Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 2395

Van erre egy speciális eszköz, a fertőtlenítőszerrel együtt lehet rendelni, amit be kell iktatni a bemenetnél, abba csepegtetni a szert. Vagy, ha lenne külön egy poharas házad, tartalékba.

 

Így esetleg a csőbe tudnád és/vagy a tartályba, alkatrészekbe külön-külön bejuttatni. Én nem szoktam ezüstkolloiddal szórakozni, nálam tartály eleve nincs is, ami a legfőbb baktériumtelephely, a benne lévő gumilabda miatt, amin idővel egy nyálkás felület alakul ki, egyrészt a klór hiánya miatt, másrészt a baktériumok szeretnek a gumifelületen megtapadni. Ezért is alkalmazzák az utószénszűrőt, hogy a dohos aromát elvegye, fertőtlenítsen, ami nekem eleve nem szimpatikus (a már egyszer megtisztított vizet beposhasztani, utókezelni?).

 

Aki viszont ezzel kénytelen együtt élni, a tartályt érdemes időnként alaposan fertőtleníteni.

 

Többi nem olyan vészes, elég simán átöblíteni, elmosogatni az alkatrészeket, például a membránházat is. A membránt érdemes kivenni, megszemlélni, ellenőrizni, hogy van-e rajta külsőleg vízkőlerakódás (szélsőséges esetben rohadás, penész is kialakulhat), tömítőgumit lemosni, esetleges nyálkás lerakódást onnan is eltávolítani.

 

Legutóbb úgy jártam, hogy a membrán külsejére ragasztószalaggal rögzített tömítőgumi elengedett (3-4 éves membrán), a gumit a nyomás betolta a ház belső végébe, alig tudtam kiszedni. Ha nem szedem szét, ezt sem láttam volna, idővel a bemenő vizet átengedhette volna a lefolyó irányába.

 

A membránnak kiszáradni nem szabad, de a ház elmosogatásának időtartama ehhez még kevés, vagy azt is meg lehet tenni, hogy előzőleg félretett, tisztított vízbe meríteni. Akár egy levágott tetejű PET-palackba például, vagy egy tálba. A membránt a klóros víz tönkreteszi, de ez üzemi használatnál jelenthet inkább gondot (szénszűrő elhasználódása), külsőleg én legalábbis simán csapvíz alatt szoktam leöblíteni. A membránház belső kimosásához érdemes előkészíteni egy üvegmosó kefét is.

 

Utána vízzel alaposan leöblíteni a mosószert. Poharas házad nincs, azt én hipóval szoktam fertőtleníteni, utána azt is jól leöblíteni (membránt a hipó károsítaná). Elvileg az alkatrészek teljes szárítása öli meg a baktériumokat, miután víz nélkül nincs élet, bár nem mondom, hogy ezt én is mindig kivártam.

 

Teflonszalag kapható a barkácsáruházakban is, alapvető víz-gáz szerelési anyag, illetve külföldön PTFE tape néven.

Előzmény: csn (2394)
csn Creative Commons License 2014.05.18 0 0 2394

Sziasztok!

Saját magam végezném el a szűrők cseréjét, egy családi RO rendszeren (3 szokásos előszűrő + RO + CTO és energetizáló utánszűrők, tartállyal). A szűrők beszerzése úgy látom nem gond, de van pár kérdésem:

1. kb. 6 éves a rendszer (1 éves a RO membrán, cserélve volt közben), de még egyszer nem volt tisztítás, fertőtlenítés végezve. Ugye jól gondolom hogy már ideje lenne? Ami az alap problémám, az az hogy a tisztítószert (ezüst kolloid?) hová is tegyem? A nagy előszűrőim ugyanis külső ház nélküli kivitelűek, tehát azt nem tudom megtenni hogy az első előszűrő helyére csepegtessem, mert az egész egyben van, nincs szűrőház. Akkor hová, hogyan...?

2. A RO membránt is kivegyem a tisztítás idejére, vagy azt bent hagyhatom? Amúgy azt nem cserélném, mint írtam az még nem régi. Az ezüst kolloid nem árt neki ha bent van, illetve lehetséges egyáltalán a tisztítás RO membránnal, vagy mindenképp vegyem ki?

