Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Misland 2014.04.13 13:08:17 Creative Commons License 2382

Nem mondanám ionizátoros verziónak, ez két különféle technika.

 

Az első egy alap RO-készülék, kiskapacitású membránnal szerelve, mindössze 50 GPD, nyomásnövelő nélkül, passzív kétutas elzáróval. Ilyenekre szoktak panaszkodni, hogy a tartály töltése nehezen áll le, viszont a vége felé a víz nagyrészt már a lefolyóba termelődik.

 

A feltüntetett szép számok inkább csak parasztvakítás. 1 USA gallon 3,78 liter, de 50 GPD csak egy elméleti kapacitás, meghatározott nyomás, pH-érték, sótartalom és hőmérséklet esetére. A gyakorlatban ennél jóval kevesebbet termel, ráadásul ez még csak a membrán, önmagában. A tartály lefojtó hatása, valamint a passzív szelep tökéletlensége, rásegítő pumpa hiánya miatt az átlagos vízhozam és hatásfok kínos meglepetéseket okozhat később, a vízórát nézegetve.

 

A másik szerkezet pedig egy ionizátor, ami egy kisebb méretű szűrőbetétet tartalmaz, csak egyszerű üledékszűrő és szénszűrő. Utána következik az ionizálás, amivel sajnos az a helyzet, hogy ez egy olcsó készüléknek számít, kisméretű ionizáló kamrával. Az ionizáláshoz platina elektródák szükségesek, emiatt drágák ezek a készülék, ugyanakkor ezen szoktak spórolni is.

 

Bővebben itt lehet olvasni róla: http://vizionizator.hu/forum/viewforum.php?f=5

 

Aki ionizátort is szeretne, inkább azt szokták javasolni, hogy telepítsen elé egy RO-víztisztítót is, de akkor azt feltétlenül vissza is kell sózni, mert az ionizálás nyilván nem működik ionok nélkül.

 

Vagy legalább egy különálló aktívszenes víztisztítóval ajánlott táplálni a drágán megvett ionizátort, ami kiegészíti az ionizátorba épített, gyengébb betét képességeit.

Előzmény: icu78 (2381)
icu78 2014.04.12 22:15:55 © 2381

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. Melyiket választanátok? Eddig mindig csak sima asztali aktívszenes volt. Most egy kicsit komolyabbat szeretnénk.

Az egyik kiválasztott:

http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ro-105

A másik:

http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ja-103

Az első azért jóval olcsóbb lenne, van értelme az ionizátoros verziónak?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

További szép estét mindenkinek!

.psp 2014.04.11 21:18:12 Creative Commons License 2380

Korrekt.

 

Köszi.

Előzmény: Misland (2379)
Misland 2014.04.11 19:10:00 Creative Commons License 2379

RO-MAN 150GPD membránom van, ami Angliából származik, előtte PP-->szén-->PP standard betétek, szokott lenni Aquafilter is. Szűrőházam van Aquafilter is, valamint GE házak, de ez konkrétan USA gyártmány, nem másolat. De nem mondom, hogy tartanék a kínai szűrőháztól, egyébként.

 

Felépítéséről múltkor írtam.

 

Aktívszén megköti a szerves vegyületeket, elvileg a hormonokat is, de nem tudom, mekkora hatékonysággal. Különösebben nem foglalkoztam ezzel, mert elsősorban a nálunk túlzottan meszes, karsztforrásból származó vizet akartam lágyítani.

 

Utánsózót többnyire én sem használok, jelenleg sincs, de egyébként az a kis mészkőtörmelék, amin áthalad benne a víz, egyáltalán nem sózza túlzásba, viszont a savasságot nagyjából semlegesíti.

 

De mivel WHO dokumentumokból azt lehetett leszűrni, hogy nem ajánlják a sózatlan RO-vizet, valamint azt is pedzegetik, hogy egyes felmérések szerint a víz keménységének, főként magnéziumtartalomnak lehet jelentősége a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (noha ez nem bizonyított egyértelműen, bár folynak a kutatások), így a hozzászólásaimban időnként mintegy opcionálisan az utánsózót is feltüntettem. Rajtam ne múljon, hogy valamelyik fórumozó szívszélhűdést kap...

