Keresés

Részletes keresés

Napoleon73 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6104
Hi!
Tud valaki segíteni?
Egy öreg hordót hogyan tudok házilag javítani?
Köszi minden megoldás érdekel!
BONNIE Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6103
Gratula! Az auchan 185-ért adja a cukrot, ha még esetleg nem szerezted be és közel van ;) Mi már betároltuk a jövő évi 50kg-t.
Előzmény: Rákrosseb (6102)
Rákrosseb Creative Commons License 2009.10.06 0 0 6102
Megvolt a szüret,18,1-2 fokkal kb 20-22 hl kékfrankos lesz belőle borban. Kap még 50 kg cukrot, oszt had rotyogjon vagy 10 napig.
Gratulálok magamnak... :)
tangua Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6101
Akit érdemben érintett, annak nyilván nem újság, én csak most vettem észre, hogy aug. 1-től több pontban módosították a bortörvényt. Ami számomra különösen örömteli, hogy a házikerti szőlő max. méretét 500-ról 1000 m2-re emelték. Hurrá! A 850 m2-es szőlőbirtokom kikerült az illegalitásból!
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6100
Jól értesültem, hogy mostanában az Öreghegynél borászkodsz?
Előzmény: lalá (6091)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6099
A szombati szüret eredménye: cirfandli: 22 MM, olaszrizling 20,5 MM, kékfrankos 19 MM. A mennyiség a remélttől több lett, minket szerencsére elkerült mind a jég mind a betegségek.
BZoltan Creative Commons License 2009.10.05 0 0 6098
A hétvégén leszedtük a jégverte juhfarkot. A mennyiség ahogy számítottam messze elmaradt a tavalyitól, de minőségileg kiválló az alapanyag. Melós volt a jég nyomait eltávolítani a fürtökből, de megérte a munka. Átlagban 22.5 mustfokkal szedtük le a tőkénként 2-3 fürtöt.
Ferig Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6097

No, de most melyik az igaz? 21-es cukorfoknál, összeragadnak az újjaid a friss musttól és konkurens "szüretelők" (méhek, darazsak) is akadnak, (igaz októberre a konkurencia, talán már nem annyira gyakori). Vagy igen?

Előzmény: zongoo (6092)
Ferig Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6096
Jól látom, hogy ez egy kézi meghajtású dugattyús szivattyú? Aranyos.
Előzmény: lalá (6090)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6095
Ilyen még nem volt: hétvégén 21,5 cukorfokkal szedtük a rizlinget. A termés mennyiség ugyanannyi, mint tavaly.
RAMBO Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6094
Hát, nagyon nem mindegy, hogy hogyan csinálod a próbaszüretet. Más-más cukorfok van a szőlőben a különböző oldalakon (keleti, déli, nyugati) a szőlőfürt részein (külső bogyók, belső bogyók), a szőlőterület egyes részein.

Valószínűleg a próbaszüret teljesen fals eredményt hozott. A mustfokolódat meg ki kéne próbálnod a másik fokolóval azonos mintán. Ha tényleg 4 fokot csal, akkor ki kell dobni (ez azért kurva sok, nem hinném, hogy ha ép, ilyen mértékben tévedne).
Előzmény: zongoo (6092)
kata 03 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6093

Szia.

Most legalább tudod mennyit csal a fokod.

Szőlőd négy nap alatt fokosodott kb 0,2 fokot.