3. A tisztítás menete ugye jól tudom ez?:
- bejövő víz lezárása, rendszer leengedése
- szűrők ki, tisztítószer az első előszűrőbe (de nálam hová is?)
- bejövő víz megnyitása, 10 perc várakozás
- 10 perc kifolyatás, 10 perc várakozás, 10 perc kifolyatás
- tartály bemenő csap lezárása, rendszer leengedése
- új szűrők be, rendszer átöblítése, kész
Jól írom, így kell?

4. Mi a neve és hol kapható az a fehér tömítő szalag, amit a kisebb utánszűrő patronok cseréjekor a menetes csatlakozóra tekernek? Láttam több videón is hogy rátekerik az új szűrőbe becsavarás előtt, de webshopokban nem látok ilyen szalagot. Újpest környékén kapható ez valahol, és kb. mennyibe kerül?

köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.09 0 0 2393

Amikor még kétlépcsős víztisztítót használtam, poharas szűrőházakkal, nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Később RO-ra bővítettem, ekkor már a bemenetnél beiktatott mágnesszeleppel indítottam, így nincs nyomás alatt. Ilyen mágnesszelepet régi mosógépből is lehet bontani.

 

Ehhez persze fel kell szerelni egy kapcsolót vagy nyomógombot, alkalmas helyre, biztonságos módon.

Előzmény: mitvisz1 (2392)
mitvisz1 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 2392

Ilyen háromcsöves csapot keresek régóta hogy ne legyenek nyomás alatt a leendő szűrők , csak sajnos nem találtam ezért máig nem vettem semmit.

Előzmény: Törölt nick (2388)
tomboj Creative Commons License 2014.05.08 0 0 2391

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Két hónapja vásároltam egy Purepro M500 típusú víztisztítót nyomásfokozó szivattyúval. Egy kis átalakítást szeretnék rajta végezni. Mostanáig tökéletesen is működött, de a négy utas szelep megadta magát és folyamatosan átengedett, cserélnem kellett. Mint írtátok korábban, hogy ez a szelep elég gyengén szerepel a rendszerben, sokáig folyatja a vizet, későn kapcsol le, ezeket én is tapasztaltam a régi és új szelepnél is.

Mivel sok vizet pazarol a négy utas szelep, helyette szeretnék egy mágnes szelepet beszerelni a betáphoz és a szivattyú nyomáskapcsolójával működtetni. Tehát csak akkor lenne átfolyás a rendszeren, ha leesik a nyomás, a szivattyú bekapcsol, a mágnes szelep pedig nyit.

A kérdésem az lenne, hogy a négy utas szelepet ki kell iktatni, vagy maradjon benne? Kell-e még valami átalakítás, vagy ez így elegendő lenne a megfelelő működéshez?

GENOM_66 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 2390

Köszi a tippet! Elindulok a nyomon!

Előzmény: Törölt nick (2388)
.psp Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2389

http://www.amway.hu/product/100663,espring-stand-alone-auxiliary-tap-kit#.U2kpR4F_vxA

 

43 000 ért árulnak 1 darab csapot a szélhámos amwayosok.

Baszki.:-)

 50 000ből már egy viztisztitó rendszert össze lehet rakni:-)))  Nem 1 db csapot.

Előzmény: Törölt nick (2388)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2388

 

 

Úgy látom, ez is olyan háromcsöves csapteleppel bír, mint az Aquasana AQ-4000, pontosabban annak egyik változata. Annak van egy csapra szerelhető megoldása is, vagy lehet rendelni ehhez hasonló, háromcsöves csapteleppel is.

 

Mint ez is például:  http://www.ebay.com/itm/181397680692

 

Annyi a lényege, hogy van egy átmenő ág, amit megszakít a szelep, onnan lemegy a víz a betétekre, majd vissza egy harmadik csövön, ami már a közvetlen kifolyó ág. Ilyet lehet szerintem keríteni a neten.

 

Mintha itt is láttam volna régebben csaptelepet önmagában, most nem tudom alaposabban átböngészni:

 

http://www.aquasana.com

 

 

 

Előzmény: GENOM_66 (2385)
GENOM_66 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2387

Köszi, megpróbálom. Hát igen, az áraik több mint durvák... (ezért sem lett belőlünk még félaktív amway vásárlók sem)

Előzmény: .psp (2386)
.psp Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2386

Van egy Amway topik próbáld ott.  Készülj fel rá hogy az 5 000 ftos csaptelep kb a 4xese az amwaynál...sajnos.