Előzmény: .psp (2377)
.psp 2014.04.11 17:41:22 Creative Commons License 2378

szerinted a gyógyszermaradékokat  hormonokat ez a rendszer csökkentheti az ivó vízben, vagy ezen még simán átcsuszannak?

 

Gondolkodok egy Ro membrán beszerzésén is.

 

Ha megengedsz egy gondolatot,mivel ökológia szakon  (is ) végeztem anno, az ember az ásványi anyagok nagyon kis százalékát szerzi be a vizzel szinte elhanyagolható mennyiséget  tehát az utánsózás nyugodtan felejthető, de  a magas ásványi anyag tartalom a viznél 200mg/liter fölött hosszutávu rendszeres fogyasztása INKÁBB megterhelő a vese és egyébb szervek számára mint hasznos. Pl nem véletlenül vastalanitják a vizet de a kismama meg vastablettát szed, mert az a vas nem az a vas ami az embernek kell.

 

A csapviz általában 250-400mg/l

ásványvizek 500-1300mg/l.

 

A normális 50-200 között lenne.

Előzmény: Misland (2376)
.psp 2014.04.11 17:32:52 Creative Commons License 2377

Milyen tipust használsz?

 

Nekem egy aqua filteres részben saját épitésü rensdszerem van.

Bejövő hideg viz egy 5 mikrosnos aktiv szén szürőn megy át 10 "os egyszerű házban, aztán van egy  1 mikronois 10" szűrő, a pult alatt ez megy egy aktivszén-aktivszén- kerámia 0,3 mikron- baktérium szürő 0,02 mikron. Na ez az ivóviz. a fürdőben az aktivszénnel -1 mikronnal megszürt viz átmegy mégehy aktivszén-kdf szűrőn.

 

a szürőket 3 havonta kidobom a kukában borzalmas szinük van.

Előzmény: Misland (2376)
Misland 2014.04.11 17:22:19 Creative Commons License 2376

Nekem az ioncserélős víztisztító (Brita) nem jött be, de az egyébként savval regenerálható betét volt, vagyis a Ca-, Mg-ionokat H+ ionokra cseréli, a vizet ezáltal savassá teszi.

 

A linken szereplő betét viszont Na-ionra cseréli lényegében a vízkövet, a vizet ugyan lúgossá teszi, azonban a megnövekedett nátriumtartalom miatt a tartós fogyasztása megkérdőjelezhető. Nem véletlen, hogy ilyen típusú vízlágyítókat a lakásban inkább központi helyre javasolt felszerelni, hogy a vízmelegítőt, kazánt stb. védje, míg ivóvíz céljára külön víztisztítót szoktak alkalmazni, ami a nátriumtól (is) megkíméli az embert.

 

A természetes arányok ezeknél mindenképpen borulnak. Az nem egy jó megoldás, hogy a vízben egyéb elemek maradnak, Ca/Mg eltűnik, helyét pedig nátrium veszi át. A Ca:Mg aránya ideális esetben nagyjából 2:1 lenne, ehhez képest a Na részére egy kisebb számot kellene elképzelni, pontosan most nem tudnám megmondani. De az talán így is érzékelhető, hogy az ioncserélő természetellenes módon borítja fel ezeket az arányokat.

 

Magam részéről a KDF-től is idegenkedem, ami zuhanyzáshoz megfelel, de mivel a klór úgy alakul át benne, hogy nátriumklorid, vagyis konyhasó lesz belőle, ami a bőrnek jó lehet, de ivásra nem javasolt. Nem a réz a probléma, ami egy fontos mikroelem, sok élelmiszer is tartalmazza, normális esetben naponta fogyasztjuk. Igaz, a konyhasót is, csak az sokaknál problémák forrása is lehet.

 

Nálam annyira bevált RO-rendszer (szigorúan "baktériumfészek" puffertartály nélkül, mindig friss vizet előállítva), hogy azóta nem hoznak lázba más technikák. Nekem ez a tiszta ügy. Utánsózóval kiegészítve az elemek természetes arányát is biztosítja, ugyanakkor nem lesz túlzásba vízköves, mint a csapvíz, csak módjával.

