Keresés

Részletes keresés

Misland Creative Commons License 2 órája 0 0 3103

A PP-szűrőt nem préselik, valamilyen melegen habosító-csévélő művelettel állítják elő, pontosan már nem emlékszem.

 

RO-készülékbe ezt a fajtát szokás alkalmazni, bár elvileg lehetne száltekert is, nem hinném, hogy sokat számít.

 

Ami számít, hogy minél kisebb a résméret, annál jobban csökkenti a membránra eső nyomást, ami már nem jó.

 

Továbbá sem ezüstözött, sem KDF betét nem kell a membrán elé. Ezek, valamint a kerámia betétek RO-membrán nélküli víztisztítókban használatosak.

 

A  membránnak ilyenekre nincs szüksége, mert semmi élőlény, vírus, baktérium nem jut át rajta. Ugyanakkor az ezüst még káros is lehet, ha eltömíti a pórusokat. Bár erről még nem láttam információt, de az például köztudott, hogy a vaslerakódás tönkreteszi a membránt.

Előzmény: Tücsök-koma (3102)
Tücsök-koma Creative Commons License 2 órája 0 0 3102

Eszembe jutott még 3db kérdés, mely az előszűrőkkel kapcsolatos.

 

 

1.Melyik a jobb üledékszűrő. A préselt vagy a száltekert?

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/antibakterialis_szurobetetek/fcps-ab-antibakterialis-polipropilen-szurobetetek/

 

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/antibakterialis_szurobetetek/aquafilter-fcpp-ab-antibakterialis-polipropilen-szaltekert-szurobetet-sorozat/

 

 

 

 

2.Illetve hogy érdemes-e a szénszűrő helyett kdf-es szénszűrőt betenni? Ugyebár ebbe nyilván kevesebb a szén...

 

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/kondicionalo-szurok-szenszurok/fccbkdf-sto-asztali-viztisztito-szurobetet/

 

 

 

 

3. Lehet beépítenék + előszűrő házat és akkor az utolsó szűrőt nem 1 mikronos lenne, hanem még utána egy 0,3-as, van-e jelentősége a membrán élettartamát illetően?

 

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/antibakterialis-keramia-szurok/fccer-keramia-szurobetet/

 

 

Köszönöm!

Tücsök-koma Creative Commons License 27 órája 0 0 3101

Én is most fogok vásárolni. Két versenyző maradt nálam.

Az egyik hagyományos membrános:

 

https://www.wasser-shop24.de/epages/61897471.sf/sec53f4328776/?ObjectPath=/Shops/61897471/Products/1920/SubProducts/1920-BASIC-AK-OH

 

A másik oldalt kifolyós:

https://www.wasser-shop24.de/epages/61897471.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61897471/Products/1155/SubProducts/1155

 

 

Árban elég hasonló 26EUR-val drágább a második. A kérdés melyiket vegyem? 

Azt tudom, hogy az oldalt kifolyós kevesebb "szennyvizet termel" (1:1)

De vajon van különbség a szűrt víz minőségében?

petronella85 Creative Commons License 2016.08.16 0 0 3100

Köszönöm Misland a kielégítő választ! Úgy látom, nem lesz olyan egyszerű ez a víztisztító vásárlás, ahogy gondoltam...

 

Elősször a narancssárga előlapú fogott meg, de egyik ismerős szerint csak a ro típusúnak van értelme. Bár így kétlem, ha berohad a tartálya. 

Előzmény: Misland (3099)
Misland Creative Commons License 2016.08.16 0 0 3099

Személyesen nem, de az is csak egy hagyományos konstrukció, új köntösben. Maga a köntös (a díszburkolat) nem bír különösebb gyakorlati jelentőséggel, a mosogató alatt.

 

A bajonettzáras megoldás laikusoknak jó, mert egyszerűvé teszi a betétcseréket, de nem csereszabatos más gyártókkal, ezért a pótalkatrész beszerzése némi kötöttséget jelent a jövőre nézve. (Gondolni kell a rendszeres beszerzési forrásra, de akár árat is emelhetnek később.)

 

Az elavult kétutas szelep hibaforrást rejt magában és vízpazarlás lehetőségét, főleg alacsony hálózati nyomás esetén. A bizonytalan zárás miatt sokáig csorgathatja a vizet a lefolyóba, a tartály telítődése után is. Megfelelő nyomást igényel a "jó" működéshez (idézőjel, mert nagyon jó nem lehet).

