Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2643

Akkor próbáld meg a bemeneti nyomásérzékelő kiiktatásával. Elképzelhető, amikor a szivattyú rászív a betápra, annyira lecsökken a bemenetnél nyomás, hogy emiatt megszakítja az áramkört.

 

A képen pirossal bekarikáztam, a kiiktatott nyomáskapcsoló helyét rövidre kell zárni, valamelyiket, a kettő közül. Próbára megfelel valami drótdarab, vagy ami van:

 

 

 

 

A túlnyomást érzékelő kapcsolóra, ami a tartálynál van beiktatva, mindenképpen szükség van, különben nem tud leállni a végén szivattyú.

Előzmény: Yager001 (2642)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2642

Ugyanúgy néz ki az enyém is

Előzmény: Törölt nick (2641)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2641

De hol van a nyomáskapcsoló, ami a szivattyút indítja? Önmagában nem fog működni, a képen látható tartozék is kell hozzá:

 

 

 

Előzmény: Yager001 (2640)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2640

csak annyi dolgom volt, hogy az összerakott rendszert beiktassam a meglévő körbe. Ez azt jelenti, hogy a 4 utas szelep és a 3 szűrő lépcső közé kötöttem be a szivattyút. Kaptam egy rajzot és a szerint csináltam.

Szerintem minden tökéletes.

Bekötést tekintve !

Előzmény: Törölt nick (2639)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2639

Mármint nem a szivattyú érzékel, hanem a tartozékként kapott nyomáskapcsoló(k), amit be kell iktatni a megfelelő helyre, természetesen úgy értettem.

Előzmény: Törölt nick (2638)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2638

Próbáld megfigyelni a linkelt videón, hogy mindent jól csináltál-e, mindenesetre a szivattyúnak csak akkor kell leállni, amikor érzékeli azt a túlnyomást, ami a tartály telítődésekor (vagy a tartályszelep lezárásakor) keletkezik. Beleértve a csaptelep zárt állapotát.

Előzmény: Yager001 (2637)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2637

Elindul a szivattyú de  anygon rövid ideig megy. Éppen, hogy csak csinál valamit. Ha jól veszem ki a szavaidat akkor a szivattyúnak a csap nyitásakor mennie kell egészen addig amíg folyatom a tiszta vizet. Ehhez képest vagy elindul vagy nem. Kiszámíthatatlan. Mivel vannak rajta kütyük, gyanítom, hogy nyomás érzékelők arra tippelek, hogy azért nem indul el mert azt érzékeli, hogy a rendszerben lévő nyomás elegendő.

 

A tartály megtelt. Nem tudom pontosan mennyi vuzet engedett a lefolyóba, de majdnem 3 órán keresztül csordogált. 10 liternél többet. Ezután kiengedtem pontosan 3 dcl vizet ami 2.5 Liter körüli szennyvizet produkált. Olyan mintha semmi nem változott volna a beépítést követően ! :(

 

Annyira tanácstalan vagyok...hogy felrobbanok !

Előzmény: Törölt nick (2636)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2636

A csaptelep nyitásakor kell elindulni a szivattyúnak, záráskor és a tartály lezárásakor az elfolyó víz és a szivattyú is megáll.

 

Ha a pumpa áramellátását megszakítod, értelemszerűen kevesebb víz jön, ahogy bekapcsolod, megugrik a víztermelés.