Előzmény: .psp (2355)
Szabó Márton 2014.04.11 16:29:31 © 2375

Elvileg tudunk mondani, de kolléganőm foglalkozik ezzel és meg kell kérdeznem majd. Egyszer nekifogtunk, hogy összegyűjtsük az összes labort az országban és csináljunk egy közös kiszolgálási rendszert, de fél úton elment a kedv, mivel bonyolultabb a dolog, mint reméltük (gondolok itt arra, hogy területenként nagy az ár szórása, a szolgáltatások listája, stb.). Ettől függetlenül begyűjtöttünk jó néhány ajánlatot és beszéltünk sok céggel, így ajánlani tudok majd olcsót. Szerintem mindegy ki csinálja amúgy, mivel ha akkreditálva van, akkor annak pontos mérésnek kell lennie. A legtöbb labor pedig ilyen.

 

Gondot még a mintavétel jelenthet. Sajnos nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek lennie kellene. Megfelelő hőmérsékletű helyen tárolható csak a minta, a megfelelő tároló edénybe, illetve csak egy X maximális ideig, míg a vizsgálat megkezdődik. Ez sajnos elvetette a könnyen országosan begyűjthető minták tervét. Még ha egy futárral meg is állapodnánk, és betartanánk a fent említett feltételeket, akkor sem lenne hivatalosan akkreditált a minta.

 

Budapestieknek tudok mondjuk javasolni egy labort, aki az ásványvizünket méri rendszeresen.

Egy régi emailem részletét bemásolom ide ettől a labortól, hogy mit mérnek kúthoz, bár hozzáteszem ez hosszú lista, nincs belőle mindenre szükség. Ez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. laboratóriuma. Árban nagyon jók voltak szerintem.

 

,,

Laboratóriumunk az alább felsorolt komponensek vizsgálatára akkreditált, melyek az ivóvíz vizsgálatok leggyakrabban mért komponensei.

Ivóvíz és kútvíz kémiai vizsgálati paramétereink:

 1. ammónium
 2. kalcium
 3. magnézium
 4. vas
 5. nátrium
 6. kálium
 7. lúgosság
 8. nitrit
 9. nitrát
 10. szulfát
 11. klorid
 12. foszfát
 13. bepárlási maradék
 14. permanganátos KOI
 15. összes keménység
 16. pH
 17. fajlagos elektromos vezetőképesség
 18. lebegőanyag tartalom
 19. mangán
 20. fluorid
 21. alumínium

Ivóvíz és kútvíz bakteriológiai vizsgálati paramétereink:

 1. telepszám 22oC
 2. telepszám 37oC
 3. szulfidredukáló anaerob spóraszám
 4. Pseudomonas aeruginosa-szám
 5. Enterococcus faecalis-szám
 6. Coliform-szám
 7. Fekálcoliform-szám
 8. Escherichia coli-szám
 9. Legionella-szám

Ivóvíz és kútvíz mikroszkópos biológiai vizsgálati paramétereink:

 1. üledék mennyisége
 2. üledék minősége
 3. véglények száma
 4. férgek száma
 5. gombák száma
 6. baktériumok száma
 7. fonalas és egyéb baktériumok száma
 8. algák száma
 9. egyéb szervezetek száma

"

 

Elérhetőség:

           

Szunyogh Lilla, laboratóriumvezető

06-1-209-36-52
30/973-66-84
labor@spabudapest.hu. bgyhlabor@gmail.com
1117 Budapest, Orlay utca 5-7.

 

Régebben kimentek mintát venni, így érdemes megkérdezni, hogy még járják-e a várost, de gondolom nem változott.

Előzmény: .psp (2374)
.psp 2014.04.11 12:34:30 Creative Commons License 2374

Igazad van. Bár egyesek szerint az a tuti. de lehet hogy csak az államiban biznak sokan.

 

Tudsz olyan labort ahol olcsóbb a vizsgálat?

