Ismét megkésve tévedtem ide, de azért hozzáfűzném, hogy a tengely alján akár van Seeger-gyűrű, akár fixen ráütött, lényegen nem változtat.
Mindenképpen bontani kell a 3 db aluszegecset, utána süllyesztett csavarral helyettesítem. Mivel teflonos forma könnyen deformálódik, azt nem jó feszegetni egyáltalán, ha valaki nem akar csúnya munkát végezni.
Ezért előbb az aluszegecs végét sarokcsiszolóval letolom síkba. Ekkor láthatóvá egy kis körgyűrű, pontozom, majd még ki is kell fúrni, előbb vékony, majd vastag fúróval, ami az alumíniumban persze mászik mindenfelé (kézifúróval), de végül megoldható általában, károkozás nélkül.
Ha így sem jönne ki a szegecs, lemezcsavarral kihúzatom, alátétezve. Mindezt azért, mert engem legalábbis zavarna esztétikailag, ha a sütőformát csavarhúzós stb., feszegetéssel elgányolnám. Első próbálkozásánál volt is némi horpadás, de azt még vissza tudtam egyengetni.
Nagyobb gond, hogy ezek elég gyenge konstrukciók, bekopik a tengely, a siklócsapágy, lötyögni kezd, szimering is ereszteni, illetve ezek kölcsönhatása, a sós folyadék befolyik, szétrág mindent, még a belső Seeger-gyűrű is lerohadhat. (Belül van egy másik.)
A bronzperselyt is kihúztam csavarral, illetve ugyanúgy vissza. Rá is lehet melegíteni, az alumínium jobban tágul, mint a réz, ami hasznos ilyenkor.
Ahogy egy orosz Youtube videónál írták (van sok ilyen javítós videó), a gyártók nem törődnek vele, mert nekik nagyobb haszon, ha az emberek újat vásárolnak. Sütőformát vagy egész gépet. Pedig lehetne tervezni tartósabb konstrukciót, nekem is van pár elképzelésem a feljavítására.
Egyébként, noha minden laikus így mondja, de a magyar nyelvben az üst fogalma mást jelent, ez csak sütőforma.
Köszi, az alufólia jó ötlet, bár a hő szökésére én is gondoltam, eddig is tettem a sütőre vastag edényfogót. A tésztába meg tényleg kellene tenni mindig sikért, olyan furcsák ezek a lisztek néha.
Régebbi kérdés, de a tanulság kedvéért: ilyenkor "megfázik" a tészta, mert a plexitetőn kisugárzik, elvész a hő, nem egyenletes a hőmérséklet. Lehet próbálkozni a tetőre rakott alufóliával, ami a hősugarakat visszaveri a kenyér tetejére.
Mindamellett szerepet játszhat benne a túl intenzív kelés, illetve alacsony sikértartalom is. A sikér (búzafehérje) rugalmasabbá, teherbíróbbá teszi elvileg az élesztő termelte széndioxidtól felfúvódó tésztát.
Vettem egy kenyérsütőgépet. Kiváló, finom kenyeret süt, az az egy problémám, hogy a sütés végén nagyon nehezen jön ki az edényből a kenyér. Van valami jó megoldás rá?
Szeretném a segítségeteket kérni! Kenyérfogyasztással, kenyérsütéssel kapcsolatban írom a szakdolgozatomat. Készítettem egy pár perces kérdőívet, aminek kiértékeléséhez minimum 50. kitöltés szükséges. Sajnos a környezetemben nem sokan (összesen ketten) sütnek. Kérném mindazon kedves sütni-enni szerető felhasználót, hogyha módjában áll segítse kitöltéssel a munkámat!
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék. Vettünk egy kenyérsütőgépet, és nem tudunk zöldágra vergődni a sütéssel. Nem ehetünk élesztőt, viszont nem tudjuk, hogy ehelyett mit használjunk: szárított kovászt, búzakovászt, szódabikarbónát vagy mit? És főleg hogyan és milyen mennyiségben? A hagyományos kovász nem jöhet számításba, sajnos nincs arra lehetőségünk, hogy folyton gondozzuk, etetgessük stb. Tud valaki esetleg segíteni? Köszönöm szépen előre is!
Szeretnék megosztani Veletek egy kisfilmet, ami a saját szabadtéri konyhámban készült a kenyérsütésről. A kenyér kemencében, vadkovásszal készült egy kedves kemencebarát segítségével....hasznos és szeretetteljes videó lett, tengermély szeretettel ajánlom:
A jó kenyér majdnem kihalt. Tényleg, majdnem.
