Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 5 órája 0 0 3150

Egy jópár dolgot már megvettem (szivattyú, elektronika egy része), de nem kevés munka és pénz az RO-t összehozni. Jelenleg nincs kapacitásom befejezni a projektet. Hamarosan költözöm, itt már nincs érteme semmibe belekezdeni. Az új helyen majd meglátom. Addig is szűrt vizet szeretnék fogyasztani.

 

Nem baj, hogy volt ez a két lépcsős szűrőm, mert a maga egyszerűségében tényleg ásványvizet varázsolt a csapvízből. Ha ezen tovább lehet javítani több fokozattal, talán nem is akarnék RO-t.

 

Az RO hátrányait még mindig látom, túl bonyolult a jelenlegihez képest, illetve egészséges-e teljesen szűrt vizet fogyasztani. Nem szeretnék vitát indítani a már átbeszélt témáról, csak nem érzem biztosnak sem a víz túlszűrését, mégannyira sem az utókezelését. Ha sós tengervízből vagy fertőzött vízből kellene ivóvizet csinálni, az más. Vagy ha valakinek a lakóhelyén nagyon rossz minőségű a víz, akkor megértem. A jelenlegi tisztítóval ásványianyag problémák nem merülnek fel és sokat javít a víz minőségén (ha rendszeresen cserélve vannak a szűrők).

Előzmény: Misland (3149)
Misland Creative Commons License 12 órája 0 0 3149

Nem ismerem konkrétabban, mivel a kétlépcsős után rögtön RO-rendszerre váltottam. Közbenső megoldásoknak már akkor sem láttam értelmét, de a tapasztalatok tükrében sem.

 

Egyszerű, relatív olcsó, igénytelen, alkatrészek könnyen beszerezhetők, karbantartási költség éves szinten vicc. A membrán sok éve hibátlanul üzemel, előszűrő betétekből több garnitúrát beszereztem, így már régóta nem kerül semmibe.

 

Az RO-membrán nagy előnyének tartom, hogy 6-12 hónap után az előszűrő lehet poshadt, büdös, a szénszűrő gumirésze lehet nyálkás, baktériumos, semmit nem számít, mert a membrán tiszta, szagtalan vizet varázsol belőle (legalábbis automatikus öblítéssel ellátott rendszerben gondolkodva).

Előzmény: tisztavíz_ (3148)
tisztavíz_ Creative Commons License 30 órája 0 0 3148

Tegnap keresgéltem, de nem találtam ilyet. Mosogatószivaccsal nem nyúlnék hozzá, véletlenül is felhorzsolhatja a durvább fele. Ha karcolódik, ott lerakódik a vízkő, baktériumok, nehéz tisztítani. Autómosó szivacs jutott még eszembe, csak sajnos nem kör alakú. Vagy mikroszálas rongy, esetleg papírtörlő.

 

A hipó leírva nem tűnik rossznak, de ránk is pont ugyanilyen hatással van. Kesztyűben a bőrrel nem érintkezik, de a belélegzést nehéz elkerülni.

 

A valószínűleg kínában gyártott FCCER kerámiaszűrő helyett érdemes UF szűrőben gondolkodni? Lehetnek speciális igényei előszűrést tekintve?

Előzmény: Misland (3147)
Misland Creative Commons License 2 napja 0 0 3147

Valamelyik szupermarket akciójában véletlenül szembetalálkoztam vele:

 

 

Hasonlók: http://www.google.com/images?q=üvegmosó+szivacs

 

Nyilván mindenki maga tudja, hogy mit vállal be, én már csak elintézem ennyivel:

 

Hatása

 

A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, elbomlik közönséges konyhasóra (NaCl), és naszcensz (atomi állapotú) oxigénre ('O'). A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes (mivel rendkívül erélyes oxidálószer), a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít, és így fehérít is.

Előzmény: tisztavíz_ (3146)
tisztavíz_ Creative Commons License 3 napja 0 0 3146

Hengeres mosogatószivacsot honnan tudtál szerezni?