 

Legjobban a membrán bemeneténél elhelyezett nyomásmérővel lehet ezt belőni és érzékelni, ahogy az alábbi videóban is csinálják, de ha nincs, az sem lehet éppen akadály:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GXK-fsc8wOc

Előzmény: Yager001 (2635)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2635

Megérkezett ma a HF-8367 szivattyú. Bekötöttem de szerintem továbbra is sz.r szerintem. Normál helyzetbe nyitott betáp víz mellett szinte be sem kapcsol. A tartályt ha kizárom és megvárom a lefolyóba folyó víz csökkenését majd elállását és utána tesztelem akkor a következőt tapasztalom. A csapon szinte csak csöpög a víz.közben a lefolyón folyik mint állat. A csapon 1dl vizet engedek ki kb. 3 perc alatt ami durván 2,5 dl lefolyó vizet eredményez. Ha visszanyitom a tartályt akkor pedig megállás nélkül folyik a lefolyóba a víz. Az 5. 1,5literes flakon megtelte után meguntam és kizártam a tartályt. Igaz amíg nyitva volt folyt rendesen a víz. Mit csináljak?? :(

Gyula20 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 2634

Szia János !

 

Nem nagyon kaptál választ a homokszűrő készítésre , vagy húsz éve építettem

egyet , azóta is működik.

PVC ívcsövekből készítettem egy kb. 80 cm-es karikát , ebből ragasztva hoztam ki

egy 63mm-es csatlakozó csövet. Ez a víz kimenet.

A PVC csőbe sok-sok ezer lyukat fúrtam 1mm-es fúróval. / panelfúró /

A karikát behelyeztem egy régi honvédségi rozsdamentes üstbe.

Kicsit alakítottam rajta , csatlakozásokat készítettem , nyomásmérőt szereltem fel.

Kb. 40 cm-es homokréteggel /később, zeolit / feltöltöttem .

Ez nagy teljesítményű , szinte gravitációsan tisztit óránként 15-20 m3 vizet.

A tisztítása egyszerű visszamosással , vagyis fordított víz áramlással történik.

Gondolom neked kisebb teljesítményű kell , azt hiszem, hogy egy egyszerű

kis medencéhez használatos homokszűrőt kell beszerezned , ha nem akarsz vele

ilyesmit gyártani.

Azok is visszamoshatóak , vagyis szétszedés nélkül tisztíthatók.

 

Üdv.:Gyula

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (2633)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 2633

Jut eszembe, nem tudja hogyan kell szerkezetileg elkésziteni? A például nyomott oldalra? Ha igen, akkor átfogja birni nyomni a szivattyu a homokon a vizet?

Előzmény: naox (2631)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 2632

Köszönöm. Muszáj valamit kitanálni, mert négy napja nincs viz  a házban. Nem gondoltam bele, hogy milyen jó hogy a házba magától bejön a viz. 

Előzmény: naox (2631)
naox Creative Commons License 2014.11.16 0 0 2631

valóban, kb. ez a legcélszerűbb módszer. A "vas" a vízben nem oldva van, hanem a rozsda finom pelyhek formájában lebeg. Ezt egyszerűen ki kell szűrni, és a vized vasmentes. Azonban a finom eloszlás miatt a legtöbb hagyományos szűrőt nagyon hamar eltömné, ezért célszerű a homokszűrő használata. Ha eldugul, nem is kell cserélni a homokot, csak kicsit átkeverni.

Előzmény: Törölt nick (2630)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.15 0 0 2630

Jó estét mindenkinek. Ha valaki tudja, ossza meg velem, milyen módszerrel lehet csökkenteni a viz vas tartalmát? Hallottam valakitől, hogy egy tartályba tett finom szemcséjü homokot és azon keresztül nyomatva szürte ki a vas tartalmat. Ez lehetséges? Van-e másmilyen módszer, legalább elő szürésre.  

 Ezt a kérdést más topikban is feltettem.

naox Creative Commons License 2014.11.14 0 0 2629

nem szabad házi módszerrel tisztítani a nitrátos vizet. Ha valami elromlik a készülékben, azt nem veszed észre, hisz nem lesz "íze", színe, szaga a víznek. A gyereked meg esetleg súlyosan megbetegszik.

Ha ilyen "kritikus" paraméter van, akkor a tisztítás sikereségét folyamatosan monitorozni kell, práhuzamos "vész" rendszert működtetni, ami már nem egy egyszerű házi rendszer szintje.