 

A tartályban baktériumok szaporodhatnak, ami nem intézhető el a 6-12 hónapos betétcserékkel. A tartály után egy szenes betét gondoskodik a poshadt vízről, de az önmagában nem jelent gyógyírt, ha berohad a tartály. Automatikus öblítőrendszer hiányában, főleg nyári melegben és ritka használat esetén (pl. egész nap dolgozik a család) ilyen előfordulhat.

Előzmény: petronella85 (3098)
petronella85 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 3098

Sziasztok! Én is tanácsot szeretnék kérni vásárlást előtt. 

 

Ez tetszene: 

http://www.viztisztitomarket.hu/aquafilter-excito-ossmo-ro-viztisztito

 

Ismeri valaki?

emiimese Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3097

Mi a aqualife kft nél vásároltunk  viztisztitó berendezést......... Nem volt jó ötlet csunyán átvágtak és lehuztak minket senkinek nem ajánlom őket!!! 8 * áron adják , szervizelésnél meg már nem is jelentkeznek ... egy másik cég vette át a szürő  karbantartását. Akinmek nincs fölösleges pénze ehez a céghez ne menjen!!!

tantien Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3096

Sziasztok! Tanácsot kérnék,  hogy szerintetek egy 40 m-es fúrt kút vize,  hogy lehet 92 mg/l nitrát tartalmú és magas nitrit tartalmú? Lehet a talajvíz szivárog vissza? Köszönöm 

lakóbuszfan Creative Commons License 2016.05.23 0 0 3095

köszi az infókat. a linket már olvastam és jónak is tűnik, csak félő hogy túlságosan "hazabeszél" az oldal (de nem rossz szándék vagy üzletszerzés miatt). Nekem max tisztálkodási célig volna érdekes a dolog.

Előzmény: Misland (3094)
Misland Creative Commons License 2016.05.22 0 0 3094

Igazság szerint már a kútvíztisztításnál is jobbára megáll a tudomány, mivel az külön szakma, specialistákat célszerű megkeresni hozzá. Nem mondom, szóba került párszor az évek során, érintőlegesen. Vagy például szerepelt ez a link, ami talán elég ismert:

 

http://www.eautarcie.org/hu/index.html

 

Vagy amit most láttam meg a Google-keresőben, de nem túl aktív téma:

 

Fórum »  Életmód »  Házépítés, lakásügyek » Esővízgyűjtés

 

 

 

Előzmény: lakóbuszfan (3093)
lakóbuszfan Creative Commons License 2016.05.22 0 0 3093

esővíztisztításról vannak tapasztalatok itt a fórumban? konkértan ilyen topikot nem találtam a keresőn keresztül, ezt a topikot elkezdtem böngészgetni, de inkább  talajíváz (kút) és csapvíz tisztítás a fő téma. Esetleg hogy lehetne felgöngyölíteni úgy ezta  hosszú topikot hogy kiszúrjeb belőle az esővíz tisztítási infókat. Szerintem elég béna keresője van e fórumnak, minden ötletet szívesen várok.

Misland Creative Commons License 2016.05.21 0 0 3092

Mindegy, ezt is megkérdeztem volna tőle, meg azt is, ami közben eszembe jutott, hogy az "élelmiszeripari fertőtlenítő" véletlenül nem-e nátrium-hipoklorit alapú vagy tartalmú, mert akkor kb. ugyanott van vele.

 

Tartályfertőtlenítésről én is csak olvastam, itt sajnos az a probléma, hogy a tartályban van egy felfújható gumiballon, ami a vizet kiszorítja. A gumifelületen a baktériumok szeretnek megtapadni, táptalajra lelni. Ezt én is tapasztalom a szénszűrő gumilapjain.

 

Tehát ehhez a szert be kell juttatni a tartályba, de úgy, hogy a gumifelülettel mindenhol érintkezzen. Például beteszik a fertőtlenítőt a poharakba, vagy pohárba, majd vizet nyomatnak át a rendszeren, tartályt feltöltik, vagy valamilyen segédeszközt használnak.

 

De valóban az a helyzet, hogy ebbe én már nem mentem bele alaposabban, mert épp a fentiek miatt idegenkedem magától a tartálytól nagyon.

Előzmény: njani1 (3091)
njani1 Creative Commons License 2016.05.21 0 0 3091

Én azért köszönöm a segítséget, "mormogit" meg nem értem ha nem segít akkor miért ír ide. Olvastam nincs tartályod de  azért a tartály fertőtlenítéséhez lenne tipped?

