Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Cirfandlia 2010. febr. 5. © 6958
És a szőlőben mit zavarhat el? Mondjuk ártani nem ártasz vele.... talán a moly ellen már ha van feléd valamit érhet. Ha vegyszerellenes vagy akkor a rezet annyira ne erőltessed, nehézfém és jól felhalmozódik a talajban is, onnan meg...
Előzmény: Törölt nick (6957)
RAMBO 2010. febr. 5. © 6956
Csalánlével milyen kórság ellen tervezel védekezni?
Előzmény: Törölt nick (6955)
szaki_pali 2010. febr. 5. © 6954
Örülök, hogy örülsz, csak nem integettél, én integettem! :-))
Előzmény: RAMBO (6937)
szaki_pali 2010. febr. 5. © 6953
Lehet, hogy most tapasztalod meg! :-(
Előzmény: Falusi1 (6941)
Törölt nick 2010. febr. 5. © 6952
Én nem ismerem, de úgy látom más se, ha ennyi idő alatt nem reagált senki....
Előzmény: Antal56 (6945)
Törölt nick 2010. febr. 5. © 6951
+a szőlőmoly is nagyon szereti. Emlékszem, apámnak volt a hetvenes években és akármivel permetezte, mindig belement a moly.
Előzmény: Cicero III (6944)
lalá 2010. febr. 5. © 6950
-Ilyen mocsok időben? Nóóórmális?(hihi)
Előzmény: zuzmo (6948)
lalá 2010. febr. 5. © 6949
-A borkősav oldódik, de a borkő visszaoldódására egy emberöltőt kell várni.(hihi)
Előzmény: Falusi1 (6941)
zuzmo 2010. febr. 4. © 6948
holnap :)
Előzmény: zuzmo (6946)
Béla1007 2010. febr. 4. © 6947

Sziasztok !

Na akkor szép fába akarom mondani szőlőbe vágtam a fejszémet ezzel a pannonia kincsével igazi kihívás lehet elérni hogy teremjen és éppen ezért lesz belőle kincs!

Remélem az idén lesz 1-2 fürt szőlőm mert a fiam 2,5 éves nagyon szereti a gyümölcsöket!

Üdv

Béla

zuzmo 2010. febr. 4. © 6946
tokaji borok vs. szalma égetésű hőerőmű: vértanúk tere, bp, mo, föld, tejút,... 17.00 CET
aki nem jön, igyon szalmát! :)
Antal56 2010. febr. 4. © 6945
Kedves Fórumozók!

Ki tud CSE28 CSE30 szőlőről, amit Szigetcsépen fejlesztettek ki? Birtokomban az az információ áll, hogy ez fehér szőlő.
Cicero III 2010. febr. 4. © 6944
8 tőke „Pannónia kincsem” nekem is volt, kb. 15 évig hagytam élni, mert nem volt időm foglalkozni új telepítéssel.

Tapasztalatom:

1. Lisztharmatra nagyon érzékeny. Egy tőkét hagytam meg előjelzőnek.

2. Pereneszporára érzékeny.

3. A decemberi és főleg a kora tavaszi fagyra érzékeny.

4. Valóban teljesen semleges ízű.

5. Gyenge héja miatt hajlamos a rothadásra.

De van jó is: ha jó éve van, szépek a fürtjei, sok termést hoz, hajlamos a kordonon kiérlelni a másodtermését is. Jól mutat a kordonon. Nem érzékeny az orbáncra. Na meg szárazságra sem különösebben érzékeny. Nincs tudomásom tömeges telepítéséről

Előzmény: Ali-bá (6942)
Ali-bá 2010. febr. 4. © 6943

Szia Béla 1007!

 

Most látom, hogy Neked is van ilyen fajtád. Nem csoda, hogy a képről nem ismerted fel, mert gyenge fotó és túl közelről fényképeztem. A szöveget egy ismertetőből másoltam be kicsit kapkodva és elnézést az elütésekért is.

 

Előzmény: Béla1007 (6912)
Ali-bá 2010. febr. 4. © 6942

Szia Béla 1007!

 

A fotón az alábbi szőlő van, de eléggé fagyérzékeny, ezért inkánn a Palatinát ajánlom. Ráadásutl az rezisztens is.

Pannónia kincse

Termesztési értéke: korai érésű, bőtermő. Középerős növekedésű,  csemegeszőlő-fajta. Talajra kevésbé, fekvésre érzékeny, mérsékelten fagytűrő, a szárazságot elviseli,  zöldmunkaigénye kicsi, jól szállítható.

