Keresés

Részletes keresés

1413 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 2445

Oké,megcserélem a kettőt.A víz továbbra is szagtalan és finom.

Köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.15 0 0 2444

Nem jó, mindig a PP mikroszűrőt szokás előre tenni, ami üledékszűrő szerepet játszik, megfogja a rozsdás stb. csőüledéket, védi, kíméli a szénszűrőt is. Utána a szénszűrő egyebek mellett megköti a szagokat, aromákat is, végül a kimenetén kapjuk, az ilyen szempontból semleges vizet.

 

Ezt a kezelési utasításban is le szokták írni és / vagy feltüntetik a szűrőházon:

 

1. Sediment (gyakran átlátszó kivitelben) --> 2. Carbon.

 

De ez így van egyébként még egy egyszerű Brita szűrőkancsónál is, hogy előbb van egy szűrőháló, utána a granulált töltet (szén + ioncserélő gyanta).

Előzmény: 1413 (2443)
1413 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 2443

Így van,ma már nem volt szaga a víznek.:)

A cucc nem új,újan semmi gondja nem volt.(a filterek újak)

 

A vízmű szórólapján olvastam a víz visszaszívásról.Amikor leesik a hálózati nyomás,én meg pont kinyitom a csapot,magasabban fekvő helyről visszajöhet a víz az én csapomon keresztül.

Lehet,hogy olyan helyről ahol régóta nem használják a vizet,pl. a szomszédomban.

Azt is írják,hogy azonnal jelezzünk nekik.Milyen véletlen,hogy pont most.

Lehet,hogy emiatt volt büdös a vizem pár hete?

 

Azt írod a z Aquafilternél első az előszűrő.Nálam a szénszűrő az első a mikroszűrő a második.Jó így?

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.14 0 0 2442

Aquafilternél szokott lenni az átlátszó, és a nem átlátszó tartály. Első az előszűrő, azon lehet követni a szennyeződés, rozsdás üledék stb. mértékét.

 

Főleg a nem átlátszó pohárnak önmagában van egy erősebb műanyagszaga, amikor kinyitom (miután megállt benne a levegő) és beleszagolok, de az szerintem csak a poliropilén természetes aromája.

 

Mint amikor vásárolunk egy PP vizeskannát, beleszagolva annak is hasonló förtelmes szaga van, de némi használat után már nem érződik, főleg a vizen fel sem tűnik. A PP pedig amúgy vízben oldhatatlan, maximálisan élelmiszerbarát.

 

A víztisztítón pedig, amikor a kétlépcsős Aquafiltert használtam, én már az első öblítések után sem éreztem semmi zavarót. Csak a tiszta, forrásvízre, ásványvízre emlékeztető vizet. Talán várni kellene még, hátha idővel javul a helyzet.

Előzmény: 1413 (2440)
naox Creative Commons License 2014.07.14 0 0 2441

"utána citromsav szódabikarbóna forró víz.Pezsgett sistergett mint állat,abban baci nem maradt életben."

szén-dioxidot fejlesztettél, ami a bacikra egyáltalán nem mérgező. Se a citromsav, pláne nem a szódabikarbóna nem használ.

Ha a frissen elmosott szűrő is büdös, akkor az inkább anyaghibára utal, és nem bacira. HA egy műanyag "büdös", akkor abból valami kioldódik, és akkor annak aligha van helye egy víztisztító  készülékben. Igazából az egész alkatrészt kéne cserélni.

Előzmény: 1413 (2440)
1413 Creative Commons License 2014.07.13 0 0 2440

Sziasztok!

 

A múltkor írtam,hogy szagos víz folyik az Aquafilter tisztítómból.

Most újra kitiszítottam.Hypo,utána citromsav szódabikarbóna forró víz.Pezsgett sistergett mint állat,abban baci nem maradt életben.

Új filterek,összeraktam ugyanúgy szaga van.

Szétszedtem és arra jutottam,hogy az egyik filtertartálynak van szaga,amúgy hófehérre van sikálva.