 

Egyik haver a tisztitott vizét akarja megnézetni, jó lenne egy Budapestii vagy Dunántúli link.

Előzmény: Szabó Márton (2373)
Szabó Márton 2014.04.11 12:21:44 © 2373

Miért akarod szegény annyira az ANTSZ-hez küldeni? Kell keresni egy labort a neten, aki közel van és jó áron dolgozik...

Előzmény: .psp (2372)
.psp 2014.04.11 12:14:20 Creative Commons License 2372

Elvileg jó lehet a 19 méteres is.

 

ha nincs szennyezés a környéken, ami beleszólhat a változó vizminőségbe irány az Ántsz.

Előzmény: Kovalic 76 (2367)
.psp 2014.04.11 12:09:46 Creative Commons License 2371

Kérem Tisztelettel !

 

Itt már egy kész kut van nem kutfurás. Azt kell feltérképeznie hogy mivel a kut már ADOTT, megfelelő e az elhelyezkedése az ivóviz vételhez, vagy csak öntözésre lesz használható.

 

Köszönöm.

Előzmény: Nebáncs!virág (2369)
Szabó Márton 2014.04.11 12:03:21 © 2370

A kút fúrása és annak vízkezelése szerintem két nagyon különálló dolog. A víztisztítás topic szerintem jobban fedi ezt a kört, amiről megy a téma.

Előzmény: Nebáncs!virág (2369)
Nebáncs!virág 2014.04.11 11:56:27 Creative Commons License 2369
Szabó Márton 2014.04.11 11:31:16 © 2368

Igen, egy teljes kútvíz analitika kell. Nézz rendesen körül, mivel nagy differencia van a vizsgálati árakban. Van aki 200eFt-ot mond, van aki 60eFt-ot ugyan erre a munkára. Lehetőleg akkreditált legyen a mintavétel is a baktérium telepszám pontossága miatt.

 

A mélység számít is meg nem is. Ha agyagrétegen átmentél, akkor az már ad némi védettséget. Ha a felső réteget növénytermesztésre használod te vagy bármelyik szomszéd, akkor van esélye oda nem való dolgok beszivárgására. Viszont általában a víz minősége konstans, nem sokat változik az idő múlásával.

 

A vizsgálat utáni adatokból lehet méretezni a Vas és Mangán mentesítő berendezést, a vízlágyítást, amennyiben szükséges és akarod. Kell még biztosan előszűrés, jobb esetben több lépcsőben. Ha van baktérium a vízben, akkor a hidrofor előtt vegyszer adagolót kell telepíteni, majd utána szénszűrőt a rendszer valamely részére a visszaszűréshez. Illetve még sok mindenre lehet, vagy nem lehet szükség, amit látunk, ha megjött az eredmény.

Előzmény: Kovalic 76 (2365)
Kovalic 76 2014.04.11 11:25:27 © 2367

Köszönöm. Ezért is gondolkodom abban, hogy a 19 méteres helyett kellene fúratni egy 60-70-80 méterest, vagy olyant, aminél ezek a tényezők függetlenek...

Előzmény: .psp (2366)
.psp 2014.04.11 10:37:47 Creative Commons License 2366

Kútnál elsődleges szempont még Ántsz vizsgálat előtt a környezet illetve geológiai sajátosságok figyelembe vétele.

Környezet:  Van e mezőgazdaági tevékenység (műtrágya , permetezés stb) a környéken, a szomszéd ha van,   emésztőgödör távolsága elhelyezkedése (enyhe dombon  nem kosher a ő van felül :-) , illetve az emésztőgödrök mélysége. , az esővíz talajvíz folyásának iránya stb majd az okosok még kiegészitik.

Geologia  : közetek fajtája talaj minőség vizáteresztő, homok, vagy agyag stb.( ez az esetleges felszini beszivárgás miatt lehet érdekes meg hogy mi oldódhat bele.

 

Ha nagyjából védett helyről van szó nem tud kivülről felülről beleszivárogni káros anyag, akkor van értelme egy Ántsz vizsgálatnak.

