Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

vmack fél órája Creative Commons License 2508

Köszi! Tökéletes diagnózis volt! Teljesen megszűnt a csepegés. Minden újra normálisan működik.

 

Létezik olyan áramlás érzékelő amivel tudnám vezérelni az uv lámpát?

Most akkor világít ha megy a szivattyú, de úgy vélem a legjobb helyen közvetlenül a csap előtt lenne, viszont itt csak akkor kellene bekapcsolnia, ha megnyitom a csapot.

 

Két 200-as ro membránt párhuzamosan kötve kihagyhatnám a tartályt? (ahogy elnézem a tartály nélküli rendszerek is ennyiben különböznek, hogy két 200-as membrán van bennük)

Előzmény: Misland (2506)
vmack 1 napja Creative Commons License 2507

valószínűleg telibe találtad, mert kihagytam a hibajelenség leírásából, hogy ha elzárom a bejövő irányt akkor is csepeg, és le is ereszti a tartályt szépen.

 

holnap ,meglesem

 

köszi!

 

(jelentkezem mit találtam)

Előzmény: Misland (2506)
Misland 1 napja Creative Commons License 2506

Ahol nem látszik áramlásszabályzó, ott is szokott lenni (miután a membrán működéséhez kell), legfeljebb nem külön, hanem a membránház kimeneti csatlakozójába épített egyszerű szűkítőnyílás, vagy valamilyen megoldású fojtószelep formájában.

 

De elképzelhető, hogy számodra inkább a visszacsapószelep lesz érdekes, illetve azt kellene megvizsgálni.

 

A rajzon Check Valve néven szerepel, a membránház tisztavíz-kimenetének csatlakozójába szokták beépíteni, a csatlakozó kitekerése után látható. Nekem olyan van, ami egy apró Seeger-gyűrű levételével szét is bontható, tisztítható, a zárási felület épsége ellenőrizhető.

 

A szelep feladata visszirányban az áramlás megakadályozása. Ha átereszt, akkor a tartályban elvész a nyomás, a membránon pedig visszafelé elvileg kicsepeghet a víz, gondolom.

 

 

Előzmény: vmack (2505)
vmack 2 napja Creative Commons License 2505

Az őrületbe kerget lassan a víztisztítóm :)

ilyenem van: http://kedvencdoki.hu/ro_01.jpg

 

Most cseréltem szűrőket, betéteket, így ha már szét van szedve annyi átalakítást csináltam, hogy kapott egy relét a szivattyúval párhuzamosan, így ha az dolgozik az uv akkor kapcsol csak be. Francnak világít feleslegesen :) 

 

viszont a piszkos víz csövön folyamatosan csepeg, aztán így egy idő után rájön, hogy alacsony a nyomás a rendszerben és bekapcsol (feltölti magát) majd lekapcsol és csepeg tovább.

A négyutas szelepet kicseréltem de ugyan az a helyzet.

 

Túrtam a netet, de csepegésről nem találtam infót, csak arról ha folyamatosan folyik.

Ami kiderült, hogy az enyémben nincs flow restrictor. ha ilyet veszek bele az megfogja a csepegést?

 

Egy ismerősöm szerint ez teljesen normális, de szerintem nem :)

 

 

 

Misland 2 napja Creative Commons License 2504

A vízhozam a nyomás, hőmérséklet, pH-érték és szárazanyagtartalom függvénye, vagy a gyártmány is befolyásolhatja. Nekem 5 perces időzítővel van megoldva, amit gombnyomásra indítok (illetve gombnyomásra le is áll, de 5 perc után mindenképpen, ez feledékenység ellen hasznos), jelenleg például 5 perc alatt 1,7 liter jön le. Ez a névleges érték 86 %-a.

 

De téli időben mértem már 1,2 litert is, a hideg víztől összehúzódnak a membrán pórusai. Nyomásnövelő pumpa itt nincs, kb. 4,5 bar mérhető a membrán bemeneténél.

 

Nagyobb membránhoz természetesen másik áramlásszabályzó kell, amint arról néhány hozzászólással előbb is szó volt. Nekem 850 ml/perc értékűt adtak hozzá, de itt például 800-ast írnak. Ez típusfüggő is lehet, végeredményben majd ellenőrizni kell a hasznos:elfolyó víz arányát, ha 1:4 körül alakul, akkor jó a szabályzó is.

