Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Yager001 1 napja Creative Commons License 2652

szia. Én is hasonlóan jártam mint Te. Átkötöttem a rendszert és már így hatékonyabban működik! Megtennéd, hogy csinálsz egy tesztet? Érdekelne, hogy 3dl víz mennyi szennyvizet produkál.

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2646)
Gyula20 2 napja Creative Commons License 2651

Köszönöm , hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy a rendszer nem maradhat

teljes nyomás alatt. Erre nem gondoltam !

Más megoldást keresek.

 

Üdv.:Gyula

Előzmény: Misland (2650)
Misland 2 napja Creative Commons License 2650

Üdv., én annyit tudok a dologról, hogy a szennyvízkimenetet nem szabad lezárni (eltekintve a fojtószeleptől), károsodhat a membrán, erre külön felhívták a figyelmem, amikor rendeltem a sajátomat, meg persze érthető is.

 

Meg azt is értem, hogy lenne késleltetés, de azért az hibalehetőséget is rejthet magában. Te tudod, de szerintem elegendő a betápnál zárni, a szennyvíz felé pedig szabadon távozhat a nyomás, az a biztosabb.

Előzmény: Gyula20 (2649)
Gyula20 2 napja Creative Commons License 2649

Üdv Misland !

 

Tervezek én is egy Ro rendszert / már megérkezett a 400 -as szűrő , csak még a szűrőház nincs meg/  - azon töröm a fejem , hogy a nyomáskapcsoló helyet nem célszerűbb e egy áramláskapcsolót beépíteni.

Mondjuk én nem nyomás fokozó szivattyú kapcsolgatására gondolok , azt hiszem

arra nem lesz szükségem , hanem a koszos víz ki csap nyitására.

Nyitom a csapot , indul az áramláskapcsoló , nyitja a koszos víz ki csapot , mondjuk

kap még egy pár másodperces késleltetést a záráshoz.

 

 

Előzmény: Misland (2648)
Misland 2 napja Creative Commons License 2648

Igen, ennek ez a normális bekötése, ahogy leírtad, én azt hittem, hogy másik fórumozó esetében is így lett bekötve. Korábban tettem be róla rajzot is, noha bemeneti érzékelő azon nem szerepelt, de a másik a tartály előtt van bekötve, ahogy kell.

 

Kompakt összeépítve nem az igazi, mert ha a túlnyomásérzékelő közvetlenül a szivattyú után van, ahogy beindul, lök egyet a nyomáskapcsolón (mivel a membrán fojtást képez), ettől megszakad az áramkör, leáll.

 

Négyutast én is írtam már rosszul, még régebben engem is megzavart.

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2646)
a.hangok.a.fejemben 2 napja Creative Commons License 2647

Jah és bocsi, nem 4 utas, hanem 2 utas szelep! A csövek száma bekavart!

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2646)
a.hangok.a.fejemben 2 napja Creative Commons License 2646

Lehet félreérthetően fogalmaztam. Szóval, ami a képen is látható szivattyú, az egy kis kompakt cucc, amit tulajdonképpen egyszerűen be kell kötni a (nálam) 3 alapszűrő után és a membrán elé.

 

Nekem így viszont nem kapcsolt be a szivattyú. Ezért a betáp víz bemegy a 3 szűrőbe, az onnan kijövő cső bemegy az első nyomásérzékelőbe, abból meg bemegy a szivattyúba. Szivattyúból kijövő bemegy a 4 utas szelepbe onnan membránba folyik, membrán végéről egyik megy a szennyvízbe ugye a másik vissza a 4 utasba, 4 utasból pedig tovább a 2. nyomásérzékelőbe!

 

2. nyomásérzékelő után becsatlakozik a klór és szagszűrőbe egy T elágazással a tartályból jövő csővel együtt!

 

Nálam így fest a a dolog!

 

 

Előzmény: Misland (2645)
Misland 2 napja Creative Commons License 2645

De ha mindkét nyomáskapcsolót kiiktatod, akkor mi kapcsolja a szivattyút? A dokumentáció szerint a pumpa maga nem tartalmaz érzékelőt.