Előzmény: Misland (3084)
Misland Creative Commons License 2016.05.20 0 0 3090

Tehát nem segítesz, nem teszel javaslatot az "élelmiszeripari fertőtlenítőre", csak blöfföltél. Annyira telt, hogy engem leugass, abban sem volt igazad.

 

Mert komolyan képzeled, hogy ha hipótól büdös lenne a víztisztító, akkor minden évben direkt azzal szívatnám magam. Plusz még másnak is ajánlanám. Gondolkodni szoktál amúgy?

 

Nem, csupán azért ajánlom, mert nagyon erős fertőtlenítő, könnyen beszerezhető, bevált, de nyilván mindenki azt használ, ami neki szimpatikus. Ez a része nekem már teljesen közömbös.

 

Azt viszont nem fogadhatom el, hogy büdös lenne miatta a víz, mert ez egyszerűen nem igaz, butaság.

 

Nem értem, miért jó ez neked, pár évente benézel ide, jól beégeted magad és elhúzol... Már nekem kínos, hogy ennyire fegyvertelen vagy.

Előzmény: mormogi777 (3089)
mormogi777 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 3089

Ezek szerint inged!
Szellemi párbajt, fegyvertelen emberrel nem vívok!
Majd jövök a topikba két-három év múlva megint, hátha addig a koszon kívül valami ragad, akire kell!

Előzmény: Misland (3088)
Misland Creative Commons License 2016.05.20 0 0 3088

Nem lenne semmi probléma, ha nem kötekedni járnál ide és hülyeségeket beszélni.

 

Bár lehet, te fogalmaid szerint a hipó mindenféle adalékolt, habosított, illatosított, márkás termék, de én egyszerűen csak hipóról beszéltem. A legolcsóbb, natúr "gagyiról". Semmiféle szag, aroma nem jelentkezik utána a tisztított vízben, nyilván akkor nem használnám én sem. De ha lenne szaga, az is rövid úton kiöblítődne. Az előszűrők cseréje után egyébként is szokás átengedni (csak azokon) pár vödörnyi vizet, mielőtt rácsatlakoztatjuk a membránra.

 

Olyanról beszélsz, amit ki sem próbáltál szerintem.

 

Víztisztítós fórumokon (nem csak itt) a hivatásosak általában csak a saját termékeiket szeretik reklámozni, másokat lefikázni, nagyon rossz tapasztalataim vannak ezekkel. Évek során találkoztam ritka primitív alakokkal is. Elfogult önreklámozókra szükség sincs, ez nem ingyenes reklámfelület.

 

Azért ne akarjuk misztifikálni a dolgokat, egy háztartási víztisztító kimosása nem olyan nagy kaland. A tartály külön téma, arról nem is szóltam, nincs is nekem. A fórumok pedig azért vannak, hogy egymásnak átadjuk a tapasztalatokat.

 

Te még azt sem árultad el, hogy milyen fertőtlenítőszerről beszéltél, csak bedobtál ide valamit, feleslegesen fárasztasz, ez így nem segítség.

 

az inteligens "talán nem ez a megoldás" vagy "én mást tapasztaltam", vagy "én azt gondolom" kezdetű megszólaláshoz,

 

Így van, ez rád is vonatkozik, intelligens... Ha nem akartál volna kapásból meghazudtolni, akkor én sem szóltam volna, hiszen én sem szívesen vitatkozom itt veled. De azt nem hagyhatom szó nélkül, hogy csak úgy lazán leugatsz, miközben tudom, hogy egyáltalán nincs igazad. Tapasztalatból is tudom, józan ész alapján is. Meg nem is én találtam ki, de nem ez a lényeg.

Előzmény: mormogi777 (3087)
mormogi777 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 3087

Hypóval bebüdösíteni a készüléket tanács már fájt. A konkurencia képzése szakmailag és beszerzésileg nem az én feledatom! Egy sima felhasználónak meg javaslom: vigye szakemberhez készülékét. Ne a háztájiban akarjon bütykölni egészséget is befolyásoló eszközt. Talán a Pacemakerét sem maga szerelné meg. Egy szűrő csere még elmegy otthon, ha bütykölös tipus valaki.. De a betelelepült baktérium kiirtása nem vicc.

A szakértelem fokozatait megtanulni, végigjárni, szakműhelyt létrehozni idő és pénzbefektetés. Azért kérnek egyes más jellegű szervizekben, szakmákban pár perc munkáért sok ezret.