 

De nyomásnövelés a hasznos víz arányát is javítja, meg a vízhozamot is, míg a membrán életét esetleg rövidítheti.

 

eBay-en 150 GPD membránt láttam ebben a méretben, de régebben mintha 200-as is lett volna valahol, így nem zárom ki, hogy olyan is kapható. De az is lehet, hogy tartósság szempontjából az már nem olyan megbízható.

Előzmény: Tizenháromköbméter (2502)
andras87 2 napja Creative Commons License 2503

Sziasztok!

 

Ásott kútból szeretnénk megoldani a teljes ház vízellátását. A vizet megvizsgáltatjuk laborban, feltételezzük, hogy sem kémiai sem baktériumos szennyezés nem lesz benne. Ez ugye a pillanatnyi helyzetet mutatja, később ki tudja milyen baktérium szaporodik el a vízben.

Milyen lehetőségek vannak a víz fertőtlenítésére? Létezik UV lámpás megoldás normális áron háztartási méretekben? Vagy esetleg klóroznom kell a vizet?

Tizenháromköbméter 2 napja Creative Commons License 2502

Koszonom az eddigi segitseget!

egy kerdesem lenne meg, a 150-es membrannal mennyi ideig tart egy 

pohar viz megtoltese?

 

udv G

Előzmény: Misland (2500)
tibor200 3 napja Creative Commons License 2501

sziasztok

 

van e valakinek tapasztalata az alábbi víztisztítóval ? Mellékelek képet. Egyiptomba mennék a csapvizet vajon megszűri e eléggé, hogy ne ásványvizet kelljen vennem mindennap ?

 

Description:

 • 100% Brand new and high quality

 • Qty:1pcs

 • Material: ABS plastic shell, ceramic + KDF + ball + to chlorine alkaline ball

 • Filter and purify your water, give your family only the best and healthy water

 • Switches between filtrated water and tap water flexibly using Nano-KDF technology to inhibit the growth of bacteria

 • The ceramic filtering cartridge can be cleaned easily and used over again. You can see how much dirt it has removed for you

 • It also comes with 3 faucet joints in order to fit different types of taps. Very easy to install. No special tool required

 • It Can Remove: rusts, parasites, contaminants, worms, residual chlorine, algae, heavy metal ions, dirt, organic pollutants, unpleasant tastes, cryptosporidium and giardia

 • Cartridge capacity: approx. 10,000 liters, depending on water quality

 • Water Inlet Diameter: approx 14mm

 

Misland 4 napja Creative Commons License 2500

Gondolom sejthető, de azért hozzátenném, hogy előbbi képeken a hosszúság egyforma, a vastagság különbözik, csak a képek torzítják a lényeget.

Előzmény: Misland (2499)
Misland 4 napja Creative Commons License 2499

Évekkel ezelőtt én egy akvaristától kaptam RO-MAN membránt, ami innen származik:

 

http://www.ro-man.com/

 

Ha most kellene hirtelen, valószínűleg eBay-ről rendelnék, hacsak hazai oldalon nem találnék, megfelelő áron.

 

Ebben a kategóriában kétféle membránház fordul elő, abból is a vékonyabb a háztartási, a vastagabb inkább akvaristák vagy kisebb üzletek céljára használatos. A kettő közötti különbség jól látható, szemre is.

 

A vékonyabb betéteket gyártják 150 GPD kapacitásig, a vastagabb 200-400 GPD.

 

   

 

 

 

Vagy van kb. kétszer ilyen hosszú membrán is, de a mi szempontunkból az nem igazán érdekes.

Előzmény: Tizenháromköbméter (2498)
Tizenháromköbméter 4 napja Creative Commons License 2498

Nyomas alatt volt a tartaly mert a hypot az elso szuro tartalyba ontottem es a vizhalozati nyomassal toltottem meg. Viszont tartaly csere eseten elgondolkodtato amit irtal, hogy 150-es membrant hasznalsz. At kene alakitanom hozza a szurot? Beszerzesi forrast esetleg tudnal adni?