Előzmény: GENOM_66 (2385)
GENOM_66 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2385

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék a hozzáértőktől kérni. Hat éve vásároltunk egy AMVAY-féle e-spring (ha jó rémlik a neve) vízszűrőt. Alapvetően rendben is működött, csak horror ára van a szűrőbetétnek hozzá, de ez most nem érdekes.

A gond vele, hogy konyhabútor felújításkor az asztalos szétszedte a csaptelep részét (ahelyett hogy a csöveket kihúzza a készülékből), összeszerelni viszont csak úgy tudta, hogy erősen szivárog alul az egyik csőnél a víz azóta, magyarul használni nem lehet. Vizes sem tudott vele mire menni, nem ismeri ezt a konstrukciót.

Kérdésem lenne, hogy lehet-e pótlólag csaptelepet beszerezni hozzá, legideálisabb az lenne, ha csak az alsó, csöveket tartalmazó részt is lehetne (amit az asztalos szétbarmolt)?

Segítséget előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 2384

Ha valaki sót ír és mond ásványi anyag visszapótlás helyett, az már jelzi, hogy melyik szinten áll víztisztító tapasztalat gyűjtésben!

 

Ezen nem nagyon kellene fennakadni. Szerintem minden "hülye" tudja, hogy ásványi sóról van szó, csak így is szokás írni. Főleg fórumon ennél sokkal szerencsétlenebb rövidítéseket is lehet látni.

 

De ha esetleg elfelejtődtek már az általános iskolai kémiaórák, akkor itt egy kis frissítés:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Só

 

A kémiában sóknak nevezzük azokat az anyagokat, melyek pozitív töltésű kationokból és negatív anionokból állnak, azaz kifelé semleges töltésű ionos vegyületek.

 

----------------------------

Ha megnézed én is sok éve írogattam itt, azt vettem észre akkor is, hogy itt leginkább a konkurensek oltogatják egymást.

 

Az újak kedvéért talán nem árt leszögezni azt is, hogy számodra konkurensek, ha jól emlékszem, miután magad is ezen a piacon nyomulsz. Míg például számomra még csak véletlenül sem.

 

Meg azt is, hogy mivel érdekeltséged fűződik az eladáshoz és szereléshez, te nyilván nem azokra a fórumozókra fogsz emlékezni – itt vagy más fórumokon is –, akik a túl nagy arányú vízpazarlásra panaszkodnak időnként.

 

Nekem azonban nem ilyen szelektív az emlékezetem. Valamint még mindig elégedett vagyok a 150 GPD "felesleges" kapacitású membránnal, ami még puffertartály nélkül is elegendő gyorsasággal termeli a vizet, ami ezáltal mindig friss, nem kell tartályban poshasztani, vagy épp a fizikailag tökéletlen kétutas szelep vízpazarló működése miatt bosszankodni.

 

Meg nálam eleve más a filozófia, az automatikus öblítés óránként frissít (én inkább arra pazarlom a vizet), míg a kapható olcsó, tartályos rendszereknél ilyen automatika nincs. Főleg a nyári melegben hátha berohad.

Előzmény: mormogi777 (2383)
mormogi777 Creative Commons License 2014.04.25 0 0 2383

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Úgy tűnik itt ezen a fórumon a vevőt vadászó, viszonylag a szakmai tapasztalat gyűjtés elején lévő, - ( Nem baj ha kezdő, mindenki volt az) - víztisztító eladók adják a tanácsokat.  Érdemes értelmes kifejezéseket és meghatározásokat használni!

 

A régiek már nemigen járnak ide.  Ha megnézed én is sok éve írogattam itt, azt vettem észre akkor is, hogy itt leginkább a konkurensek oltogatják egymást.

 

Ha valaki sót ír és mond ásványi anyag visszapótlás helyett, az már jelzi, hogy melyik szinten áll víztisztító tapasztalat gyűjtésben!

 

Az Ozmózis víztisztító eladás területén még sok a kalandor! Ez ügyben tudatlanokat kihasználó.

 

A Ozmózis rendszerű ivóvíztisztítók a legtisztább ivóvizet adják, amit jelenleg a háztartásban elérhetünk. A legolcsóbb háztartási ivóvíztisztítás!

 

A legolcsóbb Ozmózis rendszerű készülék is már az Ozmózis rendszertől elvárható legtisztább vizet adja. Nincs tisztább otthoni ivóvíztisztítási lehetőség még kitalálva.

