Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2009.12.04 0 0 6478
Én 15 g/hl-t használok.
Előzmény: attisch (6474)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.04 0 0 6477
zárd le!
Előzmény: Napoleon73 (6476)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.04 0 0 6476
Ha bele raktam a törzsoldatot lezárjam vagy hagyjam szellőzni?
Előzmény: attisch (6465)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6475
az nem zavart annyira.

most ittam egy helyi vezéregyéniség borait (nem akarok kamuzni) de olyan 15-re emlékszem az alkoholra amit mondott rá. Ami viszont ott és akkor szemetszúrt az az volt, hogy iszonyatosan erős volt (ordított a szesz belőle), nem lehetett érezni a maradék cukrot , no meg azzal dicsekedett, hogy nem tett bele semmit?!

no ez utóbbi azért kicsit kételyt támasztott bennem.
Előzmény: attisch (6474)
attisch Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6474

De igen, ez egy kicsit sok volt, azóta nem merem bevállalni a 20 g/hl-t.

Magasabb sav és alkohol miatt nem vett fel annyit, mint a fehér cuvée.

Ez már érzékszervileg is érezhető volt, de kis szellőztetés után helyére került.

Ez volt az alapkénezés, igen, és ez az azt követő laboreredmény.

Élete során (1 év) még egyszer kapott minimális ként (köv. áprilisban) végig savállóban volt.

Az alkoholtartalomhoz hozzá sem szólsz??? :DDD

Előzmény: szaki_pali (6473)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6473
Kékfrankos rozé

- Szabad kén: 66 mg/l

ez nem sok egy kicsit? ez volt az alapkénezésed? milyen szinten tartottad?
Előzmény: attisch (6472)
attisch Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6472

Okés! :)

 

Most már példálózom is egy kicsit, a tavalyi eredményeim a következők 20 g/hl porított borkén hatására:

 

Fehér cuvée

- Szabad kén: 36 mg/l

- Összkén: 148 mg/l

- Savtartalom: 5,7 g/l

- Alkoholtart.: 13,13 tf%

 

Kékfrankos rozé

- Szabad kén: 66 mg/l

- Összkén: 110 mg/l

- Savtartalom: 6,2 g/l

- Alkoholtart.: 13,83 tf%

 

Ezek már azok a nüanszok, ami a savtartalmak, alkoholtartalmak közötti különbségből, stb. adódik.

Mindkettő tétel saválló acéltartályban élte életét.

Előzmény: szaki_pali (6469)
gérbics Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6471
Lesárazás. :))))
Előzmény: attisch (6465)
attisch Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6470

              80 mg/hl   -> 80 mg/l   inkább.

 

Természetesen. Bocs az elírásért!

Előzmény: Cirfandlia (6467)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6469
azt hiszem kicsit pontatlanul olvastalak el.

amit adsz az ugye 80 ill 60mg/l dózis, ennek felével 60%-val lehet mint szabad kénessav tartalom számolni. így rendben lenne a dolog amennyiben utána a szinten tartás ~30 körüli.

én ott értettelek félre mert azt hoittam a visszamért értékek 80illetve 60 . erre mondtam, hogy sok meg kiabál belőle. bocs!
Előzmény: attisch (6468)
attisch Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6468

Nem érezhető, hidd el.

 

Ez a bor úgynevezett alapkénezése, tehát az a kénezés, amivel a kiforrt újbort elindítod az útján.

Minden évben kicsit más, de sokéves tapasztalatom alapján a fehér- és rozéboroknál 15-20 g/hl, a vörösnél 10-14 g/hl porított borkén mennyiség a helyes kezdés.

 

Az általam leírt mennyiségből, pl. a 80 mg/l kénessavból úgymond egyből lekötődik egy jelentős mennyiség, és csak egy része marad szabad állapotban, tehát amit te érzékszervileg érezhetsz.

 

Hidd el, nem fogod érezni a boraimban a ként, ha megkóstolod és én ezt a mennyiséget alkalmazom...