Gumi és műanyag szag ami a csapból kifolyva egy kicsit kénszagúnak hat.

De csak az egyik tartálynak van szaga.A víz finom,és ha kitöltöm pohárba pár perc múlva nincs szaga.

Nem értem.Mivel tudnám szagtalanítani a tartályt?

 

Üdv!

naox Creative Commons License 2014.07.10 0 0 2439

Nézd, ez egy módszer: a szennyező források feltérképezése. Erről magadat kell meggyőznöd.

Az, hogy a városi kutak hol vannak nem perdöntő. Egyrészt alighanem sokkal mélyebbek, más réteget használnak, másrészt ne felejtsük el, hogy ők még tovább kezelik a kinyert vizet.

Ha biztos vagy benne, hogy 2-3 km-en belül nincs potenciális szennyezés, az mindenesetre megnyugtató dolog.

Előzmény: Bendegúz76 (2438)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 2438

Ez egy vadi új utca,tehát sem gyár sem mezőgazdasági üzem itt nincs és nem is volt soha,még út sincs normális csak föld út megy be ide!

A telek mögött pedig egy erdő van az mögött pedig gát és utána folyik az Ipoly,ami egyben a magyar határ is!Tehát mögöttem elvileg 1-2km - es körzetben nincs ilyen szennyező anyag!Még öregek sem laknak itt,mert ez egy új építésű negyed,nincs régi ház! Kb 2009 - től építkeznek ide annyira új utca ez!

Jobbra balra pedig üres telkek láthatók,új házak, illetve a vízműnek az ivóvíz kútjai ami kb 2km - re van,azon túl pedig külterület,nincsenek házak,ott vége van a városnak!

Természetesen meg akarom szivatni a kutat,hogy tisztuljon!Amikor kész lett akkor is ment 20 órát egyfolytában,rengeteg víz elment!

 

 

Előzmény: naox (2437)
naox Creative Commons License 2014.07.10 0 0 2437

szerintem:

1.) ne igyátok, csak fürdésre, wc öblítésre használjátok (egyáltalán nincs hálózati víz?)

2.) ha mindenképpen inni is akarjátok, akkor azt kell nagyon alaposan végiggondolnod, hogy milyen lehetséges szennyezők lehetnek a vízben. Vegyél egy térképet, kérdezz meg öregeket, hogy milyen gyárak voltak a közelben, akár 100 éve. (pl. a gázgyárakat gyakran telepítették folyópartra, és elképesztő mennyiségű tényleg veszélyes gáziszapot hagytak hátra. Óbudán még igazán fel sem mérték az ebből következő veszélyeket. Egy ilyen szennyező akár 1-2 km távolságban is kockázatossá teszi a vízkivételt. Ugyanígy nagyon fontosak a fémmegmunkáló cégek, galváncégek, mezőgazdasági üzemek (növényvédőszerek, dögkút, trágya).)

Nézz utána, hogy mióta laknak a környéken, mivel foglalkoztak a helyiek, etc. Ne bízz meg a laborban, sokkal biztosabb lehetsz a vized minőségében akkor, ha mindent tudsz a vízgyűjtő területről, és arról, hogy milyen szennyezők fordulhatnak elő.

Az ICP vizsgálat csak a viszonylag gyakran előforduló nehézfémek kimutatására alkalmas, ha rétegvized van, akkor nem túl valószínű ilyen szennyezés. (a nehézfémeket együttesen (bár kevésbé érzékeny módon) a "standard" vízvizsgálat is méri.)

3.) ha inni akarjátok egy dolog biztos: érdemes a kutat jól megszivatni. pár napig max. kapacitással szivattyúzni. Ez a sok évszázad alatt lerakódott mocskot kihozza.

Előzmény: Bendegúz76 (2436)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 2436

Akkor most mi tévő legyek?

Csináltassak olyan drága vizsgálatot amit mondtál? / ICP-s nehézfém vizsgálat (kb. 50ezer) / ?