 

Némely házhoz menő, vagy termékbemutatós eladók gusztustalan Ozmózis készülék magas árai felháborítóan magasak.

 

Ma már nagyon jó minőségű, Ozmózis víztisztítót lehet venni a normális üzletekben: Alap készüléket ötvenezer körül, nyomásrásegítő szivattyúsat hetven ezer körül.

 

Szélhámosnak tűnők árusítják ezt 2-300 ezer körül. Sőt tartály nélküli készülékeket, - előszűrt, koszos víz hozzákeveréssel, csak náluk drágán beszerezhető cserebetétekkel, hogy tartály nélkül is jobban folyjon a víz-, a vevőt meg sótartalom dumával szédítik.

 

Hogy mennyi a készülék szennyvíz kifolyása? Ez a kérdés talán bosszantja is azt, aki régen ismeri a rendszert. Nem sok!

 Annyit nagyon megér. Jogos az észre vétel addig, amíg a WC öblítés napi vízfogyasztását is nem gondoljuk át. Ezen vajon miért nem vívódik a leendő kedves vásárló?

Egy jól beállított családi olcsó Ozmózis víztisztító csak max. egy köbméterrel növeli a havi vízszámlát. Ennél többet költenek az ivóvíz ügyben tudatlanok, a cipelős koszos palackos vízre.

 

Tényleg lehet nagyobb hozamú membrán venni, de háztartási célra teljesen feleslegeges költségnövelés.

 

Egy 75 GPD - membrán 4-5 fős családot is ellát mindig - ha kell- ivóvízzel.

 

 

A háztartási Ozmózis víztisztító csak az inni és a főzéshez való ivóvizet biztosítja álandóan! Ez családi szinten is nagyon kevés!

 

Ha más célra több tisztított víz kell, vannak ipari hozamú készülékek is ipari árral. Akkor azt kell venni!

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.13 0 0 2382

Nem mondanám ionizátoros verziónak, ez két különféle technika.

 

Az első egy alap RO-készülék, kiskapacitású membránnal szerelve, mindössze 50 GPD, nyomásnövelő nélkül, passzív kétutas elzáróval. Ilyenekre szoktak panaszkodni, hogy a tartály töltése nehezen áll le, viszont a vége felé a víz nagyrészt már a lefolyóba termelődik.

 

A feltüntetett szép számok inkább csak parasztvakítás. 1 USA gallon 3,78 liter, de 50 GPD csak egy elméleti kapacitás, meghatározott nyomás, pH-érték, sótartalom és hőmérséklet esetére. A gyakorlatban ennél jóval kevesebbet termel, ráadásul ez még csak a membrán, önmagában. A tartály lefojtó hatása, valamint a passzív szelep tökéletlensége, rásegítő pumpa hiánya miatt az átlagos vízhozam és hatásfok kínos meglepetéseket okozhat később, a vízórát nézegetve.

 

A másik szerkezet pedig egy ionizátor, ami egy kisebb méretű szűrőbetétet tartalmaz, csak egyszerű üledékszűrő és szénszűrő. Utána következik az ionizálás, amivel sajnos az a helyzet, hogy ez egy olcsó készüléknek számít, kisméretű ionizáló kamrával. Az ionizáláshoz platina elektródák szükségesek, emiatt drágák ezek a készülék, ugyanakkor ezen szoktak spórolni is.

 

Bővebben itt lehet olvasni róla: http://vizionizator.hu/forum/viewforum.php?f=5

 

Aki ionizátort is szeretne, inkább azt szokták javasolni, hogy telepítsen elé egy RO-víztisztítót is, de akkor azt feltétlenül vissza is kell sózni, mert az ionizálás nyilván nem működik ionok nélkül.

 

Vagy legalább egy különálló aktívszenes víztisztítóval ajánlott táplálni a drágán megvett ionizátort, ami kiegészíti az ionizátorba épített, gyengébb betét képességeit.

Előzmény: icu78 (2381)
icu78 Creative Commons License 2014.04.12 0 0 2381

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. Melyiket választanátok? Eddig mindig csak sima asztali aktívszenes volt. Most egy kicsit komolyabbat szeretnénk.

Az egyik kiválasztott:

http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ro-105

A másik:

http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ja-103

Az első azért jóval olcsóbb lenne, van értelme az ionizátoros verziónak?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

További szép estét mindenkinek!