 

Az meg sajnos természetes és szükséges, hogy a tartálynyomás növekedése során először a szivattyú álljon le, csak később zárjon a kétutas szelep. Ha fordítva lenne, akkor a záródó szelepre továbbra is rádolgozna a szivattyú, míg tönkre nem megy. (A nyomáskapcsolóig már nem jutna el a kívánt nyomás.)

 

Hacsak nem lehetne úgy megoldani, hogy a nyomáskapcsolót a kétutas szelep előtt iktatom be. De ahhoz olyan kellene, ami nagyobb nyomáson szakít meg.

 

Csak ezek szerintem alapvetően arra vannak kitalálva és méretezve, hogy mágnesszeleppel kombinálva végezze a dolgát, és akkor a gagyi kétutas szelep teljesen kidobható:

 

Előzmény: a.hangok.a.fejemben (2644)
a.hangok.a.fejemben 2 napja Creative Commons License 2644

Ro105 rendszerem van, nyomásfokozó nélküli változat. Sokallottam a szennyvíz termelést. Vettem egy nyomásfokozót, azt amit belinkeltél alább. Ebben a kompakt formában nekem nem kapcsolt a szívattyú, nem érezte, hogy kevés lenne a nyomás. Ezért szétszedtük a szettet és a nyomásérzékelőket átkötöttük.

 

Ha megnyitom a tisztavíz csapot és pl 1 deci vízet engedek ki, nem valószínű hogy bekapcsol a szivattyú (a szennyvíz indul, úgy mint nyomásfokozás nélkül és kifolyat jópár liter vízet). Ha be is kapcsol, akkor pár másodperc után le is áll.

 

Viszont én most már egyszerre kiöntök 2 liter vízet egy kancsóba, mivel mindig a tartályban lévő utolsó decik és fél literek "nyomják" meg a szennyvíztermelésemet. Körülbelül a 2. deci kiengedett víznél bekapcsol a szivattyú és olyan 10-12 perc után kapcsol le 1,5-2 liter tisztavíz esetében.

Misland 2 napja Creative Commons License 2643

Akkor próbáld meg a bemeneti nyomásérzékelő kiiktatásával. Elképzelhető, amikor a szivattyú rászív a betápra, annyira lecsökken a bemenetnél nyomás, hogy emiatt megszakítja az áramkört.

 

A képen pirossal bekarikáztam, a kiiktatott nyomáskapcsoló helyét rövidre kell zárni, valamelyiket, a kettő közül. Próbára megfelel valami drótdarab, vagy ami van:

 

 

 

 

A túlnyomást érzékelő kapcsolóra, ami a tartálynál van beiktatva, mindenképpen szükség van, különben nem tud leállni a végén szivattyú.

Előzmény: Yager001 (2642)
Yager001 3 napja Creative Commons License 2642

Ugyanúgy néz ki az enyém is

Előzmény: Misland (2641)
Misland 3 napja Creative Commons License 2641

De hol van a nyomáskapcsoló, ami a szivattyút indítja? Önmagában nem fog működni, a képen látható tartozék is kell hozzá:

 

 

 

Előzmény: Yager001 (2640)
Yager001 3 napja Creative Commons License 2640

csak annyi dolgom volt, hogy az összerakott rendszert beiktassam a meglévő körbe. Ez azt jelenti, hogy a 4 utas szelep és a 3 szűrő lépcső közé kötöttem be a szivattyút. Kaptam egy rajzot és a szerint csináltam.

Szerintem minden tökéletes.

Bekötést tekintve !

Előzmény: Misland (2639)
Misland 3 napja Creative Commons License 2639

Mármint nem a szivattyú érzékel, hanem a tartozékként kapott nyomáskapcsoló(k), amit be kell iktatni a megfelelő helyre, természetesen úgy értettem.

Előzmény: Misland (2638)
Misland 3 napja Creative Commons License 2638

Próbáld megfigyelni a linkelt videón, hogy mindent jól csináltál-e, mindenesetre a szivattyúnak csak akkor kell leállni, amikor érzékeli azt a túlnyomást, ami a tartály telítődésekor (vagy a tartályszelep lezárásakor) keletkezik. Beleértve a csaptelep zárt állapotát.