Előzmény: Misland (2497)
Misland 5 napja Creative Commons License 2497

Az a gond, hogy a tartályban van egy gumiballon, ami fel van fújva a levegővel, az nyomja ki a tartályból a vizet. Így hiába teszed bele a hipót, gondolom tölteni kellene még rá vizet is (nyomással), hogy a gumilabda összébb menjen és nagyobb felületet érjen a hipós víz. Vagy venni egy új tartályt, idővel úgyis elérik benne a gumi, meg is repedhet.

 

De egyébként nekem nincs tartályom, így csak elméletben tudok róla. Meg amit láttam, hogy a szénbetét gumitömítésén is milyen jól meg tudnak tapadni a baktériumok, nyálkásodik, már néhány hónap után is. Csak az nem gond, mert a membrán ezeket a baktériumokat eltereli a lefolyóba.

 

Ehhez képest el tudom képzelni, hogy mi lehet egy tartályban. Gusztustalan, nekem nem kéne. Tartály helyett én inkább membránból vettem 150 GPD kapacitásút, annak gyorsasága számomra elegendő.

Előzmény: Tizenháromköbméter (2496)
Tizenháromköbméter 5 napja Creative Commons License 2496

Szia!

 

leszukitettem mar a tartalyra. Tartaly nelkul jo a viz csak kene nyerni a lotton, hogy legyen idom kivarni a vizet :)

 

udv G

Előzmény: Misland (2495)
Misland 5 napja Creative Commons License 2495

Meg kell nézni az RO-membrán kimenetéről levett vizet önmagában, hogy az milyen, vagyis behatárolni a probléma keletkezési helyét.

Előzmény: Tizenháromköbméter (2494)
Tizenháromköbméter 5 napja Creative Commons License 2494

Sziasztok!

 

egy olyan problemam van, hogy budos az ozmo vizem ( kaposzta szagú ).

A trtalyt kihypoztam ( 3 napig volt benne a hypos viz)

Uj szuroket raktam bele a ro- t is. Ket nap elteltevel megint budos.

 

elore is koszonom ha valakinek van valami otlete a problemamra.

 

udv G

Misland aug. 21. Creative Commons License 2493

Ezek szabványos, 10 collosnak nevezett, poharas szűrőházak (vagy pontosan 9,75" a betét hossza, ha jól rémlik), a szénszűrő és PP-szűrő is egymással csereszabatos. Habosított polipropilén egyébként.

Előzmény: vejne (2492)
vejne aug. 21. Creative Commons License 2492

Értem. De ha egyszer így szállították és így van biztosítva a csereszűrő...

Amúgy lehetne bele tenni biztos 1 mikronost is, csak nem tudom, simán belemegy-e a szűrőházba, mert az ugye csak egy "papírhenger", mig ez a szenes

ilyen gumigyűrűben végződő. Amúgy van két ásványi anyag visszapótlóm, ha érdekel valakit. Sosem használtam őket, mert nekem megfelel a teljesen tiszta víz. Hát még a kávéfőzőnek! :)

Előzmény: Misland (2489)
Misland aug. 20. Creative Commons License 2491

Nekem a 150 GPD membránhoz 850-es szabályzót adtak, ezt a membrán gyári adatlapján szokták előírni, hogy mekkora kell hozzá, illetve az eladó dolga, hogy a membránhoz való szabályzót adja.

 

Így nagyjából 1:4 arányban termeli a vizet (hasznos:elfolyó), rásegítő pumpa nélkül, 4,5 bar nyomáson, a membrán bemeneténél mérve.

 

150 USA gallon = 568,8 liter, 24 óra alatt. Leosztva percenként 395 ml hozam jön ki. De ez csak az ideális esetre vonatkozik, az adatlapon meghatározott nyomás, hőmérséklet, pH-érték és szárazanyagtartalom esetére. Nekem nagyjából a névleges érték 60 %-a, vagyis 250 ml körül szokott lenni percenként a hasznos víz, meleg időben.

Ehhez képest az áramlásszabályzó névleges értéke 850 ml / perc, míg a valós érték 1000 ml / perc, az elfolyó vízre.

80 GPD membrán esetén 303 liter naponta, az 210 ml / perc, ehhez adták a 300-as szabályzót. Túl sok mindent ebből sem lehet levonni, ismerni kellene az adatlapját, talán akkor érthetőbbé válna.