 

 

Előzmény: naox (2435)
naox Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2435

"Ha az ÁNTSZ bevizsgálja hivatalosan,mert ezt így nevezik..."

csak a köznyelvben hívják így, és ez megtévesztő. (Olvasd el mi szerepel a hivatalos laborjelentésen: nincs rajta, hogy "bevizsgálás", sem az, hogy a víz iható!)

Gondolj bele. Mi van, ha a szomszédod 50 éve elásott 10 kiló DDT-t a kert végébe? Ez akár benne lehet a vizedben, nem fog lebomlani, és a család szervezetében felhalmozódik (de eláshatott higanyos csávázószert, kadmiumos forraszanyagot, vagy valami poliaromás trafóolajat is.). Ha kérsz rá konkrét vizsgálatot, akkor kiderül, ha nem kérsz, akkor nem. A "profi" vízkivételi műveknél a hatóság bekéri a környező földeken a növényvédelmi naplókat, és ez alapján írja elő, hogy mit kell mérni a vízben. Továbbá olyan vízkezelési módokat használ (klórozás, ózonolízis), amik a nyomokban megtalálható szennyezéseket elroncsolják. (És persze a víz is mélyebbről jön.)

Neked az ANTSZ meg fog mérni 10-15 komponenst, ha ezek határérték alattiak, az még nem jelenti azt, hogy a víz "jó" is. Én egy lakott területen nagyon óvatos lennék a rétegvíz fogyasztásával, egyszerűen nem tudod, hogy mi került a földbe az elmúlt 100-200 évben.

És _nem létezik_ olyan laboreljárás, ami ezt megmondaná. Nem véletlen, hogy kb. ötvenedszer írom itt le, hogy nem létezik "bevizsgálás". Ne verd át magad. Ha 5 millát fizetsz is, akkor se tudja, egy nagyon jól felszerelt labor sem megmondani, hogy a vized hosszútávon veszélyes-e.

Na ezért javasoltam, amit javasoltam.

Előzmény: Bendegúz76 (2432)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2434

köszi

Előzmény: Törölt nick (2433)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2433

Mi az a telepszám?

 

Baktériumtelepszám.

Előzmény: Bendegúz76 (2430)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2432

Ha az ÁNTSZ bevizsgálja hivatalosan,mert ezt így nevezik akkor az nem jó?

A vezetékes csapvizet is bevizsgálják,én ugyan azt kérném!Amire bevizsgálják a csapvizet és azt mondják,hogy fogyasztásra alkalmas azt is megisszuk,pedig ott sem vizsgálják ki " csak 20 anyagra " és mi van ha ott is a 21. anyag nem jó és isszuk?

Előzmény: naox (2431)
naox Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2431

"bevizsgáltatták"

nincs olyan, hogy "bevizsgáltatás". Olyan van, hogy megmérnek bizonyos paramétereket. Attól, hogy 20 szennyező nincs jelen, még lehet, hogy a 21. jelen van. Mi van, ha éppen nem ezt mérted?

 

Előzmény: Bendegúz76 (2430)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 2430

Szia!

 

Mellettem 2házzal 25méter méllyen ivóvíz van,bevizsgáltatták és bevitték a házba!Nekem 41 méter és volt agyagos réteg is amíg leértünk,ez elméletileg kizárja a talaj vizet!

Nem alföld hanem Nógrád megye Balassagyarmat,nagyon régen itt folyt az Ipoly,rengeteg folyami kavicsot találtunk,illetve alatta agyagot,utána sóder és jött a vízadó réteg!

A közelben nincs semmi nagy üzem,mögöttem erdő van utána pedig az Ipoly folyik!

Mi az a telepszám?

Elég magas vízoszlop van benne,mert kb 20óráig folyamatosa szivattyúztuk és volt olyan időszak,hogy 110liter/percet is hozott!Most olyan 70literre állt be!

Kb 31méternél találtuk meg a vízadó réteget,tehát elég magas benne az oszlop!

Előzmény: naox (2429)
naox Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2429

Azért azt jó lenne tudni, hogy rétegvíz-e, amit megfurtál. Ha nem (tehát nincs egy elég vastag vízzáró réteg a kút talpa fölött), akkor lakott területem szerintem ivásra, főzésre ne használjátok. Fürdeni, WC-t lehúzni locsolni persze OK.