Előzmény: araitik (2628)
araitik Creative Commons License 2014.11.14 0 0 2628

Kedves forumozok!

Mit gondoltok az alabbi keszulekrol ar-ertek arany szempontbol, amennyiben jelenleg 80.000 Ft-ert meg tudnam venni? (ebben a konkret kulon ajanlatban lugosito egyseg van benne visszasozo helyett(?), ha jol ertem) http://viztisztitobazis.hu/ro_nimra_full

Ami fontos lenne szamomra, hogy minel tobb karos anyagot szurjon ki a viztisztito, ami realisan elofordulhat a csapvizben, a kisbabamnak szeretnem adni ezt inni illetve ezzel fozni, es nalunk eleve nem fogyaszthatja a csapvizet, mert erosen nitratos, igy most asvanyvizet iszunk. Ozmozisos rendszert amiatt valasztanam, hogy minel kevesebb karos anyag maradjon a vizben, azonban aggodom a tartalyos kivitel miatt, valoban elofordul, hogy visszafertozodik a viz, vagy ez elkerulheto valahogyan? Szivattyus megoldas mar tul draga. Mennyiben jelentene rosszabb megoldast (milyen jellemzo karos anyagok maradhatnak a vizben) peldaul egy kapillaris szuros berendezes nitratszurovel, amit fele ennyibol is ki lehet hozni? Vagy egyeb javaslat konkret tipus nelkul akar?
Koszonom a segitseget!

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.13 0 0 2627

Vagy valószínűleg azért kezdődik feljebb a fekete görbe, mert a permeátum pumpa, a csatornába elfolyó víz energiáját hasznosítva, némileg fokozza a membrán fojtását (mintha "erősebb" fojtószelepet tennénk be), emiatt némileg javul az arány, ez természetes.

 

Mint az is, hogy a vízminőség sem lehet jobb a kiindulási értéknél (vagyis, amit tartály nélkül is produkál a membrán).

 

A gyártó állítása szerint, permeátum pumpa nélkül, ahogy telítődik a tartály, úgy romlik a víz minősége is, az ellennyomás miatt (ezt a részét furcsállottam egyébként, vagy talán jobban utána kellene nézni a dolog fizikájának).

Előzmény: Törölt nick (2626)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.13 0 0 2626

Pártatlan külföldi fórumon azt írták róla (ahol akvarisztikával foglalkozó hozzáértők voltak), hogy többet ér egy elektromos nyomásnövelő. Megbízhatóbb, tartósabb is, gazdaságosabb víztermelést tesz lehetővé, gyorsabban. Valaki azt is írta, hogy a permeátum pumpának van egy érdekes, berregő hangja, ami akár zavaró is lehet egyesek számára.

 

Kereskedők hajlamosak túl szépnek beállítani a dolgokat, de nem szabad bedőlni nekik. Elsősorban azt kell látni, hogy a permeátum pumpa a membrán kimenetén elhelyezkedve, rásegít a tartály töltésére, azonban – egyébként zseniálisan – úgy van kitalálva, hogy plusz vizet nem tud leszívni a membránról, ami arra kártékony is lenne.

 

Csak az egyébként is termelődő vizet képes "beletolni" a tartályba, leküzdve annak ellennyomását.

 

Ebből következően, ha például tartály nélkül 1:4 arányt tudunk produkálni, az permeátum pumpával sem lesz jobb. Alábbi grafikon jól mutatja, noha a fekete görbe egy hajszálnyival feljebb kezdődik, de ez gyakorlatilag semmiség, sőt én azt sem zárom ki, hogy csupán a gyártó igyekszik szépíteni a valóságot:

 

 

Annyi, hogy a tolópumpa miatt a membrán "azt hiszi", kb. úgy dolgozik, mintha nem is lenne tartály egyáltalán, ezért nem hajlik le a fekete görbe.