Előzmény: Yager001 (2637)
Yager001 3 napja Creative Commons License 2637

Elindul a szivattyú de  anygon rövid ideig megy. Éppen, hogy csak csinál valamit. Ha jól veszem ki a szavaidat akkor a szivattyúnak a csap nyitásakor mennie kell egészen addig amíg folyatom a tiszta vizet. Ehhez képest vagy elindul vagy nem. Kiszámíthatatlan. Mivel vannak rajta kütyük, gyanítom, hogy nyomás érzékelők arra tippelek, hogy azért nem indul el mert azt érzékeli, hogy a rendszerben lévő nyomás elegendő.

 

A tartály megtelt. Nem tudom pontosan mennyi vuzet engedett a lefolyóba, de majdnem 3 órán keresztül csordogált. 10 liternél többet. Ezután kiengedtem pontosan 3 dcl vizet ami 2.5 Liter körüli szennyvizet produkált. Olyan mintha semmi nem változott volna a beépítést követően ! :(

 

Annyira tanácstalan vagyok...hogy felrobbanok !

Előzmény: Misland (2636)
Misland 3 napja Creative Commons License 2636

A csaptelep nyitásakor kell elindulni a szivattyúnak, záráskor és a tartály lezárásakor az elfolyó víz és a szivattyú is megáll.

 

Ha a pumpa áramellátását megszakítod, értelemszerűen kevesebb víz jön, ahogy bekapcsolod, megugrik a víztermelés.

 

Legjobban a membrán bemeneténél elhelyezett nyomásmérővel lehet ezt belőni és érzékelni, ahogy az alábbi videóban is csinálják, de ha nincs, az sem lehet éppen akadály:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GXK-fsc8wOc

Előzmény: Yager001 (2635)
Yager001 3 napja Creative Commons License 2635

Megérkezett ma a HF-8367 szivattyú. Bekötöttem de szerintem továbbra is sz.r szerintem. Normál helyzetbe nyitott betáp víz mellett szinte be sem kapcsol. A tartályt ha kizárom és megvárom a lefolyóba folyó víz csökkenését majd elállását és utána tesztelem akkor a következőt tapasztalom. A csapon szinte csak csöpög a víz.közben a lefolyón folyik mint állat. A csapon 1dl vizet engedek ki kb. 3 perc alatt ami durván 2,5 dl lefolyó vizet eredményez. Ha visszanyitom a tartályt akkor pedig megállás nélkül folyik a lefolyóba a víz. Az 5. 1,5literes flakon megtelte után meguntam és kizártam a tartályt. Igaz amíg nyitva volt folyt rendesen a víz. Mit csináljak?? :(

Gyula20 4 napja Creative Commons License 2634

Szia János !

 

Nem nagyon kaptál választ a homokszűrő készítésre , vagy húsz éve építettem

egyet , azóta is működik.

PVC ívcsövekből készítettem egy kb. 80 cm-es karikát , ebből ragasztva hoztam ki

egy 63mm-es csatlakozó csövet. Ez a víz kimenet.

A PVC csőbe sok-sok ezer lyukat fúrtam 1mm-es fúróval. / panelfúró /

A karikát behelyeztem egy régi honvédségi rozsdamentes üstbe.

Kicsit alakítottam rajta , csatlakozásokat készítettem , nyomásmérőt szereltem fel.

Kb. 40 cm-es homokréteggel /később, zeolit / feltöltöttem .

Ez nagy teljesítményű , szinte gravitációsan tisztit óránként 15-20 m3 vizet.

A tisztítása egyszerű visszamosással , vagyis fordított víz áramlással történik.

Gondolom neked kisebb teljesítményű kell , azt hiszem, hogy egy egyszerű

kis medencéhez használatos homokszűrőt kell beszerezned , ha nem akarsz vele

ilyesmit gyártani.

Azok is visszamoshatóak , vagyis szétszedés nélkül tisztíthatók.