 

A Camelbak ivózsákhoz van klór-dioxidos fertőlenítő tabletta. Ebben a formában elég drága, ha be lehet szerezni nem márkásként talán még jó is lenne. A hipót (nátrium-hipoklorit) használják tisztításra, fertőtlenítésre, ruha fehérítésére, de élelmiszeripari felhasználását még nem láttam. Nem tartok ilyesmit itthon, a klór használatát kerülöm, mert amennyi "haszna" annyi egészségromboló hatása is van.

 

A Camelbak javasol citromsavat vagy szóbabikabónát melegvízben oldva. Ezek vízkőtelenítenek is. Teafőzésre használt, még csak fátyolosan elvízkövesedett edényről teljesen kíméletesen leszedi a vízkövet. A Source ivózsákom tisztításához frissen fracsart citromlevet javasolt a gyártó. Talán még az ecet is jó.

Előzmény: Misland (3144)
.psp Creative Commons License 4 napja 0 0 3145

Ha valakit érint eladó egy Aquafilter Eko Fp4 plus Ásványi anyagokat megtartó , de akár 00.2 mikronik szűrő 4 lépcsős viztisztitó.  Betétek nélkül. Most szereltem le fertőtlenitve patyolat tiszta, csappal. Ár 6000 Ft + posta. Eredeti ára 24 000volt. Az egyik szűrőházból mintha hiányozna a szűrő csatlakozó.  Ára azért ennyi. 3 lépcsősként használtam olcsó hozzá a szűrő.

Misland Creative Commons License 4 napja 0 0 3144

Simán elmosogatom az alkatrészeket, mint bármilyen edényt.

 

Annyi kitétellel, hogy új mosószivacs, valamint van egy hengeres, üvegmosó szivacs, az sincs másra használva, csak erre a célra.

Előzmény: Misland (3143)
Misland Creative Commons License 4 napja 0 0 3143

Simán elmosogatom az alkatrészeket, mint bármilyen edényt. Utána öntök a szűrőházba egy kis hipót, betekerve összerázom, de ezt már a fürdőkádban intézem óvatosan, mert az esetleg kifröccsenő hipóval vigyázni kell, ruhákat tud tönkretenni, foltosra szívni. Elvileg védőszemüveg sem árt hozzá, noha én emiatt nem szoktam elővenni.

 

Végül a zuhanyzóval alaposan leöblítem, megszárítom. A szárítás fontos, mert víz nélkül nincs élet, elpusztulnak a baktériumok is.

 

A hipós öblítést nem én találtam ki, régen valamelyik víztisztítós cég oldalán is le volt írva, vagy kezelési utasításban, már nem emlékszem pontosan. De nekem sok éve bevált, nincs semmi utóhatása, szaga. Természetesen itt az egyszerű, legolcsóbb nátrium-hipokloritról van szó, nem a márkás, adalékolt, illatosított, felületaktivált vackokról.

Előzmény: tisztavíz_ (3142)
tisztavíz_ Creative Commons License 4 napja 0 0 3142

Ha jól értem szó sincs a szűrő folyóvíz alatti öblögetéséről, egyből kerüljön a helyére a szűrőházba, ahol a víz átengedésével tisztul. Az egyes fokozatok tisztításánál az üres szűrőház nekem is eszembe jutott. Az elkoszolódott szűrőházakat mivel tisztítod? Frissen facsart citrom leve, citromsav, ecet vagy valami hasonló természetes szer jó? Mosogatószert nem preferálnám. Az FCPS5-FCCBL-FCCER rendszernek van értelme vagy kellene bele az FCCA-FCPS1 az FCCER elé?

Előzmény: Misland (3141)
Misland Creative Commons License 4 napja 0 0 3141

Kókuszdióhéj elszenesítve, vagy kőszén-alapú szűrők is vannak, nem ártalmas. Utóbbi bituminous coal néven, először nem is értettem, hogy milyen "bitumenről" van szó.  Orvosi szén miatt inkább szoktak aggódni egyesek (állati csontszén). 