.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2380

Korrekt.

 

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (2379)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2379

RO-MAN 150GPD membránom van, ami Angliából származik, előtte PP-->szén-->PP standard betétek, szokott lenni Aquafilter is. Szűrőházam van Aquafilter is, valamint GE házak, de ez konkrétan USA gyártmány, nem másolat. De nem mondom, hogy tartanék a kínai szűrőháztól, egyébként.

 

Felépítéséről múltkor írtam.

 

Aktívszén megköti a szerves vegyületeket, elvileg a hormonokat is, de nem tudom, mekkora hatékonysággal. Különösebben nem foglalkoztam ezzel, mert elsősorban a nálunk túlzottan meszes, karsztforrásból származó vizet akartam lágyítani.

 

Utánsózót többnyire én sem használok, jelenleg sincs, de egyébként az a kis mészkőtörmelék, amin áthalad benne a víz, egyáltalán nem sózza túlzásba, viszont a savasságot nagyjából semlegesíti.

 

De mivel WHO dokumentumokból azt lehetett leszűrni, hogy nem ajánlják a sózatlan RO-vizet, valamint azt is pedzegetik, hogy egyes felmérések szerint a víz keménységének, főként magnéziumtartalomnak lehet jelentősége a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (noha ez nem bizonyított egyértelműen, bár folynak a kutatások), így a hozzászólásaimban időnként mintegy opcionálisan az utánsózót is feltüntettem. Rajtam ne múljon, hogy valamelyik fórumozó szívszélhűdést kap...

Előzmény: .psp (2377)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2378

szerinted a gyógyszermaradékokat  hormonokat ez a rendszer csökkentheti az ivó vízben, vagy ezen még simán átcsuszannak?

 

Gondolkodok egy Ro membrán beszerzésén is.

 

Ha megengedsz egy gondolatot,mivel ökológia szakon  (is ) végeztem anno, az ember az ásványi anyagok nagyon kis százalékát szerzi be a vizzel szinte elhanyagolható mennyiséget  tehát az utánsózás nyugodtan felejthető, de  a magas ásványi anyag tartalom a viznél 200mg/liter fölött hosszutávu rendszeres fogyasztása INKÁBB megterhelő a vese és egyébb szervek számára mint hasznos. Pl nem véletlenül vastalanitják a vizet de a kismama meg vastablettát szed, mert az a vas nem az a vas ami az embernek kell.

 

A csapviz általában 250-400mg/l

ásványvizek 500-1300mg/l.

 

A normális 50-200 között lenne.

Előzmény: Törölt nick (2376)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2377

Milyen tipust használsz?

 

Nekem egy aqua filteres részben saját épitésü rensdszerem van.

Bejövő hideg viz egy 5 mikrosnos aktiv szén szürőn megy át 10 "os egyszerű házban, aztán van egy  1 mikronois 10" szűrő, a pult alatt ez megy egy aktivszén-aktivszén- kerámia 0,3 mikron- baktérium szürő 0,02 mikron. Na ez az ivóviz. a fürdőben az aktivszénnel -1 mikronnal megszürt viz átmegy mégehy aktivszén-kdf szűrőn.

 

a szürőket 3 havonta kidobom a kukában borzalmas szinük van.

Előzmény: Törölt nick (2376)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2376

Nekem az ioncserélős víztisztító (Brita) nem jött be, de az egyébként savval regenerálható betét volt, vagyis a Ca-, Mg-ionokat H+ ionokra cseréli, a vizet ezáltal savassá teszi.

 

A linken szereplő betét viszont Na-ionra cseréli lényegében a vízkövet, a vizet ugyan lúgossá teszi, azonban a megnövekedett nátriumtartalom miatt a tartós fogyasztása megkérdőjelezhető. Nem véletlen, hogy ilyen típusú vízlágyítókat a lakásban inkább központi helyre javasolt felszerelni, hogy a vízmelegítőt, kazánt stb. védje, míg ivóvíz céljára külön víztisztítót szoktak alkalmazni, ami a nátriumtól (is) megkíméli az embert.

