Keresés

Részletes keresés

Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.17 0 0 2548

Igen, mindegyikben van membrán, de az alapvető baj a víz pangása én úgy gondolom. Ha csökkentjük a tartály méretét mindig friss víz lesz benne, és lényegesen nehezebben fog megpossadni. Mert nem mindegy, hogy minden egyes vízvételnél gyakorlatilag leürül, vagy a tartalmának csak a 2-4%-át engedjük ki és azt a részt cseréljük friss vízre. Legalábbis én így gondolom.

Előzmény: Törölt nick (2547)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 2547

Abban az acéltartályban is van egy butilkaucsuk gumimembrán, amit valószínűleg felfelé nyom a víz, a tetején pedig a szelep van, ahol pumpálni lehet bele levegőt.

 

De elképzelhető, hogy amikor karbantartás céljára kiengedjük a levegőt, a gumi visszahúzódik, utána fertőtlenítő folyadékkal hatékonyan átöblíthető a felület, szükség esetén.

Előzmény: Tücsök-koma (2545)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2546

Elírtam! Természetesen nem liter/h, hanem liter/min!

Előzmény: Tücsök-koma (2545)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2545

Köszönöm az eddigi információkat!

 

Az 500Gdp-s RO szűrőről, a leírás alapján elég gyengus vízáteresztése van. Ugyanis az 1,3 liter/h azt kizárólag maximális nyomáson tudja! De pl 3,6bar-nál már csak 0,5 liter/h! Viszont érdekes, hogy Németeknél rengeteg helyen ezt árulják, olyan szar mégsem lehet. Ráadásul 3-5év közé teszik a csereidőtartamot....

 

Akik mindenféleképpen akarnak tartályt, azoknak lehet ez alternatíva:

http://www.akciosgazkazan.hu/termek.php?product=zilmet4-0300-050-905literesinox-protartalyz5010bar1299crozsdamentesacelallo

 

Picuri 0,5literes kromozott, minőségi cucc. Gyakorlatilag nem lesz benne állott víz, mert szinte mindig kiürül.

 

 

 

Én jelen pillanatban mindent mérlegelve talán erre a cuccra voksolnék:

http://www.mywater24.de/epages/63852899.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63852899/Products/1155-M

 

Minőségi, dupla tömítéses, a csatlakozok is zégeres megoldással vannak. Van automata öblítés funkció is :D És még az ára is teljesen normális! Hagyományosak az előszűrők, azaz lehet variálni.

Előzmény: Törölt nick (2544)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2544

Ezekről az újabb fajta, Side Stream technológiás membránokról nem sok információt látok egyelőre, csak az előzővel kapcsolatban jutott még eszembe, hogy lehet kapni olyan automatikus öblítőszelepeket is, ami nem igényel külön vezérlést, csak annyit csinál, hogy amikor feszültséget kapcsolunk rá, 18 másodperccel később zár.

 

control system inside for 18 seconds on when the current startup

 

Vagyis ez azzal jár, hogy a víztisztító minden indításnál 18 másodpercig öblít, utána vált normál víztermelésre (plusz a váltás pillanatában az áramló víz szerintem üt egyet a membránon, de úgy látszik, ezt bekalkulálják, hogy bírnia kell).

 

 

Speciális csatlakozókkal és betétekkel az a gond, hogy problémásabb az utánpótlás, csere, én ezért is maradtam a standard alkatrészek mellett.

Előzmény: Tücsök-koma (2543)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2543

Nézegettem ezt az 500Gpd RO szűrőt. Nem membránt írok, mivel polypropylen az anyaga!

Itt a leírása németül. Teljesen más technologia!

 

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&ved=0CGIQFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.wasserenergetik.de%2FDownload-Produktinfoblaetter%3Bfocus%3DCMTOI_de_dtag_hosting_hpcreator_widget_Download_12440111%26path%3Ddownload.action%26frame%3DCMTOI_de_dtag_hosting_hpcreator_widget_Download_12440111%26view%3Draw%3Fid%3D106335&ei=gvQXVID7JaOQ7Aae9IGABg&usg=AFQjCNHJVhVTkBYaRWcaT4iDyz2JkCs_zA&bvm=bv.75097201,d.ZGU&cad=rja

 

Nem tudom bevállalható-e. Ami látszik, hogy a nyomásra sokkal érzékenyebb. Míg a membrános 21 bart elvisel ez max 7 bart.