Ha rétegvíz, akkor érdemes lenne nitrátot, nitritet, ammóniát, ha aza Alföldön vagy, akkor mindenképpen arzént is méreti, és persze telepszámot.

HA inni is akarjátok, akkor érdemes lenne elgondolkodni egy ICP-s nehézfém vizsgálaton, de ez drága (kb. 50ezer).

(És persze fel kéne mérned a max 1-2 km-es körzetben lévő szennyező forrásokat is: ipartelep, dögkút, szeméttelep, traktormosó, benzinkút, etc.)

---

A házi víztisztítókat eleve iható víz kezelésére találták ki, nem szerencsés (és persze tilos, de ugye az egész akció is az...) esetleg fogyasztásra nem alaklmas vízre használni.

Előzmény: Bendegúz76 (2428)
Bendegúz76 Creative Commons License 2014.07.08 0 0 2428

Sziasztok!

 

Kérlek adjatok tanácsot a következőkben!

Most fúrattam egy kutat ami 41méteres lett és 70liter/perc a hozama,szeretném bevinni a házba mint ivóvíz!

Milyen víz tisztítót érdemes vásárolnom hozzá,ami elég egy 3tagú családnak?

Gondolom azért szükséges majd bevizsgáltatnom,esetleg tudtok valami helyet ahol érdemes bevizsgáltatnom?

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 2427

Ezüstözött szénbetét kapható esetleg, ami kicsit kitolja a csereidőt. UV-fertőtlenítő egységet nem nagyon szoktak ebben a kategóriában alkalmazni, bár mintha láttam volna olyat is valahol.

 

Aminek én értelmét látom, arról már írtam, de például egy egyszerűbb automatikus öblítés megvalósítása (kapcsolóórával vezérelt mágnesszelep) is némi szakértelmet, szerelést igényel.

Előzmény: 1413 (2426)
1413 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2426

Ahogy írtam az első filtercserénél csili-vili volt mindkét tartály,és a fehér filteren sem volt semmi különös,pedig inkább volt 7 és fél hónap mint az ajánlott 6.  :)

Csak most tapasztaltam elszíneződést és koszt,kb 4 hónappal a csere után.

 

Ki tudom én ezt a szűrőt egészíteni valami baciirtóval?

Vagy lehet kapni hozzá ezüst filtert?

naox Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2425

"Az ásványvizes palackba miért nem rothad bele víz?"

Elvben azért, mert sterilen töltik. Ha mégis nő a vízben baci, az súlyos technológiai hibára utal.

Előzmény: 1413 (2423)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2424

Nekem az első szűrőházban szokott megállni a rozsdás, üledékes víz, erős dohos szaga van, amikor szétbontom, de a szénszűrő azt teljesen semlegesíti. Ott már látszólag tiszta minden, eltekintve a gumikorong említett jelenségétől.

 

Ezért is csodálkoztam ezen az eseten, mert a szénszűrő elvileg megköti az aromákat, mellékízeket.

 

Egyébként vizsgálták az ásványvizeket, volt valahol egy cikk, baktériumok szaporodását mutatták ki, főleg a szénsavmentesekben. Savas környezetben nehezebben szaporodnak, de még abban is volt valami, ha jól emlékszem. Végül olyasmit hoztak ki belőle, hogy ennél még a legtöbb csapvíz is biztonságosabb.

Előzmény: 1413 (2423)
1413 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2423

Nyálkának nyoma sem volt.

Barna elszíneződés volt a poharakon.

Amúgy rendszeres napi használat mellett nem gondolnám,hogy veszélyes lehet.

Óráról órára vált szagossá a víz.Biztos,hogy külső okok miatt.

 

Pár hónapja az első filtercsere után (fél évig használtuk) az égvilágon semmi koszt nem találtam.

Ugyanolyan hófehérek voltak a poharak mint újan.Semmi szag vagy nyálka.Szinte sajnáltam kidobni a régi filtereket.