Előzmény: lukec (2490)
lukec aug. 20. Creative Commons License 2490

Van egy kérdésem.A 80 GPD membránhoz 300 ml -es áramlásszabályzot adtak.Ha ki akarom cserélni a membránt 150 GPD-sre, vagy nagyobbra milyen áramlásszabályzot kell használjak  ?              

Misland aug. 20. Creative Commons License 2489

Kb. ennyi szokott lenni, de például az RO-membrán évekig használható általában. Csak lehetőleg nem így, mint a linkelt szerkezetnél:

 1. szint: 5 mikronos PP előszűrés
 2. szint: Granulált aktív szénszűrő
 3. szint: Blokk aktív szénszűrő
 4. szint: Reverse Ozmozis membrán
 5. szint: Aktív szénszűrő (utószűrő)
 6. szint: Ásványianyag visszapótló  

Ehelyett a szokványos eljárás:

 1. szint: 5 mikronos PP előszűrés
 2. szint: Blokk aktív szénszűrő
 3. szint: 1 mikronos PP szűrés
 4. szint: Reverz Ozmózis membrán
 5. szint: Aktív szénszűrő (utószűrő)
 6. szint: Ásványianyag visszapótló

Tapasztalataim szerint átlagos csapvízhez nem fontos a kétféle szénszűrő egymás után, noha nem is árt. Fontos viszont az RO-membrán előtt 1 mikronos PP-szűrőt beiktatni, ami a membránt védi a szénszemcséktől, amitől az kilyukadhat. Fentinél ez hiányzik.

 

Vagy például, ami nekem volt, granulált szűrő, annál a műanyagtok kimeneténél egy kis szűrőbetét volt beépítve, ami a membránt védte a szénszemcséktől. A kétféle szénbetétet ugyanis ilyen sorrendben szokták alkalmazni:

 1. Blokk (tömbösített) szén.
 2. Granulált szén.

A fentinél épp fordítva van. A membrán előtti szűrők cseréjét akár 1 évig is ki lehet tolni, mivel a membrán megvéd a szénszűrőben szaporodó baktériumoktól is. A membrán után pedig én nem nagyon használok semmit (legfeljebb próbáltam már). De az is igaz, hogy aki tartályos rendszert használ, annak nem árt az utószénszűrő is, a tartályban esetleg poshadó víz miatt.

Előzmény: vejne (2488)
vejne aug. 20. Creative Commons License 2488

Köszi! De itt az RO 100-as membrán 15000 forint, ami pont annyi, mint az én általam ismert helyen. A többi 5 szűrő

teszi ki a maradék 15000 forintot fertőtlenítővel, szállítással. Szóval ezek szerint ez az árszínvonal a jellemző?

Egyébként erről van szó: 

http://www.viztisztitocenter.hu/mediumviztisztito.php

 

 

Előzmény: Misland (2487)
Misland aug. 20. Creative Commons License 2487

Nem tudom, milyen az RO-100G, mert a Google sem ad értékelhető találatot, de olyan víztisztítót én biztosan nem használnék, aminél 30 000 Ft egy garnitúra betét.

 

Semmiképp sem akarnék bárkit reklámozni, csak amit most keresővel találtam, a példa kedvéért.

 

Kb. ilyen árakon vásároltam én is régebben, csak onnan már nem lehet rendelni, így azt linkelni sem tudnám. A listában szerepel a tömbösített szénbetét, PP-filterek, RO-membrán, ami kellhet egy szokványos RO-készülékhez, ami poharas házakkal szerelt.

Előzmény: vejne (2484)
naox aug. 20. Creative Commons License 2486

"vegytiszta H2O nem alkalmas emberi fogyasztásra"

de, természetesen alkalmas. Sok helyen a természetes vizek nagyon lágyak, de az esővizet is megihatod. A veséd feladata az, hogy a szükséges sókat ne engedje a szervezetből távozni.

A sók nemcsak vízből, de táplálékból is származhatnak. A legtöbb diéta mellett a táplálék is bőven fedezi a szükséges mennyiséget.