 

 

 

Egyre több bennem is a kérdés.

 

Egyébként ez a kütyü elég szimpinek tűnik, de a szűrők elég különleges a csatlakozásuk, azaz nem igazán találtam helyet, ahol lehetne bele venni más tipust.... Létezik ilyen csatlakozóval gyártott máshol, vagy ez az Ispring sajátja?

 

http://123filter.com/catalog/product_info.php?cPath=70_1_72&products_id=66

http://123filter.com/catalog/images/RE4T/RE4T.PT07.prefilter3+rom+t33.jpg

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2542

A képen nem egy szokványos membránház szerepel, de nyilván annak is van két kimenete, egyik a koncentrátum, ami a szennyvízbe megy (a fojtószelepen keresztül), másik a tisztavíz (permeátum). Vagyis azt úgy kötik be, ahogy az adott membránházat kell kötni.

Egyébként a membrán közepén van a gyűjtőcsatorna a tisztavíz részére, szélén jön ki a koncentrátum. Bemenőoldalon a cső vége zárt, betápvizet az oldalán kapja:

 


A koncentrátum termelése az ozmózis, illetve fordított ozmózis elvéből következik.

Az RO-membrán nem egyszerű szűrőbetét, amin simán erőszakkal áttoljuk a vizet, a szűrő pedig felfogja a szennyeződést, mint a szokványos, egy kimenetű szűrők. Ha így használnánk a membránt alkotó, finom pórusokkal rendelkező fóliát, az hamar eltömődne.

Ezzel ellentétben, a résméretnél nagyobb összetevőket a membrán egyszerűen eltereli a lefolyó irányába, anélkül, hogy "dugulás" keletkezne. Kíméletes használat esetén pedig a membrán évekig használható. Nekem még fertőtlenítő kezelésre sem volt eddig szükség (talán köszönhetően az öblítéseknek is), vízkő sem látszik sehol.

Az alacsony nyomást érzékelő kapcsoló szerepe, hogy bemeneti vízhiány esetén a szivattyú áramkörét megszakítja. Víz nélkül a szivattyú üresen felpörögne, tönkremehet benne a  csapágy, szimering.

A másik a túlnyomást érzékelő kapcsoló, adott nyomás felett állítja le a szivattyút.

A képen látható Auto flush Solenoid az automatikus öblítőszelep, amiről írtam előzőleg. A rajzon nem látszik, hogy ahhoz a szerkezethez is tartozik még egy vezérlőelektronika, ami időnként bizonyára elvégzi az öblítéseket is. Ezt egy processzoros vezérlővel szokták gyárilag megoldani, lehet készen is rendelni ilyen egységet, valahol láttam már, kínai gyártmányt. Csak rá kell kötni a mágnesszelepeket, nyomáskapcsolókat, szivattyút, 24 V tápot, az vezérel mindent.

Vezérlő nélküli elektromos rendszerre is látható példa egy másik hozzászólásomban, de az nem tud automata öblítést. A saját áramköröm sajnos nem publikus, vannak benne olyan egyedi ötletek is, amin elég sokat kísérleteztem, míg összeállt a jó működés, így a szellemi terméket egyelőre inkább megtartanám. De egyébként is eléggé testre szabott, csak ilyen szabad kifolyású rendszerhez alkalmas.

Előzmény: Tücsök-koma (2541)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2541

Köszi a választ! Tanultam elektroműszerészetet, de azért áramkört tervezni nem tudnék.

 

Egyébként nézegettem pl ezt az ábrát és nem igazán értem.

http://123filter.com/catalog/images/RCB4T/B0040IOU5E.PT03.jpg

 

Miért a membrán tiszta oldalán vezetik el a szennyvizet? Ennek mi értelme? Én pont fordítva a koszos oldalon tenném meg egy kapcsolóval előtte, hogy ne egyfolytában folyjon, hanem csak akkor amikor vízfogyasztás van.

De ha már itt tartunk miért kell egyáltalán szennyvizet termelni? Én azt gondoltam, azért mert túl sok anyagot szűr ki a membrán és ezt ürítjük ezzel.

