Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

1jános1 5 napja Creative Commons License 2678

Köszönöm a választ. Régebben nem voltak viztisztitáshoz a mostani oxidáló ásványok, ezért homok volt a hordozó. A viz szürő térfogatának 1.2 szeres viz mennyiségbe beleoldottak KMgO4 (Kálium permanganát) vegyületet, és fél-egy órát forgatták a vizet szivattyuval a tisztitó tartály homokján keresztül.

Előzmény: Gyula20 (2677)
Gyula20 5 napja Creative Commons License 2677

A cső egy körgyűrű , már nem emlékszem , hogy én hajlítottam , vagy ívcsövekből raktam össze / több mint húsz éve történt/

Ma biztosan ívcsövekből ragasztanám össze.

Valahová egy T idom és kész a kivezetés.

Nyilván a homoknak a lyuk méreténél nagyobbnak kell lennie.

A sok fúrás eltart egy ideig , ráadásul csak kis panel fúróval tudtam fúrni , mert

a nagyobb kézi fúróval a vékony fúró mindig eltört.

Azért nem vásároltam gyári tisztítót, mert a gyári nagyobb teljesítményű igen drága volt.

Abban az időben , még 100 Ft. fölött volt az ára egy kb. 20m3 /h teljesítményű homokszűrőnek.

Házi víztisztító rendszerhez viszont lehetséges, hogy egyszerűbb egy kis medencéhez

való homokszűrő , négyutas csappal .

Ezzel már meg lenne oldva a visszatisztítás.

Zeolittal csak kísérleteztem ,úgy gondolom, hogy  nem jobb mint a tisztára mosott homok. Bár most is zeolittal van töltve .

Nem ismerem a mangános eljárást , csak medencéhez készítettem a szűrőt.

 

Üdvözlettel: Gyula

Előzmény: 1jános1 (2676)
1jános1 2014.12.13 Creative Commons License 2676

Nagyon köszönöm  a választ. Új ötletet adott. Kérdezném, azt hogy egy darab cső elég volt gyüjtőnek (kimenő), és nem megy bele a homok? A zeolit mivel jobb? Ez nyomott rendszer, milyen nyomás értéknél számit elszennyeződvel? 

Én vastalanitásra szeretném használni ugy ,hogy a homok szemcsék felületét Mangán oxidal vonnám be. Régebben a viz tisztitókba is ezt a módszert használták.

    Üdvözlettel János.

 

 

Előzmény: Gyula20 (2634)
1jános1 2014.12.04 Creative Commons License 2675

Jó estét. Adjatok tanácsot, hogy erősen vasas vizet milyen műszaki tartalmú szűrő sorral lehetne ésszerű mértékbe megtisztítani? A konyhába egy csaptelepre szerelném.

Olvasom a topikot az elejétől, de jól esne, ha valaki konkrétam válaszolna.

Yager001 2014.12.01 Creative Commons License 2674

ok, köszi ;)

Előzmény: Misland (2673)
Misland 2014.12.01 Creative Commons License 2673

Visszirányba zárnia kell, de azért nem mindegy, mivel fújod át (kompresszorral vagy szájjal), mert esetleg csak nagyobb nyomáson jön ki a hiba.

 

De nem is kell szétszedni, mert a szennyvízkimenetnél szivárgó víz elárulja. Értelemszerűen leállás után, tele tartálynál kell figyelni a szivárgást.

Előzmény: Yager001 (2672)
Yager001 2014.12.01 Creative Commons License 2672

Ha ezt a visszacsapót kiszedem és megpróbálom átfújni ha jól értem akkor kiderül, hogy működik e rendesen? Egyik irányba tudom csak átfújni? Jól gondolo?

 

Nem tudom, hogy tapasztalok e visszafolyást mert akkor ott kéne ülnöm mellette, hogy halljam, ha beindul a visszatöltése a víznek a tarályba. ....

Előzmény: Misland (2670)
Misland 2014.12.01 Creative Commons License 2671

Visszaszivárog a víz a membránon keresztül...

Előzmény: Misland (2670)
Misland 2014.12.01 Creative Commons License 2670

A membránház tisztavízkimenetén lévő csatlakozóban (is) szokott lenni, a linken is az van, csak nem gyorscsatlakozós, hanem a gagyibb fajta Jaco.