A mai tudásunk szerint semmiféle következménye nincs annak, ha akár desztvizet, akár tengervizet iszunk.

-----

Persze születnek tanulmányok a kérdésben. Olvastam egy olyat, ami a kemény víz és az érelmeszesedés/szívbetegségek között keresett kapcsolatot, talált is, de később cáfolták.

"nem oltja a szomjúságot"

ez megszokás kérdése. Van, akinek a kemény víz rossz ízű, nekem a lágy tűnik keserűnek.

"roppant mód reaktív"

nem az. pár ezredrész só nem változtat a víz "reaktivitásán".

 

Előzmény: lxt (2485)
lxt aug. 19. Creative Commons License 2485

Sziasztok!

Amit tudni vélek: a vegytiszta H2O nem alkalmas emberi fogyasztásra, többek között nem oltja a szomjúságot – ráadásul, roppant mód reaktív. De lehet, rosszul tudom.

Mennyi és milyen ásványi, esetlegesen szerves anyagtartalom az, ami kívánatos a vízben – mármint, amely 'biológiai szennyeződések' mértéke, a vizet ajánlottan, emberi fogyasztásra is alkalmassá teszi? Vannak erről hitelt érdemlő adataink, vagy csupán sacc/kb, időszakosan, random találgatunk?

vejne aug. 19. Creative Commons License 2484

Sziasztok! Az a fórumozó vagyok, aki nem olvas vissza éveket, hanem kérdez. :)

Szóval van egy RO-100G kapacitású 5 lépcsős víztisztítóm, ami szűrő és membrán csere érett. 

A forgalmazó oldalán 30000 forintos tétel. Szerintetek ez nagyon túlzó? Érdemes 

kutakodni másfele? És ha igen, hol érdemes keresgetni? Sajna a pontos alkatrész típusokat sem

tudom, de gondolom nincs akkora variáció köztük.

Hungary Gunner júl. 29. Creative Commons License 2483

Az energetizáló bogyókról meg a kőről nekem is 100%ban ez volt a megérzésem, legjobb esetben placebo lehet.

 

Mondjuk van egy cég ami viz energetizálással foglalkozik, valami Grander nevü. Sztem nincs olyan hogy energetizálás se mágnessel se semmivel, valami miatt a fogyasztóvédelem engedi müködni őket.

Előzmény: Misland (2479)
Hungary Gunner júl. 29. Creative Commons License 2482

Köszönöm. A szűrő 7000 Ft állitólag 1 év használatot bir.

Előzmény: Misland (2481)
Misland júl. 29. Creative Commons License 2481

Majdnem egyszerre küldtük el, előtted válaszoltam.

 

(Kénytelen vagyok külön jelezni, mert vannak fórumozók, akik egyet sem olvasnak vissza, többször tapasztaltam.)

Előzmény: Hungary Gunner (2480)
Hungary Gunner júl. 29. Creative Commons License 2480

Üdvözlet az uraknak!  Tud nekem valaki segiteni, az alábbi Hszban?

 

Megköszönném.

Misland júl. 29. Creative Commons License 2479

Maifan Stone, valami kínai ásvány, ha jól emlékszem. Korábbi hozzászólásomban említettem, apró, kavicsszerű anyag, a sóderhez hasonló módon, több színű szemcséket kell elképzelni, fehér, fekete, barna például.

 

Noha kedvező egészségi hatásokat tulajdonítanak neki, de én nem zárom ki, hogy egy kis méretre rostált magyar sóderrel kb. ugyanott vagy.

 

Energetizáló bogyókkal is fenntartásaim vannak, lehet simán parasztvakítás is.

 

Eleve ott kezdődik, hogy csak szénszűrővel kezelt vizet Magyarországon nem nagyon kell már ásványokkal dúsítani, épp elég vízköves anélkül is, legtöbb helyen. Ezért ilyen fajta szerkezetek szerintem inkább más piacra valók, olyan országokba, ahol lágyabb víz szokott lenni.

 

Itt még az is előfordulhat, hogy a kerámiaszűrőt túl hamar eltömíti a vízkő.

 

Egyébként az egy dolog, hogy ingyen kaptad, de a betét szerintem jó drága lehet hozzá.

Előzmény: Hungary Gunner (2476)