De ha a membrán után van ez bekötve, akkor ennek így semmi értelme. Biztos más az indok, de mi? Vagy csak szar az ábra és az tulajdonképpen a membrán szélén lévő leágazás ami még a koszos oldal? Lehet ha látnák élőben egy ilyen rendszert kicsit könnyebb dolgom lenne :)

Egyébként elvben az összes szűrőre lehetne ilyen tisztítási ciklust csinálni, csak szelepekkel kéne zárni a különböző szakaszokat.

Valamint az ábrán nem értem a kis nyomás kapcsoló mikor kapcsol, hiszen utána van egy szelep.

A nagy nyomás az ha jól gondolom akkor ad jelet a pumpának, ha a vízcsapot elzárja a felhasználó és határérték fölé megy a nyomás, ekkor leáll. A túlnyomás pedig a fojtáson eltávozik. Gyanítom ekkor a szelep is lezárásra kerül, azaz innentől konstans nyomás alakul ki a szelep elötti ágban. ha kinyitják a csapot akkor csökken a nyomás, és előbb utóbb nyit a szelep (bár megjegyzem mágnes szelepnek van nevezve, tehát nem visszacsapó szelep, azaz nem kéne hogy nyisson), majd elindul a hálózati nyomásról a működés, ekkor érzékelne a kis nyomás kapcsoló és indítja a szívattyút? Ez a része sem világos.

 

Van esetleg egy kapcsolási sematikus ábrád a vízrendszeredről? Kb értem mit mondasz egyébként.

 

Irsz betápszelepről. Ez gondolom a rendszer elején van. Ha megnyitod a hálózati nyomás miatt elkezd működni a rendszer.

Irsz öblítőszelepről is. Ez ugye a fojtást iktatja ki, magyarul erre folyik el a szennyvíz,

 

Szóval először az elvét kéne megértenem a rendszernek. Ha tudsz ebben segíteni megköszönöm.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2540)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2540

Az áramkör tervezője és építője én vagyok, de egyedi barkácsmunka volt, nem tudok belőle többet készíteni. Időigényes, szórakozni kell vele, alkatrészeket úgy szedtem össze bontott TV-kből, meg ami akadt a lomtárban.

NE556 és CD4013 IC-kel oldottam meg, az időzítések beállításához tantálkondenzátorokat használtam, amivel a viszonylag hosszú időtartamú, 1 órás késleltetést is sikerült beállítani, analóg módon. De aki ért a PIC programozáshoz, könnyen le tudja rendezni másképp is a feladatot.

A feladat annyi, hogy normál víztermeléshez csak a betápszelepet kell nyitni.

Az óránkénti öblítéshez a betápszelepet és az öbítőszelepet egyszerre kell nyitni. 20 másodperc után először a betápszelep zár, néhány másodperc múlva pedig az öblítőszelep. Ez a kis késleltetés azért szükséges, mert ha túl hamar zár az öblítőszelep, a még áramlásban lévő víz üt egyet a membránon (a kimeneten is láthatóan megugrik a víz egy pillanatra), ami nem biztos, hogy jót tesz a membránnak. Noha nálam szivattyúval nincs megtolva a víz, így az is elképzelhető, hogy még beleférne az a kis lökés a membrán tűrésébe, de nem akartam kockáztatni.

Az öblítőszelep a fojtószelepet (flow restrictor) hidalja át, iktatja ki. Fojtás nélkül a víz szabadon áramlik a membrán felülete mellett, a lefolyó felé, ezáltal a felület letisztul. Ez a membránok tisztításának szokásos módja, amellett az előszűrőkben is frissül a víz. A membránra természetesen csak előszűrt vizet szabad engedni, mert a klóros víz kimarná, kilyukasztaná, vagy a vízkőszemcsék is.

 

Ugyanakkor, hiába van kiiktatva az üzemi fojtás, de azért így is átszivárog némi víz a membránon, ami vékony sugárban folyik le a kimeneten, így óránként frissül ez a rész is.

Részben ezért is építettem szabad kifolyásúra a rendszert, ahol semmi egyéb pótszűrőre, fertőtlenítőre nincs szükség, nekem legalábbis évek óta bevált így, ahogy van.