 

Üdv.:Gyula

 

 

 

 

 

Előzmény: 1jános1 (2633)
1jános1 2014.11.16 Creative Commons License 2633

Jut eszembe, nem tudja hogyan kell szerkezetileg elkésziteni? A például nyomott oldalra? Ha igen, akkor átfogja birni nyomni a szivattyu a homokon a vizet?

Előzmény: naox (2631)
1jános1 2014.11.16 Creative Commons License 2632

Köszönöm. Muszáj valamit kitanálni, mert négy napja nincs viz  a házban. Nem gondoltam bele, hogy milyen jó hogy a házba magától bejön a viz. 

Előzmény: naox (2631)
naox 2014.11.16 Creative Commons License 2631

valóban, kb. ez a legcélszerűbb módszer. A "vas" a vízben nem oldva van, hanem a rozsda finom pelyhek formájában lebeg. Ezt egyszerűen ki kell szűrni, és a vized vasmentes. Azonban a finom eloszlás miatt a legtöbb hagyományos szűrőt nagyon hamar eltömné, ezért célszerű a homokszűrő használata. Ha eldugul, nem is kell cserélni a homokot, csak kicsit átkeverni.

Előzmény: 1jános1 (2630)
1jános1 2014.11.15 Creative Commons License 2630

Jó estét mindenkinek. Ha valaki tudja, ossza meg velem, milyen módszerrel lehet csökkenteni a viz vas tartalmát? Hallottam valakitől, hogy egy tartályba tett finom szemcséjü homokot és azon keresztül nyomatva szürte ki a vas tartalmat. Ez lehetséges? Van-e másmilyen módszer, legalább elő szürésre.  

 Ezt a kérdést más topikban is feltettem.

naox 2014.11.14 Creative Commons License 2629

nem szabad házi módszerrel tisztítani a nitrátos vizet. Ha valami elromlik a készülékben, azt nem veszed észre, hisz nem lesz "íze", színe, szaga a víznek. A gyereked meg esetleg súlyosan megbetegszik.

Ha ilyen "kritikus" paraméter van, akkor a tisztítás sikereségét folyamatosan monitorozni kell, práhuzamos "vész" rendszert működtetni, ami már nem egy egyszerű házi rendszer szintje.

Előzmény: araitik (2628)
araitik 2014.11.14 Creative Commons License 2628

Kedves forumozok!

Mit gondoltok az alabbi keszulekrol ar-ertek arany szempontbol, amennyiben jelenleg 80.000 Ft-ert meg tudnam venni? (ebben a konkret kulon ajanlatban lugosito egyseg van benne visszasozo helyett(?), ha jol ertem) http://viztisztitobazis.hu/ro_nimra_full

Ami fontos lenne szamomra, hogy minel tobb karos anyagot szurjon ki a viztisztito, ami realisan elofordulhat a csapvizben, a kisbabamnak szeretnem adni ezt inni illetve ezzel fozni, es nalunk eleve nem fogyaszthatja a csapvizet, mert erosen nitratos, igy most asvanyvizet iszunk. Ozmozisos rendszert amiatt valasztanam, hogy minel kevesebb karos anyag maradjon a vizben, azonban aggodom a tartalyos kivitel miatt, valoban elofordul, hogy visszafertozodik a viz, vagy ez elkerulheto valahogyan? Szivattyus megoldas mar tul draga. Mennyiben jelentene rosszabb megoldast (milyen jellemzo karos anyagok maradhatnak a vizben) peldaul egy kapillaris szuros berendezes nitratszurovel, amit fele ennyibol is ki lehet hozni? Vagy egyeb javaslat konkret tipus nelkul akar?
Koszonom a segitseget!

 

Misland 2014.11.13 Creative Commons License 2627

Vagy valószínűleg azért kezdődik feljebb a fekete görbe, mert a permeátum pumpa, a csatornába elfolyó víz energiáját hasznosítva, némileg fokozza a membrán fojtását (mintha "erősebb" fojtószelepet tennénk be), emiatt némileg javul az arány, ez természetes.

 

Mint az is, hogy a vízminőség sem lehet jobb a kiindulási értéknél (vagyis, amit tartály nélkül is produkál a membrán).