 

Visszacsapószelep hibája abban nyilvánul meg, hogy miután lezár a kétutas szelep, a tartályban nem tud megmaradni a nyomás. Visszaszivárog a víz membránon keresztül, a lefolyó irányába. Emiatt egy idő után ismét nyit a kétutas szelep, ismét elindul a víztermelés. Ha nem észlelsz ilyen problémát, akkor felesleges cserélni.

 

A videóval nincs gond, a böngészővel lesz valami.

Előzmény: Yager001 (2669)
Yager001 2014.12.01 Creative Commons License 2669

A video sajnos nem indul el :(

Ez lenne a visszacsapó szelep amiről beszélsz?

 

http://viztisztitobolt.hu/visszacsaposzelep-konyok-18x14-jaco-p-182.html

 

Ez van a membránházban?

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2667)
Misland 2014.12.01 Creative Commons License 2668

Közben én is nézelődtem, van itt egy videó a kétutas szelep szétszereléséről:

 

http://www.youtube.com/watch?v=Hn7m0Xtvxeg

 

Itt pedig egy másfajta konstrukció látszik, részletes adatokkal:

 

http://www.ebay.com/itm/221113976624

 

Gyári tűrés: +/- 15 %

Zárás: amikor a szekunder oldali nyomás eléri a primer oldal kb. 2/3-át.

Nyitás: kb. 1/4-nél.

 

Tehát ennél legalábbis van egy jó kis hiszterézis, amiről szó volt.

 

 

 

a.hangok.a.fejemben 2014.12.01 Creative Commons License 2667

Mielőtt szivattyút vettem volna én is kicseréltem a 2 utas szelepet, illetve kicseréltem a visszacsapó szelepet is! Ez utóbbi sem egy nagy tétel, esetleg vegyél abból is újat.

 

Habár az én felszerelésem féléves sem volt, de ki lettek cserélve. Az utólag vásárolt visszacsapó szelep tapintásra és súlyra is minőségibbnek érződött, mint ami a géppel együtt szerelve volt!

 

Akkor még meg voltam győződve, hogy a szelepek voltak a hibások! 1:40 körül jön a check valve/visszacsapó szelep! A fickónak nem akart elállni a szennyvíz, csere után megállt a dolog.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xb_3IiEHlIY

Előzmény: Yager001 (2665)
Misland 2014.12.01 Creative Commons License 2666

De ez is ott volt:

Az előbbi tesztet az ivóvíz csapból csináltam! Az imént kinyitottam a másik csapot, kiengedtem 3 deci vízet, rögtön indult a szivattyú, de ahogy megállítottam a víz folyást, a szivattyú is leállt.

A másik csapnál nála nincs semmi fojtás, utókezelő patron, direktben engedi a vizet a tartályból. Eszerint még az sem mindegy, hogy hirtelen jön létre a nyomásesés, vagy csak lassan, óvatosan engeded. Ez érthető is, a mechanikus szelepnek bizonyára van némi tapadása, tehetetlensége. Ha hirtelen kap egy impulzust, hamarabb átbillenhet. Továbbá:

csak nagyon gyenge szennyvíz oldali cseperészés volt!

Ez azt jelenti, hogy a kétutas szelep már elkezdte engedni a vizet, hiszen zárt állapotában nem jöhetne semmi.

Arra tudok gondolni, hogy ha alacsony is a nyomás mindkét helyszínen, de talán nem egyformán alacsony, illetve az alkatrészek között is lehet némi eltérés, gyártási szórás, a kétutas szelepnél főleg. Kicsit jobban tapad, szorul benne valami, az már elég, hogy nagyobb hiszterézist produkáljon.

Összességében nem hinném, hogy sokra mennél vele, mert hiába indítja később a töltést, de amikor egyszer elindítja, gondolom úgyis bepótolja a lemaradást, vízpazarlás szempontjából is.

Annyit lehet tenni szerintem is, hogy nem poharanként venni ki a vizet a tartályból, hanem inkább nagyobb részletekben.

Ha például kicserélnéd a kétutas szelepet egy elektromos mágnesszelepre, akkor még érzékenyebben reagálna, miután a nyomáskapcsoló alacsonyabb értéken indít. Igaz, töltéskor hamarabb is zárna (ahogy most a szivattyú leáll, vele együtt). A többi már a nyomáskapcsoló hiszterézisén múlna, hogy növekvő vagy csökkenő irányban mikor billen.