 

Szűrőbetétnek nincs mosószere, csapvizet meg úgyis kap beépítve. Amire célszerű vigyázni, hogy kézzel ne legyen összefogdosva, bár talán az sem élet-halál kérdése, de úgy illik.

 

Valóban, az RO-membrán előtt egyszerűbb kihúzni a csövet és átöblíteni a szűrőket, ami a szénportól nekem mindig szürke szokott lenni kezdetben. Nem volt még kerámia betétem, de ezt a szénport inkább arra sem engedném rá.

 

Ha nem is a kötések megbontásával, hanem mondjuk összeraknám üres szűrőházzal, csak sajnos utána ismét szét kell kapni.

 

Néhány vödörnyi víz átengedése után már tisztul. Esetleg pár órára állva hagyom, hogy ázzon, utána ismét pár vödör víz, majd bekötöm véglegesre.

Előzmény: tisztavíz_ (3140)
tisztavíz_ Creative Commons License 5 napja 0 0 3140

Tudtam a széntablettáról, a szén nem ártalmas elvileg. De kitudja a szűrőben lévő szenet mennyire lenne egészséges fogyasztani, honnan származik, mekkora tisztaságú, stb.

 

A kerámiaszűrőnek a klór sem árt? FCPS5-FCCBL-FCCER elfogadható megoldás lehet?

 

Úgy gondoltam az új szűrőházakat is nagyon alaposan el fogom mosni. A szűrőket érdemes folyó vízben elmosni mielőtt egyáltalán a szűrőházba teszem és ennek a kivitelezése hogy néz ki gyakorlatban? A következő fokozat kihagyásához elég sokat kellene szerelni (minden szűrőcserénél), de ha lényeges, akkor megcsinálom. Amikor új volt a szűrő, egyáltalán nem jött szürke víz, de elég markáns íze volt a víznek néhány hétig. Nem lenne jó, ha addig nem lenne következő fokozat.

Előzmény: Misland (3139)
Misland Creative Commons License 5 napja 0 0 3139

Szénszemcsék nem ártalmasak, széntabletta is létezik, noha az más alapanyag, de ilyen szempontból lényegtelen.

 

Kerámiaszűrőnek sem árt, azt a felületi lerakódás tudja eltömíteni, ami viszont le is tisztítható róla.

 

Természetesen a szénbetétet célszerű itt is átöblíteni, míg a szürke víz letisztul, csak később rákötni a következő fokozatot.

Előzmény: tisztavíz_ (3138)
tisztavíz_ Creative Commons License 6 napja 0 0 3138

Korrekt cégtől vásároltam, ennyi idő eltelte után is kapok garanciában egy új szűrőházat, tömítéseket.

 

FCPS20-FCCBL-t használtam, ennek bővítésén gondolkodom (egyelőre nem RO-ra). FCPS20 helyett FCPS5 lenne az előszűrő, hozzá lenne adva egy granulát szénszűrő és opcionálisan egy FCPS1 utószűrő és FCCER 0.3 mikronos kerémiaszűrő.

 

Ezeken a verziókon gondolkodom:

1. FCPS5-FCCBL-FCCA

2. FCPS5-FCCBL-FCCA-FCPS1

3. FCPS5-FCCBL-FCCA-FCCER

4. FCPS5-FCCBL-FCCA-FCPS1-FCCER

 

Az 1-nél nem tudom mennyire jó ha szemcsék jönnek az FCCA-ból és megiszom (bár ennyi erővel az FCCBL-ből is jöhetnek). A 3-nál a szemcsék tönkrevághatják-e az FCCER kerémia szűrőt vagy ennyire nem érzékeny. A 4 szerintem túl sok pult fölé, de lehet az új helyen majd át tudom rakni pult alá.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.01 0 0 3137

Őket tudom ajánlani.

Előzmény: Törölt nick (3136)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.30 0 0 3136

sziasztok, fordíott ozmózis elven működő víztisztítót szerelnénk be, tudtok ajánlani megfelelő céget, akitől érdemes beszerezni? köszi előre is. 