 

De elvileg meg lehet oldani úgy is, ahogy írtad, nyomáskapcsolóval és kimeneti elzárócsappal, én is gondolkodtam ezen a lehetőségen.

 

Nálam csak a szénszűrő tömítésén szokott nyálkás lerakódás képződni, mert a guminak van egy ilyen sajátossága, hogy a baktériumok megtapadnak rajta. Nem véletlenül ódzkodom a tartályos konstrukciótól is, amiben egy pumpával felfújható gumilabda biztosítja a víz kiszorítását. Moshatatlan, szétszedhetetlen módon, legfeljebb öblítgetni lehet, vaktában.

 

400 GPD membrán helyett lehet éppen használni 2x 200 GPD-t is, soros kötésben, amint arról volt szó nemrég a topikban is.

 

500 GPD membrán nem tudom, mennyire lehet tartós, pláne 1:1 igénybevétellel. Ha jól látom ahhoz már a standard 400-as szűrőház nem is jó, egyedi szűrőház kell hozzá.

Előzmény: Tücsök-koma (2537)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2539

Elvileg ugyan ezt a németek is árulják, csak sokkal drágábban:

https://www.wasserfilter-berlin.de/kompakt-direct-flow-umkehrosmose-anlage-wasserstelle-500-gpd/umkehrosmoseanlagen/umkehrosmose-ohne-tank/a-60049500/

 

 

És itt az 500Gpd membrán:

https://www.wasserfilter-berlin.de/membran-500-gpd-side-stream-fuer-umkehrosmoseanlagen/umkehrosmoseanlagen/ersatzteile-umkehrosmose/a-29541500/

 

de gyanus nagyon ez az amcsi cuccnál is:

Greener: Advanced SIDE-FLOW™ 500GPD Membrane saves 60% water, with 1:1 Drain to Clean water ratio

 

 

Németnél ha jol értem (gyenge a németem)van automata öblitő funkció is és ugyanúgy 1:1 a szenyvizhasználat:

  • Leistung: ca. 75 Liter pro Stunde (bei 20°C Wassertemperatur)
  • eingebaute Druckerhöhungspumpe 220V
  • Verhältnis Permeat/Abwasser: ca. 1:1
  • automatische Membranspülung
  • automatische Abschaltung bei Stromausfall
Előzmény: Tücsök-koma (2538)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2538

Van egy ilyen termékük is, ami 500Gpd, viszont ilyen membránt nem találtam, hogy gyártanának, vajon mi a trükk? És elég marketing szaga van...

 

http://123filter.com/catalog/product_info.php?cPath=27&products_id=1076

Előzmény: Tücsök-koma (2537)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2537

Szia! Köszi a választ!

 

Alapvetően, jó ötlet ez az automata öblítés. Látom te csináltattál hozzá áramkört. Esetleg ha nem titkos, megadhatnád a tervező elérhetőségét én is gyártatnék vele.

 

Én szeretném egyébként minőségi cuccokból megcsináltatni. Ezért az jutott eszembe, hogy valami nyomáskapcsolót építenék a rendszerbe, és az kapcsolná a szívattyút is. Igy pedig lehetne egy normális "szép" 3 utas vízcsap.

 

DE az öblítés bekötése nem világos számomra. Van egy rajzod hozzá esetleg? Pl milyen vizzel öblíted? Elöszürttel, vagy sima vezetékessel?

 

A nyálkásodással kapcsolatosan is lenne kérdésem. Hogy nyálkásodhat az előszűrő pl, amikor ott még van klór a vízben, de a szénszűrönél is még van elvileg, mert csak utána válik mentessé.

 

 

És a legfontosabb érdemes venni valamilyen rendszert és azt átépíteni?