Előzmény: Yager001 (2664)
Yager001 2014.12.01 Creative Commons License 2665

Ja..és a 4 utas szelepem új ! :(

Előzmény: Yager001 (2664)
Yager001 2014.12.01 Creative Commons License 2664

MislandTeljesen igazad van abban, hogy jobban működik a rendszerem. Tényleg kevesebb szennyvizet produkál a szivattyú beépítése után. Ahogy írtad lecsökkent "2dl ivó víz 3.5dl szennvizet produkál".

 

De sokkal jobban hangzik, és szerintem ennek kéne normálisnak lennie.

a.hangok.a.fejemben                

 

"Kiengedtem az első 3 decit, szivattyú nem indult, illetve a szennyvíztermelés sem! Kiengedtem még 3 decit, továbbra sem indult egyik sem, csak nagyon gyenge szennyvíz oldali cseperészés volt! A 3ik 3 decis próbálkozásra beindult a szivattyú! Tehát kiengedtem 9 deciliter tiszta vízet, ezalatt 27 deciliter folyt a csatornába, mire megállt a szívattyú és vele együtt a szennyvíz oldali folyás!"

 

Ezt tudnám elfogadni! Azt mondd meg, hogy mitől van az, hogy két szinte azonos rendszer mindkettőben nyomásfokozó szivattyú a hálózati alacsony és ingadozó nyomás kisimítására és mégis ennyire különböző működés?

Misland 2014.11.30 Creative Commons License 2663

Később jutott eszembe, topikban volt már erről szó:

 

http://www.purewateroccasional.net/hwshutoffvalves.html

 

Vagyis a kétutas szelep nem egy fix értéken zár, hanem a bemenő és a kimenő kör nyomásának arányán múlik, mikor billen át. Konkrétan, amikor a kimenőkör (tartálynyomás) eléri a bemenő nyomás 2/3-át.

 

Ebből következően, a szivattyú leállása után a hálózati nyomás 2/3-ával kell kalkulálni. Vagyis befolyásolja a dolgot a helyszín is, hogy mekkora a nyomás.

 

Tökéletlensége mellett értelmét sem látom a kétutas szelepnek, amikor már úgyis van egy nyomáskapcsoló, meg áramellátás is van. Egyszerűbb szerintem kidobni a szelepet és betenni helyette egy mágnesszelepet. Így a nyomáskapcsoló egyszerre kapcsolja motort is, meg a szelepet is.

 

A mechanikus, kétutas szelepnek akkor van valami értelme, amikor áramellátás nélküli, olcsó konstrukció a cél.

Előzmény: Misland (2661)
GeriSoft07 2014.11.30 Creative Commons License 2662

Üdv

Drága párom kitalálta, a vízben lévő hormonok akkora bajt okoznak, hogy ásványvizet kéne venni, mert a Brita nem szűri ki :(

Tudtok valami nem 6 számjegyű összegű megoldást, hogy legyen szűrt vize itthon? mert az ásványvíz az minden, csak nem olcsó

Misland 2014.11.30 Creative Commons License 2661

Az egy dolog, de létezik a gyártási szórás fogalma is, még akkor is, ha feltételezzük, hogy a különböző gyártók azonos értékre igyekeznek kihozni. Bizonyára van valami elfogadott érték (ha nem is szabvány), amire szokták ezeket gyártani.

 

Plusz van még olyan is, hogy hiszterézis, vagyis növekvő nyomásnál nagyobb értéken kapcsolás, csökkenő nyomásnál kisebb értéken, ezzel elkerülhető a vibráció, gyors ki-be kapcsolgatás.

 

Ürítéskor indulhat látszólag egyszerre is a kétutas szelep és a szivattyú, ha gyors a nyomásesés. De ha ez lassan történik, akkor először a szelep, utána a szivattyú.

 

Korábban ezt írtad:

 

A tartály lezárása után 2,5dl víz 3-4perc alatt folyt ki. Közben a lefolyóba ürített 7dl vizet.

 

Most:

 

Ha kiiktatom a tartályt akkor kereken 2dl ivó víz 3.5dl szennvizet produkál.