 

Őszintén szólva én ezt is kicsit furcsállom, hogy a vízminőségen bármit javítana, szintén a gyártócég állítása szerint:

 

http://www.permeate-pump.com/better_quality.htm

 

Forrás:

 

http://www.permeate-pump.com/ERP1000ben.htm

Előzmény: Yager001 (2625)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2625

Egy ilyen kütyüben kéne gondolkodnom? 

 

https://viztisztito-nagyker.hu/spd/VN1070/Permeatum-szivattyu

Előzmény: Törölt nick (2623)
istvan170 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2624

Üdv mindenkinek!

 

Teljesen laikusként szeretném megkérdezni, gondolom nem elsőként, hogy mik a lehetőségeim a tisztított víz fogyasztására?

2 verzió érdekel. Egyrészt egy családi ház teljes ellátására, gondolom a bejövő vezetékére, másrészt ha csak kicsiben gondolkodom, akkor a konyhai csaphoz valami szerkezet, aminek már tényleg van értelme. Sajnos nincs energiám elmélyedni ebben a témában, ezért kérem a segítségeteket, hogy melyek azok a gyártók, termékek, amikkel érdemes foglalkozni.

Már az is óriási segítség lenne, ha a rengeteg cég közül ajánlanátok olyat, ahol áttekinthetem a lehetőségeket és adott esetben érdemlegesen informálnak. Kerestem, találtam persze én is, de gondolom a nagy részével nem érdemes foglalkozni, és mint mondtam tudatlan vagyok a témában, kacatot meg nem szeretnék venni. Köszönöm előre is!

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2623

Ha másik lakás, akkor lehet kisebb a nyomás, amin rásegítővel lehetne növelni, még nagyobbra is, mint az előző helyen volt.

 

A membrán működését befolyásolja még a hőmérséklet mellett a víz pH-értéke és szárazanyagtartalma is, de túl alacsony nyomáson egy új membrán sem fog gazdaságosan üzemelni.

Előzmény: Yager001 (2622)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2622

Kicsit úgy érzem, mintha teljesen normális lenne az 1:4 -es vagy az 1:3-as arány. Óriási pazarlásnak tartom, hogy mondjuk 3-4szer annyi vizet kell elpazarolni egy egységnyi tiszta víz kinyeréséhez. 

Eddig tuti nem így működött a rendszerem mert normális volt a víz fogyasztásom, most pedig lényegesen több. :( 

Új lakásban vagyunk, úgyhogy tuti a hálózat kavar be. 

 

Be kéne ruháznom egy 150-es vagy még nagyobb membránra? Ezeknek az ára már lényegesen magasabb, mint mondjuk a mostani 50 körüli. Nem lenne ez akkor probléma, csak a kérdés, hogy megoldja e a problémát?

 

Előzmény: Törölt nick (2621)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2621

Ha zárt tartály mellett nem jelentkezik az utánfolyás problémája (vagyis a csaptelep zárása után megáll az elfolyás is), akkor a kétutas szelep jól végzi a dolgát. De előfordulhat éppen, hogy egy új szelep valamivel határozottabban zár.

 

Az mindenesetre biztos, hogy ezen az arányon (ami 1:3-nál is jobb, vagyis jónak számít), nem javíthat a szelep cseréje, mert nincs rá hatással. Az én membránom 1:4 körül szokott termelni, vagyis rosszabb aránnyal működik. (Lehet, jobban szűri a vizet is, ez egy akvarisztikai célra gyártott membrán, bár nem hinném, hogy ennek túl nagy gyakorlati jelentősége lenne.)

 

Nyomásnövelés javítana az arányokon.

 

Nekem például most a 150 GPD membrán percenként 315 ml-t ad. Nyáron több, télen kevesebb, mert hideg vízben a membrán pórusai is összehúzódnak. De nem biztos, hogy ez mérvadó, más membránok ennél jobban teljesítenek állítólag, azonos kapacitást feltételezve.