Pl ebből egész sokminden használható lenne:

http://123filter.com/catalog/product_info.php?products_id=66

 

 

És még egy kérdés a 2. lépcső után, nem érdemes esetleg egy ilyen szűrőt betenni (mivel antibakteriális)? Vagy ez könnyen eltömődhet a szénportól?

http://www.aquafilter.com/produkt.php?lang=en&g=2&p=5&id=534

Előzmény: Törölt nick (2536)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2536

Csak a 200-400 GPD kapacitású membrán átmérője nagyobb (2,8"), vagyis nagyobb fajta szűrőházat kell hozzá vásárolni, mint a háztartásban jobban elterjedt 1,8"-oshoz. Itt látszik a listában, hogy kétféle méret van:

 

http://123filter.com/catalog/index.php?cPath=64_33

 

Úgy is el lehet vele indulni, hogy a mágnesszelepet egyszerű kézi kapcsolóval működteted. Ha pedig automatikus öblítést is szeretnél, annak legegyszerűbb módja egy konnektorba dugható időzítő bekötése a rendszerbe.

 

Mivel ezeknél a legkisebb programozható felbontás 1 perc szokott lenni, lehet például 3 óránként 1 perc öblítést beállítani. Vízpazarlás szempontjából ez ugyanaz, mint az 1 óránként 20 másodperc, mégis biztosítja a kellő frissítést.

 

Mindezt egyébként nem én találtam ki, van olyan gyári szerkezet, ami óránként 18-20 másodpercig öblít, ezt vettem át én is. Miután ez pazarlás szempontjából még nem vészes, frissítés szempontjából pedig már elegendő.

 

A klasszikus szénbetét és poharas ház ugyan mára elavult, de saját részemre megfelel, mert nekem nem okoz gondot a szerelgetés, a szénbetét tömítésén pedig hiába keletkezik nyálkás lerakódás, már néhány hónap után is, attól még ráérek évente szétszedni. Az RO-membrán maximálisan megvéd ezektől a baktériumoktól.

 

Amikor még nem volt membrán, akkor előfordult, hogy valami kaparta a torkom, 4 hónap után, ha jól emlékszem, amit ezekkel a baktériumokkal hoztam összefüggésbe, miután szétkaptam a szűrőházat, és láttam, hogy mi van benne. De ez persze csak feltételezés.

Előzmény: Tücsök-koma (2533)
meszeske Creative Commons License 2014.09.15 0 0 2535

Sziasztok !

 

Most akkor mit ajánlotok ?

 

Kb.ott tartok ahol eddig.:-)

 

Nem akarok házilag barkácsolni sem időm sem kedvem ezért a forgalmazott szűrők közül kellene valamit keresni.

 

Az eredeti kérdésemre még mindig várnám a választ !

 

 

Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2534

Ugyan én csak laikus vagyok. De véleményem szerint a csőben a membrán mögött a csapig lehet kb max 0,5 dl víz! Ami ha megnyitód gyakorlatilag 100%osan cserélődik és reális, hogy naponta többször iszik az ember, tehát mindig friss a membrán mögött a víz.

 

Tartálynál van 12/8 liter (vagy éppen amekkora) szűrt vized. ÉS ebből kizárt hogy egyszerre megiszod mindet! Tehát mondjuk megiszol egyszerre 1Litert. Akkor a többi "állott" víz keveredni fog a frissen termelttel. Azaz matematikai alapon a beüzemelés után 1 évvel is lesz olyan víz a tartályban, amí már egy éve ott van. Persze arányaiban csak picurka.

 

Az egyébként engem is érdekelne, hogy egy "tökéletesen" megszűrt, azaz majdnem desztillált vízből, ami fénytől el van zárva, miért indul el a poshadás. Elvileg a tartályban még levegő sincs a víztérben. Azaz hermetikusan zárt.

De ugye olvastam a hozzászólásokat és az a tapasztalat, hogy büdösödik a tartály.....

Előzmény: speti72 (2532)
Tücsök-koma Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2533

Szia!

Visszaolvasgattam a fórumban. És én is építenék/vennék egy olyasmi viztisztitót, mint ami neked van.

 

A Ro mebránra kinéztem ezt, igaz picit lassú lesz, de azért nem vészes talán.
http://123filter.com/catalog/product_info.php?cPath=64_33&products_id=84

 

 

A kérdésem, milyen szerkentyűt lenne érdemes venni, hogy ne kelljen mindent megépíteni? Ha tudsz linkelni külön megköszönöm (akár privátban is jöhet válasz, hogy ne reklámozz)

Olvastam azt is, hogy a klasszikus szűrőházakat nem preferálod a szűrő alján lévő gumi tömítés miatt.