 

Tehát megfigyelhető, hogy a rásegítő szivattyú jól végzi a dolgát, javult az arány, ennél jobb már nem is igazán lehet, szétszakadna a membrán. Attól eltekintve, hogy nyáron, amikor melegebb a víz, tágulnak a membrán pórusai, jobban fog  jönni a víz. Most vékonyabb sugárban csordogál nálam is.

 

A Tiszta víz csap nyitásakor azonnal indul a szivattyú és a szennyvíz termelődésének vége előtt egy kicsivel leáll.

 

Eszerint jól működik, pontosabb összehasonlításokat nyomásméréssel lehetne csinálni. Tesztelni a kétutas szelep és a nyomáskapcsoló küszöbértékeit, növekvő és csökkenő nyomásnál egyaránt. Vagy vaktában próbálkozni egy új kétutas szeleppel, hátha az másképp kapcsol, mint a régi, ami esetleg már elhasználódott.

Előzmény: Yager001 (2658)
Yager001 2014.11.30 Creative Commons License 2660

Értem..de nekem ez sem segít.

 

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2659)
a.hangok.a.fejemben 2014.11.30 Creative Commons License 2659

Mielőtt megvettem a szivattyút bekötöttem egy nyomásmérőt! 2,7-3 bar közt állt a mutató többnyire.

Előzmény: Yager001 (2657)
Yager001 2014.11.30 Creative Commons License 2658

A nyomáskapcsoló küszöbértéke szerintem azonos. Mivel full ugyanazon egységről beszélünk, mindenféle állítási lehetőség nélkül. Legyártották, rárakták a szivattyúra és kész...sztem.

 

Ha kiiktatom a tartályt akkor kereken 2dl ivó víz 3.5dl szennvizet produkál. A Tiszta víz csap nyitásakor azonnal indul a szivattyú és a szennyvíz termelődésének vége előtt egy kicsivel leáll. Ebből most mi látszik? Ja..és a tiszta vizem nagyon lassan folyik a tartály ON állapothoz képest.

 

Előzmény: Misland (2655)
Yager001 2014.11.30 Creative Commons License 2657

Nekem desztvíz csap nincs, tehát a tesztet elvileg ugyanazon a rendszeren keresztül néztem mint Te! A tisztavíz csapon keresztül szűrőkön és visszasózó, lúgosító rendszeren át. Az általad leírtak alapján nekem is ugyanazt a "szinte nulla" mennyiségű szennyvizet kellett volna produkálnom mint Neked!

 

Most viszont úgy látom, hogy a tiszta vizes rendszerem úgy működik mint a Te desztvizes rendszered! Különbség lehet a bekötésben? Elvileg ugyanúgy kéne, hogy működjünk, függetlenül a hálózati víz nyomástól! Annyiban kéne, hogy különbözzünk, hogy a szívattyúink máshogy kéne, hogy kapcsoljanak (mert gondolom nem ugyanaz a hálózati nyomásunk)

 

 

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2656)
a.hangok.a.fejemben 2014.11.30 Creative Commons License 2656

Nálam két tisztavíz csap van! Az egyik a "desztvíz", amit kávéfőzőbe öntünk meg vasalóba! A másik amiből iszunk, ez átmegy még szűrőkön, sózó, energetizáló...

 

Az előbbi tesztet az ivóvíz csapból csináltam! Az imént kinyitottam a másik csapot, kiengedtem 3 deci vízet, rögtön indult a szivattyú, de ahogy megállítottam a víz folyást, a szivattyú is leállt.

 

3 deci tiszta vízre jutott cirka 3,3 szennyvíz!

 

Aztán újra kiengedtem ebből a csapból 3 deci vízet, majd miután elzártam, már nem állt le a szivattyú, kb 2,7 liter víz folyt mellé!

 

Minél több tiszta vízet engedek ki egyszerre, annál inkább közelítek a 3x-os szorzóhoz, ezért nem is nyitogatom decinként! Mondjuk ez elég zavaró, nem valami gazdaságos a konstrukció, szivattyú ide vagy oda...

 

Mindezek után, elzártam a tartályt! Kinyitottam a desztvíz tisztavíz csapot, kicsorgattam két deci vízet, szivattyú rögtön indult, amikor a csapot zártam, a szivattyú is rögtön megállt, kicsit még csordogált a szennyvíz és aztán megállt, 6 decinél. Tehát 3x-os!