Előzmény: zongoo (6092)
zongoo Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6092
Szerintetek négy nap alatt maximálisan mennyit emelkedhet a cukorfok? Természetesen az elmúlt négy napban (keddtől szombatig). Kedden szedtünk egy keveset és egy nem hitelesített fokolóval 17 fokot mértünk (nagyon szomorú voltam és persze nem értettem), tegnap szedtünk, majd megint mértünk, de most hitelesített fokolóval és a korrekciók után 21,3 lett a vége. A kérdésem az lenne, hogy ugye az elmúlt négy napban képtelenség, hogy a cukorfok ugyanarról a területről, ugyanolyan fajtáról szedve négy fokot emelkedjen?
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6091
-A balfasz traktoros
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6090
A kedvencem
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6089
-Hát még amit le sem szednek!
Előzmény: lalá (6088)
lalá Creative Commons License 2009.10.04 0 0 6088
-Hát még a 30Ft/kg!
Előzmény: BZoltan (6069)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6087
Már most kezdek beleőrülni. :) Eddig oda jutottam, pontosabban ott akadtam el, hogy nem látom pontosan, hogyan és mint kellene adózni. Pontosabban volt egy 8 Ft-os literenkénti jövedéki adó, amit egy 2007-es rendelet elvileg eltörölt. (Pontosabban 0 Ft-ra módosított.) Ezek szerint nem kellene adózni az eladott bor után??? (Nehezen hiszem el. )
Előzmény: Törölt nick (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.03 0 0 6086
Váltsd ki az őstermelői igazolványt adószámmal(falugazdász, adóhivatal), egyszerűsített adóraktári engedélyt a fináncoktól(ebben jelezd, hogy mivel akarsz foglalkozni, én eddig jutottam), aztán az OBI-tól is kell valami engedély, majd irány a helyi önkormányzat valamelyik kiskirálya(vagy agyatlan ügyintézője, nem is tudom, melyik a rosszabb), asszem ÁNTSZ hozzájárulás is kell
Aztán ha nem őrültél bele a bürokráciába, árulhatod a borodat.
Előzmény: szunyog25 (6082)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6085
nm.
Előzmény: szunyog25 (6084)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6084
Első átfutásra azt hiszem igen. Köszönöm.
Előzmény: szaki_pali (6083)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6083
ezt keresed?
Előzmény: szunyog25 (6081)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6082
Kiegészítem az előző kérdésem azzal, hogy hol tudok pontosan utána nézni annak (mert nem találom sehol a neten), hogy mi kell ahhoz, hogy bort értékesíthessek? (Akár palackozva, akár "háznál" termelői borként?)
Előre is köszi!
Előzmény: szunyog25 (6081)
szunyog25 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6081
Nem tudja valaki, honnan lehetne letölteni az aktuális bortörvényt?
Ferig Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6080

Íme a közelmúltbeli kívánságra a válasz:

 

http://www.hnt.hu/doc/javedesites_20090918.pdf

Atis44 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6079
szőlőnk
Bejelöltem hogy hol van a szőlő.
Előzmény: Törölt nick (6078)
attisch Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6077

Bocsánat, a helyes adat:

az 1dl/hl 5%-os törzsoldat vagy 10g/hl porított borkén mindegyike

50 mg/l-rel emeli a szabad kénessav szintet

 

Természetesen a leírt mennyiség első fejtést megelőzően vagy azzal egy menetben alkalmazom.

Előzmény: attisch (6076)
attisch Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6076

Nem jól mondod...

 

Az 1 dl 5%-os oldat az 10 g porított borkénnek felel meg. Ezek mindegyike 5mg/l-rel emeli a bor szabad kénessav szintjét.

 

Én egyébként a cefrét darálás után mindig kénezem. Az egészséges cefrének elég a 10 g/hl porított borkén. Ez általánosan fehér és kékszőlőnek is. A héjon erjedő kékszőlőre valóban pozitív hatással van: segít a pektinek feltárásában, a színkinyerésben és ugyebár antioxidáns hatással is bír. A fehéreknél ez utóbbi miatt használom elsősorban.

A mustot sohasem kénezem.

Az alapkénezéskor, teljes kiforrás után a fehérnek oda lehet adni a 15-20 g/hl borként, savasságtól és alkoholtól is függően!!! A vörösnek 10-15 g/hl szintén a fenti feltételekkel. Ezután szoktam bevizsgáltatni laborban.

Én így csinálom, nekem bevált. Fentiek azt jelentik, hogy kb. 60 mg/hl lesz a boraim szabad kénessav szintje, azaz éppen a kereskedelmi forgalomba kerülő borok felső limitje, de érdemes így, mert utána nem sokat kell hozzányyúlni, legfeljebb minimális pótlásra van szükség, persze csak újboli bevizsgálás után...

Előzmény: Nem'Tom (6075)
Nem'Tom Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6075
Köszi!

Ha már a kénezésről beszélgetünk... Ha nem por formában vettem ként, hanem oldott állapotban 5%-os törzsoldatot - kénessav(azt hiszem H2SO3), az mit jelent? pl 1dl javasolnak a palackon 1 hl-hez egészséges szőlő esetén. 1000g (1l) 5% =50g kén, ha a kénnek a sűrűsége is 1g/cm3 lenne... azaz 1dl ~ 5g-nak felel meg? Jól gondolom a számolgatást?
Előzmény: Ferig (6073)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6074
Soha nem kénezem a cefrét

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!