Ha jól láttam viszont ezeknek a szűrőknek magasabb az ára. Illetve ha tudsz segíteni linkkel privátban, hol lehet olcsón venni szűrő+szűrőházat, azt megköszönöm szintén.

 

A másik lényeges pont ugyebár az elektronika, ha jol értettem ezt te gyártottad. Ugye ez kritikus pont.

Illetve ha jol értem, akkor nem klasszikus értelemben egy csapról működik, hanem egy csőből folyik, ha megnyomsz egy gombot.

 

Illetve nekem mindenféleképpen kelleni fog nyomásfokozó is. Gyakorlatilag  ha megnyitom a vizet a fürdőben szemmel láthatóan csökken a nyomás a konyhában.

 

 

Összességében megköszönném, ha elindítanál ötletekkel, tapasztalatokkal, hogyan álljak neki.

Köszönöm!

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (2531)
speti72 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2532

Szerintem kicsit el van túlozva ez a tartálytól való félelem. Ha rendesen karban van tartva egy tartályos szűrő, semmi problémát nem okoz. Az átfolyós rendszernél is állott vizet isztok, ha csak nem engedtek ki mindig 0,5-1,5 liter vizet. Szerintem ez nem életszerű. Egy normál családban, normál használat mellett 1,5-2 naponta teljesen lecserélődik a tartályban a víz, ennyi idő alatt meg nem történik vele semmi. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2531

Csak ott legalább adott a lehetőség, hogy kiengedem a vizet, átöblítem a rendszert, utána iszom a friss vizet.

 

A tartályban viszont gyűlik a klórmentesített, ezáltal poshadásra hajlamos víz. Ha nem ürítjük le teljesen, a friss víz is csak rátöltődik az állott vízre. Emiatt az RO-membránnal egyszer már tisztává varázsolt vizet ismét kezelni kell, utószénszűrővel, UV-egységgel például, amire egyébként nem is lenne szükség.

 

Noha elvileg lehetne számolni a membrán kimeneténél fellépő valamilyen fertőzéssel, de ez inkább csak elmélet, rendszeres öblítéssel nincs semmi gond. A membránház kimenetébe épített visszacsapószelep pedig meggátolja a víz visszafelé áramlását.

 

Próbáltam egyébként visszacsapó szelep nélkül is, hogy mi történik, de amikor lezár a bemeneti mágnesszelep, a kimenetnél elkezd visszafelé húzódni a víz, a membrán irányába.

 

Más kérdés, hogy ez a szelep tartályos rendszerben a tartály nyomásának megtartása miatt szükséges. Nálam meg nincs tartály, hanem egy szabad kifolyású csőben végződik lényegében (amit az óránkénti öblítés tart mindig frissen), de a visszacsapó szelep nekem is hasznos, mert így nem áramlik vissza a víz, nem szárad le a membrán sem.

Előzmény: .psp (2530)
.psp Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2530

Az eladási módszerek nekem se tetszenek , de a cuccok egy része igen. Svájcban szerintem nem sejtik hogy mit csinálnak itt a nevükben a magyarok.

 

Az átfolyós rendszerbenn is áll a viz, csak a szürőkben nem ?Mert van nekem átfolyós is csak nem ozmozisos rendszerű.

Előzmény: Törölt nick (2528)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2529

Őszintén szólva én nem követem, hogy milyen márkák vannak manapság, sajátomat is már több éve raktam össze.

Amellett sok mindent összeolvastam a témában, amihez jöttek időközben gyakorlati tapasztalatok is. Így a topikban maradnék inkább az elvi és gyakorlati dolgok átadásában, konkrét típusajánlat nélkül.

Előzmény: meszeske (2524)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2528

Nekem a Zepter név eleve rossz hangzású, főleg mióta telefonon felhívott valami Zepteres barom, aki behízelgő, nyálas, modorában közölte, hogy valamilyen nagyon fontos évfordulója van éppen a Zepter cégnek, ennek alkalmából bla bla... De ezt úgy adta elő, egyfajta leereszkedő hangsúllyal is keverve, mint aki biztos benne, hogy én ettől rögtön vigyázzba állok és megtisztelve érzem magam.