 

Nem is akarok itt szerepelni, mert az itt észt osztók javarészt csak a személyeskedéshez és a másik lejáratásához értenek jól, ha konkurenciát látnak feltünni. Kevesen hallottak közülük sajnos

- nagyon nagy tiszteletem a kivételnek-

az inteligens "talán nem ez a megoldás" vagy "én mást tapasztaltam", vagy "én azt gondolom" kezdetű megszólaláshoz, fórumozáshoz itt. Több jó szakértő víztisztító céget ismerek, akik be sem teszik ide a tollukat. Biztos oka van ennek.

 

Kinek nem inge ne vegye magára! Akinek igen, az meg öltöködjönn fel. Mondta Hofi is.

 

Most is csak azért írtam ide, mert sajnálom azt, hogy valaki bebüdösíti ivóvíztisztító készülékét Hypóval.

Előzmény: Misland (3086)
Misland Creative Commons License 2016.05.20 -1 0 3086

Tökéletesen megfelel a hipó is, vagy lehet használni mást is. Ha segíteni akarsz, inkább azt írtad volna, hogy konkrétan milyen fertőtlenítőszerre gondoltál, esetleg hol jut hozzá az átlagos vásárló, aki nem az élelmiszeriparban nyomul?

 

Vagy inkább megint csak akadékoskodni akartál egy kicsit, öregúr?

 

Duguló lefolyó jó ötlet, nekem mondjuk nem szokott beállni szennyvíz, meg egyébként is a fojtószelep miatt nem nagyon tudna visszafelé folyni, illetve óránként megtolja a vizet a frissítő automatika, kifelé irányba tessékelve a baktériumokat.

 

De te tudod, elvégre víztisztítók árusításával és szerelésével foglalkozol, több ilyet láthattál, mint én.

Előzmény: mormogi777 (3085)
mormogi777 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 3085

Az Ozmózis rendszerű víztisztító vizének bebüdösödése a készülékben elszaporodó baktériumok miatt van! Ennek oka mindig, hangsúlyozom mindig, a víztisztítóból érkező üzemszerű szennyvíz eltávozás megakadályozása miatt van!
Az oka: a rendszeresen elduguló mosogató lefolyó!! Ekkor betömődik a víztisztítóból érkező szennyvíz eltávozásának lehetősége is, és ekkor a készülék bebüdösödik!
Helyre állítás: Minden szűrőbetét el kell dobni. A bebüdösödött készüléket és a tartályt, szűrők nélkül, élelmiszeripari fertőtlenítővel (nem Hypóval) beáztatni és ki kell mosni. Utána új betétekkel összeszerelni.

Misland Creative Commons License 2016.05.19 0 0 3084

Igen, ahol piros nyíllal jelöltem, a membránház közepéről kell levenni a vizet. Ha az nem rohad, akkor a tartály gyanús, vagy bármi, ami a membrán után van.

 

Az éves betétcseréknél mindig el szoktam mosogatni az alkatrészeket a leírt módon. Membránt még soha nem cseréltem, de azt is mindig szétszedem, házát átmosom. Célszerű keríteni egy üvegmosó eszközt, illetve szivacsot, amivel be lehet nyúlni a belsejébe.

 

A membránnak persze nem szabad kiszáradni, azt félre lehet tenni, korábban leengedett, tisztított vízbe merítve. Akár egy levágott tetejű PET-palackba állítva, vagy valami tálba. A klóros víz árt a membránnak, de attól még leöblítem folyó csapvízben a külső részét, ennyitől még nem lesz baja.

 

Átmosás után a hipós fertőtlenítés már csak egy plusz. Lehet töményen is a szűrőházba tenni 1-2 dl-t, majd összerakni, megrázogatni. De a lyukon ki tud folyni, arra figyelni kell, vagy eldugózni. Ez megoldható egy eltömített végű csődarabbal is.

 

Utána a hipót alaposan leöblíteni (membránt kinyírná). A gumigyűrűket is célszerű külön megmosni, száradás után szilikonzsírral megkenve összerakni. A szilikonzsír védi a gumit a repedezéstől, begyűrődéstől, szétszedést is megkönnyíti.

 

Nem szóltam a csövek vagy más apróbb alkatrészek belső fertőtlenítéséről, de ott megelégszem átöblítéssel, esetleg kiszárítással, nem volt még ebből gondom.