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.25 0 0 3135

Egyébként még teljesen iható ízű víz jön ki belőle. Elég gusztustalan, de pláne amiatt sem innék csapvizet, ha ilyenek lehetnek benne. Más vízforrásom nincs, inni kell. Azonnal cserélnék szűrőt, de nincs tömítésem és nem biztos, hogy össze tudnám rakni a régivel. A szűrőházam (vagy a tömítés) újkorától hibás, csepegett belőle a víz, illetve folyamatosan levegős maradt. Nem küldtem vissza, pedig felajánlották az ingyenes cserét.

Előzmény: Misland (3134)
Misland Creative Commons License 2016.11.25 0 0 3134

Elképzelhető, a külső részen megy be a víz a hálózat felől, ugyanakkor a klórozás ellene szólna, úgyhogy érdekes.

Előzmény: tisztavíz_ (3133)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.25 0 0 3133

Már én is rájöttem, hogy penész nem nagyon lehet, nem is ilyen színű. A konyhapult feletti lámpától algásodhat? Pont abból az irányból kapja a fényt.

Előzmény: Misland (3132)
Misland Creative Commons License 2016.11.25 0 0 3132

Nem láttam még ilyet, a penészgombának oxigén is kell, rézvegyület talán.

Előzmény: tisztavíz_ (3131)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.24 0 0 3131

Sajnos az RO-ból eddig nem lett semmi, csak megvettem a szivattyút és porosodik a szekrényen. Ha esetleg kell valakinek, eladnám. Nemsokára költözöm, az új helyen lehet nem lesz értelme.

 

Azóta is használom a kétlépcsős pulti víztisztítót. Az első átlátszó szűrőházban lévő szűrő egyáltalán nem koszolódott egy jó darabig, az utóbbi időben kezdett. A szűrőn magán megjelent néhány világoszöld folt:

 

Lehet ez penész? Bár ma reggel is ittam belőle és még semmi bajom, de lehet nem ártana egy szűrőcsere teljes tisztítással.

Misland Creative Commons License 2016.10.13 0 0 3130

A szivattyú felépítése az autók vízpumpájához vagy a mosógép szivattyújához hasonló. Egy üregben forog egy kerék, mellette szabadon el tud folyni a víz.

 

A szennyeződést, vízkőlerakódást nagyban kivédi, hogy a pumpát legalább az első szűrő után kell beiktatni.

 

Az időzítővel kapcsolatban sajnos ez olyan dolog, ami csak vásárlás után derül ki. Elvileg egy további késleltető beiktatásával lehetne segíteni rajta, ilyesmivel:

 

http://www.ebay.com/itm/331977520035

 

Most látom, újabban vannak ilyen kis időzítő modulok is:

 

http://www.ebay.com/itm/311514571224

 

De ez csak annak érdekes, aki magának épít áramkört, kell hozzá külön relé, tranzisztor stb., ellenállással lehet időzíteni.

Előzmény: Tücsök-koma (3129)
Tücsök-koma Creative Commons License 2016.10.13 0 0 3129

Este megcsináltam az időzített öblítést a szivattyúhoz. Megjöttek a cuccok.

Sajnos az áramkör ugye a leírás alapján tud "Timing Range(Settable): 0.1~99.9 seconds; 1~999 seconds; 1~999 minutes "

De ez azt jelenti, hogy a T1 és T2 idő között (azaz a bekapcsolások ideje és az öblíts ideje között) nincs átjárás, tehát ha percre állítom, mivel 120 percenként szeretnék öblítést a legkisebb választható idő 1 perc :(

Ez azért problémás csak nekem, mivel az elektromos öblítő szelep, ami egyben egy 1400-as szűkítő is (amikor feszültséget kap 18secig teljes átfolyást enged), ugyebár ez volt gyárilag a víztisztítóhoz, csak 18 secig fog "normálisan öblíteni) a többi 42secben csak szűkített állapotban fog csordogálni a víz....