Ilyenkor én ritka paraszt tudok lenni, adtam is rögtön a pofájára. Nagyon nem szeretem, amikor baleknak néznek. (Telefonos kéretlen zaklatókra pedig külön allergiás vagyok, akik visszaélnek a vállakozásom nyilvános telefonszámával, holott az nem nekik nyilvános.)

Víztisztítóval kapcsolatban, nekem biztosan nem kéne ilyen. Membránkapacitás 29,8 GPD, viccnek egész jó.

Tartályban lehet tőlem ezüst, ami antibakteriális hatású, lehet zeolit, ami megköti a poshadás aromáját, de attól még adott a tartály fő problémája: az, hogy van.

Előzmény: .psp (2525)
.psp Creative Commons License 2014.09.14 0 0 2527

80 ezer beszereléssel együtt ujonan kézalol , bevásárolt ügynöktől :-)

 

Vaterán van 110 ért is. .

Az tetszik benne hogy a tartájban van külön csirátlanitó szürő. A többibe nincs.

Előzmény: meszeske (2526)
meszeske Creative Commons License 2014.09.13 0 0 2526

Zepter ?

Mennyibe kerül egy ilyen vízszűrő ?

Csak remélni tudom hogy nincs olyan magasra pozicionálva az ára mint az edénykészleteké !

.psp Creative Commons License 2014.09.13 0 0 2525

Tartályosban az Edelwasser (zepter)  jó lehet?  Ugyanis a 4 literes tartályában van egy ezüst zeolitos csirátlanitó szűrő.

Előzmény: Törölt nick (2523)
meszeske Creative Commons License 2014.09.13 0 0 2524

Első verzióból konkrétan tudnál márkát tipust mondani?

Valami jobb minőségre gondolok !

A második lehetőséghez mi az ami kereskedelmi forgalomban kapható és járható alternatíva lehet ?

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 2523

Azt kell eldönteni, hogy szénszűrős, illetve RO-készülékre van igény.

 

Előbbi esetben elegendő valamelyik kétlépcsős szerkezet (üledékszűrő+szén), patronos, vagy valamilyen bajonettzáras kivitelben, aminél egyszerű és higiénikus a betétcsere. Ásványokat nem veszi ki, de a klór és egyebek eltávolításával gyakorlatilag forrásvízminőséghez lehet jutni.

 

A szétszedhető, poharas szűrőházak mára elavultnak számítanak, laikusok számára a szerelgetés problémás lehet, a szénszűrő gumitömítésén pedig szeretnek megtapadni a baktériumok. Viszont a betétek olcsók hozzá.

 

Ha RO-készülék, akkor tartály nélküli, átfolyós megoldás a legjobb szerintem, ami által a tartály problémái (poshadás, vízveszteség az ellennyomás miatt) kiküszöbölhetők és mindig friss vizet ihatunk. Főleg, ha elektronikus öblítőszerkezetet is tartalmaz, ami legalább 1-3 óránként felfrissíti a vizet a rendszerben, illetve a membrán felületét is tisztítja, a fojtószelep kiiktatásával.

 

Ilyet hol találsz, azt sajnos nem tudom, én magam raktam össze az igényeimnek megfelelőt.

Előzmény: meszeske (2521)
.psp Creative Commons License 2014.09.13 0 0 2522

Espringet véletlenül se , egy aktivszén szürő+ UV lámpa kombó méregdrágán.

Bolta 30 000 ft és nem 50 ezer a szürőcsere.

Előzmény: meszeske (2521)
meszeske Creative Commons License 2014.09.13 -1 0 2521

Sziasztok !

 

Azért szeretem az index fórumot mert ezen média felületen az esetek többségében elfogultság és minden kereskedelmi marketinges süket  szöveget mellőzve mondanak vélemény és adnak tanácsot  a kedves fórumtársak .

Víztisztító vásárlás előtt állok és  szeretném véleményetek kérni milyen berendezést vegyek.

Rengeteg gyártói és forgalmazó honlapot meglátogattam és elég sokat böngésztem  itt a fórumon is az írásaitokat a víztisztításról , de minél többet  olvasok a témáról annál jobban elbizonytalanodom.