 

A természetes arányok ezeknél mindenképpen borulnak. Az nem egy jó megoldás, hogy a vízben egyéb elemek maradnak, Ca/Mg eltűnik, helyét pedig nátrium veszi át. A Ca:Mg aránya ideális esetben nagyjából 2:1 lenne, ehhez képest a Na részére egy kisebb számot kellene elképzelni, pontosan most nem tudnám megmondani. De az talán így is érzékelhető, hogy az ioncserélő természetellenes módon borítja fel ezeket az arányokat.

 

Magam részéről a KDF-től is idegenkedem, ami zuhanyzáshoz megfelel, de mivel a klór úgy alakul át benne, hogy nátriumklorid, vagyis konyhasó lesz belőle, ami a bőrnek jó lehet, de ivásra nem javasolt. Nem a réz a probléma, ami egy fontos mikroelem, sok élelmiszer is tartalmazza, normális esetben naponta fogyasztjuk. Igaz, a konyhasót is, csak az sokaknál problémák forrása is lehet.

 

Nálam annyira bevált RO-rendszer (szigorúan "baktériumfészek" puffertartály nélkül, mindig friss vizet előállítva), hogy azóta nem hoznak lázba más technikák. Nekem ez a tiszta ügy. Utánsózóval kiegészítve az elemek természetes arányát is biztosítja, ugyanakkor nem lesz túlzásba vízköves, mint a csapvíz, csak módjával.

Előzmény: .psp (2355)
Szabó Márton Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2375

Elvileg tudunk mondani, de kolléganőm foglalkozik ezzel és meg kell kérdeznem majd. Egyszer nekifogtunk, hogy összegyűjtsük az összes labort az országban és csináljunk egy közös kiszolgálási rendszert, de fél úton elment a kedv, mivel bonyolultabb a dolog, mint reméltük (gondolok itt arra, hogy területenként nagy az ár szórása, a szolgáltatások listája, stb.). Ettől függetlenül begyűjtöttünk jó néhány ajánlatot és beszéltünk sok céggel, így ajánlani tudok majd olcsót. Szerintem mindegy ki csinálja amúgy, mivel ha akkreditálva van, akkor annak pontos mérésnek kell lennie. A legtöbb labor pedig ilyen.

 

Gondot még a mintavétel jelenthet. Sajnos nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek lennie kellene. Megfelelő hőmérsékletű helyen tárolható csak a minta, a megfelelő tároló edénybe, illetve csak egy X maximális ideig, míg a vizsgálat megkezdődik. Ez sajnos elvetette a könnyen országosan begyűjthető minták tervét. Még ha egy futárral meg is állapodnánk, és betartanánk a fent említett feltételeket, akkor sem lenne hivatalosan akkreditált a minta.

 

Budapestieknek tudok mondjuk javasolni egy labort, aki az ásványvizünket méri rendszeresen.

Egy régi emailem részletét bemásolom ide ettől a labortól, hogy mit mérnek kúthoz, bár hozzáteszem ez hosszú lista, nincs belőle mindenre szükség. Ez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. laboratóriuma. Árban nagyon jók voltak szerintem.

 

,,

Laboratóriumunk az alább felsorolt komponensek vizsgálatára akkreditált, melyek az ivóvíz vizsgálatok leggyakrabban mért komponensei.

Ivóvíz és kútvíz kémiai vizsgálati paramétereink:

  1. ammónium
  2. kalcium
  3. magnézium
  4. vas
  5. nátrium
  6. kálium
  7. lúgosság
  8. nitrit
  9. nitrát
  10. szulfát
  11. klorid
  12. foszfát
  13. bepárlási maradék
  14. permanganátos KOI
  15. összes keménység
  16. pH
  17. fajlagos elektromos vezetőképesség
  18. lebegőanyag tartalom
  19. mangán
  20. fluorid
  21. alumínium

Ivóvíz és kútvíz bakteriológiai vizsgálati paramétereink:

  1. telepszám 22oC
  2. telepszám 37oC
  3. szulfidredukáló anaerob spóraszám
  4. Pseudomonas aeruginosa-szám
  5. Enterococcus faecalis-szám
  6. Coliform-szám
  7. Fekálcoliform-szám
  8. Escherichia coli-szám
  9. Legionella-szám

Ivóvíz és kútvíz mikroszkópos biológiai vizsgálati paramétereink:

  1. üledék mennyisége
  2. üledék minősége
  3. véglények száma
  4. férgek száma
  5. gombák száma
  6. baktériumok száma
  7. fonalas és egyéb baktériumok száma
  8. algák száma
  9. egyéb szervezetek száma

"

 

Elérhetőség:

           

Szunyogh Lilla, laboratóriumvezető

06-1-209-36-52
30/973-66-84
labor@spabudapest.hu. bgyhlabor@gmail.com
1117 Budapest, Orlay utca 5-7.