Esetleg be tudom állítani, hogy 999sec-enként (16,5perc) legyen öblítés 18 sec-ig, de ez szerintem túl sok.

 

Ide teszem a kapcsolási rajzokat, elnézést hogy ilyen csúnyácska, de csak kézzel rajzoltam papírra. (Az eredetinél ott hagytam az ábrán véletlenül egy 1-es jelölést egy csak egy fizikailag létező toldás volt gyárilag a rendszeren.)

A víztisztító csövezéséhez nem nyúltam, az maradt úgy mint az eredeti.

Az egyetlen kérdés számomra, hogy jelenleg az öblítéskor a pumpán keresztül folyik át a víz, úgy hogy azt direkt nem kapcsolom. Vajon nem árt-e ez a pumpának?

 

 

Ez volt az eredeti kapcsolás:

 

 

Ez pedig ahogy én átalakítottam:

 

 

 

 

 

Átfolyással kapcsolatosan mert látom az a téma.  Én egyszerűen beállítanám a gyári értéket, tehát ha megvan a gyári nyomás addig szűkíteném a szűkítőt, amíg a gyári vízmennyiség nem folyik ki. Persze ehhez kell egy állítható szűkítő pl ilyen:

https://www.aliexpress.com/item/New-2014-1-4-Inch-Flow-Control-Valve-RO-Reverse-Osmosis-Membrane-Water-Purifier-Waste-Water/1670345466.html?spm=2114.13010608.0.55.xZWQ4s

 

 

Egyébként a membránok extrém nyomást is elviselnek rövid ideig a gyártó szerint.

Nálam ez van bekötve:

https://www.aliexpress.com/item/Water-Filter-TW30-3013-600-GT-600gpd-RO-Membrane-For-Reverse-Osmosis-System-Water-Purifier-NSF/32655007945.html?spm=2114.10010108.1000014.7.eLEovh&scm=1007.13338.51110.0&pvid=6a2414d6-6cfc-40b4-af33-b8755d4f5d0d&tpp=1

 

azaz az üzemi nyomás 100PSI ~6,9 bar, de elviseli a 3*osát is.

 

 

 

Előzmény: Misland (3115)
Misland Creative Commons License 2016.10.12 0 0 3128

Az időt nem fontos mérni, mert csak az arányok számítanak. Ha egyszerre tartom oda mindkettőt, majd egyszerre veszem el, az idő ugyanaz.

 

A mellékelt táblázat csak egy, többféle érték is előfordul, ezt nem lehet szerintem készpénznek venni, típusfüggő is lehet. A fojtószelepre írt értéket meg nem is tudom, mihez képest szabványosítják, mivel annak stabilizáló hatása nincs, a bemenő nyomástól függ az áteresztőképessége.

 

Általában a kereskedő adja a membránhoz való fojtószelepet. Ha esetleg az nem felelne meg, ahhoz képest lehet kisebb vagy nagyobbat venni.

 

A membrán névleges vízhozama meghatározott nyomás, hőmérséklet, sótartalom, kémhatás esetére vonatkozik. A valóság ettől távolabb is eshet, akár 50 % eltérés is lehetséges. Ha csak azt nézem, hogy nyáron fürgébben jön a víz, télen lomhábban, amikor a membrán pórusai is összébb húzódnak. Plusz ott van még a fojtás kérdése.

Előzmény: Lipiasz (3127)
Lipiasz Creative Commons License 2016.10.12 0 0 3127

Rendben köszi! Én is úgy gondoltam, hogy fogok egy mérő edényt egy skálás vödröt. Előtte megjáratom a szűrőt. Majd nyomok egy egy stoppert és megnézem mikor telik meg a tiszta egy liter majd kiveszem mind a két csövet s lemérem szennyvíz mennyiségét. Ez akkor így jó gondolom!? A kérdés az, hogy ezt ugye egy áramlás korlátozóval fogom tenni pl gyárilag 100 GPD-s membránhoz 550 ml/ perces van.  Tehát azzal beépítve fogom megmérni. Innen értelemszerű ha a kapott eredmény közelít szennyvíz részéről a tiszta-víz mennyiségéhez akkor nagyobb átengedésű áramlás korlátozó kell. 