Előzmény: szaki_pali (6466)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6467

80 mg/hl   -> 80 mg/l   inkább.

 

Hozzátenném, hogy  a szabad kénszintet ami a borkezelés szempontjából releváns ezen hozzáadott mennyiségek (főleg első kénezésnél) max. fele jelenti mert a másik fele lekötődik és csak az összkén szintet növeli; sterilitási, antiszeptikus, fertőtlenítő, redukáló hatása nincs kötött állapotban.

Előzmény: attisch (6465)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6466
én sokallom ezt a ként!

ez már érezhető a bor kostolásakor, miért teszel bele ennyit?
Előzmény: attisch (6465)
attisch Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6465

Igen, tehát most mindenképpen a kénezés a fő feladatod!

 

Én is kevesellem az 50mg/l SO2 mennyiséget, akár törzsoldat, akár porított borkén, én leírom SO2-ben kifejezve, hogy mennyit adtam az újborokhoz alapkénezésként.

Ezek már az idei tárgyméréseken is alapulnak már, úgyhogy mérvadóak lehetnek az alábbiak:

 

Fehérbor (és rozé):

16 g/hl porított borkén vagy 1,6 dl 5%-os kénessav törzsoldat

-> ezek ~80 mg/hl SO2-t szabadítanak fel

 

Vörösbor:

12 g/hl porított borkén vagy 1,2 dl 5%-os kénessav törzsoldat

-> ezek ~60 mg/hl SO2-t szabadítanak fe

 

Ne felejtsd a pontos kimérést és az alapos elegyítést a borral!

 

És kérlek, kb. 2 hét múlva írd le a borodat, mennyit változott!

 

 

Más:

 

Az idén én a vörösboraimat Zweigelt esetében 24, Kékfrankos esetben 20 napig áztattam a héjon.

Eredmény: a forrás tökéletesen végbement, sokkal komplexebb lett a vörösbor íze, illata, zamata, mint a korábbi 7-8 napos áztatással.

Almasavbontás végbement.

 

Konklúzió: a jövőben is így csinálom...

 

Sarokpontok:

- rendszeres csömöszölés elengedhetetlen

- amikor a törkölykalap már nem jön fel, akkor levegőtől való elzárása a cefre felszínének

Előzmény: Napoleon73 (6458)
csite Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6464
Ha bántóan sok, akkor igen :)
Előzmény: GLEVENTE (6462)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6463
nálam mindenképpen végbemegy ha akarom ha nem. ui. én kádon tartom és ott a bacik mint a jógyerekek elvégzik a műveletet.
Előzmény: GLEVENTE (6462)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6462
Véleményetek szerint az idei évben szükség van almasav bontásra?
Előzmény: szaki_pali (6461)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6461
igen 5% -ra gondoltam nem tettem hozzá. a többit egyelőre ne cifrázzuk - igya először almasavasan :-( - csak ezek után cizelláljuk!
Előzmény: Cirfandlia (6460)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6460
Azt azért tegyük hozzá hogy milyen törzsoldatból, mert többféle van. Te gondolom az 5 %-osra gondolsz, (de van 40%os is amiből sokkoló lenne az 1 dl) ebből az 1 dl/hl 50mg SO2-t jelent literenként. Ez sztem első kénezésre kicsit kevés fehérnél pl. - de azt sem tudjuk vörös-e vagy fehér.... Vörösnél akár elég is lehet, bár akkor nem lesz már almasavbomlás....
Előzmény: szaki_pali (6459)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6459
most a hordóval ne foglalkozzunk ha kezelve volt remélhetőleg nem csinált semmit a boroddal.