 

 

Előzmény: njani1 (3083)
njani1 Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3083

Először is köszönöm a segítséget. A három előszűrőt 6 a "visszasózót" és az utó szénszűrőt 12 havonta szoktam (1-2 hónapos csúszással)cserélni. A membránt kb 3,5 éve cseréltem. Ezen kívül más karbantartást még nem csináltam. Mostanában lett ez a büdösödés és elfogytak a szűrők gondoltam rendelek bele  és javasolták a fertőtlenítőket is, ezért kezdtem utánaolvasni. Akkor ezek szerint amiben vannak az előszűrők és a másik két szűrő azokat hipós vízzel vagy csak hipóval el lehet mosni? Ami megy tartályba víz azt meg nézzem meg.

Előzmény: Misland (3082)
Misland Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3082

A tartályban elszaporodó baktériumokra lehetne gondolni elsősorban. Normális esetben a membránról lejövő víz steril még akkor is, ha az előszűrők rohadnak.

 

Először megnézném az ellenőrzés kedvért, hogy a membrán kimeneténél leválasztva, az onnan levett víznél is tapasztalható-e ilyen probléma. Ha nem, akkor főleg a tartállyal kell foglalkozni, akár kidobni, vagy fertőtleníteni.

 

Mindentől függetlenül egy teljes tisztítás is elvégezhető, betétcserékkel együtt.

 

Membránt kivenni, megnézni az állapotát (vízkő, rohadás). Palástján van egy tömítőgumi, ott nyálkásodás lehetséges, megtisztítani. Ez a tömítés a membrán bemenő és szennyvízkimeneti oldalát választja el egymástól, tehát ezek a nyálkásodást okozó baktériumok a kimenő ivóvízre nincsenek hatással, amíg a membrán hibátlan.

 

Ha a membrán hibátlan, akkor nem fontos cserélni, még 5 év után sem. Ez TDS-mérővel állapítható meg, vagy a kifolyási arányok megváltozása is indikálhatja a membrán kilyukadását.

 

Minden szűrőházat szétszedni (ha poharas szerkezet), elmosogatni, hipóval fertőtleníteni. Nem mondom, hogy a citromsav nem tud fertőtleníteni, de a hipó talán jobb. Ezt is lehet úgy, hogy összerázni a belerakott hipóval, csak vigyázni kell, hogy ne fröccsenjen az ember ruhájára, vagy bárhová, ahol foltot okozhat. Én a fürdőkádban szoktam, utána zuhannyal leöblíteni.

 

Ezután az alkatrészeket teljesen megszárítani (víz nélkül a baktériumok elpusztulnak).

 

Azt a módszert, amikor a poharakba fertőtlenítőszert tesznek, majd vizet átnyomatva tisztítják, nem szoktam alkalmazni, de ha valakinek úgy tetszik, nyilván lehet kísérletezni.

 

Mikor volt a legutóbbi betétcserés karbantartás egyébként?

Előzmény: njani1 (3081)
njani1 Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3081

Azért szeretném savazni mert ha  palackba töltöm 1 nap után büdös lesz a víz. Már több mint öt éve megvan gondoltam egy fertőtlenítés nem ártana neki.

Előzmény: Misland (3080)
Misland Creative Commons License 2016.05.17 0 0 3080

Ha nem vízköves a belseje, akkor felesleges savazni, én soha nem csináltam még ilyet.

Ha mégis szükséges, több módja lehetséges. Lehet a szűrőházakba vizet tenni és a citromsavat. Eldugózni, jól összerázni.

Lehet rajta vizet lassan átengedni, hogy a csövek is kapjanak.

Betéteket ki kell venni, utószűrő patronokat is.

Előzmény: njani1 (3077)
Misland Creative Commons License 2016.05.17 0 0 3079

Ilyen kancsók savval regenerálható ioncserélő gyantát szoktak tartalmazni, ami a Ca, Mg ionokat H+ ionokra cseréli.

Gyakorlatilag savasítja a vizet.

Sokan keserű ízt is tulajdonítanak neki és képtelenek megszokni, ez egyénfüggő is. Én csak savasnak mondanám.

Előzmény: Herold (3078)
Herold Creative Commons License 2016.05.17 0 0 3078

Sziasztok

Vásároltam egy Aquaphor víztisztító kancsót. Az mennyire normális, hogy savanyúbb víz jön belőle, mint a csapból? Előtte elvégeztem az előírt szűrőtisztítási folyamatot, 4x átöblítettem.

njani1 Creative Commons License 2016.05.17 0 0 3077

Sziasztok! 