Előzmény: Yager001 (2619)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2620

Most látom, hogy valamiért lemaradt a szöveg a kép alatt. (mobilról küldtem) NEm lehet, hogy a mellékelt képen lévő kütyüvel van a gond? Egyszer már cserélni kellett. 

Előzmény: Yager001 (2619)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2619

A tartály lezárása után 2,5dl víz 3-4perc alatt folyt ki. Közben a lefolyóba ürített 7dl vizet. Sajnos ez így sem jó megoldás. Egyébként nincsenek nagy igények. 3an vagyunk egy 13 hónapos babával.  Mit csináljak?  Vegyek másik membránt? Jó lenne tudni, hogy a mostani membrán milyen. 

 

Előzmény: Törölt nick (2618)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2618

Egyéni igények is szerepet játszanak, főleg a mennyiségi igények. Például én legalábbis tartályellenes vagyok, de nekem elegendő is a 150 GPD membránról csordogáló víz, ami viszont mindig friss.

 

Nagyobb családoknál nem tudom, de 200 vagy 2x 200 GPD gondolom, legalább kellene, plusz még szivattyúval is megtolni, hogy jobban jöjjön a víz.

 

Tartály nélkül a jelenlegit is tudod tesztelni, csak le kell zárni a tetején a szelepet.

Előzmény: Yager001 (2617)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2617

Nagyon korrekt és részletes segítség. Melyik lehet a legköltséghatékonyabb megoldás szerinted?  Őszintén szólva nem akarok sokat rákölteni. Egy nagyobb kapacitású membránt kéne beszerznem és kiiktatni a tartályt?

Előzmény: Törölt nick (2616)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2616

A tartályon lévő szelep elzárásával kiiktatható, de akkor kis kapacitású membrán esetén csak lassan fog termelődni a víz.

 

Magam nem használok nyomásnövelőt, mert nálunk épp elegendő a nyomás, tartály helyett pedig inkább nagyobb kapacitású membránt vásároltam.

 

Egyébként az üledékszűrő után érdemes beiktatni, hogy védve legyen a csőhálózat üledékeitől. Ha ez nehezen megoldható, akkor a membrán elé:

 

 

A képen látható TSO a túlnyomást érzékelő kapcsoló, ez állítja le a szivattyút. A pumpa tartozéka szokott lenni még az alacsony nyomást érzékelő kapcsoló, amit a bejövő víz nyomásának megszűnését érzékelve szintén leállítja a szivattyút, nehogy tönkremenjen.

 

Ez másféle megoldás, ahol már a kétutas szelepet is kiiktatták, mágnesszelep van helyette:

 

 

A rajzon látszik, hogy mindkét nyomáskapcsoló a szivattyú (meg a mágnesszelep) áramkörét szakítja meg, csak az egyik túlnyomás esetén, a másik alacsony nyomás esetén. Aktív vezérlőelektronika itt még nem szükséges, egyszerű, passzív áramkör.

 

Itt pedig már egy automatikus öblítőszelep is látható, de ehhez már vezérlőelektronika is kell:

 

 

A képeket úgy raktam fel, hogy másodszorra rákattintva eredeti felbontásban is látható elvileg.

Előzmény: Yager001 (2615)
Yager001 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2615

Köszönöm a sok hasznos hozzászólást.  Első kérdésem, hogy ki lehet e iktatni a tartályt?  Ha nem akkor a nyomás növelőt hova kell bekötni?  Mennyibe kerül?  Hol érdemes venni és milyet? 

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2614

Permeátumszivattyút inkább csak az érdekesség kedvéért említettem, szerintem egyébként nekem sem kéne.

 

Nyomásnövelő 230 V-ról megy, tápegységen keresztül, amit adnak hozzá, 24 V-os általában.

Előzmény: Törölt nick (2613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!