Ha megált a forrás akkor akkor lefejtetted? Mindenképpen adj neki ként (vegyél törzsoldatot könnyebb vele bánni -legalábbis nekem) és adj neki hektónként egy decit. Jól keverd bele. Várj úgy 2 hétig azután nézegesd. Ha letisztult akkor én inkább lefejteném, ha nem akkor mindenképpen mert lehet alatta seprő vastagon. Egyelőre ennyi.
Előzmény: Napoleon73 (6458)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 6458
Bocsi megpróbálok mindenre válaszolni hisz Ti segítetek nekem.
A hordó öreg volt tehát nem ujj.
A bort nem kéneztem eme tudásnak nem voltam birtokába.
Szerintem megállt vagy csak kicsit forrt.
A kénezést hogy s mint kéne végrehajtani?
Van 120l hordó 100l hordó 60l ballon 30l ballon 40l műanyag hordóba kényszerült.
Köszi mindent előre is.
Előzmény: attisch (6457)
attisch Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6457

Belőled aztán harapófogóval is alig lehet kihúzni a részleteket! :)

 

A hordó forrázása most nem annyira lényeges, vagy mégis!? Új hordóról van szó?

 

Kénlapozni valóban kell, az üres hordót... De most a borról beszélünk! Tehát a bor kapott alapkénezést (porított borkén vagy törzsoldat) és ha igen, milyen mennyiségben?

 

Mennyivel a forrás után fejtetted? Teljesen megállt? Érezhetően nincs benne maradék cukor érzékszervileg?

 

Szerintem ne fejtsd, az önmagában nem megoldás az eddig összerakott részletek alapján...

 

A kénezés és hogy teljesen kiforrt-e? Ezek a kulcskérdések az eddigi ismeretek alapján!

Előzmény: Napoleon73 (6456)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6456
A hordót forráztam és kén lapoztam.
A forrás után már fejtettem. Akkor most fejtsem még egyszer?
Előzmény: szaki_pali (6455)
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6455
-különösen nem volt kezelve forrás után hordó, ill. egy kevés üveg ballon

hát' ha erről van szó akkor lehet, hogy eccerű fejtés és máris tisztább lesz egy fokkal. én pl onnan tudom, hogy vastag a seprő alatta, hogy nem akar letisztulni. Lehet, hogy ezzel kellene kezdeni. Utána meg jöhetnek a bonyolultabb műveletek.
Előzmény: Napoleon73 (6454)
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6454
-Kicsit rozés jellegű a bor
-különösen nem volt kezelve forrás után hordó, ill. egy kevés üveg ballon
-opálos a bor
-10 Celsius
Köszi
Előzmény: attisch (6448)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.01 0 0 6453
Valamihez, ami nem tükrös :DDDD
Előzmény: lalá (6452)
lalá Creative Commons License 2009.12.01 0 0 6452

-Nade, télleg? Mihöz is?(hihi)

Előzmény: Napoleon73 (6443)
attisch Creative Commons License 2009.11.30 0 0 6451

Szerintem gyakorlatilag egyről beszélünk, csak felénk már nem használják ennyire szabatosan, körülhatároltan 4 alkoholfokos, kereskedelmi áruborra a kifejezést, hanem az általad kotlósbornak, sok helyütt murcinak, nálunk éppen Federweissnak nevezett, a forrás közben lévő azon bor írják le vele, amiben már van kellő alkohol, széndioxidos csípősség, ugyanakkor még kellő maradékcukor. Ez egy normális mederben végbemenő erjedés esetén néhány napos, max. 1-2 hetes időszakot fed le. Örülök a hivatkozott Wikipedia bejegyzésre, mert ugyanerre, az általam leírt állapotra használják a Felvidéken a <Burcsák> kifejezést. Nekem már volt szerencsém a Párkány melletti Bélán, Ebeden és Kisújfalun <burcsákolni> a felvidéki magyar barátaimmal.

Előzmény: RAMBO (6449)
szunyog25 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 6450
Köszi szépen, így lesz.
Előzmény: attisch (6447)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.30 0 0 6449
"a »Federweißer« német hagyományos kifejezés közvetlen emberi fogyasztásra szánt, részben erjedt szőlőmust"

http://en.wikipedia.org/wiki/Federweisser
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A13900105
Előzmény: attisch (6446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!