 

A gyártó állítása szerint, permeátum pumpa nélkül, ahogy telítődik a tartály, úgy romlik a víz minősége is, az ellennyomás miatt (ezt a részét furcsállottam egyébként, vagy talán jobban utána kellene nézni a dolog fizikájának).

Előzmény: Misland (2626)
Misland 2014.11.13 Creative Commons License 2626

Pártatlan külföldi fórumon azt írták róla (ahol akvarisztikával foglalkozó hozzáértők voltak), hogy többet ér egy elektromos nyomásnövelő. Megbízhatóbb, tartósabb is, gazdaságosabb víztermelést tesz lehetővé, gyorsabban. Valaki azt is írta, hogy a permeátum pumpának van egy érdekes, berregő hangja, ami akár zavaró is lehet egyesek számára.

 

Kereskedők hajlamosak túl szépnek beállítani a dolgokat, de nem szabad bedőlni nekik. Elsősorban azt kell látni, hogy a permeátum pumpa a membrán kimenetén elhelyezkedve, rásegít a tartály töltésére, azonban – egyébként zseniálisan – úgy van kitalálva, hogy plusz vizet nem tud leszívni a membránról, ami arra kártékony is lenne.

 

Csak az egyébként is termelődő vizet képes "beletolni" a tartályba, leküzdve annak ellennyomását.

 

Ebből következően, ha például tartály nélkül 1:4 arányt tudunk produkálni, az permeátum pumpával sem lesz jobb. Alábbi grafikon jól mutatja, noha a fekete görbe egy hajszálnyival feljebb kezdődik, de ez gyakorlatilag semmiség, sőt én azt sem zárom ki, hogy csupán a gyártó igyekszik szépíteni a valóságot:

 

 

Annyi, hogy a tolópumpa miatt a membrán "azt hiszi", kb. úgy dolgozik, mintha nem is lenne tartály egyáltalán, ezért nem hajlik le a fekete görbe.

 

Őszintén szólva én ezt is kicsit furcsállom, hogy a vízminőségen bármit javítana, szintén a gyártócég állítása szerint:

 

http://www.permeate-pump.com/better_quality.htm

 

Forrás:

 

http://www.permeate-pump.com/ERP1000ben.htm

Előzmény: Yager001 (2625)
Yager001 2014.11.12 Creative Commons License 2625

Egy ilyen kütyüben kéne gondolkodnom? 

 

https://viztisztito-nagyker.hu/spd/VN1070/Permeatum-szivattyu

Előzmény: Misland (2623)
istvan170 2014.11.12 Creative Commons License 2624

Üdv mindenkinek!

 

Teljesen laikusként szeretném megkérdezni, gondolom nem elsőként, hogy mik a lehetőségeim a tisztított víz fogyasztására?

2 verzió érdekel. Egyrészt egy családi ház teljes ellátására, gondolom a bejövő vezetékére, másrészt ha csak kicsiben gondolkodom, akkor a konyhai csaphoz valami szerkezet, aminek már tényleg van értelme. Sajnos nincs energiám elmélyedni ebben a témában, ezért kérem a segítségeteket, hogy melyek azok a gyártók, termékek, amikkel érdemes foglalkozni.

Már az is óriási segítség lenne, ha a rengeteg cég közül ajánlanátok olyat, ahol áttekinthetem a lehetőségeket és adott esetben érdemlegesen informálnak. Kerestem, találtam persze én is, de gondolom a nagy részével nem érdemes foglalkozni, és mint mondtam tudatlan vagyok a témában, kacatot meg nem szeretnék venni. Köszönöm előre is!

 

Misland 2014.11.12 Creative Commons License 2623

Ha másik lakás, akkor lehet kisebb a nyomás, amin rásegítővel lehetne növelni, még nagyobbra is, mint az előző helyen volt.

 

A membrán működését befolyásolja még a hőmérséklet mellett a víz pH-értéke és szárazanyagtartalma is, de túl alacsony nyomáson egy új membrán sem fog gazdaságosan üzemelni.

Előzmény: Yager001 (2622)