Éveken keresztül ettük az élesztős, adalékanyagos, harmadnap is bizarrul puha borzalmakat. Nap mint nap, hiszen a kenyér a fő táplálékunk, és van, hogy reggeltől estig háromszor is érte nyúlunk. Mégis, a gasztro-forradalom[...] Bővebben!Tovább »
....ennek ellenere minden szava igaz... en is igy elek miota... nem art gondolkodni a szemely nagysagaban sem, nem csak az egesz vilageban. Ha a szemely normalisan el - a vilag is az lesz.
Ezek soha nem evulnek el... sot, egyre fontosabb emlekeznunk ra, ismetelni, mert fontos, egyetemes igazsagok...
Ezek mar olyan regi es regota ismert/orvosolt/nagyon szajbaragott dolgok, hogy elevultek.... Szerettem volna es hivtalak is , hogy resztvegyel az okolabnyom kitargyalasaban.... Van itt egy topik, ahol csoro/nincstelen nep irtasara lett felhivas , olyanok allnak ma utban , akiknek az okolabnyoma kisebb, mint a pesti hazicicae... Ha ilyen ellen harcolnal, akkor az nagyon hasznos lenne
-Halálmiszer helyett élelmiszert: élő gyümölcsöt, élő salátát, élő joghurtot.
-Tálaljuk először a salátákat! Akkor a főételből - a zsírosból - nem eszünk annyit!
-Ne vegyünk kemizált keverékeket adalékokkal, festékekkel, tartósítókkal (készételeket, gyümölcsjoghurtot, desszertet, mártás alapot, kakaós tejet). Kakaót és tejet csak össze tudunk keverni? Gyümölcs kapható? Joghurt kapható?
-Ne vegyünk vizet boltban- van otthon a csapból! Narancs kapható? Víz van otthon? Nagy dolog ezekből otthon narancslevet csinálnunk? Tartósítószer, édesítő nélkül?
-Télen nincs paradicsom, paprika, eper - csak annak látszik. Nitrátos, kemizált, fölfújt: íze sincs.
-Aki déli gyümölcsöket vesz (ananászt, banánt,licsit, papayát, mangót), tudnia kell, éhbérért termeltetik, vegyszerezik, zölden szedik, íze sem igazi - nem ezekkel dobhatjuk föl hétköznapjainkat!
-Ne vegyünk festett élelmet: mű-barna kenyeret, pirosított cseresznye- vagy eperkonzervet, rákkeltő tortákat.
-Süssünk otthon kenyeret! (Lásd: Kenyérsütés 7 perc 100 Ft, youtube)
-Húsárut csak olyat vegyünk (keveset), ahol látszik, hogy húsból van (tőkehús), mintha most vágták volna ki. Kolbászban, fölvágottban minden lehet: kengurú, kutya, kulimász.
-A jó ízű étkezés első "fogása": egy kiadós kerti munka, kocogás, ablakpucolás.
- Bespájzolok akciós fehér lisztből, most 109 Ft/kg (2011. november, 6 kg liszt kiad 10 kg kenyeret) - Kell még: futtatott élesztő, étolaj, só, cukor, víz, müzli – kenyérsütőgép.
1. A sütőedényt kiveszem, beletöltök jó fél kiló lisztet. (Nem méricskélem!) 2. Fakanállal elkeverek benne egy lapos evőkanál futtatott élesztőt, ennyi sót, ennyi cukrot. 3. A sütőedényt beillesztem a gépbe, fedél nyitva, beindítom (3:00, normálprogram). 4. Lassan adagolva hozzáadok annyi vizet, amennyit fölvesz, kevés olajat, müzlit. 5. Lezárom - 3 óra múlva kész a sült kenyér, 5 perc munkával!
Tehát 70 Ft lisztből indulok, jön hozzá a sütőgép, áram, adalék – ha 120 Ft is lesz, így is jóval a bolti ár (250 Ft) alatt marad. Esetleg letakarom szigetelővel, hogy jobban átsüljön. Ne rakj a gépbe túl sokat, mert veri a gép a tésztát és a keverő tömítése szétmegy. (Keverő nélkül is süt, ekkor az asztalon kell gyúrni a tésztát.) Ha magokat, préselt gabonát, müzlit keverünk a fehér lisztbe, olyan lesz, mint a teljes kiőrlésű. A kenyér friss, olyan, amilyet szeretek; akkor, annyi kész, amikor akarom; nem kell boltba menni érte és fele annyiba kerül. 8 év alatt kb. 800 kenyeret sütöttem.