 

Amit írtál lakkor az lenne a helyes az 1000 ml-s áramlás korlátozó a 1000 GPD-s membránhoz? Mert így 3,5:1-hez arányt kapunk. Tehát akkor vegyek egy 1000ml-es áramlás korlátozót a 100GDPS membránhoz és 3 élőszűrőhöz? 750 est a 75 GPD s hez? Bár olyan nem lesz. Csak 800-as vagy 860 as. 

 

Ugye 100 GPDs membrán kerekítve 380 liter vizet csinál egy nap alatt. Miben befolyásolja a napi jó vízhozam mennyiségét a áramlás korlátozó?

 

Nekem is csak régről van meg a hobbim miatt szükséges a TDS mérő.

 

Én értem, hogy próbával állítod be de mit értünk próba alatt cserélgetem az áramlás korlátozókat s méregetek még jó arányt nem kapok? Tűszelepes áramlás korlátozóval nem akarok szenvedni mert átfolyó víz mennyiségre nincs beépíthető műszer s felesleges is. 

 

Jogos nekem az első 50GDP-s 300ml-es áramlás korlátozóval két előszűrővel 3 évet ment s gonosz voltam nem cseréltem előszűrőket. GH/KH nem volt mérhető a TDS gyrilag hét volt 17 -nél kivontam a szűrőt a forgalomból. :-DDDD 

 

Köszi, üdv

     

Előzmény: Misland (3126)
Misland Creative Commons License 2016.10.10 0 0 3126

Szerintem egyszerűbb ezt próbával beállítani, mert a gyakorlati változók miatt a végeredmény egészen más lehet. Legalábbis én még nem is próbáltam számolni.

 

Mérést úgy csináltam, hogy egyik kezemmel a tiszta víz alá tartottam valami edényt, másik kezemben az elfolyó cső. Tehát egyszerre tartottam a víz alá az edényt, a cső végét egy másik edényhez, vagy vödörhöz, nem emlékszem már. Majd egyszerre vettem el. Utána már csak ellenőriztem az arányokat digitális mérleggel. Vagy vannak műanyag mérőedényeim is.

 

A víztisztító működése közben folyamatos volt, tehát így nem zavarja meg a mérést az indulás-leállítás akármilyen jelensége.

 

De úgy is lehet, hogy két kezemben két cső vége, egyszerre tartom oda 1-1 edényhez. Utána a mosogatóba vagy vödörbe.

 

Nekem még ez a TDS-mérés is kimaradt. Mivel látom, hogy az arányok jók, a membrán jól működik, addig halogattam a TDS-mérő rendelését, hogy végül elfelejtődött, nem is érzem a hiányát.

Előzmény: Lipiasz (3125)
Lipiasz Creative Commons License 2016.10.10 0 0 3125

Köszönöm szépen. A kérdésem az lenne, hogy most építek egy 3 előszűrős 100 GPD s Ro-t. Akkor ehhez ha 1 liter per seces fojtás ajánlott? Így kb 1:4 hez lesz a jó/ hulladék víz mennyisége?

Az előző is 3 előszűrős volt, 75 GPDs 7 es TDS el indult a dolog majd 3 hónap után felment 10-11-re, és gh/ kh mérhető volt bár érdekes volt a cseppteszt mert nem voltszín átmenet. Kb 860 liter víz folyt le rajta pedig beépítettem öblítő szelepet is. Ennek 420 as fojtása volt ami elvileg 1:2 höz. Ami ugye nem jó. A 100 GPDs hez 550 est tudtam szerezni gondolom akkor ehhez 800- 860 ast kellene vagy 1000 ml / seceset az ajámlásod szerint.