A hivatalos kereskedelmi vonalon mindenki a saját "vizét" dicséri .

Például az egyik nagyon kedves /A...ay -es/ ismerősöm már napok óta az Espring víztisztítót isteníti és próbál rábeszélni a megvásárlására.

 

Nasa fejlesztés, meg innováció, minősítések, új generációs technológia, kutatócsoportok .....bla ,bla, bla

Meglehetősen belefáradtam már ezekbe.

 

Nincs sem időm sem kedvem mélyen beleásni magam a témába ,mert hála isten már sok nálam szakavatottabb ember kivesézte a víztisztítás minden 'cseppjét '.

Nem gondolom és a bátorságot sem venném hogy vitába szálljak olyan szakemberekkel akiknek ez a szakmája vagy évek óta a víztisztítással foglalkoznak.

Szóval milyen víztisztítót ajánlotok?

 

Paraméterek és adatok az ajánláshoz :

 

- 2 felnőtt és 2 gyermek /sajnos a kislányom I.típusú diabéteszes /

- új kertes családi ház teljesen új csővezetékekkel /réz és egy rövid szakasz műanyag/

- teljesen új konyha és fürdő kerámia betétes csaptelepekkel

-központi vízszűrő /Einhell / a bejövő fővezetéken

-minden káros szenvedélytől mentesen élünk , nem vásárolunk "műanyagoktól " hemzsegő élelmiszert és folyadékoknak sem nevezhető vacak üdítőket. Leginkább házi gyümölcsleveket teát és vizet iszunk ! / No jó néha apásom borát ! :-))  /

-Én és a feleségem félvegák vagyunk - no nem úgy hogy csak a csülök felét esszük meg hanem a hal és a szárnyas  húsokat fogyasztjuk és természetesen zsírral  /liba, kókusz/ főzünk ...

-sportolunk rendszeresen /hívatásom is megkívánja hogy mindig megfelelő fizikai állapotban legyek/

-nem szeretnék egy vagyont költeni a tisztítóra /Espr   ...g 185......????? / mert meggyőződésem hogy van alacsonyabb árfekvésben is megfelelő berendezés

- nem elvárás a lúgos víz

 

Hát röviden ennyi !

 

Kedves fórumtársaim "öntsetek tiszta vizet a pohárba" és ajánljatok valami jó kis víztisztítót !

 

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 2520

Már megint részletekben jutnak eszembe a dolgok, pedig akartam is írni, hogy egyébként az ellenállás vagy vezetés, mint anyagjellemző különben is csak úgy értelmezhető, hogy fajlagos ellenállás (Ωm, ohmméter), vagy fajlagos vezetés (S/m, siemens per méter).

 

Vagyis önmagában az nem minősít egy anyagot, hogy hány Ω ellenállású, hiszen az ellenállás függ a hossztól és keresztmetszettől is.

 

A fajlagos ellenállást pedig 1 méter hosszú, 1 mm2 keresztmetszetű anyagra vonatkoztatják, illetve a fajlagos vezetést is. Az elektromos TDS mérő végeredményben fajlagos vezetést mér, tudomásom szerint.

Előzmény: Törölt nick (2519)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 2519

Siemens az elektromos vezetés mértékegysége, nem az oldott anyagé. Az már csak egy következmény, hogy minél több oldott ásványi sót tartalmaz a víz, annál jobban vezet.

 

Egyébként az elektromos ellenállás (Ω) reciproka a vezetés (S). Vagyis G=1/R

 

A sótartalmat amúgy inkább az ásványvizes palackokon is feltüntetett mg/literben szokták mérni, csak azt laborvizsgálattal lehet megoldani, míg a vezetés mérése egy kis kézi eszközzel is megoldható.

 

Utóbbi főleg az RO-membrán működésének gyors ellenőrzésére alkalmas és praktikus, hiszen minél jobban ki lettek szűrve az ásványok, annál kevésbé vezet a víz, ami könnyen mérhető, a membrán hibája így megállapítható.

 

Ügynököktől nem érdemes szerintem semmit vásárolni. Eleve mindent drágábban adnak, mint amennyit ér, és fárasztó a szövegük.

Előzmény: edemrulezke (2518)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!