Előzmény: Kovalic 76 (2364)
Kovalic 76 2014.04.11 09:58:15 © 2365

Köszönöm. Akkor először készíttetek egy teljes vízanalitikát, ugye? Erről kapok egy elemzést, és ebben látható, hogy miből van sok a vízben.

 

A mélység nem túl nagy. Állítólag bármikor kaphat szennyezést. Szóval lehet, hogy ami ma tisztának mondható, az holnap már nem lesz az?

Egy mélyebb kút tisztább és biztosabban állandó összetételt garantál?

Előzmény: Szabó Márton (2362)
Kovalic 76 2014.04.11 09:45:19 © 2364

Biztosan fogok köröket futni. Én így szoktam, főleg, ha nagyobb összegű beruházásról van szó. Ha kell, akkor több kört is futok. Azért is, mert akkor legalább bővítem az ismereteim a témában. Ilyen vagyok ....

És még egyszer elnézést, ha nem sértésnek szánt hozzászólásommal ennyire belédgázoltam. Nem szándékos volt.

 

Remélem ettől függetlenül Tőled is fogok kapni konkrét tapasztalatokat, gyakorlati tanácsokat a gondom megszüntetésében segítő eszközök beszerzésében, üzemeltetésében.

Előzmény: .psp (2363)
.psp 2014.04.11 08:57:50 Creative Commons License 2363

Pontositsunk. Kirohanásod neked volt.  Berágtál egy szakáruház linkje miatt.

 

Hidd el kevés a szakmailag korrekt honlap,ugyanezeket a termékeket láttam pontosan 1,5X ös áron is sokhelyen.

 

. Konkrét termékek nélkül meg nincs miről beszélni, a vastalanitó szükséges  mint te is irtad, de megveheted drágábban is máshol ugyanezt.

 

Szakmai kérdésekben szerintem szakboltot kell megkérdezni, de előtte ahogy a kolléga irta   kell egy ÁNTSZ szakvélemény.

Szakboltnál nem mindegy hogy egy 19 éves ámde bögyös kiscsaj 0 tudással ad el bármit ,(betanult rizsa alapján)  vagy a szakmával foglalkozó urambocsá mérnök végzettségű ember 23 év tapasztalattal.

Ugyanis ez drága sport, ha megvetted beüzemelted utána nem viheted vissza hogy valahogy mégse ez kéne ide....

 

Természetesen nyugodtan fussál köröket, vegyél termékeket ahonnét szeretnél.

 

Én nem boltos vagyok hanem vásárlója a boltnak  ezért ajánlottam, .neten pedig ezt linkeléssel lehet megtenni.

Ingyen kiszállitanak a világ végére is komolyabb összegnél.

 

Persze lehet utánfutón 50 kilómétereket is hurcibálni ha az szinpatikusabb.

 

Ha megsértettelek elnézést.

 

Ui. : Ha itt valaki ajánl valamit azon érdemes elgondolkodni mert itt is nagyon utálják  a túlárazott szarkategóriás berendezéseket, amikkel tele van a net meg MLMes ügynökhadsereg tukmálja 5Xös áron.

 

 

Előzmény: Kovalic 76 (2361)
Szabó Márton 2014.04.11 00:33:26 © 2362

Első körben kell egy teljes kútvíz analitika, addig nem lehet semmi pontosat mondani. Aztán kell hogy hol és milyen minőségű vizet szeretnél, illetve annak is a mennyisége. Ezek alapján lehet már valami konkrétat mondani. Mi kivitelezők vagyunk (jelzem előre), így tudok rendszert ajánlani, ha érdekel, viszont kellenek azok az adatok, amiket mondtam. Ha érdekel, írj nekem emailt ide: sz_marton(kukac)q-c.hu 

 

Vagy itt is megoszthatod a dolgot és mondok rá neked egy általános javaslatot, de az csak félsiker lesz. :)

Előzmény: Kovalic 76 (2361)
Kovalic 76 2014.04.10 23:08:13 © 2361
Ha ilyen a stilusod, akkor nem hiszem hogy szuksegem van a tanacsodra.
Gondolom lesz itt olyan is, aki tud segiteni ilyen kirohas nelkul is. Egyebkent igen, reklam fobiam van. Es ne haragudj hogy felreertettem a hozzaszolasod.
Es mint a temaban laikus, varom az epito jellegu hozzaszolasokat ...
Előzmény: .psp (2360)
.psp 2014.04.10 20:46:59 Creative Commons License 2360

Mert honnét akarsz venni??? vasboltból???