 

Régebben kimentek mintát venni, így érdemes megkérdezni, hogy még járják-e a várost, de gondolom nem változott.

Előzmény: .psp (2374)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2374

Igazad van. Bár egyesek szerint az a tuti. de lehet hogy csak az államiban biznak sokan.

 

Tudsz olyan labort ahol olcsóbb a vizsgálat?

 

Egyik haver a tisztitott vizét akarja megnézetni, jó lenne egy Budapestii vagy Dunántúli link.

Előzmény: Szabó Márton (2373)
Szabó Márton Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2373

Miért akarod szegény annyira az ANTSZ-hez küldeni? Kell keresni egy labort a neten, aki közel van és jó áron dolgozik...

Előzmény: .psp (2372)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2372

Elvileg jó lehet a 19 méteres is.

 

ha nincs szennyezés a környéken, ami beleszólhat a változó vizminőségbe irány az Ántsz.

Előzmény: Kovalic 76 (2367)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2371

Kérem Tisztelettel !

 

Itt már egy kész kut van nem kutfurás. Azt kell feltérképeznie hogy mivel a kut már ADOTT, megfelelő e az elhelyezkedése az ivóviz vételhez, vagy csak öntözésre lesz használható.

 

Köszönöm.

Előzmény: Nebáncs!virág (2369)
Szabó Márton Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2370

A kút fúrása és annak vízkezelése szerintem két nagyon különálló dolog. A víztisztítás topic szerintem jobban fedi ezt a kört, amiről megy a téma.

Előzmény: Nebáncs!virág (2369)
Nebáncs!virág Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2369
Szabó Márton Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2368

Igen, egy teljes kútvíz analitika kell. Nézz rendesen körül, mivel nagy differencia van a vizsgálati árakban. Van aki 200eFt-ot mond, van aki 60eFt-ot ugyan erre a munkára. Lehetőleg akkreditált legyen a mintavétel is a baktérium telepszám pontossága miatt.

 

A mélység számít is meg nem is. Ha agyagrétegen átmentél, akkor az már ad némi védettséget. Ha a felső réteget növénytermesztésre használod te vagy bármelyik szomszéd, akkor van esélye oda nem való dolgok beszivárgására. Viszont általában a víz minősége konstans, nem sokat változik az idő múlásával.

 

A vizsgálat utáni adatokból lehet méretezni a Vas és Mangán mentesítő berendezést, a vízlágyítást, amennyiben szükséges és akarod. Kell még biztosan előszűrés, jobb esetben több lépcsőben. Ha van baktérium a vízben, akkor a hidrofor előtt vegyszer adagolót kell telepíteni, majd utána szénszűrőt a rendszer valamely részére a visszaszűréshez. Illetve még sok mindenre lehet, vagy nem lehet szükség, amit látunk, ha megjött az eredmény.

Előzmény: Kovalic 76 (2365)
Kovalic 76 Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2367

Köszönöm. Ezért is gondolkodom abban, hogy a 19 méteres helyett kellene fúratni egy 60-70-80 méterest, vagy olyant, aminél ezek a tényezők függetlenek...

Előzmény: .psp (2366)
.psp Creative Commons License 2014.04.11 0 0 2366

Kútnál elsődleges szempont még Ántsz vizsgálat előtt a környezet illetve geológiai sajátosságok figyelembe vétele.

Környezet:  Van e mezőgazdaági tevékenység (műtrágya , permetezés stb) a környéken, a szomszéd ha van,   emésztőgödör távolsága elhelyezkedése (enyhe dombon  nem kosher a ő van felül :-) , illetve az emésztőgödrök mélysége. , az esővíz talajvíz folyásának iránya stb majd az okosok még kiegészitik.

Geologia  : közetek fajtája talaj minőség vizáteresztő, homok, vagy agyag stb.( ez az esetleges felszini beszivárgás miatt lehet érdekes meg hogy mi oldódhat bele.

 

Ha nagyjából védett helyről van szó nem tud kivülről felülről beleszivárogni káros anyag, akkor van értelme egy Ántsz vizsgálatnak.

Előzmény: Kovalic 76 (2364)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!