintén, az is jó, ha van. A membrán bemeneténél beiktatva jelezheti az előszűrők eltömődését (bár nekem annyira még soha nem tömődött el), de azért nem árt néha látni a membránra jutó nyomást.

Előzmény: SzLajos2 (2576)
SzLajos2 okt. 15. Creative Commons License 2576

Misland!

 

Ezt megszakértenéd amennyire így távolról lehet?

 

 

http://www.wasser-shop24.de/epages/61897471.sf/de_DE/?

ObjectPath=/Shops/61897471/Products/1700/SubProducts/1700

 

Köszi.

 

Előzmény: Misland (2575)
Misland okt. 15. Creative Commons License 2575

A tartozékokat ábrázoló képet is elcserélték, a poharas házakhoz való szerelőkar látható rajta. Sőt, még egy tartályszelep is, ami a tartály tetejére való:

 

 

Másik fotó sem odavaló, csak 1 db membránház szerepel rajta.

 

Ha összeszámolom a betétek árát + csaptelep, meg még pár alkatrész, kb. feleannyiból össze lehetne rakni (vagy nem sokkal több). Eszerint a vételár másik felét a műanyag burkolatért kell letenni.

Előzmény: meszeske (2574)
meszeske okt. 14. Creative Commons License 2574
.psp okt. 13. Creative Commons License 2573

Az alább belinkelt lehet hogy jó lehet, de a hormonok kiszürését lehet hogy nem tudja, majd az okosabbak megirják :-)

Előzmény: kilkeny33 (2572)
kilkeny33 okt. 13. Creative Commons License 2572

Üdv,

 

A fórumot illetve a hozzászólásokat többször átolvasva még mindig tanácstalan vagyok. 

Szeretnék segítséget kérni, a megfelelő szűrő kiválasztásában. 

 

Ami fontos lenne:

- hormonokat, vegyszereket is szűrje ki a vízből. 

- kis karbantartás igény

- napi kb 5-10 liter kapacitás

- hosszú élettartam és könnyű beszerelhetőség

- ár kevésbé fontos (egyszer, de jót szeretnénk megvásárolni, természetesen nem mindenáron). 

 

Lehet megköveztek érte, de a Nikken PiMag víztisztítót is néztem.... mint alternatíva. Csak nem tudom mennyi itt a marketing és mennyi a valós a tartalom. 

 

Természetesen inkább valami komolyabb dologban gondolkoznánk. Tudtok segíteni? 

 

Köszönöm,

K

.psp okt. 13. Creative Commons License 2571
Tücsök-koma okt. 13. Creative Commons License 2570

Osztom psp álláspontját. Az első drága a második is és van sokkal jobb is nála!

Én úgy vettem észre ha igazán jót akarsz és olcsón, akkor marad külföldi vásárlás.

 

Pl érdemes itt szétnézni:

Ezek mind átfolyos üzeműek, nagy teljesítményű membránnal! És ahogy nézem minőségi cuccok!

http://www.wasser-shop24.de/epages/61897471.sf/de_DE/?ViewAction=View&ObjectPath=/Shops/61897471/Categories/Umkehrosmoseanlagen/%22Umkehrosmoseanlagen+Directflow-Side+Stream%22&PageSize=50&Page=1

 

De itt vannak a tartályosak is, sokkal olcsóbban, mint nálunk Magyarországon!

http://www.wasser-shop24.de/epages/61897471.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61897471/Categories/Umkehrosmoseanlagen/Umkehrosmoseanlagen-Classic

 

 

Előzmény: meszeske (2568)
.psp okt. 11. Creative Commons License 2569

Baromi drága. 30 000 ért van átfolyós 0,002 mikronig szűrős  berendezés.

Előzmény: meszeske (2568)