Reklám fóbiád van?

 

Az nem tapasztalat hogy 12 éve  aqufilter termékeket használunk ( és Tény hogy a linken a legolcsóbb) és tökéletes vizet állitanak elő. az a Vastalanitó meg a legjobb ár-érték arányu vastalanitó.

 

Sok szerencsét.

 

Ha máskor reagálsz előtte gondolkozz mert nem mi szorulunk a tanácsodra hanem forditva.

 

Konkrét berendezés megmutatása nélkül miről akarsz beszélgetni? 

 

Én 12 éve használom a kertben természetesen további szűrőkkel és az ÁNTSZ által is fogyasztható vizet csinálok a prérin is :-)))))

Előzmény: Kovalic 76 (2358)
.psp 2014.04.10 20:42:25 Creative Commons License 2359

Volna mégegy kérdésem . Haverom vett egy viztisztitót 5 mic mechanikai aktivszén KDF van 1db 10" os szürő házban. Elege lett az ásványviz flakoin cipelésből a 4. emeletre.

 

Kollégák mindjárt huhogtak hogy a KDF káros  a réz meg mittom én mi miatt valami ion cserét mondtak még.

 

.

Sztem semmi baj nincs vele.

 

 

 

http://www.vitalnet.hu/webaruhaz/asztali-viztisztitok/fh-ctf-asztali-viztisztito-kdf-szurovel-verhetetlen-aron/

 

Ez az a tipus.

 

A Másik hogy  Czeizel doki nyilatkozott a Tvben hogy a hormonok miatt  ami a csapvizben van konkrét összefüggést lát a terméketlen párok számának megnövekedésével kapcsolatban.

Namost Czeizel nem egy Viztisztító ügynök tipus, nem kizárt hogy igaza van.

 A kerámia szürő 0,3 mikronos az kiszüri a hormonokat?

 

 

 

7. vagy 8. percnél lesz a kisöreg.

Kovalic 76 2014.04.10 20:32:46 © 2358
Koszonom, de leginkabb szemelyes tapasztalatok, valamint gyakorlati tanacsok erdekelnenek.
Nem pedig egyenes linkek uzletekhez ....
.psp 2014.04.10 20:04:53 Creative Commons License 2357

Én erről a honlapról rendelek dolgokat amit lejjebb beirtam, van ingyenes telefonos tanácsadás is és nagyon korrektek az áraik.

Előzmény: Kovalic 76 (2356)
Kovalic 76 2014.04.10 19:58:02 © 2356
Sziasztok!

Segitsegeteket szeretem kerni.
Van egy kb. 19 meteres furt kutam, mely hidroforral latja el kulteruleti hazam vizzel.
Amit latok: nagyon vasas a viz, durvan barnul a szaniter.
Miilyen lehetosegeim vannak, ha tisztitani szeretnem a kut vizet? Furdes, fozes, babafurdetes, medencetoltes, esetleg ivas. Megoldhatoak ezek a dolgok?
Leginkabb a vas okozta esztetikai dolgok zavarnak...

Koszonom
.psp 2014.04.10 19:28:00 Creative Commons License 2355
Előzmény: Misland (2352)
Spezial 2014.03.25 21:33:09 © 2354

Lehet hogy így van. Lehet ha nincs elég nyomás a légtérben akkor nyúlik ki annyira a gumi, hogy szivárog. Most kissé jobban megfújtam mint szereti, mert elég szépen jön a víz. Ha nagy a légnyomás talán nem tud úgy domborodni hogy átszivárogjon.

Előzmény: Misland (2350)
Spezial 2014.03.25 21:23:57 © 2353

Víz jön belőle. Furcsa ez. Pedig elég egyszerű szerkezet. De valszeg az van amit Misland ír.

Előzmény: Szabó Márton (2349)