 

Az ásványvizes palackba miért nem rothad bele víz?

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2422

Olyan kétlépcsőssel kezdtem én is, csak Aquafilter gyártmányúval. Később ezt egészítettem ki még egy lépcsővel, valamint RO-membránnal és automatikus öblítéssel.

 

Elképzelhető, hogy volt valami komolyabb hálózati szennyeződés, mindamellett pár hónap után az enyémben anélkül is jelentkezett, illetve jelentkezik nyálkás lerakódás a szénbetét gumitömítésén, ami baktériumok megtelepedése gyakorlatilag. Csak mivel most már RO-membrán is van utána, ami a baktériumokat eltereli a lefolyó irányába, így akár egy évig is elmegy, karbantartás nélkül.

 

Másik dolog a nyári melegben beállt víz poshadása a víztisztítóban, ezt pedig óránként 20 másodperces, elektronikusan vezérelt öblítéssel igyekeztem kivédeni. Mint ahogy jobbfajta víztisztítóknál ez gyárilag is hasonlóan működik.

 

Egyébként a kezelési utasításban le szokták írni, hogy nagyobb, alkalmi hálózati szennyezés után a betéteket is cserélni kell.

 

Vannak most már újabb fajta szénbetétek is, ami poharas házba való, viszont kiküszöböli a nyálkásodó gumilap problémáját:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126443718&t=9101266

Előzmény: 1413 (2420)
naox Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2421

minden fertőtlenítőszer mérgező. A hypo azért jó, mert tényleg mindent elintéz, és ha utána tiszta vízzel leöblíted és leszárítod acuccot, akkor még nyomokban sem marad vissza bármi, ami mérgező lenne.

Viszont azt nagyon gondold végig, hogy vajon mennyi ideig ittál bacikkal és bakteriális toxinokkal teli vizet? MOst mázlid volt, mert a baci valami büdös anyagot termelt, és idővel észrevetted. Mi lett volna, ha csak simán szagtalan toxint termel, vagy esetleg valami patogén törzs telepszik meg a készülékedben?

Normális dolog a víztisztító (tisztító, mi???) miatt ekkora kockázatot vállalni?

Előzmény: 1413 (2416)
1413 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2420

Hát nem a legdrágább a piacon,az biztos.

Az ásványvizet remekül kiváltottuk vele.

Nagyon finom vizet produkált.

Sikerült kitisztítanom szódabikarbóna,konyhasó forró víz segítségével.Jó dzsuvás volt,most csili-vili.

Utána kiszárítottam a napon.Az UV is fertőtlenít.

A tartály alján föld szemcsék voltak.Lehet,hogy valamikor csőtörés volt a közelben,és a lerakódott szerves anyag kezdett

el bomlani?

 

Kiengedtem jó sok vizet,holnap meglátom,illetve szagolom jó lett e a tisztítás.

attamatta Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2419

Bocsi, de nekem valami nagyon gagyi cuccnak tűnik....

Előzmény: 1413 (2418)
1413 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2418

Nekem ilyen van.Felülről a harmadik.

 

http://www.protfilt.hu/index.php?mod=kinalat&task=show&kategoria=konyhai_alkalmazasu_szurok#top

 

Egy éves a cucc,eddig még nem volt vele gond.

Délelőtt még ittam a finom vizet,délután a poharat a számhoz emelve megcsapott a bűz.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2417

Röviden hipó, bővebben: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130353655&t=9101266

 

Milyen konstrukció, nem csak a tartály rohadt be?

Előzmény: 1413 (2416)
1413 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2416

Sziasztok!

 

Mosogató alá szerelt víztisztítónkból egyszer csak kénszagú víz kezdett folyni.Folyamatos használat mellett,a szűrőket kb 3 hónapja cseréltem.

Ma szétszedtem.Milyen szerrel lehetne fertőtleníteni a házat,hogy hatásos is legyen de ne mérgező.

Ja és olyan cuccra gondoltam amit itthon leveszek a polcról,vagy max.a sarki boltig kell mennem érte.

 

Van ötletetek?

 

Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!