Hogyan zajlik a mérés ami a lefolyóba megy az bele egy mérő edénybe a tiszta víz cső is ez ok. ezután átjáratom a rendszert kiöntök mindent majd mérem mikor jön le egy liter a tisztába s akkor leállítom a csapot. Majd megmérem a selejt víz mértékét. Így kalkulálom az arány. Viszont olvastam itt, hogy az elzárás után is még folyik a víz! Ezzel mi a helyzet amikor elzárom kidobom a csöveket a mérőedényekből vagy várok s pluszban kalkulálok? Melyik validabb?  

 

Mi történhetett az előző szűrővel? 3 kerületi nem szikes csapvíz 147 es TDS. Nem tudom a membrán károsodott e vagy csak az előszűrök. 

 

Köszönöm a kalkulátort ha jól értelmezem akkor megmérem a kimenő TDSt beírom illetve a jó víz TDS-t azt is bebiggyesztem s ha 80 alatti akkor a membrán kuka ez oké.

 

De miként építsek egy jó szűrőt? Az arány függ a hálózati nyomás mértékétől? Mi az ideális? HA jól számoltam de lehet hülyén akkor nekem is az 1000 ml per sec es fojtás jött ki a 100 GPDs membránhoz.

 

Én így számoltam: 100GDP= 380 liter/ nap kerekítve /24 = 15,83 liter per óra. Ha az 1000 ml/perces fojtást nézem s az 1 litert megszorzom 60 perccel akkor 60 litert kapok. 60 liter hez a 15,83 nem lesz 4:1 de kb 3,8:1 hez lesz. Ez jó elgondolás vagy marha nagy badarság?

 

Előre is köszi és az elözőt is köszönöm. ;-) 

Előzmény: Misland (3121)
.psp Creative Commons License 2016.10.09 0 0 3124

http://www.wellnet-viztisztito.hu/#module-22 

 

Erre a célra korrektül megfelel ez is, karbatartás mentes, cserélik benne a szenet.

Előzmény: mrsmart4 (3123)
mrsmart4 Creative Commons License 2016.10.09 0 0 3123

Sziasztok,

 

Eddig mi kancsót használtunk víztisztításra, de meggyőztek, hogy nem igazán jó választás, és ajánlottak helyette egy Aquafilter FP3 HJ K1 típusú szűrőberendezést. Nem vagyok egyáltalán jártas a témában, próbáltam picit beleásni magam, de annál jobban elkeseredtem, most már fogalmam sincs, mi a jó választás. A családunk 5 tagú, főzéshez, iváshoz szeretnénk a vizet tisztítani, bár hozzáteszem, nem szeretnék túlzásokba esni sem. Klór + esetleges szennyeződések kiszűrésére keresnék berendezést. Szerintetek ami ajánlottak nekem, az jó vétel, vagy felejtős? Utóbbi esetben mi az, ami nekem jó típus?

 

Köszönöm előre is, ha tudtok segíteni!

 

Üdv. Robi

Misland Creative Commons License 2016.10.07 0 1 3122

Esetleg az is szempont lehet, hogy nagyobb fojtás mellett a membrán terhelése is nagyobb, ami az elhasználódást befolyásolhatja. Pl. 1:4 kímélő, 1:3 kevésbé kímélő.

 

(Fordítva írtam a táblázathoz képest 4:1 vs. 1:4, de nyilván ugyanúgy értettem.)

Előzmény: Misland (3121)
Misland Creative Commons License 2016.10.07 0 1 3121

 

Láttam már többféle táblázatot, végeredményben az arányt kell nézni.

 

- Például megcélzok 1:4 arányt, ami nagyobb veszteség, de jobb vízminőség, mert nekem úgy jobban tetszik.

- Más esetleg megcéloz 1:3 arányt, kevesebb pazarlás, elvileg valamivel rosszabb víz, nagyobb TDS.

 

Van itt egy kalkulátor, a bejövő és kimenő TDS alapján számol:

 

http://www.waterfiltersonline.com/tds-sources.asp

Előzmény: Lipiasz (3120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!