Fürtje: ágas vagy vállas, laza, nagy, átlagtömege 260 g

 

Üdvözlettel :  Ali-bá

Bogyója megnyúlt, nagy, átlagtömege 5,3 g, fehéressárga, gyéren pontozott, alig hamvas, húsa ropogós, íze közömbös, héja középvastag, közepesen erős.

Előzmény: Béla1007 (6940)
Falusi1 2010. febr. 3. © 6941
A pincém 13 fok körül van, nyáron felmegy 15 fölé.
A borkősav lehet magyarázat arra, hogy feloldódás után nem zavarosítja meg a bort. De ilyen gyorsan feloldódik-e a borkősav? Egyáltalán feloldódik-e?
Az általad írt fehérjekicsapódással még nem találkoztam.
Előzmény: szaki_pali (6935)
Béla1007 2010. febr. 3. © 6940

Szia Ali-bá !

Ez mifajta bógyós ?? nagyon szép !!

Üdv

Béla

RAMBO 2010. febr. 3. © 6939
Én se tudok fotózni! Csak automata gépem van, egygombos. :)
Előzmény: Ali-bá (6938)
Ali-bá 2010. febr. 3. © 6938

Halihó Rambó!

 

Várom a jó tanácsokat!! :-))

Előzmény: RAMBO (6934)
RAMBO 2010. febr. 3. © 6937
:)))))
Előzmény: szaki_pali (6936)
szaki_pali 2010. febr. 3. © 6936
Szeva Rambó, holnap megyek felétek!

Majd integetek!!! :-)
Előzmény: RAMBO (6934)
szaki_pali 2010. febr. 3. © 6935
Azt nem vetted észre, hogy a kicsapódás/ feloldódás milyen körülmények közt megy végbe?

nem lehet, hogy a pincéd hideg és mikor felhozod a "melegre" akkor oldódik vissza a -valószínüleg - borkősav? (én erre gondolok ha kitisztult!)

egyszer -igaz fehérbornál - jártam úgy hogy fehérje kicsapódás közvetlenül a szűrés után végbement,ez úgy 1 hétre a szűrést követően történt. aztán melegítve a palackot mint a párás üveg párátlanítása során a bor tiszta lett. de sajna a fehérjekicsapódás hosszabb idő elteltével állandósult és a melegítés már nem segített. maradt ezek után a derítés.

Előzmény: Falusi1 (6931)
RAMBO 2010. febr. 3. © 6934
És fotózni is, ahogy látom :DDDDDDDDD
Előzmény: Ali-bá (6933)
Ali-bá 2010. febr. 3. © 6933
Próba :       elnézést kérek, most tanulok képet felrakni.
jacsoj 2010. febr. 2. © 6932
A Moldova szőlő rendkívül erős növekedésű és bőtermő csemegeszőlő fajta. A lugasom 5 éves, ez volt a második termése, és a képen is látszik, hogy tavasszal oltottam át. Kb 30 szemre metszettem, 2 szemes csapokra általában. Mivel a terasz végén van futtatva, a tetőre felfutó szálait nem értem el csonkázni, ezek 4 méterig meg sem álltak. KB 60 fürt lett rajra, hatalmas méretűek, nov 1.-én szedtük le, mert jöttek a fagyok. Még 4 rekesszel mindig van a pincében, nem fonnyad, ropogós fenséges ízű. Maximálisan javaslom a telepítését, permetezve nem volt, nem is kell, a darázs nem bántja. Késői érésű.

A Palatina vagy Augusztusi muskotály is nagyon jó fajta, ahogy a nevében van augusztusban érik, nem kell permetezni, nagyon jó ízű, gyönyörű sárga színű, ropogós fajta.

Pölöskei muskotályod van, az is nagyon jó fajta, szept. végi, a bora is kiváló.
Eszter augusztus elején érő fekete szőlő, korai, nem kell permetezni.
Teréz október elején érik, bőtermő, nem kell permetezni.
Néró aug. végén, szept. elején érik, rendkívül fűszeres, nem kell permetezni, a bora is kiváló gyógybor.