Előzmény: Yager001 (2654)
Misland 2014.11.30 Creative Commons License 2655

Ez a nyomáskapcsoló köszöbértékén múlik elvileg. A tartály töltésekor először a szivattyúnak kell leállni, ezután még folyik a víz / szennyvíz. Később zár a kétutas szelep, ekkor megáll minden.

 

Ürítéskor fordítva, először a kétutas szelep nyit, ekkor már folyik a szennyvíz is. További nyomáscsökkenés hatására kell beindulni a szivattyúnak.

 

A membránt tartály nélkül érdemes tesztelni, hogy szivattyús rásegítéssel pontosan milyen arányban termeli a vizet. Vagyis egyszerre kell folyatni mindkettőt.

 

Nekem nincs szivattyú, de én úgy mértem, hogy egyik kezemmel kifolyó tiszta vizet fogtam fel valamibe, másik kezemmel a szennyvizes csövet tartottam egy másik edénybe. Mindkettőt azonos ideig, utána grammra lemértem a digitális mérlegen.

Előzmény: Yager001 (2654)
Yager001 2014.11.30 Creative Commons License 2654

Igen, kivétel nékül mindig beindul a szivattyú és tölti vissza a vizet a tartályba. :(

Mi van ha lekapcsolom a tartályt? Lehet nem jó a membránom és cserélni kéne azt is? Nem tudom mire gondoljak, hogy mi lehet a gond? :((

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2653)
a.hangok.a.fejemben 2014.11.30 Creative Commons License 2653

Szia!

 

Kiengedtem az első 3 decit, szivattyú nem indult, illetve a szennyvíztermelés sem! Kiengedtem még 3 decit, továbbra sem indult egyik sem, csak nagyon gyenge szennyvíz oldali cseperészés volt! A 3ik 3 decis próbálkozásra beindult a szivattyú! Tehát kiengedtem 9 deciliter tiszta vízet, ezalatt 27 deciliter folyt a csatornába, mire megállt a szívattyú és vele együtt a szennyvíz oldali folyás!

 

Próbálkoztam még egyszer, de nem sikerült beindítani az első 3 decire a gépet! Neked beindul mindig?

Előzmény: Yager001 (2652)
Yager001 2014.11.26 Creative Commons License 2652

szia. Én is hasonlóan jártam mint Te. Átkötöttem a rendszert és már így hatékonyabban működik! Megtennéd, hogy csinálsz egy tesztet? Érdekelne, hogy 3dl víz mennyi szennyvizet produkál.

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2646)
Gyula20 2014.11.25 Creative Commons License 2651

Köszönöm , hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy a rendszer nem maradhat

teljes nyomás alatt. Erre nem gondoltam !

Más megoldást keresek.

 

Üdv.:Gyula

Előzmény: Misland (2650)
Misland 2014.11.25 Creative Commons License 2650

Üdv., én annyit tudok a dologról, hogy a szennyvízkimenetet nem szabad lezárni (eltekintve a fojtószeleptől), károsodhat a membrán, erre külön felhívták a figyelmem, amikor rendeltem a sajátomat, meg persze érthető is.

 

Meg azt is értem, hogy lenne késleltetés, de azért az hibalehetőséget is rejthet magában. Te tudod, de szerintem elegendő a betápnál zárni, a szennyvíz felé pedig szabadon távozhat a nyomás, az a biztosabb.

Előzmény: Gyula20 (2649)
Gyula20 2014.11.25 Creative Commons License 2649

Üdv Misland !

 

Tervezek én is egy Ro rendszert / már megérkezett a 400 -as szűrő , csak még a szűrőház nincs meg/  - azon töröm a fejem , hogy a nyomáskapcsoló helyet nem célszerűbb e egy áramláskapcsolót beépíteni.

Mondjuk én nem nyomás fokozó szivattyú kapcsolgatására gondolok , azt hiszem

arra nem lesz szükségem , hanem a koszos víz ki csap nyitására.

Nyitom a csapot , indul az áramláskapcsoló , nyitja a koszos víz ki csapot , mondjuk

kap még egy pár másodperces késleltetést a záráshoz.

 

 

Előzmény: Misland (2648)