 

Segítséget szeretnék kérni, ro víztisztitót  tisztítanák citromsavval. Le tudná valaki írni, hogy kell csinálni pl mit kell kikötni..... Segítséget előre is köszi

Misland Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3076

Ez nem olyan vészes szerintem, máshol is találkoztam ilyenekkel. Még előnye is van, kevésbé csillapítja a membránra jutó nyomást, ugyanakkor a szemcséket mégis felfogja. Ez már egyénileg mérlegelhető, hogy kinek, mi a fontosabb.

 

A laza granulátum legismertebb hátránya, hogy az átáramló víz csatornákat alakíthat ki benne, emiatt esetleg úgy halad át rajta, hogy egy része nem is érintkezik a szénnel. A tömbösítéssel ezt kiküszöbölték. Hogy mi az előnye, ami miatt mégis használják / kombinálják, azt egyértelműen nem láttam még leírva, de az is lehet, hogy két blokkszűrő jobban visszafogná a nyomást.

 

Ha aránylag kevesebb vizet kell tisztítani, akkor elég 1 db szénszűrő, akár 12 hónapig is elmehet az RO-készülékben (membrán nélküli szerkezetekben legfeljebb 6 hónapig).

 

Nagyobb mennyiségi igény esetén 2 db, abból egyik lehet granulált. Szerintem lehetne akár mindkettő tömbösített, de ezt nem próbáltam még, hogy mennyire korlátozná a nyomást.

Előzmény: Soma.01 (3075)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3075

"Ha megnézzük a PDF katalógust, most is vannak ilyen spórolósabb konfigurációk, de van sok olyan is, ahol ezt a fokozatot továbbra sem hagyják ki. Tulajdonképpen nem látok változást, ilyen szempontból."

A honlapon nincs ennyi típus feltüntetve. De a pdf-ben valóban több típus van.

 

Amúgy ennél a gyártónál az is szokás, hogy nem 5-ös és 1-es üledék szűrőket raknak, hanem 20-as tés 5-öst. Biztosan elég az is, de ez is olyan mintha megint a membrán életét akarnák megrövidíteni. :-)

 

A blokk szén és a GAC szűrő milyen funkcióban térnek el?

Előzmény: Misland (3074)
Misland Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3074

A membrán előtti mikrofilter lényegi feladata a szénszemcsék, vízkőszemcsék megfogása, ami a membránt esetleg átlyukaszthatná.

Korábban is voltak olyan "gazdaságos" víztisztítók, amiből ezt a fokozatot kispórolták. Nélküle is lehet létezni, csak kicsit kockázatosabb. Nem csak az anyagi vonzat miatt (a drága, egyébként évekig használható membránt esetleg túl hamar cserélni kell), de akár az is előfordulhat, hogy emiatt kap be valaki egy fertőzést, mert pont akkor a hálózatba is bekerült valami, hiszen ilyen esetek voltak már.

Ne menjek messzebb, nálunk a miskolci eset, noha olyan állítólag már nem fordulhat elő. Egy video, csak az érdekesség kedvéért, én is nemrég találtam véletlenül:


http://www.miviz.hu/hirek/ultraszuro

Ha megnézzük a PDF katalógust, most is vannak ilyen spórolósabb konfigurációk, de van sok olyan is, ahol ezt a fokozatot továbbra sem hagyják ki. Tulajdonképpen nem látok változást, ilyen szempontból.

Régebben tendencia volt (de ez gyártótól is függött), hogy előbb teszik a blokkszűrőt, utána a granuláltat. Itt fordítva megy, de nem hinném, hogy ennek túl nagy jelentősége van. Lényeg, hogy a szén a klórt megkösse, ami a membránt szintén károsítaná. Meg nyilván egyéb dolga is van a szénnek. A granulált betét kimenetén szokott lenni egy kis mikrofilter, az is jól megfogja a szemcséket egyébként.

Összeszereléskor mindenképp érdemes betartani, hogy az előfokozatokon több vödörnyi vizet átengedni. Ennek során a víz előbb szürke a szénportól, illetve homályos a PP-betéttől is. Lehet úgy is, hogy közben kicsit állni hagyni, majd ismét átöblíteni, míg kitisztul.

Csak ezután bekötni a csövet a membrán bemenetére. Nyilván működhet a dolog, a membránt védő mikrofilter nélkül is, de ha mégsem, azért az a gyártónak is jó (ha kilyukad, eladhat még egy membránt).

Előzmény: Soma.01 (3073)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!