Ezeket nem katalógusból írom, hanem saját termés alapján. A felsorolt szőlők alkalmasak otthoni lugasnak is, javaslom őket. Az érési sorrend alapján 6 hónapig lesz szőlőd a fentiekből.
Előzmény: Béla1007 (6930)
Falusi1 2010. febr. 2. © 6931
Köszönöm a választ azt hiszem értem.
Ami a vöröset illeti: A kb. 1 éves érlelést követően, a palackozás előtt vizuálisan vizsgált minta szép tiszta. Ezért nem értem a szűrőeltömítést. De ez még nem minden. A vízszintesen tárolt palackok alsó felén vékony kicsapódás látható ha átvilágítom őket. Amikor viszont felbontom a palackot és pohárba öntök belőle, a bor ismét szép tiszta (egyébként a palackban is). Csak tippelem, hogy a vörösbor nagyobb szárazanyag tartalmában kell keresni a megfejtést. Mindenesetre azt továbbra sem értem, miért marad tiszta a bor ha megmozdítom (pohárba töltöm). Lehet hogy a kicsapódás annyira kevés, hogy a zavarosodás szemmel nem láthatóan eloszlik kitöltéskor?
A fehérhez még annyit, hogy magam sem értem, hogyan csináltam, de a 2008-ast derítés és szűrés nélkül palackoztam. Semmi kicsapódás azóta sem, a bor szép tükrös.
Valószínűleg ez egy ilyen évjárat volt, ami jó ideig nem lesz.
Előzmény: GENOM_66 (6928)
Béla1007 2010. febr. 2. © 6930

Szia Jacsoj!

Szép a lugasod !! no meg a termése is tetszetős !!

Jöhet minden okosság!

Üdv

Béla

Royalfröccs 2010. febr. 2. © 6929

Sziasztok!

 

Köszönöm a gyors vállaszokat. Így utolag én is a kevés ként gondolom a probléma gyökerének. Ha most deritont tettem bele és a kéntartalmat beállítom 40-re, vissza is palackozhatom?

A palackozott bor veszít a kéntartalmából? 

 

 

GENOM_66 2010. febr. 2. © 6928

Az hogy a bor kolloidkémiailag nem stabil, azt úgy lehetne megközelíteni, hogy szűréssel a látható szennyeződéseket, ill. ha olyan a szűrőd a sejtes elemeket (élesztő, baci) tudod kiszűrni. A kapott szűrt bor látszatra tökéletesen tiszta. A benne oldott fehérjék un. nem valódi, kolloid oldatban vannak jelen (ez a kolloid-oldat borászati szűrőkkel nem szűrhető, tehát a szűréstől önmagában nem lesz stabil, állóképes a borunk!). Viszont ez a fehérje oldat jellemzően nem stabil, azaz pl. hőmérséklet változásra, rázkódásra, levegővel való érintkezésre, stb. instabillá válik, azaz kicsapódik. Ez minden borász (rém)álma egy palackozott bornál....

Amúgy a stabilitás a bor érlelésének előrehaladtával - különösen hordós érlelésnél - növekszik. Így akár a bentonitos kezelés nélkül is stabil lehet a borunk.

Egyébként én is kb. 200-250 üveggel palackozom éves szinten a boraimat a következő év tavaszán, nyarán. Viszont én mindig derítem a borokat bentonittal. Ennek mennyiségét megpróbálom belőni úgy, hogy elég is legyen, de nagyon túl se derítsem. Ha ezt kovasavval és zselatinnal kombinálom, de többnyire még anélkül is annyira tiszta, hogy palackban még évek múltával is kifogástalan. Így a szűrést, mint gyötrő műveletet ki tudtam iktatni. Derítés utáni állóképesség vizsgálatot én sem szoktam túlragozni. Kiteszek egy üveggel valami jó meleg helyre 1-2 hétre, aztán drukkolok, hogy ne legyen vele gond.

Ugyan a vörös borokhoz nem nagyon értek, de gyanítom, hogy a szűrés szempontjából nem elég tiszta a borod ha ilyen gyorsan eltömődik a szűrő. Vagy először egy durva előszűrővel kellene megszűrnöd? És ha nem szűröd a vörösödet? Azt mondják a hozzáértőbbek, hogy a vörös kevésbé "igényli" a szűrést.

Előzmény: Falusi1 (6927)
Falusi1 2010. febr. 1. © 6927
Az mit jelent, hogy "ha a bor kolloid kémiailag nem stabil"?
Évente kb. 200 üvegnyit palackozom 1éves érlelés után. Elvégzem a kistermelői borpalackozáshoz előírt tennivalókat, de pl. a hő és rázópróbát nem, sőt a derítést sem mindig, mégis tiszta a bor a palackban, a minősége pedig a palackban tovább javul (érik?).
A vörösnél vannak azonban gondjaim. Palackozáskor papírszűrőt használok, de kb. 10 palack után eltömődik és cserélnem kell, a bor egyébként szép tiszta. Mindezek ellenére kevés kicsapódás van az üvegekben, bár fogyasztáskor ez szinte nem látszik, a pohárban szép tiszta rubinvörös a színe és az ízével sincs baj. Milyen szűrési módszert ajánlotok, hogy ezt elkerüljem?
A fehérnél legutóbb szűrőt sem használtam, még sincs kicsapódás a palackokban.
Előzmény: GENOM_66 (6924)